Άρθρο 12 Μεταβατικές διατάξεις για τις διοικητικές κυρώσεις και τις αλιευτικές προσφυγές – Προσθήκη άρθρου 11Α στον Αλιευτικό Κώδικα

 

Στον Αλιευτικό Κώδικα (ν.δ. 420/1970, Α’ 27) προστίθεται άρθρο 11Α ως εξής:

«Άρθρο 11Α

Μεταβατικές διατάξεις για τις κυρώσεις

  1. Οι αλιευτικές προσφυγές που στρέφονται κατά αποφάσεων των αρμόδιων αρχών της παρ. 2 του άρθρου 11 και των οποίων η εξέταση εκκρεμεί, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 2040/1992 (Α’ 70), έως την 1η Ιανουαρίου 2024, και όσες άλλες υποβληθούν, σύμφωνα με το άρθρο 14, μέχρι την ημερομηνία πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών (Σ.Ε.Α.Π.) του άρθρου 13Α, εξετάζονται από τις τριμελείς Μεταβατικές Επιτροπές Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών της παρ. 2.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συγκροτούνται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1, έως τρεις (3) Μεταβατικές Επιτροπές Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών, με έδρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θητεία ενός (1) έτους, οι οποίες αποτελούνται από:

α) έναν (1) πάρεδρο ή δικαστικό πληρεξούσιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο,

β) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και

γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τους αναπληρωτές τους, ως μέλη.

Τακτικά και αναπληρωματικά μέλη ορίζονται από τους αρμόδιους Υπουργούς, ο δε εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ορίζεται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας ορίζονται και οι εισηγητές των υποθέσεων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παρατείνεται η θητεία των ως άνω επιτροπών για διάστημα έως έξι (6) μηνών.

  1. Η γραμματειακή υποστήριξη των επιτροπών της παρ. 2 εξασφαλίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), η μηνιαία ή ανά συνεδρίαση αποζημίωση που καταβάλλεται στον Πρόεδρο και στα μέλη, στους αναπληρωτές τους, καθώς και στους εισηγητές των Μεταβατικών Επιτροπών Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών της παρ. 2.».