Οι Κύριοι Άξονες του Σχεδίου Νόμου

Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής :

1.Υποχρεωτικότητα εγγραφής

Θεσπίζεται ως υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων των επαγγελματιών αγροτών ως και των κάθε είδους κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης, νομικών και φυσικών προσώπων. Σε περίπτωση συγκυριότητας ή συνεκμετάλλευσης εγγράφεται το σύνολο των συγκυρίων ή των συμμετεχόντων στην εκμετάλλευση είτε είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες είτε είναι  κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης δηλ νομικά πρόσωπα ή και φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη.

2.Για να εγγραφεί κάποιος ως Επαγγελματίας Αγρότης στο Μητρώο πρέπει:

α) να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης. Ο όρος αγροτική εκμετάλλευση περιλαμβάνει τη μονάδα παραγωγής αγροτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένης της  αποθήκευσης, τυποποίησης και συσκευασίας αυτών, καθώς και τη μονάδα που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων,

β) να είναι ασφαλισμένος στον Ο.Γ.Α (Θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες, οι αγρότες που άλλαξαν κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω  της απασχόλησής τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες ή σε μονάδες διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας),

γ) να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και

δ) οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή να είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

3.Διαδικασία εγγραφής

Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ :

Α. Υποβάλλεται μηχανογραφικό έντυπο αίτησης από τον ενδιαφερόμενο απευθυνόμενο στα κατά τόπους παραρτήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Β. Ορίζονται οι φορείς για την ενημέρωση και εποπτεία του ΜΑΑΕ. Επισημαίνονται παράλληλα και οι επιπτώσεις που θα επέλθουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε περίπτωση παράλειψης, ή εκπρόθεσμης συμπλήρωσης της αίτησης και υποβολής αυτής, ή ανακριβούς ή ψευδούς συμπλήρωσης και υποβολής της.

Γ. Το έντυπο αυτό επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επισύρει τις συνέπειες αυτού σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς αυμπλήρωσής του.

Δ. Για την εγγραφή διενεργείται διασταύρωση με τα στοιχεία του ψηφιακού υποβάθρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όσον αφορά στις δηλούμενες εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις.

Ε. Η παράλειψη ή η ανακριβής συμπλήρωση και υποβολή αυτού επιφέρει έκπτωση από όλα τα ευεργετήματα, που προβλέπουν τα μέτρα γενικής στήριξης.

Αποτέλεσμα της καταγραφής όλων αυτών των στοιχείων, είναι η δυνατότητα έκδοσης μιας  ειδικής κάρτας-ταυτότητας,   βάσει της οποίας θα είναι δυνατή η πλήρης παρακολούθηση και η ουσιαστική στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας.

  • 21 Απριλίου 2010, 11:57 | Παπαδίνας Βασίλης

    Ένα επιπλέον κριτήριο προσδιορισμού του γεωργικού επαγγέλματος που θα πρέπει κατά την γνώμη μου να καταγραφεί, είναι και τα υπέρογκα χρέη που τυχών έχει ο κάθε αγρότης στην αγροτική τράπεζα. Δηλαδή ο κάθε επαγγελματίας αγρότης (ειδικά οι παλαιοί αγρότες) σήμερα αποπληρώνουν δάνεια στην αγροτική τράπεζα τα οποία καταδεικνύουν το φυσικό ποσοστό της εμπλοκής του με το γεωργικό επάγγελμα. Είτε τα αποπληρώνει στην αγροτική τράπεζα είτε τα έχει μεταφέρει σε άλλη τράπεζα (αφού η αγροτική δεν παλεύετε). Αυτά καλό είναι να βρεθούν να αποδειχθούν και να καταγραφούν για να ληφθούν υπόψη.
    Επίσης θα ήθελα να δω σε όλα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Θα πρέπει κάπου να υπάρχει αναλυτική καταγραφή των καλλιεργειών που κάνει ο κάθε αγρότης, των όποιων ζημιών υπέστει η παραγωγή του κάθε χρονιά, των τόνων ανά στρέμμα που παράγει, το που τα διέθεσε και τι εισόδημα του έδωσαν αυτά, το ποίους εργάτες (ονομαστικά), απασχολείσαι στην γεωργική του επιχείρηση. Έτσι θα φανεί και το εύρος των δραστηριοτήτων Όχι αντικειμενικά κριτήρια στην φορολόγηση των αγροτών. Να περνάμε όλοι μέσα στην φορολογική μας δήλωση όλα τα τιμολόγια αγοράς γεωργικών εφοδίων και φυτοφαρμάκων. Με αυτό το τρόπο και απίστευτα ποιο δίκαιη φορολόγηση θα υπάρχει, και οι γεωπόνοι θα πάψουν να φοροδιαφεύγουν, και δεν θα γίνονται αγορές μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια φυτοφαρμάκων, και θα διακρίνεται ο επαγγελματίας αγρότης από τον υποαπασχολούμενο στην γεωργία.

  • 21 Απριλίου 2010, 11:45 | TIGKILHS G

    Κυρια Υπουργέ
    Οπως γνωριζετε ο τομέας της αλιειας έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά με εκείνα του αγρότη. Επίσης η επαγγελματικότητα του αλιέα στηρίζεται σε ένα παμπάλαιο θεσμικό πλαίσιο(ΒΔ 666/66!!) που πρέπει να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση η αλιευτική επαγγελματικότητα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρμόδια Γεν.Δ/νση Αλιείας σύμφωνα με τ α νέα δεδομένα. Συνεπώς η ανάθεση της τήρησης του Μητρώου Αγροτών άρα και Αλιέων στον ΟΠΕΚΕΠΕ , που δεν διαθέτει καμμία εμπειρία , ούτε κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό σχετικά με την αλιεία, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και λάθη που μετά θα τρέχει να τα διορθώσει αν γίνεται το ΥπΑΑΤ κι οι υπηρεσίες του.
    Συστήνω την αρμοδιότητα να την δώσετε στις Υπηρεσίες Αλιείας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και που είναι αρμόδιες να εκσυγχρονισουν το θεσμικό πλαίσιο Εξ άλλου ο αριθμός των δικαιούχων δεν είναι τεράστιος και η κατάθεση των αιτήσεων προς τις Νομ. Υπ.Αλιείας θα μπορεί να γίνεται σε συνεργασία με τα Γεωτεχνικά Γραφεία των κατά τόπους Δήμων ή και τα ΚΕΠ.

    Ο Πρόεδρος Παν.Συλ.Ιχθυολόγων
    Δρ.Γ.ΤΙΓΚΙΛΗΣ

  • 21 Απριλίου 2010, 10:50 | Δ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΧ.ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΟΛΛΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΟΛΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝ ΕΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΠΕΠΟΝΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΑΝΑΝΑΣ ΠΑΠΑΓΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΡΟΓΔΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΑΤΑΤΕΣ Κ.ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ??ΠΡΩΤΟΝ Ο ΚΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Η ΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΗΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΑΠΙΟΙ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΙ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ..ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΑΝΑΤΖΑΡΙΣΤΗ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ .ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΕΙΕΙΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΥΓΕΙΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  • 20 Απριλίου 2010, 21:29 | Γιωργος Χαιδουλης

    Κατ¨αρχην, δεν ειμαι αγροτης, εκτος απο μερικες ελιες που κληρονομησα, αλλα μεγαλωσα κοντα σε αγροτες και ξερω πολλα απο την ζωη τους. Ζω στο εξωτερικο πολλα χρονια και εχω γυρισει πολλες χωρες της Ευρωπης. Οσον αφορα την γεωργικη πολιτικη πιστευω οτι αυτη πρεπει να αλλαξει γενικα παντου αλλα για την Ελλαδα θα προτεινω τα πιο κατω.

    Η χωρα μας ειναι φυση αδυνατον να ανταγωνιστει την παραγωγη αγροτικων προιοντων αλλων χωρων , πρωτα ευρωπαικων γιατι το κοστος παραγωγης ανα στεμμα γης δεν συγκρινεται με αυτο των αλλων χωρων. Οταν οι μεγαλυτερες σε παραγωγη χωρες παραγουν σε ποσοστο περισσοτερα προιοντα τοτε η τιμες σ¨αυτα τα προιοντα πεφτουν και την πληρωνουμε εμεις που παραγουμε λιγοτερα , γιατι οι υπολοιπες χωρες απο την ποσοτητα εστω και σε χαμηλοτερη τιμη βγαζουν πιο πολλα, ενω εμεις χανουμε. Πολλα παραδειγματα λαδι, Ελλαδα-Ισπανια η Ιταλια., εσπεριδοειδη κλπ.

    Πριν μπουμε σε μακροσκελεις διαβουλευσεις, η Κα Υπουργος και το επιτελειο της εφοσον θελουν να ασχοληθουν σοβαρα με την αναπτυξη της γεωργιας θα πρεπει να αποφασισουν πρωτα προς τα που θα παει αυτη.
    Θα ακολουθει τους υπολοιπους και θα τρεχει να μαζευει τα ψιχουλα και καθε φορα που το μπαμπακι πεφτει η τιμη ,απο υπερπαραγωγη σε αλλες χωρες , οι αγροτες θα κλεινουν την εθνικη, η θα κινηθει προς την κατευθηνση της εξειδικευμενης γεωργιας.

    Αναφερομαι στην βιολογικη καλλιεργεια, γιατι εχουμε ολα τα δεδομενα, καταπληκτικη γη, ηλιο, καιρο για να παραγουμε προιοντα που και στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο τα ψαχνουν με το μικροσκοπιο. Αλλα για να δημιουργηθουν τετοιες συνθηκες θα πρεπει να γινει ριζικη αναδιωργανωση των Αγροτικων Συναιτερισμων, ετσι ωστε να ασχοληθουν σοβαρα με την προωθηση ολων αυτων των προιοντων οχι μονο στη χωρα μας αλλα και παντου. Αυτη τη στιγμη ολοι οι συναιτερισμοι εχουν αφαιθει στη μοιρα τους και το μονο που τους ενδιαφερει ειναι πως θα μοιρασουν τις επιδοτησεις που παιρνουν και που θα μειωθουν συντομα, και πραγματικα ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Δεν υπαρχει καμμια γραμμη για το που βαδιζουν.

    Το πρωτο που θα πρεπει να γινει ειναι να στειλετε απο ενα κλιμακιο επιθεωρητων σε καθε συνεταιρισμο της χωρας , να αρχιση να ελεγχει τα βιβλια τους μπας και βρειτε καμμια ακρη, και να γινει μια κταγραφει αυτων που πραγματικα ειναι αγροτες, και της καλλιεργησιμης γης.

    Το δευτερο ειναι να στελεχωθουν αυτοι απο εξειδικευμενα ατομα , γεοπονους, λογιστες, ατομα οικονομικης γνωσης, να γινουν εκθεσεις παραγωγικοτας , στον καθενα και περρισοτερο βιωσιμοτητας, και συστασεις για μελλοντικες καλλιεργειες και δραστηριοτητες.

    Εαν θελετε να δημιουργησεται μητροωο αγροτων καλο ειναι, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν μετρα και σταθμα. Εγω προτεινω οτι αυτο θα πρεπει να το παιρνει ο πραγματικος αγροτης μετα απο τριετια οταν εχει αποδειξει οτι εχει τις τεχνικες και απλες γνωσεις συνγχρονης γεωργικης εκμεταλευσης της γης μετα απο σεμιναρια και απλες εξετασεις. Ο αγροτης της Ελλαδας ηταν ανεκαθεν πολυαποσχολουμενος, γη, ζωα κλπ, ακομα στα βουνα μας κανουν 2-3 δουλειες, αλλα θα πρεπει ορισμενοι με κινητρα της πολιτειας να εξειδικευτουν σε καλλιεργειες που θα κανουν τα Ελληνικα προιοντα πρωτοπορα στη διεθνη αγορα , γιατι τωρα αλλο απο γιαουρτι ΦΑΓΕ δεν υπαρχει στα ραφια των σουπερ μαρκετ στο εξωτερικο.

  • 20 Απριλίου 2010, 18:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ???
    ΒΡΙΣΚΩ ΣΩΣΤΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Η ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ Π.Χ ΣΥΜΒΑΣΗΟΥΧΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

  • 20 Απριλίου 2010, 16:12 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Επί των βασικών αξόνων του σχεδίου νόμου για την δημιουργία «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων – Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη» σας καταθέτω τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις μου.

    Ι. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    Α. Στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, με την οποία γνωστοποιείται η έναρξη διαβούλευσης των βασικών αξόνων του Σχεδίου Νόμου για την δημιουργία του ΜΑΑΕ, αναγράφεται ότι το Μητρώο θα περιλαμβάνει «… τόσο αλφαριθμητικές όσο και χαρτογραφικές πληροφορίες».Από την παραπάνω διατύπωση προκύπτει η πρόθεση του ΥΠΑΑΤ περί δημιουργίας αγροτικού κτηματολογίου, πρόθεση που έχει πολλές φορές ανακοινωθεί, αλλά και έχει θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το εγχείρημα είναι μεγάλο και δύσκολο , αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι επικαλύπτεται από αρμοδιότητες άλλων φορέων. Συγκεκριμένα το αγροτικό κτηματολόγιο, ως τμήμα του εθνικού κτηματολογίου, είναι αρμοδιότητα των φορέων δημιουργίας και τήρησης αυτού (ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και ΟΚΧΕ). Γιατί συνεπώς δημιουργείται η παραπάνω επικάλυψη, που σημαίνει επί πλέον σπατάλη χρημάτων, με αμφίβολο αποτέλεσμα; Αν όμως το ΜΑΑΕ προτίθεται να καλύψει μόνο τους αγρότες του ΟΣΔΕ – που δεν αποσαφηνίζεται στο υπό διαβούλευση κείμενο- τότε όλα τα σχετικά με τις χαρτογραφικές πληροφορίες καλύπτονται από το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ του ΟΣΔΕ (το γνωστό LPIS) και συνεπώς δεν απαιτείται καμία νομοθετική ρύθμιση.
    Β. Στον πρώτο βασικό άξονα «Υποχρεωτικότητα εγγραφής» αναγράφεται, ότι θεσπίζεται ως υποχρεωτική η εγγραφή στο ΜΑΑΕ των επαγγελματιών αγροτών ως και των κάθε είδους κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης, νομικών και φυσικών προσώπων. Ενώ στον επόμενο άξονα καθορίζονται τα κριτήρια , που πρέπει να εκπληρώνει ένας αγρότης, για να χαρακτηρισθεί επαγγελματίας. Έτσι και χωρίς να διαφαίνεται κανένας ουσιαστικός λόγος, διαχωρίζουμε τους αγρότες σε δύο τάξεις: τους επαγγελματίες και τους μη επαγγελματίες. Μα ούτε η Ε.Ε. δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους διακρίσεις! Φοβάμαι πως το σχέδιο νόμου θα εξελιχθεί σε ταξικό , χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.
    Γ. Περαιτέρω και όσον αφορά τα κριτήρια , που πρέπει να πληροί ένας αγρότης, για να χαρακτηρισθεί επαγγελματίας, αυτά είναι καθαρά τυπικά και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν την έννοια του επαγγελματισμού. Επαγγελματίας αγρότης είναι εκείνος π.χ. που τηρεί τους περιορισμός κατά το ράντισμα των αγροτικών του προϊόντων, σέβεται το περιβάλλον διατηρώντας την γη του σε καλή κατάσταση, τηρεί τους περιορισμούς για την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και συμμορφώνεται με τις σχετικές εγκυκλίους που έχει κατά καιρούς εκδώσει το ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα τα ποσοστά που καθορίζονται (αγροτική δραστηριότητα κατά 30% και να λαμβάνει από αυτή το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους ) είναι αυθαίρετα και δεν νομίζω ότι έχουν προκύψει από καμία εμπεριστατωμένη ανάλυση. Υπάρχει κίνδυνος, ο κατά τα παραπάνω οριζόμενος επαγγελματίας αγρότης να μην υπερβαίνει τους περιορισμούς του κανονισμού (ΕΕ) 73/2009 και τελικά να μην δικαιούται ενισχύσεων (π.χ. αν διαθέτει συνολική έκταση κάτω των 10 στρεμμάτων- δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις στην χώρα μας). Έτσι θα προκύψει το παράδοξο ,ο επαγγελματίας αγρότης να μην δικαιούται ενισχύσεων.
    Δ. Όσον αφορά στην διαδικασία εγγραφής των αγροτών στο ΜΑΑΕ, προβλέπεται η υποβολή μηχανογραφικού έντυπου αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στα κατά τόπους παραρτήματα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Επί πλέον προβλέπεται , ότι για την εγγραφή του ενδιαφερόμενου, διενεργείται διασταύρωση με τα στοιχεία του ψηφιακού υποβάθρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όσον αφορά στις δηλούμενες εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις. Από τα παραπάνω προκύπτει , ότι το ΜΑΑΕ θα καλύψει μόνο τους αγρότες του ΟΣΔΕ. Δηλαδή οι εκτός ΟΣΔΕ αγρότες δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σ’ αυτό; Έχω την άποψη ότι το ΟΣΔΕ δεν καλύπτει το σύνολο των αγροτών.

    ΙΙ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    Με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δόθηκε εντολή για νέα διακυβέρνηση και όχι για συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής. Το παρόν σχέδιο νόμου δεν βοηθά σε τίποτα , αλλά απλά συνεχίζει τις προηγούμενες πολιτικές. Αντί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προτείνονται τα παρακάτω:
    1.Το Μητρώο αγροτών να καλύψει απλά και μόνο τις απαιτήσεις της παραγράφου 1(στ) του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΕ) 73/2009 , σύμφωνα με την οποία συστατικό στοιχειό του ΟΣΔΕ είναι ένα «ενιαίο σύστημα καταγραφής της ταυτότητας κάθε γεωργού που υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης»,όπου ο όρος του γεωργού προσδιορίζεται σαφώς στο παραπάνω κανονισμό και φυσικά δεν γίνεται καμία διάκριση σε επαγγελματίες και μη αγρότες.
    2. Είναι προτιμότερο το ΥΠΑΑΤ να προσανατολισθεί στην αναβάθμιση του ΟΣΔΕ (π.χ. βελτίωση του συστήματος υποβοήθησης των αγροτών κατά την συμπλήρωση των αιτήσεων τους, βελτίωση του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ), για να αποφύγει τα πρόστιμα, που ετησίως μας επιβάλλονται από την ΕΕ, παρά να αναλωθεί σε ενέργειες αμφιβόλου αποτελέσματος. Δυστυχώς οι επιδόσεις μας στο τομέα του ΟΣΔΕ είναι αρνητικές.
    3. Να ενεργοποιηθεί το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ , που θεσπίζεται με το κεφάλαιο 3 του τίτλου ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 73/2009. Με την ενεργοποίηση του συστήματος αυτού, οι αγρότες μας θα αποκτήσουν ένα σύμμαχο, που θα τους κατευθύνει στις αποφάσεις τους και στις ενέργειες τους, ώστε τελικά τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν την χαμένη τους ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, στα πλαίσια μιας πράσινης ανάπτυξης. Έτσι θα ενισχυθεί ο επαγγελματισμός των αγροτών μας , χωρίς την χορήγηση τυπικών πιστοποιητικών, που μπορεί να αποδειχθούν άνευ αξίας.

    Αθήνα 20 Απριλίου 2010

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
    ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
    πρώην Δ/ντης της Δ/νσης
    Τοπογραφικής του ΥΠΑΑΤ

  • 20 Απριλίου 2010, 11:04 | ΝΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΤΟΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 35% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ; ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ;ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 380€ Η ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ;ΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑ ΣΚΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ ΠΑΡΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Η ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ -ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΓΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Διατυπώνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
    1. Ο ορισμός ενός επαγγέλματος οφείλει να στηρίζεται σε «γνώσεις» και «δεξιότητες». Πολύ δε περισσότερο σε επαγγέλματα που άπτονται της Δημόσιας υγείας και ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πιστοποιείται ο οποιοσδήποτε, χωρίς ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσης. Οι αγρότες χειρίζονται αγροχημικά και παράγουν προϊόντα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καταναλώνονται νωπά. Ποιος διασφαλίζει τη δημόσια υγεία αν οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρηθεί – ακόμη και αν δεν γνωρίζει ανάγνωση – ικανός να χειρίζεται αγροχημικά;
    2. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, βασικό πυλώνα της πολιτικής του, δεν θα έπρεπε αυτό με κάποιο τρόπο να αποτυπώνεται και στο εν λόγο νομοσχέδιο;
    3. Σχετικά με τις 4 προϋποθέσεις που τίθενται για να οριστεί κάποιος ως επαγγελματίας αγρότης, δηλαδή α) κάτοχος εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, γ) 30% ετήσιου χρόνου απασχόλησης και δ) 35% συνολικού ετήσιου εισοδήματος, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
    a. ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΙΣΗΣ: Από πού θα προκύπτει; Από οριζόντιους δείκτες που θα αναφέρουν π.χ. 100 ώρες ανά στρέμμα καλλιέργειας; Είναι δυνατόν αυτό το μέγεθος να είναι σταθερό και οριζόντιο; Είναι η γεωργία βιομηχανική παραγωγή να μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς ο χρόνος απασχόλησης; Αν μια χρονιά σε ένα αγρόκτημα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις (προσβολές από ασθένειες κ.λ.π.) τι θα σημαίνει αυτό;
    b. ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Είναι σταθερό το αγροτικό εισόδημα για να μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επαγγελματικού ορισμού; Αν κάποια χρονιά λόγω αγοράς ή άλλων αστάθμητων παραγόντων δεν επιτευχθεί το 35% του εισοδήματος θα παύει για ένα χρόνο να είναι αγρότης; Υπάρχει άλλο επάγγελμα που το εισόδημα καθορίζει την επαγγελματική ιδιότητα; Ένας δικηγόρος που για ένα χρόνο δεν έχει εισόδημα παύει να είναι δικηγόρος;
    4. Το νομοσχέδιο αποπνέει προχειρότητα και δεν αγγίζει την ουσία τους αγροτικού επαγγέλματος που είναι η ΓΝΩΣΗ. Μοιράζοντας «πλαστικές ταυτότητες» χωρίς περιεχόμενο στον οποιοδήποτε, επιτείνεται το αγροτικό πρόβλημα της χώρας. Το μόνο που δεν έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή είναι νομοσχέδια για παραγωγή μικροπολιτικών συνθημάτων.
    5. Για να είσαι ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ θα πρέπει κατά την γνώμη μου κάποιος να είναι:
    a. ΚΑΤΟΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ (Και όχι «εκμετάλλευσης» δεν κάνουμε «εκμετάλλευσης της γης», αλλά αειφόρο διαχείριση.
    b. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ.
    c. ΚΑΤΟΧΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΓΝΩΣΕΙΣ – ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ – ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
    d. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
    e. ΟΧΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Διότι: α) το εισόδημα είναι μεταβλητό και β) κάποιος έχει ένα εισόδημα από ενοίκιο, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αγρότης;

  • 20 Απριλίου 2010, 11:33 | akis

    tha ithela na prostheso to ekseis symfona kai me ta parapano dimosieymata.Autos o nomos eipotithete pos einai gia na oristei o orismos tou epagelmatia agroti kai oxi tou eteroepagelmatia.kata ti gnomi mou pisteyo oti epafelmatias einai kapoios pou asxolitai 100% me to epagelma tou kai oxi me to 30%.Thelo na episimano oti symfona me tin paron diataksi ean psifistei me ta paron pososta eisodimatos, mono epagelmaties agrotes den tha eimaste!!

  • 20 Απριλίου 2010, 08:39 | Δ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΤ/ ΑΡΧΗΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΗΠΑΡΞΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΑΜΠΕΛΙΑ Κ.Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΕΡΒΕΝΟΥΝ ΤΑ 50,000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΖΙΡΟ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κ,Α ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ..ΕΝΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΤΟ 50 ΣΥΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 30 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ. ΤΟ 50 ΣΥΝ ΕΝΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΗΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΓΩ ΠΧ ΕΧΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΕ ΤΖΙΡΟ 200,000 ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΟΛΛΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ
    ΕΠΕΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ .ΟΠΩΣ ΠΧ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΩΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΥΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΧΩΝΤΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΛΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

  • 20 Απριλίου 2010, 06:36 | ΗΛΙΑΣ

    ΤΟ 35% ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ Ε3.ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.ΣΤΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΩΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ Η΄’ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 47%ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ 1000Ε ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ε3.(ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ) ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ.ΕΙΣΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ, ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ,ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ,ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ,ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΕΣΚΛΠ) .ΕΠ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ,Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,Η ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΒΑΡΝΙΣΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

  • 19 Απριλίου 2010, 22:46 | ΧΑΡΗΣ

    Κυρία Υπουργέ Α.Α.&Τ.,
    Η ύπαρξη μητρώου επαγγελματιών αγροτών θεωρώ ότι είναι απαραίτητη.
    Παρ’ ολα αυτά η διάκριση σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη βάσει α) του ποσοστού επί του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει κάποιος από την αγροτική του δραστηριότητα και β) του ασφαλιστικού του φορέα (και η κατ’ επέκταση διαφορετική αντιμετώπισή τους από την πολιτεία) θεωρώ ότι δεν συμβάλει στο ζητούμενο το οποίο πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστηκότητας της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής, και η συγκράτηση στην Ελληνική επαρχία πληθυσμού με ικανοποιητικό εισόδημα.
    Πιο συγκεκριμένα:
    1. Το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής δεν συσχετίζεται με τον χρόνο που ο κάθε επαγγελματίας αγρότης αφιερώνει στην αγροτική εργασία ή με το εισόδημα που έχει από την αγροτική εργασία (σαν ποσοστά του συνολικού του εισοδήματος και εργασιακού του χρόνου).
    2. Το άνοιγμα διάφορων κλειστών επαγγελμάτων είναι πλέον γενικώς αποδεκτό ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και όχι η δημιουργία νέων κλειστών επαγγελμάτων.
    3. Πολλοί είναι αυτοί που συνδιάζουν τη γεωργική δραστηριότητα με κάποιο άλλο επάγγελμα και έτσι έχουν ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα και κίνητρο να ζήσουν στην Ελληνική επαρχία.
    4. Πολλοί από τους επαγγελματίες αυτούς («μη κύριο επάγγελμα αγρότες» σύμφωνα με την πρότασή σας)συνδυάζουν γνώσεις και δεξιότητες και από άλλους επαγγελματικούς χώρους (π.χ. κάποια εμπορική επιχείρηση, κάποια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, κ.λ.π.) και επιστημονικά πεδία (π.χ. γεωπόνοι, οικονομολόγοι, κ.λ.π.) τις οποίες εφαρμόζουν και στη γεωργική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα διάφορες καινοτομίες από τις οποίες επωφελούνται και οι υπόλοιποι αγρότες.

    Εναλλακτικά, προτείνω να εφαρμοστούν κριτήρια τέτοια που να επιβραβεύουν τον «καλό και σωστό επαγγελματία – παραγωγό αγροτικών προϊόντων» που να βασίζονται σε αρχές ποιότητας, προστασίας περιβάλλοντος κ.α. (π.χ. στη λογική «ecological footprint» ανά μονάδα αγροτικού προϊόντος που παράγει ο κάθε παραγωγός, σε σύγκριση με τους συναδέλφους του παραγωγούς). Έτσι, ο χαρακτηρισμός κάποιου αγρότη ως «επαγγελματία» θα στηρίζεται στην επαγγελματική του επάρκεια και όχι σε αυθαίρετα ποσοστά λογιστικής-φορολογικής φύσεως.

  • 19 Απριλίου 2010, 21:40 | SKRINIARIOS

    Aγαπητή κυρία Υπουργός

    Είμαι ένας πραγματικά κατά κύριο επάγγελμα αγρότης που έχει την ευκαιρία να γνωρίζει εκ των «έσω» τα πράγματα και να έχει μια καλύτερη εικόνα της αγροτιάς.
    Δεν θα μπω στην διαδικασία να σας δώσω εγώ συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε για να αναστηθεί ο ελληνικός αγροτικός κόσμος.Γιατί η σημερινή κατάσταση της αγροτιάς θυμίζει ασθενή εντατικής που έχει πέσει σε κώμα.
    Κάνετε μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σεβαστή.Εγώ θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένους κινδύνους και κάποια κακώς κείμενα τα οποία ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια τους αγρότες που διάφορο εκτός της γης και της ζωής τους δεν έχουν.

    1.ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
    Σεβαστοί και αγαπητοί πατριώτες μας με μόνιμη κατοικία κάποια πόλη,υπάλληλοι,έμποροι κ.λ.π. οι οποίοι εμφανίζονται στα χωριά τους τα Σαββατοκύριακα,κάνουν τις δουλειές τους με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο (αλλοδαποί,μισθωμένα μηχανήματα,μετρητοίς )και παράγουν αγροτικά προιόντα ανταγωνιζόμενοι τους υπολοίπους,οι οποίοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα.

    2.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ Ο.Γ.Α – ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
    Έταιροι αγαπητοί πατριώτες μας,οι οποίοι προ αμνημονεύτων ετών έζησαν τα νεανικά τους χρόνια στα χωριά τους βοηθώντας τους γονείς τους,μετανάστευσαν και αφού πήραν την σύνταξή τους από την αλλοδαπή επέστρεψαν στην πλούσια Ελλάδα μας και με μία υπογραφούλα από τον τοπικό ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. ή ενός αντιδημάρχου παίρνουν μια βεβαίωση αγροτικής προϋπηρεσίας που τους αναγνωρίζει το δικαίωμα συνταξιοδότησης.Έτσι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη!

    3.ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
    Κυρίως οι γυναίκες των αγροτών του Σαββατοκύρικου οι οποίες βγαίνουν στους αγρούς μόνο για να μαζέψουν χόρτα όταν το επιτρέπει ο καιρός.
    Μη μπορώντας ο σύζυγος να εμφανίσει αγροτικό εισόδημα αναλαμβάνουν το βάρος αυτές.Γράφονται σε συνεταιρισμούς που δεν γνωρίζουν,ανοίγουν λογαριασμούς στην ΑΤΕ που δεν έχουν ξαναπατήσει,υπογράφουν χαρτιά που δεν καταλαβαίνουν τι γράφουν και γίνονται στο τέλος κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες,ακριβώς σαν την μάνα μου που σακατεύτηκε 55 χρόνια δίπλα στον πατέρα μου για να εξασφαλίσει 450 ευρώ το μήνα.

    4.ΓΙΑΛΑΝΖΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
    Δικαιώματα που προήλθαν από τα ζοφερά χρόνια της απουσίας των καταραμένων ΔΕΚΑΤΡΙΨΗΦΙΩΝ όπου ο καθένας δήλωνε ότι ήθελε σαν επιλέξιμη γη.
    Σπίτια,αποθήκες,ποτάμια,βουνά,βοσκοτόπια,γήπεδα,νεκροταφεία,χωράφια που δεν δήλωναν οι ιδιοκτήτες τους,διπλοδηλωμένα με άλλο νούμερο και χίλια άλλα ήταν στην ετήσια διάταξη μιας συμμορίας,σε κάθε τόπο, με την ανοχή και τη βοήθεια των ανθρώπων που έπρεπε να τους ελέγχουν.
    Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.Νοικιάζουν ότι υπάρχει για να μπορούν να ενεργοποιούν κάθε χρόνο τα «Δικαιώματά» τους.Μόνοι κερδισμένοι, οι αγρότες που τους παραχωρούν τα νοικιασμένα για να τα σπείρουν και να πάρουν την παραγωγή ενώ αυτοί μόνο θα τα δηλώσουν στο Ο.Σ.Δ.Ε.

    Υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον πραγματικό Έλληνα αγρότη χωρίς να ματώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.Αρκεί να θέλετε να το κάνετε.Δεν μπορεί σ΄αυτήν την περίπτωση να είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη.Κάποιοι πρέπει να στεναχωρηθούν λίγο.
    Υπάρχουν πολλές ασύμβατες ιδιότητες:
    Διάδοχος πρόωρης – ιδιοτικός υπάλληλος – συμβασιούχος στο Δήμο
    Διάδοχος πρόωρης – Ε.Π.Υ.
    Διάδοχος πρόωρης – Νέος Αγρότης – Μελέτη – υπάλληλος φαρμακείου
    Κάτοικος εξωτερικού – υποβολή Ο.Σ.Δ.Ε.
    Έμπορος – αγρότης
    Εστιάτορας – αγρότης
    Οδηγός – αγρότης
    Λιανοπωλητής – αγρότης και πολλά άλλα.
    Όλα τα επαγγέλματα περιφρουρούνται από κάποιους νόμους.Το μοναδικό επάγγελμα που μπορεί να ασκήσει ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ χωρίς να ρωτήσει κανέναν είναι το αγροτικό.

    Στο χωριό μου έχει να μπει καινούργιο τρακτέρ περίπου 11-12 χρόνια.
    Φροντίστε με το νέο ΜΕΤΡΟ 121 να βοηθήσετε όλους εμάς τους «μικρούς» κλήρους που έχουμε μπροστά μας δεκαετίες δουλειάς να αλλάξουμε τα 35χρονα εργαλεία μας και όχι τους λίγους που τα αλλάζουν κάθε λίγο με κάτι καλύτερο επειδή διαθέτουν τα μόρια.
    Πρέπει να ξεχωρίσει εντελώς ο αγρότης από τον κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης,δεν είναι το ίδιο πράγμα.Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του και ας απολαύσει τους κόπους του έργου του.

  • 19 Απριλίου 2010, 21:07 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΛΛΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 30% ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ(ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΛΛΕΛΜΑΤΙΕΣ Κ.Λ.Π)ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΛΛΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ 100%,ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΚΛΥΠΤΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΙΑΒΙΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ 6000 ΕΥΡΩ Π.Χ.ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΙΔΗ ΕΧΟΥΝ 400 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΕΙΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ Η ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΡΕΜΑΤΤΑ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΩΤΟΣΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.
    ΟΠΩΣ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΙΣΙΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΗ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΓΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΙΔΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΙΣΗ.
    ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΝΕ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΗΞΩ ΟΤΙ ΚΟΛΑΩ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ,ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΦΟΥ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΡΤΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟΠ Η ΕΛΛΑΣ.ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ. ΒΟΥΛΕΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ.
    ΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΗΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • 19 Απριλίου 2010, 20:42 | Mouratidis Anastasios

    Αγαπητή κυρία υπουργέ
    Είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης καλλιεργώ 1500 στρ. ενοικιαζόμενα και ιδιόκτητα και με τα βίας τα φέρνω βόλτα .
    Εδω στην περιοχή μου έχουμε μεγάλο πρόβλημα από τον άνισο ανταγωνισμό από τους υπάλληλους, τις ΔΕΗ και αρκετούς Δημοτικούς υπάλληλους .Οι εν λογω κύριοι εμφανίζουν τις συζύγους τους σαν αγρότες,
    ενώ οι ίδιοι κάνουν όλη την δουλεία ,οι γυναίκες τους ούτε ξέρουν που είναι τα χωράφια ,καλλιεργώντας σιτηρά και καλαμπόκια ψυχανθή και αλλά. Είναι ασφαλισμένοι από την υπηρεσία τους έχουν στάνταρ κάθε μηνά μισθό κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους και πολύ ελεύθερο χρόνο,
    και ανεβάζουν τα ενοίκια στα χωράφια και τα περνούν από εμάς .
    Όταν πουλιέται κάποιο χωράφι μπορούν και το αγοράζουν γιατί οι τράπεζες τους δίνουν εύκολα δάνεια σε αντίθεση με εμάς που μας ζητούν τον ουρανό με τα άστρα .
    Πιστεύω ότι πρέπει να ελέχθη αυτό το είδος αγροτών .
    Όσο για το Μητρώο πιστεύω και εγώ ότι πρέπει το ποσοστό για να θεώρησε αγρότης να είναι πάνω από 75%.
    Δεν ζητάμε προστασία αλλά θέλουμε ισους ορούς για ανταγωνιστούμε .
    Γιατί εγώ το αγροτικό εισόδημα το θέλω για να ζήσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου ,ενώ κάποιοι άλλοι λένε δεν βαριέσαι έχουμε την μόνιμη δουλεία μας ε και ότι βγάλουμε και από τα χωράφια καλό είναι.

  • 19 Απριλίου 2010, 20:44 | xalepopoulos lefterhs

    Pros k.k. ypourgous grammateis kai fariseous.Eimai enas kthnotrofos me agelades kai paragw gala kai kreas arisths poiothtas mias kai xrhsimopoiw ellhnikes zwotrofes.Exwntas sumaxo afto pou den mporoun na exoun oi vories xwres tis evrwphs ton Hlio.Afto POU 8A PREPEI NA KATALAVOUN OI GEWRGOI KAI TO YPOURGEIO einai oti an den yparxoume emeis den 8a yparxoun kai oi gewrgoi.Poios 8a katanalwsei ta proionta tous;8a ta steiloun germaneia;Gallia;Ma apo ekei erxwnte tzampa.Sth perioxh mou to 60 ta ekato aftwn pou asxolounte me th gewrgia einai syntaxiouxoi ths DEH kai dhmosioi ypalhloi.Mias kai mexri xtes vgenan sth syntaxh sta 50 xronia.Me mia paxia syntaxh xtyphsan ta noikia me megalhteres times kai ta phran apo tous kata kyrio epagelma gewrgous.Opoioi vevaia ta exoun gramena stis gynaikes tous sta paidia tous stis 8eies tous h opou allou mporesan gia na mhn fenonte oi idioi kai plhrwsoun megala posa sthn efopoia.Giafto prepei K.K. ypourgoi na xwristoun oi amnoi apo ta erifia.100 ta ekato agroths sta mhtrwa na meinoun oi synhdhtoi epagelmateies oxi stous apateoniskous papatzhdes pou mono kako kanoun sth tyrania pou travame.[ARDASSA-PTOLEMAIDOS].

  • 19 Απριλίου 2010, 19:37 | Νικολαος

    Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος που δεν θα ειναι κατα 30% του χρονου του απασχολουμενος σε αγροτικες εργασιες αλλα λογω επαγγελματος (γεωπονος) ασχολειται με την γεωργια θα μπορουσε να λογιστει σαν επαγγελματιας αγροτης και γιατι ο συγκεκριμενος δεν ειναι επαγγελματιας αγροτης αλλα θεωρειται εξ επαγγελματος επαγγελματιας του χωρου.
    Αν παρολα αυτα δεν ειναι εγγεγραμενος στο ταμειο του ΟΓΑ αλλα σε αλλο ταμειο ασφαλισης παυει να ειναι επαγγελματιας του χωρου και ειναι οποιος θα μπορεσει να ασφαλιστει στον ΟΓΑ ασχετως αν ασχολειται ενεργα με την γεωργια?
    Με την προταση να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του καταδικαζεται η δυνατοτητα του συγκεκριμενου επαγγελματια να επενδυσει σε αλλη δραστηριοτητα εκτος απο την γεωργια με τον φοβο της απωλειας του δικαιωματος να εισαι επαγγελματιας αγροτης.
    Αυτο το ιδιαιτερο ασυμβιβαστο για την επαγγελματικη πορεια του καθενος ερχεται σε συγκρουση με την αναμενομενη αρση των κλειστων επαγγελματων που θεωρειται απαραιτητο και κομβικο σημειο- για πολλους- για την αναπτυξη της οικονομιας.

    Ευχαριστω για την φιλοξενεια σας

  • 19 Απριλίου 2010, 19:59 | ΔΡΑΓΑΤΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν θα κανω κριτικη σε αυτα που γραφτηκαν αλλα θα κανω την προταση μου κατευθειαν.
    επαγγελματιας σε ενα κλαδο νοειται αυτος που ασχολειται επαγγελματικα με τον κλαδο εχει κανει επενδυσεις στον κλαδο και λειτουργει καθημερινα την επιχειρηση του ανλωντας οχι το 30 οχι τΟ 50 αλλα κοντα στο 90% του εισοδηματος του απο το επαγγελμα αυτο.
    θεωρω οτι επαγγελματιας αγροτης ειναι αυτος που διαλεξε να καθησει στην υπαιθρο , να επενδυσει και να χρεωθει για αυτην την γη που υπηρετει.
    εν τελει δεν εχει ως συμληρωμα του 35% την αγροτικη ασχολια.
    προτασεις
    ΣΗΜΕΡΑ πρεπει γεωργος και κτηνοτροφος ειναι οποιος αποδυκνυει οτι το 70% ,δηλαδη, πανω απο τα 2/3 του συνολικου του εισοδηματος προερχονται απο την γεωργια- κτηνοτροφια-αλιεια.
    .
    ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ,αγροτης θα ειναι αυτος που θα κανει εξειδικευμενες σπουδες πανω στον κλαδο που θα θελησει να ακολουθησει(γεωργια – κτηνοτροφια – αλιεια) μετα την υπωχρεωτικη τουλαχιστον εκπαιδευση.
    ολοι οι επαγγελματιεσς καταρτιζονται στο χωρο τους ο αγροτης γιατι οχι?
    ας γινουν επιτελους υπωχρεωτικα τα αγροτικα σχολεια για να εχουμε επαγγελματιες αγροτες και να μην μπορει ο καθενας να μπαινει σε αυτο το χωρο οποτε του καπνισει.
    οσο για αυτους που εχουν την γη και δεν ειναι αγροτες ας διμιουργηθει ενας φορεας που θα πανε να νοικιαζουν σε αυτο την γη και οι επαγγελματιες αγροτες να την νοικιαζουν νομιμα πλεον απο τον φορεα δινοντας το αναλογο ενοικιο που θα καθοριζει αυτος ο φορεα,και εν τελει
    δεν υπωχρεωσε κανενας ,κανεναν να μπει σε κανενα επαγγελματικο χωρο αλλα οταν μπει σε αυτο κοιταει να διασφαλισει τα δικαιωματα του, εεεε ας διασφαλισει τα δικαιωματα του επαγγελματικου του κλαδου και ας μην προστρεχει σε αλλους για συμπληρωματα.
    οποις θελει συμπληρωμα θα περνει μονο την εμπορικη αξια του προιοντος και καμια ενισχυση κοινοτικη η κρατικη.
    ΣΥΝΟΨΙΖΩΝΤΑΣ,ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΗΛΑΔΗ στο τριτο σημειο και συμφωνω στα αλλα τρια.

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΓΙΑΤΡΟΔΗΜΣΙΟΙΔΩΤΙΚΟΥΣΥΠΑΛΛΗΛΟΑΓΡΟΤΕΣ.

  • 19 Απριλίου 2010, 19:23 | Θοδωρής

    Κάποιος είπε σε πιο άλλο επάγγελμα με 30% του χρόνου σου και με 35% εισόδημα θεωρείσαι επαγγελματίας! Συμφωνώ απολύτως! Όλοι δηλαδή να μπορούν να είναι αγρότες και εμείς που πραγματικά είμαστε να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, λόγου χρόνου γιατί όταν είσαι αγρότης δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα εκτός από δύο μήνες το χρόνο! «Σας ευχαριστούμε» πάρα πολύ για όλους τους νόμους στήριξης προς εμάς, θα καταφέρετε σε λίγο να μας αφανίσετε!!! Αν θέλουνε κάποιοι να μην πουλήσουν τα χωράφια τους γιατί θα βρεθούν μερικοί και θα πουν εμείς που
    τα κληρονομήσαμε τη θα τα κάνουμε? Να τα εκμεταλέυονται και να παίρνουν
    μόνο εμπορική αξία όχι επιδότηση! Έχω πάρα πολλά να πω άλλα θα κλείσω εδώ γιατί θέλω πολλές σελίδες για να γράψω!

  • 19 Απριλίου 2010, 18:54 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ

    ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 100% ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΧΙ ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΓΡΟΤΗΣ

  • 19 Απριλίου 2010, 18:52 | ΛΙΑ…

    Πολύ σωστό και σε άριστο δρόμο το νομοσχέδιο. Πολύ σωστά και τα ποσοστά και οι όροι, ειδικά σε ότι έχει σχέση με τον μικρό αγροτοκτηνοτρόφο στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές-που εκ των πραγμάτων είναι προβληματικές-. Αυτός λοιπόν ο αγροτης έχει μικρό αγροτικό εισόδημα, έχει λίγα ζώα, είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αρκετά χρόνια έχει βιβλιάριο ΟΓΑ, πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις τις εισφορές στον ΟΓΑ. Δηλώνει αληθινά και πραγματικά στοιχεία για τα ζώα του όποτε του ζητηθεί απο ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ, τηρεί ευλαβικά το μητρώο ζωικής εκμετάλευσης ! Όμως αυτός ο αγρότης κάνει και πολλά άλλα μεροκάματα για να συντηρηθεί και να τα βγάλει πέρα ! (Π.Χ.Πλένει πιάτα σε αγροτουριστική μονάδα…) Παύει ωσ εκ τούτου να είναι αγρότης?? Όχι βέβαια! Μπράβο κύριοι και κυρίες του Υπουργείου! Συνεχίστε έτσι μπας και διορθωθεί κάτι σ’αυτή την έρμη την Ελλαδίτσα μας ! Είστε σε πολύ καλό δρόμο. Τις προτάσεις σας τις δέχτηκε με μεγάλη χαρά όλος ο αγροτικός κόσμος των ορεινών περιοχών που ερημώνει σιγά-σιγά…

  • 19 Απριλίου 2010, 18:21 | βαχαρογλου φαίνια

    Επιτέλους το μητρώω αγροτών υπο δημιουργία.Πιστεύω σε εύλογο χρόνο.Δυστυχώς εγώ ακόμα περιμένω την ειδοποίηση για εγγραφή στον ΟΓΑ,λόγω της έγκρισης μου ως νέα αγρότης.Ελπίζω να γίνει σύντομα.Πολλοί συμπατριώτες μας έχουν στην κατοχή τους αγροτικές εκτάσεις απο γονείς,κληρονομιές κ.λ.π. τις οποίες καλλιεργούν μόνο και μόνο για την είσπραξη των δικαιωμάτων (επιδοτήσεις),χωρίς να παράγουν ποιοτικά προϊόντα ή ακόμα και καθόλου.Αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα: Α)τα προϊόντα να μην γίνεται ανταγωνιστικά,Β)να εισάγονται αθρώα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες (τουρκία),Γ)να μειώνεται το εισόδημα απο τους κατά κύριο αγρότες και δ) να απολαμβάνουν ευεργετήματα(επστροφή ΦΠΑ,φόρου κατανάλωσης καυσίμων,κ.λ.π) και να μειώνεται το ποσοτό επιστροφής σε αυτούς που πραγματικά μοχθούν στον αγρό.Αυτά είναι μερικά απο τα πολλά που πρέπει να αλλάξουν με το μητρώο ώστε πλέον και στην χώρα μας να ξέρει κάποιος που πραγματικά ανήκει (επαγγελματικός χώρος),σε ποιό ασφαλιστικό φορέα ανήκει και στο τέλος-τέλος να γνωρίζει και η πατρίδα μας πόσους αγρότες,κτηνοτρόφους έχει.
    Εύχομαι,γιατί ευχή κάνω, αυτό που τώρα ξεκινάει να συνεχιστεί και να περαιωθεί γρήγορα και επιτέλους κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

  • 19 Απριλίου 2010, 18:03 | Γιώργος Παγουρόπουλος

    » ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ »
    1)Σχετικά με το ποσοστό 30%, έχω να ρωτήσω τον σοφό που πρότεινε το συγκεκριμένο ποσοστό με τι κριτήρια το έβγαλε. Γιατί δεν είναι 100%, ή 50%, ή 34,99% ή ακόμη και 10% ?
    Ποιό το όφελος , να προτείνουμε αυθαίρετα ένα ποσοστό επί του εισοδήματος χωρίς καμιά λογική. Ας δούμε στην πράξη ένα παράδειγμα. Σε καλλιεργητή γης , που συμπληρώνει το εισόδημά του με άλλες πηγές
    ( όπως άλλωστε συνιστούσε και η ίδια η επίτροπος Γεωργίας στους αγρότες , να βρουν μια δεύτερη δουλειά για να ανταπεξέλθουν στους δύσκολους καιρούς),καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή και άρα ούτε ώρες στην γεωργία συμπληρώνει , ούτε γεωργικό εισόδημα και «μεταμορφώνεται» σε μη αγρότη.
    Το επόμενο έτος ,χωρίς καιρικά προβλήματα, «μεταμορφώνεται» , κατά το νομοσχέδιο ξανά αγρότης και αυτό ίσως επαναλαμβάνεται διαρκώς !
    Και για να απολαύσει τι ? Κάποιες επιπρόσθετες επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις ? Δηλαδή πάλι κατασκευάζουμε οικονομικά δεκανίκια , που από τα οποία υποτίθεται ότι θέλουμε να απαλλαγούμε με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ( αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και σταδιακή τους κατάργηση ) ?
    2)Το πόσες ώρες ασχολείται πραγματικά κάποιος με την γεωργία , είναι πράγματι ο μοναδικός ίσως τρόπος να προσδιορίσεις το επάγγελμα, αλλά αυτό είναι ασφαλές μόνο για το εάν είσαι ή όχι δημόσιος υπάλληλος. Στους ιδιωτικούς υπάλληλους δεν ισχύει, διότι θα οδηγήσει ακόμη πιο πολλούς εργαζόμενους στην παροχή έργου και όχι μισθωτής εργασίας ( πράγμα βέβαια επιθυμητό για την εργοδοσία ).
    Συμπερασματικά προτείνω ως μοναδικό κανόνα τον ακόλουθο : εάν το φυσικό πρόσωπο έχει αγροτικό εισόδημα και θέλει, μπορεί να ονομάζεται αγρότης , αρκεί να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ , να έχει επάρκεια επαγγελματικής κατάρτισης ( διαχείρισης περιβάλλοντος )και να μην είναι δημόσιος υπάλληλος με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το δημόσιο. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Τώρα εάν τα χρήματα που κερδίζει είναι αρκετά ή όχι για να ζήσει , περισσότερα ή λιγότερα από κάποιο ενοίκιο που εισπράττει, ή από κάποια μεροκάματα που έτυχε να πραγματοποιήσει, είναι καθαρά δικό του θέμα και μάλιστα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, το τί επάγγελμα θα ακολουθήσει.

    Βέβαια τίθεται το ερώτημα εάν ο αγρότης κερδίζει ή χάνει, την στιγμή που σήμερα ο νόμος λέει, ότι «αγρότης θεωρείται αυτός με ποσοστό αγροτικού εισοδήματος άνω του 50% του συνολικού του εισοδήματος». Άρα το υπουργείο πάει για αύξηση του αριθμού των «αγροτών» και όχι για μείωση. Μήπως με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να πιάσει φορολογητέα ύλη που δεν δηλώνεται από κάποιους με δόλωμα πιθανές μελλοντικές αγροτικές επιδοτήσεις ? Μα όλοι ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον ορισμό του αγρότη αλλά στο ότι δεν έχει νόημα σήμερα να είσαι όχι μόνο ούτε αγρότης , αλλά ούτε καν ιδιοκτήτης γης.
    Βέβαια , σε λίγο οι περισσότεροι Έλληνες θα είμαστε άνεργοι , οπότε θα μπορέσουμε πιο εύκολα να αποκτήσουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , το «επάγγελμα αγρότης» αυτόν τον τόσο ποθητό τίτλο ! !
    Εναλλακτικά προτείνω την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και προϊόντα, την κατάργηση των συντελεστών καθαρού κέρδους ανά καλλιέργεια, διότι πλέον έχουμε μόνο συντελεστές καθαρής ζημιάς σε όλες τις καλλιέργειες, κατάργηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες , εδώ κέρδος θα έχει το κράτος , διότι έχουμε μόνο ζημιές, κατάργηση των κάθε είδους μεταβιβάσεων αγροτικής γης,( τουλάχιστον να προλάβουμε να πουλήσουμε) κατάργηση του φόρου στα καύσιμα, διότι όλοι οι αγρότες σήμερα κινδυνεύουν να ονομαστούν «λαθρέμποροι» και γενικός κανόνας » ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ «. Σε αντίθετη περίπτωση η ραχοκοκαλιά της χώρας , ο αγροτικός κόσμος , οι άνθρωποι της Ελληνικής υπαίθρου όπως τους ξέραμε μέχρι σήμερα, θα συναντώνται μόνο στα βιβλία της ιστορίας.

  • 19 Απριλίου 2010, 18:47 | Λάμπης Παπαγεωργόπουλος

    Ο Αγρότης είναι ένα από τα πολλά ελεύθερα επαγγέλματα που κάποιος μπορεί να εξασκεί. Η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους αγρότες όπως και όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Ο ξυλουργός, ο υδραυλικός, η μοδίστρα, ο δικηγόρος, ο περιπτεράς, ο μαγαζάτορας και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες που δεν εργάζονται σε ένα εργοδότη με μισθό αντιμετωπίζονται λίγο πολύ ενιαία από την πολιτεία.
    Οι όροι και προϋποθέσεις που ασφαλίζουν το κάθε επάγγελμα, οι επαγγελματικές ενώσεις, τα επιμελητήρια και οι ενώσεις θα πρέπει να είναι ενιαίοι για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα.
    Είναι παράλογο μια ομάδα σαν τους αγρότες να αντιμετωπίζεται διαφορετικά ( προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ) από τους άλλους επαγγελματίες.
    Κάθε παρέμβαση στην λογική αυτή δημιουργεί στεγανά και ανισότητες, προνόμια αλλά και δικαιώματα, που δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Εκμαυλίζουν τους ανθρώπους τις ομάδας αυτής και τότε αρχίζουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα.

    Ζητάει η πολιτεία από τον υδραυλικό να απασχολείται 35% του χρόνου του στην υδραυλική για να τον βαφτίσει υδραυλικό ???

    Ζητάει η πολιτεία από τον μαγαζάτορα να δηλώνει 35% του εισοδήματος του από το μαγαζάκι του ???

    Ζητάει η πολιτεία από τον ξυλουργό να έχει ιδιόκτητο ξυλουργείο ???

    Ζητάει η πολιτεία από την μοδίστρα να έχει αναγκαστικά πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία ???

    Η πολιτεία πρέπει να ξεκολλήσει από τις κατεστημένες και αναχρονιστικές θέσεις που επιβάλλουν κανόνες οργάνωσης σε ένα ελεύθερο επάγγελμα όπως κατεξοχήν είναι του αγρότη.

    Η ασφάλιση του αγρότη και του κεφαλαίου του πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα άλλα ελεύθερα επαγγέλματα.

    Το κεφάλαιο του αγρότη είναι η γη που έχει ή μπορεί να μισθώσει, τα μηχανήματα που κατάφερε να αποκτήσει, η γνώση και εμπειρία του και πάνω από όλα η όρεξη του για δουλειά και δημιουργία.

    Εάν έχει ένα στρέμμα ή εκατό, αν έχει ή δεν έχει και άλλη απασχόληση, αν ανήκει ή όχι σε κάποιο σωματείο ας το αποφασίσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

    Όταν οι αγρότες ξεφύγουν από την μιζέρια των επιδοτήσεων, των εργατοπατέρων που τους εκμεταλλεύονται με τις αναγκαστικές ενώσεις, τις τιμές προστασίας που προσωρινά τους προσφέρονται από ύποπτα ντόπια και ξένα συμφέροντα, θα βρουν τις λύσεις μόνοι τους. Όπως τις βρήκαν και όλοι οι επαγγελματίες.

    Αυτό που η πολιτεία πρέπει να τους εξασφαλίσει είναι η ισότιμη πρόσβαση τους στην τραπεζική αγορά, στην εκπαίδευση, στην πληροφορία, στην κοινωνική και πολιτιστική μοιρασιά αγαθών και υπηρεσιών που παρέχεται στις πόλεις και τα μεγάλα κέντρα της πατρίδας μας.

    Αυτή είναι μια νέα απελευθέρωση ενός επαγγέλματος που κανείς δεν αναφέρει.

  • 19 Απριλίου 2010, 18:37 | kostas

    πρεπει να εχει εισοδιματα πανω απο 70% απο αγροτικα για να λεγεται και να δικεουται αποζιμιωσει ελγα και δικαιωματα μονο σε αυτου,

  • 19 Απριλίου 2010, 18:51 | kostas

    den simfono me to 35 % tou isodimatos pou lete , prepei gia na legete kapios kata kirio epaggelma agrotis na exi isodima pano apo 70% apo agrotika isodimata kai mono autos na dikeoute apozimiosis elga, kai epidotisis- dikeomata.

  • 1. Α. ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ Ή ΟΧΙ ?
    Β. ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ?
    Γ. ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ Π.Χ. Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΤΟΥ 2007 ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟΝ 4/ 2010.

    2. ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΙΑ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ Ν ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΑΛΛΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΛΛΑ Κ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ? ( Π.Χ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΕΛΟΣ ΟΕ, ΕΕ,ΕΠΕ, ΑΕ )

    3. ΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 65% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΡΑ ΘΑ ΈΧΕΙ 100% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 35% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ! ?

    4. Α. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ. ( ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ) ΠΩΣ Θ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ?
    Β. ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ?

    5. ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΓΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ Θ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ?

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ Θ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Κ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ΑΛΑΜΠΑΚΗΣ Γ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  • 19 Απριλίου 2010, 17:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κατ αρχήν συμφωνώ με το να ισχύσει ένα ποσοστό του ατομικού εισοδήματος στον καθορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, γιατί σε πολλές περιοχές και σε διάφορες καλλιέργειες η ενασχόληση δεν είναι όλο το χρόνο.
    Μήπως όμως οι πραγματικοί (100%) αγρότες είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν λείπουν ούτε μία μέρα το χρόνο από την εκμετάλλευσή τους ή όσοι καλλιεργούν σε θερμοκήπια διάφορες καλλιέργειες που επίσης εργάζονται 340 ημέρες το χρόνο;
    Πόσες φορές είδαμε αγρότες (μεγάλων καλλιεργειών-δενδροκομικών) να είναι στους δρόμους σε συλλαλητήρια και πόσες φορές είδαμε κτηνοτρόφους και αγρότες που έχουν θερμοκήπια; Δεν πρέπει να μας προβληματίζει;
    Σχετικά με το μεγάλο ζήτημα του ποσοστού του γεωργικού εισοδήματος. Θεωρώ ότι ξεκινά λάθος από τη στιγμή που οι αγρότες φορολογούνται λάθος. Το τεκμαρτό εισόδημα κατά την άποψή μου είναι πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα φυσικό πρόσωπο με 50 στρ ελιές ξερικές φαίνεται ότι έχει συνολικό εισόδημα 32,53€/στρ δηλαδή 1626,50€. Είναι πραγματικό; Αν επιπλέον αυτό το φυσικό πρόσωπο έχει μια γκαρσονιέρα την οποία νοικιάζει προς 320€/μήνα το χρόνο εισπράττει 3840€ και αυτόματα δεν θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.(ποσοστό γεωργ. εισοδ 29,7%).
    Τα συμπεράσματα είναι:
    1. Ένας αγρότης 50 στρ με ελιές που πραγματικά αγωνίζεται στα χωράφια του, σίγουρα δεν ζει με 1626,50€ το χρόνο.
    2. Όταν ο αγρότης χρειαστεί δάνειο για να αγοράσει σπίτι ή αυτοκίνητο ή αγροτικό μηχάνημα, η τράπεζα δεν τον εμπιστεύεται.
    3. Αν δε, κληρονόμησε και μια γκαρσονιέρα, το κράτος δεν τον θεωρεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
    Κάποτε στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός. Σας ευχαριστώ

  • 19 Απριλίου 2010, 17:58 | γιαννης

    αυτο το 30% ειναι εντελως απαραδεκτο.ειμαι μονο αγροτης (πορτοκαλια) και πουλαω σε εξευτελιστικες τιμες και με μεγαλη δυσκολια.γιατροι δικηγοροι στρατιωτικοι και λοιποι βολεμενοι πουλανε και αγροτικα προιοντα(καλιεργουν οι αλβανοι και λοιποι μεταναστες)με συνεπεια να δυσκολευομαστε απιστευτα εμεις οι μικροι επαγγελματιες αγροτες.θα ειναι τεραστιο λαθος…αν δεν ειναι εγκλημα κατα των επαγγελματιων αγροτων,και κυριως των φτωχων.ΕΛΕΟΣ………..

  • 19 Απριλίου 2010, 16:21 | XSERE

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  • 19 Απριλίου 2010, 15:23 | ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Ονομάζομαι Κοσμίδης Θεοχάρης είμαι έγγαμος με 2 παιδιά και είμαι 34 ετών .
    Από την νεανική μου ηλικία ασκώ το επάγγελμα του αγρότη και έχω ασφάλεια ΟΓΑ.
    Το 2006 καθώς αποφάσισα να δημιουργήσω οικογένεια, διαπιστώνοντας ότι το εισόδημα μου από την γεωργία δεν αρκούσε αναζήτησα εργασία Προσελήφθηκα ως συμβασιούχος στο ΕΘΙΑΓΕ με την ειδικότητα του σταβλίτη. Η απασχόληση μου δεν είναι μόνιμη κάθε 6 ή 8 μήνες ζω με την αγωνιά για την ανανέωση της σύμβασης μου. Παράλληλα εξακολουθώ να ασκώ το επάγγελμα του αγρότη καθώς είμαι κάτοχος αγροτικής γης (ιδιόκτητης και ενοικιαζόμενης ) έχω όμως περίπου 300 ένσημα το χρόνο στο ΙΚΑ από τη απασχόληση μου. Με δεδομένο αυτό το γεγονός θα θεωρούμε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης? Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση μου τι θα γίνει ? δεν θα είμαι ούτε μισθωτός ούτε αγρότης?

  • 19 Απριλίου 2010, 14:33 | Nasos-T

    Προσωπικά δεν συμφωνώ με την θέσπιση του Μητρώου Αγροτών. Το θεωρώ μέτρο αναχρονιστικό και συντεχνιακό. Αμφισβητώ την χρησιμότητά του και πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα.
    Επιπλέον οι προϋποθέσεις που τίθενται στο παρόν σχέδιο Νόμου, είναι ανεπαρκείς και νομίζω ότι θα προκαλέσουν στρεβλώσεις και προστριβές, δεδομένης της δαιδαλώδους φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
    Έτσι, πολλοί επαγγελματίες (αλλά πολυδραστήριοι) αγρότες που τηρούν βιβλία του ΚΒΣ, πιθανότατα θα μείνουν εκτός Μητρώου, ενώ πολλοί αφορολόγητοι (και φοροδιαφεύγοντες) αγρότες του «αντικειμενικού συστήματος» σίγουρα θα ενταχθούν. Επίσης, παραγωγοί που κάνουν καθετοποίηση και διαθέτουν τα προϊόντα τους στην λιανική, ακόμα και αν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, επειδή θεωρούνται από το ισχύον φορολογικό σύστημα ως έμποροι, πιθανότατα θα μείνουν και αυτοί εκτός μητρώου.
    Τέλος, στο σχέδιο Νόμου θα έπρεπε να μας ενημερώνετε και για κάποια άλλα πράγματα εξίσου σημαντικά, όπως το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Μητρώο μελλοντικά (και ο νοών νοείτο), αλλά και ποιοι θα αναλάβουν την κατάρτισή του.

  • Πρέπει το 100% του εισοδηματος να είναι απο αγροτική εκμετάλευση.ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

  • 19 Απριλίου 2010, 14:56 | Θωμάς

    κα Υπουργός.
    Με το κατάντιμα της χώρας από διάφορους και Αδιάφορους, και ο οικονομικος μαρασμός που είρθε και έρχετε, με ανάγκασαν να συμπληρώνω το εισόδημα της χρονιάς από μερικά δέντρα ελιάς. Η βασική μου απασχόληση ειναι δημόσιος υπάλληλος σε νοσοκομείο των Αθηνών και όπως θα γνωρίζετε η ζωή είναι πολύ δύσκολη με παιδιά στην πόλη. Το ερώτημά μου είναι, εγώ θα πρέπει να εγγραφώ στα μητρώα? ναι ή όχι μιας και η κύρια απασχόλησή μου δεν είναι τα αγροτικά?

  • 19 Απριλίου 2010, 14:43 | ΜΙΧΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ 65% ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

  • 19 Απριλίου 2010, 14:10 | Γκιοργκινης Παναγιωτης

    Ειμαι νεος αγροτης οχι απο καποιο προγραμα, αυτο το νομοσχεδιο ειναι η ταφοπλακα του πραγματικου αγροτη, το ισοδημα πρεπει να ειναι πανω απο 50% και να φορολογουμαστε με το κανονικο καθεστος και οχι με το ειδικο
    σαν να ειμαστε ατομα με ειδικες αναγκες τα ατομα με καποια αναπηρια εχουν ειδικες ικανοτητες.Πιστευω οτι ολο αυτο γινετε γιατι δεν θελει το ΥΠΑΑΤ να χασει σε αυτη την δυσκολη οικονομικα στιγμη η χωρα μεγαλο μεριδιο απο τα 2,2 δις Ευρω τον ενισχισεων απο την Ε.Ε αφου μονο 200,000-300,000 ειμαστε κατα κυριο επαγγελμα αγροτες απο τις 850,000 αγροτες στη χωρα ολοι οι αλλοι ειναι ΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-Δ.ΥΠΑΛΗΛΟΙ και διαφοροι αλλοι.Εμεις ομως δεν μπορουμε να γραφτουμε στα επιμελιτηρια- συλογους τους γιατι ειναι κατα καποιο τροπο κλειστα επγγελματα και δεν δεχονται αλλους επαγγελματιες, πως λοιπον μπορουμε να τους δεχθουμε εμεις?????????
    Αν καταλαβατε καλα παλι εμεις θα την ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.

  • 19 Απριλίου 2010, 13:17 | Βασίλης Παπαγιαννόπουλος

    Σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση των αγροτών και τον διαχωρισμό τους σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και τους «άλλους» οι αριθμοί λένε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πλησιάζουν τον αριθμό των 300.000 ενώ το σύνολο των αγροτών είναι περίπου 850.000. Ποιός από όλους μας πιστεύει οτι αυτοί οι «άλλοι» δηλαδή 550.000 «αγρότες» είναι γιατροί και δικηγόροι του Κολωνακίου, ή είναι οι περισσότεροι βιοπαλαιστές που το πρωϊ εργάζονται σε οποιαδήποτε απασχόληση και τον «ελεύθερό τους χρόνο» το παίζουν αγρότες. Για ερευνήστε λίγο πόσοι από αυτούς τους «άλλους» έχουν επενδύσει σε μηχανήματα, γεωτρήσεις, αγορά γής, και σέ χρόνο για να γευθούν λίγο επιπλέον εισόδημα ώστε να μπορούν να πληρώσουν τα «φροντιστήρια» των παιδιών τους (πάντα με μαύρο χρήμα χωρίς βεβαίως απόδειξη). Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτοί οι «άλλοι» που καλλιεργούν αμπέλια, ροδάκινα, σταφύλια, βερίκοκα,εσπεριδοειδή, ελιές κ.α. πότε βλέπουν τα παιδιά τους, πότε ξεκουράζονται, πόσο κοιμούνται; Όλοι αυτοί οι άλλοι βέβαια πληρώνουν τις εισφορές τους στον κύριο φορέα ασφάλισής τους, και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πρόσθετη απασχόλησή τους. θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ επ’ άπειρο για την μη εγκατάλειψη της αγροτικής γής και άλλα πολλά.

    Μια άπλή σκέψη για προβληματισμό………

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Ενας από τους «άλλους»

  • 19 Απριλίου 2010, 13:07 | βασιλης πολ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ……
    ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ..
    ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ …ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ 20 %
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΟ(ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ)….
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ…ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ..ΠΟΥΛΑΩ ΠΡΟΙΟΝΤΑ(ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)
    ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΑΡΤΟ) …ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ!!!!!
    ΕΝΩ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ…ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΩ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α
    ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ….
    ΥΠΟΨΙΝ Η ΕΦΟΡΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
    ΠΧ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΕ 17 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ
    ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ 50 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΛΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ…50 ΕΠΙ 17 =850 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΝΟ!!!!!!!!!!!
    ΕΝΩ ΠΟΥΛΑΩ 3 ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΔΙ
    ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΩ 4000 ΕΥΡΩ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΗΣΗ…
    ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ..ΑΡΑ 400*12=4800 ΕΥΡΩ
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ…
    ΑΚΙΝΗΤΑ=4800
    ΑΓΡΟΤΙΚΑ=850
    !!!!
    ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ..
    ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ…
    ΕΡΩΤΑΩ ….ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ?
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ(ΣΠΙΤΙ)????
    Η ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ….???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…..

  • 19 Απριλίου 2010, 13:36 | dimos

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΛΩΝ ΟΤΙ ΤΟ 35% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ Η/Υ.ΠΗΡΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ Η/Υ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΓΩ.ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.

  • 19 Απριλίου 2010, 13:16 | παπαδάκης ιωάννης

    με μια ματιά ξεχωρίζουνε ποιοι είναι αγρότες στο επάγγελμα και ποιοι δεν είναι.
    άλλο πράγμα είναι να έχεις κληρονομήσει από τον μπαμπά σου 2 σπίτια και να τα νοικιάζεις και άλλο είναι να έχεις 5 σπίτια και 2 μαγαζιά να τα νοικιάζεις. και άλλο είναι να έχεις μπανγκαλόυς να νοικιάζεις το καλοκαίρι στουσσ τουρίστε.δεν είσαι αγρότης με 5 σπίτια και 2 μγαζιά και μπανκαλόυζ είσαι εισοδηματίας και επιχηρηματίας.
    και εγώ έχω ένα σπίτι και το νοικιάζω αλλά δεν βγάνω ποιο πολλα λεφτά από τα νοίκια του σπιτιού. για αυτό και δεν φοβούμαι να μην πούνε πως δεν είμαι αγρότης. εσείς που φοβάστε δεν είστε αγρότες κάνετε άλλες δουλειές και το παίζετε αγρότες για να εισπράτοντε οι επιδοτήσεις και τα λιπά.
    ποιος βγάνει από ένα σπίτι και δυό σπίτια που κληρονόμησε 70 τα εκατό του εισοδήματοστου και μόνο 30 τα εκατό από την περιουσία του στα αγροτικά;
    και ποιοσ δουλεβει 70 τα εκατό στα σπίτια που νοικιάζει και 30 τα εκατό στην περιουσία του; ποιο πολύ δουλειά θέλουνε τα σπίτια απο την περιουσία; τισ σκάλες καθαρίζετε κάθε μέρα;
    αυτά είναι όλα κόλπα για να περνούνε καλα καμπόσοι εισ βαρο τον αγροτών μια ζωή

    παπαδακης ιωάννης

  • 19 Απριλίου 2010, 13:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ‘ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ΄.
    ΤΟ 100% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΓΩ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ-ΤΥΠΟΠΟΙΩ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΓΑ.ΠΛΗΡΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΑΕ.ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ?
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΑΓΡΟΤΗ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΟ. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ? ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΟΥ? ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΓΡΟΤΗ? ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΖΩΟ, ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ? ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΙΜΗ?
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΕΣ ,ΔΩΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΣΚΟΠΟ, ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 19 Απριλίου 2010, 11:07 | ΜΑΝΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

    Σύμφωνώ με το κ.Αρμενάκα Εμμανουήλ και προσθέτω :
    ότι έχω μία εργασία σαν ιδωτικός υπάλληλος με χαμηλές αποδοχές όμως με ασφάλεια του ΙΚΑ και προϋπηρεσία 20 ετών και παράλληλα έχω εισοδήμα από την παραγωγή λαδιού (20 στρέμματα)για να καλύψω τις ανάγκες μου, έχω 3 ανήλικα παιδιά.
    Κάθε χρόνο το εισόδημα από την παραγωγή λαδιού είτε λόγω τιμής είτε λόγω ζήτησης είτε λόγω παραγωγής (καμιά φορά μηδενική παραγωγή) δεν υπερβαίνει ή και δεν καλύπτει το 35% που τίθεται σαν όριο.
    Οπως και το να αλλάξω ασφαλιστικό φορέα μετά από τόσα χρόνια εισφορών στο ΙΚΑ δεν θα μου εδινε το ανταποδοτικό τέλος που θα έπρεπε.
    Οπότε τα διλλήματα που μου δημιουργούνται είναι διλλήματα επιβίωσης και οχι απλά ένα διλλημα συμβιβασμού.
    Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και κριτήρια και όσο αφορά το είδος τηα καλλιέργιας όσο και εισοδηματικά κριτήρια (προοδοευτική κλίμακα επιδοτήσεων) και όχι πλήρης αποκλεισμός είτε λόγω φορέα ασφάλισης δηλ. μόνο ΟΓΑ, είτε λόγω μη κάλυψης του 35% του ετήσιου εισοδήματος.
    Επιπλέον τι γίνετε με τις πυρόπληκτες περιοχές απ΄ όπου και κατάγομαι και δραστηριοποιούμε, υπάρχει τεράστια απώλεια γεωργικού εισοδήματος όπως και τεράστια απώλεια δέντρων που περιμένουμε να αναπληρωθούν σε βάθος χρόνου (όταν μεγαλώσουν τότε θα καρπίσουν) και μέχρι τότε τι εισόδημα θα δηλώνει κάποιος. Οπότε δεν είναι αναγκαίο μέχρι τότε ο ίδιος ο παραγωγός ελαιολάδου να εργάζεται σαν μισθωτος διότι δεν έχει εισοδήματα από την παραγωγή αλλά απλώς περιμένει….

  • 19 Απριλίου 2010, 11:08 | ΦΟΥΝΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Συγχαρητήρια στήν πολιτεία πού αποφάσισε να βάλει επιτέλους σε τάξι τα πράγματα .
    Είμαι 100% αγρότης οπως και πολλοί άλλοι.
    Δηλώνω και εγώ οπως και πολλοί άλλοι αγρότες εισοδήματα απο ακίνητα πού έτυχε να κληρονομήσουν απο τούς γονεις τους.
    Μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να μου εξηγήσετε γιατί ενας δημόσιος υπάλληλος,η γιατρός, η δικηγόρος που εχει εισοδήματα απο ακίνητα να Θεωρείτε δημόσιος υπάλληλος,γιατρός η δικηγόρος και ενας αγρότης που εχει εισοδήματα απο ακίνητα ταυτόγχρονα με τα αγροτικά να μήν θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ?
    Δυστυχώς η ευτυχώς τα κληρονομήσαμε.
    Δυστυχώς το αγροτικό εισόδημα εχει πέσει πάρα πολύ εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΟΚ με τον ΠΟΕ.
    Πρέπει δηλαδή να τα πουλήσουμε για να θεωρούμαστε κατα κύριο
    επάγγελμα αγρότες.
    Και αν δεν τα πουλήσουμε τότε τι επάγγελμα έχουμε?

    Πιστεύω αυτο το σχόλιο να σας βοηθήσει ωστε να νομοθετήσετε σωστότερα, πιο δίκαια και με ισοτιμία σε για ολα τα μέλη του κοινωνικού συνόλου

  • 19 Απριλίου 2010, 10:43 | akis

    eimai epagelmatias georgos kai tha prepei o nomos na thespizei to 100% tou agrotikou eisodimatos kai oxi to 30%. Autos o nomos an psifistei etsi opos einai tha einai katastrofei gia tous epagelmaties agrotes!

  • 19 Απριλίου 2010, 09:34 | Θωμάς

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω κυρίως της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στις πόλεις, υπάρχει τάση και ρεύμα ενασχόλησης, τουλάχιστον δοκιμαστικά, με το αγροτικό επάγγελμα.
    Πιθανόν το ρεύμα αυτό να αυξηθεί όσο αυξάνει και η οικονομική πίεση αλλά και η ανερχόμενη ανεργία στις πόλεις.
    Αυτό όμως σημαίνει μία κατ’ αρχήν διστακτική τάση στην αλλαγή ασφαλιστικού φορέα, η οποία δεν είναι λογικό να γίνει άμεσα.
    Θα ήταν λοιπόν λογικό να θεσπισθούν ελαστικοί χρόνοι για την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα (πχ από ΟΑΕΕ σε ΟΓΑ, η από ΙΚΑ σε ΟΓΑ, αν υποθέσουμε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι απαραίτητη προϋποθεση για να χαρακτηρισθεί κάποιος αγρότης.
    Κατά την άποψή μου, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί (με ποινή αποκλεισμού) κριτήριο χαρακτηρισμού κάποιου σαν «αγρότη». Θα πρέπει να θεσπισθούν πραγματικά κριτήρια που να έχουν σχέση, εκτός από το ποιός δικαιούται επιδότησης όπως ισχύει και καταστρατηγείται σήμερα, όπως τι, πόσο και με ποιο τρόπο παράγεις και πόσο αυτό που παράγεις είναι σύγχρονο και ανταγωνιστικό.

  • 19 Απριλίου 2010, 09:08 | test

    test test test test test test test test

  • 19 Απριλίου 2010, 09:30 | Δ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΗΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ .ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΠΡΩΤΟΝ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΖΕΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΑ ΛΟΙΠΩΝ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΝΗ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΕΧΩ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΝΩΝΤΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩΜΕΝΑ ΔΩΝΑΤΙΑ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΟΥΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΚΗΝΗΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΦΩΛΤΟΒΟΤΑΙΚΑ .ΑΝ ΕΓΚΡΙΘΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΩ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΟΠΩΤΕ ΘΑ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΩΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΩ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ..
    ΜΠΡΑΒΟ ΞΑΝΑ

  • Η προϋπόθεση «γ)να ασχολείται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και να λαμβάνει από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του»
    τινάζει στο αέρα όλο το νομοσχέδιο και δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
    Σε ποιο άλλο επάγγελμα θεωρείσαι επαγγελματίας όταν δαπανάς το 30% από τις εργατοώρες σου σε ετήσια βάση σε αυτό; Και ποιο άλλο επάγγελμα θεωρείται το κύριο επάγγελμα κάποιου όταν του προσφέρει μόνο το 35% του εισοδήματος του;
    Γιατί πρέπει ο αγρότης να είναι πάντα η εξαίρεση;
    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί αυτό και τι προστατεύει;

    Υπάρχει υποτίθεται η δικλίδα ότι πρέπει να είσαι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνει ο οποιοσδήποτε με λίγο ψάξιμο…
    Καταλαβαίνω ότι πρέπει να στηριχθούν όσοι δουλεύουν είτε σε τουριστικές επιχειρήσεις είτε στην οικοδομή για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Αυτοί δεν πρέπει να εξαιρεθούν, όλοι μας το κάνουμε ή το κάναμε κατά περιόδους αυτό για ζήσουμε.
    Αλλά δεν δουλεύουμε στην οικοδομή για παράδειγμα 9 μήνες και τους υπόλοιπους στα χωράφια, διότι τότε δεν ήμαστε αγρότες αλλά οικοδόμοι πως να το κάνουμε;
    Ούτε ήμαστε σερβιτόροι, κηπουροί κτλ στα αγροτοτουριστικά «ξενοδοχεία» 7 μήνες και 5 μόνο στα χωράφια, Θα ήμαστε και επαγγελματίες αγρότες παράλληλα;
    Άλλο είναι να είσαι αγρότης και να κάνεις εποχιακά κάποια μεροκάματα τον χρόνο σε άλλη δουλειά για να συμπληρώσεις το εισόδημα σου. Και άλλο είναι να έχεις άλλη δουλειά στην ουσία και να έχεις παράλληλα κάποια αγροτικά εισοδήματα για να συμπληρώσεις το εισόδημα σου.

    Το εισόδημα του κατά κύριου επάγγελμα αγρότη πρέπει είναι το 50% των εισοδημάτων του. Δεν μπορείς να λέγεσαι επαγγελματία αγρότης με 35% του εισοδήματος σου.

    Εκτός και αν με αυτό «(Θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες, οι αγρότες που άλλαξαν κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω της απασχόλησής τους σε αγροτοτουριστικές μονάδες…)» εννοείτε όχι το προσωπικό της αγροτοτουριστικής μονάδας αλλά τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή το αγρότη που επένδυσε σε ένα χωριό της Ελλάδας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των αγροτουριστικών επιχειρήσεων ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και πάλι όμως η λύση είναι το εισόδημα από τέτοιες επιχειρήσεις να θεωρείται αγροτικό για τους αγρότες που επένδυσαν. Και όχι να κατεβάσουμε στο 35% το συνολικό αγροτικό εισόδημα ανοίγοντας έτσι την Κερκόπορτα πάλι.
    Ξαναλέω η προϋπόθεση του να έχεις υποχρεωτικά ΟΓΑ είναι σωστή αλλά δεν διασφαλίζει τίποτα με το υπάρχον καθεστώς της έκδοσης βιβλιάριου ΟΓΑ.
    Υπάρχουν πάρα πολλοί κύριοι με ακριβές γραβάτες στην Ελλάδα ιδιοκτήτες αγροτικής γης από την μία αλλά που δεν έχουν σχέση με αγροτικά εισοδήματα και τρόπο ζωής από την άλλη, παράλληλα όμως έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι οποίες ως γνωστών θα αποφέρουν αρκετά ικανοποιητικά εισοδήματα στους κατόχους της γης που έγινε η επένδυση.
    Αυτοί δηλαδή οι κύριοι αν από τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα έχουν εισόδημα 35% των συνολικών εισοδημάτων τους θα μπορούν να γίνουν αγρότες; Ακόμα και αν δεν ήταν ποτέ; Και δεν θα παίζει κανένα ρόλο αν έχουν και κάποιες άλλες επιχειρήσεις στο όνομα τους ή αν είναι μέτοχοι σε Α.Ε πχ;
    Ερωτήματα βάζω που με απασχολούν και με κάνουν εξαιρετικά καχύποπτο για την πρόθεση να κατέβουν τόσο χαμηλά οι εργατοώρες και το εισόδημα για να είναι κάποιος επαγγελματίας αγρότης.
    Πιστεύω να σας προβλημάτισα αρκετά και να σκεφτείτε αυτές τις παραμέτρους που έβαλα.

    Ευχαριστώ.

    Επίσης υπάρχουν ανέξοδοι τρόποι για το ταμείου του υπουργείου ώστε να στηριχθούν οι πραγματικά επαγγελματίες βιοπαλαιστές αγρότες.
    Παρακαλώ δείτε:
    http://oliveoil.homedns.org/eksipnes_kiniseis
    και
    http://oliveoil.homedns.org/together

  • 18 Απριλίου 2010, 19:30 | airetikos

    Στο χωριό μου λένε ή παππας παππάς ή ζευγάς ζευγάς. Αγρότης επαγγελματίας με 30% εισοδήματος από αγροτικές εργασίες δεν γίνεται.Επαγγελματίας μιας ειδικότητας είναι αυτός που βγάχει τα προς το ζείν από το επάγγελμά του. Αγρότοκτηνοτρόφος λοιπόν είναι αυτός που το μέγιστο του εισοδήματός του προέρχεται από αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες δηλαδή αγρότης είαναι αυτός που το 70% του εισοδήματός του ειναι από αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες. Με το 30% οι μεγαλογιατροί και μεγαλοδξκηγόροι του Κολωνακίου θα είναι όλοι νόμιμοι αγρότες και θα επιδοτούνται απο πάνω,
    Κα Υπουργός μη ξεχνάτε ότι ένας αγρότης 500-800 στρεμάτων στον κάμπο της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας με βαμβάκι και στάρι απασχολείταιτο πολύ ενα με εναμιση μήνα το χρόνο, Τους υπόλοιπους κάθεται και πάιζει πρέφα ή ασκεί άλλο επάγγελμα στην πόλη μάλιστα και όχι στο χωριό και έχει εισοδήματα και δή αφορολόγητα. Μήπως το επάγγελμα του αγ΄ροτη θα πρέπει να συνδυαστεί και με το μέγεθος της εκμετάλλευσης και κατά περιοχή ή και με τι ποαράγει ο αγρότης. Γιατί ένας αγρότης θερμοκηπίου έχει μικρή έκταση αλλά μεγάλη απασχόληση σε σχέση με τον προηγούμενο. Επίσης ένας δενδροκαλλιεργητής έχει άλλη απασχόληση ΄σε σχέση με τον βαμβακά και τον καλαμποκά ή τον σταρά.

  • 18 Απριλίου 2010, 19:31 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ

    Η Λέσβος είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδος. Τα χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας ανήκουν κατά ένα μικρό ποσοστό, σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και κατά μεγαλύτερο σε πολίτες που απασχολούνται με αυτά περιστασιακά, προς συμπλήρωση του εισοδήματος τους, είτε για προσωπική τους χρήση. Με το σχέδιο νόμου προφανώς όλοι οι ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων που ασκούν άλλα επαγγέλματα και ασχολούνται με τα ελαιοκτήματα τους μία ή δύο εβδομάδες το χρόνο και αυτοί είναι η πλιεοψηφία, δεν δικαιούνται επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Δεδομένου όμως ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συμπλήρώνουν το εισόδημα τους από εργασίες που πραγματοποιούν ως εργάτες στα ελαιοκτήματα άλλων ιδιοκτητών, αφού το λάδι πωλείται από 1,50 έως 2,50 ευρώ, καθίσταται ασύμφορο για όλους τους ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων να καλλιεργούν αυτά. Με το παρόν νομοσχέδιο, αφαιρείται η δυνατότητα από τον μη αγρότη να προσλάβει προσωπικό προς καλλιέργεια της ιδιοκτησίας του αφού αυτός είναι σε δυσμενέστερη θέση ως πολίτης από τον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Εύλογο τίθεται το δίλημμα: αφήνω τις ιδιοκτησίες μου ακκαλιέργητες, δεν έχω κόστος παραγωγής και καλλιέργειας,δεν έχω ζημιές, ή επιδοτούμαι, άρα καλλιεργώ, άρα δίνω δουλειά σε άλλους, άρα ενισχύω την αγροτική οικονομία;Τρίτη επιλογή, πουλάω τις ιδιοκτησίες μου σε αλλοδαπούς έναντι πινακίου φακής και χτίζουν βίλες για το καλοκαίρι.