- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 13 Εξαιρέσεις

1.Από την απαγόρευση που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 12, εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων που διέπονται από ειδικές διατάξεις.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 12 εφαρμόζονται με την επιφύλαξη του άρθρου 7 του παρόντος νόμου καθώς και των ειδικών διατάξεων που αφορούν στα άλογα ιπποδρομιών και στις ιπποδρομίες

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 13 Εξαιρέσεις"

#1 Σχόλιο Από ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝΗ ΧΡΥΣΑ Στις 9 Απρίλιος, 2011 @ 10:29

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΚΑΝΑ copy paste ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ!!!
31 Μαρτίου 2011, 21:17 | kiriaki papadopoulou
Τα καταστηματα πωλησης ζωων ειναι αναγκη να καταργηθουν ή εστω να λειτουργουν υπο προυποθεσεις και αυστηρους κανονισμους.
Ειναι μια μεγαλη πληγη για την Ελλαδα.
Τα ζωα στη πλειοψηφια των καταστηματων προερχονται απο παρανομους εκτροφεις, με πλαστα χαρτια, πλαστα στοιχεια (παρουσιαζονται εμβολιασμενα, αποπαρασιτωμενα και υγιη ενω δεν ειναι και πεθαινουν μεσα σε λιγες μερες βαρια αρρωστα).
Επιπλεον εκθιαζονται σε γυαλινα κλουβια (απο τα οποια βγαινουν σπανιως) και αυτο δημιουργει ζωα προβληματικα που οι οικογενειες αργοτερα δεν ξερουν πως να αντιμετωπισουν και πολλες φορες αφηνονται ελευθερα στους δρομους.
Με μια πολυ συντομη ερευνα μπορειτε να ενημερωθειτε για την μεγαλη ιστορια των puppy mills ή να δειτε καταγγελιες ανθρωπων οι οποιοι ξεγελαστηκαν απο τα καταστηματα πωλησης ζωων.
Δυστυχως αυτα τα καταστηματα δεν ειναι η εξαιρεση αλλα ο κανονας.

#2 Σχόλιο Από Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας Στις 9 Απρίλιος, 2011 @ 21:52

Πρέπει να απαγορευθούν οι πολήσεις ζώων από καταστήματα. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι απαράδεκτες. Μένουν κλεισμένα σε γυάλινα κλουβιά και είναι εκθέματα.

#3 Σχόλιο Από ΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ Στις 11 Απρίλιος, 2011 @ 08:41

ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ)ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

#4 Σχόλιο Από ΚΟΥΜΠΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Στις 12 Απρίλιος, 2011 @ 19:36

Τα pet shops, να μην εξαιρούνται. Είναι τα πρώτα στα οποία πρέπει να απαγορευθεί να πωλούν ζώα, ειδικά δε σκύλους και γάτες. Όσο για άλλα είδη πιθανόν να δοθεί άδεια, αλλά και πάλι με πολύ εξειδικευμένες συνθήκες, αυστηρότατες προϋποθέσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους. Είναι οι υπ’αριθμόν 1 υπεύθυνοι για τα άρρωστα και κακοποιημένα ζώα. Δεν εξετάζουν σε ποιους τα δίνουν, αυτό που ενδιαφέρει είναι να πουλήσουν και μάλιστα με κέρδος. Λογικό μεν, καθαρό εμπόριο δε. Γιατί τότε η σωματεμπορία διώκεται? Τα ζώα δεν έχουν σώμα, δεν είναι ζωντανά πλάσματα? Επειδή η ράτσα τους δεν ανήκει στην ανθρώπινη, είναι άνευ αξίας? Αυτά που τους μένουν απούλητα αναρωτηθήκατε ποτέ τι απογίνονται? Να τηρούν βιβλίο εισερχομένων-εξερχομένων για να ελέγχονται και να ευθύνονται!

#5 Σχόλιο Από Βασιλική Χρήστου Στις 12 Απρίλιος, 2011 @ 20:32

Καμία εξαίρεση σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία , καταστήματα πώλησης ζώων και εκτροφεία θηραμάτων που λειτουργούν δήθεν ως περιβαλλοντικά πάρκα π.χ. στην περιοχή κοντά στη Κόνιτσα σχεδόν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

#6 Σχόλιο Από Βασ. Μ Στις 12 Απρίλιος, 2011 @ 21:40

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η νόσος Carre (Μόρβα) εμφανίζεται και πάλι μετά από πολλά χρόνια που είχε σχεδόν εξαλειφθεί. Εϊχε δηλαδή ακολουθήσει την πορεία της λύσας.
Παρατηρούνται πολλά περιστάτικά της νόσου να εμφανίζονται σε ζωάκι που έχουν αγραστεί από pet shop και προέρχονται από τη μέθοδο εκτροφής puppy-mills. Ή πρέπει να απογορευθεί η πώληση ζώων από καταστήματα πωλήσεως ή πρέπει να μπουν αυστηρότατοι κανόνες, να πραγματοποιούνται συστηματικοί και σε βάθος έλεγχοι.
Η κατάσταση σταδιακά κλιμακώνεται και αν δεν θεσπιστούν άμεσα αυστηρά μέτρα τα προβλήματα τα διογκωθούν επικίνδυνα. Σημειώνεται για όους γνωρίζουν ότι η Μόρβα έιναι αναφερόμεη νόσος.
Ευχαριστώ

#7 Σχόλιο Από Ανθή Λεκάτη Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 10:24

Τα pet shops να φύγουν από την εξαίρεση! Αγορές και υιοθεσίες ζώων μπορούν κάλλιστα να γίνονται είτε από τα κυνοκομία (τα οποία πρέπει να είναι βιώσιμα και όχι όπως τα σημερινά κολαστήρια) είτε από αξιόπιστους εκτροφείς είτε από φιλοζωικούς είτε από το δρόμο στην τελική. Είναι εξωφρενικό να αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα παράνομα εκτροφεία, να γεννιούνται χιλιάδες σκυλιά και γάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, να τα κλείνουμε μετά σε ένα γυάλινο κουτί επί εβδομάδες και όταν δεν βρεθεί κανένας να τα αγοράσει, να τα ξαποστέλνουμε. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει!

#8 Σχόλιο Από ΣΠΥΡΟΣ Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 17:50

6 Απριλίου 2011, 23:03 | Ειρηνη
Μόνιμος Σύνδεσμος
Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: Thumb up 21 Thumb down 0

Δεν καταλαβαινω το λογο αυτων των εξαιρεσεων. Για παραδειγμα, τα ζωα που βρισκονται σε ζωολογικους κηπους ταλαιπωρουνται αφου πολυ συχνα δεν βρισκονται στο φυσικο τους περιβαλλον και χρησιμοποιουνται για «επιδειξεις» και κατ’ επεκταση για οικονομικους σκοπους. Το ιδιο ισχυει και για τα καταστηματα που πωλουν κατοικιδια. Ειναι πραγματικα θλιβερο να βλεπεις ζωα κλεισμενα σε κλουβια να εκτιθενται σε μια βυτρινα!

Επιπλεον, αναρωτιεμαι ποια ειναι η διαφορα των επιδειξεων που αναφερονται στο αρθρο 7 απο αυτων που αναφερονται στο αρθρο 12. Ειναι συχνο το φαινουμενο να βλεπουμε ζωα που υφιστανται υποτιθεμενες καλαισθητικες αλλαγες εξαιτιας της ματαιοδοξιας των ιδιοκτητων τους.

#9 Σχόλιο Από Ολγα Τ. Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 18:54

Στις περισσότερες (πολιτισμένες) Ευρωπαικές χώρες τα ζώα πωλούνται από αναγνωρισμένους ελεχγόμενους εκτροφείς και όχι από τα pet shop,που από όσο γνωρίζω ύστερα υποβάλλονται σε ευθανασία αν παραμείνουν απούλητα στην χώρα μας!Στην Ελλάδα συνήθως έρχονται από εκτροφεία βαλκανικών χωρών και πολλά είναι ήδη άρρωστα! Να απαγορευτεί η πώληση από pet shop και η ευθανασία τους! Εκατοντάδες μη συνηθισμένα ζώα (φίδια,τρωκτικά,αραχνοειδή κτλ) από χώρες τις Λ.Αμερικής πωλούνται στα Ελληνικά pet shop,ζώα που δεν προσαρμόζονται φυσικά στις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και πολλά οι ιδιοκτήτες τα παρατούν μετά στους δρόμους! Ελεγχος στα pet shop και στις παρανομες εισαγωγές! Αυστηροί έλεγχοι στις συνθήκες των ζωολογικών κήπων και να θυμόμαστε ότι τα μη οικόσιτα ζώα ανήκουν στην φύση,δεν είναι εκθέματα και δεν θα πρέπει να παράγουν κέρδος!

#10 Σχόλιο Από Γιάννης Καραούζας Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 19:45

Να μην εξαιρεθούν τα pet shops. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύσιμα αντικείμενα.
Να γίνονται αυστηροί και τακτικοί έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία και εκτροφεία θηραμάτων.
Να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο οι ζωολογικοί κήποι που εξυπηρετούν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και που συμμετέχουν σε προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών.
Τα ενυδρεία να συμμετέχουν και αυτά σε προγράμματα προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας και να μην έχουν κητώδη και θηλαστικά. Να εξυπηρετούν για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς χωρίς επιδείξεις και θεάματα.

#11 Σχόλιο Από Μαρία Ειρήνη Ξηρόδημα Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 20:19

Για το Άρθρο 13 παράγραφος 1
Να απαγορευτεί η πώληση ζώων από pet shop.

#12 Σχόλιο Από Κουτρακου Βασιλικη Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 21:19

Αυτό που πρεπει να απαγορευτεί κ μαλιστα ΑΜΕΣΑ, δηλ, η αθλιοτητα της πωλησης ζωων από τα pet shops είναι αυτό που ερχομαστε να εξαιρεσουμε?
Θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό για ένα ζωάκι να περνάει τους πρωτους μηνες της ζωής του μεσα στην γυαλα ενος pet shop, περιμενοντας εναγωνίως καποιον να ασχοληθεί μαζί του, να του προσφερει καποια ερεθισματα κ λιγο παιγνιδι?
Για τις συνθηκες διαβιωσεις αυτών των δυστυχισμενων ζώων (καθαριοτητα, σκιαση κλπ), δεν θα γραψω. Θα γραψω όμως για την δυστυχία των γονιών τους, των ζώων που κρατουνται στα διαφορα puppy farms της αλλοδαπής αλλα κ της ημεδαπής, σε τρισαθλιες συνθηκες με μονο σκοπο την διαρκη αναπαραγωγή τους, ασχετως των γενετικώς κληρονομούμενων ασθενειών που μπορεί να έχουν, με σκοπο την μεγιστοποιηση του κερδους των σκυλεμπορων κ μαζικών εισαγωγέων που εφοδιαζουν τα καταστηματα αυτά.
Προς Θεού, σταματείστε αυτό το εγκλημα!!!

#13 Σχόλιο Από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΟΝΤΕΛΙΤΣΑΣ Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 22:25

ΟΚ για ζωολογικούς κήπους και κέντρα περίθαλψης υπό την προυπόθεση οτι διεξάγεται και έρευνα και συμβάλλουν στην διατήρηση ειδών κ.λ.π. (όχι να υπάρχουν απλώς για ψυχαγωγία). Τα περισσότερα καταστήματα πώλησης ζώων (ειδικά στην κεντρική αγορά της Αθήνας) είναι απαράδεκτα και πρέπει τουλάχιστον να ελεγχθούν…

#14 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΑΝΗΣ Στις 14 Απρίλιος, 2011 @ 08:12

H πώληση δυστηχησμένων κουταβιών μέσα από τις βιτρινες των pet shops είναι η πλέον οφαλομοφανής απόδειξη κακοποιησης ζώων. Νεογεννητα κουταβια εκτιθενταιως εμπόρευμα και είναι αναγκασμένα να ζουν σε λλίγα τετραγωνικα εκατοστα για μέρες βδομάδες και μήνες. Ειναι βέβαιο οτι απο εκει θα βγουν προβληματικα και στον χαρακτηρα και στην υγεια. Ο Κτηνιατρικος Σύλλογος γιτι δεν πέρνει θέση σε αυτο το μεγάλο θέμα; Μηπως επειδή απλά συμφέρει τα μέλη μου η ύπαρξη αυτου του εμποριου της ντροπής;

#15 Σχόλιο Από Βασιλική Κορέτση Στις 14 Απρίλιος, 2011 @ 09:08

Τα καταστήματα πώλησης ζώων πρέπει να καταργηθούν γιατί αφενός τα ζώα βασανίζονται μέσα στις βιτρίνες τους μέχρι να τα αγοράσουν και αφετέρου γιατί είναι αυτά που πολύ πιο εύκολα μετά οι ιδιοκτήτες τους θα τα παρατήσουν, συνεχίζοντας έτσι τον βασανισμό τους αλλά και επιδεινώνοντας το πρόβλημα των αδεσπότων.

#16 Σχόλιο Από Σ.Μ. Στις 14 Απρίλιος, 2011 @ 17:58

Θα πρεπει να απαγορευτει αμεσα η πωληση ζωων σε pet shop και ιδιαιτερα σκυλιων και γατιων που ΟΛΑ προερχονται απ’ τα περιφημα και συνηθως ουγγρικα puppy mils.Τα puppy mils ειναι συγχρονα κολαστηρια ζωων που δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν απ τα ναζιστικα στρατοπεδα συγκεντρωσης και αξιζει μονο λιγο ψαξιμο στο διαδικτυο για να πειστειτε ν αλλαξετε τη συγκεκριμενη διαταξη.

#17 Σχόλιο Από Μαρία Χατζή Στις 14 Απρίλιος, 2011 @ 21:45

Τα καταστήματα πώλησης ζώων (pet-shops) εξαιρούνται του αυστηρότατου Άρθρου 12, αφού φαίνεται οτι τα εισαγόμενα, συχνά φορείς διαφόρων νόσων (π.χ. μόρβας) κουταβάκια που ζούν στις γυάλες είναι δείγμα ζωοφιλικής εξέλιξης στη χώρα μας, ενώ ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, αρμόδιος φορέας στην χώρα μας για την βελτίωση & ανάπτυξη των καθαρόαιμων φυλών & των υγιών σκυλων, δεν εξαιρείται…
Μήπως χρήζει επανεξέταση το Άρθρο;

#18 Σχόλιο Από MARIANTHI ZAMBETA Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 00:00

ζωολογικοι κηποι οπως της γαλλιας που τα αγρια ζωα ζουνε ελευθερα σε παρα πολυ μεγαλα παρκα και μπαινεις με το αυτοκινητο σου να τα δεις ΝΑΙ αλλα ζωολογικοι κηποι με κλουβια ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!

#19 Σχόλιο Από Τακλής Χρήστος Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 11:25

Το θέμα σε όλα τα παραπάνω σχόλια αλλά και τα άρθρα είναι ένα σοβαρό θέμα. οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά και να πέφτουν τόσο βαριά πρόστιμα αλλά και ποινές ώστε να σταματήσει επιτέλους η κακοποιήση, η παράνομη εκτροφή, η πώληση, τα pet-shop κλπ.

#20 Σχόλιο Από εθελοντική ομάδα αδέσποτων γατιών Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 13:03

Άρθρο 13. Να απαγορευτεί στα καταστήματα πώλησης ζώων η πώληση σκυλιών και γατιών, που συνήθως προέρχονται από παράνομα εκτροφεία που δεν τηρούν τους όρους εκτροφής.

#21 Σχόλιο Από Ολγα Ελατοπούλου Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 15:06

Είμαστε στα καλά μας? Δηλαδή είμαστε φιλόζωοι εκτός αν πρόκειται για κυνηγούς που σκοτώνουν για διασκέδαση ζώα που εκτρέφονται ως θηράματα? Και τι θα πει να μην διατηρούν τα τσιρκα ζώα με σκοπό να τα συμπεριλάβουν σε νούμερα? Δηλαδή για ποιόν άλλο σκοπό θα μπορούσαν να διατηρούν ζώα σε κλουβιά? Και τι γίνεται με την ψυχική υγεία των ζώων? Τα μεγαλώνουμε περιορισμένα και σε συνθήκες αφύσικες γι΄αυτά και αν αγριέψουν τα σκοτώνουμε και δεν τρέχει τίποτα? Επίσης δεν βρήκα τίποτα σχετικό με τα ξενοδοχεία ζώων, όπου πολλοί αναγκαστικά αφήνουν τα ζώα τους αν χρειαστεί να λείψουν.Ποιός τα ελέγχει αυτά? Γιατί έχουμε παραλάβει ζώα αδυνατισμένα, αγριεμένα και με ψυλλους! Ακουσα δε για ξενοδοχείο που δεν βγάζει τα σκυλια που φιλοξενεί για την ανάγκη τους, παρά λερώνουν μέσα στο κλουβί, και οι «ξενοδόχοι» ρίχνουν με τη μάνικα νερό για να τα καθαρίσουν με αποτέλεσμα τα ζώα να τρελλαίνονται από φόβο και πιθανόν να αρρωσταίνουν.

#22 Σχόλιο Από Διδώ Μαγκριώτη Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 15:17

Για το Άρθρο 13 παράγραφος 1
Να απαγορευτεί η πώληση ζώων από pet shop.

#23 Σχόλιο Από Αικατερίνη Ελατοπούλου Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 15:21

Είναι ντροπή η διατήρηση μικρών ζώων μέσα σε αφόρητα ζεστά ή κρύα γυάλινα δοχεία χωρίς νερό και φαϊ (γιατί λέει το ρίχνουν) χωρίς απομονωμένο χώρο για τις σωματικές τους ανάγκες και χωρίς την επαφή με ανθρώπους και τη μαμά τους.Εκτός του ότι βασανίζονταιμεγαλώνουν και χωρίς τα αναγκαία μαθήματα ζωής που θα τους έδινε η μαμά τους με αποτέλεσμα να έχουμε κατοικίδια ακοινώνητα και προβληματικά.Και τι κάνει συνήθως όποιος βρίσκεται με ένα γατί ή σκυλί που δεν μπορεί να κουμαντάρει? Το πετάει χωρίς τύψεις στο δρόμο!! Κι αν το μαζέψεις και προσπαθήσεις με πολύ μεγάλη υπομονή να το συνεφέρεις και να το εντάξεις αργότερα σε κάποια νέα οικογένεια, να κινδυνεύεις και με πρόστιμο!!

#24 Σχόλιο Από Ματθαίος Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 18:36

Τα καταστήματα πώλησης ζώων πρέπει να κλείσουν ΟΛΑ!

Τα ζώα δεν είναι ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ να πωλούνται σε βιτρίνα…

#25 Σχόλιο Από WWF Ελλάς Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 20:11

Οι εξαιρέσεις του άρθρου 13 πρέπει να αφορούν μόνο στην παρ. 3 του άρθρου 12 (όπως προτείνουμε να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπεται και η εσωτερικού χώρου έκθεση ζώων) και όχι συνολικά στο άρθρο 12. Η απαγόρευση εκμετάλλευσης των ζώων ως θέαμα πρέπει να είναι καθολική και να καλύπτει τα ζώα που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις, ενυδρεία ή κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων. Η διατήρηση της εξαίρεσης αμφισβητεί τις σημαντικές βελτιώσεις για την προστασία των ζώων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εφαρμογή του άρθρου 12.
Ακόμα και σε τέτοιους χώρους (ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις, ενυδρεία) εφόσον έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί πρέπει να απαγορεύεται η αναγκαστική έκθεση των ζώων στο κοινό (π.χ. χωρίς να παρέχεται χώρος φωλιάσματος). Στους χώρους αυτούς, πρέπει να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων σε χώρους κατάλληλους και προσαρμοσμένους στις βιολογικές τους ανάγκες.
Επιπλέον, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη συνολικής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των χώρων.

#26 Σχόλιο Από ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Στις 15 Απρίλιος, 2011 @ 23:00

Να αναφερθούν ονομαστικά ποια είναι τα Κέντρα Περίθαλψης (επωνυμία τους)