Άρθρο 29 Αρμοδιότητες των Γενικών Διευθύνσεων Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 23 ν. 4691/2020

 

Στην υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4691/2020 (Α΄ 108), περί ελέγχων των τροφίμων, ζωοτροφών και της υγείας των ζώων και φυτών, τροποποιείται η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων ως προς το στάδιο της παραγωγής, στην υποπερ. αγ) της περ. α) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, ως κεντρικές αρμόδιες αρχές για την οργάνωση, την εποπτεία, τον συντονισμό και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και των άλλων επίσημων δραστηριοτήτων που διεξάγονται για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες που θεσπίζονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τους τομείς της παρ. 2 του άρθρου 1 του ίδιου Κανονισμού, ορίζονται οι Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) δια των Διευθύνσεών τους και ο εποπτευόμενος από το ΥΠΑΑΤ Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως εξής:

α) Για τον τομέα της περ. α΄:

αα) η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που παράγονται στις εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2007 (Α΄ 95), όπως ισχύει,

αβ) η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μετά το στάδιο της συγκομιδής τους κατά την τυποποίηση και συσκευασία των πρωτογενών αυτών προϊόντων,

αγ) η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας για τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, και για τα μη μεταποιημένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΚ) υπ’ αρ. 852/2004. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής για τη μικροβιακή ασφάλεια στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στο στάδιο πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους,

αδ) Ο ΕΦΕΤ για όλα τα τρόφιμα που δεν εμπίπτουν στις υποπερ. αα΄, αβ΄ και αγ΄, καθώς και για τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

β) Για τον τομέα της περ. β’:

βα) η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας για τον τομέα της σκόπιμης ελευθέρωσης στο περιβάλλον γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) με σκοπό την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, όσον αφορά τους σπόρους προς σπορά (πολλαπλασιαστικό υλικό),

ββ) η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων για τον τομέα της σκόπιμης ελευθέρωσης στο περιβάλλον γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, όσον αφορά όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες σπόρων εκτός των σπόρων προς σπορά,

γ) Γ ια τον τομέα της περ. γ’ η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

δ) Για τον τομέα της περ. δ’ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

ε) Για τον τομέα της περ. ε’ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

στ) Για τον τομέα της περ. στ’ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

ζ) Για τον τομέα της περ. ζ’ η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

η) Για τον τομέα της περ. η’ η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

θ) Για τον τομέα της περ. θ’ η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων.

ι) Για τον τομέα της περ. ι’ η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων.».

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 13:21 | Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)

    Άρθρο 29, παρ. 1, εδάφιο αγ)
    […] Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής για τη μικροβιακή ασφάλεια στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στο στάδιο πριν και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους

    Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση δεν έχει απολύτως καμία εμπειρία και εξειδίκευση στα ζητήματα μικροβιακής ασφάλειας των τροφίμων. Συνεπώς, κατά την άποψή μας, είτε θα πρέπει το αντικείμενο να δοθεί σε άλλη Διεύθυνση, που έχει ήδη τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία, είτε εφόσον παραμείνει στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής να δημιουργηθεί νέο τμήμα το οποίο θα στελεχωθεί με κατάλληλο έμπειρο προσωπικό για το συγκεκριμένο θέμα.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 09:59 | Kυριάκος Αβδ.-Σύμβουλος HACCP

    Από το 2004 που μπήκε σε εφαρμογή ο κανονισμός 852/2004, περί της υγιεινής των τροφίμων, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πιέστηκαν και ανταποκρίθηκαν με τεράστιο κόστος σε όλες τις επιταγές που επέβαλε ο ΕΦΕΤ και τα ιδιωτικά πρότυπα πιστοποίησης. Τo HACCP εφαρμόζεται σε κάθε επιχείρηση τροφίμων και τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή.

    Έρχεται τώρα το ΥπΑΑΤ, 20 χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού και μας λέει οτι δεν έχει αρμόδια αρχή για μικροβιολογικούς ελέγχους στη πρωτογενή παραγωγή και δεν εφάρμοσε κοινοτικό κανονισμό επί 20 χρόνια;
    Αιδώς Αργείοι….
    ΥΓ. Η ευρωπαϊκή επιτροπή το ξέρει;

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 18:52 | Δ. Χρηστ.

    Mα είναι σε ισχύ ο ν. 4796/2021 «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα, άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις (Α΄ 63), όπου στη παρ. 1, εδάφιο β) του Άρθρου 87 «Αρχές Οργάνωσης Εποπτείας και Συντονισμού του ν. 4512/2018» (Α’ 5), αναφέρεται ότι ….Ως Αρχές Οργάνωσης Εποπτείας και Συντονισμού σύμφωνα με το άρθρο 130 του ν. 4512/2018 (Α΄5), ορίζονται….. «β) η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης σε κάθε στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και κατά την τυποποίηση και συσκευασία των πρωτογενών αυτών προϊόντων».

    Αυτός ο νόμος δεν θα αλλάξει;
    Και πως θα συνυπάρξει με την προτεινόμενη διάταξη;