Άρθρο 18 Μητρώο Ελεγκτών – Εμπειρογνωμόνων

1. Για τη διενέργεια των ελέγχων της αρμοδιότητάς του και για την παροχή πιστοποίησης ποιότητας, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ τηρεί ηλεκτρονικό μητρώο ελεγκτών – εμπειρογνωμόνων, στο οποίο εγγράφονται οι υπάλληλοί του, στους οποίους έχουν ανατεθεί ελεγκτικά καθήκοντα.
2. Στο μητρώο ελεγκτών – εμπειρογνωμόνων είναι δυνατή η εγγραφή και τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της παρ. 12 του άρθρου 24. Η ανάθεση ελεγκτικών καθηκόντων σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα γίνεται με τη σύναψη σύμβασης, η οποία συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ένταξη των προσώπων αυτών στο μητρώο ελεγκτών – εμπειρογνωμόνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, ως όρους, τις τεχνικές υποχρεώσεις εκτέλεσης των ελεγκτικών καθηκόντων, επιτόπιων ή διοικητικών, τις υποχρεώσεις αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και διενέργειας των ελέγχων με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία.
3. Για τους διενεργούμενους ελέγχους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (L 95), η ανάθεση ελεγκτικών καθηκόντων υπόκειται στις προϋποθέσεις των άρθρων 28 έως 33 του ανωτέρω Κανονισμού.
4. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ελεγκτών – Εμπειρογνωμόνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα υποχρεούνται σε δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και των ανηλίκων τέκνων τους, σύμφωνα με την περ. μζ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 (Α’ 309).