Άρθρο 14 Αξιολόγηση Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

 

  1. Κάθε Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του ερευνητικού του έργου, για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό χώρο, για τη διασύνδεση των αγροτικών αναγκών με την ερευνητική δραστηριότητα και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές για την αγροτική ανάπτυξη.
  2. Τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αξιολογούνται κάθε τρία (3) έτη, από την Επιτροπή Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η τριετία άρχεται από το πέρας της προηγούμενης αξιόλογησής τους. Η αξιολόγηση διενεργείται από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών διεθνούς κύρους ως εξής:

α) για κάθε Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας συγκροτείται ειδική επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης, μέλη της οποίας ορίζονται από το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων, και εν γένει φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού,

β) κάθε επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της και του αναπληρωτή του, αναλόγως του εύρους των ερευνητικών τομέων, στους οποίους δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας,

γ) οι πρόεδροι και τα μέλη ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το οποίο συνεργάζεται προς τούτο με το όργανο διοίκησης που συμμετέχει στην Επιτροπή Αγροτικής Έρευνας, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας και τους Διευθυντές των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας,

δ) τα μέλη των επιτροπών δύνανται να συμμετέχουν σε έως τρεις (3) διαδοχικές αξιολογήσεις των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας. Μέλη των επιτροπών που αποχωρούν ή κωλύονται στην άσκηση των καθηκόντων τους ή ελλείπουν για οποιονδήποτε λόγο, αντικαθίστανται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης για ζητήματα έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία επικυρώνεται από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.

  1. Η αξιολόγηση των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας ενεργείται με βάση κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και κριτήρια. Με την ως άνω απόφαση καθορίζεται και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας. Για την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή Αγροτικής Έρευνας μπορεί να συνεργάζεται και με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
  2. Μετά από το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, οι πρόεδροι των επιτροπών αξιολόγησης των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, συνεδριάζουν σε κλειστή συνεδρίαση με δύο (2) μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, που ορίζονται από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, για τη συγκριτική αποτίμηση των ινστιτούτων. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, συμπεράσματα μπορούν να αποτυπωθούν σε σύντομο κείμενο των προέδρων, που απευθύνεται στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων. Η ως άνω διαδικασία δύναται να τηρηθεί από τα αρμόδια μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και με κάθε πρόεδρο επιτροπής αξιολόγησης Ινστιτούτου ξεχωριστά.
  3. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των Ινστιτούτων μπορούν να προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του άρθρου 11.
  4. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, με τη συνδρομή της αρμόδιας προς τούτο οργανικής μονάδας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, συντάσσει έκθεση η οποία περιλαμβάνει:

α) αποτίμηση της ποιότητας της έρευνας που διεξάγεται από τα ινστιτούτα,

β) εκτίμηση της δυναμικής ανάπτυξης κάθε ινστιτούτου,

γ) γνωμάτευση σχετικά με τον βαθμό ανταγωνιστικότητάς τους, σε επιμέρους επιστημονικούς τομείς,

δ) προτάσεις για συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών ινστιτούτων,

ε) προτάσεις για τη διασύνδεσή τους με την κοινωνία.

Η έκθεση καταλήγει σε συστάσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των ινστιτούτων και προωθείται από την Επιτροπή Αγροτικής Έρευνας στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με τις αξιολογήσεις κάθε ινστιτούτου.

  1. Ο Διευθυντής εκάστου Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, παρέχει στην επιτροπή κάθε πληροφορία και διευκόλυνση που ζητείται.
  2. Τα έξοδα κίνησης, διανυκτέρευσης, ημερήσιας αποζημίωσης και αμοιβής των μελών των εξωτερικών αξιολογητών καλύπτονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  3. Όλα τα κείμενα των εκθέσεων διατυπώνονται και στην αγγλική γλώσσα.
  4. Η παράλειψη υποβολής από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας των στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγησή τους συνιστά λόγο λήψης απόφασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού, για περιορισμό μέρους, από τον προϋπολογισμό που κατανέμεται στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας και αντιστοιχεί στο Ινστιτούτο, που συνεργάζεται πλημμελώς για την αξιολόγησή του.
  5. Η συμμετοχή του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη διαδικασία αξιολόγησης των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, γίνεται με μειωμένη σύνθεση, στην οποία συμμετέχουν μόνο τα πρόσωπα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 10.