Άρθρο 38:Αναπροσαρμογή τελών υπέρ Δημοσίου και ΕΚΟΕΜΝ

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 53 του ν. 959/1979 (Α΄192), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν. 2987/2002 (Α΄27), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«4. Για την καταχώρηση της εταιρικής συμβάσεως που αναφέρεται στην παράγραφο 1 προκαταβάλλεται πάγιο τέλος υπέρ του Δημοσίου οκτακοσίων (800) ευρώ και διακοσίων (200) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ. Για τις καταχωρήσεις αποφάσεων οργάνων της εταιρείας προκαταβάλλεται τέλος εκατό (100) ευρώ υπέρ του Δημοσίου και πενήντα (50) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ανωτέρω ποσά, να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής και είσπραξής τους καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 33 του ν. 3182/2003 (Α΄220) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«4. Για οποιαδήποτε καταχώρηση στο Μητρώο υποβάλλεται αίτηση. Για την καταχώρηση του καταστατικού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 προκαταβάλλεται πάγιο τέλος υπέρ του Δημοσίου οκτακοσίων (800) ευρώ και διακοσίων (200) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ. Για τις καταχωρήσεις αποφάσεων οργάνων της εταιρείας προκαταβάλλεται τέλος εκατό (100) ευρώ υπέρ του Δημοσίου και τριάντα (30) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ανωτέρω ποσά, να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής και είσπραξής τους καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

3. Με κάθε πληρωμή Τέλους Παραμονής και Πλόων υποβάλλεται στη Λιμενική Αρχή διπλότυπο είσπραξης ποσού πενήντα (50) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ.

4. Για την έκδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών αναφορικά με την ισχύ χορηγηθείσας άδειας καθώς και στοιχεία της ασκούμενης δραστηριότητας της αλλοδαπής εταιρείας που έχει εγκαταστήσει γραφείο /υποκατάστημα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77/Α΄/22-04-1975),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καταβάλλεται πάγιο τέλος υπέρ ΕΚΟΕΜΝ δέκα (10) ευρώ ανά αντίτυπο. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται ανάλογα και για τις ημεδαπές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.27/1975.

  • 22 Νοεμβρίου 2013, 12:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΥΠΕΡ ΕΚΟΕΜΝ.ΟΛΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟΤΥΠΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

  • Αρ.38 παρ.3

    Κατόπιν επιβολής του ΤΠΠ μόλις χθες, οι μαρίνες της χώρας και ειδικά εκείνες στο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα, λαμβάνουν μηνύματα/ερωτήματα από ξένους επισκέπτες τι είναι το ΤΠΠ, πόσο είναι, που και πώς καταβάλλεται κλπ. απειλώντας ότι θα αποχωρήσουν με το σκάφος τους από την Ελλάδα.

    Εάν τώρα η συγκεκριμένη διάταξη της παρ.3 για το διπλότυπο των 50€ εγκριθεί, τότε θα πρέπει να ενημερωθούν οι ξένοι επισκέπτες μας, ότι:

    1. Δεν είναι αρκετή η ηλεκτρονική πληρωμή ΤΠΠ.
    2. Πρέπει να πηγαίνουν στην αντίστοιχη ΔΟΥ κατά την είσοδό τους, όπου αυτή βρίσκεται – η οποία βέβαια την Κυριακή ή τις αργίες δε λειτουργεί – για να πληρώσουν επιπλέον 50 €.
    3. Μετά πρέπει με το διπλότυπο είσπραξης που θα πάρουν από τη ΔΟΥ, να προσέλθουν στο τοπικό Λιμεναρχείο, όπου θα το υποβάλλουν ώστε να μην υποστούν κυρώσεις ή απαγόρευση απόπλου σε περίπτωση ελέγχου.

    Πόσο εφικτή είναι η ανωτέρω διαδικασία σε μαρίνες και Λιμεναρχεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά?
    Πόσο εύκολο και μη αποτρεπτικό είναι για τον ξένο επισκέπτη που έρχεται στη χώρα μας για μερικές ημέρες, ή μία Κυριακή ή ίσως για μερικές ώρες?
    Δεν είναι αντίθετη με την έννοια μείωσης της γραφειοκρατίας, της ταλαιπωρίας των επισκεπτών και του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών που αποτελεί βασικό σκοπό του παρόντος νόμου?
    Πόσο εύκολο είναι για τη Λιμενική Αρχή να τηρηθεί αυτή η διαδικασία από πλευράς γραφειοκρατίας?

    Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας προτείνει την επανεξέταση της διάταξης που θα έχει επιπλέον σοβαρές αρνητικές συνέπειες και θα ξεσηκώσει πρόσθετες αντιδράσεις.

    ΕΝΩΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • 21 Νοεμβρίου 2013, 10:27 | ΣΙΤΕΣΑΠ

    παρ.2
    Αυξανετε για τις Νεπα:
    1) το διπλοτυπο απο 250 ευρω (καταχωρηση καταστατικου)σε 800 ευρω.Αυξηση 200%.
    2)Επιβαλετε ΝΕΟ φορο 200 ετρω υπερ ΕΚΟΕΜΝ.
    3)Για τις καταχωρησεις, απο 70 ευρω το αυξανετε σε 100 ευρω, αυξηση 42% και επιβαλετε ΝΕΟ χαρατσι του ΕΚΟΕΜΝ 30 ευρω.
    Να παραμεινουν οπως ηταν τα ποσα καινα καταργηθουν τα τελη υπερ ΕΚΟΕΜΝ.
    Δεν ειναι δυνατον κλαδος του τουρισμου που συνεισφερει τα μεγιστα στο ΑΕΠ της χωρας, να του επιβαλλετε τετοια απαραδεκτα τελη.

  • 21 Νοεμβρίου 2013, 10:34 | ΣΙΤΕΣΑΠ

    παρ.3
    Να καταργηθει η καταβολη υπερ ΕΚΟΕΜΝ κατα την πληρωμη του τελους πλοων.
    Το τελος πλοων ειναι ενα αντιστοιχο τελος κυκλοφοριας των αυτοκινητων(εκει δεν πληρωνουμε κανενα παραβολο).Γιατι να μην εχουμε τη δυνατοτητα με τον αριθμο νηολογιου να μπαινουμε ηλεκτρονικα (στο μητρωο)και να εκτυπωνουμε το χαρτι της πληρωμης, να καταβαλουμε το ποσο με ολους του προσφερομενους τροπους (τραπεζα-μεσω web banking)?.
    Αν καποιος πληρωνει τμηματικα το τελος πλοων καθε φορα θα καταβαλει και αυτο το χαρατσι?

  • 20 Νοεμβρίου 2013, 11:28 | Μάγγος Αντώνης

    Χαράτσι στο χαράτσι.

    Χαράτσι υπέρ του ΕΚΟΕΜΝ σε κάθε χαράτσι.

    1000 ευρώ για να κάνει κάποιος μια ΝΕΠΑ!!!
    130 ευρώ κάθε αλλαγή ΔΣ ή άλλη απόφαση.

    50 ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ σε κάθε ΤΠΠ!!!
    (Όποιος πληρώνει ανά μήνα ή δίμηνο, την έχει βάψει…)

  • 19 Νοεμβρίου 2013, 22:10 | ΣΑΡΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΑΡ.3
    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΠΛΟΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΟΕΜΝ 50 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΒΟΛΟ? ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΑΘΕ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ? ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΠΑΡΑΒΟΛΟ 50 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΛΟΩΝ( ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ,ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΡΜΑΙΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ),ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ,ΛΛΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΚΟΕΜΝ? ΑΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣΠΟΥ?