Άρθρο 12 Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου, σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες

1.Δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.

2.Δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ΄ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους

3. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή/και φωτογράφισή τους, με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους .

4. Δεν επιτρέπεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

  • 13 Απριλίου 2011, 14:29 | φροσω

    Να απαγορευθουν τα τσιρκα με τα ζωα οι ζωολογικοι κηποι με διαφορα θεαματα οπως τα δελφινια οι ποινες να ειναι μεγαλες κ στους παραννομους εκκτροφεις επισης κ σε οσους βαζουν τα ζωα τους σε κυνομαχιες κ επισης να απαγορευτουν οι κυνοδρομιες

  • 13 Απριλίου 2011, 12:18 | Θοδωρής

    Το βάλουμε τσιπάκι σε σκύλους νομίζοντας ότι θα λύσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων, μάλλον ζούμε σε αμερικάνικο έργο κι όχι στην πραγματικότητα, ή απλά έχουμε πέσει θύματα προπαγάνδας (ηθελημένης ή αθέλητης).
    Για παράδειγμα αν ήμουν κάτοχος σκύλου που ήθελα να παρατήσω δεν θα είχα παρά να του βγάλω το τσιπάκι (ευκολάκι), να τον αφήσω ελεύθερο και στη συνέχεια να πάω στον κτηνίατρο να δηλώσω το θάνατό του. (βλ. άρθρο 4 παράγραφος 7) Έτσι απλά.

    Παιδιά, μην γελιόμαστε η ενσωμάτωση ενός μικροτσίπ σε ένα ζώο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Περισσότερο πιθανό είναι να επιφέρει μερικά όπως για παράδειγμα το χρηματισμό και των κτηνιάτρων μιας κι αυτοί μέχρι τώρα δεν είχαν μπει στο χώρο αυτό.

    Το μόνο σίγουρο ότι τέτοιοι νόμοι αποτελούν τέλεια κερκόπορτα για να περάσουμε στους ανθρώπους.

    Αν αρχίσουμε με τους σκύλους και μας φαίνεται φυσιολογικό να φοράει ένας ζωντανός οργανισμός τσιπάκι, στη συνέχεια θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στο να φοράνε τσιπάκια και οι κρατούμενοι στις φυλακές. Ε; Τι λέτε, δεν είναι ωραία ιδέα;
    Ή τι λέτε; Δεν είναι καλό και ασφαλές να φοράνε τσιπάκια όσοι έχουν κατηγορηθεί για φόνο ή για άλλα μικρότερα ποινικά αδικήματα; (προσέξτε εδώ. Δεν είπα να έχει κριθεί ένοχος για φόνο, είπα να κατηγορηθεί Την πατήσαμε κάποιοι έτσι;) Για το καλό μας βέβαια όλα αυτα.

    Επίσης δεν θα ήταν πολύ εξυπηρετικό για όλους μας αν φοράγαμε ένα τσιπάκι και μπορούσαμε να πληρώνουμε χωρίς να κρατάμε μετρητά στο σούπερ μάρκετ (για να μην μπορούνε να μας κλέψουν ντε) ή να παίρναμε κατ΄ευθείαν ένα χαρτί που από κάποιο δημόσιο φορέα αφού σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαζόμασταν μέρες ολόκληρες;

    Προσοχή σε συναινέσεις τέτοιου τύπου. Είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την ανθρώπινη ελευθερία απ’ ότι εμφανίζονται.

    Υ.Γ. Δεν έχω σκύλο γάτα κλπ

  • 13 Απριλίου 2011, 11:53 | Αννα Βάλβη

    Αυτό που πάνε να κάνουν τώρα με τον ΟΠΑΠ και τους αγώνες σκύλων επιτρέπεται? Δεν είναι εκμετάλλευση αυτή στα ζώα?
    Αρα να μην επιτραπεί να γίνουν οι κυνοδρομίες και να στοιχιματίζουν πάνω στα άμοιρα αυτά ζωάκια.
    Επίσης να απαγορευτεί δια νόμου το εμπόριο της γούνας. Πως μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους ότι σφάζονται ζωάκια για να πάρουμε τη γούνα τους και να την κάνουμε παλτά και γιακάδες για να φιλαρέσκεια και μόνο. Τέλος στο εμπόριο γούνας.

  • 13 Απριλίου 2011, 10:26 | Ανθή Λεκάτη

    Με ποιο σκεπτικό επιτρέπεται η εκμετάλλευση π.χ. της γούνας της αλεπούς και δεν επιτρέπεται της γάτας και του σκύλου; Όταν μιλάμε για φιλοζωία τέτοιοι διαχωρισμοί είναι άστοχοι. Είναι δυνατόν να αγκαλιάζεις μία γάτα καμαρώνοντας για την αλεπού που κουβαλάς πάνω σου;; Εάν υπήρχε θάρρος από την πλευρά του υπουργείου, θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκμετάλλευση γούνας και από όλα τα ζώα της άγριας πανίδας. Συγχαίρω για την απόφαση να καταργηθούν τα ζώα στα τσίρκα. Καιρός ήταν!

  • 13 Απριλίου 2011, 07:38 | Πειρουνάκης, Νικόλαος

    Αρθρο 12 (απαγόρευση χρησιμοποιήσεως σε θεάματα), παρ. 3:
    «Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή/και φωτογράφισή τους, με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

    Εντάξει με την απαγόρευση ζώων σε τσίρκα, απαγορεύεται όμως και η ύπαρξη ζωολογικών κήπων; Ολες οι πολιτισμένες (και άκρως ζωόφιλες) χώρες έχουν ζωολογικούς κήπους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν και ως περιβάλλοντα αναπαραγωγής ζώων, που κινδυνεύουν με εξαφάνισι. Μήπως πρέπει το Υπουργείο να ξανασκεφθεί την παράγραφο 3;

  • 13 Απριλίου 2011, 02:56 | Katerna Papadioti

    Kyria Δεκαριστου Μαρια katalavete epitelous pws oi ratses megaloswmwn skyliwn xrhsimopoiountai apo kobleksikous pou psaxnoun ton andrismo tous mesa apo ayta. Enas kobleksikos simpoliths sas pou 8elei na fanei «magkas» de 8a parei to koker. 8a parei to pitbull. k 8a to metatrepsei s’auto pou 8a h8ele na einai o idios alla de mporese. katalavate twra? pio liana de ginetai. k mh sunexizete me auth thn apopsh. fenetai toulaxiston asteia k san na vgainei apo to stoma 14xronou. euxaristw polu.

  • 13 Απριλίου 2011, 01:26 | Αλέξανδρος Βένος

    Βάλτε :
    -οποιαδήποτε έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό- !!!!

    Το εκθέτει στην βιτρίνα/ στο μαγαζί για να το πουλήσει = κερδοσκοπικός σκοπός !!!!

    Ήρθε η ώρα να σταματήσει το εμπόριο ψυχών !!!!!

    Άν κάποιος θέλει να πάρει κάποιο ζώο , ας το «παραγγέλνει» σε ένα petshop και μετά το μαγαζί να αναλαμβάνει να βρει διαθέσιμο ζωάκι από συνεργαζόμενο εκτροφέα ή ιδιώτη / σύλλογο /οργάνωση ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη για αγορά ή δωρεάν υιοθεσία καθαρόαιμου η όχι ζώου…

    Τακτική την οποία ακολουθούν αρκετά μαγαζιά εδώ και χρόνια (ονόματα δεν λέω για να μην μου λένε για διαφήμιση)

    Βάλτε από ένα μόνιτορ μέσα στα κλουβάκια σας , στη βιτρίνα και να δείχνεται βιντεάκια (υπάρχουν είδη μαγνητοσκοπημένα στο διαδίκτυο) με τα ζωάκια / τις ράτσες σε μικρή ηλικία για να μπορέσετε να πουλήσετε στον κάθε υποψήφιο πελάτη σας….

    Όχι την κάθε ψυχούλα να ψοφολογάει για να βγάλετε λεφτά…!!!

    πολύ απλά :

    δεν μπορείς να εκθέτεις ζώα….

    και κάντε τις απαραίτητες εξαιρέσεις για ζωολογικούς κήπους /πάρκα / οικοτουριστικούς ξενώνες-κέντρα / κινηματογραφήσεις αν επιβλέπονται από σύλλογο / οργάνωση (π.χ. WWF κ.λ.π.) για την σύννομη διαδικασία λειτουργίας / εργασίας….

    (και ίσως μια εξαίρεση για χρυσόψαρα και καναρίνια…
    όχι όμως άλλα τροπικά ψάρια , παπαγάλοι και σπάνια «άγρια» ζώα -βλέπε σκίουρος , πιθηκοειδή κ.λ.π.).

    Ευχαριστώ.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:08 | πανταζης κωστας

    σας εχει γρατσουνισει γατα.αμεσα,βαθεια και αιματηρα τραυματα.και κατα τεκμηριο τις περισσοτερες φορες αναιτια.εγω νομιζω πως θελει χαδια και η γατα αντεδρασε με τον δικο της τροπο.θα υποχρεωθουμε να τους κοβουμε τα νυχια;νομιζω πως προ πολλου εχουμε χασει την εννοια της ζωοφιλιας σαν φυσικο φαινομενο και καταληξαμε στο να λεει ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:31 | Βασιλική Χρήστου

    Καθολική απαγόρευση της εκμετάλλευσης των ζώων σε τσίρκο, θεάματα , ζωολογικούς κήπους , δελφινάρια κλπ. αλλά και της έκθεσης τους σε βιτρίνες pet shop. Επίσης προτείνω ν’ απαγορευτεί το νέο απαράδεκτο προιόν του ΟΠΑΠ , στοιχήματα σε κυνοδρομίες το οποίο είναι τελείως αντίθετο με το πνεύμα των βελτιώσεων που θέλει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:32 | πανταζης κωστας

    τι θα γινει σε μια εκθεση επιδειξης ικανοτητων εκπαιδευμενων σκυλων.θα απαγορευτει και η χρηση και απο την αστυνομια και απο τους τυφλους;χρειαζεται καποια διευκρινυση.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:29 | πανταζης κωστας

    εαν σε ενα θεατρικο εργο χρειαζεται ενα ζωακι για να αποδοθει η εννοια θα το απαγορεψετε σαν κακοποιηση;ελεος με την υπερευαισθησια στα ζωα και την αναισθησια στους ανθρωπους.

  • 12 Απριλίου 2011, 14:11 | Δεμερτζής Χρήστος

    Όχι άλλα ζώα σε βιτρίνες Pet Shop.Έλεος. Να απαγορεύετε στα καταστήματα αυτά να εμπορεύονται ζώα με αυτόν τον τρόπο.
    Αγορά κάποιου ζώου μόνο απο επίσημου Breeder .

  • 12 Απριλίου 2011, 12:08 | ΝΙΚΗ

    ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ…ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΛΩΣ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ!ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΘΑ ΤΑ «ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΙ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ!

  • 12 Απριλίου 2011, 01:52 | Αποστολόπουλος Γρηγόρης

    Είναι πραγματικά απαράδεκτα τα όσα διάβασα για μια τόσο αξιολάτρευτη ράτσα σκύλων όπως τα pitbull. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή της κυρίας αυτής που μόνο φιλόζωη δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω.

  • 11 Απριλίου 2011, 16:43 | Γιαννης Κ.

    Ωσ ποδηλατης εχω τρομακτικο προβλημα με τα αδεσποτα σκυλια .Αν και ειναι απο τα αγαπημενα μου ζωα , οταν βρισκομαι να ποδηλατω συχνα εχω δεχτει επιθεσεις . Παρακαλω να συγκεντρωθειτε περισσοτερο στους ιδιοκτητες που εγκαταλειπουν τα κατοικιδια τους .

  • 11 Απριλίου 2011, 15:17 | Ευαγγελία Μωράκη

    Εγω θα μείνω στο θέμα της βόλτας ΟΛΩΝ των ΣΚΥΛΙΩΝ με το λουρί!! Δεν είναι μόνο τα pit-bull που θα τύχουν χωρίς λουρί στο δρόμο που πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα μικρό ή μεγάλο σε κάποιο άλλο διερχόμενο! Υπάρχουν και άλλα που τα αφήνουν χωρις λουρί, λυκόσκυλα, ντομπερμαν, που έχουν επιτεθεί σε άλλα ζώα και καταλαβαίνεται το αποτέλεσμα!!!

    Για μένα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επίθεση, αλλά έχει τύχει να υπάρχει κάποιος με το πεκινουά του στο ένα πεζοδρόμιο και να βλέπει κάποιο άλλο στο αντίθετο. Διασχίζοντας τον δρόμο για να το «μυρίσει» πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης να κάνει κάτι το ζωάκι είχε κτυπηθεί θανάσιμα από αυτοκίνητο!!! Τι να το κάνεις το μετα…. Πόσά ζώα δεν έχουν χαθεί κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας απ’ τα μπαμ και μπουμ?
    Το παιδί τους όταν το βγάζουν βόλτα δεν το κρατούν απ’ το χέρι? Γιατί να μην έχουν και το ζωάκι τους με το λουρί??

    Παρ’ όλο που ήδη έχει αναφερθεί από προλαλίσαντες για την πρόθεση του ΟΠΑΠ για κυνοδρομίες, καλά δεν φτάνουν τόσα λεφτά που βγάζει από όλα τα άλλα παιχνίδια? Απ’ την μια απαγορεύει την είσοδο σε ΤΣΙΡΚΟ με ζώα στην Ελλάδα και απ’ την άλλη θα επιτρέψει ένα ΜΙΚΡΟ ΤΣΙΡΚΟ με τις κυνοδρομίες? Ελπίζω να ανασταλεί γιατί έτσι καταπατείται απ’ το ίδιο το κράτος, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο κος Τόλης Σκέτος, παρακάτω!!!

    Τέλος, για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης που τα ξεθεώνουν για να ανεβάζουν τον κάθε χοντρομπαλά απ’ το λιμάνι επάνω και όταν δεν «βγάζουν πλέον χρήματα» να τα αφήνουν δεμένα κοντά στον γκρεμό χωρίς νερό και φαϊ τι ακριβώς θα ισχύει?

  • 11 Απριλίου 2011, 15:50 | Thimios Makris

    Arthro 12:Na apagoreuthoun oristika kai ametakleita ta tsirka na xriseimopoioun zoa.Einai pleon gegonos se para polles xores, kairos na sumvei kai stin xora mas.Akoma, to sugkekrimeno arthro na sumperilavei ta aloga pou xrisimopoiountai na sernoun amaxes,ta gaidourakia pou kouvalanai kosmo anevainontas dyskola monopateia, kai
    telos ta mikra ponny pou ta Xristougenna menoun epi ores xoris fai kai nero gia na kerdisoun kapoioi vgazontas fotografies me ta paidia.

  • 11 Απριλίου 2011, 12:17 | Ισιδώρα Χάδιαρη

    Ορίζετε πολλές αρμοδιότητες στο Δήμο π.χ προσωρινός κάτοχος ζώου ή ιδιοκτησία των αδεσπότων ζώων, διαχείριση αδεσπότων. Οι Δήμοι δεν έχουν την τεχνογνωσία, τους πόρους, τη «διάθεση»
    κτλ. να αναλάβουν την ευθύνη και διαχείριση.
    Είναι αναγκαίο να θεσπίσετε αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και να στήσετε διαδικασία για να καταστεί υποχρεωτική. Γιατί και πάλι όλα θα μείνουν στα λόγια όπως πάντα.
    Σήμανση για τα αδέσποτα??? Ποιος θα επιβαρυνθεί και με αυτό το κόστος, την έννοια??? Ορθά το συμπεριλάβατε για να υπάρχει κάποιου είδους υποχρέωση αλλά όταν βρίσκεις σε μία σακούλα πεταμένα κουτάβια, γατάκια ή τραυματισμένα αδέσποτα ζώα το τελευταίο που χρειάζεται είναι η σήμανση. Αυτό που θες είναι βοήθεια, χρήματα και χώρο φιλοξενίας.
    Εκτιμώ ότι η σήμανση για αδέσποτα ζώα πρέπει να έπεται της αγγελίας…. Ας είναι υποχρεωτικό στα λεγόμενα Pet shops – εκκολαπτήρια δυστυχίας. Σε αυτά που πρέπει να απαγορευθεί η αγοραπωλησία ψυχών σε συνθήκες κάτεργων. Μικρά κλουβιά & γυάλινες κλειστοφοβικές βιτρίνες !
    Είναι αναγκαίο να θεσπιστεί η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ζώων σε Pet shops. Να γίνεται όπως ισχύει στο εξωτερικό. Να στρέφεται ο υποψήφιος αγοραστής σε σοβαρους εκτροφείς ή σε επίσημα καταφύγια. Και όχι μαζί με τα ψώνια του Σαββάτου να ψωνίζουμε και 1 κουτάβι στο εκάστοτε Pet city. Θα θιχτούν πολλά συμφέροντα αλλά αξίζει τον κόπο. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η προσφορά καλύπτεται από τη ζήτηση? Που πάνε τα μεγαλωμένα ζωάκια αφού δεν τα θέλει κανείς? Θεσπίστε ελέγχους σε όλους αυτούς που εμπορεύονται αθώες & ανίδεες ψυχές

  • 11 Απριλίου 2011, 08:28 | ΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ)ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 110 ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

  • 10 Απριλίου 2011, 17:14 | Πολυχρονακη Π.

    Έχω να πω μονο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στο υπουργειο αγροτικης αναπτυξης.Δίνει δείγματα πολιτισμένου κράτους!Ας παραδειγματιστούν από μας μία φορά και κάποιες άλλες χώρες.Στο μόνο που διαφώνώ ,είναι η συνεργασία των δήμων με τους συλλόγους ,γιατί εκεί γίνεται το μεγάλο «αλασβερίσι»!

  • 9 Απριλίου 2011, 23:37 | Δεκαριστου Μαρια

    Δεν καταλαβαίνω αν τα σχόλια λογοκρίνονται ή έπεσε το σύστημα.
    Προσπαθώ λοιπόν για άλλη μια φορά να στείλω τις προτάσεις μου:

    Είδε κανείς εγώ να προτείνω ευθανασία και εξόντωση των πιτ μπουλ? Έχετε τεράστια φαντασία! Απλά έδειξα με στοιχεία την επικινδυνότητα των πιτ μπουλ, και το ότι πολλές χώρες εφάρμοσαν νόμους ώστε να προστατευθούν άνθρωποι, σκύλοι ιδιόκτητοι και αδέσποτοι, γάτες κλπ. καιρός να κάνουμε κι εμείς κάτι πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

    1)Να απαγορευτούν οι αγγελίες πώλησης πιτμπουλ, με προσβάλλει σαν φιλόζωη και σαν Ελληνίδα το να διαβάζω αγγελίες του τύπου:»μαχητικές γραμμές, αίματα αλιγάτορα, τιμές 1.000 με 3.000 ευρώ» κλπ. Από τη μια λέμε απαγορεύονται οι κυνομαχίες και από την άλλη, όλοι αυτοί εκτρέφουν και πουλάνε πιτ μπουλ ανενόχλητοι.Τα κουτάβια αυτά ξέρετε που θα καταλήξουν…
    2) Σε αυτό τον νόμο που τώρα διαβουλευόμαστε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΚΥΛΟΣ ΑΠΟ ΛΟΥΡΑΚΙ!!! Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και θανάτους, όπως συνέβη παντού. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιό πιτ μπουλ είναι επιθετικό και ποιό όχι. Για αυτό επιμένω και το τονίζω κι ας μην σας αρέσει: Ολοι ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΕ ΛΟΥΡΙ ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΜΕ ΚΟΝΤΟ ΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ. Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.

  • 9 Απριλίου 2011, 21:59 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Από τη μία απαγορεύετε τη χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα και από την άλλη ο ΟΠΑΠ φέρνει παιχνίδι με σκυλοδρομίες….

  • 9 Απριλίου 2011, 17:27 | ΦΑΙΗ ΛΟΥΝΤΖΗ

    Επισης να προσθεσω κατι τελευταιο:κ.Δεκαριστου αναφερατε καποιες χωρες που απαγορευονται τα πιτμουλ.Σε μερικες απο αυτες οπως Αμερικη,Αυστραλια,Βενεζουελα,επιτρεπεται η εισαγωγη τσιπαρισμενου pitbull ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ που ξεκινα απο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5.000 ΕURO…Αυτο σημαινει,οτι αν ο σκυλος δαγκωσει η εστω κ αν μεινει ελευθερος,απουσια ιδιοκτητη,τοτε η εγγυηση δεν επιστρεφεται..Δεν απαγορευεται η εισοδος νομιμου ζωου(τσιπ,διαβατηριο,βιβλιαριο και φυσικα εγγυηση)..

  • 9 Απριλίου 2011, 17:29 | ΦΑΙΗ ΛΟΥΝΤΖΗ

    Προς κ.Δεκαριστου:ειμαι κατοχος ενος pitbull,και αυτο που εχω να σας πω ειναι οτι το παιδι και το σκυλι συμπεριφερεται οπως μαθαινει απο εμας τους ανθρωπους.Συνεπως αν κακομεταχειριστεις ενα κοκερ,σιγουρα θα αγριεψει,σιγουρα θα δαγκωσει!εχουμε διαβασει για θανατους παιδιων απο pitbull,αλλα κανεις δε μπηκε στη διαδικασια να δει πως ενα τετοιο περιστατικο μπορει να προκυψει μονο και μονο απο αδιαφορια του κατοχου(π.x:στο βιβλιο εκπαιδευσης που αγορασα διαβασα οτι ενα ζευγαρι που ειχε χωρισει,αποφασισαν να τα ξαναβρουν,αποφασιζοντας να αφησουν ενα μωρο σε κουνια με ενα pitbull το οποιο δεν ειχε ποτε πριν επαφη με το μωρο(το σκυλι ειχε ο πατερας,το μωρο η μανα),με αποτελεσμα οταν γυρισαν να δουν το μοιραιο….Γιατι λοιπον να θανατωθει ο σκυλος και οχι αυτος που το εμαθε να συμπεριφερεται ετσι,που δε μπηκε στο κοπο να το εκπαιδευσει?χωρις εκπαιδευση,χωρις περαιτερω επαφη,για το pitbull,το μωρο ηταν ενας αγνωστος…γιατι ενα κοκερ να μπορει να επιτιθεται και ολοι να το βρισκουν χαριτωμενο λογω μεγεθους,και να προωθουν αυτη τη συμπεριφορα…?
    παρακαλω δημοσιευστε το.Ευχαριστω.

  • 9 Απριλίου 2011, 14:15 | Niovi Kostoglou

    Σε αυτό το άρθρο «Άρθρο 12 Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου, σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» καθώς και στους «Ορισμούς», είναι αισθητή η απουσία διευκρίνησης για τα πάρκα ή/και τους ζωολογικούς κήπους που διατηρούν ζώα σε αιχμαλωσία.

    Το «θέαμα» που προσφέρουν τα ζώα σε αυτά τα πάρκα και η κοστολόγησή του σε κάποια, δεν αποτελούν συνάρτηση με την ευζωία τους.
    Το αντίθετο μάλιστα, όπως έδειξε και η αξιολόγηση των πάρκων ή/και ζωολογικών κήπων: THE EU ZOO INQUIRY 2011
    An evaluation of the implementation and
    enforcement of the EC Directive 1999/22,
    relating to the keeping of wild animals in zoos.
    http://www.animal-public.de/images/stories/bff_ezr_greece_final__s_.pdf

    Οι συνθήκες διαβίωσής των ζώων δεν φτάνουν, ούτε πλησιάζουν τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών ζωολογικών κήπων.

    Συνεπώς, πρέπει να οριστούν οι συνθήκες διαβίωσης και διατήρησης των ζώων σε αιχμαλωσία και αν υπάρχει αντίτιμο – εισιτήριο για την επίσκεψη στο πάρκο ή/και στο ζωολογικό κήπο, να ελέγχεται αυστηρά ότι χρησιμοποιείται για τη σίτιση, την κτηνιατρική παρακολούθηση και τη διατήρηση της ευζωίας των ζώων που βρίσκονται εκεί και όχι για κερδοσκοπικό σκοπό.

  • 9 Απριλίου 2011, 09:50 | Αθανασία Χαντζή

    Κυρία Δεκαριστου Μαρια είστε απίστευτη!

    Ντροπή που είστε και κριτής και υποστηρίζετε υποτίθεται την κυνοφιλία…
    Το μόνο που κάνετε είναι κρίνετε αρνητικά όλες τις φυλές που έχουν ακόμα μία επιπλέον χρήση στον άνθρωπο εκτός αυτή της συντροφιάς.
    Τελικά ο πραγματικός σκοπός σας από τη στιγμή που ξεκινήσατε να στέλνετε επιστολές στο Υπουργείο μέχρι τώρα που σχολιάζετε σε αυτή τη διαβούλευση είναι να απορρίψετε όλες τις πραγματικές φυλές εργασίας. Φαντάζομαι είστε γενικότερα αντίθετη και στα σπορ με σκύλους…

    Είστε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΥΝΟΦΙΛΗ και αυτό είναι απαράδεκτο!

    Εχετε ζήσει ποτέ με κάποια από αυτές τις φυλές που ορίζετε ως επικίνδυνες;;; Οι σκύλοι ΚΑΘΕ ΦΥΛΗΣ γίνονται επικύνδινοι αν βρίσκοντε σε χέρια άσχετων και παρανοηκών ιδιοκτητών!!!
    Σε λίγο θα μας πείτε να κυκλοφορούν όλα τα μεγαλόσωμα με φίμωτρα και να απαγορεύτούν όλες οι φυλές εργασίας. Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγο…

  • 9 Απριλίου 2011, 08:10 | Μάριζα

    Να σταματήσουμε να εκμεταλλευόμαστε τα άλλα όντα για να περνάμε εμείς καλύτερα. Είναι άδικο, απάνθρωπο, ανήθικο. Να απαγορευθούν όλα ανεξαιρέτως τα θεάματα, εκθέσεις, παιχνίδια, πανηγύρια, κλπ που χρησιμοποιούν ζώα.

  • 8 Απριλίου 2011, 22:13 | Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος»

    Από τις καλύτερες απαγορεύσεις του κόσμου.
    Απαγόρευση χρησιμοποίησης όλων των ειδών ζώων σε τσίρκο.
    Συγχαρητήρια!

  • 8 Απριλίου 2011, 21:17 | Αγγελική

    Κυρίες/Κύριοι προφανώς δεν εχετε καταλάβει ότι όλοι εμεις που σας λεμε να εχετε δεμενα τα πιτμπουλ σας δεν τα μισουμε!!! δεν ζητήσαμε την ευθανασία τους!!! ΥΠΕΡΒΑΛΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ! Δεν θα παθετε τιποτα δα εάν τα εχετε δεμενα δίπλα σας και οχι ελευθερα! σεβαστείτε τον κόσμο που φοβάται και καλύτερα να προλαμβάνετε παρα να θεραπεύετε… το δαγκωμα απο πιτμπουλ λόγω της γνάθου του μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα παιδί…

  • 8 Απριλίου 2011, 18:32 | Γιάννης Καραούζας

    § 1, 2, 3. Ιδιαίτερα θετικά τα άρθρα αυτά.
    Θα πρέπει να προστεθεί επίσης ότι δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου για τουριστικούς και οικονομικούς σκοπούς. Για παράδειγμα τα ιπποειδή στα νησιά που δουλεύουν ως ταξί όλη μέρα κάτω από τον ήλιο.

    Στη παράγραφο 3 θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η φωτογράφιση ελεύθερων ζώων, δηλαδή ζώων που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, για οικονομικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς καθώς και η προβολή των φωτογραφιών σε εκθέσεις, βιβλία κτλ. Έτσι που είναι διατυπωμένη η πρόταση προκαλεί σύγχυση.

    § 4. Η δεύτερη πρόταση αφήνει πολλά κενά. Μόνο τα γατιά και τα σκυλιά έχουν δικαιώματα? Τι γίνεται με τα υπόλοιπα ζώα?
    Πρέπει να προστεθεί τουλάχιστον ότι δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου για παραγωγή γούνας και δέρματος.

  • 8 Απριλίου 2011, 17:59 | Θάνος

    4 Απριλίου 2011, 13:30 | Υρια Λιονακη
    http://www.opengov.gr/ypaat/?c=1069
    Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ..?
    ΟΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ? ,,,
    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ !!
    ——
    Αναφέρεται εδώ
    Άρθρο 13 Εξαιρέσεις
    http://www.opengov.gr/ypaat/?p=115

  • @Α.Θανάσης: προφανώς έχουν κάνει hack σε κάποιες σελίδες του circus.gr

  • 8 Απριλίου 2011, 13:00 | apos-τολιs amy

    οχι κα Δεκαριστου,δεν θελετε να ενημερωσετε,να παραπληροφορισετε θελετε…αν θελατε να ενημερωσετε θα αναφερατε κ αλλες 70+ φυλες που περιλαμβανει το bsl…οταν αναφερεστε συγκεκριμενα σε apbt αυτο δεν εχει να κανει σχετικα με ενημερωση «αγριων» ζωων οπως τα θεωρειτε…εχει να κανει ΜΟΝΟ με apbt.Oσο για τα στοιχεια που εχετε συλεξει καλα θα κανετε περα απ το συμβαν να εξεταζετε και τις συνθηκες του ατυχηματος,καταλαβαινετε τι εννοω σιγουρα…επισης ειναι λιγο «βλακωδες» να συλεγετε πληροφοριες μεσω του καθε site στο οποιο μπορει να ποσταρει ο καθενας την καθε μπουρδα που το ερχεται στο μυαλο…οσο για το λουρι κ το φιμωτρο θα ελεγα οτιειναι θεμα υπευθηνοτητας του καθε ιδιοκτητη..εγω θεωρω οτι απαραιτητα πρεπει να ειναι με λουρι το σκυλι στη βολτα του.Για το φιμωτρο δεν σχολιαζω καν γιατι θα ηταν γραφικα τα σχολια μου,το βρισκω υπερβολικο.Λοιπον καλα θα κανετε λοιπον κ οσοι εχετε μικρα σκυλακια να τα εχετε κ εσεις με λουρακι γιατι οσες φορες πηγε να εμπλακει σε καβγα το σκυλι μου (apbt εχω),παντα ηταν «υπευθηνο» καποιο μικροσωμο σκυλακι που ερχοτανε στο ενα μετρο κ γαβγιζε μανιασμενα μπροστα στο δικο μου…ο ιδιοτητης του ηταν βασικα υπευθηνος αλλα το γραφω ετσι ωστε να καταλαβετε οτι το λαθος ειναι παντα του ιδιοκτητη σε τετοιες περιπτωσεις.Ολα ειναι θεμα ανατροφης κ εκπαιδευσης…δεν υπαρχουν «κακα» σκυλια…εχει βγαλει μαλλι η γλωσσα μας…

  • 8 Απριλίου 2011, 12:57 | Δεκαριστου Μαρια

    Κύριε Σ.Σκουρλέτη και υπόλοιποι φίλοι των πιτ μπουλ, που είδατε εγώ να προτείνω ευθανασία και εξόντωση των πιτ μπουλ? Έχετε τεράστια φαντασία! Απλά έδειξα με στοιχεία την επικινδυνότητα των πιτ μπουλ, και το ότι πολλές χώρες εφάρμοσαν νόμους ώστε να προστατευθούν άνθρωποι, σκύλοι ιδιόκτητοι και αδέσποτοι, γάτες κλπ. καιρός να κάνουμε κι εμείς κάτι πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
    Σας διευκρινίζω λοιπόν τις προτάσεις μου:

    1)Να απαγορευτούν οι αγγελίες πώλησης πιτμπουλ, με προσβάλλει σαν φιλόζωη και σαν Ελληνίδα το να διαβάζω αγγελίες του τύπου:»μαχητικές γραμμές, αίματα αλιγάτορα, τιμές 1.000 με 3.000 ευρώ» κλπ. Από τη μια λέμε απαγορεύονται οι κυνομαχίες και από την άλλη, όλοι αυτοί εκτρέφουν και πουλάνε πιτ μπουλ ανενόχλητοι.Τα κουτάβια αυτά ξέρετε που θα καταλήξουν.

    2) Σε αυτό τον νόμο που τώρα διαβουλευόμαστε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΚΥΛΟΣ ΑΠΟ ΛΟΥΡΑΚΙ!!! Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και θανάτους, όπως συνέβη παντού. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιό πιτ μπουλ είναι επιθετικό και ποιό όχι. Για αυτό επιμένω και το τονίζω κι ας μην σας αρέσει: ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΜΕ ΚΟΝΤΟ ΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ. Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.

    Αφού λοιπόν ισχυρίζεστε ότι ενδιαφέρεστε για την προστασία των πιτ μπουλ, θα έπρεπε να στηρίξετε τις προτάσεις μου αντί να μου επιτίθεστε. Δεν είδα από εσάς κάποια πρόταση, κάποια προσπάθεια πέραν του ότι προσπαθείτε να παραστήσετε τα πιτ μπουλ ότι είναι αθώα αρνάκια. Σφυρίζετε αδιάφορα στο θέμα αυτό… Ήδη είχαμε και στη χώρα μας καταγγελίες για επιθέσεις σε ανθρώπους.

    Περιμένω από εσάς άντί να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, μια σοβαρή, υπεύθυνη πρόταση, που θα προστατεύει τους πολίτες, τα κατοικίδια τους και τα αδέσποτα από τα επιθετικά πιτ μπουλ και να πάρετε θέση στις παραπάνω συγκεκριμένες δικές μου προτάσεις.

    Εγώ δεν ασχολούμαι με εκτροφή, έχω μόνον αρσενικά φιλήσυχα σκυλάκια και τα έχω πάντα δεμένα στη βόλτα, έχω και δύο εγγονάκια και δεν θα ήθελα να βρεθεί μπροστά μου ένα λυμένο πιτ μπουλ.

    Το αυτονόητο ζητάω κύριοι. Το λένε πρόβλεψη του νόμου για την ασφάλεια των πολιτών και των ζώων με ένα φιμωτρο.

  • 8 Απριλίου 2011, 11:28 | Nepenthes

    4.Δεν επιτρέπεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

    τα υπολοιπα ζωα δηλαδη δεν εχουν ψυχη και επιτρεπετε να εκτρεφονται γι’αυτο το λογο???

  • 8 Απριλίου 2011, 09:21 | Μιχαλόπουλος Σ.

    Σύμφωνο με την Κα Δεκαριστου εν μέρη. Ωστόσο όπως είπα εμείς γνωρίζοντας ΠΟΛΎ καλα την ισχύ των σιαγωνων των σκύλων τα έχουμε στο λουρι και εκπεδευμενα. Όπως είπα ποιο κάτω τα μεγαλοσωμα σκυλιά μετά κάποιας ηλικίας είναι ΠΟΛΎ ΔΥΝΑΤΆ και σε μια έκρηξη τους μπορούν να τραβήξουν και τον ποιο δυνατό άνθρωπο. Απο τις πρώτες εντολές που έμαθε ο μικρός μου είναι το στοπ και το ασε. ΜΈΣΑ απο το παιχνίδι. Όταν όμως το ελεύθερο μικρό σωμο σκυλακι που ο idiotκτητης του το έχει ελεύθερο , γιατί θεωρεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο, έρθει και επιτεθεί στο μεγάλο σωμο μωρό τι γίνεται?
    ΤΟΤΕ ΞΥΠΝΆΕΙ ΤΟ ΈΝΣΤΙΚΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ.

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΑΖΊ ΣΑΣ ΕΝ ΜΈΡΗ. ΕΙΝΑΙ ΌΜΩΣ ΑΝΑΓΚΑΊΟ ΚΑΚΟ ΜΕΡΙΚΈΣ ΦΟΡΈΣ. Εγώ δεν ΦΟΡΑΩ ΠΟΤΈ αλλα ίσως είναι ΛΆΘΟΣ.

    ΑΝ ΈΝΑ ΚΟΚΕΡ ΔΑΓΚΩΣΕΙ, ΌΛΟΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΊΖΟΥΝ ΤΥΧΑΊΟ. και συνεχίζουν να είναι γλυκητατα ( όπως αυτο με το ΟΠΟΊΟ μεγάλωσα μαζί) ΌΤΑΝ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΈΝΑ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ , ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ, ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ ΤΌΤΕ ΑΥΤΌΜΑΤΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΤΕ Ο «ΜΎΘΟΣ»

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΆ ΠΑΊΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΆ ΜΟΥ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΠΑΙΔΑΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΠΟΥ ΜΟΛΗΣ ΚΑΤΈΒΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΉ.

  • 8 Απριλίου 2011, 09:06 | Μιχαλόπουλος Σ.

    5 Απριλίου 2011, 12:20 | Manos P. Μόνιμος ΣύνδεσμοςΤο βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 19  4
    Κυρια Δεκαριστου,Αυτα που προσπαθειτε να αποφυγετε (ταλαιπωρια και βασανισμο των ζωων), αυτα προτεινετε. Προτεινετε να κυκλοφορουν τα Pitbull (και αλλες ρατσες σκυλιων) με φιμωτρο. Μιας και λετε πως γνωριζετε απο σκυλους, νομιζω γνωριζετε ποσο στρεσαρει ενα σκυλι (Η ζωο) ενα φιμωτρο. Θα σας αρεσε εσας να κυκλοφορειτε με ζουρλομανδυα πχ? Δεν νομιζω. Θα αντιδρουσατε και αν συνεχιζε καποιος να σας επιβαλει τον ζουρλομανδυα στο τελος θα αλλοιωνατε την ανθρωπια σας μιας και δεν ειναι ζωη αυτη. Ποιος ειπε οτι τα σκυλια δεν πρεπει να κυκλοφορουν με λουρι? Φυσικα και πρεπει, ΟΛΑ τα σκυλια πρεπει να ειναι υπο τον ελεγχο του ιδιοκτητη του. Ο σωστος και υπευθυνος ιδιοκτητης ελεγχει το σκυλι του. Επισης με τα λεγομενα σας μπερδευετε τον κοσμο. Μπερδευετε την επιθετηκοτητα με την αποτελεσματικοτητα. Ενα κοκερ γνωριζετε τι πιεση σε λιβρες εχει στο δαγκωμα του? Δεν νομιζω. Ενα κοκερ μπορει να ειναι 10 φορες πιο επιθετικο λοιπον απο εναν αλλο σκυλο, απλα λογω μεγεθους και ανατομιας το τελικο αποτελεσμα που εχει ειναι πιο ελαφρυ. Αρα λοιπον να απαγορευτουν και οι Μολοσσοι που ειναι τεραστιοι με τεραστιο κεφαλι και αν σε δαγκωσουν εχουν τοση δυναμη που ενδεχεται να σου κοψουν το χερι? Αυτη ειναι η λογικη σας? Αυτη κατ εμε ειναι η λογικη του παραλογου και του αφορισμου, λογικη που πηγαζει απο την αγνοια και την ημι-μαθεια. Επισης αγνοειται πως τα Pitbull στα οποια αναφερεστε, εχουν μηδαμινη επιθετικοτητα απεναντι σε ανθρωπους και αυτο ειναι γενετικο χαρακτηριστικο. Εαν γνωριζετε λοιπον για σκυλια τοσα πολλα οσα λετε, θα επρεπε να το γνωριζετε. Τα σκυλια ειναι προεκταση του αφεντικου τους. Εχω δει Malinois επιθετικο, Λυκοσκυλο, Maltese και αλλα πολλα. Τι να πει αυτο – να τα απαγορεψουμε ολα δηλαδη Η να ειναι με φιμωτρο? Οσο ειναι υπο τον διαρκη ελεγχο του ιδιοκτητη τους και φυσικα με λουρι, ειναι ενταξει. Αναφερομαι σε ολα τα σκυλια, ανεξαρτητου ρατσας/φυλης. Ανθρωποι ειμαστε, ας μην καταντησουμε απανθρωποι με τετοιες πρακτικες που προτεινετε.Οσο για στοιχεια, μπορω να σας παρουσιασω μελετες και στατιστικα αλλα επαναλαμβανω πως αναφερομαι στην ανθρωπια μας και εκει δεν υπαρχουν μελετες παρα μονο η κοινη λογικη.

    Κα Δεκαριστου πάλι ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ? θα σας μαλωσω.!!!!
    Δυστυχώς το μεγαλωσωμα σκυλιά απο την ηλικία των 10 μηνών είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΔΥΝΑΤΆ. Εμείς τα σκυλιά μας τα εκπαιδευουμε και έχουμε τον ΈΛΕΓΧΟ. Κάποιες κυρίες που έχουν τα σκυλακια τους ελεύθερα στην παραλία είναι το πρόβλημα. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΣΑΤΕ ΣΊΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΌΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΛΕΓΧΩ ΤΟ ΣΚΎΛΟ ΜΟΥ σε μια τετεια ΣΤΙΓΜΉ δεν μπορώ.
    Επιτα Κα Δεκαριστου είναι οι φωλες.

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΜΟΤΡΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΟΡΑΩ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΛΆΘΟΣ.

    Υ.Γ ΈΝΑ ΈΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΈΤΕ, σας έχουν κάνει επίθεση και σκυλιά???

    Οποίος γνωρίζει ΑΣ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ!!!!!!

  • 7 Απριλίου 2011, 23:46 | Kate

    Να σταματήσουν επιτέλους να ταλαιπωρούν τα καημένα γαιδουράκια που στεκονται σαν ατραξιόν κάθε καλοκαίρι ώστε να πηγαίνουν τους τουρίστες βόλτα. Αυτό είναι το χειρότερο θέαμα, ένα γαιδουράκι να καίγεται κάτω απ’τον καυτό ήλιο και να κάνει το χαμάλι με 100 κιλά στην πλάτη του. Αυτο για μένα δεν είναι ελληνική εικόνα ή κάρτ ποστάλ, είναι βαναυσότητα. Αυτά τα άγια πλάσματα τόσα χρόνια χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία, όσοι έχουμε χωριό είναι πολύ οικείο το γεγονός κι όμως είναι τόσο κρίμα να τους φέρονται έτσι.. Προτείνω να απαγορευτεί επιτέλους η χρήση των γαιδουριών σαν ‘ταξί’ στα νησιά και να μην χρησιμοποιούνται για να βγαίνουν φωτογραφίες με τους τουρίστες.

  • 7 Απριλίου 2011, 22:46 | Θάνος

    Εδώ είναι μια ταβέρνα με βαλσαμωμένα ζώα και με ζωολογικό κήπο. http://www.axd.gr/sale-safari/ θα τα δείτε αν πατήσετε στην ένδειξη ΄΄Φωτογραφίες΄΄

  • 7 Απριλίου 2011, 22:26 | Θάνος

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΑ

    Μπορεί μία επίσκεψη στο δελφινάριο να ακούγεται διασκεδαστική εμπειρία, αλλά η αιχμαλωσία είναι ένα μαρτύριο για τα ζώα που κανονικά θα είχαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ωκεανού για να κολυμπήσουν.

    Το να διατηρούμε τα δελφίνια σε δεξαμενές που συχνά δεν είναι μεγαλύτερες από μία πισίνα και να τους στερούμε οποιοδήποτε από τα φυσικά ερεθίσματα που θα βίωναν στη φύση μπορεί να θεωρηθεί μόνο απάνθρωπο σε σχεδόν αδιανόητο επίπεδο!

    Τα δελφινάρια δεν μπορούν να προσφέρουν το χώρο, τα κοινωνικά δίκτυα και τις φυσικές συνθήκες που χρειάζονται τα ζώα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν, να εξαντλούνται από τις συνθήκες αιχμαλωσίας και να πεθαίνουν πρόωρα.

    Για ένα δελφίνι, η πισίνα είναι ένα κλουβί. Αυτά τα γρήγορα ζώα, τα οποία όταν είναι ελεύθερα σχηματίζουν πολύπλοκες κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Τα ποσοστά θνησιμότητας και η αφύσικη συμπεριφορά των αιχμάλωτων δελφινιών, αποδεικνύουν

    ότι η έλλειψη διέγερσης τους προκαλεί τρομερό στρες. Το κολύμπι αδιάκοπα σε κύκλους είναι μία μόνο ένδειξη της πλήξης και του ψυχολογικού άγχους.

    Τα δελφίνια στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να κολυμπήσουν μέχρι 40 μίλια την ημέρα.

    Σύμφωνα με την Humane Society των ΗΠΑ,

    http://www.hsus.org/marine_mammals/what_are_the_issues/marine_mammals_in_captivity/ οι φάλαινες και τα δελφίνια στη θάλασσα δαπανούν μόνον το 10% έως 20% του χρόνου τους στην επιφάνεια, αλλά σε μια ρηχή δεξαμενή, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην επιφάνεια, πράγμα το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

    Τα περισσότερα αιχμάλωτα δελφίνια περιορίζονται σε μικρές δεξαμενές που περιέχουν τεχνητό θαλασσινό νερό επεξεργασμένο με χημικά. Τα δελφίνια σε μια δεξαμενή δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ιδιαίτερα αναπτυγμένη σόναρ τους και αυτό είναι μία από τις πιο καταστροφικές πτυχές της αιχμαλωσίας τους.

    Σύλληψη

    Η σύλληψη είναι μια επικίνδυνη και τραυματική εμπειρία για τα δελφίνια και μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό ή και το θάνατό τους. Η βάναυση διαδικασία επιλογής, προκαλεί σε πολλά από αυτά τα ιδιαίτερα ευφυή θαλάσσια θηλαστικά θάνατο από σοκ ή πνιγμό. Ο αριθμός των δελφινιών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλίευσης ή λίγο μετά, δεν αποκαλύπτεται ποτέ από τα δελφινάρια. Αλλά και τα δελφίνια που ζουν στην αιχμαλωσία, υποφέρουν και πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και τη δηλητηρίαση από το χλώριο.

    Ο Ric O’Barry πρώην εκπαιδευτής δελφινιών (αυτός εκπαίδευσε τα δελφίνια που έπαιξαν τον Flipper ), και ένας από τους συντελεστές της ταινίας «The Cove» που κέρδισε το βραβείο Όσκαρ και ανέδειξε το θέμα της

    βάρβαρης σφαγής δελφινιών στην Ιαπωνία, λέει ότι το αιματηρό αυτό θέαμα που η Ιαπωνία προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, τροφοδοτείται από την επικερδή βιομηχανία αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης των δελφινιών στα δελφινάρια.

    Τα δελφινάρια δημιουργούν μία ζήτηση για ζωντανά δελφίνια τα οποία συλλαμβάνονται από ελεύθερους πληθυσμούς κατά τη διάρκεια αιματηρών κυνηγιών. Όσα δεν επιλέγονται για τα δελφινάρια, σφάζονται για το κρέας τους. Η πρωταρχική οικονομική κινητήρια δύναμη όμως για τη σφαγή των δελφινιών, είναι τα

    πολλά εκατομμύρια που προσφέρουν τα θαλάσσια πάρκα, γεγονός που παρέχει στους αλιείς τους πόρους για να πραγματοποιήσουν και τη σφαγή για το κρέας τους. «Αυτή είναι η οικονομική υποστήριξη της σφαγής. Αυτή είναι η αμοιβή τους». Οι ιδιοκτήτες των ενυδρείων, πληρώνουν μέχρι και $ 150.000 ανά ζώο.

    Τα δελφινάρια θέλουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να χρησιμοποιούν ζώα που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως να εξετάσουμε την ηθική και εκπαιδευτική αξία της αναπαραγωγής των δελφινιών σε αιχμαλωσία. Αυτά τα ζώα φυλακίζονται για όλη τους τη ζωή μέσα στις ίδιες πληκτικές δεξαμενές. Χωρίς να έχουν βιώσει ποτέ τα βασικά στοιχεία της φύσης, δεν έχουν νιώσει ποτέ τα κύματα της θάλασσας, τον ήλιο και τη βροχή, τα φυσικά ένστικτά τους να επικοινωνήσουν, να καταδυθούν και να αναζητήσουν την τροφή τους καταπιέζονται και οδηγούνται σε συμπεριφορές όμοιες με αυτών που

    αιχμαλωτίστηκαν.

    Δεν πρόκειται ποτέ να κολυμπήσουν σε μια ευθεία γραμμή για όσο διάστημα επιθυμούν, ούτε θα είναι ποτέ σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ταχύτητά τους, την ευφυΐα, το σόναρ, και την αίσθηση της συνεργασίας για την αναζήτηση της τροφής τους. Είναι κάποια πλάσματα που έχουμε δημιουργήσει για τη δική μας διασκέδαση, και δεν έχουν καμία θετική εκπαιδευτική αξία.

    Υποστηρίζοντας κάθε είδους ζωολογικών κήπων, τσίρκων ή ενυδρείων ενθαρρύνουμε τη σύλληψη ή την αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία ελεύθερων ζώων τα οποία παραμένουν φυλακισμένα το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Ο μύθος της ευαισθητοποίησης και της δελφινοθεραπείας

    Καθώς το κοινό ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο για ζητήματα καλής διαβίωσης των ζώων, οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προσπαθούν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν την εκμετάλλευση των ζώων σε δημόσιες εμφανίσεις και προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι

    στοχεύουν στην εκπαίδευση του κοινού, την ευαισθητοποίηση ή ότι η επαφή με τα δελφίνια ή αλλιώς δελφινοθεραπεία (Dolphin-Assisted Therapy – DAT) έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με νοητικές ή σωματικές δυσκολίες, τα οποία όμως αποδεικνύονται εντελώς ανυπόστατα.

    Η πλειοψηφία των ζώων σε αιχμαλωσία που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους παραστάσεις, προσφέρουν περισσότερο διασκέδαση στους θεατές και ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή, τη βιολογία, την οικολογία και τη διατήρηση των ζώων, εμφανίζοντάς τα σε αφύσικες συνθήκες να κάνουν κόλπα για το κοινό.

    Αντί να παρέχουν εκπαίδευση, τα προγράμματα αυτά διδάσκουν το κοινό ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε άγρια ζώα σε αιχμαλωσία για τη δική μας διασκέδαση.

    Η Dr. Lori Marino, νευροεπιστήμονας που έχει ασχοληθεί με τα δελφίνια, σε πρόσφατη μελέτη της http://www.nbb.emory.edu/faculty/personal/documents/MarinoetalAZAStudy.pdf αναφέρει ότι «δεν υπάρχει

    κανένα αδιάσειστο στοιχείο μέχρι σήμερα που να αποδεικνύει ότι οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προωθούν αλλαγή στάσης ή ότι εκπαιδεύουν τους επισκέπτες, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο».

    Οι επιστήμονες δηλώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα στην δελφινοθεραπεία. «Παρά την εντατική προώθηση της δελφινοθεραπείας προς το ευρύ κοινό, τα αποδεικτικά στοιχεία ότι επιφέρει βελτιώσεις στα βασικά συμπτώματα κάθε ψυχολογικής διαταραχής είναι μηδενικά’’.

    «Οι υποστηρικτές της δελφινοθεραπείας (Dolphin-Assisted Therapy – DAT) υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά στη θεραπεία ασθενών με κλινικές διαταραχές και ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και επιληψία μέχρι καρκίνο και AIDS. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να

    τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Αντιθέτως επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η δελφινοθεραπεία (DAT) σχετίζεται με ενδεχόμενους κινδύνους για τον άνθρωπο και τα δελφίνια.

    Η ανθρώπινη βλάβη μπορεί να περιλαμβάνει άμεση ζημία από την επιθετική συμπεριφορά έως αυξημένη πιθανότητα βακτηριακής, ιογενούς, μυκητιασικής λοίμωξης. Η βλάβη στα δελφίνια περιλαμβάνει τη σύλληψη από τη φύση, το χωρισμό από τις οικογένειές τους, και τον εγκλεισμό, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό στρες ή και προδιάθεση να δράσουν επιθετικά.»

    http://www.delphinschutz.org/dokus/Marino_Lilenfeld_Discussion_paper_on_DAT.pdf

    Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί δαγκώματα, μώλωπες, εκδορές, γδαρσίματα και σπασμένα οστά ως αποτέλεσμα της κολύμβησης με δελφίνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ζώα σε θαλάσσια πάρκα παρουσίασαν ταραγμένες και επιθετικές συμπεριφορές υπό τις αγχώδεις συνθήκες αιχμαλωσίας και της αναγκαστικής αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

    Αλλά το πιο εκπληκτικό και πιο δριμύ κατηγορητήριο της δελφινοθεραπείας προέρχεται από το ίδιο το πρόσωπο που την ανέπτυξε. Η Dr Betsy Smith, η οποία κάποτε πίστευε ότι τα δελφίνια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες, αναθεώρησε τις απόψεις της δηλώνοντας:

    «Πρόκειται για μάλλον παραπλανητικές πρακτικές από ιδιοκτήτες δελφινάριων και προγραμμάτων κολύμβησης με δελφίνια. Στο επίκεντρο όλων αυτών των προγραμμάτων θεραπείας είναι η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και ευάλωτων δελφινιών.»

    Το 2003 η Dr Betsy Smith έγραψε ότι, «Αυτό που έγινε σαφές ήταν το αν αυτό που κάναμε δικαιολογεί την αιχμαλωσία των δελφινιών» ενώ σε μία άλλη δημοσίευση αναφέρεται:»To πρωταρχικό κίνητρο όλων των προγραμμάτων αιχμαλωσίας δελφινιών είναι οικονομικό».

    Συνοπτικά λοιπόν, τόσο η πιο πρόσφατη επιστημονική διερεύνηση αλλά και η ιδρύτρια της δελφινοθεραπείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δελφινοθεραπεία παρέχει επιπλέον πλεονέκτημα από κάθε άλλου είδους «ευχάριστης» εμπειρίας. Ακόμη όμως επιχειρήσεις συνεχίζουν

    να φυλακίζουν δελφίνια και να ισχυρίζονται την αποτελεσματικότητα αυτής της αποκαλούμενης «θεραπείας» απευθυνόμενοι σε απελπισμένους γονείς.

    Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η δελφινοθεραπεία παρέχει κάποιο σημαντικό όφελος για τους ανθρώπους, υπάρχει πλούτος αποδεικτικών στοιχείων για τη ζημία που επιφέρει στα δελφίνια η αιχμαλωσία τους.

    Εκπαίδευση

    Η εκπαίδευση των δελφινιών συχνά διαστρεβλώνεται εσκεμμένα από τη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων καθώς ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια εκτελούν την παράσταση επειδή τους αρέσει. Αφήνοντας νηστικά τα δελφίνια μερικοί εκπαιδευτές τα εξαναγκάζουν σε αφύσικη συμπεριφορά, εκτελώντας «κόλπα» για το κοινό.

    Ο Ric O’ Barry μας αποκαλύπτει τα μυστικά της εκπαίδευσης: «Όταν βλέπουμε ένα δελφίνι έτοιμο να ευχαριστήσει και να κάνει ότι του ζητήσει ο εκπαιδευτής, δεν είναι επειδή το θέλει. Είναι επειδή πεινάει.

    Ναι, τα δελφίνια εκτελούν κόλπα επειδή έτσι τρέφονται. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας εκπαιδευτής για τα δελφίνια είναι ότι δεν εκτελούν αμέσως τα κόλπα αν δεν είναι πεινασμένα. Αυτός είναι ο λόγος που τρέφονται κατά τη διάρκεια του σόου. Οι εκπαιδευτές σφυρίζουν και τους πετούν ένα ψάρι κάθε φορά που κάνουν κάτι σωστά. Και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, διότι έχουν εκπαιδευτεί ότι έτσι θα φάνε. Στην πραγματικότητα, συχνά ξεκινούν την παράσταση μόνα τους όταν πεινάνε. Οι εκπαιδευτές αποκαλούν τη μέθοδο αυτή «θετική εκπαίδευση’’ ή ΄΄ανταμοιβή.» Από την πλευρά των δελφινιών όμως, αυτό είναι στέρηση

    τροφής. Εάν τα δελφίνια κάνουν κάτι λάθος δε θα υπάρξει ‘’ανταμοιβή’’ ψαριών.»

    Οι επισκέπτες δεν συνειδητοποιούν ότι το πολυδιαφημιζόμενο χαμόγελο των δελφινιών «δεν αντικατοπτρίζει τη συναισθηματική τους κατάσταση». Είναι απλά το σχήμα του στόματός τους.

    Όταν η Κάθυ, ένα από τα δελφίνια που έπαιζε τον Flipper πέθανε στα χέρια του O’ Barry (εκείνος πιστεύει ότι αυτοκτόνησε), τότε συνειδητοποίησε ότι η αιχμαλωσία και η εκπαίδευση των δελφινιών για να κάνουν ανόητα κόλπα είναι λάθος και έκανε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη σφαγή και την αιχμαλωσία τους.

    «Πολλοί λίγοι άνθρωποι βλέπουν την αιχμαλωσία ως πρόβλημα» λέει ο O’Barry. «Τα δελφίνια δείχνουν να γελούν, η μουσική παίζει, ο ήλιος λάμπει, όλοι φαίνεται να περνούν καλά. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι».

    Αναγκάζουμε τα δελφίνια να κάνουν ανόητα πράγματα, που ποτέ δεν θα έκαναν στη φύση, γιατί διασκεδάζουμε να κυριαρχούμε στα ανυπεράσπιστα μέλη ενός άλλου είδους. Το χειρότερο όμως είναι, ότι διδάσκουμε στα παιδιά ότι είναι εντάξει να μη σεβόμαστε και να κοροϊδεύουμε ένα από τα πιο καταπληκτικά πλάσματα. Ο νόμος το επιτρέπει αυτό, επειδή υποτίθεται ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αυτό όμως είναι

    αστείο! Αλλά το αστείο είναι για εμάς. Αυτά τα αξιολύπητα δελφίνια σε αιχμαλωσία, φορώντας αστεία καπέλα και πηδώντας μέσα από στεφάνια, δεν έχουν καμιά σχέση με τα δελφίνια σε ελεύθερη κατάσταση.

    Και το πιο θλιβερό είναι ότι επιτρέπουμε στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, όχι μόνο να μετατρέπει ένα πανέμορφο πλάσμα σε παρωδία, αλλά τους επιτρέπουμε να κερδίζουν από αυτό.

    Τι συμβαίνει με τα δελφίνια, όταν το σόου τελειώνει και όλοι φεύγουν; Τα περισσότερα δελφίνια δεν κάνουν τίποτα. Απλά μαραζώνουν στα δεξαμενή και να περιμένουν για το επόμενο σόου, την επόμενη φορά που θα φάνε.

    Η νοημοσύνη των δελφινιών

    Οι επιστήμονες που μελετούν την υψηλή νοημοσύνη των δελφινιών, ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια είναι τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον κόσμο μετά τον άνθρωπο, ώστε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα’’, ενώ θεωρούν ηθικά απαράδεκτο να τα φυλακίζουμε σε ψυχαγωγικά πάρκα ή να τα

    σκοτώνουμε για τροφή. Έρευνες δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των δελφινιών έχουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την υψηλή νοημοσύνη. Τα δελφίνια έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, ισχυρή αίσθηση του «εγώ» και μπορούν να σκεφτούν το μέλλον. Έχει επίσης καταστεί σαφές ότι είναι «πολιτιστικά» ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι νέες μορφές συμπεριφοράς, μπορεί γρήγορα να αντιγράψει το ένα δελφίνι από τον άλλο.

    Τα δελφίνια δεν ήρθαν εθελοντές κλόουν στον κόσμο μας. Αιχμαλωτίστηκαν με βία και βρέθηκαν σε μια βιομηχανία όπου πρέπει να κάνουν ανόητα κόλπα για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανά.

    Η βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων πρέπει να πάψει να παραπλανεί το κοινό και να εκμεταλλεύεται απελπισμένους και ευάλωτους γονείς παιδιών με ασθένειες, υποστηρίζοντας ότι η επαφή με τα δελφίνια έχει θεραπευτικές ή εκπαιδευτικές ιδιότητες θέλοντας να δικαιολογήσει την αιχμαλωσία των δελφινιών.

    Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό αυτό αλλά ακόμη και αν υπήρχαν, θα μπορούσε αυτό να δικαιολογήσει το πραγματικά υψηλό τίμημα που πληρώνουν τα δελφίνια για την επιθυμία μας να είμαστε κοντά σε αυτά; Θα ήταν ηθικά αποδεκτό να φυλακίζουμε τα δελφίνια

    καταστρέφοντας έτσι τη ζωή τους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τη δική μας;

    Για περισσότερες πληροφορίες:

    http://www.captiveanimals.org/

    http://www.endcaptivity.org/

    http://www.savejapandolphins.org/educate.php

    http://www.wdcs.org/index2.php

    http://www.wspa-usa.org/pages/317_dolphin_swim_programs.cfm

    http://www.wspa.org.uk/Images/159_the_case_against_marine_mammals_in_captivity_english_2009_tcm9-

    8409.pdf#false

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8535618.stm

    http://www.youtube.com/watch?v=T920IdkhPOU

    http://www.youtube.com/watch?v=5Af67qv5Dzg

    http://www.youtube.com/watch?v=kI6TSf1XEac

  • 7 Απριλίου 2011, 22:39 | Θάνος

    Γίνε ελεγκτής ζωολογικών κήπων και τσίρκο

    Μερικοί ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία προσπαθούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που μιμούνται εκείνα των ζώων. Αλλά η ζωή των ζώων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχανε στο φυσικό τους περιβάλλον.

    ΖΩΟΧΩΣΗ
    είναι αυτό που οι συμπεριφοριστές ονομάζουν ψυχιατρική νόσο που δημιουργείται από το άγχος της αιχμαλωσίας. Παρακάτω, διαβάστε τα 11 βασικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάποιο ζώο προσπαθεί να αντιμετωπίσει διανοητική διαταραχή.

    Μπορείς να παρατηρήσεις κάτι τέτοιο σε αυτό τον ζωολογικό κήπο;

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΖΩΟΧΩΣΗΣ
    Παρακαλείσθε να παρατηρήσετε προσεκτικά. Μείνετε ακίνητοι και ήσυχοι, προσπαθήστε να μην αποσπάσετε την προσοχή του ζώου. Εάν παρατηρήσετε μια τέτοια συμπεριφορά, σημειώστε την στο ανάλογο κουτάκι. Σιγουρευτείτε ότι δεν κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την συμπεριφορά. Οι ελεγκτές ζωολογικών κήπων μόνο παρατηρούνε και δείχνουν σεβασμό. Μόλις τελειώσετε την αξιολόγηση, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας.

    ΔΑΓΚΩΜΑ ΚΑΓΚΕΛΩΝ
    (όταν δαγκώνουν τα κάγκελα)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:

    ΓΛΕΙΨΙΜΟ
    (επαναλαμβανόμενο γλείψιμο κάγκελων και τοίχων)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
    (Συνεχής βηματισμός μπρος πίσω ή στα πλάγια)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:

    ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
    (Ασυνήθιστο στρίψιμο και γύρισμα του λαιμού)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΕΜΕΤΟΣ
    (και όταν τρώνε τον εμετό-είδος βουλιμίας)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΚΥΚΛΟΙ
    (όταν γυρνάνε γύρω γύρω και πατάνε στις ίδιες πατημασιές)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
    (όταν παίζουν και τρώνε τα κόπρανα)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΛΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
    (όταν λικνίζουν το κεφάλι πάνω κάτω επανειλημμένα)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΚΟΥΝΗΜΑ
    (όταν κουνιούνται ‘η κυλιούνται πέρα δώθε στα πλάγια)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ
    (όταν πλένονται και γλείφονται υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τραβήγματος τριχών-τα ζώα μπορεί να έχουν γυμνά μέρη στο δέρμα τους)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
    (όταν δαγκώνουν την ουρά τους επανειλημμένα, μασάνε τα πόδια τους κτυπάνε το κεφάλι τους)
    Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε:
    ΕΙΔΟΣ:
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

    Τί προξενεί την ζωόχωση;
    Οι γιατροί Garry Marvine και Bob Mullan συγκρίνανε συμπεριφοριστικές διαταραχές σε αιχμάλωτα ζώα με την ανθρώπινη νεύρωση ιδρυματοποιήσεως. Βρήκανε ότι οι αιτίες μοιάζουν πολύ.

    * Επιβαλλόμενη αδράνεια
    * Απώλεια του ελέγχου πάνω στην ζωή του ατόμου/ζώου
    * Απώλεια φυσιολογικών κοινωνικών ομάδων
    * Απώλεια σπιτιού ή φυσικού περιβάλλοντος
    * Φάρμακα και ιατρικός έλεγχος γονιμότητας
    * Φυλάκιση

    (Ζώα που ζουν σε κλουβιά ζουν μια ύπαρξη σε περιβάλλον εντελώς ξένο, με τεχνητό φωτισμό και δίαιτα, ασυνήθιστους ήχους, περίεργα χρώματα και μια μη φυσιολογική εγγύτητα ξένων ειδών και ανθρώπινων επισκεπτών.)

    Η Ζωόχωση είναι δείγμα ότι ένα ζώο είναι σοβαρά διανοητικά άρρωστο.

    Η δυστυχία των ζώων στους ζωολογικούς κήπους είναι κάτι το σύνηθες, ειδικά σε είδη που δεν προσαρμόζονται εύκολα στην αιχμαλωσία. Ακόμα και σε λεγόμενους «καλούς ζωολογικούς κήπους», τα ζώα υποφέρουν, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι ζωή έχουνε τα ζώα αιχμαλωτισμένα στα κλουβιά των εκατοντάδων κατώτερων ζωολογικών κήπων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

    Παρακαλώ συμπληρώστε τα ακόλουθα στοιχεία. Μετά στείλτε τον συμπληρωμένο κατάλογο στην παρακάτω διεύθυνση. Σας ευχαριστούμε πολύ που δώσατε τον χρόνο για να βοηθήσετε τα ζώα.

    Το όνομά σας……………………
    Διεύθυνση……………………
    Πόλη…………………….Τ.Κ…………………..
    Όνομα ζωολογικού κήπου………………
    Πόλη/χώρα ζωολογικού κήπου………………..
    Ημερομηνία επίσκεψης…………………..

    Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την PETA, παρακαλώ στείλτε μου πληροφορίες.

    Παρακαλώ στείλτε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο:

    PETA PEOPLE FOR THE ETHICAL TREATMENT OF ANIMALS
    501 FRONT ST., NORFOLK, VA 23510 – 757-622-PETA
    http://www.peta-online.org

  • 7 Απριλίου 2011, 20:00 | Αγγέλα

    Πολύ σωστή η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα.
    Αγγέλα

  • 7 Απριλίου 2011, 20:34 | verking

    Προβλέπω σύντομα περιοδικό όπως αυτό
    http://www.nationalgeographic.gr/0702/issues.html
    να πωλείται στην παρανομία και να το αγοράζουμε κλείνοντας το μάτι στον περιπτερά
    (γιατί περί αυτού πρόκειται όταν κανείς θα θέσει σε εφαρμογή το εδ.3 του Άρ. 12)

  • 7 Απριλίου 2011, 19:09 | Μαρία Αναστασιάδου

    Επίσης δεν γίνεται να εξαιρείτε από την προστασία του νόμου τα γουνοφόρα ζώα. Είναι ντροπή να παράγουμε ακόμη φυσικές γούνες με αποκλειστικό σκοπό την εξαγωγή τους, για να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη ματαιοδοξία. Να απαγορεύσετε την εκτροφή ζώων με σκοπό τη γούνα τους(!!!) και να επιδοτήσετε τους παραγωγούς να στραφούν αποκλειστικά σε οικολογικά-ψεύτικα υλικά και όχι σε οικολογική εκτροφή (δύο λέξεις ασύνδετες μεταξύ τους). ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ, ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ, ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ, ΠΝΙΓΜΟΣ ΜΕ ΑΕΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ (ως όρος ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ)

    Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ο γουνοποιος θα συνεχίζει να βγάζει λεφτά και τα ζώα θα είναι ελεύθερα να χαίρονται αυτά τη γούνα τους και όχι κάποια γυναίκα Βόρειας Χώρας.
    http://www.youtube.com/watch?v=hYbxL8YnXhE
    ΑΥΣΤΡΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ έχουν απαγορεύσει την εκτροφή ζώων με σκοπό τη γούνα τους. ΟΛΛΑΝΔΙΑ έχει απαγορεύσει τη χρήση αλεπούδων, τσιντσιλα και πρόσφατα το μινκ

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ 1)http://www.youtube.com/watch?v=L2FLWOxueao&feature=related
    2)http://www.youtube.com/watch?v=6O6aTpHhRvA&NR=1
    ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ
    Είναι φανερό ότι θυσιάζονται τα πάντα για περισσότερο κέρδος και σίγουρα χρησιμοποιούν τους πιο φτηνούς τρόπους λειτουργίας μη τηρώντας το νόμο.

  • 7 Απριλίου 2011, 19:35 | Μαρία Αναστασιάδου

    Λέγοντας ότι απαγορεύεται η χρήση σκύλων και γατών για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρη μίας φαρμακευτικής ουσίας (πχ το έντερο γάτας ως ράμμα), όμως δεν απαγορεύεται η χρήση τους ως πειραματόζωα!!!Το οποίο αντίθετα η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει με τον νόμο 2015/2001, στον οποίο υπάρχει και η ρύθμιση ότι γίνονται πειράματα χωρίς αναισθησία, εάν η αναισθησία δεν συμβαδίζει με τον σκοπό του πειράματος!!Ποιος τους ελέγχει ειλικρινά; και μάλιστα τη στιγμή που ερευνητικά κέντρα έχουν υιοθετήσει μη βάρβαρες μεθόδους όπως η προσομείωση σε υπολογιστή και ΕΝΩ ΠΟΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ
    http://www.ohsukillsprimates.com/quotes.htm
    http://www.geari.org/alternatives-to-animal-testing.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alternatives_to_animal_testing

  • 7 Απριλίου 2011, 17:51 | Δεκαριστου Μαρια

    Σας το ξαναστέλνω γιατί ίσως δεν το λάβατε:
    Κύριε Σ.Σκουρλέτη και υπόλοιποι φίλοι των πιτ μπουλ, μάλλον δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Ας σας το διευκρινήσω λοιπόν. Η πρότασή μου είναι: «τα πιτ μπουλ πάντα με κοντό λουρί και φίμωτρο στη βόλτα» Είδατε κάπου να μιλάω για ευθανασία???? Σε αυτό τον νόμο που τώρα διαβουλευόμαστε όλοι και δέχομαι από τους ιδιοκτήτες πιτ μπουλ απίστευτη επίθεση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΚΥΛΟΣ ΑΠΟ ΛΟΥΡΑΚΙ!!! Και επιτέλους όλοι σας σταματήστε να στέλνετε προσβλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση. Δεν σας τιμά αυτή η συμπεριφορά.
    Έδειξα την επικινδυνότητα των πιτ μπουλ και το ότι πολλές χώρες εφάρμοσαν νόμους ώστε να προστατευθούν άνθρωποι, σκύλοι ιδιόκτητοι και αδέσποτοι, γάτες κλπ. Εσείς όλοι που πουλάτε σε υπέρογκες τιμές τα κουτάβια πιτ μπουλ σας, διότι για αυτό κόπτεσθε,ξέρετε που θα καταλήξουν??? Όλα τα πουλάτε σε σούπερ υπεύθυνους ιδιοκτήτες που τα εκπαιδεύουν και τα κάνουν αρνάκια???
    Γιατί βρίσκω στο ίντερνετ αγγελίες για μαχητικές γραμμές,γραμμές αλιγάτορα κλπ. Δεν βλέπω εσείς οι ίδιοι να προτείνετε κάτι για να προστατευτούν άνθρωποι και σκύλοι. Σφυρίζετε αδιάφορα στο θέμα αυτό… Ήδη είχαμε και στη χώρα μας καταγγελίες για επιθέσεις σε ανθρώπους. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και θανάτους, όπως συνέβη παντού. Γιατό επιμένω και το τονίζω κι ας μην σας αρέσει: ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΜΕ ΚΟΝΤΟ ΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ
    Εγώ δεν ασχολούμαι με εκτροφή, έχω μόνον αρσενικά φιλήσυχα σκυλάκια και τα έχω πάντα δεμένα στη βόλτα, έχω και δύο εγγονάκια και δεν θα ήθελα να βρεθεί μπροστά μου ένα λυμένο πιτ μπουλ. Το αυονόητο ζητάω κύριοι. Το λένε πρόβλεψη του νόμου και ασφάλεια των πάντων με ένα φιμωτρο. ΕΛΕΟΣ

  • 7 Απριλίου 2011, 15:35 | zeng26

    Στην β παράγραφο του άρθρου 12.4. που έχει ως εξής: «Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών»,εκτός των γάτων και σκύλων, να προστεθή και η απαγόρευση η εκτροφή και χρησιμοποίηση των ιπποειδών για τους ίδιους σκοπούς:
    » Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών και ιπποειδών ζώων για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.»

  • 7 Απριλίου 2011, 08:17 | Στάθης

    [quote]Σχόλιο του χρήστη ‘Α.Θανάσης’ | 5 Απριλίου 2011, 18:25

    Αν το χρησιμοποίησες σε δημόσια έκθεση για να το φωτογραφίζουν και να βγάζεις λεφτά, ναι να είσαι παράνομος. Αν αιχμαλώτισες όλα αυτά που λες για να τα φωτογραφίσεις, ναι να είσαι παράνομος. Αν τίποτα από τα παραπάνω, πουλώντας τις φωτο ως ερασιτέχνης, θα είσαι παράνομος λόγο παραοικονομίας. (άσχετο)[/quote]

    Αγαπητέ κύριε με αυτά που γράφετε αποδεικνύετε ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα από φωτογράφηση άγριων ζώων και δη πουλιών.
    Για να φωτογραφίσεις μια πέρδικα,έναν τσαλαπετεινό δε χρειάζεται να αιχμαλωτίσεις τα πουλιά,αρκεί μια φωτογραφική μηχανή και ένας μεγάλος τηλεφακός,περπάτημα σε χωράφια,υπομονή και τύχη.Όσον αφορά τα περί παραοικονομίας,φαίνεται ότι και αυτό το θέμα δεν το κατέχετε,αφού όποιοσδηποτε έχει δικαίωμα να πουλήσει περιουσιακό του στοιχείο,κινητό ή ακίνητο,μεγάλης ή μικρής αξίας,αρκεί να δηλώσει τα έσοδα στην εφορία.Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αν πουληθεί μια φωτογραφία,βάσει του νόμου ακόμα και σε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την πανίδα,αν λάβω μέρος και κερδίσω π.χ μια φωτογραφική μηχανή,θα είμαι παράνομος.Αν η φωτογραφία μου βρίσκεται σε ιστοσελίδα που έχει διαφημίσεις ή αντλεί έσοδα από δωρεές κλπ,πάλι μπορεί να θεωρηθώ παράνομος.Και ερωτώ:
    Η ορνιθολογική εταιρεία http://www.ornithologiki.gr/ θα είναι παράνομη;
    Στο εξωτερικό υπάρχουν δεκάδες σελίδες για πουλιά όπως οι παρακάτω:
    http://www.birds.com/
    https://deepinbirds.wordpress.com/
    http://animals.nationalgeographic.com/animals/birds/
    Και αμέτρητες ακόμα.Προφανώς οι αλλοδαποί δεν αγαπούν τα ζώα,και τα πουλιά,αλλά είναι προνόμιο των νεοελλήνων,και ιδίως όταν βάζουμε δεκάδες ανεμογεννήτριες να σφαγιάζουν τα ορτύκια όταν μεταναστεύουν,ή όταν καταργούμε σιδηροδρομικά δίκτυα και αναγκάζουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί αμάξια και να δηλητηριάζει τον αέρα,γινόμαστε πιο «οικολόγο黨…

  • 7 Απριλίου 2011, 03:08 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    ΑΡΚΕΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ…..ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΖΩΑ.ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

  • 7 Απριλίου 2011, 03:47 | GEORGE CONSTANTINOPOULOS

    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ!ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΑΥΤΟ ΘΕΑΜΑ.