Άρθρο 32 Υγειονομική ταφή ζώων

 

  1. Για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των έκτακτων αναγκών αποτροπής εισόδου στη χώρα, τον έλεγχο και την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων των ζώων, οι Δήμοι ορίζουν και λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από Συνδέσμους Δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες.
  2. Οι αρμοδιότητες, οι απαιτούμενες υποδομές, οι προδιαγραφές, οι διαδικασίες, η χρηματοδότηση και κάθε σχετικό θέμα για τον ορισμό και τη λειτουργία των χώρων αυτών, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη.
  • 18 Ιανουαρίου 2024, 22:52 | ΜΑΓΔΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

    Επιβολή υποχρεωτικότητας των δήμος ή συνδέσμων δήμων ή διαδημοτικών συνεργασιών και επιβολή διοικητικών κυρώσεων

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 22:55 | ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Επιβολή υποχρεωτικότητας των δήμος ή συνδέσμων δήμων ή διαδημοτικών συνεργασιών και επιβολή διοικητικών κυρώσεων

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 08:15 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Μεγάλη είναι η αναγκαιότητα πρόβλεψης προϋποθέσεων για την φυτοϋγειονομική ταφή φυτικών υπολειμμάτων σε περιπτώσεις λήψης επίσημων μέτρων για την καταστολή, τον περιορισμό και την εξάλειψη ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας και τού φυτοϋγειονομικού κινδύνου που αυτοί εγκυμονούν.
    Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για την φυτοϋγειονομική ταφή. Είναι απαράδεκτο να ζητά το ΥΠΕΝ για ένα έργο φυτοϋγειονομικής ταφής την πλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η κατάταξη ενός έργου υγειονομικής ταφής [Υ.Α. με αρ. 1952/13-01-2012 (Β’ 21)]. Αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας χωρίς ΧΥΤΑ και εξυπηρετούνται για τα αστικά στερεά απόβλητα σε ΧΥΤΑ όμορων ΠΕ. Είναι συνεπώς αδύνατον να απαιτούνται προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής από το ΥΠΕΝ σε ζητήματα φυτοϋγειονομικής ταφής. Άλλωστε υπάρχει νομική τεκμηρίωση ότι τα φυτικά υπολείμματα δεν κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα.
    Θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ να ξεκινήσει αυτόν τον διάλογο καθώς υφίστανται χρόνια ζητήματα φυτοϋγειονομικής διαχείρισης που απαιτούν τη λύση τους.