Άρθρο 4 Ομαδικός χώρος σταυλισμού – Προσθήκη άρθρου 6Ε στον ν. 4056/2012

 

Στον ν. 4056/2012 (Α’ 52) προστίθεται άρθρο 6Ε ως εξής:

«Άρθρο 6Ε

Ομαδικός χώρος σταυλισμού

Στην περίπτωση ομαδικού χώρου σταυλισμού, η διαχείριση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε κτηνοτρόφου. Η κτηνοτροφική εγκατάσταση κατασκευάζεται από τον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο και χρησιμοποιείται με βάση το καταστατικό λειτουργίας του ομαδικού χώρου σταυλισμού. Κάθε κτηνοτρόφος που αποδέχεται το καταστατικό λειτουργίας του ομαδικού χώρου σταυλισμού: α) συμφωνεί με τους όρους της από κοινού χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κοινών κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, β) πληροί τις προϋποθέσεις κτηνοτροφικής ομοιογένειας του καταστατικού λειτουργίας, γ) μπορεί να αγοράσει ή να μισθώσει σε μακροχρόνια βάση ένα από τα κτηνοτροφικά οικόπεδα που περιλαμβάνει ο ομαδικός χώρος σταυλισμού, προκειμένου να κατασκευάσει ορισμένων προδιαγραφών κτηνοτροφική εγκατάσταση σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, ώστε να διασφαλίσει βέλτιστες συνθήκες περιβαλλοντικής διαχείρισης και υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της βελτίωσης: γα) της παραγωγικότητας των ζώων και της εργασίας, γβ) της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, και γγ) των συνθηκών προμήθειας των βασικών κτηνοτροφικών εισροών και της πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ορίζονται στο Κεφάλαιο ΙΗ’ του ν. 4442/2016 (Α΄ 230).».

  • 19 Ιανουαρίου 2024, 08:48 | Χρήστος Αναστασάκης – Παρ. ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας

    Σε ότι αφορά το άρθρο 4 του εν λόγω σχέδιου νόμου και αποδεχόμενοι το γεγονός της ανάγκης διευκόλυνσης της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εγκαθίστανται σε χώρο ομαδικού σταυλισμού, για την περίπτωση συστέγασης κτηνοτρόφων με συγγενική σχέση κυρίως λόγω ένταξης σε προγράμματα νέων αγροτών, αλλά και συστέγασης κτηνοτρόφων ομάδας παραγωγών είτε μελών κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, επισημαίνουμε τα εξής :
    Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ύστερα από την έγκριση ίδρυσης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με το Ν.4056/2012 (ΦΕΚ Α’ 52) όπως τροποιήθηκε από το Κεφάλαιο ΙΗ’ του ν. 4442/2016 (ΦΕΚ Α΄ 230), ακολουθεί η χορήγηση αριθμού καταχώρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης (για πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υπάρχουν οι ειδικές διατάξεις του Π.Δ. 216/2003 και του Π.Δ. 224/1998) ο οποίος χορηγείται σε κάθε περίπτωση μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές.
    Το γεγονός της χορήγησης ενός αριθμού καταχώρισης στον ομαδικό χώρο σταυλισμού, τον καθιστά μία οντότητα σε ότι αφορά την εφαρμογή της σχετικής κτηνιατρικής νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Συνεπώς η αποδοχή του καταστατικού λειτουργίας του ομαδικού χώρου σταυλισμού θα πρέπει να αφορά και τους κοινούς υγειονομικούς όρους των εισροών και εκροών του ζωικού κεφαλαίου αυτού, για τους οποίους δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο άρθρο 4 του σχέδιου νόμου. Επισημαίνουμε ότι ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο που διαβιεί σε έναν κοινό χώρο σταυλισμού θεωρείται ότι ανήκει στην ίδια υγειονομική κατάσταση και θα διαχειρίζεται με ενιαίο τρόπο σε περιπτώσεις λήψης υγειονομικών μέτρων λόγω εφαρμογής των κτηνιατρικών προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.

  • 6 Ιανουαρίου 2024, 08:32 | Vasily Psarommatis

    Bravo έπρεπε