Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1.Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

2. Για τον παραπάνω σκοπό, κάθε Δήμος, ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση, για τη δημιουργία καταφυγίων. Καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργούν και τα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν.604/1977 (ΦΕΚ Α 163) και ΠΔ 463/1978 (ΦΕΚ Α 96) .Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους, ασκείται από την αρμόδια Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις του άρθρου 12 του ν.604/1977, με προσαύξηση των προβλεπομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού διοικητικών προστίμων από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου.

4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.

7. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα συντροφιάς που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.

8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται, με την απ’ ευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα, έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση υιοθεσίας, απαγορεύεται η διατήρηση ή/και παραμονή των ζώων αυτών, σε καταφύγια εκτός Ελλάδος.

9. Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση.

10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών με προσωρινό ή μόνιμο τρόπο. Οι στειρώσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων που κατέχουν/διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ΥπΑΑΤ που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου αυτού. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

13. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας, τους όρους λειτουργίας των κινητών εγκαταστάσεων πραγματοποίησης στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στους Δήμους, από την αρμόδια Περιφέρεια, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που προβλέπονται στο ν. 604/1997(ΦΕΚ Α 163) «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων» και στο Π.Δ. 463/1978(ΦΕΚ Α 96) «Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων», να τίθενται νέοι ή/και πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων και να καθορίζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ήδη λειτουργούντων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

15. Με όμοια κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται ο Δήμος που επιχορηγείται για τη δημιουργία καταφυγίου, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:14 | (Φιλοζωική Ομάδα Βόλου)

    ΑΡΘΡΟ 9.

    Προτείνουμε οι Δήμοι να έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν με σύμβαση εργασίας κτηνίατρο και όχι με σύμβαση έργου, ο οποίος να βρίσκεται με καθορισμένο ωράριο στον χώρο του καταφυγίου ή σε χώρο που θα διαθέσουν οι Δήμοι. Έχει αποδειχτεί ότι οι κτηνίατροι με σύμβαση έργου αναλαμβάνουν περιστατικά όταν και αν θέλουν. Εννοείται ότι οι συμβάσεις των Δήμων με ιδιώτες κτηνιάτρους, εκεί που δεν υπάρχουν κτηνίατροι με σύμβαση εργασίας θα πρέπει να συνεχιστούν.

    ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 9

    Είναι σημαντικό, ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ζήσει σε συνθήκες αδεσποτείας, να παραμένουν στα καταφύγια, για να τους δοθεί η ευκαιρία να υιοθετηθούν, εφόσον η τοποθέτησή τους στο περιβάλλον δεν αποτελεί φυσικό περιβάλλον για εκείνα και μπορεί να τα οδηγήσει σε θάνατο.

    Η έκφραση « φυσικό περιβάλλον» θα έπρεπε να αντικατασταθεί με την έκφραση « οικείο περιβάλλον».

    Ζητούμε να επαναπροσδιοριστεί η ηλικία των κουταβιών που παραμένουν στο καταφύγιο από 4 μηνών σε 6 μηνών, ώστε να ολοκληρώνεται η στείρωση του σκύλου, πριν επανατοποθετηθεί στο «φυσικό του περιβάλλον».

    (Φιλοζωική Ομάδα Βόλου)

  • 15 Απριλίου 2011, 10:25 | Αλίκη

    Η αδιαφορία των Δήμων τιμωρείται με κάποιο τρόπο?? Το να προβλέπεται γενικά και αόριστα μια υποχρέωση δεν οδηγεί πουθενά αν δεν προβλέπονται και οι ανάλογες κυρώσεις!
    Επίσης, έχουν παρατηρηθεί φανινόμενα όπου οι Δήμοι αρχικά εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνδράμουν τα φιλοζωϊκά σωματεία ή τους φιλόζωους της περιοχής και στην συνέχεια με την δικαιολογία «δεν υπάρχουν χρήματα» να τους αφήνουν στο έλεος του Θεού με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπερχρεωμένοι και να ζητούν χρήματα μέσω διαδικτύου για να αντεπεξέλθουν των αναγκών.

  • 15 Απριλίου 2011, 09:44 | Α.Τ.

    Είναι πασιφανές ότι η μόνη σας έγνοια είναι να εξαφανίσετε τα κακόμοιρα τα αδέσποτα από τη κοινή θέα χωρίς να ενδιαφέρεστε για τη μετέπειτα ζωή τους Υπεύθυνους ορίζεται τους δήμους οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμορθώθηκαν σύμφωνα με το Ν.3170/2003 που τους καθιστούσε αρμόδιους για την περισυλλογή, στείρωση και φροντίδα των αδέσποτων,(οι περισσότεροι) αλλά κάποιοι κατηγορήθηκαν και για εμπλοκή σε μαζικές δηλητηριάσεις ζώων με φόλες. Τέτοιοι Δήμοι λοιπόν οι οποίοι στο παρελθόν καταχράσθηκαν χρήματα από κονδύλια της Ε.Ε.,και τα μοιράστηκαν με…και εγκλημάτισαν κατά των αδέσποτων προβαίνοντας σε μυστικές αποστολές δηλητηριάζοντας αθώα ζώα, τώρα για να αποφύγουν τις επιπτώσεις των καταγγελιών των πολιτών, θα τα ξεφορτώνονται με νόμιμες συνοπτικές διαδικασίες. Αφού έχετε σχεδόν απαγορεύσει όλους τους χώρους (συμφωνώ με τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και τα λιμάνια,λόγω Φιλιππινέζων…) θα επικαλούντε την επικινδυνότητα και την ανίατη ασθένεια και θα τα «φορτώνουν» στις φιλοζωικές εταιρίες στις οποίες δίνεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των αδέσποτων ζώων κατά παράβαση του Ευρωπ. κανονισμού (ΕΚ 998/2003). Αυτές με τη σειρά τους θα δηλώνουν πληρότητα και θα τα υποβάλουν σε ευθανασία. Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΘΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Γιατί στους ανθρώπους να δίνεται το δικαίωμα να διεκδικήσουν τη ζωή ακόμα και όταν αυτή έχει επιστημονικά προκαθοριστεί μη αναστρέψιμη και το ίδιο δικαίωμα να αφαιρείται από τα ζώα; Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή η οποία δεν θα υπάγεται σε κανένα υπάρχων υπουργείο ά των δήμων αλλά και κατά φιλοζωικών εταιρειών, επισκέπτοντάς τα και ελέγχοντάς τα όποτε θέλει και έχοντας νόμιμη προσπέλαση σε όλα τα καταχωρημένα αρχεία. Η μυστικοπάθεια που μέχρι τώρα επικρατούσε είναι ΥΠΟΠΤΗ!! Όπως έχει ήδη αναφερθεί, να δημοσιεύονται σε όλων των φιλοζωικών ιδιωτικών και κρατικών καταφυγίων όλα τα παραστατικά για τα οικονομικά τους αλλά και στοιχεία που αφορούν τα αδέσποτα, με φωτογραφίες, ημερομηνία και τόπο περισυλλογής,(μπορεί να έχουν χαθεί και να μην έχουν σημανθεί ή\ηλεκτρινικά ή μπορεί κάποιος φιλόζωος που τα φρόντιζε να τα έχει χάσει) συνεργείο περισυλλογής, ιατρικές εξετάσειςραπείες, και σε περίπτωση θανάτου πιστοποιητικό από Έλληνα κτηνίατρο. Οι φωτογραφίες και όλα τα στοιχεία γενικότερα των ζώων στην πραγματικότητα θα βοηθήσουν στο να υιοθετηθούν ευκολότερα στην Ελλάδα και να αποφευχθούν υιοθεσίες στο εξωτερικό, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται μόνο με πολύ αυστηρά κριτήρια. Να επιβάλονται κυρώσεις όταν διαπιστωθεί ότι δεν καταβλήθηκαν αρκετές προσπάθειες υιοθέτησής τους στην Ελλάδα,όπως και διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στη πράξη αυτή. Στη περίπτωση που θα βρεθεί άτομο από το εξωτερικό ενδιαφερόμενο να υιοθετήσει ζώο, τα στοιχεία του όλα να είναι διαθέσιμα (όπως και του αντίστοιχου ατόμου στο εσωτερικό) όταν και όποτε αυτά ζητηθούν από φιλοζωικά σωματεία και απλούς πολίτες. Φυσικά να αναρτώνται όλες οι σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα των φιλοζωικών εταιρειών που αφορούν σε όλες τις υιοθετήσεις πριν αυτές ολοκληρωθουν, όπως τα στοιχεία του ζώου μαζί με φωτογραφία του, πότε θα ταξιδέψει και με ποιά πτήση και προορισμό, ποιός θα είναι ο συνοδός και αν συνοδεύει και άλλα ζώα και ποιά, και το όνομα του νέου ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος να έχει υπογράψει με την εταιρία συμφωνητικό που θα τον υποχρεώνει να αποστέλλει βιντεοσκοπημένο υλικό από το κινητό ζωντανά και φωτογραφίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι το τέλος της ζωής του ζώου στην ιστοσελίδα, ώστε να αποδεικνύεται η ευζωία του (Όσο είναιδυνατόν)

  • 15 Απριλίου 2011, 09:07 | Αλίκη

    Σχετικά με την παρ. 10 του άρθρου 9 θα θέσω μια ερώτηση: αν αποκλείονται όλοι αυτοί οι χώροι για επανατοποθέτηση ζώου, δηλαδή ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, διότι όπως γνωρίζετε σχεδόν ανα 4 οικοδομικά τετράγωνα υπάρχει και ένα σχολείο ή νοσοκομείο, που θα επανατοποθετούνται τα ζώα, στα βουνά, όπως κάνουν οι γείτονες Τούρκοι???? Και οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ζώο έχει πόδια και μετακινείται προς κατευθύνσεις όπου υπάρχει κίνηση και πιθανότητες να βρει τροφή. Αν τελικά τα καταδικάσουμε σε εξορία που συνεπάγεται βέβαιο θάνατο λόγω έλλειψης τροφής, νερού, προστασίας τότε αναρωτιέμαι ποιός ο πραγματικός σκοπός ψήφισης αυτού του νομοσχεδίου????
    Με την απομάκρυνση των ζώων από τις πόλεις μας απομακρυνόμαστε από την πραγματική μας φύση. Τέλος, ειδικά για τα νοσοκομεία, καλό θα ήταν να γίνει πρώτα μια έρευνα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της επαφής νοσηλευομένων με ζώα, ειδικά για τα παιδιά!

  • 15 Απριλίου 2011, 08:38 | Δ.Σ. Συλλόγου Κτηνιατρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

    Αρθρο 9, παρ.11.

    Δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο έχει τα ίδια δικαιώματα στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η μόνη διαφορά μεταξύ δεσποζόμενων και αδέσποτων, είναι η τύχη τους και όχι οι ανάγκες του οργανισμού τους. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαράδεκτο να διενεργούνται κτηνιατρικές πράξεις και μάλιστα χειρουργεία σε χώρους ακίνητους «εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου… » ή κινητούς «κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων …» και μάλιστα θεσμοθετημένα δωρεάν. Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους αδειοδοτημένους χώρους όπως αναφέρει η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή κτηνιατρεία-κτηνιατρικές κλινικές ώστε να διασφαλίζονται οι κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς, η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων άρα και η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και ο τρόπος χειρισμού των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία (ναρκωτικές ουσίες) για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις καθώς και οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα χρησιμοποιείται για την περαιτέρω νοσηλεία των ζώων.
    Οι ξένοι συνάδελφοι είναι καλοδεχούμενοι αρκεί όμως να σεβόμαστε την ιατρική επιστήμη και να μην την υποβαθμίζουμε επειδή το αντικείμενο της είναι ζώα και δη τα αδέσποτα στην προκειμένη περίπτωση! H ΔΩΡΕΑΝ παροχή υπηρεσιών αποτελεί επίσης μια απαράδεκτη πρακτική, που εκτοπίζει επιστήμονες κτηνιάτρους που μέχρι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν προγράμματα στειρώσεων με ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς τιμολογιακές αυξήσεις σε όλα τα αναλώσιμα υλικά για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων υψηλού επιπέδου. Είναι απαράδεκτο και κανένας επιστημονικός σύλλογος πχ (Νομικών, Ιατρών), δεν παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες σε κοινωνικά προγράμματα. Υπάρχει πάντα ένα μικρό αντίτιμο.

    Δ.Σ. Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

  • 14 Απριλίου 2011, 23:35 | Μαρτιν

    ..ούπς!Νόμισα ότι τό πρώτο σχόλιό μου θά έμενε σετάκι μέ τό προηγούμενο πού μιλούσε γιά αδέσποτα στά σχολεία!
    Είναι λίγο μακροσκελές αλλά διαβάστε τό σχόλιο τού «Θάνος» -ειδικά εσείς κα υπουργέ.
    Ουδέν ειλικρινώτερο τούτου.
    Τό ξέρω τό έχω ζήσει στήν δική μας φιλοζωϊκή,πού γιά όσο διήρκεσε έκανε καλή δουλειά.(350 ζώα βρήκαν σπίτι σέ δύο χρόνια)
    Ολοι εξαντλούν τό φιλοζωϊκό τους καθήκον μέ ένα τηλεφώνημα-σάν νά είμασταν σέ διατεταγμένη καί ακριβοπληρωμένη υπηρεσία.
    7.00π.μ»ένα σκυλί είναι χτυπημένο από αυτοκίνητο»καί είναι εντάξει μέ τήν συνείδησή τους.
    Μεσάνυχτα καί..»δύο κουταβάκια παρατημένα-θά έρθετε»?»δώστε τους κάτι νά φάνε καί θά έρθουμε αύριο τό πρωϊ»/δέν μπορώ νά λερώσω τό μπαλκόνι»
    Θέλει μεγάλη αγάπη γιά νά κάνεις σχεδόν κάθε μέρα 150χμ-στόν πλησιέστερο κτηνίατρο γιά νά σώσεις,νά τσιπάρεις,νά στειρώσεις κάποιο ζωάκι
    Νά βλέπεις πέντε σκυλιά μέ ένα μέτρο αλυσίδα,μέ τσαμπιά από τσιμπούρια,σέ προχωρημένη βορελίωση,διπλά σέ σωρούς περιττωμάτων,
    ν’ακούς τόν ιδιοκτήτη νά σού λέει»εγώ τά λατρεύω τά σκυλιά μου,δέν μπορώ χωρίς αυτά» καί νά μήν έχεις νομικά τό δικαίωμα νά κάνεις τίποτα!-τελικά πήραμε τά δύο-τουλάχιστον.
    Αυτά γιά όσους νομίζουν ότι οι φιλοζωϊκές είναι σάν τά «τέϊα τών φιλαθρώπων κυριών»-γιατί είδα καί τέτοια σχόλια

  • 14 Απριλίου 2011, 23:14 | MARIANTHI ZAMBETA

    τελικα τι ισχυ εχει ενα σωματειο οταν κανει συμβολαιο υιοθεσιας με τον ιδιοκτητη του ζωου και αυτος υπογραφει οτι θα το στειρωσει οταν φτασει 10 μηνων και δεν το κανει. και το σωματειο τον κυνηγαει να το κανει και αυτος αρνειται!!!! ο νομος δεν δινει το δικαιωμα στο σωματειο να παρει πισω το σκυλακι και εγγειται στην αποφαση του εισαγγελεα αν θα επιβαλει στον ιδιοικτητη να στειρωσει το σκυλακι η οχι. ακουσον ακουσον. τι δυναμη τοτε εχουμε σαν σωματεια?? καμια???

  • 14 Απριλίου 2011, 23:38 | MARIANTHI ZAMBETA

    ΚΑΙ τι σημαινει σε δημοτικα κτηνιατρεια. αν συνεργαζομαστε εμεις χρονια με καποιους κτηνιατρους που εμπιστευτομαστε και κανουν καλη δουλεια για πιο λογο να μην συνεχισουμε εκει να πηγαινουμε.

  • 14 Απριλίου 2011, 22:32 | MARIANTHI ZAMBETA

    η φλοξη ειναι ενα σκυλακι που ζει στην πλατεια καλυβιων και ειναι ολη μα ολη τη μερα με τα παιδια στο σχολειο στην εκκλησια στο προαυλιο στην παιδικη χαρα. τα ακολουθει παντου. ετσι τα παιδια αγαπησαν τα σκυλακια και ειναι απιστευτα χαρουμενα που την εχουν. οι γονεις περηφανοι και οι παπουδες λενε παει το παιδι στο σχολειο η φλοξη και το επιστρεφει απο εκει σας παρακαλω μην το πειραξετετ το σκυλακι. ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥς ΧΩΡΟΥΣ ΚΛΠ. ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ!!!!!!

  • Κυρία Υπουργέ,

    Σας συγχαίρουμε για το νομοσχέδιο. Επιτέλους οι Ελληνες πρέπει να αρχίσουν να σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.

    H σήμανση να περνάει υποχρεωτικά απο κτηνίατρο και τα τσιπ να μπαίνουν υποχρεωτικά στον τράχηλο του ζώου και όχι σε σημεία πού μπορεί να ακρωτηριαστούν. Η παράνομη μεταφορά δεν θεωρείται κακοποίηση; Πολλές φορές αδέσποτα μεταφέρονται σε όμορους νομούς και εγκαταλείπονται στο πουθενά. Εχουμε γίνει μάρτυρες περιφερόμενων πόνυ και καμήλων απο αθίγγανους και μη στα πανηγύρια. Τι θα γίνει με τα ζώα αυτά;

    Κάθως επίσης και με τα εγκλωβισμένα κοτόπουλα και κλωσσόπουλα στριμωγμένα σε κλουβιά εδώ στην επαρχία είναι συχνό φαινόμενο. Γιατί πολλά ταξί δεν δέχονται ζώα;

    Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς

  • 14 Απριλίου 2011, 22:07 | Ομοσπονδία Ζωοφ.Σωματείων Ανατ.Αττικής

    Oι ιθύνοντες του νομοσχεδίου (Ηγεσία ή Διευθύνσεις του Υπουργείου) είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των παράνομων εξαγωγέων. Πιο ανοιχτή δε γίνεται! Τους έκανε επιτέλους το χατήρι να καταργήσει τον Ν.3170/2003. Τόσο αγώνα έκαναν τόσα χρόνια,…
    να μη τους δικαιώσει τους ανθρώπους;;
    Μαζί με το νόμο καταργούνται και όλες οι Υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ιδιαίτερα αυτή του Κώστα Κιλτίδη που, προς τιμή του, ήταν ο μόνος που τα έβαλε ανοιχτά με τους παρανόμους και προσπάθησε μέσα στα πλαίσια του νόμου να αναχαιτίσει τη δράση τους.
    Και τώρα επιτέλους ανοίγουν τα σύνορα για τους εξαγωγείς. Δεν ξέρω μήπως το Υπουργείο τους προμηθεύσει και ειδικό πάσο για μη ταλαιπωρούνται και καθυστερούν στα σύνορα οι οδηγοί τους.
    Τους δίνει το δικαίωμα να περισυλλέγουν ελεύθερα και να διαχειρίζονται εν λευκώ τα αδέσποτα ζώα !!
    Τους δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν στα δημοτικά καταφύγια – όσα υπάρχουν- να τα ελέγχουν και να υιοθετούν ζώα.
    Τους δίνει το δικαίωμα να έχουν δικά τους καταφύγια, δικούς τους κτηνιάτρους Έλληνες ή αλλοδαπούς και να κάνουν μόνοι τους τις ηλεκτρονικές σημάνσεις.
    Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ !!ΓΙΑΤΙ Η κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ «ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ !!! ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΙΑΣ. ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ !!!!
    Και επειδή οι ιθύνοντες του Υπουργείου αρέσκονται σε ολοκληρωμένες και «καθαρές» δουλειές δεν αφήνουν παραπονεμένα και όσα αδέσποτα ξεφεύγουν από τους εξαγωγείς και τη μετανάστευση.
    Επιβάλουν στους «υπεύθυνους» Δημάρχους να τα ξεφορτώνονται ανεξέλεγκτα απαγορεύοντας την επανένταξή τους παντού εκτός από τα άγρια όρη και τα βουνά.Εκεί θα είναι πια το «φυσικό» τους περιβάλλον όπου θα τα περιμένει ο θάνατος από τη πείνα, τη δίψα, τον αλληλοσπαραγμό και τα «δολώματα-φόλες» που θα σπέρνουν κάθε τόσο οι δασοφύλακες για να απαλλαγούν από τις «επικίνδυνες» αγέλες που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν.
    Όσο για την εθελοντική εφαρμογή από τους Δήμους της περισυλλογής, «ηλεκτρονικής σήμανσης»,στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων με ταυτόχρονη διακοπή της επιδότησης του σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών, για όλους εμάς που έχουμε την ατυχία να ξέρουμε, ανήκει μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας!!!!
    ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΚΑΘΑΡΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!!
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ !!!!!!!!!!!!
    ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ !!!

  • 14 Απριλίου 2011, 21:26 | Μαρτιν

    ..καί γηροκομεία.
    Αν χρειάζεται ένα αδέσποτο -τουλάχιστον-σέ κάθε σχολείο πράγμα στό οποίο συμφωνώ καί επαυξάνω,χρειάζονται πολύ περισσότερα στά γηροκομεία μέ τήν μοναξιά πού επικρατεί εκεί μέσα.
    Τά σκυλιά έχουν ιαματική επίδραση στούς ηλικιωμένους.
    Ενα απ’τά»μή νόμιμα σκυλάκια» μου υιοθετείθηκε σέ ένα σπίτι μέ παιδάκι σέ προχωρημένο στάδιο λευχαιμίας.
    Από τήν ώρα πού μπήκε τό σκυλάκι στό σπίτι τους πήρε τήν ανιούσα.
    Τούς επισκέφθηκα μετά από έξι μήνες καί ο πιτσιρικάς είχε ξανά τά μαλάκια του καί ήταν μές τήν καλή χαρά

  • 14 Απριλίου 2011, 21:23 | Virginia Swain

    Section 10 stating that animals should not be returned to certain designated areas does not make sense for cats. Cats live and survive around hospitals, schools, hotels, houses, shops, factories – pandou! They play a part in keeping vermin under control, despite the fact that they are often considered as vermin themselves, and have no protection in law. If there is a large colony of cats living around a hotel, airport, school etc, and an animal welfare organisation in partnership with that institution or the municipality, carries out a sterilisation campaign, to bring the population under control, it would be wrong and cruel to put the cats elsewhere afterwards. This is where they live and they are part of that community. The important thing is that they are neutered to reduce inbreeding, fighting, weak genetic stock, sickness and disease.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:05 | Virginia Swain

    The legislation needs to set in place a system where Municipality/Government vets have a responsibility to carry out neutering and health care for stray cats and dogs and also make it easier for visiting vets to work here for animal welfare purposes. As things currently stand it is impossible for animal welfare organisations to raise enough funds to pay private vets to do this work. Private vets may complain that their income will be reduced, but is it morally right that an animal welfare organisation should have to raise 80+ euros to pay a private vet to neuter ONE female street cat, or find 40 euros to euthanise a severely sick or badly injured street cat picked up in the road? There is nowhere else to go under the present system. In particular it should be recognised that cats will continue to be part of our communities, and there will continue to be a large number of free living cats that need support and care. Legislation needs to see the difference between stray dogs and street cats and recognise and acknowledge the different approach that is necessary.

    Why is legislation necessary forbidding animals to be sent to overseas shelters? If Greek animal shelters are well equipped, well maintained with skilled, caring personel and ongoing funding, and a properly organised adoption programme or system in place to give long standing care to animals who are not suitable for adoption, animal welfare organisations would not be spending so much time, energy and money trying to send animals overseas. They do this because they know the animals have a better chance of good care and adoption in other parts of Europe.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:42 | Μαρία

    Θα πρέπει να γίνει απο τους δήμους υποχρεωτική η στείρωση και για τις γάτες ,όχι μόνο για τους σκύλους.
    Η νοοτροπία που επικρατεί στις ελληνικές γειτονιές να αφήνουν την γάτα να γεννάει 4 φορές τον χρόνο και δυστηχώς να τρώει απο τα σκουπίδια για να συντηρηθεί είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!
    Επίσης οι στειρώσεις γατών είναι και αυτές ακριβές και δεν μπορεί ένας φιλόζωος να μεριμνύσει για όλες τις γάτες της γειτονιάς.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:27 | Κωνσταντίνος

    Διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου ΄΄Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό΄΄, αισιοδοξούσαμε ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ΚΡΑΤΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΑ και με ΣΥΝΕΠΕΙΑ, θα αναλάμβανε την προστασία των αδέσποτων ζώων και όλοι εμείς, οι εθελοντές φιλόζωοι, θα μπορούσαμε να βοηθάμε στο έργο αυτό.

    Όμως, διαπιστώνουμε ότι, χωρίς ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΈΛΕΓΧΟ και ΚΥΡΩΣΕΙΣ παραχωρείται η διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε φιλοζωικούς συλλόγους που, όπως διαβάζουμε σε πολλά σχόλια της διαβούλευσης, θεωρούν ότι είναι οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό, επειδή είναι μέλη νόμιμων σωματείων. Η νομιμότητα του κάθε φιλοζωικού συλλόγου αρχίζει και τελειώνει στην ΤΥΠΙΚΗ – ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ διαδικασία ίδρυσής του. Δεν εγγυάται κανείς για τη νομιμότητα των πράξεων των ιδρυτικών ή των μελλοντικών μελών του.

    Έτσι, με την επιλογή αυτή όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο για εθελοντική προσφορά από τους φιλόζωους πολίτες που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ φιλοζωικών συλλόγων, αλλά θα είναι και υπόλογοι στους φιλόζωους που είναι μέλη φιλοζωικών συλλόγων. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

    Πόσο δημοκρατική και σύμφωνη με το Σύνταγμα είναι η διάκριση των φιλόζωων σε ΜΕΛΗ ή ΜΗ ΜΕΛΗ φιλοζωικών συλλόγων ;

    Θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλες οι αντιπαραθέσεις, χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο το δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη στη φιλοζωία, αν μπορούμε ΟΛΟΙ με τους ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ να βοηθάμε τους Δήμους που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα αναλαμβάνουν την προστασία των αδέσποτων ζώων.

  • 14 Απριλίου 2011, 20:11 | Jane Calladine

    You may not return to areas with hospitals, schools, sports centers, freeways, ports, airports, archaeological sites and areas of high tourist traffic.

    Then you will end up like Turkey, with forest dogs. This is ridiculous and stupid. Areas of high tourist traffic for instance are the very places that provide support and food to these poor homeless animals. There are schools and sports centres in most villages in Greece, how can you stop a stray dog going near them, and why should you. They are not dirty, that is whatyou have to stop perpetrating, this notion that animals are dirty and should not be near these places.

    Don’t agree with this at all

  • 14 Απριλίου 2011, 20:48 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Για την παράγραφο 10 προτείνουμε την αλλαγή του όρου «φυσικό περιβάλλον» σε «οικείο περιβάλλον». Επίσης να προστεθεί: Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις
    Επίσης η απαγόρευση επαναφοράς των αδέσποτων ζώων να ισχύει για αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αεροδρόμια.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:22 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Όσον αφορά στην παράγραφο 4, γίνεται λόγος για περισυλλογή αδέσποτων ζώων, τα οποία οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια ή δημοτικά κτηνιατρεία. Δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για την περίπτωση που δεν υπάρχει ούτε καταφύγιο ούτε κτηνιατρείο και η οποία συναντάται πολύ συχνά. Στο σημείο αυτό επανερχόμαστε με την πολύ σημαντική πρότασή μας και παρακαλούμε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψην, λόγω και της οικονομικής κρίσεως που περνάει η χώρα:
    Αξιοποίηση και εφοδιασμό με τον κατάλληλο εξοπλισμό των αγροτικών κτηνιατρείων και στελέχωση των διευθύνσεων κτηνιατρικής των περιφερειών της χώρας με κτηνιάτρους, οι οποίοι θα προβαίνουν στις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στην σήμανση και καταγραφή τους και η οποία αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα και κυρίως θα θέσει τέλος στην άρνηση των δήμων να εφαρμόζουν προγράμματα στειρώσεων.
    Θεωρούμε τα παραπάνω σαν την πιο λογική λύση στο πρόβλημα της περίθαλψης και στείρωσης των αδέσποτων ζώων, την συνεργασία των δήμων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.Με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι θα μειώσουν κατά πολύ το γενικό κόστος του προγράμματος φροντίδας των αδέσποτων ζώων στο οποίο και υποχρεούνται να προβαίνουν, εξοικονομώντας τα κονδύλια που μέχρι τώρα δίνουν σε ιδιώτες κτηνιάτρους.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:00 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Όσον αφορά στην παράγραφο 3, παρακαλούμε να γίνει πιο σαφής. Από ποιον και πως θα εκπαιδεύονται κατάλληλα τα συνεργεία περισυλλογής, ώστε να αποκτήσουν και την απαιτούμενη εμπειρία στην αιχμαλωσία των ζώων και με ποιο τρόπο θα καθοδηγούνται και θα ελέγχονται στο έργο τους από δημόσιο κτηνίατρο;
    Αυτό προϋποθέτει την πλήρη απασχόληση ενός συνεργείου περισυλλογής και ενός δημόσιου κτηνιάτρου σε μόνιμη βάση. Υπάρχει μεγάλη ασάφεια καθώς τα περιστατικά περισυλλογής και περίθαλψης ενός ζώου δεν τηρούν το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.
    Επανερχόμαστε με το αίτημά μας για σύσταση Ειδικής Δημοτικής Υπηρεσίας, η οποία θα έχει την συνολική ευθύνη για θέματα ζώων, με απαραίτητη φυσικά την συνεργασία με τα τοπικά ζωοφιλικά σωματεία ή όπου δεν υπάρχουν τις τοπικές ζωοφιλικές εθελοντικές ομάδες πολιτών.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:44 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Σχετικά με Τα δημοτικά καταφύγια το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα Ζώα επισημαίνει τα εξής:

    Οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν ιδρύσει καταφύγια ζώων συντροφιάς και εκεί όπου υπάρχουν, ελάχιστα είναι αυτά που πληρούν τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Οι εγκαταστάσεις τους είναι απαράδεκτες και οι δήμοι τα χρησιμοποιούν ως σημεία συγκέντρωσης των αδέσποτων ζώων, χωρίς να εφαρμόζουν καμία άλλη διάταξη, όπως στειρώσεις, κτηνιατρική περίθαλψη κλπ.
    Έχουν καταγραφεί πολλές ασυδοσίες δημοτικών υπαλλήλων και υπευθύνων των δημοτικών κυνοκομείων, ψευδείς και υπέρογκες αναθέσεις σε υπαλλήλους οι οποίοι «φροντίζουν» τα ζώα που εισάγονται σε αυτά τα κέντρα, υπερτιμημένα τιμολόγια που αφορούν σε τροφές των έγκλειστων ζώων κ.α.
    Έχουν καταγραφεί απίστευτα τραγικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα κυνοκομεία, καθώς δεν υπάρχει κτηνίατρος ο οποίος να παρακολουθεί τα ζώα και να τους παρέχει την απαραίτητη κτηνιατρική περίθαλψη ούτε δεν γίνονται στειρώσεις με αποτέλεσμα οι γεννήσεις να είναι συχνό φαινόμενο. Τα έγκλειστα ζώα, όπου δεν υπάρχουν ζωοφιλικές οργανώσεις και μεμονωμένοι εθελοντές , παραμένουν άσιτα για πολύ καιρό και πεθαίνουν από την πείνα, με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί κανιβαλισμός σε πολλές εκ των περιπτώσεων.
    Φυσικά δεν υπάρχει πρόγραμμα υιοθεσιών με αποτέλεσμα πολλά ζώα να παραμένουν εκεί για πάρα πολύ καιρό.
    Οι δήμοι που δεν εφαρμόζουν προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, προβαίνουν σε παράνομες περισυλλογές ζώων και η μοναδική μέριμνά τους είναι ο εγκλεισμός των ζώων στα παράνομα καταφύγιά τους, με αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και με όλα όσα αυτός συνεπάγεται.
    Προτείνουμε για τα δημοτικά καταφύγια:
    1)Θα πρέπει να υποχρεωθούν όλοι οι Καλλικρατικοί δήμοι της χώρας να προχωρήσουν στην ίδρυση κτηνιατρικών κέντρων-καταφυγίων ζώων συντροφιάς, μέσα σε ένα διάστημα 2 χρόνων από την δημοσίευση στο ΦΕΚ του παρόντος. Ειδάλλως να τιμωρούνται με την επιβολή προστίμων.
    2)Οι διευθύνσεις κτηνιατρικής των περιφερειών και των κατά τόπους περιφερειακών ενοτήτων, να προχωρήσουν άμεσα με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, σε καταγραφή των ήδη υπαρχόντων δημοτικών κυνοκομείων. Υπηρεσιακά κλιμάκια θα πρέπει να επισκεφτούν απροειδοποίητα τους χώρους των κυνοκομείων, να προβούν αρχικά σε καταμέτρηση των έγκλειστων ζώων, να διαπιστώσουν τις συνθήκες στις οποίες ζούν και να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν οι χώροι αυτοί σύμφωνα με τις Γενικές Αρχές λειτουργίας καταφυγίων που ορίζονταν από τον ν. 3170 / 2003. Επίσης, να ελέγξουν εάν υπάρχουν οι όροι άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων όπως αυτές διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 604 / 77 και το Π.Δ. 463/78.
    Απαραίτητη σε κάθε κλιμάκιο, θεωρείται η παρουσία εξουσιοδοτημένου μέλους ή εκπροσώπου ζωοφιλικού σωματείου του δήμου όπου ανήκει το καταφύγιο και αν δεν δραστηριοποιείται σωματείο στο δήμο αυτόν, τότε θα πρέπει να ζητηθεί η συμμετοχή από άλλο σωματείο της ευρύτερης περιοχής.
    Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού να καταγραφούν σε έκθεση η οποία θα υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της κτηνιατρικής αρχής καθώς και από το εξουσιοδοτημένο μέλος του φιλοζωικού σωματείου και να αποσταλεί στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.
    Σύμφωνα με την έκθεση αυτή να δίνεται χρονικό όριο στους δήμους για την μετατροπή των δημοτικών καταφυγίων σε πλήρως νόμιμα, με όλους τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Πέραν αυτού του χρονικού ορίου και σε περίπτωση μη συμμορφώσεώς τους, να επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο στους δήμους ως διοικητικώς υπευθύνους. Σε περίπτωση δε, μη εγκαίρου καταβολής του προστίμου, να υπάρχει προσαύξηση σε αυτό στο διπλάσιο.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστεί άμεσα ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ήδη λειτουργούντων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    3)Να γίνει πιο ουσιαστική η συμβολή των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίες θα πρέπει να ενημερώνουν σε ετήσια βάση την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου για την πορεία της λειτουργίας και των εργασιών των καταφυγίων αυτών.
    4)Να υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι των καταφυγίων να τηρούν βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων ζώων.Σε αυτά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και τα ζωοφιλικά σωματεία. Αντίγραφα των αρχείων αυτών να αποστέλλονται και στις κτηνιατρικές αρχές.
    5)Κάποιοι δήμοι αρνούνται την συμμετοχή των ζωοφιλικών σωματείων στα καταφύγιά τους. Αυτό μόνο ύποπτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η συμμετοχή των εθελοντών ζωόφιλων, μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Η είσοδος στα καταφύγια, η παρακολούθηση της λειτουργίας τους, καθώς και η πρόσβαση στα αρχεία των καταφυγίων από ζωοφιλικά σωματεία, θεωρείται όχι απλώς απαραίτητη, αλλά και επιτακτική. Θα πρέπει να αποσταλεί στους δήμους εγκύκλιος που να ορίζει ρητά την υποχρεωτική συνεργασία τους με τα ζωοφιλικά σωματεία.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:07 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

    Στο άρθρο 1 προτείνουμε την προσθήκη: «Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ, ΑΠΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:04 | Σ.Μ.

    Οι παραγραφοι 4 και 10 εμπεριεχουν πολλα παραθυρακια.Η παρ. 4 επιτρεπει την περιπτωση ευθανασιας για αρρωστα η επιθετικα ζωα.Ποιος εξασφαλιζει ομως οτι καποιος δημαρχος λογω αδιαφοριας,απανθρωπιας η ελλειψης κονδυλιων θα τσουβαλιασει πολλες περιπτωσεις και ετσι θα οδηγηθουμε σε εκτελεσεις αθωων ζωων?Στην παρ. 10 αναφερεται οτι τα ζωα δεν επιστρεφονται σε λιμανια,αεροδρομια,σχολεια,νοσοκομεια,αθλητικα κεντρα,δρομους ταχειας κυκλοφοριας και τουριστικους χωρους.Πρακτικα αυτο σημαινει οτι δεν εχουν να πανε πουθενα!Αν εξαιρεθουν τα νοσοκομεια και οι δρομοι ταχειας κυκλοφοριας,στα υπολοιπα μερη δεν βρισκω σοβαρο λογο να μην επανατοποθετηθουν.Αλλωστε π.χ. σε λιμανια η αθλητικα κεντρα συνηθως υπαρχει απλετος χωρος για τα ζωα ενω πολλα απ αυτα στις περιοχες που περισυνελλεγησαν ειχαν τη φροντιδα των κατοικων και ετσι η επανατοποθετηση τους σε αλλη περιοχη καθιστα την επιβιωση τους δυσκολη η και αδυνατη.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:04 | Σ.Μ.

    Οι παραγραφοι 4 και 10 εμπεριεχουν πολλα παραθυρακια.Η παρ. 4 επιτρεπει την περιπτωση ευθανασιας για αρρωστα η επιθετικα ζωα.Ποιος εξασφαλιζει ομως οτι καποιος δημαρχος λογω αδιαφοριας,απανθρωπιας η ελλειψης κονδυλιων θα <> πολλες περιπτωσεις και ετσι θα οδηγηθουμε σε εκτελεσεις <> ζωων?Στην παρ. 10 αναφερεται οτι τα ζωα δεν επιστρεφονται σε λιμανια,αεροδρομια,σχολεια,νοσοκομεια,αθλητικα κεντρα,δρομους ταχειας κυκλοφοριας και τουριστικους χωρους.Πρακτικα αυτο σημαινει οτι δεν εχουν να πανε πουθενα!Αν εξαιρεθουν τα νοσοκομεια και οι δρομοι ταχειας κυκλοφοριας,στα υπολοιπα μερη δεν βρισκω σοβαρο λογο να μην επανατοποθετηθουν.Αλλωστε π.χ. σε λιμανια η αθλητικα κεντρα συνηθως υπαρχει απλετος χωρος για τα ζωα ενω πολλα απ αυτα στις περιοχες που περισυνελλεγησαν ειχαν τη φροντιδα των κατοικων και ετσι η επανατοποθετηση τους σε αλλη περιοχη καθιστα την επιβιωση τους δυσκολη η και αδυνατη.

  • 14 Απριλίου 2011, 17:32 | dimitris

    Κάποιος έχει πει πως οι κοινωνίες κρίνονται από την συμπεριφορά τους προς τους αδυνάτους και τα ζώα!

  • Η Παράγραφος 11 διαμορφώνεται ως εξής:

    Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς ( σκύλους και γάτες), είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών με προσωρινό ή μόνιμο τρόπο. Οι στειρώσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων που κατέχουν/διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ΥπΑΑΤ που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου αυτού. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.
    Και οι αδέσποτες γάτες που περισυλλέγονται και στειρώνονται επανατοποθετούνται στο φυικό τους περιβάλλον.

  • 14 Απριλίου 2011, 15:12 | Μαρία

    Επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά άλλα θα πρότεινα να απαγορευτεί η εξαγωγή μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό.Άλλο να φεύγουν 1-2 με προορισμό ένα σπιτικό και άλλο να στέλνουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων στο εξωτερικό.
    Ακόμα και αν δεν είναι ύποπτο είναι σίγουρα ανέυθυνο να στέλνονται τόσα ζώα.Ταλαιπωρούνται και είναι αδύνατο να βρίσκουν σπίτι τόσα πολλά ζώα με το που φτάνουν στο εξωτερικό!

  • 14 Απριλίου 2011, 14:26 | Φωτεινή Κυζούλη

    Μου διέφυγε να σας υπενθυμίσω, ώστε να έχετε απτά παραδείγματα, ότι προ 10-15 ετών, τα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας, γέμισαν από αδέσποτα καθαρόαιμα σκυλιά Δαλματίας, τα οποία, οι «πρόσφατοι» τότε κάτοικοι αυτών των περιοχών αγόρασαν δώρο, ακριβοπληρώνοντάς τα μάλιστα, στα απαιτητικά παιδάκια τους, μετά τα «101 ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ» και ελλείψει πείρας με ζώα συντροφιάς και λόγω του ζωηρού χαρακτήρα της συγκεκριμένης ράτσας, τα παρατησαν, μετά τις πρώτες αταξίες τους (των σκυλιών, βέβαια! Όχι των νεαρών βλαστών τους!), χωρις τύψεις, στους δρόμους. Αυτή η καθ’ όλα σεβαστή τάξη των νέων κατοίκων των Βορείων και άλλων ακριβών προαστείων, ενδεχομένως να μην έχουν πρόβλημα στο να καταβάλουν το αντίτιμο της ηλεκτρονικής σήμανσης, η οποία, σημειωτέον, στην Ελλάδα χρεώνεται πολύ ακριβότερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπόλοιποι όμως φιλόζωοι, «σωτήρες» αναρίθμητων αδέσποτων, που αντιμετωπίζουμε βαρύτατα τις συνέπειες της οικονομικής κατάστασης, ΔΕΝ είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε κάποιο ζωάκι στο δρόμο, ΟΥΤΕ αυτοί που θα το πράξουμε οποτεδήποτε στο μέλλον.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όποιος επιθυμει να επικοινωνήσει μαζί μου, υπενθυμίζω το e-mail μου: foteini.farmoflife@hotmail.com και επειδή διαθέτω ελάχιστο χρόνο για απασχόληση στο διαδίκτυο, αν επικοινωνήσετε, δώστε μου κάποιον αριθμό σταθερού ή κινητού για άμεση επικοινωνία.

  • 14 Απριλίου 2011, 14:48 | Φωτεινή Κυζούλη

    Εν συνεχεία των αναρτήσεών μου σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, θα ήθαλα να επισημάνω ότι ο απλός έλληνας πολίτης που τυχόν έχει διασώσει και περιθάλπει πλέον ως κατοικίδιο, κάποιο σκύλο ή γάτα, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ π ο τ έ, αυτός, ο συγκεκριμένος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ φιλόζωος, να επιστρέψει το ζωάκι που έσωσε, συχνά με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, στο δρόμο και στον κίνδυνο της ρόδας και της φόλας. Δηλαδή, αν η ηλεκτρονική σήμανση αποσκοπεί στο να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στο δρόμο από ασυνείδητους δήθεν φιλόζωους, μιας και αυτό το φαινόμενο σπανιότατα μέχρι ποτέ δεν σημειώνεται από φιλόζωους του είδους που περιγράφω,οι ιδιοκτήτες – ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ πρώην αδέσποτων, οι οποίοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους στο τμήμα του πληθυσμού που πλήττεται δυσβάσταχτα από τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, θα πρέπει έίτε να εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης, είτε, όπως έχω ήδη προτείνει, να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην υπηρεσία ηλεκτρονικής σήμανσης ΔΩΡΕΑΝ ή αντί συμβολικής συμμετοχής, μέσω δημοσίων κτηνιατρείων.
    Το τεχνοκρατικό νομοσχέδιο δ ε ν φαίνεται να ασχολείται καθόλου με το αν ένα ζωάκι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ευτυχισμένο, απολαμβάνοντας στοργική περίθαλψη και αγάπη από τον «ιδιοκτήτη» του, αλλά απλά με τεχνικά χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων κλπ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διατυπωθούν στο νόμο και μάλιστα με ευρεία διατύπωση δυνατότητες αντισταθμιστικών εξαιρέσεων από την αυστηρότητα των προδιαγραφών. Εκτός και αν υπάρχει κεκρυμμένη πρόθεση ο συγκεκριμένος νόμος, με την αυστηρότητα των προδιαγραφών που θέτει, να «βοηθήσει» στην συγκέντρωση πόρων (πρόστιμα από «απείθαρχους» σωτήρες ζώων), ώστε να ελλατωθεί το δημόσιο έλλειμα…

  • 14 Απριλίου 2011, 14:09 | Δ.Σ. Συλλόγου Κτηνιατρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

    Αρθρο 9, παρ.11.

    Δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο έχει τα ίδια δικαιώματα στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η μόνη διαφορά μεταξύ δεσποζόμενων και αδέσποτων, είναι η τύχη τους και όχι οι ανάγκες του οργανισμού τους. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαράδεκτο να διενεργούνται κτηνιατρικές πράξεις και μάλιστα χειρουργεία σε χώρους ακίνητους «εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου… » ή κινητούς «κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων …» και μάλιστα θεσμοθετημένα δωρεάν. Τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους αδειοδοτημένους χώρους όπως αναφέρει η κείμενη νομοθεσία, δηλαδή κτηνιατρεία-κτηνιατρικές κλινικές ώστε να διασφαλίζονται οι κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς, η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων άρα και η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και ο τρόπος χειρισμού των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία (ναρκωτικές ουσίες) για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις καθώς και οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα χρησιμοποιείται για την περαιτέρω νοσηλεία των ζώων.
    Οι ξένοι συνάδελφοι είναι καλοδεχούμενοι αρκεί όμως να σεβόμαστε την ιατρική επιστήμη και να μην την υποβαθμίζουμε επειδή το αντικείμενο της είναι ζώα και δη τα αδέσποτα στην προκειμένη περίπτωση! H ΔΩΡΕΑΝ παροχή υπηρεσιών αποτελεί επίσης μια απαράδεκτη πρακτική, που εκτοπίζει επιστήμονες κτηνιάτρους που μέχρι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν προγράμματα στειρώσεων με ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς τιμολογιακές αυξήσεις σε όλα τα αναλώσιμα υλικά για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων υψηλού επιπέδου. Είναι απαράδεκτο και κανένας επιστημονικός σύλλογος πχ (Νομικών, Ιατρών), δεν παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες σε κοινωνικά προγράμματα. Υπάρχει πάντα ένα μικρό αντίτιμο.

    Δ.Σ. Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

  • 14 Απριλίου 2011, 14:54 | Δ.Σ. Συλλόγου Κτηνιατρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

    Άρθρο 9, παρ. 1&2:

    <>

    Να αλλάξει η παράγραφος ως εξής:
    Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ (σύλλογοι, επιστημονικές εταιρείες), σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων KAI οχημάτων μεταφοράς ζώων KAI εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

    Οι δήμοι θα πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται και με φορείς κτηνιάτρων , όπως ίσχυε μέχρι τώρα και όχι μόνο με ζωοφιλικά σωματεία. Άλλωστε αυτή η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς και μεγάλους δήμους της χώρας με επιτυχία. Ένας ή δύο κτηνίατροι, υπάλληλοι των Δημοτικών κτηνιατρείων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν καθημερινά στις απαιτήσεις των στειρώσεων και της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων σε σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών συναδέλφων συνεργαζόμενων με τον Δήμο.

    Η αρχική διατύπωση επιτρέπει σε σωματεία που και μόνο μπορούν να δηλώσουν εμπειρία ανθρώπινου δυναμικού (πως αυτή ορίζεται-υπάρχουν πτυχία που καθορίζουν την εμπειρία στην περισυλλογή?) ή έχουν όχημα κατάλληλο (πως αυτό ορίζεται-με ειδικό σύστημα αερισμού-κλωβούς σε διαστάσεις ανάλογες για την ασφαλή και σωστή μετακίνηση ενός ζώου) να αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει και πιστοποίηση των μελών των σωματείων ότι είναι κατάλληλα, όπως και των οχημάτων που χρησιμοποιούν.
    Σε όλο το νόμο γενικότερα προάγονται και παραχωρούνται αρμοδιότητες σε φιλοζωικά σωματεία που αποφασίζουν για τη μετακίνηση, την περισυλλογή, τις ιατρικές πράξεις και την αναγκαιότητα ή όχι αυτών και την αποθεραπεία ζώων ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Δηλώνεται ότι μπορούν να συνεργάζονται με πιστοποιημένο κτηνίατρο τα κριτήρια όμως με τα οποία ορίζεται η πιστοποίηση αυτή δεν προσδιορίζονται πουθενά μέσα στο νόμο.

    <> Με την παραπάνω αποκλείεται σε επιστημονικούς συλλόγους να ιδρύουν καταφύγια. Πριμοδοτούνται ακόμη μια φορά φιλοζωικά σωματεία να συμμετέχουν και να ιδρύονται καταφύγια και σε χώρους ΙΔΙΩΤΩΝ!!! Δηλαδή σε οποιοδήποτε οικόπεδο, σπίτι, εξοχική κατοικία, κατάστημα που οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παραχωρήσει. Απαράδεκτη διάταξη, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, που προάγει την ανεξέλεγκτη ίδρυση καταφυγίων οπουδήποτε.

    Δ. Σ. Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης

  • Τα ζώα πρέπει να επανατοποθετούνται στο οικείο περιβάλλον τους για πολλούς λόγους, ενας απ’ αυτούς είναι οτι υπάρχουν σε κάθε γειτονιά άνθρωποι που τα νοιάζονται και ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Τις απαγορεύσεις στην επανατοποθέτηση δεν θα τις σχολιάσω καθόλου, γιατί πέρα απ’ τα σημεία που τα ίδια τα ζωα κινδυνεύουν (δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ.) ποιοί λόγοι υπαγορεύουν αυτήν την πρόταση;

  • 14 Απριλίου 2011, 12:52 | Αναστασία

    τα ζώα δεν μας βλάπτουν ,εμείς βλάπτουμε τα ζώα.
    αυτό θα πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα ,προκειμένου να τα προστατεύσουμε από την ανθρώπινη λαίλαπα.
    τα ζώα δεν έρχονται στα κατώφλια και στα πεζοδρόμια μας για να αφοδεύσουν,άνθρωποι τα φέρνουν .τα ζώα δεν έφτιαξαν αφιλόξενες ,παρά φύσιν ,τσιμεντου-πόλεις, εμείς το κάναμε,κι εμείς οφείλουμε να τις καταστήσουμε βιώσιμες και για τα ζώα.να πάψουμε να κατηγορούμε και να επιδιώκουμε να τιμωρούνται τα ζώα για όσα οι άνθρωποι κάνουμε.ο νεομπογιας λοιπόν ,είναι ολωσδιόλου απαράδεκτο έστω και να συζητάται.

    με κατέπληξε πρόταση του »Φiλοζωϊκός Σύλλογος Λέσβου «Παν» »,να επιτραπεί ευθανασία στα νεογέννητα ζώα…!είναι κατάφωρη παραβίαση της βασικής αρχής για σεβασμό και προστασία της ζωής και μάλιστα πραγματικά αθώων πλασμάτων.τέτοιες προτάσεις δεν αρμόζουν σε κανέναν άνθρωπο ,ούτε βέβαια σε φιλοζωικό σύλλογο του οποίου η υπόσταση και ο λόγος ύπαρξής του , ως φιλοζωικός ,ακυρώνεται από την επαίσχυντη αυτή πρόταση τους.υπάρχει η δυνατότητα στείρωσης ,μη εγκύων ζώων ,υπάρχει η υιοθεσία ,ενώ μπορούν να απευθύνουν έκκληση βοήθειας, προς αυτές τις κατευθύνσεις , στην πολιτεία(π.χ. εδώ), τους φιλόζωους ανά την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

  • 14 Απριλίου 2011, 12:44 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΜΕΝΤΖΟΣ

    Άρθρο 5 παράγραφος 2. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο κάτοχος/συνοδός/φύλακας του ζώου συντροφιάς, ευθύνονται αλληλέγγυα και σε ολόκληρο για κάθε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.
    Η φράση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.
    πρέπει ωποσδήποτε να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν για το σύνολο των αδέσποτων που κινούνται ανεξέλεγκτα στον αστικό ιστό να είναι υπόλογος ο Δήμος.

  • 14 Απριλίου 2011, 09:41 | Ελενα Δημοσθένους

    επρεπε ο νομος να προστατεύει αυτούς που υιοθετούν ζωακια που επί μερες κυκλοφορούν στους δρόμους σε αθλια κατάσταση, που ειχαν ιδιοκτητη αλλα εγκαταλείφθηκαν ή χαθηκαν χωρις να τα αναζητα κανείς και ενώ εσύ τοποθετείς παντού αγγελίες ότι βρέθηκε χωρις ανταπόκριση,μετά απο καιρό οταν το δουν περιποιημενο θυμούνται οτι τους ανηκει!! Το δινεις πισω? Πρεπει να το δώσεις πισω? ο Νομος λέει κατι γιαυτο? ΟΧΙ καιρος λοιπόν να κλεισουμε τα παραθυρακια που έχει γιατι ειναι πολλα

  • 14 Απριλίου 2011, 09:33 | ΧΑΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

    Οσον αφορα στη μεταφορα ζωων συντροφιας καθως και στον επιτρεπομενο αριθμο ζωων συντροφιας ανα διαμερισμα,αποτρεπετε εναν φιλοζωο και ΑΝΘΡΩΠΟ πανω απ’ολα να περισυλλεξει εξι κουταβακια τα οποια αλλιως δεν θα επιβιωναν και να τα φιλοξενησει μεχρι να τους βρει καποιον να τα υιοθετησει.Θεωρω οτι ειμαστε ολοι ρεαλιστες και γνωριζουμε οτιζουμε σε μια χωρα οπου το εργο της διασωσης και περιθαλψης αδεσποτων ζωων πραγματοποιειται στο μεγαλυτερο μερος του απο φιλοζωους και οχι απο δημοσιους φορεις.Εστιαστε στη δολοφονια αθωων ζωων απο φολες,στον βασανισμο τους και μη συνεισφερετε στην θανατωση τους λογω»επιθετικης» συμπεριφορας.Ευχαριστω πολυ.

  • Στον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ ΑΕ) διακινούνται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων (λαχανικά, φρούτα και κρέατα). Ο χώρος του καταλαμβάνει έκταση 250 στρεμμάτων περίπου και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, γεγονός που έχουν επισημάνει κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν κατά καιρούς.
    Προκειμένου να εξαιρεθούμε από την επανένταξη των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον του ΟΚΑΑ, παρακαλούμε να προστεθεί στην παράγραφο 9 παρ. 10 η φράση «και σε οριοθετημένους χώρους διακίνησης και εμπορίας τροφίμων»

  • 14 Απριλίου 2011, 03:01 | Ανδρονίκη Πριμηκύρη

    Παράγραφος 10: … «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας» ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ, ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ. ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΑ. ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ. Η μόνη ανθρωπιστική αντιμετώπιση για τα δικά μας τα δεδομένα, τα Ελληνικά, είναι ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΓΗΣΑΝ. Κόσμημα είναι τα καλοφροντισμένα μας αδέσποτα που λιάζονται στο Θησείο και στην Αρχαία Αγορά. Ξέρω σκυλί που παρακολουθεί την ξενάγηση και γίνεται πόλος έλξης και μασκότ των γκρουπς. Η οποιαδήποτε εξαιρετική περίπτωση απαιτεί να μετατεθεί σε άλλο χώρο το σκυλί θα πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη των σωματείων και των ζωοφίλων που το ήξεραν και το φρόντιζαν. Αλλιώς κινδυνεύουμε να καταντήσουμε σαν την Τουρκία με τα forest dogs… ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ…

    http://puppyrescue.chipin.com/mypages/view/id/1ce484a08baef02a#picasaweb.google.com/avrilisneesan/SaveTurkeysStrayForestDogsSpayAStrayCampaign2011?feat=directlink

  • Παράγραφος 4.

    Θέλουμε να σας τονίσουμε την προσοχή σας στο θέμα της ευθανασίας «επιθετικών» σκύλων.

    Ζητούμε να υπάρξει διάταξη που να λέει ότι αν ένας σκύλος κριθεί επιθετικός, αλλά υπάρχει ενδιαφερόμενος για υιοθεσία – γνωρίζοντας την κατάσταση του σκύλου – το σκυλί αυτό να μπορεί να υιοθετηθεί και να μην γίνετε ευθανασία!

    Υπάρχουν ΤΡΑΝΑ παραδείγματα του «λύκου που έγινε αρνάκι» κάτω από την προστασία και την θαλπωρή ενός έμπειρου χειριστή!

    Είναι άλλο πράγμα ο σκύλος που πάσχει από «Rage Syndrome» και άλλο πράγμα ένας σκύλος φοβικός (γιατί έχει φάει ξύλο από κάποιους καλούς συνανθρώπους μας)

    Αυτές τις δύο καταστάσεις, δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει ΚΑΝΕΝΑ δημοτικό κυνοκομείο καθώς δεν έχει το απαραίτητο για τέτοιες κρίσεις προσωπικό (Ειδικοί Συμπεριφοράς σκύλων)
    ______________________________________________________

    Παράγραφος 10.

    Από τις πιο άστοχες τοποθετήσεις του σχεδίου Νόμου είναι αυτή της παραγράφου 10!

    Χωρίς να χρειάζεται κανείς ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από την φύση του σκύλου, αρκεί να ρίξετε μία ματιά γύρω σας, και θα διαπιστώσετε ότι ο σκύλος είναι ένα ζώο αγελαίο!

    Σε περίπτωση που προσπαθήσετε να «σπάσετε» την αγέλη και να εντάξετε ένα νέο σκυλί σε μία ήδη υπάρχουσα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να «σκοτώσετε» το σκυλί που επανατοποθετείτε στο νέο μέρος και όχι στην παλιά του περιοχή!

    Τα σκυλιά θα πρέπει να επιστρέφουν στο μέρος που περισυνελέγησαν. Μην ανησυχείτε για τον τουρισμό μας! Δεν θα παρεξηγηθούν με πέντε παραπάνω αδέσποτα! Η ζημιά έχει ήδη γίνει χρόνια πριν, γιατί οι Δήμοι δεν έκαναν τα αυτονόητα!

    Αντίθετα οι τουρίστες μας όταν θα δουν τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ αδέσποτα μας και καταλάβουν ότι έχουμε αλλάξει νοοτροπία θα μας επαινέσουν κι όλας που στην Ακρόπολη ΘΑ… τα έχουμε καλοταϊσμένα και καλοζωισμένα!

    Ο τουρίστας σίγουρα δεν πρόκειται να σκεφτεί «Πως είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αδέσποτα στην Ακρόπολη» Αυτός είναι αποκλειστικά Ελληνικός τρόπος σκέψης!

  • 13 Απριλίου 2011, 23:56 | Ανδρονίκη Πριμηκύρη

    Άρθρο 9, παράγραφοι 9 και 10: Προκειμένου για ζώα συντροφιάς, ο όρος «φυσικό περιβάλλον» είναι αδόκιμος. Τα ζώα συντροφιάς είναι ΕΞΗΜΕΡΩΜΕΝΑ και απολύτως εξαρτώμενα από τον άνθρωπο. Φυσικό περιβάλλον υπάρχει μόνον για τα ΑΓΡΙΑ ζώα, ο λεγόμενος βιότοπος ή οικότοπος. Είναι μεγάλη πληγή της νεοφώτισης αστικής μας ζωοφιλίας να συγχέουμε έμπρακτα το άγριο ζώο με το εξημερωμένο. Προστασία του άγριου σημαίνει ελευθερία και σεβασμός του φυσικού του βιότοπου. Προστασία του εξημερωμένου σημαίνει υπεύθυνη φροντίδα και συμβίωση κοντά στους ανθρώπους. Άγριο ζώο περιορισμένο σε ανθρώπινο περιβάλλον είναι ένα ζώο αιχμάλωτο. Εξημερωμένο ζώο μακρυά από το ανθρώπινο περιβάλλον είναι ένα ζώο εγκαταλελειμμένο. Τα αδέσποτα δεν είναι ζώα ούτε άγρια ούτε αυτόνομα. Είναι εξημερωμένα, είναι θύματα της ανθρώπινης ανευθυνότητας, εντελώς ανθρωποεξαρτώμενα και στο απόλυτο έλεός μας. Επιβιώνουν μόνον σε γειτονιές όπου υπάρχουν ζωόφιλοι για να τα φροντίσουν, εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η επιστροφή τους μετά από την στείρωση λοιπόν θα πρέπει να γίνεται στο σημείο ακριβώς στο οποίο βρέθηκαν, εκεί όπου κατάφεραν να βρούν προστασία και να επιβιώσουν. Μεταφορά τους σε ένα άλλο σημείο, ανοίκειο και ξένο, ισοδυναμεί με νέα και όλως διόλου αμφίβολη δοκιμασία για την επιβίωσή τους.

  • 13 Απριλίου 2011, 22:35 | Φωτεινή Κυζούλη

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης συγκυρίας (ΔΝΤ, περικοπές μισθών και συντάξεων κλπ), λόγω των οποίων έχει περιορισθεί στο ελάχιστο το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου πολίτη, προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση του φιλοζωικού δυναμικού της χώρας και τ υ χ ό ν χώρων, που διατίθενται από φιλόζωους για περίθαλψη ζώων, αλλά και προκειμένου ο υπό ψήφιση νόμος να αποβεί πρωτοποριακός ως προς την μέριμνα για τα αδέσποτα, αντί οιωνδήποτε άλλων επιδοτήσεων, να προβλέπεται η δυνατότης στείρωσης και ηλεκτρονικής σήμανσης ζώων στα δημόσια κτηνιατρεία δ ω ρ ε ά ν, είτε με συμβολική ελάχιστη συμμετοχή, ακόμη και από ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα), ε ι δ ι κ ά για ημίαιμα σκυλιά, έτσι ώστε να παρέχεται η ευκαιρία σε αδέσποτο που «περισσεύει», ν α ζ ή σ ε ι !
    Αν δ ε ν υπάρξει π ρ α γ μ α τ ι κ ή αξιοποίηση και έμμεση ενίσχυση του φιλοζωικού δυναμικού της χώρας με τον προτεινόμενο τρόπο και αν ως μοναδική λύση του περιορισμού των αδέσποτων ε μ μ έ σ ω ς νομοθετηθεί η επιλεκτική θανατική εκτέλεση αδέσποτων, τότε, αγαπητή Μιλένα ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ και Ειδικοί Συνεργάτες, να είστε βέβαιοι ότι θα αποτυπωθείτε στη συνείδηση των φιλόζωων, ό χ ι μόνον της Ελλάδος, αλλά παγκοσμίως ως σ τ υ γ ε ρ ο ί ε ξ ο λ ο θ ρ ε υ τ έ ς α δ έ σ π ο τ ω ν.
    Φιλικά, Φωτεινή Κων. ΚΥΖΟΥΛΗ
    Υ.Γ. Ενδιαφέρομαι να επικοινωνήσω με ομοϊδεάτες φιλόζωους, που θεωρούν αφ’ ενός ότι τα ζώα έχουν ί δ ι ο δικαίωμα στη ζωή, όπως ο άνθρωπος, αφ’ ετέρου δε, ότι η επικοινωνία ανθρώπου – ζώου παρέχει αξιόλογη π ρ ό κ λ η σ η. Διευκρινίζω ότι, λόγω περίθαλψης μεγάλου αριθμού ζώων και λόγω εμπλοκής μου σε ουσιώδη αγώνα κατά της διαφθοράς, δ ε ν διαθέτω επαρκή χρόνο για να ασχοληθώ με τυχόν «διαξιφισμούς», ούτε έχω την δυνατότητα να ελέγχω καθημερινά το e-mail μου, foteini.kyzouli@gmail.com Απευθύνω έκκληση προς τους νομοθέτες και όλους τους φιλόζωους, ας προσπαθήσουμε να συγκλίνουν οι απόψεις μας προς το α π ό λ υ τ ο συμφέρον των ζώων!

  • 13 Απριλίου 2011, 22:47 | Φωτεινή Κυζούλη

    Ως γνωστό, στην δεκαετία του ’90 και του 2000 διοχετεύθηκαν ανεξέλεγκτα κονδύλια για ανεξακρίβωτο φιλοζωικό έργο, σε φιλόζωους και μ η, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε άρνηση – ή έστω αδυναμία – διάθεσης κονδυλίων, εκεί όπου απαιτείτο ενίσχυση λόγω π ρ α γ μ α τ ι κ ο ύ και αποδεδειγμένου φιλοζωικού έργου, δηλαδή σε ενεργά φιλοζωικά σωματεία και σε ενεργές φιλοζωικές ενώσεις (ό χ ι απλώς κατ’ όνομα!), από όπου καταβάλλονταν – και καταβάλλονται – υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης και περίθαλψης αδέσποτων, συνήθως υπερβαίνοντας και τις δυνατότητες των φυσικών προσώπων, ιδρυτικών και λοιπών μελών, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πάντα σε εκκλήσεις για ζώα που κινδυνεύουν.
    Για να αποφευχθούν, έστω ε ν μ έ ρ ε ι, τα παραπάνω π ρ ο β λ έ ψ ι μ α εφιαλτικά σενάρια, απαιτείται και επιβάλλεται η αξιοποίηση ο λ ό κ λ η ρ ο υ του φιλοζωικού δυναμικού της χώρας, ό χ ι μόνον των Φιλοζωικών Οργανώσεων και Σωματείων, αλλά και των ι δ ι ω τ ώ ν φιλόζωων, που ούτως ή άλλως προσφέρουν, ξοδεύοντας από την τσέπη τους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα των αδέσποτων στη ζωή, αλλά και την ανάγκη ελέγχου του (μελλοντικού) πληθυσμού τους διά της επιβεβλημένης χειρουργικής στείρωσης. Συνεχίζεται…

  • 13 Απριλίου 2011, 22:10 | Φωτεινή Κυζούλη

    Στο σημείο αυτό, παρακαλώ δεχθείτε την επόμενη παρατήρησή μου σχετικά με την διαφορετική συμπεριφορά σκύλων δεμένων με αλυσίδα και σκύλων που βρίσκονται μέσα σε ευρύχωρο περιφραγμένο χώρο (τουλάχιστον 30 τ.μ.) στον ίδιο ευρύτερο χώρο (κτήμα) και λαμβάνουν την ίδια φροντίδα, από το ίδιο άτομο, κατέχοντας κάθε σκυλί ατομικό σπιτάκι. Τα σκυλιά που είναι δεμένα, διατηρώντας ε λ ε ύ θ ε ρ ο οπτικό πεδίο, είναι π ι ο ήρεμα και συγκροτημένα από αυτά που τριγυρίζουν «ελεύθερα» εντός περιφραγμένου χώρου και βρίσκονται μ ο ν ί μ ω ς υπό π ε ρ ι ο ρ ι σ μ ό. Τα «ελεύθερα» πλην όμως περιορισμένα σκυλιά είναι συνήθως υπερκινητικά και πολλές φορές επιχειρούν να υπερπηδήσουν το συρματόπλεγμα, επιδιώκοντας την πραγματική ελευθερία. Τα σκυλιά και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο εκδηλωτικά και «χαρούμενα».
    Αγαπητή Μιλένα ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, μπορείτε να αρπάξτε την πρόκληση και να αποδειχθείτε, μαζί με την ομάδα των συνεργατών σας, ανώτεροι των περιστάσεων, ώστε να περάσετε με χρυσά γράμματα, όχι μόνον στο Βιβλίο Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, για την συνεισφορά σας ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στη Συνείδηση κ ά θ ε Φιλόζωου, εντός και ε κ τ ό ς των ελληνικών συνόρων.

  • 13 Απριλίου 2011, 22:37 | Φωτεινή Κυζούλη

    Εξαιρετικά εύστοχη η παρατήρηση φιλόζωου στην παρούσα διαβούλευση, ότι προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο σκυλί, «επικίνδυνο», πρέπει να συμπεριληφθεί η λέξη «επανειλημμένως» πριν τη φράση «επιθετική συμπεριφορά». Δηλαδή, ένα σκυλί αδέσποτο θα πρέπει να κρίνεται «επικίνδυνο», όταν επιδεικνύει επανειλημμένως επιθετική συμπεριφορά. Σ΄αυτό προσθέσω κι εγώ ότι ακόμη και η «επανειλημμένη επιθετική συμπεριφορά» θα πρέπει να προσδιορίζεται στο νόμο με αντιπροσωπευτικά και σ α φ ή παραδείγματα, γιατί θα ήταν απαράδεκτο να προσδοκάται από ένα αδέσποτο που μεγάλωσε στο δρόμο και «έμαθε, παθαίνοντας», να μην γρυλίζει τη στιγμή που τρώει και κάποιος άγνωστος σ’ αυτό, πλησιάζει στο φαγητό του. Εξ άλλου κάθε ζώο έχει τους δικούς του κώδικες συμπεριφοράς, τους οποίους επιβάλλεται να σέβεται κ α ι ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, αν κάποιος υιοθετήσει ένα αδέσποτο, την πρώτη φορά που θα του βάλει φαγητό, αν το σκυλί γρυλίζει πάνω από το φαγητό του λόγω της «απειλητικής» ανθρώπινης παρουσίας, γνωρίζοντας ο νέος του κάτοχος το ιστορικό του ζώου, οφείλει να σεβαστεί αυτή του την ιδιαιτερότητα, η οποία, αντί ελάχιστης διακριτικότητας που μπορεί να επιβληθεί ακόμη και στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, δ ε ν συνιστά πραγματική απειλή. Αν όμως το γρύλισμα του πρώην αδέσποτου, την ώρα που τρώει, εκληφθεί ως «επιθετική συμπεριφορά» και το ζώο ως «επικίνδυνο», θα αποτελούσε πρώτης τάξεως δικαιολογία για την θανατική καταδίκη του δ ή θ ε ν επικίνδυνου ζώου. Συνεχίζεται…

  • 13 Απριλίου 2011, 22:46 | Φωτεινή Κυζούλη

    Για το θέμα των αδέσποτων σκύλων, ή δ η υπάρχει «δ ο κ ι μ α σ μ έ ν η» λύση, απλούστατη μάλιστα ως προς τη σύλληψη της ιδέας:
    Επειδή πρακτικά δ ε ν θα υφίσταται δυνατότης επανατοποθέτησης αδέσποτων σε ο π ο ι α δ ή π ο τ ε περιοχή, τουλάχιστον κοντά στην περιοχή, όπου περισυλλέγησαν, είτε λόγω των απαγορευτικών χρήσεων, είτε λόγω του περιορισμού στον αριθμό των επανατοποθετούμενων αδέσποτων ακόμη και εκεί, όπου επιτρέπεται, αδιευκρίνιστος αριθμός αδέσποτων προφανώς θα οδηγούνται συλλήβδην στο θάνατο, δηλαδή θα εκτελούνται! Επομένως θα πρόκειται για προσχεδιασμένη εκτέλεση (φόνος εκ προμελέτης!) και ασφαλώς ό χ ι για δικαιολογημένη «ευθανασία»!
    Ενδεχομένως θα ανακύψει και «ευκαιρία αξιοποίησης» (=ανακύκλωσης) των πτωμάτων των άτυχων ζώων, ώστε αντί να επιβαρύνεται το περιβάλλον, να προκύπτει και όφελος! Μέσω ειδικής επεξεργασίας (πολτοποίηση, ξήρανση, κονιορτοποίηση κλπ) τα πτώματα αδέσποτων και άλλως ανεπιθύμητων ζώων θα μπορούν να αξιοποιούνται, μετατρεπόμενα σε χρησιμότατο και προσοδοφόρο οργανικό λίπασμα ή και σε πρώτη ύλη ζωοτροφών (κρεατάλευρα), που τα θλιβερά αποτελέσματα της χρήσης τους σε φυτοφάγα ζώα, είναι πασίγνωστα («τρελλές αγελάδες» κ.ά.).
    Συνεχίζεται…

  • 13 Απριλίου 2011, 22:42 | Φωτεινή Κυζούλη

    Ό χ ι για να εξαλειφθούν τα αδέσποτα από τους δρόμους («έργο βιτρίνας») διά θανατικής εκτελέσεως (= ευθανασίας!!!), όπως είναι γνωστό ότι συνέβη στο διάστημα 2003-2004 και μάλιστα προς όφελος «φιλοζωικής» οργάνωσης, αλλά για την προστασία άτυχων ταλαιπωρημένων και συνήθως ανεπιθύμητων ζώων, ως «έργο πολιτισμού», όπως το θέτει εύστοχα η Μιλένα ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ.
    Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου, τα αδέσποτα περισυλλέγονται, στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο «περιβάλλον» τους. Αν όμως συνυπολογισθούν όλοι οι τόποι, ή, ακριβέστερα, όλες οι χρήσεις, που απαγορεύουν την επανατοποθέτηση αδέσποτων, όπως π.χ. πλατείες, εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., τότε προκύπτει ότι οι δ ι α θ έ σ ι μ ο ι χώροι που «προκύπτουν» για την επανατοποθέτηση αδέσποτων είναι α ν τ ι σ τ ρ ό φ ω ς ανάλογοι του πλήθους των αδέσποτων, που χρήζουν επανατοποθέτησης.
    Στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα:
    Τ ι προβλέπεται σχετικά με τα περισυλλεγόμενα α δ έ σ π ο τ α που «περισσεύουν»;;;; Στο σχέδιο νόμου υπάρχει τεράστιο και απειλητικότατο κ ε ν ό … Όπως επίσης υπάρχει αντίστοιχο κ ε ν ό στο σχέδιο νόμου σχετικά με τις α δ έ σ π ο τ ε ς γ ά τ ε ς, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί συγκεκριμένα και κατεπειγόντως, διότι είναι απλά απαράδεκτο μία ανεξάρτητη κατηγορία ζώων συντροφιάς, οι γ ά τ ε ς, αδέσποτες ή δεσποζόμενες, να εντάσσεται στο «ε υ κ ό λ ω ς εννοούμενα, παραλείπονται»…
    Συνεχίζεται….

  • 13 Απριλίου 2011, 22:06 | Φωτεινή Κυζούλη

    Ό χ ι για να εξαλειφθούν τα αδέσποτα από τους δρόμους («έργο βιτρίνας») διά θανατικής εκτελέσεως (= ευθανασίας!!!), όπως είναι γνωστό ότι συνέβη στο διάστημα 2003-2004 και μάλιστα προς όφελος «φιλοζωικής» οργάνωσης, αλλά για την προστασία άτυχων ταλαιπωρημένων και συνήθως ανεπιθύμητων ζώων, ως «έργο πολιτισμού», όπως το θέτει εύστοχα η Μιλένα ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ.
    Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου, τα αδέσποτα περισυλλέγονται, στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο «περιβάλλον» τους. Αν όμως συνυπολογισθούν όλοι οι τόποι, ή, ακριβέστερα, όλες οι χρήσεις, που απαγορεύουν την επανατοποθέτηση αδέσποτων, όπως π.χ. πλατείες, εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., τότε προκύπτει ότι οι δ ι α θ έ σ ι μ ο ι χώροι που «προκύπτουν» για την επανατοποθέτηση αδέσποτων είναι α ν τ ι σ τ ρ ό φ ω ς ανάλογοι του πλήθους των αδέσποτων, που χρήζουν επανατοποθέτησης.
    Στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα:
    Τ ι προβλέπεται σχετικά με τα περισυλλεγόμενα α δ έ σ π ο τ α που «περισσεύουν»;;;; Στο σχέδιο νόμου υπάρχει τεράστιο και απειλητικότατο κ ε ν ό … Όπως επίσης υπάρχει αντίστοιχο κ ε ν ό στο σχέδιο νόμου σχετικά με τις α δ έ σ π ο τ ε ς γ ά τ ε ς, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί συγκεκριμένα και κατεπειγόντως, διότι είναι απλά απαράδεκτο μία ανεξάρτητη κατηγορία ζώων συντροφιάς, οι γ ά τ ε ς, αδέσποτες ή δεσποζόμενες, να εντάσσεται στο «ε υ κ ό λ ω ς εννοούμενα, παραλείπονται»…
    Συνεχίζεται….

  • 13 Απριλίου 2011, 22:19 | Φωτεινή Κυζούλη

    Στη μη δυνατότητα παροχής ιδανικών συνθηκών φυσικής διαβίωσης (= ευζωία) στα ζώα και δη στα αδέσποτα, υ π ά ρ χ ε ι ωστόσο αντιστάθμισμα, που δ ε ν είναι άλλο από την αγάπη και την στοργική φροντίδα, που συνήθως παρέχονται απλόχερα και σταθερά από ανιδιοτελείς φιλόζωους σε αδέσποτα και άλλα ταλαιπωρημένα ζώα.
    Σχετικά με τα θετικά συναισθήματα που εισπράττουν τα ζώα από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τα ζώα συντροφιάς, διαθέτουν την ικανότητα να τα αντιλαμβάνονται και να τα ανταποδίδουν. Πλέον πρόσφατο και ιδιαίτερα συγκινητικό παράδειγμα, αυτό της εγκύου σκύλας στην Ν. Καρολίνα, την οποία έβγαλε μέσα από φλεγόμενο κτίσμα φιλόζωος πυροσβέστης και επέστρεψε στο έργο του. Μετά την κατάσβεση, ο πυροσβέστης, κάθησε λίγο να ξαποστάσει. Τότε η σκύλα που είχε σταθεί εκεί κοντά και παρακολουθούσε τον κατάκοπο σωτήρα της, ήρθε μπροστά του και φωτογράφος κατάφερε να αποθανατίσει την συγκλονιστική στιγμή που η σκύλα, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝΤΑΣ τον που έσωσε την ίδια και τα αγέννητα παιδιά της, ΦΙΛΗΣΕ τον πυροσβέστη!
    Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το πρόβλημα των αδέσποτων σκυλιών και γατιών (σκύλοι, γάτες) έχει αποδειχθεί δισεπίλυτο και διαιωνίζεται, π α ρ ά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων φιλόζωων αρμοδίων.
    Το πρόβλημα των αδέσποτων χρήζει υπεύθυνης, αποτελεσματικής και ασφαλώς ό χ ι περιστασιακής αντιμετώπισης…. συνεχίζεται….

  • 13 Απριλίου 2011, 22:56 | Φωτεινή Κυζούλη

    13 Απριλίου 2011
    Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου:
    Αρχίζοντας από τον ορισμό του ζώου ως «έμβιο» όν, μέσα στην απεραντοσύνη του ο συγκεκριμένος ορισμός είναι εξαιρετικά περιορισμένος, όταν πρόκειται για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία εκτός από «έμβια» είναι και έ μ ψ υ χ α όντα !
    Επίσης, ο ορισμός της «ευζωίας», τόσο στον ελαττωματικό Ν. 3170/2003, όσο και στο παρόν σχέδιο νόμου, αποτελεί στείρα τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος.
    Με τον τρόπο που έχει αποδοθεί στο Ν. 3170/2003 αλλά και στο παρόν σχέδιο νόμου, ο ορισμός της «ευζωίας» είναι αυθαίρετος και λανθασμένος, έχοντας ενδεχομένως καταλήξει στο συγκεκριμένο ορισμό καλοπροαίρετοι μεν φιλόζωοι, οι οποίοι ωστόσο δ ε ν διαθέτουν προσωπική τριβή με μεγάλο αριθμό ζώων ταυτόχρονα και επομένως δ ε ν έχουν προβεί σε μαζικές παρατηρήσεις, που άνετα θα αποτελούσαν βάσεις αξιόπιστων συμπερασμάτων.
    Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ιδανικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων (= ε υ ζ ω ί α), αν επρόκειτο για μέρη όπου τα περισυλλεγόμενα ζώα, μετά την αναγκαστική κακοποίησή τους (= στείρωση), θα μπορούσαν πλέον να ζουν ελεύθερα και μ έ χ ρ ι να πεθάνουν από φ υ σ ι κ ά αίτια, όπως π.χ. απέραντα, ηλιόλουστα λιβάδια, με ασφαλή καταλύματα και επάρκεια τροφής και νερού, γιατί οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία το «ευ ζην» (= ευζωία) για την περίπτωση ζώου, αναμφίβολα αποτελεί ανθρώπινη αυθαιρεσία και αλαζονεία. Ασφαλώς, ο περιορισμός – χωρίς αλυσίδα ! – ενός ζώου σε περιφραγμένο χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων, όπως απαιτείται για την «νομιμοποίηση» του κατόχου του, δ ε ν συνιστά «ευζωία», παρά συμβιβαστική λύση, βολική στο έμβιο όν, που αυτοαποκαλείται «άνθρωπος».

  • 13 Απριλίου 2011, 22:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 9
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

    ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ….. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ.
    ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΛΟΓΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ; ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΛΟΓΥΡΟ; ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ, 10μ, 100μ;

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ;

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ

    Του Γεωργίου Ελ. Χατζιδάκη
    Διευθυντή Fulfill Contacts και Guerilla Marketing
    Συμβούλου Επικοινωνίας

    Με θέμα :
    ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ:
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

    Από την ιστοσελίδα :
    http://dogw0rld.blogspot.com/2011/02/blog-post_6490.html?spref=fb

    Και την ιστοσελίδα :

    http://dogw0rld.blogspot.com/2011/01/blog-post_7602.html

    Με θέμα :
    Όταν τα ζώα γιατρεύουν την ψυχή…

    Δεν γίνεται παιδιά να μεγαλώνουν, να γίνονται ενήλικες, χωρίς ποτέ να ζήσουν κοντά σε ένα ζώο και να χαϊδέψουν ένα ζώο, και μετά να περιμένουμε αυτοί οι άνθρωποι να τα βλέπουν σαν μια οντότητα που έχει το πιο στοιχειώδες δικαίωμα: το δικαίωμα να ζήσει.
    Είναι νοσηρή η κοινωνία που δεν καλλιεργεί το σεβασμό και τη συμπάθεια σε κάθε μορφή ζωής.