- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 2 – Άδεια επαγγελματικών πλοίων αναψυχής

1. α) Με άδεια του Υπουργού Θ.Υ.Ν.ΑΛ. η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση που καταθέτει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου (ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ.) ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα πλοίο αναψυχής επαγγελματικό. Η άδεια ισχύει για μία πενταετία από την έκδοσή της με την επιφύλαξη της παρ. 3 εδ. α και β του παρόντος άρθρου και ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, χωρίς περιορισμό εφόσον στο τέλος κάθε πενταετίας βεβαιώνεται από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Ναυτιλίας και Αλιείας (ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ.) η πλήρωση των όρων ανανέωσής της, όπως αυτοί καθορίζονται στις παρ. 6 του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου, εκδιδομένης διαπιστωτικής πράξης της Υπηρεσίας αυτής.
Η πενταετία συμπληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους από την έκδοση ή ανανέωση της άδειας η δε διαπιστωτική πράξη εκδίδεται εντός εξαμήνου από την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της διάρκειας της άδειας.
β) Με την αίτηση έκδοσης της αδείας υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
αα) Επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου εθνικότητας του πλοίου αναψυχής, από το οποίο προκύπτει η οριστική νηολόγησή του σε ελληνικό νηολόγιο ή σε νηολόγια που αναφέρονται στην παράγραφο 6 περίπτωση δ` του άρθρου 9.
ββ) Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού ασφαλείας, που είναι σε ισχύ και αναγνωρίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, από το οποίο να προκύπτει ότι το πλοίο αναψυχής είναι κατάλληλο για να χαρακτηριστεί επαγγελματικό κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού. Επιπρόσθετα δε για επαγγελματικά πλοία αναψυχής εγγεγραμμένος σε νηολόγια που αναφέρονται στην παράγραφο 1 εδαφ. β` του άρθρου 3, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια αρχή των παραπάνω κρατών από την οποία θα προκύπτει ότι τα πλοία αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση ενδομεταφορών στα παραπάνω κράτη.
γγ) Θεωρημένο αντίγραφο της βεβαίωσης έναρξης εργασιών με αντικείμενο την εκμετάλλευση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, που εκδίδεται από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
δδ) Απόδειξη είσπραξης παραβόλου ή έντυπο παράβολο.
εε) Βεβαίωση από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.) περί εγγραφής σε αυτό και μη ύπαρξης οφειλών.
ζζ) Βεβαίωση εγγραφής του πλοιοκτήτη σε αναγνωρισμένο επαγγελματικό σωματείο, εφόσον είναι μέλος.
2. Για την ανανέωση της άδειας προσκομίζονται:
α) Αίτηση ανανέωσης προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ υποβάλλεται το τελευταίο εξάμηνο πριν από τη
συμπλήρωση της πενταετίας και μέχρι και έξι (6) μήνες μετά την συμπλήρωση της πενταετίας από: αα) την έκδοση ή ββ) την προηγούμενη ανανέωση ή γγ) τη λήξη της παράτασης που τυχόν έχει χορηγηθεί σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος Άρθρου.
β) απόδειξη είσπραξης παραβόλου ή έντυπο παραβόλου,
γ)επικυρωμένο αντίγραφο του Ειδικού Εντύπου Πληροφοριακών Στοιχειών Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής, θεωρημένου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. , με την οποία βεβαιώνεται η εμπρόθεσμη θεώρηση των ναυλοσυμφώνων και η απόδοση του Φ.Π.Α.. ώστε τα ναυλοσύμφωνα αυτά να λαμβάνονται υπόψη για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες ναύλωσης.
δ) βεβαίωση από το Ν.Ε.Ε. ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς αυτό και
ε) πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας του δικαιούχου.»
3. α) Η ολοκλήρωση της πενταετίας παρατείνεται μέχρι δύο έτη εφόσον κατά τη διάρκειά της ο πλοιοκτήτης δήλωσε στο αρμόδιο λιμεναρχείο και έλαβε βεβαίωση ακινητοποίησης του πλοίου για διάρκεια τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενων μηνών μέχρι συνολικά εικοσιτέσσερις μήνες στην πενταετία. Μετά τη λήξη της ακινητοποίησης ο πλοιοκτήτης θα υποβάλλει εκ νέου επικυρωμένο αντίγραφο επιθεώρησης του πλοίου στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ μαζί με τη δήλωση λήξης της διάρκειας ακινητοποίησης του πλοίου.
β) Η διάρκεια της άδειας παρατείνεται επίσης μέχρι δώδεκα μήνες συνολικά στην πενταετία σε κάθε περίπτωση που αποδεικνύεται από βεβαίωση του αρμόδιου Λιμεναρχείου, ότι το επαγγελματικό πλοίο παρέμεινε παροπλισμένο για επισκευή το χρονικό διάστημα από Μάρτιο ως Οκτώβριο οποιουδήποτε έτους εντός της πενταετίας.
γ) Η άδεια που δεν ανανεώθηκε για οποιοδήποτε λόγο, ή ανακλήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δεν χορηγείται εκ νέου στον κάτοχό της και το σκάφος αποχαρακτηρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 (β) του παρόντος άρθρου
4. α) Η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού παύει να ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
αα) Μετά από αίτηση του δικαιούχου.
ββ) Αν διαγραφεί το πλοίο από το νηολόγιο στο οποίο είναι εγγεγραμμένο.
γγ) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20.
«β) Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αα, ββ, γγ ανωτέρω για την παύση ισχύος εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Θ.Υ.Ν.ΑΛ., στην οποία ορίζεται και η ημερομηνία της παύσης. Με την άνω απόφαση παύσης ισχύος της άδειας του Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ καθορίζεται και ο τρόπος υπολογισμού της ημερομηνίας παύσης της ισχύος της άδειας του επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής.
Στην περίπτωση μη ανανέωσης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 6 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ. όπως προβλέπεται στην παρ. 1 εδάφιο α και στην παρ. 3 εδάφια α, β, γ του παρόντος άρθρου.
5. α) Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός ή μεταβληθούν τα στοιχεία του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στην άδεια, η μεταβολή σημειώνεται στην άδεια. Για τη σημείωση της μεταβολής αυτής κατατίθεται από τον δικαιούχο σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ. εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που επήλθε η μεταβολή, στην οποία επισυνάπτονται η άδεια του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 περίπτωση β` υποπεριπτώσεις αα` και ββ` του άρθρου αυτού. Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός, επισυνάπτονται και τα δικαιολογητικά της παραγράφου 1 περίπτωση β` υποπεριπτώσεις γγ`, εε` και ζζ’ του άρθρου αυτού.
β) Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός, ο νέος πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προηγουμένου, που απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου αυτού και αφορούν τη συμπλήρωση του ορίου ημερών ναύλωσης, που προβλέπεται από την παράγραφο 6 του άρθρου 3 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου αυτού.
γ) Αν χαθεί η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, γεγονός που βεβαιώνεται με την υποβολή, από τον δικαιούχο, υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, χορηγείται αντίγραφο της άδειας, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη «Αντίγραφο λόγω απώλειας».
6. Η άδεια παύει αυτοδικαίως να ισχύει εφόσον μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες δεν ανανεωθεί ή δεν ζητηθεί η καταχώριση αλλαγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ως άνω παραγράφους. Για την αυτοδίκαιη παύση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ.
Στην περίπτωση μη υποβολής αίτησης καταχώρησης αλλαγών εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 4 (β) για τον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας παύσης της ισχύος της άδειας εφαρμόζονται αναλόγως.
7. Οι δικαιούχοι που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους μπορούν να ενεργούν και με αντιπρόσωπο, στον οποίο έχουν χορηγήσει ειδική έγγραφη πληρεξουσιότητα. Αντίγραφο του πληρεξουσίου κατατίθεται μαζί με τα δικαιολογητικά.
8. Με απόφαση του Υπουργού Θ.Υ.Ν.ΑΛ.. καθορίζεται ο τύπος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτήν και μπορούν να ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.
9. Με ίδια απόφαση καθορίζεται ειδικό σήμα το οποίο υποχρεούνται να φέρουν εμφανώς τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ώστε να διακρίνονται από τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Το ειδικό σήμα χορηγείται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΘ.Υ.Ν.ΑΛ. με την χορήγηση ή την ανανέωση της άδειας. Τυχόν παράβαση της υποχρέωσης αυτής επισύρει τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 20 παρ.1, 2 του παρόντος νόμου.