Άρθρο 42 Πειθαρχικά όργανα Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 1474/1984

Στο άρθρο 17 του ν. 1474/1984 (Α’ 128), περί πειθαρχικών οργάνων, η παρ. 6, περί οριστικής διαγραφής, καταργείται, η παρ. 7 αντικαθίσταται, και το άρθρο 17 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 17

Πειθαρχικά όργανα

  1. Συνιστώνται Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Επιμελητηρίου.
  2. Τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από πέντε (5) αιρετά μέλη, ένα από κάθε κλάδο, εκλεγμένα με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη από το Συντονιστικό Συμβούλιο κατά την πρώτη, μετά τις εκλογές σύγκλησή του. Σε περίπτωση έλλειψης τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους, λόγω θανάτου ή παραίτησής του ή άλλου κωλύματος, εκλέγεται νέο μέλος σε αντικατάσταση του, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου.
  3. Η θητεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων είναι τριετής και παρατείνεται μέχρι τον ορισμό – εκλογή νέων οργάνων.

Υποψήφιοι για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορούν να είναι όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων και για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τα μέλη, εκ των Αντιπροσώπων, που έλαβαν το πτυχίο τους πριν από δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια. Από τους υποψηφίους εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία, επί των εγκύρων ψήφων, σε κάθε κλάδο.

  1. Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου εκλέγεται μεταξύ των μελών του.
  2. Καθήκοντα γραμματέα στα πειθαρχικά συμβούλια εκτελεί ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.
  3. Καταργείται.
  4. Με πειθαρχικό κανονισμό, που καταρτίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ψηφίζεται από τη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων του Επιμελητηρίου και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα πειθαρχικά παραπτώματα και την παραγραφή τους, τις πειθαρχικές ποινές, την αρμοδιότητα των πειθαρχικών οργάνων, τη συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, την πειθαρχική προδικασία και διαδικασία, την έκδοση των πειθαρχικών αποφάσεων, τις ενστάσεις κατά των πειθαρχικών αποφάσεων, τις αρχές που διέπουν την πειθαρχική διαδικασία και τη σχέση της με ένδικες ή άλλες διαδικασίες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα ουσιαστικού και διαδικαστικού πειθαρχικού δικαίου λεπτομερειακού χαρακτήρα.».