1. Η μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς διέπεται από τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (Ε.Ε.) 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 «σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003», του Εκτελεστικού Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 που καθορίζει τα υποδείγματα των εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήριο, υγειονομικό πιστοποιητικό) που πρέπει να συνοδεύουν τα ζώα συντροφιάς κατά τη μετακίνηση αυτή, του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1/2005 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2004 «για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά», καθώς και από τις διατάξεις του π.δ. 184/1996 (Α` 137) όπως ισχύει.
2. Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για τη μεταφορά τους και έχουν διαβατήριο με το οποίο τεκμηριώνεται και ο προβλεπόμενος αντιλυσσικός εμβολιασμός. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.
Ο έλεγχος των οριζομένων στην παρούσα παράγραφο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές της παρ. ιδ) του άρθρου 1.
3. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.
4. Οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται κατά τις μετακινήσεις ή μεταφορές, που διενεργούνται από τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων και τα συνεργεία μεταφοράς ζώων του άρθρου 9 από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια εντός της Επικράτειας.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 10 – Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες)"
#1 Σχόλιο Από Χρήστος Τακλής Στις 23 Μάρτιος, 2018 @ 14:35
Να ενσωματωθεί:
Παράνομη η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων σε κλουβιά, σύμφωνα με την εγκύκλιο 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
#2 Σχόλιο Από Ζωη Παουρη Στις 23 Μάρτιος, 2018 @ 23:21
Εξακολουθεί να μην υπαρχει ρυθμιση για μετακινηση με ΜΜΜ των μεγαλύτερων ζωων συντροφιας. Σε όλη την Ευρωπη κυκλοφορουν ελευθερα σε μετρο, λεωφορεια, είτε μικρά ειτε μεγαλα, χωρις κλουβι.
#3 Σχόλιο Από Παναγιώτης Αλεξ. Στις 24 Μάρτιος, 2018 @ 00:34
-Ας επιτραπεί επιτέλους η μεταφορά στο μετρό στο τελευταίο βαγόνι με φιμωτρο οποιδήποτε μεγεθους σκυλου.
-Το ίδιο και στο κατάστρωμα πλοίων, έξω απο τα κλουβιά.
(Οταν πληρώνουμε καμπίνα φιλική για ζώα στα πλοια μια χαρα μας επιτρέπουν να μπαινουμε ακομα και στο εσωτερικό των καραβιών μες στο κόσμο και στις ουρές μεχρι να φτασουμε στην καμπινα και στην ουρα στην αποβίβαση χωρις να διαμαρτύρεται ευτυχώς κανεις!)
#4 Σχόλιο Από Αννα Οικονομάκη Στις 24 Μάρτιος, 2018 @ 12:49
Γιατί να μην μπορούν να μετακινούνται με ΜΜΜ, τουλάχιστον στα μέσα σταθερής τροχιάς στο πρώτο ή το τελευταίο βαγόνι, και μεγαλύτερα ζώα, εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο;
#5 Σχόλιο Από Κώστας Στις 24 Μάρτιος, 2018 @ 20:51
Nα γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές (λιμενικό) αν τα πλοία έχουν τους κατάλληλους χώρους για την ασφαλή και σωστή μεταφορά των σκυλιών. Να απαγορευτεί ρητά η παρουσία σκύλων στα καθίσματα στις τουαλέτες και στα κρεβάτια και στις καμπίνες. Υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου να είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
#6 Σχόλιο Από Ειρήνη Μπαλκογιαννοπούλου Στις 25 Μάρτιος, 2018 @ 12:51
Τι γίνεται με τα μεγαλύτερα ζώα συντροφιάς; Αν κάποιος έχει ένα μεγαλύτερου μεγέθους σκυλί, δεν έχει μεταφορικό μέσο και δεν μπορεί να το μεταφέρει με κλουβί σε ταξί ή τρένο τι θα πρέπει να κάνει;
#7 Σχόλιο Από Σταυρος Στις 25 Μάρτιος, 2018 @ 15:06
Οσοι διαθετουμε μεγαλοσωμα κατοικιδια πως θα εξυπηρετηθουμε απο τα μεσα μεταφορων; Προσωπικα εχω ενα ησυχο λαμπραντορ 30 κιλων. Με τον παροντα νομο, δεν μπορω να τον μεταφερω πουθενα.
#8 Σχόλιο Από ΖΑΧΑΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 10:54
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ «ΣΚΥΛΟΚΟΥΤΙΑ» ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΣ (ΜΕ ΠΗΡΕ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΦΙΛΗ ΟΤΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΦΟΡΕΙΟΥ ΚΤΕΛ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ -ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ- ΓΙΑΤΙ «ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΣΚΥΛΙ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ «ΤΟΥ» «), ΞΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ-ΟΔΗΓΟΥΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
#9 Σχόλιο Από Dimitris Svoronos Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 11:35
Πρέπει να επιτρέπεται η μετακίνηση των μεγαλύτερων ζώων συντροφιάς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εν έτει 2018.
#10 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΑ Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 12:36
Προτείνουμε να προστεθεί στο άρθρο αυτό –για προφανείς λόγους- η παρακάτω παράγραφος.
5. Οι υπαίθριες διαδρομές (βόλτες) σε αστικές περιοχές (π.χ. πεζοδρόμια σε πόλεις πάνω από 2.000 κατοίκους) σκύλων βάρους μεγαλύτερου των πέντε (5) κιλών, θα γίνονται πάντοτε με φίμωτρο.
#11 Σχόλιο Από Συμεωνίδου Μαριάνθη Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 13:10
Να μπει επιτέλους ρύθμιση για τα ΜΜΜ. Σε όλη την Ευρωπη μπαινουν με λουρί σε μετρο και λεωφορεια χωρις κλουβι. Για να μη μιλήσω και για τα εστιατόρια που μπαινουν και εκει ΕΠΙΣΗΣ ελεύθερα.
#12 Σχόλιο Από Χρήστος Τακλής Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 13:26
Να επιτρέπονται κάθε μεγέθους και είδους σκυλιά σε όλα τα ΜΜΜ (πλοία, τρένα, λεωφορεία, κλπ).
Δεν είναι δυνατόν εμείς που έχουμε μεγαλύτερα είδη να μην μπορούμε να τα μεταφέρουμε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
#13 Σχόλιο Από Αλίκη Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 18:47
Τα μεγαλυτερα ζώα συντροφιας πρεπει να εχουν δικαιωμα να συνταξιδευουν με τους ιδιοκτητες τους σε τρενα και σε καραβια . Το κλουβι δεν ειναι εφαρμοσιμο για σκυλια μεγαλυτερα των 10 κιλών .
#14 Σχόλιο Από Χρυσάνθη Καζάρα Στις 26 Μάρτιος, 2018 @ 22:01
Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ συνοδεύουν το δεσποζόμενο ζώο, ανεξαρτήτως μεγέθους αυτού.
Το δικαίωμά τους αυτό είναι τουλάχιστον αντίστοιχο με το σύνολο των υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν με βάση το νομοσχέδι
#15 Σχόλιο Από Λ. Γρηγοράτου Στις 27 Μάρτιος, 2018 @ 10:45
H διαμονή ζώων σε πολυκατοικίες ή κατοικίες δεν μπορεί να ρυθμίζεται αυταρχικά με νόμους και αστυνόμους αλλά πρέπει να επαφίεται στους ιδιοκτήτες /πολίτες που έχουν και κατέχουν τις κατοικίες και πληρώνουν τα βάρη τους. Ο καθένας πρέπει να έχει την ελευθερία επιλογής σε μια δημοκρατία. Λέμε τώρα.
Διαφορετικά η κρατική παρέμβαση σε χώρο οικογενειακής εστίασης παραβιάζει την αρχή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της προσωπικής ελευθερίας και επαναφέρει ζωονόσους (επιδημία λύσσας που κρύφτηκε από τα ΜΜΕ κλπ) και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων με αυτοάνοσα νοσήματα ή κακή υγεία. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων; Ιδίως ΟΤΑΝ οι Έλληνες είναι κακοί γείτονες και αδιαφορούν για την ενόχληση ή τη ζημιά που προκαλούν τα ζώα τους και οι ίδιοι στους περίοικους.
Στο εξωτερικό η ρύθμιση αυτών των θεμάτων (το πώς δηλ ζεις στο ίδιο το σπίτι σου) δεν ρυθμίζεται με κρατική παρέμβαση αλλά με αυτοδιάθεση και δημοκρατική βούληση. Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα έργο της μανίας να περάσει η αντίληψη ότι οι Έλληνες και τα ζώα είναι ένα και το αυτό. Εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική απαξίωσης και εξόντωσης της λογικής και της δυνατότητας επιβίωσης σε αυτή τη χώρα.
Οι εταιρείες ζωοτροφών φαντάζομαι ότι είναι πολύ χαρούμενες όπως και όλο το εμπορικό συναφές κύκλωμα. Επίσης αφού δίνονται με τέτοιο αυταρχισμό τόσα δικαιώματα σε όσους έχουν ζώα θα πρέπει να δίνονται και υποχρεώσεις δηλ φορολογικά βάρη. Ο καθαρισμός των πολυκατοικιών και των δρόμων επιβαρύνεται πάρα πολύ από τα ζώα συνεπώς θα πρέπει να επιμεριστούν και τα βάρη ανάλογα. Δεν μπορεί να πληρώνεις φόρο για ένα παλιό μηχανάκι που έχεις και να μην πληρώνεις φόρο και τέλη για δύο ντόπερμαν ή άλλα ζώα που έχεις και συντηρείς. Επίσης είναι ντροπή των ιατρών που δεν μιλούν για τις δεκάδες ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα (ΖΩΟΝΟΣΟΙ) και αφήνουν τον πληθυσμό ευάλωτο άρα και καλό πελάτη των ιατρείων τους.Τέλος στο εξωτερικό ποτέ δεν ενοχλούν τα ζώα γιατί είναι εκπαιδευμένα στην Ελλάδα φέρονται όπως τα αφεντικά τους. Μεσαίωνας και βρώμα. Ο υπουργός λοιπόν θα πρέπει να δει και τον τουρισμό και να διορθώσει και απαγορεύσει την παρουσία αδέσποτων σε κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους, παραλίες κλπ για τη προστασία του πληθυσμού (αλλεργικοί, ανοσοκατασταλμένοι, αιμοροφιλικοί κλπ) αλλά βέβαια για να το κατανοήσει κανείς αυτό πρέπει να είναι και κάπως μορφωμένος και όχι μισάνθρωπος.
#16 Σχόλιο Από Γιώργος Γρηγοράτος Στις 27 Μάρτιος, 2018 @ 10:54
Τέλος στο εξωτερικό ποτέ δεν ενοχλούν τα ζώα γιατί είναι εκπαιδευμένα στην Ελλάδα ενοχλούν τους περίοικους. Μεσαίωνας και βρώμα. Ο υπουργός λοιπόν θα πρέπει να δει το θέμα της απειλής της δημόσιας υγείας, του θορύβου που προκαλούν τα μη εκπαιδευμένα ζώα σε κατοικίες και τον τουρισμό και να διορθώσει και απαγορεύσει την παρουσία αδέσποτων σε κοινόχρηστους ή δημόσιους χώρους, παραλίες κλπ για τη προστασία του πληθυσμού (αλλεργικοί, ανοσοκατασταλμένοι, αιμοροφιλικοί κλπ)ιδίως όταν οι επιθέσεις σε τουρίστες ή περιπατητές και οι θάνατοι από επιθετικά σκυλιά συνεχώς αυξάνουν. Όσο για τη μεταφορά τους από μέσα μαζικής μεταφοράς αυτό πρέπει να γίνεται πολιτισμένα σε ειδικούς χώρους για τη προστασία των επιβατών και με το αντίστοιχο αντίτιμο όπως πληρώνω εισιτήριο για το παιδί μου πληρώνω και για το σκυλί μου. Το παιδί δεν λερώνει και δεν γεμίζει τρίχες τα καθίσματα παρόλα αυτά πληρώνει εισιτήριο.
#17 Σχόλιο Από Εμανουέλα Φράντι Στις 27 Μάρτιος, 2018 @ 13:02
Όσον αφορά τη μετακίνηση με πλοία, θα έπρεπε ο νομοθέτης να προβλέπει, εκτός από καθαρά κλουβιά, κτλ, χώρο με άμμο για τις φυσικές ανάγκες των ζώων. Υπάρχουν δρομολόγια που απαιτούν πάνω από 12 ώρες ταξίδι και με την υφιστάμενη κατάσταση τα σκυλιά κάνουν τις ανάγκές τους στο κατάστρωμα των πλοίων.
Αφύσικο για τα σκυλιά και απάνθρωπο λόγω ύπαρξη ακαθαρσιών.