Άρθρο 46 Εκπροσώπηση των αγροτικών τμημάτων Επιμελητηρίων στο Διοικητικό Συμβούλιο – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 69 ν. 4497/2017

Στην παρ. 3 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), περί αριθμού αντιπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση τα εξής κριτήρια:

α) τον αριθμό των μελών του κάθε τμήματος, β) τη συνεισφορά αυτών στην τοπική οικονομία και γ) τις θέσεις εργασίας που καλύπτονται από τη δραστηριότητά τους. Ο αριθμός των αντιπροσώπων των αγροτικών τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον έχουν ιδρυθεί αγροτικά τμήματα σύμφωνα με το άρθρο 67, είναι: α) ένας (1) για Επιμελητήρια των περ. α) και β) της παρ. 2, και β) δύο (2) για τα υπόλοιπα επιμελητήρια.».

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 16:23 | Πέτρος Ζουμπούλης

    Καθώς ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ο οποιοσδήποτε καθορισμός εδρών πέραν της βασικής μίας (1) έδρας αποτελεί άδικη παρέμβαση έναντι των λοιπών τμημάτων και σε κάθε περίπτωση άκαιρη παρέμβαση καθώς παραβλέπει τα οποιαδήποτε κριτήρια θέτει το ίδιο το άρθρο για τα λοιπά επαγγέλματα και κλάδους!

    Γενικά ερωτήματα:
    1) Μήπως ο αγροτικός κλάδος πρέπει να μπορέσει έστω και μέσω Επιμελητηρίων να συγκεντρώσει την υφιστάμενη πολυδιάσπαση και κατανομή σε διάφορα υπάρχοντα μητρώα σε ένα? π.χ. γνωρίζουμε θετικά την ύπαρξη του «Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και του «Μητρώο εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών». Σε πόσα άλλα μητρώα θα πρέπει να εγγράφεται ένας αγρότης? και ποιο όφελος θα αποκομίζει από το καθένα από αυτά (υπό την έννοια της υποχρέωσης καταβολής συνδρομής έναντι ανταποδοτικών υπηρεσιών)
    2) Πως θα καλυφθεί το κόστος (εργατοώρες, εξοπλισμός, υποδομές) εγγραφής και τήρησης μητρώου των ουσιαστικά Μη Υπόχρεων εγγραφής αγροτών στο επιμελητηριακό μητρώο? όταν δεν προβλέπεται υποχρέωση καταβολής έστω ενός ελάχιστου τιμήματος?
    3) Γιατί θα πρέπει ένα τρίτος (μη έμπορος κλπ κατά την έννοια του νόμου – αρθ.64) να έχει λόγο στην Διοίκηση ενός οργανισμού στον οποίο εγγράφεται προαιρετικά επιδιώκοντας αποκλειστικά να απολαμβάνει τις υπάρχουσες ανταποδοτικές του υπηρεσίες (σε ζητήματα εξωστρέφειας, προστασίας κλπ)?

  • 6 Ιανουαρίου 2024, 08:20 | Vasily Psarommatis

    Ok