- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 32-Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί

1.   Οι υφιστάμενοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αγροτικοί αναγκαστικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους διατηρούνται  και διέπονται από τους ειδικούς νόμους που προβλέπουν την σύσταση και λειτουργία τους, όπως ισχύουν. Όπου στους ειδικούς αυτούς νόμους γίνεται παραπομπή στην ισχύουσα νομοθεσία εφαρμόζεται ο παρών νόμος.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δυνατή η μετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισμών της παραγράφου 1 σε ελεύθερους  ΑΣ με ανάλογη τροποποίηση του Καταστατικού τους. Η εισήγηση προς τον Υπουργό για την μετατροπή τους γίνεται με πρωτοβουλία των ΑΣ μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων που λαμβάνεται με την απαρτία της παρ. 3 του άρθρου 12 και την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 13.

Οι υπάρχουσες ενώσεις των παραπάνω αναγκαστικών συνεταιρισμών, μπορούν να μετατραπούν σε ΑΣ (αναγκαστικούς ή ελεύθερους), σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Οι αγροτικοί αναγκαστικοί ΑΣ και οι ενώσεις τους καταχωρίζονται στο Μητρώο, υποβάλλουν ετήσιες τακτικές δηλώσεις και αξιολογούνται,  σύμφωνα με το άρθρο 19.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 32-Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί"

#1 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ Στις 26 Νοέμβριος, 2015 @ 15:40

Τέσσερις γενιές προγόνων ,μέχρι τώρα καλλιέργησαν τη γη που τώρα βρίσκεται στα χέρια του σημερινού αγρότη. Τέσσερις φορές πλήρωσαν φόρο κατά τη μεταβίβασή της ,από γενιά σε γενιά. Τέσσερις γενιές ολόκληρες ξεπλήρωσαν κεφάλαιο και τόκους, για να μείνει στα χέρια της οικογένειας η πατροπαράδοτη γη. Δεκάδες φορές ,πιθανόν, διαπληκτίστηκαν με τον άπληστο γείτονά τους, προκειμένου να προασπίσουν τα σύνορα που τους όρισαν οι πρόγονοί τους. Αντιστάθηκαν σε ξένους κατακτητές που την επιβουλεύθηκαν , για να την κρατήσουν και να μπορέσουν να θρέψουν τα παιδιά τους απ΄ αυτή.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ :
Εξακολουθεί η γη αυτή, να ρουφά τον ιδρώτα του τελευταίου ,ίσως, καλλιεργητή του, με σπουδές, με όνειρα και με την ελπίδα , ότι θα συλλέξει το χρυσαφένιο καρπό που του χαρίζει ως ανταπόδοση των κόπων του.
Εξακολουθεί ο αγρότης να πληρώνει φόρους, γεωργικά εφόδια με υπέρογκο ΦΠΑ, να καταπολεμά τις ασθένειες που προσβάλλουν το φυτικό κεφάλαιο και τον καρπό του και να κάνει παρακλήσεις στο Θεό ,να είναι ο καιρός ευνοϊκός για τις καλλιέργειές του.
Ελπίζει , ότι θα συλλέξει τον καρπό που έχει καλλιεργήσει ένα χρόνο με μεράκι και όνειρα . Ελπίζει ,ότι θα μπορέσει να τον εμπορευθεί ή να τον μεταποιήσει μόνος του ή με την παρέα που ο ίδιος εμπιστεύεται. Ελπίζει ,ότι θα απολαύσει τη χαρά της δημιουργίας και της επιβράβευσης των κόπων του.
ΤΟΤΕ,
τη στιγμή της συλλογής, τη στιγμή της ετήσιας ολοκλήρωσης των κόπων του , εμφανίζεται Ο ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΑΣ του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού. Ο άνθρωπος με τα αφράτα χεράκια , ο κομματικός εγκάθετος ,κάποιου, κατά τα άλλα θεσμικού κόμματος, συνήθως αγράμματος, με αμοιβές μεγαλύτερες και από Υπουργό, ίσως μπλεγμένος και στην τοπική αυτοδιοίκηση ή σε κάποιο πόστο της Δημόσιας Διοίκησης, αν παριστάνει ότι ξέρει και πέντε γράμματα .
Και λέει στο φίλο μας τον αγρότη.
_ ΕΕΕΕ.’ Τι κάνεις εκεί; Τολμάς να συλλέξεις τον καρπό της γης σου;
Δεν γνωρίζεις ότι ΕΓΩ είμαι αυτός που σε προστατεύω από τους κακούς;
Δεν γνωρίζεις ότι Η ΠΑΤΡΙΔΑ σε έχει θέσει σε δικαστική απαγόρευση και δεν μπορείς να διαχειριστείς την περιουσία σου;
ΤΟΛΜΑΣ να αμφισβητείς την αυθεντία μου, όπως την ορίζει ο Αναγκαστικός Νόμος;
ΤΟΛΜΑΤΕ να ισχυρίζεστε , εσύ και η παρέα σου, ότι , χωρίς εμένα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον κόπο σας;
ΑΙΣΧΟΣ .΄ ΝΤΡΟΠΗ σου .΄
Θα τα πούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων, όλων των βαθμίδων, στις οποίες θα υπερασπίσουν τα δίκαια αιτήματά μου σύσσωμο το ΔΣ, οι νυν και τέως οι υπάλληλοί μου μετά των συγγενών όλων των βαθμών, το παράρτημα της ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Γυναικών πάνω Ραχούλας, ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Ραχούλας, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, οι ταξιτζήδες, οι συνδικαλιστές των κομμάτων, τοπογράφοι μηχανικοί ,χειριστές μηχανημάτων και οποιοσδήποτε άλλος, άσχετος με τον επαγγελματία αγρότη.
Γι΄αυτό,
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταλάβεις, με κάθε μέσο και τρόπο, ότι δική σου δουλειά είναι ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΚΑΒΕΙΣ και δική μου δουλειά είναι ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ.
Αυτή, ακριβώς, είναι η λογική των ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ.
Να πλάθει τον αγρότη ,όπως ακριβώς επιθυμεί η εξουσία.
Αβουλο, τρομοκρατημένο -αλλά συγχρόνως κουτοπόνηρο ,χωρίς όνειρα για τον ίδιο και τα παιδιά του, αφού αυτά έχουν γαλουχηθεί με τη φράση* φύγε-φύγε για να γλυτώσεις απ΄αυτούς*
Οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί είναι η σύγχρονη μορφή του φέουδου που υπήρχε στο Μεσαίωνα. Τώρα , ο φεουδάρχης μετεξελίχθηκε σε *Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού* και ο Βασιλεύς μετεξελίχθηκε στο κόμμα που υπηρετεί ο Κος Πρόεδρος.
Για άλλη μία φορά , τώρα ,το έτος 2015, με το αρ.32 του Νέου Συνεταιριστικού Νόμο ,που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την Κυβέρνηση , από Αριστερή ιδεοληψία _ ενώ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις , από Καπιταλιστική απληστία_ , επαναφέρονται οι διατάξεις που διέπουν τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς ,οι οποίες είχαν ήδη καταργηθεί με τον Ν.4015/2011 αλλά διατηρούνταν σε ισχύ, με διάφορες ΥΑ , εγκυκλίους και τροπολογίες .
Γνωρίζει βέβαια η Κυβέρνηση, ότι το καθεστώς των αναγκαστικών συνεταιρισμών, είναι αντίθετο προς τις Διεθνείς Αρχές του Συνεταιρίζεσθαι (Αρχές τις οποίες η Κα Μητροπούλου συνεχώς επικαλείται, κατά το σχολιασμό του υπό διαβούλευση νόμου ,εκτός βέβαια από το άρθρο που επιβάλλει τους Αν.Συν/σμούς.
Γνωρίζει επίσης, ότι το καθεστώς των Αν.Συν. είναι αντίθετο με όλες τις Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας με την ΕΕ
Γνωρίζει , ότι ο Καν.1308/2013,στην αρχή κάθε κεφαλαίου του επαναλαμβάνει ,αδιαλείπτως, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση και λειτουργία των Συνεταιρισμών (ομάδων Παραγωγών) είναι η εθελοντική συμμετοχή των παραγωγών σ΄αυτές και η οποία ,με κανένα τρόπο ,δεν πρέπει να παραβιάζεται .
Γνωρίζει , ότι οι Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί είναι δυσυπόστατοι, καθότι:
Από την μια, ισχυρίζονται ,ότι διέπονται από τις διατάξεις του εκατονταετούς ,σχεδόν, Αναγκαστικού Νόμου, για τους γνωστούς, σε όλους ,λόγους και
Από την άλλη, εμφανίζονται , ότι λειτουργούν σύμφωνα με τους Καν.της ΕΕ, ως Ομάδα Παραγωγών, για τη σύσταση της οποίας ,απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκούσια και ελεύθερη συμμετοχή των μελών σ΄αυτή.
Γνωρίζει ,ότι με τον τρόπο αυτό, οι Συνεταιρισμοί ,παραπλανούν τα όργανα της ΕΕ και λαμβάνουν τις επιδοτήσεις που αυτή χορηγεί ,για την μεταποίηση, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, την προώθηση των προϊόντων ,τη βελτίωση της καλλιέργειας και οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση, βρεθεί στο δρόμο τους.
Γνωρίζει ,ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την παραγωγή του προϊόντος
Γνωρίζει ,ότι το κράτος έχει απώλειες εσόδων από φόρο οινοπνεύματος και την παράνομη οινοποίηση που δρα ανεξέλεγκτα ,ενώ συγχρόνως αναζητά ισοδύναμα ,επιβάλλοντας ΕΦΚ στο νόμιμο κρασί.
Γνωρίζει όμως ,ότι ο παραπάνω Καν.1308/2013,με ειδικό άρθρο του απαγορεύει τη ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ ΘΕΣΗ μιας επιχείρησης (Συνεταιρισμού) , εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ίδια οικονομική περιοχή
Γνωρίζει ,ότι υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ,στα οποία έχει καταγγελθεί τόσο το Νομικό καθεστώς των αναγκαστικών Συνεταιρισμών ,όσο και η ,μέχρι σήμερα , εύνοια του Κράτους σ΄αυτούς.
Γνωρίζει , ότι έχει παραλάβει από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προειδοποιητικές επιστολές και αιτιολογημένη γνώμη ,για εναρμόνιση της Εθνικής με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Γνωρίζει σίγουρα, ότι επειδή δεν επήλθε η εναρμόνιση του Εθνικού με το Ενωσιακό Δικαίο, ως όφειλε, υπερίπταται ο κίνδυνος ,να επιστραφούν ,ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, και εντόκως, όλες οι ενισχύσεις που έχουν λάβει όλοι οι εν λόγω συνεταιρισμοί.
Γνωρίζει ,ότι αν δεν προβεί στις παραπάνω ενέργειες, θα καταδικαστεί η Ελλάδα και θα της επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα τα οποία θα προστεθούν στα ήδη ,μέχρι στιγμής, υπάρχοντα των 2,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ. ( Με τη μόνη διαφορά, ότι αυτά , δεν θα τα πληρώσουν οι υπουργοί οι οποίοι ,εξ αιτίας των πράξεων ή των παραλήψεών τους ,ζημίωσαν τη Χώρα- όπως δεν τα πλήρωσε και ο Κος Χατζηγάκης και όσοι υποκινούσαν στα μπλόκα – ,αλλά οι φορολογούμενοι πολίτες.)
Γνωρίζει, ότι οι εν λόγω Συνεταιρισμοί , όπως και η Ολυμπιακή Αεροπορία, θα προσγειωθούν ανώμαλα.
Παρά ταύτα η Κυβέρνηση επιμένει .
Οι Αναγκαστικού Συνεταιρισμοί * θα διατηρηθούν μέχρι να πέσουν τα πρόστιμα από την ΕΕ*,
δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Ευ.Αποστόλου, στα μέλη των ΔΣ των 4 Αν.Συν. που είχε καλέσει στο γραφείο του, υποχωρώντας στις πιέσεις τους, όπως έχει δημοσιευθεί στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης.
* Η σταθερή βούληση της Κυβερνήσεως είναι να υποστηριχθούν οι συγκεκριμένοι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί * ,
υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μπόλαρης, στο από 18/11/2015 δελτίο τύπου του.
Στήριξη του αγρότη και της πρωτογενούς παραγωγής για να βγούμε από τη κρίση, διατυμπανίζει συνεχώς ο Πρωθυπουργός.
Γιατί άραγε;
Ποιος διοικεί το Ελληνικό κράτος;
Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ύπαρξη των Αναγκαστικών Νόμων;
Σίγουρα, ΟΧΙ των , με τη ΒΙΑ, Συνεταιρισμένων Αγροτών

Ενας πρώην Δουλαπάροικος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΕΟΣΣΑΜΟΥ,
ΝΥΝ απελεύθερος και
συνεχώς ,για το λόγο αυτό, διωκόμενος ,επί μια δεκαπενταετία,
από το Κράτος
Γιάννης Κωστάκης