Άρθρο 8 Υποχρεώσεις μελών Διοικητικού Συμβουλίου

 

  1. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και κάθε πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητές του δεν επιδιώκουν την ικανοποίηση συμφερόντων που αντίκεινται στα συμφέροντα του Οργανισμού.
  2. Τα μέλη του Δ.Σ. και κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητές του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, απέχουν, δηλώνοντας κώλυμα, εφόσον συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων, συνιστά οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία αντικειμενικά επηρεάζεται η αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων, ιδίως αν προκύπτει: α) όφελος, οικονομικό ή μη, για τα ίδια τα μέλη, τους συζύγους ή τους συμβιούντες, κατά το άρθρο 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181), τους συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου έως και δευτέρου βαθμού, καθώς και για πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, με τα οποία έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση, και β) βλάβη, οικονομική ή μη, για πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, με τα οποία υπάρχει ιδιαίτερη εχθρότητα. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες του Δ.Σ., αποκαλύπτουν έγκαιρα και επαρκώς, στα υπόλοιπα μέλη, τη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων, με αυτά του Οργανισμού. Οι διαδικαστικές υποχρεώσεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, του άρθρου 72 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), των μελών του Δ.Σ., καθώς και άλλων προσώπων που ασκούν αρμοδιότητες του Δ.Σ. καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ., κατόπιν γνώμης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, εντός ενός (1) έτους, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος.
  3. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και κάθε πρόσωπο που του έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες του Δ.Σ., ασκούν τα καθήκοντά τους με ακεραιότητα, αμεροληψία και διαφάνεια.
  4. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκπίπτουν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εάν προβούν σε πράξεις ή αποκτήσουν ιδιότητα που δεν συμβιβάζεται με τα καθήκοντα μέλους του Δ.Σ..