Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με άδεια που εκδίδεται από την Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας στην οποία έχει την κατοικία, ή την έδρα του, να υπόκειται στον έλεγχο της αρχής αυτής και να συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στο Π.Δ. 184/1996 (ΦΕΚ 137 Α). Για τη χορήγηση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι κανόνες ασφάλειας, οι κανόνες παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής αντίληψης των ζώων και οι διατάξεις του Ν. 604/ 1977 (ΦΕΚ 163 Α΄) και του Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96 Α΄). Οι εκτρεφόμενοι, αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρίζονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, στις δε εγκαταστάσεις εκτροφής, αναπαραγωγής ή εμπορίας, τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, ασφάλειας, παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης και για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.

2. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

3. Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των επτά εβδομάδων.

4. Για τη χορήγηση της άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χώροι εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας των ζώων συντροφιάς, ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής ή παραμονής των ζώων, τις συνθήκες ευζωίας, και του αναγκαίου εξοπλισμού ανά είδος ζώου, η αρμόδια αρχή ελέγχου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

  • 15 Απριλίου 2011, 23:40 | Α.Τ.

    Όταν θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη εμπορεύσιμα και αρχίσουμε να σεβόμαστε τα ζώα όπως τους αξίζει, τότε θα αρχίσουμε να σεβόμαστε πραγματικά και τους εαυτούς μας. Πολύ μπερδεμένα μας τα λέτε, από τη μία ενδιαφέρεστε για τη ευζωία και από την άλλη τα εκτρεφόμενα ζώα που προορίζονται προς πώληση.

  • Πρέπει να οριστούν πρακτικά και εφαρμόσιμα κριτήρια διαχωρισμού των επαγγελματιών εκτροφέων από τους ιδιοκτήτες ενός ή δύο θηλυκών σκύλων που επιθυμούν να τους βάλουν σε αναπαραγωγική διαδικασία 3-4 φορές στη ζωή τους για να κρατήσουνε 1-2 κουτάβια ή για να χαρίσουν κάποια κουτάβια ή ακόμα και να πουλήσουν κάποια από αυτά.

  • 15 Απριλίου 2011, 20:25 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Είναι απαραίτητο ν’απαγορευθεί η πώληση ζώων απο τα καταστήματα.
    Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα.
    Επιτέλους ας τελειώνει αυτό το ανήθικο εμπόριο ψυχών.
    Επίσης θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις γεννήσεις στα εκτροφέια.
    Εννοείται ότι πρέπει ο νόμος να είναι πολύ αυστηρός για τα παράνομα εκτροφεία αλλά και για τους ιδιώτες που αφήνουν τα ζώα τους να γεννάνε και στη συνέχεια πετάνε τα κουτάβια στο δρόμο.
    Τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται απο αυτές τις γέννες και όχι απο αδέσποτες μάνες.
    ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ
    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  • 15 Απριλίου 2011, 19:05 | Κλέα Μοριανού

    Παρ. 1 Βρίσκω εξαιρετικό το ακόλουθο μέτρο: ο υπεύθυνος για την ευζωία των προς πώληση ζώων συντροφιάς να είναι καταχωρημένος στη βάση δεδομένων του υπουργείου (Μπράβο!). Και ελπίζω να παραμένουν τα στοιχεία του στη βάση ακόμα και μετά την πώληση ώστε να έχουμε στατιστικά για το πόσα ζώα τελικά πωλούνται (εστω και μόνο τα νομίμως) και από ποιόν.
    Το ζήτημα πλέον είναι ποια διαδικασία εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του ελεγκτικού και του εισπρακτικού μηχανισμού, ωστε να είναι αδιάφθορος και τα πρόστιμα να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή να πηγαίνουν στα αδέσποτα (δίκαιο αφού άλλωστε τα πετσοπς ευθύνονται για τα περισσότερα από αυτά).
    Πάντως αν περιμένουμε οι ελεγκτές να είναι οι υπάλληλοι της κτηνιατρικής σωθήκαμε! Στις περιπτώσεις των παράνομων εκτροφείων Σερρών και Αλεποχωρίου, οι υπάλληλοι αυτοί βρήκαν τις αθλιες συνθήκες «ικανοποιητικές» (ευτυχώς οι εικόνες μιλάνε μόνες τους) ενώ δεν σκέφτηκαν καν να ελέγξουν για μικροτσίπ. (στο Αλεποχώρι θα είχαν ανακαλύψει 3 κλεμμένα και δηλωμένα ως κλεμμένα ζώα χάρη στα δηλωμένα μικροτσιπ!).
    Πάντως στην περίπτωση των πετσοπς που παρανομούν αξίζει να σκεφτείτε ώς επιπρόσθετα μέτρα α) «σύσταση», β) «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας» και τέλος γ) «οριστικό λουκέτο». Κι αν κάποιο μαγαζί λειτουργεί νομίμως, προσέχει τα ζώα του και δεν φοροδιαφεύγει, τότε του αξίζει να μείνει ανοιχτό!

  • 15 Απριλίου 2011, 19:41 | Μάρθα Λεωνίδου

    Να απαγορευτεί η πώληση ζώων σε pet shops. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, είναι έμβια όντα που συναισθάνονται. Η διατήρηση ζώων στα καταστήματα είναι τις περισσότερες φορές βασανιστική για αυτά. Γιά να μη αναφερθώ υπό ποιες συνθήκες, σε τι κατάσταση και από πού φθάνουν πολλές φορές τα ζώα στα καταστήματα και πού καταλήγουν πολλά από αυτά.

    Τα νόμιμα εκτροφεία πρέπει να επιτηρούνται αυστηρά από τις αρμόδιες αρχές και να τιμωρούνται οσοι εμπορεύονται ζώα παράνομα.

    Και βέβαια, καθόσον με αφορά, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας πλάσματα που συναισθάνονται και αγαπούν, που υποφέρουν, που είναι πιστοί φίλοι και που τελικά έχουν δικαίωμα να ζούν με αξιοπρέπεια πανω σ’αυτήν την γή που τους ανήκει, όσο και σε εμάς. Ενώ την ίδια στιγμή, τόσα αδέσποτα ζητούν την στοργή των ανθρώπων και βρίσκουν πολύ συχνά αφάνταστη αγριότητα.

    Δυστυχώς για μερικούς ανθρώπους (όχι βέβαια για όλους), η αγορά ενός ζώου, συνήθως ράτσας, είναι κάτι σαν την αγορά πολυτελούς ένδυσης ή πολυτελους αυτοκινήτου, σημάδι κοινωνικής επιτυχίας. Τέτοιοι άνθρωποι, όταν καταλάβουν ότι προκειται για ένα ζωντανό πλάσμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το πετάν στο δρόμο.

  • 15 Απριλίου 2011, 15:32 | Σ Μ

    12 Απριλίου 2011, 20:31 | Δεκαριστου Μαρια
    συμφωνω απολυτα.

  • 15 Απριλίου 2011, 12:16 | Έλλη Θούα

    Στον παρόντα νόμο, εκ παραδρομής πιστεύω, δεν γίνεται μνεία στην προστασία των θηλυκών ζώων αναπαραγωγής, διάταξη που περιελάμβανε ο παλιότερος νόμος.
    Συγκεκριμένα, ο νόμος 3170/2003 (Άρθρο 3) προέβλεπε: να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους και να μην γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό.
    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί αντίστοιχη διάταξη και στο νέο νόμο.

  • 15 Απριλίου 2011, 12:13 | Α.Τ.

    Το κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί και δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για αυτό. Τα δικαιώματα των κυνηγών πρέπει να σταματούν εκεί που καταπατούν κατάφωρα τα δικαιώματα των άλλων, και το κυνήγι μόνο αυτό κάνει. Βαφτίζουν τους εαυτούς τους οικολόγους και διαχειριστές της φύσης οι θεματοφύλακες της βλακείας και εξασκούν τις σκοπευτικές τους ικανότητες σε ζωντανά πλάσματα! Σπορ δεν μπορεί να αποκαλείται η δολοφονία πουλιών, αγριογουρουνιών, λαγών, ελαφιών, αρκούδων, μεταναστευτικών πουλιών, ζώων υπό εξαφάνιση, ακόμα και αδέσποτων σκυλιών και γατιών.Οι περισσότεροι είναι λαθροκυνηγοί, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία, γιατί η δολοφονία ζώων είναι δολοφονία, και ένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τέτοιους διαχωρισμούς. Συντηρούν ένα βάρβαρο και παράλογο εμπόριο σκυλιών που προορίζονται για κυνήγι, από εκτροφεία εντός και εκτός Ελλάδας, και τα οποία προσπαθούν να στηρίξουν την ύπαρξή τους αναφέροντας όρους όπως τήρηση νόμιμων προυποθέσεων, και χομπίστες αναπαραγωγής ζώων (αν είναιδυνατόν!). Η βάρβαρη πρακτική του κυνηγιού πρέπει να καταργηθεί αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι! Τα πουλιά και όλα τα αθώα ζώα που σκοτώνουν, δεν ανήκουν μόνο σε αυτούς, αλλά και σε εμάς που είμαστε περισσότεροι, και εμείς αποφασίζουμε να σταματήσει η δολοφονία τους. Όσο για το πόσο συμβάλλουν οι κυνηγοί στο πρόβλημα των αδέσποτων,αυτό είναι ξεκάθαρο αφού τα περισσότερα από αυτά είναι κυνηγόσκυλα! Ακόμα και με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών των ζώων το πρόβλημα θα διαιωνίζεται γιατί είναι φυσικό να χάνονται κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Αυτό και μόνο καθιστά τη συμπεριφορά των θερμοκέφαλων που ρισκάρουν να χάσουν τα ζώα τους ανεύθυνη και εγκληματική. Η εύρεσή αυτών των χαμένω ψυχών είναι δύσκολη γιατί χάνονται σε περιοχές που δεν διευκολύνεται η περισυλλογής τους. Αλλα τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν τις φωτιές του 2008 στην Ηλεία και παγίδευαν τρομοκτατημένα ζώα . Γιατi συνδιαλέγεστε μαζί τους;

  • 15 Απριλίου 2011, 12:14 | Ανίτα Παπασαράντη

    ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΨΥΧΑ ΟΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ PET SHOP. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:07 | Ολγα Ελατοπούλου

    Είμαι κι εγώ κατά της πώλησης μικρών ζώων από pet shops. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι επίτηδες τραγικές, μια και οι έμποροι ποντάρουν και στο να αγοράσεις κάποιο από αυτά επειδή τα λυπάσαι!! Επίσης θεωρώ τραγικό το βασανισμό των ζώων με στόχο «καλλωπιστικό» κόβοντας ουρές, αφτιά ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν ! Το κριτήριο του τι επιτρέπεται να κάνουμε σ΄ένα ζώο θα έπρεπε να είναι το ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! Τα ζώα είναι εξίσου ευαίσθητες αγνές ψυχές που εξαρτώνται από μας! ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ ,άσχετα αν δεν μπορούν να μιλήσουν. Όσο για το ότι αντέχουν περισσότερο πόνο, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ! Επίσης καιρός είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας οτι τα ζώα, και κυρίως τα αδέσποτα, δεν είναι παιχνίδια. Εχουμε σώσει γατάκι από τα χερια παιδιών που το χρησιμοποιούσαν σαν μπαλάκι του τέννις χτυπώντας το με τις ρακέτες τους (φυσικά είχε γίνει μισότρελλο, και χρειάστηκε πολύ υπομονή και αγάπη για να συνέλθει).Επίσης ξέρω περίπτωση παιδιού που έβγαλε τα μάτια από ένα μωρό γατάκι, και όταν φίλη μου όρμηξε να το σώσει η μάνα του ενοχλήθηκε και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ΠΑΙΖΕΙ!!! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

  • 15 Απριλίου 2011, 07:59 | Α.Τ.

    Το εμπόριο ζώων συντροφιάς εξωτικών και αγρίων σε οποιοδήποτε κατάστημα πρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να απαγορευτεί, καθώς δεν τηρούνται οι όροι ευζωίας λόγω των συνθηκών αιχμαλωσίας και κράτησής τους. Για τους ίδιους λόγους πρέπει να απαγορευτεί και η εκτροφή και αναπαραγωγή σκυλιών και γατιών και οποιονδήποτε αλλων ζώων είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Είναι οξύμωρο να κουβεντιάζουμε για τα την διαχείρηση του ανεξέλεγκτου πληθυσμού των αδέσποτων ενώ κάνουμε διαχωρισμό σε ζώα, επιτρέποντας τέτοιου είους αναπαραγωγές. Όσο αναφορά στα γουνοφόρα ζώα,είναι ανήθικο να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας μόνο στα ζώα συντροφιάς, και να αδιαφορούμε όταν αυτά δολοφονούνται με το χειρότερο τρόπο επειδή εμπλέκεται ο οικονομικός παράγοντας. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ! Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και η εισαγωγή προιόντων από δέρμα ζώων και γούνας όπως ρούχων, παπουτσιών, χνουδωτών ζώων, παιχνιδιών κ.λ.π. που προέρχονται από τη Κίνα αλλά τα περισσότερα με παραπλανητικές ταμπέλες αναγράφουνε άλλες χώρες προέλευσης! Δύο εκατομμύρια σκύλοι και γάτες γδέρνονται ζωντανά, για αυτούς τους σκοπούς, και εξάγονται από τη Κίνα στην Ευρώπη και την Αμερική.

  • 15 Απριλίου 2011, 06:00 | Κλέα Μοριανού

    Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζω για την αδικαιολόγητη αφαίρεση από το νέο νόμο 2 διατάξεων του νόμου 3170/2003 που εξασφάλιζαν τη στοιχειώδη προστασία των θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3170/2003 (Άρθρο 3) προέβλεπε: να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους και να μην γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό. Τα συγκεκριμένα σημεία έχουν αποσυρθεί από το νέο νόμο με κίνδυνο οι θηλυκοί σκύλοι να μετατραπούν σε μηχανές παραγωγής κουταβιών.

  • 14 Απριλίου 2011, 23:46 | MARIANTHI ZAMBETA

    να γινουν πιο αυστηροι οι νομοι για τους παρανομους εκτροφεις!!!!!!! οι συνθηκες που ζουνε τα σκυλακια ειναι απαραδεκτες!!!!! να ειναι πιο ευκολο με το νομο να παρουν τα σκυλακια απο τους παρανομους εκτροφεις και να τα σωσουν τα αρμοδια φιλοζωικα σωματεια η δημοι. γνωριζει κανεις τι γινονται τα σκυλακια που δεν πωλουνται απο τα πετ σοπ. τα κοιμιζουν η τα αφηνουν στο δρομο. πρεπει να απαγορευτουν τα ζωα στα πετ σοπ!!!!!!!!!

  • 14 Απριλίου 2011, 22:25 | GIOTA

    Όσο επιτρέπετε η πώληση ζώων από PET SHOPS θα υπάρχουν και τα αδέσποτα. Πρέπει να απαγορευτεί..

  • 14 Απριλίου 2011, 21:02 | Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

    Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα που πρέπει να προβάλονται στις βιτρίνες καταστημάτων.

  • 14 Απριλίου 2011, 21:13 | ΟΜΙΛΟΣ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΟΜΙΛΟΣ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Αθήνα 13-4-2011
    ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο «Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»

    Άρθρο 6: Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς.

    Την 7-4-2011 στον Μαρκόπουλο Αττικής ο Όμιλος Ντόμπερμαν Ελλάδας σε συνεργασία με εκπροσώπους ομίλων σκύλων Ελλάδας που αντιτίθενται στην απαγόρευση συμμετοχής χειρουργημένων ζώων σε εκθέσεις πραγματοποίησε συνάντηση , κατά την οποία, ανάμεσα σε άλλα θέματα, συζητήθηκε το ζήτημα της εκτροφής και αναπαραγωγής ζώων συντροφιάς.

    Ο Όμιλός μας υπεύθυνα και με τεκμηρίωση επισημαίνει τη βούλησή μας να υπαχθούμε σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εγκαταστάσεων εκτροφής των ζώων και των γεννών καθώς και να φορολογηθούμε, σύμφωνα με τις επιταγές της λογικής, για τα ζώα που εκτρέφουμε. Να σημειωθεί ότι ομιλούμε αποκλειστικά για την εκτροφή καθορόαιμων ζώων.

    Ζητούμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να προβλεφθούν ρητά οι διαδικασίες σήμανσης των ζώων κατά τρόπο πρακτικό και λειτουργικό.
    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε να προβλέπει τη σαφή διάκριση ανάμεσα στον ερασιτέχνη εκτροφέα και τον επαγγελματία, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε κάποιος να θεωρηθεί επαγγελματίας και να ρυθμίζει κανονιστικά τις υποχρεώσεις του ερασιτέχνη εκτροφέα.

    Στην κατεύθυνση αυτή ζητούμε να γίνει ρητή μνεία στο κείμενο του νόμου της πρόβλέψης που υπάρχει στονΝ.3170/2003 άρθρο 3, ήτοι ότι «Η άδεια αυτή απαιτείται όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνοινται περισσότεροι απο δύο τκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής»

    Προτείνουμε την εισαγωγή τέλους ύψους 5 ευρώ για κάθε γέννα που αποδίδει πλειόνα των τριών ζώων, καταβλητέο στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Προτείνουμε την εισαγωγή τέλους για κάθε κουτάβι και τον συσχετισμό του τελους αυτού με την τοποθέτηση Microchip σε καθένα κουτάβι.

    Προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά η υποχρέωση των κτηνιάτρων να ελέγχουν με σκάνερ κάθε ζώο που επισκέπτεται το ιατρείο τους.

    Προτείνουμε την τιμωρία της πρακτικής να εκτίθενται ζώα στις βιτρίνες των pet- shop, διότι αποτελεί μια πρακτική βαρβαρότητας, ασυνειδησίας , έλλειψης σεβασμού προς τη ζωή και την ευεξία των ζώων.

    Τα ζώα που πωλούνται από τα pet shop καταλήγουν σε σημαντικό βαθμό στο δρόμο, εν αντιθέσει με τα ζώα που προέρχονται από εκτροφέα.

  • 14 Απριλίου 2011, 20:40 | εφη χασαπη

    Πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να απαγορευτει στα πετ σοπ να πουλουν ζωα.Εκτος του οτι ΔΕΝ ελεγχουν ποιοι τα παιρνουν,ουτε συμβολαια υιοθεσιας κανουν ουτε τιποτα,αρα ειναι πολυ πιο ευκολο να παρατησουν το ζωο οταν το μετανιωσουν,οι συνθηκες που ζουν τα ζωακια μεσα στα κλουβια και στις βιτρινες ειναι τραγικες.Ουτε ΜΙΑ μερα δεν θα επρεπε να ζουν εκει μεσα.Ποσο μαλλον οταν τα βλεπουμε για μηνες.Ειναι πραγματικα τραγικο.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ….δεν παει αλλο..

  • 14 Απριλίου 2011, 19:27 | Δρ. Μαριάννα Τόλη

    Διαφωνώ…Θα πρέπει να δημιουργηθεί κλιμάκιο της αστυνομίας εξειδικευμένο στον έλεγχο καταστημάτων και επαγγελματιών στο χώρο των κατοικίδιων ζώων.

    Κάτι μεταξύ ΣΔΟΕ και RSPCA ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος.

  • 14 Απριλίου 2011, 19:18 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΙΖΟΣ

    Kθρία Υπουργέ το υπο διαβουλευση νομοσχεδιο ειναι κάτι το οποιο ελλειπε απο τη χωρα μας στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός παρουσιαζει ομως κάποια κενά τα οποία μπορούν να διορθωθούν ΄η μάλλον να απαγορευθουν τελείως και μαλιστα με ποινες παρα πολύ αυστηρές και μαλιστα με ποινές οι οποίες να μήν έχουν ανασταλτικό χαρακτηρα .
    1] Ο εξαναγκασμός των θυλικών ζώων ως μηχανές αναπαραγωγής δια βίου τα δύστηχα αυτά ζώα όταν πλέον γεράσουν οι ιδιοκτήτες τα θανατώνουν με τον χειρότερον τρόπο .
    2] Να απαγορευθή η πώληση διαφόρων ζωων απο τα διαφορα καταστήματα pet shops στα οι συνθήκες ειναι πανάθλιες και τα πρός πώληση ζώα ειναι αναγκασμένα να ζούν με το φώς συνεχώς αναμμένο σε κλουβιά τα οποία σπανίως καθαριζονται περιμένοντας υπομονετικά κάποιον για να τα αγοράση γιατι αλλοιώς τα περιμένη ο θάνατος απο τις διάφορες ασθένειες λόγω συνωστισμού .
    3] Να θεσπισθούν ποινές αυστηρές στους ιδιοκτήτες παρανόμων εκτροφείων χωρίς την νόμιμη άδεια οι συνθήκες έκει ειναι απαίσιες όπως και οι ιδιοκτήτες .
    4] Να απαγορευθή η συμμετοχή ζωων σε διαφορους διαγωνισμούς ή εκθέσεις με κομμένα αυτιά ή ουρά χάριν καλλωπισμού όπως λένε οι χαμηλής νοημοσύνης ιδιοκτήτες τους.
    Τελειώνοντας θα ηθελα να προτείνω μια ποινή οι παραβάτες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται να κλείνονται σε ένα κλουβι με λίγη τροφή και γύρω τους ενας μεγάλος αριθμός ζώων να τους παρατηρεί .
    Να υποχρεώνονται να βλέπουν καθημερινα ενα κινηματογραφικό έργο για να νιώσουν μεσα τους τι νιώθουν τα δυστηχισμένα αυτα ζώα όταν σε κοιτάζουν μεσα απο τοκλουβί τους με ενα βλέμμα ικεσίας το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεχάση άν έχει μέσα του έστω λίγα ψίγματα ανθρωπίας .
    Το έργο αυτο ειναι ο Π Λ Α Ν Η Τ Η Σ Τ Ω Ν Π Ι Θ Η Κ Ω Ν παρα πολύ ωραίο καισυμβολικό θα το συνιστούσα σε όλους να το δούν ειναι συμβολικό .
    Κυρία υπουργέ θα μπορούσατε να το δείτε και σείς θα μπορέσετε να καταλάβετε
    πως αισθάνονται9 τα εγκλωβισμένα ζωα.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:27 | Connie B

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

    Θα σας παρακαλούσα να απογορεύσετε την πώληση ζώων από τα pet shops.Είναι απάνθρωπο ζωντανά πλάσματα να βρίσκονται πίσω από μία βιτρίνα και σε χώρους 1×1 μέχρι να πουληθούν και αν δεν πουληθούν ποιά η τύχη τους; Επίσης θα σας παρακαλούσα να απαγορεύσετε την πώληση πτηνών σε κλουβιά. Τα πουλιά έχουν φτερά για να πετούν και όχι να είναι εγκλωβισμένα σε κλουβιά!

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 14 Απριλίου 2011, 14:07 | melina

    Να σταματήσει η πώληση ζώων στα pet shop, η πώληση από μεμονομένους ιδιοκτήτες χωρίς διαπιστευτήρια. Να επιβάλλονται οι αυστηρότερες των ποινών σε όσους διατηρούν παράνομα εκτροφεία, μιας και ζώα αυτά ζουν σε άθλιες συνθήκες, με μόνο σκοπό την αναπαραγωγή.

  • 14 Απριλίου 2011, 14:21 | ΚΙΟΥΠΡΟΥΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    πρεπει να σταματησει η κατοχη και κακοποιηση ολων των ζωων απο τα τσιρκα και να προσφερουν οτι θεαμα θελουν χωρις την συμμετοχη ζωων

  • Something HAVE to be done to all these private people who allow their dogs to breed, totally out of control, just because they believe its against nature to sterilize them. But apparently it is not against nature (in their minds) to throw the puppies out. And then animal lovers can run around trying to clean up other peoples mess.

  • 14 Απριλίου 2011, 10:44 | Zeritis Tassos

    Να απογορευτει η πωληση ζωων απο pet shops. Οι συνθηκες διαβιωσης ειναι αθλιες. Και η καταληξη των ζωων που δεν πουληθηκαν αβεβαιη….

    Ευχομαι πραγματικα να μην κανετε πισω στην απαγορευση συμμετοχης σε εκθεσεις ζωων με κομμενα αυτια ουρες, κλπ. Ειναι απανθρωπο, εναντια στη φυση, και δεν εξυπηρετει κανεναν απολυτως σκοπο.