- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 98 – Σύσταση Συμβουλίου Συνδυασμένων Μεταφορών

1. Συστήνεται Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής Συνδυασμένων Μεταφορών.
2. Το Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών απαρτίζεται από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως Πρόεδρο και τα εξής μέλη:
α. έναν εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με το νόμιμο αναπληρωτή του

β. τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το νόμιμο αναπληρωτή του

γ. έναν (1) εκπρόσωπο από τις Περιφέρειες που έχουν στην αρμοδιότητα τους νησιά, και ορίζεται από την ΕΝ.Π.Ε, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους,

δ. έναν (1) εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που προέρχεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Βορείου Αιγαίου ή Νοτίου Αιγαίου ή Κρήτης ή Ιονίων νήσων και ορίζεται από την Π.Ε.Δ, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους

ε. έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.), με το νόμιμο αναπληρωτή του

στ. έναν (1) εκπρόσωπο ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση αεροπορικών δρομολογίων με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποστέλλει σχετική επιστολή στα Υπουργεία και τους φορείς, προκειμένου να ορισθούν οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτου χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) ημερών, οι εκπρόσωποι ορίζονται από κοινού από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με την απόφαση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
3. Τα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με τετραετή θητεία. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου δεν δικαιούνται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και στις λοιπές δράσεις του Συμβουλίου.
4. Το Συμβούλιο συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου επιτρέπεται να καλούνται εμπειρογνώμονες, ειδικοί, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, ανάλογα με το θέμα συζήτησης κάθε συνεδρίασης. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999) (Α΄ 45).
5. Στις γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου εμπίπτουν:
α) Ο εντοπισμός των βασικών περιοχών και θεμάτων στρατηγικής για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και η διαμόρφωση θέσεων, κατευθύνσεων και προτάσεων για τη βελτίωσή τους.
β) Η δρομολόγηση πρωτοβουλιών με διάρκεια και προοπτική, για τη βελτίωση της οργάνωσης και της συνεργασίας των συναρμόδιων δημοσίων Αρχών σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων.
γ) Η σύνταξη προτάσεων για την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, με στόχο την άρση των εμποδίων, την επανεξέταση και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος άσκησης δραστηριοτήτων συνδυασμένων μεταφορών.
δ) Η σύνταξη γνωμοδοτήσεων προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, κατόπιν υποβολής σχετικών ερωτημάτων, στα θέματα αρμοδιότητάς τους.
ε) Η εκπόνηση ετήσιου προγραμματισμού δράσης με χρονική ιεράρχηση ενεργειών.
στ) Η εξέταση κινήτρων για επενδύσεις σε συνδυασμένες μεταφορές
6. Το Συμβούλιο μπορεί να ζητά από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και από ιδιώτες κάθε πληροφορία, έγγραφο ή οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο που είναι σχετικό με την αποστολή του. Ο Πρόεδρος μπορεί να λαμβάνει γνώση εγγράφων και άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να διευκολύνουν το έργο του Συμβουλίου.
7. Το Συμβούλιο λειτουργεί σε χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η γραμματειακή υποστήριξη του Συμβουλίου παρέχεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου.