Άρθρο 16 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης

1. Η οργάνωση και λειτουργία των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία ιδρύονται με την κοινή απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), ανατίθεται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα ΔΙΕΚ του πρώτου εδαφίου λειτουργούν σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των παρ. 1 και 3 του άρθρου 30 και της παρ. 9 του άρθρου 34 του ν. 4763/2020.
2. Οι καταρτιζόμενοι στα ΔΙΕΚ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύνανται, στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να πραγματοποιούν μέρος της θεωρητικής ή και της εργαστηριακής κατάρτισής τους σε πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης αντίστοιχου επιπέδου που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν ειδικότητες αντίστοιχες με αυτές οι οποίες παρέχονται στο ΔΙΕΚ προέλευσής τους και βαθμολογούνται κατά το σύστημα που έχει πιστοποιηθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους υποδοχής. Η διαδικασία και οι ειδικότερες λεπτομέρειες διεξαγωγής προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και οι κανόνες αντιστοίχισης του συστήματος βαθμολογίας των φορέων κατάρτισης του εξωτερικού με το σύστημα που εφαρμόζει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ρυθμίζονται με τον Κανονισμό Λειτουργίας των ΔΙΕΚ της παρ. 1, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
3. Η διοίκηση των ΔΙΕΚ ασκείται από τον Διευθυντή, ο οποίος είναι τακτικός υπάλληλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κάτοχος πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, και επιλέγεται σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής του Κανονισμού της παρ. 1. Ελλείψει τακτικού υπαλλήλου του Οργανισμού που πληροί τα κριτήρια επιλογής, Διευθυντής των ΔΙΕΚ μπορεί να αναλαμβάνει υπάλληλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή των εποπτευόμενων νομικών προσώπων αυτού ή άλλως, οποιοσδήποτε υπάλληλος του δημόσιου τομέα υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με τα ίδια ως άνω κριτήρια, που αποσπάται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής, ο οποίος τοποθετείται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή, για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή προηγείται δημόσια πρόσκληση που εκδίδει ο Οργανισμός. Η μισθοδοσία των αποσπασμένων καλύπτεται από τον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ και ο χρόνος της θητείας τους σε θέση Διευθυντή ΔΙΕΚ λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης, ως προς όλες τις υπηρεσιακές συνέπειες. Με τη λήξη της θητείας τους επανέρχονται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχαν πριν την απόσπαση.
4. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ οργανώνει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω οργανικών μονάδων, οι οποίες λειτουργούν ως Αγροτικά Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης. Για την παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, την ίδρυση και την αδειοδότησή τους, εφαρμόζονται τα άρθρα 52 έως 66 του ν. 4763/2020.
5. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιούνται από εκπαιδευτές, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4763/2020, οι οποίοι μπορούν να είναι υπάλληλοι του Οργανισμού ή απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή ιδιώτες.
6. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να συνεργάζεται, για την παροχή των προγραμμάτων συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, κατά προτεραιότητα, με τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνάς του, με αντίστοιχες δομές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, ερευνητικών κέντρων, τεχνολογικών φορέων και ινστιτούτων της ημεδαπής του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και επιστημονικών φορέων του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Για την επίτευξη της συνεργασίας με τρίτους απαιτείται η σύναψη συμφώνου, στο οποίο ορίζονται, κατ’ ελάχιστον, ο φορέας που αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση του προγράμματος, η διανομή των πόρων μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε φορέα.