- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 2 Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων

1. Για την άσκηση της κρατικής εποπτείας επί των ΑΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παράγραφος 4 του Συντάγματος, συνίσταται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων» (στο εξής Μητρώο), το οποίο αποτελεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Στο Μητρώο αυτό καταχωρούνται επίσης σε ειδικές αντίστοιχες κατηγορίες οι ΟΠ, οι ΑΕΣ και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

2. Η εποπτεία επί των ΑΣ αφορά στην αξιολόγηση, στη σύννομη λειτουργία και στην υποβοήθηση του έργου τους και περιλαμβάνει την ανταπόκριση των ΑΣ στις βασικές αρχές λειτουργίας του άρθρου 3 του παρόντος, καθώς επίσης την εξακρίβωση της καταβολής της αξίας των συνεταιρικών μερίδων ή των άλλων ληξιπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων των μελών τους, την τήρηση των διατάξεων των νόμων, του καταστατικού και των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, καθώς και την εξακρίβωση της αλήθειας του ισολογισμού, των λοιπών ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και γενικά των τηρούμενων από τις συνεταιριστικές οργανώσεις βιβλίων και στοιχείων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή, το περιεχόμενο, η διαδικασία καταγραφής σε αυτό, καθώς και η τήρηση του Μητρώου.

4. Για τις ανάγκες τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου ιδρύεται σε επίπεδο αυτοτελούς γραφείου, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοικητική μονάδα με την επωνυμία Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών (στο εξής Εποπτική Αρχή). Της Εποπτικής Αρχής προΐσταται ανώτατος υπάλληλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος διαθέτει σχετική υπηρεσιακή εμπειρία.

5. Για τις ανάγκες σχεδιασμού και ανάπτυξης του Μητρώου ιδρύεται εννεαμελές γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εποπτείας Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (στο εξής Συμβούλιο), του οποίου προΐσταται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο προϊστάμενος της Εποπτικής Αρχής. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τα μέλη του Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για την καλύτερη λειτουργία του Μητρώου, καθώς και για την αποτελεσματικότερη άσκηση της εποπτείας επί των ΣΑΟ.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Συμβουλίου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 2 Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων"

#1 Σχόλιο Από ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ Στις 10 Απρίλιος, 2011 @ 09:55

ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ
Α.Σ ΔΙΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΟΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΑ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ!! ΤΕΛΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ.ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ….

#2 Σχόλιο Από ΚΩΣΤΑΣ Στις 11 Απρίλιος, 2011 @ 09:29

Στις περισσότερες Ενώσεις οι πρωτοβάθμιοι Συν/μοί είναι ανενεργοί και όλα καθοδηγούνται από τα Δ.Σ. (ΕΚΛΟΓΕΣ,ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ,ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ κ.λ.). Για ότι αναφέρεται για την επιτροπή θΑ ειναι προτιμότερο να μετέχουν περισσότερα άτομα από ελεκτικούς μηχανισμούς και όχι αντιπρόσωποι των αγροτών.

#3 Σχόλιο Από Stefanos Στις 11 Απρίλιος, 2011 @ 14:46

Η αιτιολόγηση της ανάγκης για τη δημιουργία του Μητρώου είναι ανύπαρκτη, καθώς:
– Δεν αναφέρεται κανένας λόγος για την ύπαρξη του Μητρώου
– Δεν αναφέρεται καμμιά πληροφορία για το πως θα γίνεται η αξιολόγηση για το Μητρώο

Ο μόνος λόγος ύπαρξης του Μητρώου φαίνεται πως είναι η δημιουργία θέσεων για 9 διοριζόμενους Συμβούλους και μιάς νέας Διοικητικής Μονάδας