- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 03: Σκοπός του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ»

1. Αποστολή του Οργανισμού, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι η παροχή διαρκούς ολοκληρωμένης υποστήριξης των αγροτικών δραστηριοτήτων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τον  έλεγχο της παραγωγής, της ποιότητας, της προέλευσης και της διακίνησης του γάλακτος και του κρέατος και την εν γένει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας, μέσα από την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και της προέλευσής τους, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της  προώθησης καινοτομίας και της διάχυσης  γνώσεων, τεχνολογίας  και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Πρωταρχικοί σκοποί του Οργανισμού είναι η διενέργεια της αγροτικής έρευνας και της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που απαιτείται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, καθώς επίσης η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ο έλεγχος της παραγωγής, της ποιότητας, της προέλευσης και της διακίνησης του γάλακτος και του κρέατος. Επίσης, βασική αποστολή του Οργανισμού αποτελεί η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο σχεδιασμό και υποστήριξη της εφαρμογής της πολιτικής του Υπουργείου στο πλαίσιο της Κοινής  Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και στη διαμόρφωση θέσεων στα θέματα που εξετάζονται στο Συμβούλιο και στα λοιπά αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα σκοπός του είναι:

α) Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη – υλοποίηση έργων, προγραμμάτων, δράσεων στον τομέα της αγροτικής έρευνας με σκοπό, την ανάπτυξη της καινοτομίας, την προστασία και τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, την ανάπτυξη νέων σύγχρονων παραγωγικών μεθόδων, την αναβάθμιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγροτικής παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των καταναλωτών.

β) Η οργάνωση και λειτουργία της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό την προαγωγή των επαγγελματικών γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα, καθώς και τη διαρκή μετάδοση των επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και δεδομένων για την εφαρμογή σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων.

γ) Η προαγωγή και οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της ποιότητας, της προστασίας της προέλευσης και της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης της αειφορίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, η διαφοροποίηση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων, η προώθηση των διαδικασιών πιστοποίησης και ο έλεγχος χρήσης του ελληνικού σήματος για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, καθώς και η διαχείριση του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Επίσης ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστημάτων για την προστασία της αειφορίας των δασικών οικοσυστημάτων, την ανάπτυξη της τεχνολογίας δασικών προϊόντων και άλλα συναφή θέματα.

δ) Η εκπόνηση και ο έλεγχος εφαρμογής και χρήσης τυποποιητικών εγγράφων και σχετικών σημάτων συμμόρφωσης στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με στόχο τη διάκριση των προϊόντων στην αγορά, τη στήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση της εγγυημένης πληροφόρησης του καταναλωτή.

ε) Η προώθηση και διάχυση νέων τεχνολογιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στους αρμόδιους φορείς σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου και η δημιουργία, διατήρηση βάσεων δεδομένων, ανάπτυξης προτύπων και άλλων σύγχρονων εργαλείων.

στ) Η Συμμετοχή του Οργανισμού σε διάφορα προγράμματα, έργα  και δράσεις  που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς ή Εθνικούς Οργανισμούς ή Φορείς ή Νομικά Πρόσωπα στους τομείς Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, καθώς και η συμμετοχή του οργανισμού σε κοινά με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έργα, προγράμματα, δράσεις, Συμπράξεις Δημόσιου-Δημόσιου τομέα και Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα, σε κοινές υποδομές Έρευνας του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη υποδομών (ESFRI) και άλλα εργαλεία, με ή χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Τεχνολογίας και του συντονισμού των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία με αυτές των Κρατών Μελών, όπως κάθε φορά αποφασίζονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

2. Σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του, καθώς και για την επίτευξη των σκοπών του, ο Οργανισμός υποβάλλει εισηγήσεις, προτάσεις και γνωμοδοτήσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατά περίπτωση στους συναρμόδιους Υπουργούς στα αντικείμενα της αρμοδιότητάς τους.

 

3. Για την ανάληψη και την επιτυχή υλοποίηση, από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανταγωνιστικών ή μη ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, φυσικών προσώπων και από ιδίους πόρους, το ΔΣ ή το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να συγκροτεί ομάδες έργου, στις οποίες συμμετέχουν, εκτός από υπαλλήλους του Οργανισμού και ειδικοί επιστήμονες που δεν υπηρετούν στον Οργανισμό, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη. Για την κατάρτιση των συμβάσεων αυτών, που αφορούν αποκλειστικά στο κατά περίπτωση οικείο έργο, πρόγραμμα, μελέτη ή παροχή υπηρεσίας του Οργανισμού σε τρίτους, προηγείται δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 03: Σκοπός του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ»"

#1 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΘΙΑΓΕ (ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ), ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ, Παναγιώτης Πλατής, Γεώργιος Σαμούρης Στις 6 Νοέμβριος, 2014 @ 19:25

Στην Αγροτική Έρευνα να προστεθεί:
– η βιώσιμη διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων της χώρας,
– τη διαφύλαξη και βελτίωση των γενετικών πόρων της Χώρας,
– τη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας της χώρας,
– την ορθολογική διαχείριση των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων για επίτευξη αειφορίας και διατήρηση τοπίων.

Το Διαπιστευμένο Εργαστήριο να συμπληρωθεί:
Είναι η επίσημα αναγνωρισμένη εργαστηριακή δομή ως προς την τεχνική, διοικητική επάρκεια και αξιοπιστία για τη διεξαγωγή δοκιμών, μετρήσεων και διακριβώσεων με συγκεκριμένες πρότυπες μεθόδους, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και προσωπικό και εντός δηλωμένων ορίων ακριβείας.

Να προστεθεί νέος όρος:
«Μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας»: Το διαδίκτυο ή άλλα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν την ευχερή διασφάλιση της ταυτότητας των χρηστών και την ασφάλεια της επικοινωνίας.

Για το ΔΣ της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ (ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ)

Δρ Παναγιώτης Πλατής, Πρόεδρος
Δρ Γεώργιος Σαμούρης, Γενικός Γραμματέας

#2 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΘΙΑΓΕ (ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ), ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ, Παναγιώτης Πλατής, Γεώργιος Σαμούρης Στις 6 Νοέμβριος, 2014 @ 19:58

Να προστεθεί παράγραφος με α/α 4 με το εξής περιεχόμενο:

4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδονται ύστερα από εισήγηση του ΔΣ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει εταιρείες ή να συμμετέχει μαζί με τρίτους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες σε εταιρείες που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της κινητής περιουσίας του, των αποτελεσμάτων της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας που υλοποιούνται στα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, καθώς και των παραγόμενων προϊόντων από τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Για το ΔΣ της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ (ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ)

Δρ Παναγιώτης Πλατής, Πρόεδρος
Δρ Γεώργιος Σαμούρης, Γενικός Γραμματέας