Άρθρο 44 – Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ

Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998 “Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Τα διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού Α’,Β’,Γ’ τάξης αποφοίτων Α.Ε.Ν και Α.Δ.Σ.Ε.Ν που έχουν συμπληρώσει θαλάσσια υπηρεσία δώδεκα (12) μηνών κατευθυνόμενης εκπαίδευσης, καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου σε προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.”

  • 6 Μαΐου 2016, 12:06 | ΠΡΑΣΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Θεωρώ, πως το παραπάνω άρθρο δε θα έπρεπε να έχει καμία αρνητική αντίδραση, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αναβάθμιση η οποία θα έπρεπε να προϋπήρχε. Η ιεραρχία στο καράβι είναι ξεκάθαρη και δεν κινδυνεύει να επηρεαστεί από κανένα τίτλο πτυχίου. Η ισοτιμία των πτυχίων μας με αυτών των Α.Τ.Ε.Ι. είναι μια δίκαιη ενέργεια όπως αυτό συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Επίσης, είναι πάγιο αίτημα όλων των σπουδαστών των ακαδημιών οι οποίοι δικαιώνονται από αυτό το άρθρο. Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων είναι υπέρ του άρθρου αυτού διότι ικανοποιείται ένα από τα αιτήματα που επιδιώκουμε να εφαρμοστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
    Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων,
    Πρασιώτης Θεόδωρος.

  • 6 Μαΐου 2016, 11:37 | Παναγιώτης Θωμάς

    Θεωρώ μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο άρθρο. Είμαι απόφοιτος της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και ως περσινός Πρόεδρος των Σπουδαστών είχα αγωνιστεί μαζί με όλα τα παιδιά, αλλά και με άλλες σχολές για την πολυπόθητη αναβάθμιση – ισοτιμία του πτυχίου μας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    Είναι αδιανόητο να γράφονται απόψεις και μάλιστα από ναυτικούς (;) που περιγράφουν κάτι ανύπαρκτο. Η ισοτιμία του πτυχίου μας αφού γίνουμε Πλοίαρχοι Γ’ Τάξεως δεν έχει να κάνει με την εξίσωση Καπετάνιου και Ανθυποπλοιάρχου μέσα στο καράβι. Ειλικρινά δε καταλαβαίνω πώς η αναβάθμιση των διπλωμάτων ΑΕΝ των ναυτικών και των γνώσεών τους απέναντι στο κράτος που μέχρι χθες αν δεν είχες φτάσει Πλοίαρχος Α’ σε αντιμετώπιζε ως έναν απόφοιτο ΙΕΚ ή κάποιου μεταδευτεροβάθμιου τμήματος επηρεάζει την ιεραρχία σε ένα καράβι.

    Αυτά είναι αστεία πράγματα και μπροστά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές καλό θα ήταν να μη λέγονται, διότι επηρεάζουν όλους τους ναυτικούς αρνητικά. Κανένας Καπετάνιος ή Α’ Μηχανικός δε νιώθει αδικία, γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι ξεκάθαρη αναβάθμιση της Σχολής που αποφοίτησε και νιώθει υπερήφανος. Σας το γράφω ξεκάθαρα, γιατί πολλοί από εμάς αποφοιτήσαμε από αυτά τα ιδρύματα και τους Καπετάνιους τους είχαμε δίπλα σε αυτά τα αιτήματα και τους αγώνες που με ζήλο δίναμε.

    Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό το σχέδιο νόμου να περάσει και να μας ανοίξει τις πόρτες για μεταπτυχιακό εντός Ελλάδας που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο, γιατί έπρεπε αν ένας Ανθυποπλοίαρχος ή Γραμματικός ήθελε να διευρύνει τις γνώσεις του να πάει σε ιδιωτικά Παν/μια του εξωτερικού (πχ Southampton).

    Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό το σχέδιο νόμου να περάσει για να αντιμετωπίζονται πλέον οι σπουδαστές των ΑΕΝ ως σπουδαστές Παν/μίου που αυτό συνεπάγεται δωρεάν σίτιση, πάσο και πολλά άλλα που μέχρι τώρα ήταν ένα όνειρο, γιατί μας αντιμετώπιζαν ως σπουδαστές δεύτερης διαλογής, ενώ πληρώναμε από τη ΗΜΕΡΑ 1 φόρους που για έναν στεριανό είναι ο μηνιαίος μισθός.

    Αυτοί είναι οι σπουδαστές των ΑΕΝ και αξίζουν μαζί με όλους τους άλλους ναυτικούς την συγκεκριμένη αναβάθμιση που θα τους ανοίξει τα φτερά για το αύριο.

    Παναγιώτης Θωμάς

  • 6 Μαΐου 2016, 10:03 | Φώτιος-Ιωάννης Τσιρούκης, Εκπρόσωπος ΔΣ Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Κρήτης

    Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης είναι υπέρ του άρθρου 44 της παρούσας μεταρρύθμισης και δηλώνουν ικανοποιημένοι που επιτέλους τα πτυχία μας θα εξισωθούν με τα πτυχία των ανώτατων τεχολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επιτέλους ο κύκλος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα ανοίξει για όλους τους αποφοίτους των ΑΕΝ.

  • 6 Μαΐου 2016, 00:09 | Σταθης

    Η φωτογραφικη προσθηκη της αναβαθμισης των ΑΕΝ απο το 2004-2005 και επειτα θα αποριφθει απο το ΣτΕ για αυτονοητους λογους.

  • 5 Μαΐου 2016, 12:18 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

    Νομίζουμε οτι πρέπει να συμπεριλάβει και τους απόφοιτους των ΑΔΣΕΝ και προηγούμενων ετών, εφόσων αυτοί εχυυν λάβει τουλάχιστον το δίπλωμα πλοιάρχου Γ Τάξεως.
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ
    ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Β ΕΝ

  • 5 Μαΐου 2016, 10:32 | Cpt. Giannis Iaveris , MA Maritime Studies

    Το Σύνταγμα και τα άρθρα του δε νομίζω ότι έχουν κάποια ειδικότερη εφαρμογή σε αυτό το άρθρο. Γνωρίζουμε ότι ισχύουν για όλους τους πολίτες. Επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) που αναφέρετε (αν κατάλαβα καλά,είναι το σημερινό Β’ Τμήμα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. του οποίου σκοπός και ρόλος είναι η αξιολόγηση των πτυχίων της αλλοδαπής ως προς τα Τμήματα των Ελληνικών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οπότε καμμία σχέση με το θέμα. Ίσα ίσα που το το Τμήμα αυτό έχει δώσει ισοτιμία και όχι αντιστοιχία σε ξένα Ιδρύματα, και επίσης απαιτεί οι απόφοιτοι τους με ξένα πτυχία να δώσουν αρκετά μαθήματα για να είναι και ισότιμοι και αντίστοιχοι με ΤΕΙ, δεν τους τα δίνει αέρα μεσα από μια τροποποίηση ενός άρθρου, όπως εδώ αποσκοπείται.
    Οι σχολές ΣΜΥΝ , ΣΜΥ κτλ που προαναφέρατε ισα ισα που είναι ΑΝΩΤΕΡΕΣ και ΟΧΙ ΑΝΩΤΑΤΕΣ. Αντιθέτως οι ΑΕΝ , με αυτό το άρθρο πάνε να υπερκεράσουν τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και να χαρακτηριστούν ΑΝΩΤΑΤΕΣ αρχικά ΕΜΜΕΣΩΣ και μετά ΑΜΕΣΑ . Δηλαδή «βαφτίζοντας » έναν απόφοιτο ΑΕΝ Γ’ τάξης (ανθυποπλοίαρχο ή Γ’ Μηχανικό) ισότιμο με ΤΕΙ, έμμεσα ή άμεσα τον κανουμε ισότιμο με ΑΤΕΙ και άρα με ΑΕΙ !!! Δηλαδή, ο Γ τάξης θα είναι ισότιμος με κάποιον που έχει αποφοιτήσει μετά από 4 χρόνια αξιωματικός Σχολής Ευελπίδων (στρατού Ξηράς) ή Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Πολεμικού Ναυτικού ) ή ακόμα κάποιου που έχει αποφοιτήσει από Ιατρική !!! Εαν είναι δυνατόν!!
    Επίσης είναι άδικο και παράλληλα αντισυνταγματικό για έναν Πλοίαρχο ΕΝ (δλδ Α’ τάξης) ή Μηχανικό Α’ τάξης (Α’ Μηχανικό) ο οποίος έχει δουλέψει 5 χρόνια πλεύσιμα (τουλάχιστον) και έχει περάσει 2 σχολεία ΚΕΣΕΝ (ένα για να γίνει Β τάξης και ένα για να γίνει Α τάξης) και σήμερα θεωρείται ισότιμος με ΤΕΙ σύμφωνα με τον Ν. 3450/2006 , να θεωρηθεί εν μια νυκτί ισότιμος με έναν Γ τάξης ή και Β τάξης , ο οποίος ούτε την εργασικαή εμπειρία έχει αλλά ούτε και τη θεωρητικη κατάρτιση έχει αποκτήσει.
    Το να επικαλούμαστε ξένες / αλλοδαπές Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και να επιχειρηματολογούμε με βάση αυτές , εκτιμώ ότι είναι τουλάχιστον υποτιμητικό διότι υπάρχουν εκατοντάδες ξένα πτυχία ακόμα και από Ευρωπαι»κα Ιδρύματα , τα οποία όταν οι αποφοιτοι τους πάνε να τα αναγνωρίσουν στην Ελλάδα, κόβονται από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Οπότε , δε νομίζω ότι πρέπει να πεσουμε σε αυτή τη λούμπα και να λέμε «…στην ταδε χώρα το χαρτί τους είναι ανώτατο , γιατί δεν το κάνουμε και ανώτατο και στην Ελλάδα..».
    Εν κατακλείδι, και συγγνώμη αν κούρασα, εικάζω ότι μια τέτοια διάταξη , θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ιεραρχία του ένδοξου και παγκοσμίως γνωστού και τιμημένου Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού τόσο πάνω στο πλοίο όσο και στα ναυτιλιακά γραφεία. Επιπρόσθετα η ΠΕΠΕΝ και η ΠΕΜΕΝ τι γνώμη έχουν επί αυτού?
    Επίσης θα προκαλέσει και αντισυνταγματικές επιπτώσεις στην περαιτέρω αντιστοιχία και ισοτιμία με Ακαδημαικές Σχολές ΑΕΙ όπως Νομική, Οικονομικών Σπουδών, Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) οι οποίες είναι 4-ετους φοίτησης αλλά και με άλλες οι οποίες είναι 5-ετούς (Οδοντιατρική, Γεωπονική) καθώς και 6-ετούς (Ιατρική).
    Πιστεύω ότι οι Ενώσεις και τα συνδικαλιστικά όργανα του ΕΝ θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα για μια τέτοια ρύθμιση η οποία εκτιμώ ότι τους μόνους ίσως που εξυπηρετεί είναι στελέχη ΕΝ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι οποίοι ως επι τω πλείστον είναι Β’ και πολλοί περισσότερο Γ’ τάξης και όχι τους αποφοίτους ΕΝ που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

  • 4 Μαΐου 2016, 12:42 | Cpt. Giannis Iaveris , MA Maritime Studies

    Βάσει του Ν. 2916/2001, η δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διακρίνεται:
    Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν τα Πανεπιστήμια, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών τα Πολυτεχνεία και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στην Ελληνική Επικράτεια λειτουργούν 20 Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούνται από Σχολές, οι οποίες με τη σειρά τους διαιρούνται σε Τμήματα και αυτά σε αντίστοιχους Τομείς.
    Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, στην οποία ανήκουν 14 Τ.Ε.Ι. σε όλη την Ελληνική επικράτεια, τα οποία διαιρούνται σε Σχολές, που περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα Τμήματα. Στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση περιλάμβάνει και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
    Στην Τριτοβαθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ανήκει και η Ανώτερη Εκπαίδευση, στην οποία υπάγονται διάφορες σχολές που παρέχουν επαγγελματική ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν στη θρησκεία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στο ναυτικό, στο στρατό και στη δημόσια τάξη. Πιο συγκεκριμένα, στις σχολές αυτές περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι Ανώτερες Σχολές Χορού και Δραματικής Τέχνης, οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Ανώτερη Σχολή Αστυφυλάκων.

    Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 1 του Ν. 3450/2006 οι Α’Τάξης ΑΕΝ δηλαδή οι Πλοίαρχοι Α’τάξης και οι Μηχανικοί Α’Τάξης (Α’Μηχανικοί) είναι ισότιμοι με ΤΕΙ από το έτος φοίτησης 2005-2006 και μετά.

    Πώς λοιπόν ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα η Ανώτερη εκπάιδευση γίνεται ή προσπαθούν κάποιοι να γίνει Ανώτατη? Και πώς επίσης ενώ η Νομοθεσία απαιτεί κάποιος να έχει δίπλωμα Α τάξης για να είναι ισότιμος με ΤΕΙ, ξαφνικά θα βαφτίσουμε και τη Β ταξη και τη Γ τάξη ισότιμη με ΤΕΙ? Δηλαδή έιναι σα να λέμε ότι η Α είναι ισότιμη με τη Β, και η Β είναι ισότιμη με τη Γ τάξη!!

    Δηλαδή σ ένα πλοίο ο Ανθυποπλοίαρχος ΕΝ είναι ισότιμος με τον Καπετάνιο δλδ τον Πλοίαρχο?? Και με τα ως τώρα δεδομένα αφού τα ΤΕΙ είναι πλέον ΑΤΕΙ , αρα και η Α ταξη ΑΕΝ θα είναι ισότιμη με ΑΤΕΙ και σύμφωνα με το άρθρο 44 και οι Γ, Β τάξης ΑΕΝ θα είναι ισότιμοι με ΑΤΕΙ ? Επαγωγικά δηλαδή πάτε να κάνετε τις ΑΕΝ να είναι ισότιμες με ΑΕΙ !!! Καταλαβαίνετε ότι αυτό που προτείνει το Υπουργείο είναι παράτυπο και παράνομο έτσι? Συμφωνεί με αυτό το Υπουργείο Παιδείας? Ἠ θα του το παρουσιάσετε σαν τετελεσμένο γεγονός? Επιπρόσθετα, πώς οι ΑΕΝ θα μπορέσουν να είναι ισότιμες με ενα ΑΤΕΙ ή ένα ΑΕΙ αφού δεν προάγουν καθόλου την ακαδημαική έρευνα? Πόσα διδακτορικά εκπονούνται στις ΑΕΝ? και ποια? Ο κύριος Θεοτοκάς που είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου το δέχεται αυτό? Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου και ο Νομικός που είναι σύμβουλος Υπουργού το έχει διαβάσει και το δέχεται?

  • 29 Απριλίου 2016, 00:29 | Χαραλαμπος

    Θεωρω οτι συμφωνα με την αρχη της ισοτητας, αρθρο 4 τ. Συνταγματος, καθως και σχετικες τοποθετησεις του Ι.Τ.Ε. σχετικα με την ισοτιμια των ΑΔΣΕΝ/ΑΕΝ με τα ΤΕΙ πριν ανωτατοποιηθουν, οτι ολοι οι αποφοιτοι 4ετους φοιτησης ΑΔΣΕΝ/ΑΕΝ που εισηχθησαν ως αποφοιτοι λυκειου και ανω δικαιουνται αυτην την ισοτιμια με ΑΤΕΙ και δεν υπαρχει κανενας λογος εξαιρεσης τους, οταν ακομα και σχολες διετους φοιτησης ΣΜΥ,ΣΤΥΑ,ΣΜΥΝ εχουν ανωτατοποιηθει με σπουδαστες αποφοιτους Γυμνασιου και αντιστοιχα προσαρμοσενη διδαχθεισα υλη, ενω υπηρχαν και σχολες Αξιωματικων αντιστοιχες τετραετους φοιτησης. Οι αποφοιτοι των ΑΔΣΕΝ/ΑΕΝ ειναι οι μοναδικοι Αξιωματικοι Ε.Ν. χωρις να υπαρχει αλλο ιδρυμα ανωτερο απο την Ακαδημια ΕΜπορικου Ναυτικου που να παραγει Αξιωματικους Εμπορικου Ναυτικου. Ας μην ξεχναμε τις Παιδαγωγικες Ακαδημιες διετους φοιτησης που Ανωτατοποιηθηκαν. Δεν βλεπω τον λογο που πρεπει να εξαιρεθουν/αδικηθουν επαγγελματιες/φιλοι οι οποιοι στο χωρο εργασιας να εχουν το ιδιο πτυχιο τα ιδια εφοδια τα ιδια καθηκοντα τα ιδια χρονια φοιτησης καινα φωτογραφιζουμε αποφοιτους μιας χρονιας και περα. ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΔΣΕΝ/ΑΕΝ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ, στην χειροτερη περιπτωση η ισοτιμια να ισχυει για ολους τους ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ Α.Ε.Ν. ως Η ΜΟΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ. Ειναι απιστευτο αντιστοιχες σχολες του εξωτερικου να ειναι ανωτατες και τα ενδοξα στελεχη του Ε.Ν. να ειναι σε καθεστως αδικιας τοσα χρονια. Συγγνωμη αν κουρασα, αλλα ορθα γινεται αντιστοιχια με ΑΤΕΙ των ΑΕΝ, και ορθοτερα με ολους τους αποφοιτους Α.Ε.Ν.