Άρθρο 16 Μεταβατικές διατάξεις

1. Ο νόμος εφαρμόζεται σε συμφωνίες προμήθειας που συνάπτονται μετά την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, προσαρμόζονται στις διατάξεις του εντός δώδεκα (12) μηνών από αυτήν.
3. Οι Αρχές Επιβολής του άρθρου 5 εξειδικεύουν τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

  • 5. Η περίοδος προσαρμογής των 12 μηνών, που αναφέρεται ότι θα δοθεί (αρ.16) να είναι και περίοδος ανοχής από τις αρμόδιες αρχές, με την έννοια να γίνονται μόνο συστάσεις σε αυτό το διάστημα, λόγω των θεμάτων που αναπόφευκτα θα ανακύψουν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του.

  • Κατά την περίοδο προσαρμογής των 12 μηνών που προβλέπει το άρθρο 16 οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προτείνουν λύσεις και να κάνουν συστάσεις .

  • Απαραίτητη και επιτακτική η διατήρηση του χρόνου που δίδεται έως 1.11.2021, μέσα στον οποίο να γίνονται μόνο συστάσεις.

  • Η περίοδος προσαρμογής των 12 μηνών, που αναφέρεται ότι θα δοθεί να είναι και περίοδος ανοχής από τις αρμόδιες αρχές, με την έννοια ότι θα γίνονται μόνο συστάσεις σε αυτό το διάστημα, λόγω των θεμάτων που αναπόφευκτα θα ανακύψουν κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του.

  • Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί αυτόματα σε ένα 24ωρο η μετάβαση. Ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων διακινεί ανά έτος πάνω από 10.000.000 τιμολόγια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και σε 15.000.000 από την παρούσα νομοθεσία. Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να προσαρμοστούν τα λογιστήρια αγοραστών, αλλά και προμηθευτών σε αυτό τον όγκο.
    Προτείνεται ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου η 1η Νοεμβρίου 2021.
    Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου να μην είναι νωρίτερα από 90 ημέρες μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 16:33 | ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 16 Μεταβατικές Διατάξεις
    Δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε ανωτέρω: α)θα απαιτηθεί ξεχωριστή τιμολόγηση αφενός των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την λοιπή ποικιλία του προμηθευτή αφετέρου δε ξεχωριστή τιμολόγηση των ευαλλοίωτων προϊόντων και β) ειδικά για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, θα απαιτηθεί από τα λογιστήρια αγοραστών και προμηθευτών να προβαίνουν σε εκκαθάριση και πληρωμή (ή έλεγχο πληρωμών αντίστοιχα) σε καθημερινή βάση, θα απαιτηθεί χρόνος προσαρμογής τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους Προμηθευτές. Κατά την περίοδο των δώδεκα μηνών για την προσαρμογή των συμβάσεων προμήθειας που έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου, οι «Αρχές Επιβολής» θα δύνανται να απευθύνουν συστάσεις προς διευκόλυνση της προσαρμογής. Σημειωτέον ότι στην Οδηγία τίθεται ως προθεσμία εφαρμογής η 1η/11/2021 (άρθρο 13 παρ. 1 Οδηγίας).

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 15:07 | ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

    Περ.1 Προτείνεται ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου η 1η Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απαραίτητη προετοιμασία για την εφαρμογή του, τόσον από πλευράς Προμηθευτών όσο και από πλευράς Αγοραστών.