ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’           Διοίκηση ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ   Άρθρο 5 Όργανα διοίκησης

 

  1. Τα όργανα διοίκησης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι:

α) το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.),

β) ο Πρόεδρος,

γ) ο Α’ Αντιπρόεδρος,

δ) ο Β’ Αντιπρόεδρος,

  1. Οι θέσεις του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Δ.Σ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  2. Ο Πρόεδρος και τουλάχιστον ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο από αρμόδιο όργανο, αντίστοιχο τίτλο της αλλοδαπής, έχουν πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πενταετή τουλάχιστον εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ο έτερος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., πέραν των λοιπών προσόντων του πρώτου εδαφίου, είναι τουλάχιστον κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής.
  3. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, προΐσταται διοικητικά και πειθαρχικά του προσωπικού, συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., εκπροσωπεί τον Οργανισμό έναντι παντός τρίτου και ιδίως έναντι διεθνών οργανισμών και ενωσιακών οργάνων, εκπροσωπεί δικαστικά τον Οργανισμό, διορίζοντας και νομιμοποιώντας προς τούτο δικηγόρους ως πληρεξουσίους, υπογράφει συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα του παρόντος, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του άρθρου 11 και του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
  4. Ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδροι εποπτεύουν τις Γενικές Διευθύνσεις του άρθρου 9, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 24. Τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας εποπτεύει όργανο διοίκησης που κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών, συναφή με τους ερευνητικούς σκοπούς του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή εν γένει με τον αγροδιατροφικό τομέα. Οι Αντιπρόεδροι είναι πειθαρχικοί προϊστάμενοι των υπαλλήλων των Γενικών Διευθύνσεων τις οποίες εποπτεύουν.
  5. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. μπορεί να μεταβιβάζει τις αρμοδιότητές του ή το δικαίωμα υπογραφής στους Αντιπροέδρους και στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όχι ωστόσο τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία του Δ.Σ. και την άσκηση συνολικής εποπτείας στον Οργανισμό. Οι Αντιπρόεδροι μπορούν να μεταβιβάζουν τις αρμοδιότητές τους ή το δικαίωμα υπογραφής στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ τις οποίες εποπτεύουν.