- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 15 Θήρα αγριόχοιρων – εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων

1. Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969 (Α΄ 7) ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες.».

2. Προστίθεται παρ. 10 στο άρθρο 57 του ν. 998/1979 (Α’ 289) ως εξής:
«10. Επιτρέπεται η επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, καθώς και των συνοδών αυτών έργων. Δικαιούχος της ανωτέρω επέμβασης είναι ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή της περιφέρειας ή ο οικείος Ο.Τ.Α., οι κατά χωρική αρμοδιότητα αντιστοίχως συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικές ομοσπονδίες και κυνηγετικοί σύλλογοι, , κατόπιν εκδόσεως έγκρισης επέμβασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979, με την επιφύλαξη της παρ. 4 της ανωτέρω διάταξης και με τις υποχρεώσεις που θέτει η παρ. 8 της ιδίας διάταξης».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 15 Θήρα αγριόχοιρων – εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων"

#1 Σχόλιο Από μαρια χουστουλακη Στις 2 Ιούλιος, 2020 @ 09:33

Δυστυχως παντα ολα στο βωμο του χομπιστα κατα ζωης ΚΥΝΗΓΟΥ!Η Φυση κ η Ζωη παντα σε τελευταιο επιπεδο!….Ολα για το χρημα κ την ευχαριστηση ΜΟΝΟ του ανθρωπινου ειδους.Ποσο νομιμο κ ηθικο ειναι αυτο;;

#2 Σχόλιο Από Αλίκη Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 08:39

Για ποιο λόγο δεν απαγορεύεται επιτέλους αυτή η άθλια συνήθεια; Αφήστε επιτέλους τα ζωντανά ήσυχα όπως σας αφήνουν κ αυτά. Είναι κατάπτυστο να δολοφονούνται αθώα πλάσματα μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε διαφορετικό είδος. Προστατέψτε τα ζώα.

#3 Σχόλιο Από Ακης Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 13:38

Επιτέλους κατι παει να γίνετε με το πρόβλημα του αγριοχοιρου,περιμενουμε να δοθεί λύση στον υπερπληθυσμό του ώστε να μπορούμε να κυκλοφορούμε στο δρόμο ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ απο την αγωνία μην τρακαρουμε πανω σε κανένα κοπάδι ,…….Επιτέλους οι αγρότες θα αναγνωρίσουν οτι υπάρχει κράτος που θα διαφυλάξει την παραγωγή του απο της ατελείωτες κ ανελέητες επιδρομές του ζωου αυτου….και ο φτωχός κοσμάκης θα φάει λιγο κρέας πουχει ταλαιπωρηθεί τοσα χρόνια…..όποιος δεν εχει αντιμετώπιση τα προβλήματα αυτα (βιοποριστική κ ασφάλεια)και εύχομαι να μην βρεθεί ποτε σ’αυτή την θέση ,θα πρέπει να αναρωτηθεί σαν άνθρωπος κ αυτος τη ειναι σημαντικότερο ο άνθρωπος η η μάστιγα του αγριοχοιρου.

#4 Σχόλιο Από Σακης Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 13:51

Επιτέλους!!! Επιτέλους ένα βήμα μπροστά.Μακαρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει έλεγχος του πληθυσμού των ημιαιμων αγριόχοιρων στη χώρα.Επισης το θεωρώ αναγκαίο ώστε το πρόβλημα της εξάπλωσης της πανώλης των χοίρων να μην εξαπλωθεί με τις οποίες οικονομικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό και την οικονομική καταστροφή των χοιροτροφων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.Οσο για αυτούς που είναι αντίθετοι και θέλουν να αφήσουμε τη φύση στην ησυχία της δεν μπορούν να καταλάβουν απλά ότι και ο άνθρωπος ήταν είναι και θα είναι κομμάτι της φύσης και με την πλέον φυσική δραστηριότητα αυτή του κυνηγιού συμβάλει στην ισορροπία της.

#5 Σχόλιο Από Γιάννης Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 14:38

Έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη εδώ και χρόνια για όλα τα ειδη που εμπεριστατωμένα αποτελούν κίνδυνο για τη ζωη άλλων ειδών και ανθρώπων και δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, τη δημόσια υγεία αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.. στο νομό μας τα τροχαία ατυχήματα με το συγκεκριμένο είδος είναι καθημερινά πλέον. Μακάρι το μέτρο αυτό να αποδόσει

#6 Σχόλιο Από Γιάννης Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 20:47

Πέρα από το θέμα του αγριόχοιρου πρέπει να δει το υπουργείο κ το θέμα της αύξησης της κυνηγετικής περιόδου λόγο αλλαγής θερμοκρασιών κ καιρικών φαινομένων παράλληλα με την αλλαγή των απαγορευμενων περιοχών. Όλα αλλάζουν δεν μπορεί να μένουν ίδια αυτά μετά από τόσα χρόνια. Υπάρχουν κ μελέτες κ επιστήμονες που γνωρίζουν.

#7 Σχόλιο Από Γεώργιος Φίλων Στις 3 Ιούλιος, 2020 @ 23:51

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα είναι ο υπερπληθυσμός του λύκου με σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση σε οικονομική ζημία για τους παραγωγούς. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο να ελεγχθεί ο πληθυσμός του με σκοπό την προστασία του κλάδου της κτηνοτροφίας αλλά και των προϊόντων αυτής

#8 Σχόλιο Από Έφη Δόδουρα Στις 4 Ιούλιος, 2020 @ 08:54

Να αποσυρθεί το άρθρο 15.
Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα που λέγεται «κυνήγι» και όχι να την διευκολύνουμε!

#9 Σχόλιο Από Ιωάννης Μανομενίδης Στις 4 Ιούλιος, 2020 @ 10:03

Να αποσυρθεί ως έχει όλη η διάταξη του άρθρου 15, είναι απαράδεκτη εφόσον και πάλι εισάγει εξαιρέσεις για δραστηριότητες εντός δασικών εκτάσεων. Να αντικατασταθεί με διάταξη οδικής ασφάλειας και δια βίου εκπαίδευσης των οδηγών ώστε να σέβονται τον Κ.Ο.Κ. και να οδηγούν με προσοχή αναλόγως του περιβάλλοντος του οποίου βρίσκονται, είτε είναι κοντά σε νηπιαγωγείο που είναι πιθανό να πεταχτούν μικρά παιδιά στο δρόμο, είτε σε δασικη περιοχή, μακάρι να ζωντανέψει το δάσος και βλέπουμε να κυκλοφορούν συνεχώς ζώα.

#10 Σχόλιο Από Δημήτρης Αλεξανδρής Στις 4 Ιούλιος, 2020 @ 19:11

Εγώ συμφωνώ γιατί αν η αρρώστια αυτή επεκταθεί, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης θα πρέπει να γίνει και μία πραγματική καταμέτρηση του αριθμού τους καθώς και αυτή των λύκων.

#11 Σχόλιο Από ΚΩΝΝΟΣ ΠΛΟΥΜΗΣ Στις 4 Ιούλιος, 2020 @ 20:32

Να αποσυρθεί το άρθρο 15.
Είναι λάθος να επέμβει περισσότερο στο οικοσύστημα ο άνθρωπος.
Ο κυνηγός αφαιρεί ζώα από τη φύση με κύριο μέλημα να μη διαταράξει την ισορροπία της.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει το θεό και να αποφασίσει πιο είδος θα ζήσει και πιο όχι.

#12 Σχόλιο Από Κίτσος Στις 5 Ιούλιος, 2020 @ 12:35

Είναι προτιμότερη η μείωση των κυνηγών μέχρι και η εξάλειψή τους. Δεν κυνηγούν για την επιβίωσή τους, δεν είναι τίποτε φτωχοί απελπισμένοι άνθρωποι, κοινοί χομπίστες είναι που δε σέβονται το περιβάλλον γύρω τους. Να απαγορευτεί το κυνήγι και να κατασχεθούν τα όπλα τους και όσοι αρνηθούν να το κάνουν να τους στείλετε τα ματ και τον στρατό! Επίσης τα τροχαία που αφορούν ζώα οφείλονται στην αμέλεια των οδηγών και όχι στο ζώο που απλά προσπαθούσε να περάσει τον δρόμο. Τέλος στους κυνηγούς και το κυνήγι!

#13 Σχόλιο Από Κον Σπλιωτης Στις 5 Ιούλιος, 2020 @ 14:31

Οταν διαβαζουμε τις αποψεις καποιων που ζουν στις μαγαλουπολεις, αλλα θελουν δηθεν αθικτη την φυση, που την εχουν δει μονο σε φωτογραφιες, και λενε ολες αυτες τιςαποψεις για δηθεν προστασια της φυσης γενκως, τα πραγματα εινα σοβαρα, οσον αφορα την νοηση μας και την αντιληψη της κοινωνικοτητας της υπαρξης μας.

Υπαρχει για μενα ενα βασικο ερωτημα.

Αν πρεπει αναγκαστικα να επιλεξω, την προστασια των ανθρωπων και της ζωης τους, που σημαινει και αφορα και τις καλιεργιες τους, η καποια ζωα, ασφαλως καθε νοημων ανθρωπος πρεπει να επιλεξει την προστασια των συνανθρωπων του.

Εδω ομως ζουμε σε μια κοινωνια σχιζοφρενειας.
Βλεπουμε «φιλοζωους» να εχουν σκυλια μεσα στην ιδιο χωρο που ζουνε και οι ιδιοι, αλλα ειναι φυλακη και βασανηστηριο για τα μεγαλωσομα κυριως σκυλια, η να βλεπεις τα σκυλια Χασκυ, που ειναι γεννημενα για τις πολικες συνθηκες να τα εχουν κατακαλοκαιρο σ,ενα μπαλκονι!…
Και ολοι αυτοι να σου μιλανε για την αγαπη και προστασια των..ζωων!..

(Μαλλον θα ενοουν την δικη τους!).
Ειναι απολυτως βεβαιο και επιβεβαιωμενο και με μελετες του πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, (κτηνιατρικη), οτι εναν δεν υπηρχαν οι κυνηγοι, ο αριθμος των αγριοχοιρων θα ηταν σε απολυτως επικινδυνους αριθμους για την ιδια την προσωπικη μας ασφαλεια, οχι μονο για την ολοκληρωτικη καταστροφη καθε καλιεργειας στην ύπαιθρο.

Επιβαλεται να προστατευθουν οι αγροτες μας και καθε ανθρωπος που ζει στην επαρχια, απο την μαστιγα ποια της ανεξελεκτης αυτξης του αριθμου των αγριοχοιρων και των καταστροφων που προξενουν σε φτωχους κυριως αγροτες.

Κυνηγι παντου, καμια προστατευμενη περιοχη, και για ολο το χρονο.

#14 Σχόλιο Από Αγγελική Μπαρτσιώκα Στις 6 Ιούλιος, 2020 @ 20:21

Απαγόρευση εκτροφής και απελευθέρωσης αγριόχοιρων για το κυνήγι καθώς και απαγόρευση της νομαδικής χοιροτροφίας. Αυτές είναι λύσεις. ΄Οσα αγριογούρουνα και να σκοτώσουν οι κυνηγοί το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Διαφωνώ λοιπόν για τα παραπάνω και ζητώ την απόσυρση του άρθρου

#15 Σχόλιο Από Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδί Στις 7 Ιούλιος, 2020 @ 14:40

απόσυρση του άρθρου 15.
Σχετικά με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου:

Ας δουμε πως δημιουργήθηκε το σημερινό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους που κατεβαινουν για να βρουν τροφή ακομη και σε αστικες περιοχές γιατι ,αν δεν κτηπήσουμε την ρίζα του προβλήματος , όσα ζώα και να σκοτώσουν οι κυνηγοί αυτο δεν πρόκειται να εξαληφθεί .
Το 2013 με την αποφαση (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) του τότε Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος επετράπη η ελεύθερη βοσκή των ήμερων αγριόχοιρων σε δάση και δασικές εκτάσεις που επεφερε την επιμειξία με τους ενδημικούς αγριόχοιρους και δημιούργησε τα σημερινά υβρίδια αγριόχοιρους και την κατακόρυφη αυξησή του .
Εάν δεν υπάρξει πλήρης απαγόρευση της εκτροφής και απελευθέρωσης αγριόχοιρων ως θηράματα (τακτική των κυνηγών) και η νομαδική χοιροτροφία, η συγκεκριμένη παράγραφος έχει μηδενική αξία και θα διαιωνίζει το πρόβλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά βεβαίως και των ίδιων των ζώων που η ευκολη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος οχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά φθανει στο σημείο να τους αφαιρεί την ζωή .
. Υπάρχουν εδώ και χρόνια επισημάνσεις και αντιρρήσεις από επιστήμονες, δασολόγους και βιολόγους, για την καταστροφή που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα τόσο στη δασική πανίδα όσο και στη χλωρίδα, χωρίς όμως κανένα από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβει την απαγόρευση. Όσο για την άδεια θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η θήρα και σε αγροτικές περιοχές, με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίζεται η υπόλοιπη πανίδα που ζει και η σωματική ακεραιότητα των ατόμων που δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές;
(απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013)
Εάν δεν απαγορευτεί η νομαδική χοιροτροφία και η εκτροφή και απελευθέρωση αγριόχοιρων, κανένας νόμος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.
Σχετικά με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου: Ποιός ο λόγος να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα από τη στιγμή που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν αυτές και ποιός ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται ήδη ή που δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι υπάρχοντες χώροι των υπηρεσιών αυτών ώστε να μπορούν να δέχονται και αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

#16 Σχόλιο Από ΟΛΓΑ ΛΙΑΡΑ Στις 7 Ιούλιος, 2020 @ 17:33

Απόσυρση του άρθρου 15.Σχετικά με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου: Ας δούμε πως δημιουργήθηκε το σημερινό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους που κατεβαίνουν για να βρουν τροφή ακόμη και σε αστικές περιοχές γιατί, αν δεν κτυπήσουμε την ρίζα του προβλήματος, όσα ζώα και να σκοτώσουν οι κυνηγοί αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Το 2013 με την απόφαση (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) του τότε Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος επετράπη η ελεύθερη βοσκή των ήμερων αγριόχοιρων σε δάση και δασικές εκτάσεις που επέφερε την επιμειξία με τους ενδημικούς αγριόχοιρους και δημιούργησε τα σημερινά υβρίδια αγριόχοιρους και την κατακόρυφη αύξησή του. Εάν δεν υπάρξει πλήρης απαγόρευση της εκτροφής και απελευθέρωσης αγριόχοιρων ως θηράματα (τακτική των κυνηγών) και η νομαδική χοιροτροφία, η συγκεκριμένη παράγραφος έχει μηδενική αξία και θα διαιωνίζει το πρόβλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά βεβαίως και των ίδιων των ζώων που η εύκολη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά φθάνει στο σημείο να τους αφαιρεί την ζωή. Υπάρχουν εδώ και χρόνια επισημάνσεις και αντιρρήσεις από επιστήμονες, δασολόγους και βιολόγους, για την καταστροφή που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα τόσο στη δασική πανίδα όσο και στη χλωρίδα, χωρίς όμως κανένα από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβει την απαγόρευση. Όσο για την άδεια θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η θήρα και σε αγροτικές περιοχές, με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίζεται η υπόλοιπη πανίδα που ζει και η σωματική ακεραιότητα των ατόμων που δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές; (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) Εάν δεν απαγορευτεί η νομαδική χοιροτροφία και η εκτροφή και απελευθέρωση αγριόχοιρων, κανένας νόμος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Σχετικά με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου: Ποιός ο λόγος να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα από τη στιγμή που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν αυτές και ποιός ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται ήδη ή που δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι υπάρχοντες χώροι των υπηρεσιών αυτών ώστε να μπορούν να δέχονται και αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

#17 Σχόλιο Από ζωφοροσ Στις 7 Ιούλιος, 2020 @ 20:32

Εάν δεν απαγορευτεί η νομαδική χοιροτροφία και η εκτροφή και απελευθέρωση αγριόχοιρων, κανένας νόμος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.Eκτος αν σας ενδιαφερει να απασχολουνται μονιμα με αυτη τη δραστηριοτητα μια ομαδα μεμονωμενη απο χομπιστες .Γιατι ποτε δεν τελειωνει το προβλημα αν δεν σταματησει η κανουλα τροφοδοτησης.

#18 Σχόλιο Από χρηστος Στις 7 Ιούλιος, 2020 @ 21:58

να επιτρεπεται ως εχει εως τωρα και επιπλεον ολες τις αλλες ημερες
της κυνηγετικης περιοδου αλλα και περαν αυτης χωρις την χρησιμοποιηση σκυλων διωξης για να μην ενοχλουνται τα αλλα θηραματα
οι ωρες θηρευσης μπορουν να ειναι καθολη την διαρκεια της ημερας απο μια ωρα πριν εως και μια ωρα μετα την δυση του ηλιου
κατα την διαρκεια της νυχτας να απαγορευεται για την αποφυγη ατυχηματων

#19 Σχόλιο Από Αδαμη Στις 8 Ιούλιος, 2020 @ 19:49

Τόσοι λίγοι για να αποσυρθεί το μέτρο ..απαράδεκτο ο θάνατος των ζώων να είναι αντικείμενο προσωπικής απόλαυσης

#20 Σχόλιο Από Sophia Michala Στις 9 Ιούλιος, 2020 @ 16:18

Απόσυρση του άρθρου 15.Σχετικά με την παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου: Ας δούμε πως δημιουργήθηκε το σημερινό πρόβλημα με τους αγριόχοιρους που κατεβαίνουν για να βρουν τροφή ακόμη και σε αστικές περιοχές γιατί, αν δεν κτυπήσουμε την ρίζα του προβλήματος, όσα ζώα και να σκοτώσουν οι κυνηγοί αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Το 2013 με την απόφαση (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) του τότε Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος επετράπη η ελεύθερη βοσκή των ήμερων αγριόχοιρων σε δάση και δασικές εκτάσεις που επέφερε την επιμειξία με τους ενδημικούς αγριόχοιρους και δημιούργησε τα σημερινά υβρίδια αγριόχοιρους και την κατακόρυφη αύξησή του. Εάν δεν υπάρξει πλήρης απαγόρευση της εκτροφής και απελευθέρωσης αγριόχοιρων ως θηράματα (τακτική των κυνηγών) και η νομαδική χοιροτροφία, η συγκεκριμένη παράγραφος έχει μηδενική αξία και θα διαιωνίζει το πρόβλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας αλλά βεβαίως και των ίδιων των ζώων που η εύκολη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά φθάνει στο σημείο να τους αφαιρεί την ζωή. Υπάρχουν εδώ και χρόνια επισημάνσεις και αντιρρήσεις από επιστήμονες, δασολόγους και βιολόγους, για την καταστροφή που επιφέρει αυτή η δραστηριότητα τόσο στη δασική πανίδα όσο και στη χλωρίδα, χωρίς όμως κανένα από τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβει την απαγόρευση. Όσο για την άδεια θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η θήρα και σε αγροτικές περιοχές, με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίζεται η υπόλοιπη πανίδα που ζει και η σωματική ακεραιότητα των ατόμων που δραστηριοποιείται σε αυτές τις περιοχές; (απ’ αριθμ. 133281/22/13 Απόφαση, ΦΕΚ 2120/Β/28-08-20013) Εάν δεν απαγορευτεί η νομαδική χοιροτροφία και η εκτροφή και απελευθέρωση αγριόχοιρων, κανένας νόμος δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Σχετικά με την παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου: Ποιός ο λόγος να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα από τη στιγμή που υπάρχουν οι απαραίτητες δομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν αυτές και ποιός ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται ήδη ή που δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι υπάρχοντες χώροι των υπηρεσιών αυτών ώστε να μπορούν να δέχονται και αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

#21 Σχόλιο Από Περιφερειακή Παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» Στις 12 Ιούλιος, 2020 @ 20:37

Πως είναι δυνατόν να προτείνεται, μέσω του άρθρου 15, η προαγωγή του κυνηγιού του αγριόχοιρου και της δημιουργίας εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων σε δασικές εκτάσεις όταν τον βασικό στόχο των κοινωνιών σήμερα – με όρους αειφορίας εάν όχι οικολογίας – αποτελεί ο προοδευτικός, ελεγχόμενος, περιορισμός του κυνηγιού έως την οριστική κατάργηση του ;

Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα τo άρθρo 15 του νομοσχεδίου σε διαβούλευση και να προχωρήσει στο άνοιγμα δημόσιου διαλόγου με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τις Ομοσπονδίες τους, με στόχο την διεύρυνση του υπάρχοντος νόμου με ότι το πιο αποτελεσματικό μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη οπτική περί διαχείρισης των δικαιωμάτων των ζώων. Και μια που άνοιξε η συζήτηση, καλούμε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη νομοσχεδίου για την «Απαγόρευση της Αιχμαλωσίας Κητωδών», δεδομένου ότι οι «παραστάσεις» στο μοναδικό Δελφινάριο της χώρας έχουν απαγορευθεί οριστικά, χάρη σε δική μας παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής, έτσι ώστε η χώρα να είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή που θα ανακηρυχθεί «Dolphin Free».

#22 Σχόλιο Από Αλεκα Στις 13 Ιούλιος, 2020 @ 07:36

Λύση στο πρόβλημα του αγριογούρουνο εδω και τωρα,ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΑΡΘΟΥ οσο νωρίτερα γίνετε,δεν παει αλλο μαυτο το πρόβλημα μας εχουν καταστρέψει ,.

#23 Σχόλιο Από Βασιλική Χρήστου Στις 13 Ιούλιος, 2020 @ 12:59

Πότε επιτέλους η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με σύγχρονα δεδομένα και αξίες ; Πότε θα καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί ότι δεν μπορούν να διευκολύνουν συνεχώς τους κυνηγούς βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την φύση και τα πλάσματά της;
Όσον αφορά τα αγριογούρουνα και τον υπερπληθυσμό τους , η λύση είναι να μην εκτρέφονται και απελευθερώνονται, όχι να αφαιρείται η ζωή των ζώων που οι εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.
Να αποσυρθεί το άρθρο 15.

#24 Σχόλιο Από vegan Μαρία Στις 13 Ιούλιος, 2020 @ 14:34

Ακούστε έστω για μία φορά τους ζωόφιλους!ξέρουν τι λένε!όπως πάντα!απαγορέψτε το κυνήγι των αγριόχοιρων για να μπούνε τα έρμα τα ζώα στα σπίτια μας να βρούνε καταφύγιο μην τα φάει ο κακός ο λύκος! ο οποίος τώρα τελευταία στα παιδικά παραμύθια εμφανίζεται σωστά ως χορτοφάγος για να μαθαίνουν τα παιδιά μας το vegan politically correct!!!δεν έχει καμία σημασία αν οι αγρότες σε καιρό κρίσης χάνουν τις σοδειές τους, το βιός τους και δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, δεν έχει καμία σημασία αν θρηνούμε ήδη θύματα και βαριά τραυματίες και κλείνουν σπίτια από τροχαία με αγριόχοιρους, δεν έχει καμία σημασία αν καταστραφεί η χοιροτροφία απ την αφρικανική πανώλη και μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες. Δεν έχει καμία σημασία αν ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αρνητική επίδραση στη φύση και τα άλλα είδη της άγριας πανίδας με καταστροφές φωλιών κλπ. Ζήτω η φύση, Ζήτω τα ζώα, ζήτω οι αγριόχοιροι, ζήτω οι ζωόφιλοι.

#25 Σχόλιο Από Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία Στις 14 Ιούλιος, 2020 @ 11:07

Η ΠΦΟ διαβάζει την ρύθμιση της παρ.1 , έχοντας υπόψη την έξαρση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που δεν μας γίνεται αντιληπτό, είναι η προσθήκη της διάταξης αυτής στο Νόμο (στο Δασικό Κώδικα), χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς περιορισμό για το ζωικό κεφάλαιο. Με τα δεδομένα αυτά, η χρήση αόριστων εννοιών («σταδιακή μείωση του πληθυσμού», «αύξηση της κάρπωσης») είναι προβληματική και πρέπει να διορθωθεί.
Η παρ. 2 (προσθήκη στο Δασικό Νόμο – 998/1979), πρέπει να αποσυρθεί, διότι, με αφορμή την αφρικανική πανώλη των χοίρων, επιτρέπει κυνηγετικά καταφύγια σε δάση και δασικές εκτάσεις, δήθεν για εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων. Οι εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων όμως, έχουν συγκεκριμένο ορισμό και διέπονται από απολύτως συγκεκριμένο ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο (που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση, αόριστα και όχι συγκεκριμένα). Η έμπνευση για την, εξόφθαλμα προσχηματική, ίδρυσή εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων εντός δασών και δασικών εκτάσεων, θα είναι αρνητική πρωτοτυπία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα προβλήματα της διάταξης αυτής, νομοτεχνικά και ουσιαστικά, είναι πολλά και πρέπει να αποσυρθεί.