Οι Κύριοι Άξονες του Σχεδίου Νόμου

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής :

1.Υποχρεωτικότητα εγγραφής

Θεσπίζεται ως υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων των επαγγελματιών αγροτών ως και των κάθε είδους κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης, νομικών και φυσικών προσώπων. Σε περίπτωση συγκυριότητας ή συνεκμετάλλευσης εγγράφεται το σύνολο των συγκυρίων ή των συμμετεχόντων στην εκμετάλλευση είτε είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες είτε είναι  κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης δηλ νομικά πρόσωπα ή και φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη.

2.Για να εγγραφεί κάποιος ως Επαγγελματίας Αγρότης στο Μητρώο πρέπει:

α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης. Ο όρος αγροτική εκμετάλλευση περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης της  αποθήκευσης, τυποποίησης και συσκευασίας αυτών, καθώς και τη μονάδα που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων,

β) να είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α (Θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες, οι αγρότες που άλλαξαν κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω  της απασχόλησής τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες ή σε μονάδες διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας),

γ) να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και

δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή να είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

3.Διαδικασία εγγραφής

Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ :

Α. Υποβάλλεται μηχανογραφικό έντυπο αίτησης από τον ενδιαφερόμενο απευθυνόμενο στα κατά τόπους παραρτήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Β. Ορίζονται οι φορείς για την ενημέρωση και εποπτεία του ΜΑΑΕ. Επισημαίνονται παράλληλα και οι επιπτώσεις που θα επέλθουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε περίπτωση παράλειψης, ή εκπρόθεσμης συμπλήρωσης της αίτησης και υποβολής αυτής, ή ανακριβούς ή ψευδούς συμπλήρωσης και υποβολής της.

Γ. Το έντυπο αυτό επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επισύρει τις συνέπειες αυτού σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς αυμπλήρωσής του.

Δ. Για την εγγραφή διενεργείται διασταύρωση με τα στοιχεία του ψηφιακού υποβάθρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όσον αφορά στις δηλούμενες εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις.

Ε. Η παράλειψη ή η ανακριβής συμπλήρωση και υποβολή αυτού επιφέρει έκπτωση από όλα τα ευεργετήματα, που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης.

Αποτέλεσμα της καταγραφής όλων αυτών των στοιχείων, είναι η δυνατότητα έκδοσης μιας  ειδικής κάρτας-ταυτότητας,   βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η πλήρης παρακολούθηση και η ουσιαστική στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

  • 28 Απριλίου 2010, 07:20 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ;
    ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ή ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ;

    . από ΠΑΝΤΕΛΗΣ – — 22 Απριλίου 2010 @ 08:26 Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος (moderation) από τους υπεύθυνους της δικτυακής διαβούλευσης, περισσότερα..

    ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΜΑΑΕ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ (Δ/ΝΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ).
    ΑΛΛΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
    ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ (ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΑΕ ΕΝΩ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΤΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΆ;
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΠΟ 50% ΣΕ 30% ΚΑΙ 35% ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ;
    ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ 30%, ΕΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 35%; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ; ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ; ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ 50 ΚΑΙ 50. ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΣΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ;
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ;
    ΒΓΑΖΕΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΕ, ΕΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ, ΘΑ ΛΥΝΑΤΕ -ΙΣΩΣ- ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
    ΑΛΛΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
    ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
    – ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΝΟΜΟΣ Ή ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ)
    – ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
    – ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ (ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ…..
    ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΑΕ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΟ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • 24 Απριλίου 2010, 21:16 | Απόστολος Βεράνης

    Τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι χρόνια και μεγάλα , πολλές κυβερνήσεις και πολλοί υπουργοί έχουν επιχείριση να δώσουν λύση , αλλά πάντα με το ίδιο αποτέλεσμα .
    Δεν χρειάζεται να αναφέρω το αποτέλεσμα διότι και μόνο η ανακοίνωση νέων πρωτοβουλιών για τον αγροτικό τομέα καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν έχει λυθεί .
    Κυρία Μπατζελή , πρώτη φορά βλέπω τόση προχειρότητα για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα σε μία τόσο σοβαρή καμπή της Ελληνικής οικονομίας.
    Πώς είναι δυνατόν μέσα σε 380 ΛΕΞΕΙΣ (γιατί τόσες είναι το σχέδιο που αναρτήσατε για διαβούλευση ) να νομίζετε ότι θα λύσετε το πρόβλημα που λέγετε “Μητρώο αγροτών” χωρίς μελέτες χωρίς την συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών , Εργασίας , Οικονομίας) , σας παρακαλώ ας είμαστε λίγο σοβαροί , άλλωστε οι καιροί αυτό απαιτούν.
    Σε όσα μας προτείνετε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι επάγγελμα = ασφάλιση – σύνταξη = οικονομικός έλεγχος (εφορία) = εισόδημα , πουθενά δεν είδα στο σχέδιο σας αυτό να εξειδικευτεί .

    Οι προτάσεις μου λοιπόν μπορούν να συνοψιστούν στα εξή :

    1)Ο κάθε ένας που θέλει να ασκήσει το επάγγελμα του αγρότη να εγγράφεται στην Δ.Ο.Υ. με επαγγελματικό Α.Φ.Μ. ( εξάλλου όλα τα επιμέρους σχέδια της κυβέρνηση σας το ΑΦΜ το έχουν ως προαπαιτούμενο), και σύμφωνα με το σχέδιο ίδρυσης επιχειρήσεων που και αυτό είναι σε διαβούλευση να δημιουργηθεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αγροτών. Να δημιουργηθεί ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) με τα αγροτικά επαγγέλματα πχ. Γεωργός,αγρεργάτης, κτηνοτρόφος,εργάτης κτηνοτροφικής μονάδας, αλιείς , ξενοδόχος αγροτουριστικής μονάδας κλπ. Καθώς επίσης και ελάχιστη καλλιεργήσιμη έκταση ανάλογα με την καλλιέργεια για τον κατ΄επάγγελμα αγρότη έτσι ώστε θα αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκείνες που με 10 στρέμματα αραβόσιτο , θα θέλει να εγγραφεί ως κατ’ επάγγελμα αγρότης.
    2)Όσο αφορά όλους αυτούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα ή τους αγρότες που υποαπασχολούνται σε δευτερεύον δουλειές για την εξασφάλιση ενός έχτρα εισοδήματος , θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη σας αυτό που ισχύει στην ασφάλιση του ΟΓΑ , μέχρι 150 ένσημα το έτος δικαιολογείται η εργασία ώς υπάλληλος και μπορείς να θεωρήσε αγρότης, φυσικά αυτός ο όρος δεν θα ισχύει για Ελ. Επαγγελματίες και Δημ. Υπαλλήλους . Για της κατηγορίες αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούσε η εφορία να εγγράψει ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) αγροτικού επαγγέλματος και εκεί να δηλώνονται τα έσοδα τους και να υπάρχει μητρώο.
    3) Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του επαγγελματία αγρότη (συνεργασία με Υπουργείο Οικονομίας), πραγματικές και όχι τεκμαρτές δηλώσεις εισοδήματος.
    4)Για την άσκηση του επαγγέλματος θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε επαγγελματική κατάρτιση , την οποία μπορούν να αναλάβουν τα ΙΕΚ ( δημόσια ή μή) με εκπαίδευση σε γεωπονικά , οικονομικά και περιβαλλοντολογικά μαθήματα . Ο αγρότης πλέον πρέπει να ξέρει και οικονομικά , και να σταματήσουμε ως κράτος να τον αντιμετωπίζουμε ως αγράμματο και κακόμοιρο.
    5)Αποσύνδεση του σχεδίου σας απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ , ο οργανισμός αυτός είναι για άλλο πράγμα υπεύθυνος , με το να τον εμπλέκεται είναι σας να θέλετε να συνεχιστή η λογική των επιδοτούμενων αγροτών , των αγροτών που όλη τους η προσοχή είναι στραμμένη στο τι πρέπει να να κάνουν για να πάρουν την επιδότηση , και όχι για το τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα την επιχείρηση τους για να παράγουν ανταγωνιστικά , ποιοτικά και εμπορεύσιμα προϊόντα.
    6)Αλλαγή του τρόπου ασφάλισης των αγροτών στον ΟΓΑ , σήμερα για να εγγραφεί κάποιος στον ΟΓΑ θα πρέπει να καλλιεργήσει , να θερίσει , να πουλήσει να δήλωσή στην εφορία τα έσοδα του και μετά να κάνει αίτηση εγγραφής στον ΟΓΑ και τέλος να περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι να εγκριθεί η αίτηση του , και μετά να έχει ασφάλιση .Μεσολαβεί δηλαδή διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών για να ολοκληρωθεί η ασφάλιση του από την στιγμή που θα ξεκινήσει η εργασία του και σε όλο αυτό το διάστημα εργάζεται ανασφάλιστος.Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο , όπως ο έμπορος με την έναρξη της επιχείρησης του εγγράφεται σε ασφαλιστικό φορέα και πληρώνει εισφορές , έτσι και ο αγρότης θα πρέπει να κάνει άμεση εγγραφή στον ΟΓΑ με αυξημένες εισφορές . Φυσικά όλα αυτά σε πλήρη εναρμόνιση με την έναρξη επαγγέλματος στην Δ.Ο.Υ.

    Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε ,αν πραγματικά θέλετε να δώσετε μία νέα κατεύθυνση και όχι να κάνετε μπαλώματα , ακούστε όλες αυτές τις φωνές που γράφουν σε αυτή την διαβούλευση .

    ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    ΜΕΛΕΤΉΣΤΕ ΚΑΛΑ
    και σας περιμένουμε για να σχολιάσουμε πραγματικές προτάσεις και όχι περίληψη προθέσεων.

    Βεράνης Απόστολος
    Ανταποκριτής ΟΓΑ

  • 24 Απριλίου 2010, 07:18 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ.
    ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ.
    ΕΤΣΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΜΙΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 45 ΧΡΟΝΩΝ(ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΤΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ)ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΑΤΤΑ(Π.Χ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ 15 ΩΣ 25 ΣΤΡΕΜΑΤΤΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ 60 ΣΤΡΕΜΑΤΤΑ,ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ Η ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 200,300 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΡΕΜΑΤΤΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΑ 60 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΕΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟ ΠΟΛΙΤΗ ΑΓΡΟΤΗ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ 13000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ,ΕΝΩ ΑΝ ΕΝΑΣ ΠΕΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Η 1400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΣ ΣΤΑ 4000 ΕΥΡΩ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΟΙΚΩΝΟΜΙΚΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΌΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

  • 24 Απριλίου 2010, 05:12 | Λαζαριδης Δημήτριος

    Ειναι θετικό το ότι δημιουργείται Μητρώο αγροτών μιάς και αποτελεί κύριο αίτημα της πλειοψηφίας των κατα κύριο επάγγελμα αγροτών. Όμως πρέπει να δοθεί προσοχή σε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά όπως το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να παραμείνει στο 50%, να ληφθεί υπ’οψη ο τόπος διαμονής του αγρότη, να γίνει ειδική πρόβλεψη για τους συνταξιούχους, να καταγραφούν στο μητρώο όλοι όσοι κατέχουν καλλιεργήσιμη γη ανεξάρτητα πως την χρησιμοποιούν. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ανέκαθεν η αγροτιά αποτελούσε και αποτελεί για πάρα πολύ κόσμο την έσχατη λύση για απασχόληση. Σε περιόδους κρίσης αυτό γίνεται πολύ έντονα με αποτέλεσμα αντί ο μέσος όρος της εκμετάλλευσης να αυξάνεται απλά να μειώνεται, όμως αυτό πλέον δεν οφελεί κανένα.
    Προσέξτε μην έχουμε μία από τα ίδια, έχουν ξαναγίνει προσπάθειες που σκόνταφταν πάντα στο πολιτικό κόστος, ας ελπίσουμε ότι θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. Εάν από όλα αυτά έπρεπε να διαλέξουμε μόνο ένα αυτό θα ήταν το ποσοστό του εισοδήματος να παραμείνει στο 50%.
    Κλείνω στα γρήγορα γιατί ο καιρός είναι έτοιμος να βρέξει και πρέπει να σπείρω τα ΦΑΣΌΛΙΑ για τα οποία κάποια στιγμή πρέπει και γι αυτά να μιλήσουμε.

    Αγρότης από Καστοριά

  • 23 Απριλίου 2010, 15:33 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΡΟΥΔΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝ/ΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝ/ΡΙΣΜΟΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΗΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ΄
    1)ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΠΟ ΩΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ Η ΓΝΗΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΩΝΩΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΩΜΕ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΙΟΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ(ΩΦΕΙΛΩΝ,ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΕΩΝ,ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,ΩΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ)
    2)ΑΦΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΑΓΡΟΤΕΣ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ),ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 100% ΑΛΛΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΩΦΕΙΛΩΜΕΝΩΝ(ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ)ΠΡΟΤΑΙΡΕΩΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.
    3)ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ , ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΕΤΕΡΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΗ ΕΝΑ ΤΟΙΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ(ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ)ΔΥΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ (ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΒΑΜΟ),2-3 ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΙΑ Κ.Τ.Λ
    4)ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΝ/ΡΙΣΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΘΦΕΙ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΜΑΤΙΚΑ(ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΕΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ)
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΦΕΡΑ(Π.Χ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ),ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΑΝ ΑΡΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ

  • 23 Απριλίου 2010, 15:24 | ΝΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Σε καθε περιπτωση να γινει ξεκαθαρο οτι αλλο πραγμα το εισοδημα απο ακινητα ,τοκους,μερισματα, και αλλο πραγμα το εισοδημα απο επαγγελματικες ασχολιες.Διαφορετικα θα υπαρχει ενα σημειο για τον καθε επαγγελματια αγροτη, που απο εκει και περα ειτε θα πρεπει να επεκταθει επαγγελματικα (πραγμα μη εφικτο για ολους,ελλειψει διαθεσιμων εδαφων,δυνατοτητων,κλπ),ειτε θα πρεπει να μην επενδυσει σε τιποτα περισσοτερο που να του αποφερει καποιο σταθερο εισοδημα στα γερατια του,για να μη σχολιασουμε το γεγονος οτι θα πρεπει να αποποιειται κληρονομικα ακινητα που αποφερουν εισοδημα.

  • 23 Απριλίου 2010, 14:51 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ.

    ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1993
    ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ.

    ΕΙΜΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ, ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ λαμβάνω από την αγροτική δραστηριότητα το 100% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός μου.

    ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΡΗΠΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ Η ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ? ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΓΩ ΕΧΩ 50 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΕΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΩ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ?

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ?

    ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ?

    ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΕΤΣΙ ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ (ΚΥΡΙΩΣ) ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΥΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΩΤΩΝ. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΦΕΡΕ (ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΦΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ) ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΥΣ, ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.

    ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΤΑΘΕΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ 30-35%.

  • 23 Απριλίου 2010, 14:01 | βασιλης πολ

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ….
    ΕΠΑΝΡΧΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΓΡΟΤΕΣ
    ΕΙΜΑΙ 38 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΠΟ 18 , ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ 0ΓΑ ΑΠΟ 18..
    ΠΡΙΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ..
    (ΑΘΗΝΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΟΙΚΙΑΖΩ…..
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ(ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ-ΤΕΚΜΑΡΤΟ ) ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΛΗΜΟ
    (ΣΤΗΝ ΑΙΤΟΛ/ΝΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 17,5 ΤΟ ΣΤΡΕΜΑ!!!!!!) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ….
    ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 50 ΣΤΡΕΜΑΤΑ * 17.5 = 875 ΕΥΡΩ!!!!!
    ΜΟΝΟ…..
    ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΕΥΡΩ…
    ΑΡΑ ΤΟ 875 ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 18%….
    ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΣΠΡΑΤΩ 4000 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ…ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΥΛΑΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΤΟΝΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ…..
    ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ….
    ΕΡΩΤΑΩ …ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ …ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ????
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΔΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ (4.000 ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ + 5.000 ΠΩΛΗΣΕΙΣ)????
    ΚΑΙ ΤΙ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ??

  • 23 Απριλίου 2010, 11:29 | Αντιγόνη Χατζηαθανασίου, Ανεζάκη Λινα Βιολογοι Ιχθυολογοι

    ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΕΖΑΚΗ ΛΙΝΑ , ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ (MSc) -ΜΕΛΗ ΓΕΩΤΕΕ, -ΜΕΛΗ Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου
    • 1. Ο τομέας της Αλιείας έχει ιδιαιτερότητες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
    • 2. Η θάλασσα και τα εσωτερικά νερά είναι δημόσια αγαθά.
    • 3. Το κράτος διαχειρίζεται τους υδρόβιους βιολογικούς πόρους και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον.
    • 4. Το κράτος παραχωρεί σε επαγγελματίες αλιείς το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τον θαλάσσιο αυτό αγαθό και πρέπει να τους προστατεύει και να τους ελέγχει.
    • 5. Ο επαγγελματίας αλιέας πρέπει να αποζεί από την επαγγελματική αλιεία, να ασκεί κατά κύριο λόγο την αλιεία (51%) και δευτερευόντως (εξαιτίας της δύσκολης και εποχιακής φύσης της δουλειάς) άλλο επάγγελμα.
    • 6. Επαγγελματίες αλιείς δεν μπορεί να θεωρηθούν μόνο οι κάτοχοι επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών αλλά και οι αλιεργάτες (με προϋποθέσεις προϋπηρεσία, εισόδημα κλπ)
    • 7. Πρέπει να διαχωριστούν οι πραγματικοί αλιείς οι οποίοι και θα πρέπει να παραμείνουν στο 51% του εισοδήματος (ή και παραπάνω) ώστε να δικαιούνται επιδοτήσεις, από τους υπόλοιπους (35% ??) οι οποίοι δεν θα δικαιούνται ενισχύσεων

  • Θέλοντας να συμβάλουμε στην διαβούλευση που ξεκίνησε για το σχέδιο νόμου για το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων – Ορισμός Επαγγελματία Αγρότη» σας καταθέτουμε παρακάτω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας τόσο αναφορικά στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται αυτή η διαβούλευση όσο και στο σκεπτικό και την λογική του σχεδίου νόμου.
    Το νομοσχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον αγροτικό κόσμο, αφού αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του έλληνα αγρότη, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του και στην ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας.
    Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση μόνο των αξόνων του νομοσχεδίου στην δημόσια διαβούλευση και όχι του συνόλου του δεν βοηθάει αρκετά ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος. Ένα πληρέστερο κείμενο θα μπορούσε να αναδείξει το σκεπτικό των ρυθμίσεων και να συνδράμει στον προβληματισμό όλου του αγροτικού κόσμου δίνοντας τη δυνατότητα για μια επί της ουσίας συζήτηση.
    Ακόμα παρόλη την σπουδαιότητά του νομοσχεδίου η δημόσια διαβούλευση διάρκειας μίας και μόνο εβδομάδας ακυρώνει τις στοχεύσεις που το ίδιο το ΥΠΑΑΤ θέτει. Θεωρούμε ότι μια τόσο σοβαρή νομοθετική ρύθμιση θα έπρεπε να συζητηθεί περισσότερο ώστε να έχουν τη δυνατότητα έκφρασης απόψεων όλοι οι αγροτικοί φορείς από κάθε νομό της χώρας επί του συνόλου των θεμάτων. Άλλωστε η ποικιλομορφία του ελληνικού αγροτικού κόσμου είναι τέτοια που θα είχε ενδιαφέρον να εκφραστεί. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος της διαβούλευσης πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα από την στιγμή δημοσιοποίησης του ολοκληρωμένου κειμένου του σχεδίου νόμου.
    Όσον αφορά στην δομή και το σκεπτικό των αξόνων του νομοσχεδίου θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
    Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ αποσκοπεί στο να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη ο οποίος έχει και δικαίωμα εγγραφής στο ΜΑΑΕ. Ορίζει λοιπόν την αγροτική εκμετάλλευση, το καθεστώς ασφάλισης, τον χρόνο απασχόλησης και το εισόδημα που απαιτείται, αλλά δεν ορίζει την γεωργική δραστηριότητα. Στο εισαγωγικό σημείωμα τίθεται ως στόχος η ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας, όμως στα σημεία που δημοσιεύτηκαν προς διαβούλευση έχει παραλειφθεί ο ορισμός της, που είναι κατά την γνώμη μας και ο σπουδαιότερος ορισμός.
    Για εμάς ο προσδιορισμός της γεωργικής δραστηριότητας και του γεωργού (ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτόν που ασκεί την γεωργική δραστηριότητα) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιουδήποτε νομοθετήματος επιχειρήσει να ορίσει τον επαγγελματία αγρότη. Διαφορετικά κινδυνεύει να κατοχυρωθεί εκ νέου η γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα δίχως αποσαφήνιση του περιεχομένου της. Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντικούς τους παρακάτω ορισμούς:
    Γεωργός είναι όποιος ασκεί μια γεωργική δραστηριότητα όπως ορίζεται παρακάτω.
    Γεωργική δραστηριότητα είναι μια από τις παρακάτω δραστηριότητες: καλλιέργεια κτήματος, δασοκομία, αλιεία, εκτροφή ζώων και δραστηριότητες σχετιζόμενες με τις παραπάνω δράσεις. Ως καλλιέργεια του χωραφιού, δασοκομία, αλιεία και εκτροφή ζώων νοούνται οι δραστηριότητες που προορίζονται για την φροντίδα και την εξέλιξη ενός βιολογικού κύκλου ή σε μία αναγκαία φάση του ίδιου κύκλου, με χαρακτήρα φυτικό ή ζωικό. Οι γεωργοί χρησιμοποιούν ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κτήμα, το δάσος, τα γλυκά, υφάλμυρα ή θαλάσσια νερά.
    Σχετιζόμενες δραστηριότητες θεωρούνται αυτές που ασκούνται από τον ίδιο τον γεωργό και προορίζονται για την παρασκευή, αποθήκευση, συντήρηση, μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων που προκύπτουν κυρίως από την πρωτογενή του παραγωγή καθώς και οι δραστηριότητες που προορίζονται για την παροχή αγαθών ή υπηρεσιών μέσω της χρήσης (αξιοποίησης) των υποδομών, του εξοπλισμού, των δομών και των πόρων της εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούνται στην ασκούμενη γεωργική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν (προωθούν, προσθέτουν αξία) στην γη ή στην αγροτική και δασική κληρονομιά, ήτοι δηλαδή στην υποδοχή και φιλοξενία (αγροτουρισμός, για τον οποίο στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία).
    Γεωργική εκμετάλλευση είναι η εκμετάλλευση στην οποία ασκείται η γεωργική δραστηριότητα. Οι υποδομές για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητάς όπως ορίζεται παραπάνω μπορούν να βρίσκονται εντός ή/και εκτός της γεωργικής εκμετάλλευσης (πχ οικοτεχνία, αγροτουρισμός, εστίαση).
    Αντίστοιχη νομοθεσία για τον ορισμό του γεωργού και της γεωργικής δραστηριότητας υπάρχει στον ιταλικό αστικό κώδικα και είναι η τελευταία νομοθετική προσέγγιση στα παραπάνω για τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης νομοθεσίας που και εκείνοι είχαν και είναι ο 2135 codice civile.
    Όσον αφορά τα ποσοστά που έχουν προσδιοριστεί μας δημιουργείται ο παρακάτω προβληματισμός: ανεξαρτήτως του αν το ποσοστό εισοδήματος είναι το 50% ή το 35% παραμένει η ανάγκη αποσαφήνισης και αποτύπωσης των γεωργών επαγγελματιών και των γεωργών μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι αναγκαίο για να υποστηριχθεί όχι μόνο η ελληνική παραγωγή αλλά και ο έλληνας παραγωγός.
    Θα πρέπει ακόμα κατά την γνώμη μας να αποσαφηνιστεί ότι η παραγωγή ιδοπαραγώμενων γεωργικών προϊόντων είναι πάντα η βάση και η προϋπόθεση για τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει μια γεωργική εκμετάλλευση στην πορεία της καθετοποίησής της. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιο ποσοστό του γεωργικού εισοδήματος θα πρέπει να κατέχει η παραγωγή ιδιοπαραγωμένων προϊόντων, εκτός ΑΠΕ και αγροτουρισμού, ώστε να χαρακτηρίζεται το εισόδημα ως γεωργικό και ο κάτοχός του γεωργός. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε στρεβλώσεις.
    Σχετικά με τις ΑΠΕ, ο γεωργός θα πρέπει να μπορεί να τις αξιοποιήσει αλλά ως συμπληρωματική δραστηριότητα.
    Σχετικά με τον αγροτουρισμό, επισημαίνουμε ότι είναι μια δράση που μπορεί να ασκηθεί μόνο από αγρότες φυσικά ή νομικά πρόσωπα επίσης ως συμπληρωματική δραστηριότητα. Κάθε άλλος που ασκεί παραπλήσιες δραστηριότητες ασκεί τουρισμό και όχι αγροτουρισμό. Αυτόν τον διαχωρισμό πρέπει να διασφαλίσει και η παρούσα νομοθεσία περί ορισμού του γεωργικού επαγγέλματος αλλά και η νομοθεσία περί αγροτουρισμού, η οποία ακόμα δεν υφίσταται.
    Είναι σημαντικό ακόμα να αποσαφηνιστεί επιτέλους και το νομικό καθεστώς για την οικοτεχνία και την μικρής κλίμακας μεταποίηση ιδιοπαραγωγμένων προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να προβλεφθούν διατάξεις σχετικές με τα πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα. Η μεταποίηση ιδιοπαραγώμενων προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής στο πλαίσιο της γεωργικής εκμετάλλευσης δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγή στον ασφαλιστικό φορέα, αλλά ως κομμάτι της γεωργικής δραστηριότητας να καλύπτεται από τον ΟΓΑ.
    Εν κατακλείδι ο ασκών την γεωργική δραστηριότητα πρέπει για το σύνολο των δραστηριοτήτων του που είναι από την καλλιέργεια μέχρι την πώληση των προϊόντων του, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας διάθεσης των προϊόντων του στον καταναλωτή, καθώς επίσης και για την παραγωγή ενέργειας ή υπηρεσιών, όπως ο αγροτουρισμός, να υπόκειται σε ενιαίο φορολογικό καθεστώς για το σύνολο τους καθώς και σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, τον ΟΓΑ.
    Πιστεύοντας ότι τα παραπάνω θα συνδράμουν στον διάλογο που έχει ανοίξει, αναμένουμε το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου.

    Το ΔΣ του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αττικής

  • 23 Απριλίου 2010, 10:06 | ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Καταρχην και πριν απ»ολα πρεπει να κατοχηροθει το επαγγελμα του αγροτη, οπως εξαλου ολα τα αλλα επαγγελματα με οτι συναιπαγεται αυτο (επαγγλματικη καταρτηση, υποχρεοτικη εκπαιδευση σε γεωργικες σχολες)
    μετα βεβαιως, τη σωστη φορολογιση μας βαση εσοδων-εξοδων οπως ολες οι επηχηρισεις, και οχι τις γελιοτητες που εισχιουν τωρα.
    Οταν συμβουν τα παραπανω τοτε θα ξεκαθαρισουν ολα μονα τους γιατι τοτε οπως εγω, και καθε αγροτης δε μπορει να ασκει το επαγγελμα του ΓΙΑΤΡΟΥ,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ,ΚΑΘΗΓΙΤΗ,Δ/ΥΠΑΛΗΛΟΥ κ.τ.λ κ.τ.λ
    ουτε οι παραπανω σεβαστοι κατα τα αλλα επαγγελματιες θα εχουν μεν το δικαιομα να παραγουν στα «κτηματα» τους ΑΛΛΑ οπως καταλαβαινετε δε θα εχουν το δικαιομα ΠΩΛΟΥΝ αγροτικα προιοντα.
    Οσον αφορα το αστιο 35% μηνιμουμ απασχολισης και ποσοστο εισοδηματος για να γραφτει καποιος στο μητρωο αγροτων θα λυθει και αυτο οταν γινουν τα παραπανω.

    Ενας 100% απασχολουμενος στη γεωργια.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Απριλίου 2010, 09:33 | Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας

    Θεωρούμε ότι μέσω του νομοσχεδίου πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν προκύψει για αγρότες από την εφαρμογή προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ. Το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ αναγκάζει τους αγρότες οι οποίοι επιδοτήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, όπως π.χ τη δημιουργία παραδοσιακών καταλυμάτων, να εγγραφούν υποχρεωτικά στον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους επενδυτές οι οποίοι αν και διατηρούν την ιδιότητα του αγρότη σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, αναγκάζονται να καταβάλουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζουν τα έσοδα που προκύπτουν από τη συμπληρωματική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Τα παραπάνω έχουν αρνητικότατες συνέπειες και έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της ανάπτυξης του αγροτουρισμού και της προώθησης της πολυδραστηριότητας.

  • 23 Απριλίου 2010, 09:20 | Nasos-T

    Έχω ήδη γράψει ότι είμαι κατά της θέσπισης του μητρώου αγροτών. Επανέρχομαι όμως γιατί με αφορμή τις τελευταίες σας δηλώσεις, με προβληματίσατε ακόμα περισσότερο για την αναγκαιότητά του. Και αυτό γιατί λέτε από την μία πλευρά ότι θα φτιάξετε το μητρώο για να μπει μια τάξη στον πρωτογενή τομέα και από την άλλη δηλώνετε ότι αν βάλετε το ελάχιστο εισόδημα στο 50%, τότε οι επίσημοι αγρότες της χώρας θα λιγοστέψουν τόσο πολύ που θα χάσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη στην ΕΕ. Άρα στην ουσία αυτό που θέλετε, δεν είναι να τακτοποιήσετε το ζήτημα αλλά να το «μαγειρέψετε».
    Όσον αφορά τους όρους ένταξης είναι εντελώς αυθαίρετοι. Γιατί αγροτικό εισόδημα 35% και όχι 30% ή 40% ή οποιοδήποτε άλλο ποσοστό; Και γιατί ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ; Υπάρχουν ενεργοί αγρότες με παράλληλες δραστηριότητες που η υπάρχουσα ασφαλιστική νομοθεσία τους υποχρέωσε να γραφτούν στον ΟΑΕΕ. Επίσης πως θα υπολογίσετε το 30% του χρόνου απασχόλησης; Από δείκτες; Από πραγματικά στοιχεία; Και αν ναι από ποια;
    Αν θέλετε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και έτσι να εφαρμόσετε στοχευμένες πολιτικές, θα πρέπει να βρείτε ποιος ασκεί αγροτική δραστηριότητα και σε ποιο βαθμό. Και αυτό δεν θα γίνει με το μητρώο.
    Θα γίνει με τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν. Διαθέτετε το ΟΣΔΕ (με τα προβλήματά του) μέσω του οποίου γνωρίζετε ήδη τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Για να βρείτε ποιες από αυτές είναι «επαγγελματικές», θεσπίστε ως υποχρεωτική την έναρξη αγροτικής δραστηριότητας στις ΔΟΥ και την τήρηση βιβλίων (το γνωστό σε όλους «κανονικό καθεστώς»). Κανένας από τους επονομαζόμενους «αγρότες του Κολωνακίου» αλλά και από εκείνους που απλά διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις (και είτε δεν τις καλλιεργούν είτε τις έχουν για αυτοκατανάλωση) δεν πρόκειται να θεωρήσει βιβλία, για μια δραστηριότητα που στην πραγματικότητα δεν ασκεί.
    Το μητρώο θα αποτελούσε σημαντικό εργαλείο σε παλαιότερες εποχές στις οποίες υπήρχε ο «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», ο «αρχηγός της γ.ε.», το «γεωργικό οικογενειακό εισόδημα» και άλλες εφευρέσεις ελληνικής έμπνευσης. Εφόσον τότε δεν εφαρμόστηκε και εγκαταλείφθηκε, σήμερα δεν θα πρέπει να ξαναβγεί από το ντουλάπι.

  • 23 Απριλίου 2010, 07:47 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πολύ σωστό το νομοσχέδιο. Και τα ποσοστά και τα νούμερα. Σκεφτείτε σε ένα ορεινό χωριό έως και 600 κατοίκων ο αγρότης εάν δεν δουλέψει και αλλού-σε Αγροτουριστικά καταλύματα κ.λ.π. και αν δεν κάνει άλλα μεροκάματα ή άλλες μικροδουλειές και εποχικές εργασίες δεν μπορεί να ζήσει! Φυσικά μιλάμε για αγρότη σε ορεινό χωριό- ασφαλισμένο στο ΟΓΑ από χρόνια, με ΟΣΔΕ, Εξισωτική, μητρώο εκμετάλευσης στο κτηνιατρείο για τα λίγα ζώα του. Τον εν λόγω αγρότη λοιπόν τον τακτοποιεί άριστα το νομοσχέδιο και για πρώτη φορά στη ζωή του θα αισθάνεται πως έχει επάγγελμα, πως δεν είναι λίγο απ’όλα ! Πως δεν είναι για πέταμα! Συγχαρητήρια σε όλους στο Υπουργείο και πρώτα από ολα στη Κα Μπατζελή και τους συνεργάτες της!

  • 23 Απριλίου 2010, 06:35 | ΘΑΝΑΣΗΣ 45 ΕΤΩΝ ΕΠΑΝΩΜΗ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ . ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ 45 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 18 ΜΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ .ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 17500€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΗΔΗ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,Ο ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ ΜΟΥ
    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ . ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΣΕΠΡΑΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 75% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΔΕ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ;ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ , ΑΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ . ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΑΠΟ 18 ΕΤΩΝ ΚΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ . ΜΗ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΣΤΑ 43 ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

  • 22 Απριλίου 2010, 20:17 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Συμφωνω με το ποσοστο 35% του συνολικου ετοισιου εισοδηματος το οποιο δινει τη δυνατοτητα σε πολλους αγροτες να εργαστουν και σε αλλους τομεις για να βελτιωσουν το εισοδημα τους.
    Πρεπει ομως οπως περα απο το κατωτατο, να υπαρχει και ανωτατο οριο για το χαρακτηρισμο του κατα κυριο επαγγελμα αγροτη.
    Δεν μπορει δηλαδη καποιος με εισοδημα 50.000 ευρω να απολαμβανει ολες τις ευεργετικες διαταξεις του καθε νομοσχεδιου που θα εχει ως στοχο τη στηριξη των αγροτων. Και αυτο γιατι περα απο τις 50.000 ειναι σιγουρο οτι εχει και αλλες 100.000 απο επιδοτησεις τα οποια οπως ειναι γνωστο δεν υπολογιζωνται στο εισοδημα
    Θα ηταν κατα τη γνωμη μου πιο δικαιο οι <> αυτοι να γραφουν στο επιμελητηριο και οχι στο μητρωο αγροτων. Κι αυτο, οχι απο εμπαθεια προς τους <> αφου οι ανθρωποι αυτοι παραγουν προιοντα και μαλιστα πολυ ανταγωνιστικα. Ομως λογο του μεγεθους των εκμεταλευσεων, της οικονομικης ανεσης που διθετουν καθως και της ανελαστικοτητας της αγροτικης γης, οδηγουν σε μαρασμο τους υπολοιπους αγροτες.
    Το αποτελεσμα θα ειναι σε λιγα χρονια τα χωρια να ερημωσουν και η εγχωρια παραγωγη τροφιμων να βασιζεται σε μερικες εκατονταδες αγροτων

    Οσον αφορα τωρα την προϋποθεση της κυριας ασφαλησεις στον ΟΓΑ για την εγραφη του στο μητρωο θελω να πω τα εξης
    -Για να κανεις αιτηση εγραφης στο ΟΓΑ πρεπει να εχεις αγροτικο εισιδημα το οποιο φαινεται απο το εκκαθαριστικο της προηγουμενης χρονιας. Πρεπει δηλαδη για ενα χρονο να εισαι αγροτης χωρις προνομια και ανασφαλιστος, στη συνεχεια να κανεις αιτηση στον ΟΓΑ να περιμενεις ακομη ενα χρονο μεχρι να απαντηση ο ΟΓΑ και των τριτο χρονο θα εχεις ασφαλεια ΟΓΑ οποτε θα μπορεις να γραφεις και στο μητρωο αγροτων, τα σχολια δικα σας.

  • 22 Απριλίου 2010, 19:22 | ΔΡΑΓΑΤΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ.
    ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΝΑΝΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ 288000 ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 50% ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΛΕΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ, Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΙ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
    ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 50 ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΝ,ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ,ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 22 Απριλίου 2010, 14:20 | nikologiannis

    Το σχεδιο νομου ειναι προς τη σωστη κατευθυνση.Οποιος ασχολειτε εστω και λιγο στην αγροτικη οικονομια πρεπει να θεωρειται αγροτης.Η κατανομη των επιδοτησεων δεν εχει σχεση με το επαγγελμα του αγροτη.Ο φοβος των σημερινων αγροτων οτι θα μοιρασθουν με αλλους νεους αγροτες τις σημερινες επιδοτησεις ειναι αβασιμος,καθως ολοι γνωριζουμε πως αυτες δοθηκαν ειτε απο τυχη ,ειτε με δολιο τροπο.Οπως κανενας αγροτης δεν εμποδιζεται να ασχοληθει με αλλες επαγγελματικες δραστηριοτητες που δεν χρειαζεται {σπουδες-πτυχιο επγγελματικη καταρτιση κλπ}ετσι πρεπει να δινεται το δικαιωμα στον καθενα να ασχολειτε στο τομεα της αγροτικης οικονομιας.Το υψος του εισοδηματος δεν παιζει κανενα ρολο γιατι οι αγροτες φορολοφουνται αντικειμενικα με μικρο κερδος ανα στρεμμα εκμεταλευσης.Αγροτης με 100 σρεμματα ελιες επιτραπεζιες με βαση το αντικειμενικο συστημα εχει εισοδημα 3300 ευρω.Αν εχει εισοδηματα απο τοκους, μερισματα απο μετοχες,ενοικια κλπ που υπερβαινουν κατα πολυ το ανωτερω εισοδημα δεν ειναι αγροτης?Οι πραγματικοι αγροτες δεν θελουμε επιδοτουμενη αγροτικη οικονομια, αλλα μια συνχρονη γεωργια με τη βοηθεια των ειδικων για να προσαρμοστουμε στην σημερινη παγκοσμια οικνομια.ΤΟΛΜΗΣΤΕ.

  • 22 Απριλίου 2010, 09:32 | ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Ορισμός του επαγγελματία Αγρότη»

    Στις έννοιες των όρων, Αγρότης, Αγροτική Εκμετάλλευση, Αγροτική δραστηριότητα και Αγροτικά προϊόντα, περιλαμβάνονται αντίστοιχα και πολύ σωστά και ο αλιέας, η αλιευτική εκμετάλλευση (προφανώς και η υδατοκαλλιεργητική) και τα αλιευτικά προϊόντα.
    Στις επί μέρους όμως διατάξεις δεν γίνεται με σαφήνεια η απαιτούμενη διάκριση και δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του Τομέα Αλιείας – Υδατοκαλλιέργειας, με ενδεχόμενο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου.
    Ενδεικτικά επισημαίνονται τα ακόλουθα:
    1. Δεν αναφέρεται ευθέως η υδατοκαλλιέργεια και η υδατοκαλλιεργητική παραγωγή.
    2. Στην παράγραφο 1 δ’ του άρθρου 2 γίνεται αναφορά για κάτοχο άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, αντί του ορθού κάτοχο (ιδιοκτήτη) επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους (η άδεια είναι του σκάφους).
    3. Δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες σκαφών υπάγονται στις Αγροτικές εκμεταλλεύσεις π.χ. ένα σκάφος Υπερπόντιας Αλιείας παράγει προς πώληση «προϊόντα αλιείας» αποτελεί Αγροτική εκμετάλλευση;
    4. Στην 5 παράγραφο του άρθρου 2 γίνεται διευκρίνιση της αλιευτικής παραγωγής, στην παρένθεση (θαλάσσιας και εσωτερικής αλιείας). Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να εξαιρείται η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας.
    5. Στις πηγές του άρθρου 7 του Σχεδίου πρέπει να περιληφθεί και το Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (Κ.Α.Μ.)
    Τέλος, λαμβανομένου υπόψη ότι, ο Τομέας Αλιείας – Υδατοκαλλιέργειας διέπεται από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε., διαφορετική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα στο περιεχόμενο και τη μορφή του Μητρώου, για την αποτελεσματικότερη χρήση και αξιοποίηση των στοιχείων του.

  • 22 Απριλίου 2010, 09:28 | Δ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΙΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΗΠΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΠΑ ΕΞΟΔΑ ΕΣΟΔΑ ΚΛΠ ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΠΛΗΘΗΣΜΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 600 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΔΥΟ Η ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΥΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.ΕΠΕΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΗΜΟΥΝ.ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ.

  • 22 Απριλίου 2010, 07:15 | Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς, Τμήμα Μητρώου Αγροτών

    Κυρία Υπουργέ,
    Όπως γνωρίζεται, από το 1995 μέχρι και σήμερα τηρείται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
    Σ’ αυτό οι αγρότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης.
    Σύμφωνα με την ποιο πρόσφατη (υπ’ αριθμ. 247016/5365/11-06-2003) απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και το υπ’ αριθμ. 306349/10-11-2004 έγγραφο διευκρινήσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητρώου Τμήμα Α (ταχ. δ/νση: Βερανζέρου 46), κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται όσοι έχουν στο εκκαθαριστικό τους γεωργικά εισοδήματα που είναι μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού ατομικού τους εισοδήματος και είναι ασφαλισμένοι στο ΟΓΑ.
    Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
    Οι τελευταίες αλλαγές στη μηχανοργάνωση του παραπάνω μητρώου τελείωσαν πέρυσι.
    Οι αριθμοί αυτού του μητρώου αγροτών, χρησιμοποιούνται ήδη από τους αγρότες για αγορά γης, αγορά αγροτικού αυτοκινήτου, άδειες λαϊκών αγορών, στο πρόγραμμα νέων αγροτών κ.λ.π..
    Ένα εύλογο ερώτημα είναι: πόσα μητρώα αγροτών θα υπάρχουν στη χώρα μας; με το δεδομένο ότι δημιουργήθηκε ήδη και δεύτερο μητρώο αγροτών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί και τρίτο; Και γιατί να μην αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που είναι το ποιο παλιό και συνεπώς το ποιο ενημερωμένο.

    Ευχαριστούμε,
    Αργύρη Λευκή και Κιορπελίδου Μαρία

  • 22 Απριλίου 2010, 07:01 | ΓΕΣΑΣΕ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΕΣΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ « ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΓΡΟΤΗ»

    Μία από τις βασικές αιτίες που εξηγούν την αναποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου, είναι η έλλειψη εφαρμογής στοχευμένων μέτρων που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες του αγροτικού κόσμου , έχουν δηλαδή συγκεκριμένους αποδέκτες.

    Η λογική « μοιράστε ότι έχουμε σε όλους» για να μην έχουμε πολιτικό κόστος , υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια , δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη, δεν υποστηρίζει με επάρκεια ούτε σηματοδοτεί τις διαρθρωτικές αλλαγές που υποτίθεται ότι έχουν σχεδιαστεί. Έτσι πολύ συχνά , το τελικό αποτέλεσμα ενός μέτρου πολιτικής είναι εντελώς διαφορετικό από τον αρχικό σκοπό του.

    Η δημιουργία Μητρώου Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η συστηματική ενημέρωσή του , αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων.

    Η αναγκαιότητα αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι πολύ σύντομα , οι διαπραγματεύσεις για την μετά του 2013 ΚΑΠ, ίσως οδηγηθούν και στον υπολογισμό του μεγέθους του αγροτικού τομέα κάθε χώρας-μέλος, των διαρθρωτικών γνωρισμάτων του κλπ.

    Κατά τη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ το ΜΑΑΕ δεν μπορεί να ταυτίζεται με το «Μητρώο Επαγγελματιών Αγροτών» . Στο ΜΑΑΕ πρέπει να καταγραφούν όσοι είναι οικονομικά ενεργοί στον αγροτικό τομέα, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τα συμβοηθούντα μη αμοιβόμενα μέλη της οικογένειας το ποσοστό εισοδήματος και απασχόλησης που αντλούν από την αγροτική ή άλλη ενασχόληση ή πηγή εισοδήματος, το είδος της άλλης ενασχόλησης. Πρέπει επίσης να καταγραφούν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτική γή,δασικές εκτάσεις, βοσκότοπους , κλπ, ανεξάρτητα εάν αυτά αποτελούν συγκροτημένη αγροτική εκμετάλλευση που νοικιάζεται, παραμένει ανεκμετάλλευτη , σε αγρανάπαυση κλπ.

    Έχοντας διαμορφώσει μία καθολική , αξιόπιστη και συνεχώς ενημερωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων, θα καταστεί δυνατό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων και να υπολογίζουμε το αποτέλεσμα μιας πολιτικής .

    Για παράδειγμα, όσοι θα έχουν πρόσβαση στην κατανομή κάποιου εθνικού αποθέματος ή στην ενίσχυση υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου , θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικοί από τους αποδέκτες ενός κοινωνικού μέτρου όπως του πετρελαίου θέρμανσης , ή τους χρήστες μίας υποδομής στην ύπαιθρο.

    Συνεπώς με την υλοποίηση του Μητρώου θα γνωρίζουμε όσους σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, τους εν γένει ενεργούς αγρότες , όσους αντλούν εισόδημα κυρίως από την αγροτική ενασχόληση , όσους έχουν αποκλειστικά αγροτικό εισόδημα, όσους κατέχουν αγροτική γη, αγροτικό κεφάλαιο και υποδομές, πώς τα αξιοποιούν , τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά δεδομένα κλπ.

    Ταυτόχρονα θα προσδιορισθούν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με αντικειμενικά κριτήρια , που κατά τη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ πρέπει να είναι ασφάλιση στον ΟΓΑ και επιπλέον τουλάχιστον το 50% της απασχόλησης ή του ατομικού εισοδήματος να προέρχεται από την αγροτική δραστηριότητα ή η ιδιότητα του αγρότη να εμφανίζεται ως κύριο επάγγελμα στη φορολογική δήλωση.

    Με τον τρόπο αυτό θα επιλέγονται κατά περίπτωση οι κατηγορίες «αποδεκτών» ενός συγκεκριμένου μέτρου.

    Μία δεύτερη παρατήρηση επί του κειμένου διαβούλευσης , αφορά την διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων. Με βάση το Προσχέδιο Νόμου οι εν λόγω δράσεις αποτελούν αγροτική δραστηριότητα , τα παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες θεωρούνται αγροτικά προϊόντα, και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παραγωγή τους μπορούν εύκολα να θεωρηθούν επαγγελματίες αγρότες , με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Έτσι για παράδειγμα , ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή νομικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται σε άσχετο αντικείμενο και κατέχει πέντε στρέμματα αγροτικής γης στα οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταικά , θα θεωρηθεί με ιδιαίτερη ευκολία επαγγελματίας αγρότης. Μάλιστα , εάν από την αρχική επαγγελματική του δραστηριότητα συνεχίζει να αντλεί τουλάχιστον το 70% του εισοδήματός του και το 65% της απασχόλησής του , θα θεωρείται «μικτή αγροτική εκμετάλλευση».

    Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη λεγόμενη αγροτουριστική δραστηριότητα. Έτσι με ιδιαίτερη ευκολία , οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην ύπαιθρο θα θεωρηθούν επαγγελματίες αγρότες κ.λ.π..

    Κατά τη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ οι εν λόγω ενασχολήσεις πρέπει να αποτελούν συμπληρωματική δραστηριότητα των υφισταμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων .

    Ο αγρότης πρέπει να είναι κατά βάση παραγωγός τροφίμων και βιομηχανικών φυτών και όχι παραγωγός ενέργειας. Επιπλέον η αγροτουριστική δραστηριότητα πρέπει να σχετίζεται άμεσα και αποδεδειγμένα με τον παραγωγικό προσανατολισμό της υφιστάμενης αγροτικής εκμετάλλευσης. Συνεπώς πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας να ορισθεί νομικά η πραγματική αγροτουριστική δραστηριότητα , να συγκεντρωθούν οι διαθέσιμοι πόροι στους πραγματικούς αγρότες που αποφασίζουν να επεκτείνουν τη δράση τους και στον τριτογενή τομέα , να σταματήσει η διασπάθιση δημοσίων πόρων που ενώ απευθύνονται σε αγρότες , τελικά καταλήγουν σε ετεροεπαγγελματίες και εταιρικά σχήματα.

    Τέλος , εξυπακούεται ότι το Μητρώο αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο του Κράτους. Συνεπώς το κόστος δημιουργίας και συστηματικής συμπλήρωσής του αποτελεί αποκλειστικά δημόσια δαπάνη.

  • 22 Απριλίου 2010, 06:48 | ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    μητρωο αγροτων υπαρχει και δουλευεται εδω και χρονια αλλα οι αγροτες οπως καιοι φορεις το θυμουνται μονο οταν χρειαζονται τη βεβαιωση
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1.ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ 1.50%ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 50%ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
    2.ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

    –ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ (on line)ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Η

    ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ

    -ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

  • 22 Απριλίου 2010, 04:48 | Μαρκάκης Κώστας

    Κατά τη γνώμη μου η νομοθετική ρύθμιση του θέματος είναι απαραίτητη. Το σχόλιο μου επικεντρώνεται κυρίως στα κριτήρια του χρόνου απασχόλησης και του ετήσιου εισοδήματος από την γεωργία.
    Η πρόταση σας κινείται κατά την γνώμη μου σε λάθος κατεύθυνση. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει μια εξειδίκευση στη γνώση του αντικειμένου η οποία αποδεικνύεται είτε με παραστατικά (πτυχίο) είτε με την πρακτική εξάσκιση και εκπαίδευση όμως το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο:
    ο/η γιατρός σπούδασε και εξειδιεκεύτηκε στον τάδε τομέα
    ο/η λογιστής σπούδασε οικονομικά
    ο/η φορτιγατζής απέκτησε άδεια Δ΄κατηγορίας κ.λ.π.
    Εσείς με την πρόταση σας θέλετε να διαιωνίσετε μια κατάσταση η οποία τόσα χρόνια έχει στερίσει από τους «πραγματικούς» αγρότες το αυτονόητο: την επαγγελαμτική τους κατωχύρωση.
    Με την πρόταση σας ακόμα και ο Δημόσιος Υπάλληλος, ο Γιατρός ή ο ταξιτζής μπορούν να θεωρηθούν «αγρότες» και να εγγραφούν στο Μητρώο.
    Και εντάξει να το κάνετε αυτό, έχετε αναλογιστεί το κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια πολιτική;
    Διευρύνωντας τον αριθμό των δικαιούχων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών:
    – το κόστος εκπαίδευσης και κατάρτισης (υποχρεωτικό για την πολλαπλή συμμόρφωση) μεγαλώνει και είναι δύσκολα διαχειρίσιμο
    – με αγρότες «μαϊμού» δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια ποιοτική γεωργία
    – ο κατακερματισμός του αγροτικού κλήρου θα συνεχιστεί με τις γνωστές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας

    Τέλος, μου κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν με την κρίση που περνάει αυτή την στιγμή η χώρα μας να κάνετε μια πρόταση οι άξονες της οποίας δεν διαφοροποιούνται σε τίποτα από το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει.

    Με εκτίμηση
    Κώστας Μαρκάκης

  • 21 Απριλίου 2010, 20:52 | αγροτικος συλλογος κατοχης

    Επιτελους ενα χρονιο ετημα τον κατα κυριο επαγγελμα αγροτων ψαχνει να βρει την λυση του και φενεται οτι τελικα κατι παει να γινει.
    Προσεξτε ομως το να ενεργοποιησεται το μητρωο μονο και μονο για να υλοποιησεται μια υποσχεση δεν λυνεται κανενα προβλημα και καλυτερα να μεινουν τα πραγματα ως εχουν.
    Το λεω αυτο γιατι κατ αρχην το ξεκινατε λαθος. Το 35 τις εκατο του συνολικου ετησιου εισοδηματος δεν καταχηρωνει τιποτα, παλι τα ιδια και τα ιδια.
    Το ποσο ακριβως θα ειναι το ξερεται εσεις πολυ καλυτερα απο εμας το θεμα ειναι εαν θελεται να τολμησεται πραγματικα τα ολα οσα πρεπει επιτελους να γινουν για να μπορεσουμε να επιβιωσουμε.
    Το μητρωο δεν ειναι τοσο απλο και απο μονο του δεν τελειωνει τα προβληματα του κλαδου αλλα εστω ας ειναι αυτο το πρωτο βημα μιας μεγαλης κουβεντας για την επιβιωση των πραγματικα κατα κυριο επαγγελμα αγροτων αλλα τουλαχιστων να γινει σωστα. Κυριοι η μεγαλητερη παραγωγηκη ταξη της χωρας μας εχει φτασει στα ορια της χρεωκοποιας και μαζι με εμας μαραζονουν και πολα αλλα επαγγελματα γιατι γνωριζεται πολυ καλα την τεραστια αλυσιδα επαγγελματων που επιβιωνει απο τον αγροτικο τομεα.
    Στηριξτε μας, παρτε τις σωστες αποφασεις τωρα διοτι δεν αντεχουμε αλλο, ξεκαθαριστε το τοποιο ας φυγουν επιτελους απο την μεση ολοι αυτοι που τοσα χρονια τωρα κλεβουν των ιδρωτα μας, δεν ζηταμε τιποτα που δεν μας ανηκει, θελουμε να συνεχεισουμε να κανουμε αυτο που πολυ καλα μας εμαθαν οι πατερες μας να κανουμε, αυτο που αγαπησαμε να κανουμε στον τοπο που γενηθηκαμε, μεγαλωσαμε, επενδησαμε, δημηουργησαμε οικογενιες.
    Με απλα λογια θελουμε να ζησουμε με αξιοπρεπεια, μην μας την στερειτε.

  • 21 Απριλίου 2010, 20:30 | Φωτης

    Για το μητρωο των αγροτων Λαβετε υπ οψιν οτι υπαρχουν ειδικες περιπτωσεις περιοχων.Στη Λεσβο υπαρχει μονοκαλλιεργια της ελιας.Λογω της νησιωτικοτητας,του ορεινου αναγλυφου αλλα και του πραγματικα ζημιογονου αποτελεσματος της ελαιοκαλιεργιας στη περιοχη,εχουν μεινει λιγοι υπερηλικες που ασχολουνται αποκλειστικα σαν αγροτες.Η ελαιοκαλλιεργια και ελαιοσυλλογη γινεται απο κατοικους που εχουν αλλο επαγγελμα-περισσοτερο απο μερακι και παραδοσιακα-.Ετσι εχουν αλλη ασφαλεια(ΤΕΒΕ,ΙΚΑ,κλπ) και το εισοδημα τους απο την αγροτικη ενασχοληση τους ειναιπολυ μικρο.Αν ολοι αυτοι αποκλεισθουν απο το οικονομικο αγροτικο αντικειμενο το νησι που εχει χασει τα τελευταια 50 χρονια το μισο πληθυσμο του θα ερημωθει

  • 21 Απριλίου 2010, 18:19 | Παναγιωτα

    Αγαπητή κα. Μπατζελή,

    είναι εντελώς λάθος να βάλετε όριο στο συνολικό εισόδημα των αγροτών πρώτον γιατί είναι παρα πολύ ευμετάβλητο εξαρτάται από την ποσότητα αλλά και από τις τιμές των εμπόρων και δεύτερον δίνεται τη δυνατότητα να εκμεταλλεεύονται και συνήθως γίνεται με το χειρότερο τρόπο τα διακαιώματα των αγροτών και εκείνοι που είναι δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, εφοριακοί…………και δεν έχουν οικονομικές ανάγκες και δεν εξαρτάται η ζωή τους από την καλλιέργεια και μόνο! Παρόλα αυτά, είναι εκείνοι που παίρνουν τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις και εκείνοι που δηλώνουν ψεύτικα ΦΠΑ……….άλλωστε ποιος θα τους ελέγξει? Η εφορία? χαχαχα…….. οι ίδιοι ελέγχουν τους εαυτούς τους!!!!!!!!!!!!!!! αξιοκρατία μηδέν!………. και έτσι στερούν στους κατεξοχήν αγρότες αρκετά χρήματα……….

    Αγρότης πρέπει να είναι εκείνος που έχει ένα και μοναδικό επάγγελμα και αυτό να είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία ή/και η αλιεία!

    Και σε αυτούς πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον, με συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση από τους τόσους γεωπόνους που προσλαμβάνεται κατά καιρούς και κάθονται στα γραφεία (ΤΟΚΑΑ και ΑΓΡΟΓΗ)και να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες είτε προς νέες καλλιέργειες, είτε προς την καθετοποιημένη παραγωγή ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν από τη μέση οι μεσάζοντες, είτε προς το γνήσιο και αυθεντικό αγροτουρισμό!

  • 21 Απριλίου 2010, 18:18 | Λεπίδας Κωνσταντίνος

    κ. Υπουργέ

    Θεωρώ απαράδεκτο και εμπαιγμό προς τον αγροτικό κόσμο το 35% ως ποσοστό εισοδήματος να μπορεί να προσδιορίσει τον κατά κύριο επάγκελμα αγρότη ακόμα και αν αυτό κατεβαίνει προς το παρον υπό τη μορφή πρότασης. Αν το 35% είναι ικανό ποσοστό ώστε να προσδιορίζει τον κατά κύριο επάγκελμα αγρότη τότε το υπόλοιπο 65% δεν είναι ικανό ώστε να τον αποχαρακτηρίζει;

    Κατά την άποψη μου θεωρώ ότι:
    1. Ικανό και αναγκαίο ποσοστό για τον προσδιορισμό του κατά κύριο επάγκελμα αγρότη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60%.
    2. Θα πρέπει να αποτελέσουν εξαίρεση οι συνταξιούχοι αγρότες που έχουν μόνο ως εισόδημα την αγροτική σύνταξη.
    3. Θα πρέπει να αποτελέσουν εξαίρεση οι αγρότες που μένουν μόνιμα στην επαρχία και παράλληλα με την αγροτική έχουν στην ιδιοκτησία τους μικρές επιχειρήσεις (περίπτερα, καφενεία, ψιλικατζίδικα κ.τ.λ.)

    Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας Λεπίδας Κωνσταντίνος

  • 21 Απριλίου 2010, 17:36 | ΑΝΤΙΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ Σ.Ν ΠΕΡΙ ΣΥΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΝ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΕΜΑΙ ΥΠΕΡ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΕΤΟΧΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Σ.Ε.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 21 Απριλίου 2010, 17:15 | ΑΝΤΙΦΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 30-35% ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Μ.Α ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΛΑΘΟΣ.Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 100% ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΛΑΘΟΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ