Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

  • 7 Ιουλίου 2020, 01:47 | Clara zofly

    Απαραδεκτες λυσεις του ποδαριου
    Δεν γνωριζετε τιποτα για τα αδεσποτα και τη σωστη διαχειρηση τους. Πώς θα αποφασισετε εσεις? Μιληστε με την ομοσπονδια και τους εθελοντες που ξερουμε τι χρειαζεται. Θα μας βρειτε μπροστα σας!! Οτι δεν περασε ο ασχετος τσιρωνης θα το περασετε εσεις?? Στειρωσεις υποχρεωτικες δεσποζομενων ψηφιστε και αφηστε τα ασχετα μετρα

  • 7 Ιουλίου 2020, 01:17 | Φιλοζωικη Ενωση Βουλας

    Ειμαστε καθετα αντιθετοι με το μετρο αυτο!! Δεν ειναι λυση το ξεφορτωμα στα βουνα, διοτι περι ξεφορτωματος προκειται!! Ψηφιστε υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων για να λυθει το προβλημα των αδεσποτων της χωρας και ξεχαστε τις λυσεις των καταφυγιων νταχαου στα βουνα και τις ραχουλες
    Φιλοζωικη Ενωση Βουλας Αττικης

  • 6 Ιουλίου 2020, 22:28 | Περικλής Καραχρήστος Μπολέτης

    Ποιό είναι το σκεπτικό πίσω από αυτό το άρθρο? Πως πιστεύει η κυβέρνηση οτί θα δράσουν οι δήμοι έχωντας αυτή την δυνατότητα? Τους δίνεται απλώς η δυνατότητα να αντιμετωπίσυον το πρόβλημα με ένα πολύ πρόχειρο τρόπο. Και αυτό θα κάνουν. Είμαι από το Λουτράκι Κορινθίας το οποίο πριν χρόνια το MEGA είχε διαπομπεσει για τη λειτουργία ακριβώς ενώς τέτοιου χώρου. Οι εικόνες ήταν απαίσιες.
    Δε χρειαζόμαστε άλλα μέτρα-τσιρώτα. Χρειαζόμαστε να εφαρμοστούν πιο σωστοί και αυστηροί νόμοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή του.

  • 6 Ιουλίου 2020, 22:13 | Αθανάσιος Γεωργόπουλος

    Αποτελεί όνειδος η προσπάθεια καταδίκης ττων αδέσποτων και άστεγων ζώων σε κολαστήρια που επιμελώς θα βρίσκονται εκτός κοινής θέας για να συντελείται το έγκλημα μακριά με εχεμύθεια και υπό πλήρη συγκάλυψη. Η πλήρης απουσία μέριμνας υπό το πνεύμα του σεβασμού σε ένα έμβιο ον με τακτικές και μεθόδους Νταχάου, προδίδουν αν μη τι άλλο και την αντίληψη του νομοθέτη αλλά κι ενός ολόκληρου λαού που θα όφειλε να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και ισχυρότερα αντανακλαστικά απέναντι στον πόνο την εγκατάλειψη, την εξαθλίωση και τον μοιραίο θάνατο που μαστίζει τα μη ανθρώπινα έμβια όντα που ζουν στο δρόμο με μοναδικό υπαίτιο τον ίδιο τον άνθρωπο και τη στρεβλή έως και άρρωστη αντίληψη του για τα άλλα μη ανθρώπινα έμβια συναισθανόμενα όντα.

    Η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξάπλωσης των άστεγων και ακηδεμόνευτων ζώων δεν μπορεί να γίνει έτσι και δεν γίνεται να έχει ως θύματα πλάσματα που δεν φταίνε για το πρόβλημα.
    Οι μέθοδοι και τρόποι έχουν ήδη αναφερθεί και αναλυθεί από την ΠΦΠΟ και άλλους που έχουν ήδη τοποθετηθεί.
    Είναι καιρός το ανθρώπινο είδος μέσα από την πολιτειακή, κρατική και αυτό διοικητική του οργάνωση, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δικαιώσει τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: «Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται
    στα ζώα.»

    Οποιοσδήποτε εχθρικός προς τα ζώα τρόπος είναι απαράδεκτος και απορρίπτεται.

  • 6 Ιουλίου 2020, 22:30 | SYMEONI

    Επιτέλους ας λυθεί ενα προβλημα απο τη ρίζα του κ ας μην βαζουμε τα προβλήματά κατω απο το χαλί. Να γινει υποχρεωτικη η στείρωση των ν δεσποζομενων ζωων. Ελεος δηλ…

  • 6 Ιουλίου 2020, 21:16 | Papachristou Maria

    Όχι! Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα αλλά διαιωνίζεται , αντί να βρεθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των εγκαταλελειμμένων ζώων που υποτίθεται το έχει αναλάβει ο δήμος της κάθε περιοχής και αντί να γίνονται ελέγχει για το πού πάνε οι επιχορηγήσεις βγαίνουν άρθρα που ενώ ακούγονται ωραία προσπαθούν να καλύψουν την πραγματικότητα των όσων θα συμβούν…

  • 6 Ιουλίου 2020, 20:21 | Γιώργος Γιάκος

    Αν κάνετε στα αδέσποτα αυτό που περιγράφετε στο άρθρο 8 θα πρόκειται για τεράστιο αίσχος. Ντροπή! Ειλικρινά πιστεύετε πως η λύση του προβλήματος είναι να κρύψετε τα άμοιρα ζώα στα βουνά;

    Είναι βέβαιο πως η χώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα στην Ε.Ε. αν προχωρήσετε.
    Τα κράτη της βόρειας Ευρώπης (και όχι μόνο) έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια πως λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Παιδεία ως το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα και στειρώσεις, επιδοτούμενες από το δημόσιο ταμείο. Πραγματικό «κυνήγι» των παραβατών κάθε είδους που δεν σέβονται τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων.
    Μία άλλη λύση που έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική είναι η απαγόρευση πώλησης ζώων «ράτσας» και επιβολή πώλησης μόνο πρώην αδέσποτων στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο ζώων.
    Ελέγξτε τους δήμους οι οποίοι παίρνουν μεγάλα κονδύλια κάθε χρόνο και τα σπαταλούν αλλού.
    Ελέγξτε την αστυνομία, η οποία αν και υποχρεωμένη να παρεμβαίνει σε περιπτώσης κακοποίησης, κακομεταχείρισης, κλπ, συνήθως δεν το κάνει.

    Ντροπή σας.

  • 6 Ιουλίου 2020, 20:55 | Βικτώρια

    Ο λαός είναι κατά ! Ας εκπολιτιστει αυτός ο λαός πια! Ας υπάρξει μια παιδεία φιλοζωίας! Είμαστε πολλοί που έχουμε αναλάβει χρόνια τώρα το έργο της φροντίδας των αδέσποτων ζώων μιας και η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως ! Μην τους κάνετε την ζωή δυσκολότερη !! Αφήστε τα να τα βοηθάμε έστω εμείς οι ενσυνείδητοι πολίτες με όποιον τρόπο μπορούμε . Αν δεν θέλετε να ασχολείστε , μην ασχολείστε καθόλου ! ΑΦΗΣΤΕ ΟΜΩΣ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ! Προσπαθήστε να δωσετε μια ορθή παιδεία στα παιδιά μας , να αγαπάνε την φύση και τα ζώα . Φτάνει με την ασυνειδησια

  • 6 Ιουλίου 2020, 19:52 | Εύα Κ.

    Αποτροπή δημιουργίας των παραπάνω μονάδων με σκοπό την προστασία του δικαιώματος των ζώων στη ζωή, αλλά και την προστασία των δασικών εκτάσεων.
    Όχι στα καταφύγια ζώων, αλλά στείρωση και τοποθέτηση σε αυτά microchip, επιδοτούμενες από το κράτος.
    Το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί ως αναχρονιστικό και ανθρωποκεντρικό. Συνεπώς, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το αποσύρει και να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους βάσει (τουλάχιστον) των ευρωπαϊκών προτύπω

  • 6 Ιουλίου 2020, 19:18 | Ιάσωνας

    Θεωρώ ότι το πρόβλημα με το σχετικό άρθρο δεν είναι η πρόσθετη δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους, αλλά η γενικότερη αντιμετώπιση της έλλειψης εφαρμογής των νόμων.
    Οπότε εδώ, δεν κρίνεται το άρθρο αλλά η αδυναμία της κάθε κυβέρνησης να εφαρμόσει την νομοθεσία, επειδή κύριο μέλημα της είναι να καλλιεργεί τις πελατειακές της σχέσης με τους ψηφοφόρους.
    Στην προκειμένη περίπτωση με τους «φιλόζωους» μεγάλη μερίδα των οποίων αφενός έχουν άγνοια για την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και αφετερου παρακινούνται από ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και τα μέλη αυτών για να εκπληρώνουν τους προσωπικούς τους στόχους στο όνομα της φιλοζωίας.
    Ο ρόλος των φιλόζωων και γενικότερα των φιλοζωικών σωματείων κύριε Υπουργέ, έπρεπε να είναι επικουρικός και οχι να αντικαθιστά το κράτος/ τους Δήμους στο έργο που οφείλουν να κάνουν για την προστασία των ζώων.
    Συμφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο.
    Αν ήμουν άστεγος και ήθελα περίθαλψη, θα ηθελα το σανατόριο μου να βρίσκεται σε δασική ή χορτολιβαδική έκταση, μακριά απο την αστική ρύπανση.
    Προσωρινά όμως κύριε Υπουργέ, όχι μόνιμα!

  • 6 Ιουλίου 2020, 19:34 | Θοδωρής Μπόνης

    Αποτροπή δημιουργίας των παραπάνω μονάδων με σκοπό την προστασία του δικαιώματος των ζώων στη ζωή, αλλά και την προστασία των δασικών εκτάσεων.
    Όχι στα καταφύγια ζώων, αλλά στείρωση και τοποθέτηση σε αυτά microchip, επιδοτούμενες από το κράτος.
    Το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί ως αναχρονιστικό και ανθρωποκεντρικό. Συνεπώς, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το αποσύρει και να επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους βάσει (τουλάχιστον) των ευρωπαϊκών προτύπων.

  • 6 Ιουλίου 2020, 18:38 | ΑΝΘΗ ΝΤΕΤΣΙΚΑ

    Το άρθρο αυτό δεν προβλέπει καμία ουσιαστική λύση, δεν προβλέπει ούτε εξασφαλίζει σωστές συνθήκες και διαδικασίες για την προστασία και τη μέριμνα των αδέσποτων. Το μόνο που προβλέπει είναι την απομάκρυνση από τις πόλεις για να μην τα βλέπουν οι πολίτες. Θα πρέπει να αντιληφθεί τε ότι είστε στο 2020 και υπάρχει μεγάλη μερίδα συνειδητοποιημενων πολιτών που θα αντισταθεί σθεναρά στην ψήφο και εφαρμογή ενός τόσο απεχθους και απολιτιστου νόμου.

  • 6 Ιουλίου 2020, 17:53 | Φιλοζωικος και Περιβαλλοντικος Συλλογος Καπανδριτιου Πολυδενδριου

    Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8.
    Είναι απαράδεκτο, προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση και δεν διορθώνει, αλλά διογκώνει το πρόβλημα.
    Η ευθύνη στους Δήμους…(για γέλια). Πόσοι Δήμοι τηρούν τους νόμους για τα αδέσποτα; Ποιός τους ελέγχει;
    Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε στο πρόβλημα των αδέσποτων,
    -Αποσύρετε το άρθρο άμεσα,
    -Επικοινωνήστε με τις επίσημες φιλοζωικές ομοσπονδίες, ακούστε τις προτάσεις τους,
    -Επιβάλετε την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων χωρίς εξαιρέσεις,
    -Επικεντρωθείτε στην ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων, η εξορία των αδέσποτων δεν είναι λύση,
    -Ευαισθητοποιήστε – ενημερώστε τους πολίτες,
    -φροντίστε ώστε οι αρμόδιες αρχές να τηρούν τους ισχύοντες νόμους,
    -Εισαγάγετε μάθημα φιλοζωίας στα σχολεία.
    Αν επιμείνετε στο άρθρο, σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα θα στραφεί εναντίον σας.

  • 6 Ιουλίου 2020, 17:59 | Πάρις Καλοδημίδης

    Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. χωρίς εξαίρεση ισχύει η χωρίς όρους περισυλλογή όλων των αδέσποτων σκύλων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει την τριτοκοσμική πρακτική Σύλληψη- στείρωση-απελευθερωση. Αυτή η πρακτική σε οποίες χώρες εφαρμόζεται (Ινδίες, Τουρκία, Μεξικό, Νεπάλ, Πακιστάν) σημαίνει πολλές επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους και παράλληλα μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων. Τα πρωτόκολλα διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων σε ολον τον πολιτισμένο κόσμο είναι Σύλληψη και κράτηση μέχρι υιοθεσίας. Εαν η υιοθεσία δεν έρθει τότε οι φιλοζωικές αποφασίζουν για την τύχη του σκύλου, αλλα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ τον απελευθερώνουν στο αστικό περιβάλλον. Εκεί στην κυβέρνηση λοιπόν, αφήστε τα ημίμετρα με τα κυνοκομεια στα δάση και λοιπές μπαρουφες και υιοθετήστε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ενα πρόγραμμα διαχείρισης απο μια Ευρωπαϊκή χώρα ή της Αυστραλίας του Καναδά των ΗΠΑ κλπ. Έχουμε μετατρέψει τις πόλεις της Ελλάδας σε κυνοκομεια, δεχόμαστε σαν πληθυσμός χιλιάδες επιθέσεις απο αδέσποτα κάθε χρόνο, ο Βορίδης και κανένας πριν τον Βορίδη δεν έκανε μια επίσημη συλλογή στοιχείων απο τα νοσοκομεια της επικράτειας για το νούμερο των θυμάτων απο επίθεση σκύλου. Μόνο το 2019 σε Κομοτηνή και Ξάνθη είχαμε στις πρώτες βοήθειες 600+ θύματα. Σοβαρευτείτε και πάρτε μια γενναία απόφαση και για τους πολίτες και για τους σκύλους. Άλλωστε η αδέσποτη ζωή για εναν σκύλο είναι σχεδόν πάντα πολυ σκληρή και οδηγεί σε εναν επώδυνο θάνατο.

  • 6 Ιουλίου 2020, 17:05 | Loukia

    Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κάθε άσχετος για τα αδέσποτα ζώα που όλοι πονάμε, παίρνοντας αποφάσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα αντί να δίνουν λύση. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι οι υποχρεωτικές στειρώσεις &μάλιστα με επιδότηση του κράτους.Όπως έγινε στις χώρες της Β.Ευρώπης χρόνια πριν με πρωτοστάτισσα την Ολλανδία, το παράδειγμα της οποίας ακολούθησαν επιτυχώς κι άλλες χώρες.

  • 6 Ιουλίου 2020, 16:22 | Rena Kalamara

    Ντροπή …μόνο..αντί να φροντίσετε κ να προστατεύσετε τα αδέσποτα ζώα..θέλετε να τα υποβάλλετε σε αργό θάνατο..Είναι υποχρέωση ενός πολιτισμένου κράτους ,αν η χώρα αυτή θέλει να λέγεται έτσι,να νομοθετεί κ να προστατεύει τα ζώα..Ευτυχώς η φιλοζωία στην Ελλάδα ανεβαίνει..απ’ τους ίδιους τους πολίτες που υιοθετούν αλλά κ παράλληλα φροντίζουν για το αυτονόητο..την προστασία των ζώων ..κάτι που εσείς όλοι αδιαφορείτε..
    Οι εκλογές θα ξανάρθουν να είστε σίγουροι ότι με τέτοια καταπτυστα νομοσχέδια αν τα περάσετε θα τιμωρειθειτε απ’ το λαό.

  • 6 Ιουλίου 2020, 16:31 | Νικολινα

    Το πώς αντιμετωπίζονται τα αδέσποτα δείχνει πολλά για αυτή τη χώρα !! Ντροπή σας .

  • 6 Ιουλίου 2020, 15:44 | Θεοδωρα Στρατικη

    Ασφαλώς και θα αστειεύεται ο υπουργός. Ανθρωποκεντρικά ζώα που ανήκουν αποκλειστικά στην αστική πανίδα, να πεταχτούν στα…δαση με τα από 15.000 χρονια είναι αδιανόητο. Αρκετά πρόστιμα τρώμε ως κράτος για τις διάφορες παραβιάσεις νόμων και δικαιωμάτων. Δεν είναι αποδεκτό. Αποτελεί κακοποίηση και όπως πλέον γνωρίζουμε, το επόμενο στάδιο είναι η κακοποίηση ανθρώπων

  • 6 Ιουλίου 2020, 15:50 | Αναστασία

    «Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».
    Η απομάκρυνση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αυτά, δυσχεραίνει τη φροντίδα τους από εθελοντές αλλά και την πιθανή υιοθεσία των ζώων από πολίτες. Ποιος θα αναλαμβάνει τη μεταφορά του ζώου ως το καταφύγιο και τι θα συμβαίνει στα ζώα εκεί; Γιατί η Πολιτεία δεν εστιάζει στη συλλογή, στείρωση και επανένταξη των ζώων σε γειτονιές που μπορούν να τα φιλοξενήσουν;

  • 6 Ιουλίου 2020, 15:12 | Σοφία Γαρουφαλίδου

    Το επίπεδο κάθε κοινωνίας αποδεικνύεται από τη στάση της προς τα αδύναμα μέλη της. Τα ζώα έχουν την ανάγκη της φροντίδας μας. Αν τα εξορίσουμε δείχνουμε ότι δεν έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε στον ασθενέσθερο και στον αδύναμο, είμαστε σε στάδιο πρωτόγονο, εφαρμόζουμε νόμους που ισχύουν στη ζούγκλα και ουδεμία σχέση έχουν με πολιτισμό.Θα ναι ντροπή για την κοινωνία μας η ψήφιση του άρθρου.

  • 6 Ιουλίου 2020, 13:57 | Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

    Αντί να γίνει αυστηρότερος έλεγχος στους Δήμους και στο που πάνε τα κονδύλια για τα ζώα.
    Αντί να υποστηριχθούν τα υπάρχοντα Δημοτικά καταφύγια για να τα βελτιωθεί η ποιότητα παραμονής των ζώων.
    Αντί να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους πολίτες και να προωθηθεί η υιοθεσία των αδέσποτων..
    τα εξορίζουμε στα όρη και στα βουνά.

    Πόσες φορές πρέπει να το πούμε; Η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι οι υποχρεωτικές στειρώσεις και μάλιστα με επιδότηση του κράτους. Όπως έγινε στις χώρες τις βόρειας Ευρώπης χρόνια πριν με πρωτοστάτισσα στην Ολλανδία, το παράδειγμα της οποίας ακολούθησαν επιτυχώς κι οι άλλες χώρες.

    Εμείς οι Έλληνες πάλι, επιλέγουμε ΞΑΝΑ να πετάξουμε τα χρήματα του φορολογούμενου για να χτίσουμε καινούρια καταφύγια στη μέση του πουθενά και διαιωνίζουμε το πρόβλημα αντί να δίνουμε λύση.

    Δίνουμε επίσης άδεια για να ανοίξουν εκτροφεία γουνοφόρων στις ίδιες περιοχές. Σε άλλες χώρες τους έχουν δώσει χρονικό περιθώριο να κλείσουν, (επιδοτώντας ταυτόχρονα την αλλαγή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας) κι εμείς στην Ελλάδα λέμε «ανοίξτε κι άλλα», μην τυχόν και χάσουμε τους ψήφους.

    ΚΥΡΙΟΙ η Ελλάδα δε χρειάζεται λαϊκισμό, χρειάζεται επιτέλους λύσεις. Αν μπορούσατε να δείτε μπροστά, θα καταλαβαίνετε και την αναγκαιότητα για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλλαγή.

  • 6 Ιουλίου 2020, 13:02 | mariaar

    Είναι ντροπή για ένα κράτος να μη δείχνει τον δέοντα σεβασμό σε ολα τα πλάσματα. Έχετε το περιθώριο να αναθεωρήσετε και να αναγνωρίσετε ότι στην εποχή που ζούμε τέτοιου είδους πολιτικές είναι επιεικώς απαράδεκτες και κατακριτέες.

  • 6 Ιουλίου 2020, 10:51 | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Του φιλοζωικού σωματείου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΔΡΑΣΗ σχετικά με την Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση που αφορά το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» και το άρθρο 8 καταφύγια αδέσποτων ζώων «1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου……… Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».
    Θεωρούμε ότι είναι θΕΤΙΚΟ και απαραίτητο για να επιβληθεί η νομιμότητα καθώς αυτή την στιγμή επικρατεί ενα κατεστημένο επικίνδυνο αναχρονιστικό και αποτελεσματικό.
    Τα αδέσποτα δεν είναι ζώα ούτε άγρια ούτε αυτόνομα. Είναι εξημερωμένα, θύματα της ανθρώπινης ανευθυνότητας, εντελώς ανθρωποεξαρτώμενα και στο απόλυτο έλεος μας… περιφέρονται στους δρόμους, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς κατάλυμα, τρέφονται ελλειμματικά, τις περισσότερες φορές έχουν κακοποιηθεί από ανθρώπους είναι φοβικά,και δεν έχουν τύχει ποτέ κάποιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, για την υγεία τους. Συχνά είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για τα υπόλοιπα ζώα, όσο και για τους ανθρώπους, όπως η π,χ η λεϊσμανίαση η οποία χωρίς θεραπεία τους προκαλεί ενα αργό και βασανιστικό θάνατο. Στα χέρια των “ κηδεμόνων” που συνήθως τα μαζεύουν απο το δρόμο, και δεν γνωρίζουν τις ευθύνες τους, τα ζώα συντροφιάς ζευγαρώνουν, πολλαπλασιάζονται και εγκαταλείπονται. Το αποτέλεσμα αυτής της ανευθυνότητας πληρώνουν κατά κύριο λόγο τα ζώα που πεθαίνουν στο δρόμο, αλλά και η κοινωνία που καλείται να διαχειριστεί συναισθηματικά, πρακτικά το πρόβλημα που δημιουργείται. Το μέτρο της στείρωσης των αδέσποτων ζώων, χωρίς να υπάρχουν άλλες παράλληλες δράσεις και κυρίως υπεύθυνη υιοθεσια δεν έχει αποδώσει. Όταν δοθεί ένα ζώο, με συμβόλαιο υιοθεσίας από τον Δήμο, (όχι ως λύση ανάγκης αλλά ως επιλογή) με chip, καταγεγραμμένο, δεν υπάρχει περιθώριο στον κηδεμόνα με την πρώτη ευκαιρία να το εγκαταλείψει.Το να αφήνεις τα ζώα στο δρόμο χωρίς ορθή διαχείριση , δεν είναι λύση.. απλά τα οδηγείς σε έναν άλλο θάνατο! Το να τα στέλνεις ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό για να περιορίσεις τον αριθμό τους εδώ… αποδείχθηκε οτι δεν είναι λύση…
    Ο εύκολος δρόμος που ακολουθούν, εδώ και δεκαετίες, οι Δήμοι την “εκχώρηση” αυτής της υποχρέωσης τους για διαχείριση των αδέσποτων σε φιλοζωικά σωματεία, τα οποία δεν έχουν πόρους, επιστημονικό και ανθρώπινο προσωπικό, νόμιμες και αξιοπρεπείς υποδομές.. αποδείχθηκε οτι είναι αδιέξοδο με τραγικές συνέπειες, το ζούμε καθημερινά….
    Χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις προσιτές στον καθένα μας υπάρχουν παντού γύρω μας. Δεν είναι ξεροβούνια ,ούτε άγρια βουνά. Είναι τοποθεσίες που δίνουν την δυνατότητα να δημιουργηθούν καταφύγια και να γίνεται ορθή διαχείριση διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας απο κατοικημένες περιοχές.
    Χωρίς το άρθρο 8 δεν μπορούν οι Δήμοι να φτιάξουν καταφύγια, στερώντας την προστασία που δικαιούνται τα ζώα.

  • 6 Ιουλίου 2020, 08:15 | Αγαλιωτης Νίκος

    Υπέρ των δημοτικών καταφυγιων με την επίβλεψη και βοήθεια των εθελοντών. Οπότε είμαι υπέρ του νομοσχεδίου αλλά και του προηγούμενου νομοσχεδίου τσιρωνη.

  • 6 Ιουλίου 2020, 01:57 | Αννα Γερολύμπου Πρόεδρος Ομοσπ.Ζωοφ.Σωματείων Ανατ.Αττικής

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ,
    Ομοσπονδια Ζωοφ. Σωματείων Ανατ.Αττικής

    Βλέπω τις πάμπολλες οργισμένες αναρτήσεις ενεργών εθελοντών και απλών φιλόζωων, πολλούς από τους οποίους εκτιμώ πολύ και σαν ανθρώπους αλλά για το έργο τους, εναντίον του άρθρου 8 του Νομοσχεδίου του ΥΠΠΑΤ που έχει κατατεθεί για ψήφιση.
    Και τρομάζω ! Και οργίζομαι !
    Πόσο εύκολα ένας αμφιλεγόμενος φορέας, η ΠΦΠΟ, μπορεί να μετατρέψει σοβαρούς ανθρώπους σε καθοδηγούμενο όχλο για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά του. Εκμεταλλευόμενος την αγάπη και την ευαισθησία του για τα αδέσποτα ζώα, ισχυριζόμενος ανακρίβειες και αποκρύπτοντας την αλήθεια !!
    Επειδή φυσικά ο απλός φιλόζωος και ο νεαρός ή και μεγαλύτερος σε ηλικία ενεργός εθελοντής δεν μπορεί να γνωρίζει τους παλαιότερους σχετικούς νόμους.
    Δεν γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε το 2003 στο νόμο 3170. Ηταν ο ίδιος νόμος που κατάργησε το μπόγια και απαγόρευσε την ευθανασία αδέσποτων ζώων. Σημειωτέον πως και αυτόν το νόμο, που θεωρήθηκε από την ΕΕ ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης, είχε πολεμήσει λυσσαλέα η ίδια παρέα φιλόζωων. Οι προκάτοχοι της ΠΦΠΟ, και σημερινά μέλη της.

    ΝΟΜΟΣ 3170/2003 (ΦΕΚ Α 191/2003) άρθρο 7 παρ. 6
    6. Στο άρθρο 46 του Ν. 998 / 1979 (ΦΕΚ 289 A΄) προστίθεται παράγραφος 7, που έχει ως εξής:
    “7. Με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5 επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄ του άρθρου 2 του Π.Δ.190 / 1981 (ΦΕΚ 54 Α΄) και εξετάζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 έως 7 αυτού”.

    Η ισχύς αυτού του άρθρου συνεχίστηκε και με την ψήφιση του ισχύοντος σήμερα Ν. 4039/12 (‘αρθρο 23) αλλά με την ψήφιση του νέου νόμου 4280/14 δεν μπήκε. Λένε «εκ παραδρομής».

    Και ήρθε η ώρα το λάθος να διορθωθεί και να μπορέσουν οι Δήμοι που δεν έχουν δικές τους κατάλληλες εκτάσεις και με τη βοήθεια του προγράμματος Φιλόδημος, να δημιουργήσουν Καταφύγια Αδέσποτων κάτι για το οποίο άλλωστε είναι υποχρεωμένοι.
    Όλος ο νόμος βασίζεται στους Δήμους και στην ύπαρξη νόμιμων δημοτικών καταφυγίων !
    Ενδεικτικά αναφέρω από την εμπειρία μου : κουτάβια εγκαταλειμμένα ,ζώα επιθετικά, ζώα με χρόνια νοσήματα ή ανάπηρα, ζώα φοβικά, ζώα που χρήζουν μακροχρόνιας θεραπείας, παράδοση ζώων από ιδιοκτήτες, κατάσχεση ζώων λόγω κακοποίησης, σφραγίσματος παράνομων χώρων συγκέντρωσης ή παράνομης διακίνησης.

    Χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις προσιτές στον καθένα μας υπάρχουν παντού γύρω μας. Δεν είναι ξεροβούνια ,ούτε άγρια βουνά. Είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω με το Δασαρχείο τις δασικές περιοχές της Λαυρεωτικής και είχα εντυπωσιαστεί.

    Μια Ομοσπονδία ΟΦΕΙΛΕΙ να γνωρίζει τους νόμους ! Και τους νέους αλλά και τους προηγούμενους!! Και να μην παραπλανά και παρασύρει ανίδεους για να πετύχει το δικό της στόχο και όχι το καλό των δύστυχων ζώων.
    ΝΤΡΟΠΗ !!
    Η ΠΦΠΟ όμως θέλει να κλείσει όλα τα Δημοτικά Καταφύγια. Τέτοιες εντολές έχει !! Τα ζώα στους δρόμους, ελεύθερα να πεθαίνουν βασανιστικά. Να μην τους δίνεται ΚΑΜΊΑ ευκαιρία να ζήσουν ή να βρουν οικογένεια. ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΟΜΙΜΑ !!
    Πριν κάνετε οτιδήποτε, σκεφτείτε !!

    Η Πρόεδρος
    ΑΝΝΑ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ

  • 6 Ιουλίου 2020, 01:10 | Χρήστος Ζαραφέτας

    Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

    Θέλουμε τα δημοτικά καταφύγια ζώων να είναι κοντά στον αστικό ιστό και να είναι εύκολα και ελεύθερα προσβάσιμα από τους φροντιστές των ζώων, από τους εθελοντές και γενικά από όλους τους πολίτες. Έτσι θα μπορούμε να διασφαλίζουμε την ευζωία τους και η εύκολη επαφή μαζί τους θα δημιουργήσει ευσυνείδητους πολίτες.

    Άμεση κατάργηση του άρθρου 8 ή ξεκάθαρη τροποποίηση για απαγόρευση δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές.

  • 6 Ιουλίου 2020, 00:17 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

    Υποχρεωτική η στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα.
    Ο ιδιώτης δεν έχει λόγο να αναπαράγει ιδιωτικώς,λόγω του μεγάλου αριθμού νεογνών της κάθε γέννας πέρα του ενός που ίσως επικαλεστεί,ότι επιθυμεί, αλλά που είναι πρακτικώς αδύνατη αυτή η επιλογή ,οπότε καταλήγει να είναι ερασιτέχνης εκτροφέας με άγνωστη κατάληξη των νεογέννητων. Οχι καταφυγια σε βραχώδη (εξ ορισμού ειναι αδυνατη η εκμεταλλευση τους και εξαιρούνται,ήδη, των υπολογισιμων εκμεταλλευσιμων στρεμμάτων στα τοπογραφικά καθε ιδιοκτήτη/πολίτη ) και να εξαιρεθούν και τα δασώδη (αναλαμβανει καποιος συντακτης της νομοθεσίας απωλειες ζώων απο πυρκαγιές,ή από γενικες δολιοφθορές λόγω του απομακρυσμένου;)
    Χρόνια τώρα εμεις οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες ζητάμε ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΩΩΝ ή έστω επιφορτισμενο προσωπικο,με ποσόστοση, σε κάθε Α.Τ ,και του πιο απομακρυσμενου χωριού που να γνωρίζει την νομοθεσία και να απευθυνεται ο πολίτης στοχευμένα.Κανένας δεν ακούει.Ισως τώρα είναι η μεγάλη ώρα

  • 6 Ιουλίου 2020, 00:19 | Ελισσάβετ Τζαμαλή

    Το άρθρο ανοίγει το δρόμο στους δήμους που θέλουν να εξαφανίσουν τα αδέσποτα μακριά (στις δασικές, χορτολιβαδικές, βραχώδεις εκτάσεις) από τα μάτια των δημοτών τους (είτε γιατί κάποιοι δημότες ενοχλούνται από αυτά, είτε γιατί κάποιοι άλλοι δημότες, ως φιλόζωοι απαιτούν τη δράση του δήμου) και των τουριστών τους.
    Αν μιλάμε για καταφύγια όπου στα ζώα θα παρέχεται περίθαλψη και στείρωση πριν επανενταχθούν, υπάρχει ανάγκη για καταφύγια τόσο μεγάλης έκτασης που δε μπορεί να βρεθεί αλλού αν δεν είναι δασική,χορτολιβαδική ή βραχώδης;
    Μήπως όμως μιλάμε για καταφύγια άσυλα, όπου θα κλείνονται δια βίου τα αδέσποτα, μακριά από τα μάτια όλων, όταν οι δημότες θα διαμαρτύρονται επειδή ενοχλούνται από αυτά; Γιατί μόνο τότε χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις. Τέτοιοι χώροι ήδη υπάρχουν, ας φανταστούμε πόσοι ακόμα θα δημιουργηθούν όταν θα μπορούν οι δήμοι να στηριχθούν και στο υπό διαβούλευση άρθρο.

    Για αυτούς τους λόγους προτείνω να μην εφαρμοστεί η υπό διαβούλευση τροποποίηση

    Άμεσα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα είναι:

    1. H υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, με ελέγχους και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Στα δεσποζόμενα ζώα ανήκουν και τα τσοπανόσκυλα, τα κυνηγόσκυλα, οι σκύλοι φύλακες χωραφιών,αυλών, μαντρων κτλ.
    2. Η κατάσχεση των ζώων που κακοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους και η χρέωση των εξόδων διαβίωσής τους στους (πρώην) ιδιοκτήτες.

    3. Η παροχή κινήτρων προς τους πολίτες να υιοθετούν αδέσποτα ζώα (και όχι η επιβολή τέλους στους ιδιοκτήτες σκύλων, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες εγκαταλείψεις).

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:47 | Κωνσταντίνος Ντασκαγιάννης

    Απαράδεκτο το άρθρο 8, καταδικάζετε ζώα σε εξορία και θάνατο. Καμμία πρόβλέψη, καμμία ουσιαστική λύση. Αντί να υποχρεωθούν οι δήμοι να φροντίζουν και να περιθάλπουν τα ζώα τα μαζεύουμε και τα πετάμε ολα μαζί σε ενα κτήριο στο βουνό; Μεγάλη βαρβαρότητα και νροπή μας σαν κοινωνία συνολικά. Απουσιάζει η ενσυναίσθηση δυστυχώς. Πάρτε πίσω το κατάπτυστο άρθρο. Πρέπει να βοηθήσουμε τα ζώα, τα πλάσματα που δεν έχουν φωνή. Που είναι ο πολιτισμός μας;

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:15 | Αδαμοπούλου Αναστασία

    Το να δημιουργήσουμε χώρους κολαστήρια για τα αδέσποτα δεν είναι η λύση του προβλήματος. Προσωπικά θεωρώ ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η λύση. Το να στειρώνουμε τα ζώα συντροφιάς είναι το καλύτερο. Όσο για τα αδέσποτα να δημιουργηθούν χώροι που να μπορούν να ζουν υπό κανονικές συνθήκες. Έχετε την ευκαιρία να βάλετε τη βάση για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η αδικία προς τα αδέσποτα ζώα. Ενημέρωση και συνεργασία κυρίως με φιλοζωικές και με τους δήμους. Αποσύρετε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου.

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:18 | Χανδρινός Κων/νος

    Ένα κακό άρθρο που έχει κύρια προτεραιότητα την ευκολία και όχι την ισορροπία ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο.

    Η Ελλάδα είναι ήδη πολλά χρόνια πίσω σε θέματα οικολογίας που στο κάτω-κάτω της γραφής θα έπρεπε να είναι υπεράνω πολιτικών προσήμων, καιρός είναι να γίνει μια διαφορά.

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:23 | ΦΙΛΛΕΝΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

    Το Σ/Ν προβλέπει ότι οι Δήμοι μπορούν να φτιάξουν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα στα βουνά σε απόσταση 40 km απο τον αστικό ιστό
    Θέτω τα ακόλουθα ερωτήματα:
    1. Στα βουνά 40 km μακριά απο τον αστικό ιστό θα υπάρχει φως και νερό για την καθαριότητα των χώρων;
    2. Οι δήμοι θα έχουν υπαλλήλους για την φροντίδα των ζώων, διότι δεν φαντάζομαι να πιστευουν ότι θα κάνουν εθελοντές 80 kmκαθημερινά με δικά τουςεξοδα!!!
    3. Τα προβλέπει αυτά ρητά και με ρήτρες ο νόμος;

    Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό σημαίνει καταδίκη των ανυπεράσπιστων ζώων σε αργό και βασανιστικό θάνατο

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:27 | Αννα Σταματιου

    Το αρθρο 8 θετει σε κινδυνο τα αδεσποτα ζωωα γιατι θα εχει σαν αποτελεσμα την απομακρυνση τους απο τον κοινωνικο ιστο. Αν δεν εχουν τα ζωα που φυλλασονται στα προβλεπομενα καταφυγεια καταλληλες συνθηκες διαβιωσης, κανεις δεν θα το βλεπει για να το καταγγελει.
    Επισης θα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να υιοθετηθουν ζωα απο μοναδες σε μακρινες περιοχες γιατι το κοινο δεν θα εχει αμεση προσβαση. Ειναι συνταγη για την δημιουργια κολλαστηρίων/στρατοπεδα συγκεντρωσεων.

  • 5 Ιουλίου 2020, 23:25 | Forgottenstrays

    Σαν Ζωοφιλικη ένωση για τα ξεχασμένα αδεσποτα ζωα(forgottenStrays)

    Αλλά και σαν ζωοφιλικος σύλλογος για τα ξεχασμένα αδεσποτα ζωα (forgottenStrays)

    Είμαστε υπέρ του άρθρου 8 καθώς αυτό ανοίγει τον δρόμο στους δήμους να γίνει κάτι σωστό για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας των αδεσποτων όπως ορίζει νομοθεσια μας και τα ζώα να ζουν αξιοπρεπώς σε νόμιμα ενδιατιματα

  • 5 Ιουλίου 2020, 22:26 | Ειρηνη

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 8, ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ! 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΆΒΕΙ ΑΤΥΠΑ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ …ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ , ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΠΛΗΘΏΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ! ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΔΩ Η κυρια Δημητρα Τσολακιδου το διατυπώνει πολυ σωστα » Οι αιτιάσεις κατά της επίμαχης διάταξης στερούνται και βάσης και λογικής. Επιχειρείται άλλες φορές δολίως και άλλες φορές λόγω αγνοίας διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
    1. Σκοπός της διάταξης δεν είναι ο εξαφανισμός των αδέσποτων ζώων , αφού τα καταφύγια αποτελούν χώρο προσωρινής διαμονής και αφορά την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων όπως πχ της στείρωσης που όλοι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση επικαλούνται ως ένα από τα όπλα για την μείωση ων αδέσποτων ζώων. Που θα γίνει η στείρωση στον δρόμο? Φυσικά και όχι . Αλλά σε οργανωμένο καταφύγιο οπού έχει τον κτηνίατρο μέσα ως υποχρεούται από τον νόμο. Μετά το πέρας των κτηνιατρικών πράξεων η θα επανενταχθεί το ζώο η θα υιοθετηθεί. Για ποια εξορία και εξαφανισμό των αδέσποτων ζώων αναφέρονται οι συμμετέχοντες στην διαβούλευση;
    2. Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σχετικά με την περισυλλογή, την υιοθεσία και την επανατοποθέτησή τους στο περιβάλλον, απαιτείται η δημιουργία καταφυγίων από τους Ο.Τ.Α διότι σε αυτό φιλοξενούνται μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών τα νεογέννητα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν υιοθετούνται, τα ζώα υπό θεραπεία και ανάρρωση μετά από χειρουργεία, τα κακοποιημένα ζώα τα οποία αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους κτλ. Εάν δεν υπάρχουν τα καταφύγια , οι παραπάνω περιπτώσεις αδέσποτων ζώων που θα φιλοξενούντα; Μήπως σε παράνομα καταφύγια σωματεία και ιδιωτών που βλέπουμε σε όλη την χώρα ;
    3. Αναφέρεται ότι η διάταξη είναι του Σύριζα. Όμως στο άρθρο 23 του Ν4039/12 (νόμο τον οποίο ψήφισε και η ΝΔ αναφέρει ότι καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 13 του ν. 3170/2003 εκτός από την παράγραφο 6 του άρθρου 7). Η συγκεκριμένη παράγραφος επιτρέπει την εγκατάσταση καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επομένως η συγκεκριμένη διάταξη έχει την συναίνεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ και σωστά διότι είναι επωφελής για τα ζώα. Λόγω της έλλειψης ουσιώδους κριτικής στην διάταξη μην μετατρέπεται η διαβούλευση σε πολιτική αντιπαράθεση.
    4. Ο έλεγχος των συνθηκών των καταφυγίων πραγματοποιείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η οποία πρέπει να γίνεται με συνέπεια και συνέχεια ώστε να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
    5. Η διάταξη έχει σαν σκοπό να διευκολύνει τους Δήμους που δεν μπορούν να βρούνε άλλες εκτάσεις για την δημιουργία καταφυγίων. Δεν αναφερόμαστε σε βουνά διότι απαγορεύονται σε Δάση, αλλά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Για παράδειγμα το άλσος Φιλαδέλφειας είναι απομακρυσμένο; Φυσικά και όχι. Όμως μέσα σε αυτό και σε δασική έκταση που είναι λειτουργεί παράνομο καταφύγιο από σωματείο, το οποίο η ΠΦΠΟ το εκθειάζει κιόλας. Η όποια υποκρισία!!!!!
    6. Η άποψη ότι έχει αποτύχει το μοντέλο καταφύγιο είναι άστοχη διότι από τους 325 Δήμους οι 40 διαθέτουν ή συνεργάζονται με αδειοδοτημένο καταφύγιο. Αποτέλεσμα είναι να μην δύναται να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αφού δεν πραγματοποιούνται στειρώσεις οργανωμένα λόγω έλλειψής χώρων , κουτάβια παραμένουν στους δρόμους με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, αδέσποτα να μην τους παρέχεται η πρέπουσα κτηνιατρική περίθαλψη.
    Ας πάψουμε να είμαστε αντίθετοι σε ότι καλό επιχειρεί το κράτος και ας φροντίσουμε να εφαρμοστεί επιτυχώς ασκώντας την πίεση ως φιλόζωοι για την εφαρμογή των νόμων. Όσοι επικαλούμαστε ότι υπερασπιζόμαστε τα ζώα, οφείλουμε να παλέψουμε για να τηρήσει η πολιτεία μας τις αρχές του παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων αλλά και την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Αυτά αποτελούν τα εχέγγυα για την προστασία των ζώων και όχι η ανέξοδη διακήρυξη κάλων προθέσεων.

  • 5 Ιουλίου 2020, 21:32 | Ωραιοζίλη Σεϊταριδου

    Επιπροθετη προταση στον προηγουμενο σχολιασμό μου

    Να Απαγορευθεί η εμπορία των ζώων συντροφιάς και τα puppy mills

  • 5 Ιουλίου 2020, 21:47 | Ωραιοζίλη Σεϊταριδου

    Το άρθρο 8 να καταπέσει! Είναι ο προάγγελος της εξορίας των αδέσποτων! Ζητάμε την ανάληψη της ευθύνης από το κεντρικό κράτος και από τους δήμους, την εφαρμογή του νόμου υπέρ της ευζωίας τους και όχι την εξορία των αδέσποτων επειδή αυτή είναι η διακαής επιθυμία των αφιλόζωων και αφιλότιμων συμπολιτών μας. Δεν θέλουμε επ ουδενί να δούμε τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους να φυλακίζονται με πρόσχημα ψευδείς καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά,θέλουμε να προστατεύονται από την πολιτεία άλλα και από την κοινωνία από την μόνιμη στοχοποίηση, θυματοποίηση και κακοποίηση τους με πρόσχημα τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Στην καθημερινή πρακτική τους οι συνάνθρωποι μας δεν δίνουν δεκάρα για τα ζώα. Ας μην γίνει το κράτος ακόμη μια φορά, εκφραστής αυτής της αντικοινωνικής μερίδας ας μην τους διευκολύνουμε περισσότερο! Σκοπός είναι να γίνει κάτι πολιτισμένο και όχι το παραμύθι με το δράκο που βολεύει τους αντι-φιλόζωους και τους ασυνείδητους. ΟΧΙ στο Αρθρο 8.
    Να επιβληθεί η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων
    Να γίνει καταγραφή δεσποζόμενων για να μην εγκαταλείπονται με φωτογραφία και με καταχωρημενα τα microchip τους. Να ειναι δωρεαν η σημανση σε όσους οικονομικά δεν μπορουν να ανταποκριθούν, Να ενισχυθεί το σχολειο με μαθημα φιλοζωιας και οι δασκαλοι που ειναι αφιλοζωοι να πάρουν πρωτοι αυτοι αυτο το μαθημα. Τα ζωα δεν ειναι μπαμπουλες που τους εμαθε η γιαγια τους.

    Να γινεται αυστηροι απεναντι στους κυνηγούς και τους κτηνοτροφους που ειναι η νουμερο ενα κατηγορια που εγκαταλειπει ζωα συντροφιας αφου πρωτα τα εκμεταλευτει αγρια, αλλα η πολιτεια προτιμα να τους χαϊδευει τα αυτια.
    Να γινει συστηματικη καταγραφη των αδεσποτων ζωων τσιπαρισμα και φωτογραφια. Ενισχυση του ενεργού φιλόζωου και όχι καταδίωξη του. Ναι στην σιτιση των Αδεσποτων ζωων. Ναι στην προστασια τους. Η κακοποιηση και η δολοφονια των αδεσποτων να γινει κακουργημα και να διατασετε ερευνα και οχι φασκελωκουκουλωμα. και αλλα πολλα υπουργε!Κανενα ζωο σε κλουβι!

  • 5 Ιουλίου 2020, 21:54 | ΔΑΦΝΗ

    Πριν κάνετε το ο,τιδηποτε να θυμόσαστε ένα πράγμα. Έχετε ηδη κάνει πολλά. Ο ελληνικός λαός ειναι στα όρια του. Αφήστε τα ζώα ήσυχα και βρείτε λύσεις να τα προστατεύσουμε. Δεν πείραξαν κανέναν. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να πειραζει ζώα. Αρκετα !

  • 5 Ιουλίου 2020, 21:42 | KOTZAMANH MAIRH

    Προς συμπλήρωση των πολύ εύστοχων παρατηρήσεων που έγιναν για την σημασία των καταφυγίων στην ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων, προσθέτω εδώ άλλη μια εναλλακτική, που μπορεί να δώσει λύση στην έλλειψη χώρων, αλλά και την διοικητική αδυναμία των Δήμων να διαχειριστούν τα καταφύγια.
    1. Η χρήση εθελοντικής εργασίας και χορηγιών πρέπει να αποτελεί το συμπλήρωμα στη λειτουργία καταφυγίου και όχι ο πυρήνας.
    2. Όπου οι Δήμοι αδυνατούν να δημιουργήσουν ή να συντηρήσουν σωστά καταφύγιο, μπορεί να αξιοποιηθεί η σοβαρή υπεύθυνη και δημοσιονομικά συμφέρουσα λύση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
    3. Προτείνω την νομοθέτηση της δυνατότητας ένας Δήμος να αναθέτει σύμβαση παραχώρησης ή σύμβαση σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ή και τη λειτουργία καταφυγίου με πρότυπα, κόστος και όρους που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, την ευζωία των αδέσποτων, την πρόσβαση της κοινότητας/μαθητών κλπ στις εγκαταστάσεις και αυστηρές οικονομικές ρήτρες για μη τήρηση των όρων της σύμβασης.
    4. Η λύση αυτή έχει εφαρμοστεί ήδη με μεγάλη επιτυχία για την λειτουργία σχολικών μονάδων και φοιτητικών εστιών, γιατί όχι και για καταφύγια των αδέσποτων φίλων μας
    Τέλος συμφωνώ και συνυπογράφω την αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

  • 5 Ιουλίου 2020, 21:04 | Τιτη Ματσα

    Να καταργηθει το αρθρο 8.τι απαραδεκτα πραγματα για τα ζωακια ειναι αυτα! Στειρωνουμε, δεν απομονωνουμε!!

  • 5 Ιουλίου 2020, 20:20 | Δημητρα Τσολακιδου

    Οι αιτιάσεις κατά της επίμαχης διάταξης στερούνται και βάσης και λογικής. Επιχειρείται άλλες φορές δολίως και άλλες φορές λόγω αγνοίας διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
    1. Σκοπός της διάταξης δεν είναι ο εξαφανισμός των αδέσποτων ζώων , αφού τα καταφύγια αποτελούν χώρο προσωρινής διαμονής και αφορά την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων όπως πχ της στείρωσης που όλοι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση επικαλούνται ως ένα από τα όπλα για την μείωση ων αδέσποτων ζώων. Που θα γίνει η στείρωση στον δρόμο? Φυσικά και όχι . Αλλά σε οργανωμένο καταφύγιο οπού έχει τον κτηνίατρο μέσα ως υποχρεούται από τον νόμο. Μετά το πέρας των κτηνιατρικών πράξεων η θα επανενταχθεί το ζώο η θα υιοθετηθεί. Για ποια εξορία και εξαφανισμό των αδέσποτων ζώων αναφέρονται οι συμμετέχοντες στην διαβούλευση;
    2. Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σχετικά με την περισυλλογή, την υιοθεσία και την επανατοποθέτησή τους στο περιβάλλον, απαιτείται η δημιουργία καταφυγίων από τους Ο.Τ.Α διότι σε αυτό φιλοξενούνται μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών τα νεογέννητα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν υιοθετούνται, τα ζώα υπό θεραπεία και ανάρρωση μετά από χειρουργεία, τα κακοποιημένα ζώα τα οποία αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους κτλ. Εάν δεν υπάρχουν τα καταφύγια , οι παραπάνω περιπτώσεις αδέσποτων ζώων που θα φιλοξενούντα; Μήπως σε παράνομα καταφύγια σωματεία και ιδιωτών που βλέπουμε σε όλη την χώρα ;
    3. Αναφέρεται ότι η διάταξη είναι του Σύριζα. Όμως στο άρθρο 23 του Ν4039/12 (νόμο τον οποίο ψήφισε και η ΝΔ αναφέρει ότι καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 13 του ν. 3170/2003 εκτός από την παράγραφο 6 του άρθρου 7). Η συγκεκριμένη παράγραφος επιτρέπει την εγκατάσταση καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επομένως η συγκεκριμένη διάταξη έχει την συναίνεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ και σωστά διότι είναι επωφελής για τα ζώα. Λόγω της έλλειψης ουσιώδους κριτικής στην διάταξη μην μετατρέπεται η διαβούλευση σε πολιτική αντιπαράθεση.
    4. Ο έλεγχος των συνθηκών των καταφυγίων πραγματοποιείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η οποία πρέπει να γίνεται με συνέπεια και συνέχεια ώστε να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
    5. Η διάταξη έχει σαν σκοπό να διευκολύνει τους Δήμους που δεν μπορούν να βρούνε άλλες εκτάσεις για την δημιουργία καταφυγίων. Δεν αναφερόμαστε σε βουνά διότι απαγορεύονται σε Δάση, αλλά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Για παράδειγμα το άλσος Φιλαδέλφειας είναι απομακρυσμένο; Φυσικά και όχι. Όμως μέσα σε αυτό και σε δασική έκταση που είναι λειτουργεί παράνομο καταφύγιο από σωματείο, το οποίο η ΠΦΠΟ το εκθειάζει κιόλας. Η όποια υποκρισία!!!!!
    6. Η άποψη ότι έχει αποτύχει το μοντέλο καταφύγιο είναι άστοχη διότι από τους 325 Δήμους οι 40 διαθέτουν ή συνεργάζονται με αδειοδοτημένο καταφύγιο. Αποτέλεσμα είναι να μην δύναται να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αφού δεν πραγματοποιούνται στειρώσεις οργανωμένα λόγω έλλειψής χώρων , κουτάβια παραμένουν στους δρόμους με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, αδέσποτα να μην τους παρέχεται η πρέπουσα κτηνιατρική περίθαλψη.
    Ας πάψουμε να είμαστε αντίθετοι σε ότι καλό επιχειρεί το κράτος και ας φροντίσουμε να εφαρμοστεί επιτυχώς ασκώντας την πίεση ως φιλόζωοι για την εφαρμογή των νόμων. Όσοι επικαλούμαστε ότι υπερασπιζόμαστε τα ζώα, οφείλουμε να παλέψουμε για να τηρήσει η πολιτεία μας τις αρχές του παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων αλλά και την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Αυτά αποτελούν τα εχέγγυα για την προστασία των ζώων και όχι η ανέξοδη διακήρυξη κάλων προθέσεων.

  • 5 Ιουλίου 2020, 20:34 | Γιώργος Κ

    Το μέτρο θυμίζει εποχές Ολυμπιάδας , να εξαφανίσουμε κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα . Αντί να βελτιώσουμε την άθλια εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τα αδέσποτα αλλά και τα δεσπόζοντα ζώα , φτιάχνουμε Γκουλάγκ ζώων .

  • 5 Ιουλίου 2020, 18:48 | ΗΣΑΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

    Το άρθρο 8 θεωρώ ότι είναι σε τελείως λάθος βάση και μόνο προβλήματα θα φέρει, όχι λύσεις.
    Μου θυμίζει την ιστορια μερικών μαμάδων που αντιδρούν και παραπονιούνται στον διευθυντή του σχολείου του παιδιού τους, διότι υπάρχει ένα παιδί στην τάξη αυτιστικό ή με σύνδρομο down , διότι θεωρούν ότι το παιδί τους δεν θα μάθει.
    1) Έτσι και εδώ, με τη διάταξη αυτή βάζετε ένα μεγάλο Χ στον φιλοζωικό κόσμο που θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να συνυπάρχουν τα ζωα με τους ανθρώπους, αρμονικά και ήρεμα και υιοθετείτε την άποψη των λίγων που θεωρούν ότι τα ζώα δεν μπορούν να ζουν ανάμεσα μας οπότε να τα ξαποστείλουμε στα βραχώδη όρη και βουνά. Πιθανόν ο σκοπός του άρθρου να είναι σωστός, με την έννοια ότι προσπαθεί να στήσει την έννοια που λέγεται χωροθέτηση των καταφυγίων. Στην πράξη όμως θα είναι ανεφάρμοστος και επώδυνος. Και εξηγώ το γιατί: Διότι σε μια χώρα δημάρχων, κάθε πολίτης που ενοχλείται θα πιέζει το δήμαρχο και αυτός με τη σειρά του, θα ξαποστείλει το αδέσποτο στα βραχώδη όρη σε καταφύγια του κακού καιρού, πολύ πιθανόν χωρίς νερό, χωρίς τροφή καθημερινή λόγω του ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι, αυτοκινητο, τροφές, χρήματα για τη δημιουργία σοβαρού καταφυγίου κλπ. Δυστυχώς έτσι θα εκλάβουν αυτή τη διάταξη οι τοπικοί άρχοντες .
    2) Δεν θεωρώ ότι τα ζώα πρέπει να ζουν μακριά από τον άνθρωπο. Όταν είναι ταισμένα, φροντισμένα, υγειή, δεν ενοχλούν κανέναν.
    3) Τα καταφύγια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντά στον αστικό ιστό και να λειτουργούν μεταβατικά και μόνον δηλαδή εξέταση ζώου, στείρωση, φροντίδα, σήμανση και επαναφορά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ελάχιστες περιπτώσεις ζώων, επιθετικών ή βαριά άρρωστων να παραμένουν στο καταφύγιο μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους και βρεθεί υιοθεσία.
    4) Η Ελλάδα έδωσε τον πολιτισμό στον κόσμο, ας δείξει τον πολιτισμό της στις ευπαθείς ομάδες. Μια από αυτές είναι και τα αδέσποτα.

  • 5 Ιουλίου 2020, 18:21 | Αθανάσιος Αγγελίδης

    Να απαγορεύεται το δέσιμο. Όχι μόνο το μόνιμο, να απαγορεύεται τελείως. Δένουμε τα τσουβάλια όχι τα ζώα…

    Να αυξηθούν οι ποινές για κακοποίηση και φόνο ζώου, και να επιβάλλονται αυστηρά, και όχι με αναστολές.

    Να απαγορευτεί η πώληση ζώων παντός είδους στα πετσοπ.

    Να καταργηθούν τα κλουβιά τα βαφτισμένα ζωολογικοί κήποι.

    Να γίνει μέριμνα για την απελευθέρωση των ζώων από την Αττική φυλακή των Σπάτων.

    Να καταργηθούν οι θυσίες ζώων στα πανηγύρια. Να τηρηθεί η νομοθεσία και να μην κάνουν οι αρχές ότι δεν βλέπουν. Να εμποδίζονται οι διαδικασίες έστω και με χρήση βίας.

    Να σταματήσει η χρηματοδότηση των γουναράδων, του φρικαλέου αυτού κλάδου της γούνας.

    Αυτά φροντίστε, και αφήστε τα αδέσποτα στον πόνο τους. Τα αδέσποτα δεν είναι πρόβλημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

  • 5 Ιουλίου 2020, 17:08 | Φωτεινή Βενιέρη

    Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν λύνει αλλά ξεκάθαρα γιγαντώνει τα υπάρχοντα προβλήματα όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα. Και συγκεκριμένα:
    -Διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.
    –Τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες “νόμιμων” καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.
    -Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα.
    Ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8 το οποίο είναι στην ουσία κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή.

  • 5 Ιουλίου 2020, 17:50 | ‘Αννα Μαρία Δρουμπούκη

    Το συγκεκριμένο νόμου δεν λύνει αλλά ξεκάθαρα γιγαντώνει τα υπάρχοντα προβλήματα όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα. Και συγκεκριμένα:

    -Διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.

    –Τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες “νόμιμων” καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.

    -Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα.

    Ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8 το οποίο είναι στην ουσία κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή.

  • 5 Ιουλίου 2020, 17:55 | Άννα Μαρία Δρουμπούκη

    Το συγκεκριμένο νόμου δεν λύνει αλλά ξεκάθαρα γιγαντώνει τα υπάρχοντα προβλήματα όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα. Και συγκεκριμένα:

    -Διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.

    –Τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες “νόμιμων” καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.

    -Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα.

    Ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8 το οποίο είναι στην ουσία κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή.

  • 5 Ιουλίου 2020, 17:24 | Μαγγανιάρη Παναγιώτα

    Πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν ότι με το κατάπτυστο νομοσχέδιο καταπατούν τα δικαιώματα των αδέσποτων ζώων σε καταφύγια κολαστήρια.Είμαστε μία χώρα με τις περισσότερες κακοποιήσεις ζώων.Δεν υπάρχει η ενσυναίσθηση για αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα που κινδυνεύουν καθημερινά από τα δίποδα που τα κακοποιούν και έρχεστε εσείς ως κυβέρνηση να επιβάλλεται ένα νομοσχέδιο που θα εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα εις βάρος των ζώων.Εφαρμόστε με τα κονδύλια αυτά φοροαπαλλαγές δίνοντας κίνητρα για να υιοθετούνται τα αδέσποτα.Στειρώστε τα και βοηθήστε τα να ζήσουν προστατευμένα.Όχι στον εγκλεισμό τους σε δασικές και βραχώδεις περιοχές για να τα οδηγήσετε στον θάνατο.Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα ζώα.Εξάλλου εσείς ευθύνεστε για την αύξηση των αδέσποτων στη χώρα μας διότι δεν υπήρξε ποτέ τόσα χρόνια η μέριμνα για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων.Ελάχιστοι οι δήμοι που τηρούν την νομοθεσία και μηδενικός ο έλεγχος για τις επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Επιβάλλεται η άμεση απόσυρση του.Αίσχος για τους φορείς που το επικροτοιύν.

    Μαγγανιάρη Παναγιώτα

  • Δηλωμένα ζώα στην βάση δεδομένων με τσιπ
    Στειρωμενα ζωα
    Η Λύση

  • Μόνη λύση είναι η υποχρεωτική στείρωση ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ