Άρθρο 35 Ρυθμίσεις για τις Ομάδες Παραγωγών – Προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3874/2010

 Στον ν. 3874/2010 (Α΄ 151) προστίθεται άρθρο 2Α ως εξής:

«Άρθρο 2ΑΡυθμίσεις για τις Ομάδες Παραγωγών1. Κάθε Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των μελών της, εξομοιώνεται με την αγροτική εκμετάλλευση της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος και έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτήν, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση γεωργικής γης ή την εκτροφή παραγωγικών ζώων και μελισσοσμηνών. Ως προς την ΟΠ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ως προς την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, σε περίπτωση αγοράς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.2. Κάθε ΟΠ ελέγχεται ετησίως από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της, ως προς την τήρηση της υποχρέωσης εγγραφής της στο ΕΜΑΣ, και μια φορά ανά τριετία, ως προς την τήρηση της υποχρέωσης λειτουργίας της αποκλειστικά προς όφελος των μελών τους, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 1. 3. α) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ρυθμίζεται η διαδικασία εξομοίωσης της ΟΠ με την αγροτική εκμετάλλευση και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 1.β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα με τους ελέγχους σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων των ΟΠ, σύμφωνα με την παρ. 2, ιδίως η συγκρότηση επιτροπών ελέγχου, τα αρμόδια όργανα και οι διοικητικές διαδικασίες, καθώς και οι επιβαλλόμενες κυρώσεις.».

  • 1) Ήδη οι υφιστάμενες διατάξεις του Φ.Π.Α. επιτρέπουν την απαλλαγή καταβολής του εν λόγω φόρου, για τιμολόγια αγοράς παγίων (μηχανημάτων κλπ.), όπου ο αναγραφόμενος Φ.Π.Α. υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, είτε είναι Ομάδα Παραγωγών, είτε άλλη νομική οντότητα.

    2) Με την ΠΟΛ. 1055/27-2-2015 παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ή επιστροφής Φ.Π.Α. παγίων, των Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων, που προορίζονται για χρήση από τα μέλη τους και όχι από το ίδιο το νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχουν αγοραστεί και τιμολογηθεί τα εν λόγω πάγια στοιχεία.

    3) Με τον νόμο 4646/2019 άρθρο 22 τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Ν.4384/2016 και οι νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Ομάδες και ως Οργανώσεις Παραγωγών του άρθρου 27 του Κανονισμού Ε.Ε. 1305/2013 και περιλαμβάνονται στο μητρώο ΜΟΠΟ, φορολογούνται με συντελεστή 10%, δηλαδή εξομοιώνονται με Αγροτικό Συνεταιρισμό, ανεξαρτήτως της νομικής οντότητας που έχουν, ήτοι Α.Ε., Ε.Π.Ε., ΙΚΕ κλπ.

    4) Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ονοματολογία που έχει καθιερωθεί με προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες προσδιορίζουν με τα αρχικά γράμματα «Ομ.Π.» τις Ομάδες Παραγωγών και «Ο.Π.» τις Οργανώσεις Παραγωγών. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι άλλη οντότητα είναι η Ομάδα Παραγωγών (Ομ.Π.) και άλλη η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) κατά τους Κοινοτικούς Κανονισμούς.

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 08:19 | ΧΒ

    Παρ. 1: διόρθωση του εκμεταλλεύσες

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 12:18 | Vasily Psarommatis

    Congratulations

  • 12 Ιανουαρίου 2024, 21:54 | Ευάγγελος Μανίκας

    Η ρύθμιση του άρθρου αυτού για τις Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) θα πρέπει να ισχύσει και για τις αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.) που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52).

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 15:43 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Σχόλιο αναφορικά με το Άρθρο 35.
    Η διάταξη αφορά τις Ομάδες Παραγωγών.
    Οι Ομάδες Παραγωγών ,σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο διαφέρουν από τις Οργανώσεις Παραγωγών.
    Οι Οργανώσεις παραγωγών στη συντόμευση αναγράφονται ως (ΟΠ) , ενώ οι Ομάδες Παραγωγών ως (Ομ.Π.)
    Θεωρούμε σημαντική την αναγκαιότητα της διόρθωσης της συντόμευσης των Ομάδων
    Παραγωγών (Ομ. Π) στο συγκεκριμένο Άρθρο 35 , προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση.

    Γεωργία Κωστοπούλου
    Προϊστ. της Δ/νσης Συστημ. Καλ.
    & Π.Φ.Π.