Άρθρο 29 Μεταβατικές Διατάξεις

  1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να εκχωρούνται στον Οργανισμό αρμοδιότητες σχετικές με την αγροτική έρευνα, την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση και την διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες – κατά την θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου – δεν απονέμονται ρητώς σε αυτόν και ανήκουν σε υπηρεσίες του αντίστοιχου Υπουργείου.
  2. Ο «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα» είναι καθολικός διάδοχος των περιουσιακών δικαιωμάτων και των νομικών και οικονομικών υποχρεώσεων α) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε), β) του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Ο.Γ.Ε.Ε.ΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ», γ) του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGROCERT) και δ) του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑΚ).
  3. Μέχρι την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 και 2, του άρθρου 6 παρ. 1, 2 και 7 και του άρθρου 7 παρ. 1, 2 και 7 του παρόντος νόμου εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 2, 3 και 4 της υπ’ αριθ. ……………. κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  4. Μέχρι την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 10 και του άρθρου 7 παρ. 10 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται αντίστοιχα οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 10 και του άρθρου 5 παρ. 10 της υπ’ αριθ. ………….. κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  5. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το προσωπικό του Οργανισμού, το οποίο μεταφέρθηκε σε αυτόν και κατετάγη σε κατηγορίες με την υπ’ αριθ. ………….. απόφαση του ιδίου Υπουργού, κατατάσσεται σε κλάδους ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα μετά τη δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  6. Υπάλληλοι του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., εκτός της κατηγορίας Ερευνητών, καθώς και υπάλληλοι των συγχωνευθέντων νομικών προσώπων, οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα, μπορούν με αίτησή τους εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν την ένταξή τους στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας Ερευνητών χωρίς να προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη.
  7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύει αυτοδίκαια η απόσπαση των υπαλλήλων των συγχωνευθέντων νομικών προσώπων σε άλλους φορείς καθώς και των υπαλλήλων άλλων φορέων στα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα. Οι υπάλληλοι αυτοί επανέρχονται στις υπηρεσίες, στις οποίες ανήκουν οργανικά.
  8. Υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να αποσπώνται στον Οργανισμό για τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ίσο χρονικό διάστημα.
  9. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ο οποίος λειτουργούσε στο πλαίσιο του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μεταφέρεται στον Οργανισμό και η οργάνωση και λειτουργία του διέπεται από όσα ορίζονται στο άρθρο 14 του παρόντος νόμου.
  10. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών – Κληροδότημα Ιφ. Συγγρού για την επίτευξη των κοινών σκοπών τους.
  11. Οι έξι περιφερειακές Εποπτείες του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.) που εδρεύουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα καταργούνται από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του Οργανισμού και οι αρμοδιότητές τους μεταβιβάζονται σε Τμήματα που συστήνονται σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση.
  12. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ιδιωτικά πρότυπα, προδιαγραφές, κανονισμοί ή άλλα τυποποιητικά έγγραφα, που εφαρμόζονται για τη πιστοποίηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, μπορεί να υποβάλλονται στον Οργανισμό, προκειμένου μέσω της επίσημης διαδικασίας προτυποποίησης του άρθρου 19 να λαμβάνουν τη μορφή επισήμων προτυποποιητικών εγγράφων.
  13. Οποιεσδήποτε ρυθμίσεις καταβολής τελών για υπηρεσίες πιστοποίησης ή/και επίβλεψης υπέρ του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. –AGROCERT) συνεχίζουν να καταβάλλονται στον συνιστώμενο Οργανισμό μέχρι την έναρξη ισχύος της καταβολής των ανταποδοτικών τελών και τελών επίβλεψης του παρόντος νόμου.
  14. Οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στον συνιστώμενο Οργανισμό μέχρι τη ρύθμιση και την έναρξη ισχύος της καταβολής των ανταποδοτικών τελών του παρόντος νόμου.
  15. Οι εγκεκριμένες μέχρι την έναρξη του παρόντος νόμου επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα συνεχίζουν να καταβάλλονται στον Οργανισμό.
  16. Οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 7 έως 19 της υπ’ αριθ. …………… κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 21:43 | Ένωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, Δρ Παναγιώτης Πλατής

    «Άρθρο 29″
    «Μεταβατικές διατάξεις»

    Στην παράγραφο 6, εκτός της κατηγορίας Ερευνητών, δίδετε η δυνατότητα σε υπαλλήλους του ΕΘΙΑΓΕ και των συγχωνευθέντων νομικών προσόπων, να ενταχθούν στον κλάδο των ερευνητών, άν πληρούν τα ανάλογα τυπικά προσόντα.

    Προτείνουμε:
    α) να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε βαθμίδες ερευνητικού προσωπικού, κατόπιν αξιολόγησης σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως και παρεμφερών Υπηρεσιών (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφερειακές Γεωτεχνικές υπηρεσίες, κλπ.), οι οποίοι καλύπτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την ένταξή τους. Η ένταξη θα πρέπει να γίνεται από ειδική επιστημονική επιτροπή σε αντίστοιχη ερευνητική βαθμίδα, αναλόγως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
    Το παραπάνω μέτρο δεν επιβαρύνει τον νέο οργανισμό, γιατί οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται στον ερευνητικό κλάδο από την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν και συγχρόνως θα καλύψουν τις πιθανές ελλείψεις σε ερευνητικό προσωπικό το οποίο θα έχει παράλληλα και υπηρεσιακή εμπειρία και
    β) αντί της φράσης «εισαγωγική βαθμίδα» να αναδιατυπωθεί σε σε «ερευνητική βαθμίδα αναλόγων προσόντων».

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 20:38 | Τσαντήλας Χρίστος

    Η κρίση του υπάρχοντος προσωπικού για κατάληψη θέσεων ερευηντών πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει δημόσια προκήρυξη. Αλλοιώς γίνεται παραβίαση της ισονομίας και ισότιμης μεταχείρσιης των πολιτών

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 15:31 | ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΑΓΕ

    Το άρθρο 29 να αναδιατυπωθεί ως εξής:

    Άρθρο 29
    Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις

    Η παράγραφος 1 μένει ως έχει.
    Η παράγραφος 2 συμπληρώνεται με τα εξής :
    Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα, ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα, αποθεματικά κ.λπ. των συνενούμενων νομικών προσώπων περιέχονται στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και συνεχίζουν να εξυπηρετούν το δεύτερο και τις υπηρεσιακές του μονάδες χωρίς την κατάρτιση άλλης πράξης ή μεταβίβασης. Η παρούσα διάταξη αποτελεί τίτλο μεταγραφής, η οποία γίνεται ατελώς. Ειδικότερα, ταμιακά υπόλοιπα και καταθέσεις των συνενούμενων νομικών προσώπων περιέρχονται στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Υπογραφείσες συμβάσεις, εκτελούμενα προγράμματα, έργα και μελέτες και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους 2011 συνεχίζουν να εκτελούνται, καθώς και οι τυχόν εκκρεμείς δίκες να διεξάγονται, στο όνομα των συνενούμενων νομικών προσώπων, με αποφάσεις του ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο δε Ε.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ . αναλαμβάνει αυτοδικαίως και χωρίς οποιαδήποτε άλλη διατύπωση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις ενέργειες αυτές.
    Να προστεθούν νέοι παράγραφοι με το εξής περιεχόμενο :
    3. Η κατά νομή και κατοχή παραχωρηθείσα ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν.1845/1989 στο συνενούμενο με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ μεταφέρεται στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και συνεχίζει να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΙΑΕ που ιδρύονται με το νόμο αυτόν. Για την αξιοποίηση ή την εκμετάλλευσή της α- πό τον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ με μικρής ή μεγάλης διάρκειας μισθώσεις ή με άλλες μορφές συνεκμετάλλευσης με τρίτους, με ή χωρίς αλλαγή της αγροτικής χρήσης της, αποφασίζει το ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από γνώμη του οικείου ΙΑΕ και θετική σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας.
    4. Ο εξοπλισμός και γενικά όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των υπηρεσιακών μονάδων του συνενούμενου με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, που αναδιαρθρώνονται, ενοποιούνται ή συγχωνεύονται στα ιδρυόμενα με το νόμο αυτόν ΙΑΕ, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα αντίστοιχα κατά το ερευνητικό τους αντικείμενο ΙΑΕ της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Τυχόν εκκρεμείς διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής εξοπλισμού, όπως αυτές καθορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν.2538/1997 (ΦΕΚ Α΄ 242) για τα ΙΑΕ (α) Επιστήμης των Ζώων και Κτηνιατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και (β) Λοιμωδών, Παρασιτικών Νοσημάτων και Προστασίας της Δημόσιας Υγείας Αθηνών, παύουν να εξελίσσονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία και των συγκεκριμένων ΙΑΕ καταγράφεται στα περιουσιακά στοιχεία του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.
    5. Στα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του νόμου αυτού μεταφέρονται οι δραστηριότητες και η κινητή περιουσία των ερευνητικών μονάδων του ΕΘΙΑΓΕ που συνενούται στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ως εξής:
    5.1 Στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες του πρώην ομώνυμού του Ινστιτούτου με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας και του Εργαστηρίου Αλιείας του Ινστιτούτου αυτού που εδρεύει στην νήσο Κάλυμνο.
    5.2 Στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες του πρώην ομώνυμού του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
    5.3 Στο Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων και Κτηνιατρικής Έρευνας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, (β) του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, (γ) του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας Χαλκιδικής, (δ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής και (ε) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
    5.4 Στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας, (β) του Ινστιτούτου Βάμβακος και Βιομηχανικών Φυτών Θεσσαλονίκης, (γ) του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, (δ) του Ινστιτούτου Σιτηρών Θεσσαλονίκης, (ε) του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, (στ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής, (ζ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Δράμας, (η) του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας Δράμας, μετά του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Ελέγχου Προϊόντων Καπνού, (θ) του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Θεσσαλονίκης, (ι) του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, (ια) του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, (ιβ) του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Ξάνθης, (ιγ) του υπό διαπίστευση Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου – Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, (ιδ) του υπό διαπίστευση Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου – Ταξινόμησης Τυποποίησης Βάμβακος Ορχομενού και (ιε) του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου – Ταξινόμησης Τυποποίησης Βάμβακος Κομοτηνής.
    5.5 Στο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλονίκης, μετά του διαπιστευμένου Εργαστηρίου αυτού Φυσικοχημικών Δοκιμών Εδάφους, Νερού, Φυτικών Ιστών, (β) του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, (γ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ορεστιάδας, (δ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ξάνθης, (ε) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Σερρών, (στ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Πτολεμαΐδας – Αριδαίας και (ζ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κοίλων Κοζάνης.
    5.6 Στο Ινστιτούτο Γάλακτος, με έδρα τα Ιωάννινα, μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του ομώνυμού του Ινστιτούτου Γάλακτος Ιωαννίνων και (β) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων.
    5.7 Στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας, (β) του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου, (γ) του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας, μετά του διαπιστευμένου Εργαστηρίου αυτού Αναλύσεως Εδαφών και (δ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά – Καρδίτσας.
    5.8 Στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, με έδρα την Αθήνα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες του πρώην Ινστιτούτου Μεσογειακών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με έδρα την Αθήνα.
    5.9 Στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα την Αθήνα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθηνών, (β) του Ινστιτούτου Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών, μετά του υπό διαπίστευση Εργαστηρίου Ψεκαστικών Μηχανημάτων αυτού (γ) του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών, μετά του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Εδαφολογικών Αναλύσεων (δ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών – Φθιώτιδας και (ε) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Αλιάρτου – Βοιωτίας.
    5.10 Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, με έδρα την Αθήνα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Αθηνών μετά των (αα) Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και (αβ) του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Φυσικοχημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου και (β) του Ινστιτούτου Οίνου Αθηνών.
    5.11 Στο Ινστιτούτο Λοιμωδών, Παρασιτικών Νοσημάτων και Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, με έδρα την Αθήνα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες του πρώην Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών με έδρα την Αθήνα.
    5.12 Στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας, με έδρα την Αθήνα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Γεωργοοικονομικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Αθηνών και (β) του Ινστιτούτου Ορεινής Αγροτικής Οικονομίας Καρπενησίου.
    5.13 Στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Πελοποννήσου – Ηπείρου, (β) του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών Πύργου, (γ) του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας μετά του υπό διαπίστευση Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων αυτού, (δ) του Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών Ναυπλίου, (ε) του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας, (στ) του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας, (ζ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Άρτας και (η) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Τρίπολης.
    5.14 Στο Ινστιτούτο Αμπέλου και Κηπευτικών, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Αμπέλου, Λαχανοκομίας και Ανθοκομίας Ηρακλείου Κρήτης, (β) του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Κρήτης, (γ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας, (δ) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μεσσαράς και (ε) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ρόδου.
    5.15 Στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, με έδρα τα Χανιά Κρήτης μεταφέρονται το προσωπικό, η κινητή περιουσία και οι αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων στο Ινστιτούτο αυτό πρώην περιφερειακών ερευνητικών μονάδων, (α) του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελαίας Χανίων μετά του υπό διαπίστευση Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων αυτού και (β) του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μυτιλήνης και του υπό διαπίστευση Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης.

    6. Τα διαπιστευμένα ή υπό διαπίστευση Εργαστήρια του συνενούμενου με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, εντάσσονται και συνεχίζουν να λειτουργούν ως υπηρεσιακές μονάδες των οικείων ΙΑΕ του νόμου αυτού.
    7. Το αντικείμενο δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΕΟΠΥ), τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του και οι πόροι του, όπως ορίζονται στις παραγράφους 3,4 και 5 του άρθρου 21 του ν.1564/1985 (ΦΕΚ Α΄164) και περιήλθαν με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν.1845/1989 στο ΕΘΙΑΓΕ που συνενώνεται με τον παρόντα νόμο στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, περιέρχονται στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ .

    Το περιεχόμενο των παραγράφων 3,4 και 5 δεν είναι γνωστό για να διατυπωθούν παρατηρήσεις πριν την έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 66 του ν.4002/2011 ΚΥΑ.

    0ι παράγραφοι 5, 6,7 και 8 αναδιατυπώνονται και αναριθμούνται ως εξής :

    8. Το τακτικό προσωπικό (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχει οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και το έκτακτο προσωπικό (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), οιουδήποτε κλάδου, κατηγορίας, ειδικότητας, βαθμού ή ερευνητικής βαθμίδας, καθώς και οι με έμμισθη εντολή και πάγια αντιμισθία νομικοί σύμβουλοι και δικηγόροι που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου  στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υπηρεσιακές τους μονάδες και στον τόπο της προηγούμενης εργασίας τους και απολαμβάνουν, τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

    9. Μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού το ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ με απόφασή του εντάσσει τους υπηρετούντες τακτικούς υπαλλήλους των συνενούμενων νομικών προσώπων στις οργανικές θέσεις των κλάδων προσωπικού του νόμου αυτού με βάση το θεσμικό καθεστώς που διήπε τους υπαλλήλους αυτούς στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους και τον χρόνο της προϋπηρεσίας τους πραγματικής και αναγνωρισμένης ως εξής: (α) Στις οργανικές θέσεις του κλάδου των Ερευνητών του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και στις βαθμίδες που κατείχαν κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού εντάσσονται οι υπηρετούντες σε οργανικές θέσεις του ερευνητικού προσωπικού του συνενούμενου ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. (β) Στις οργανικές θέσεις του κλάδου των Επιστημόνων του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ εντάσσονται οι υπηρετούντες κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού σε οργανικές θέσεις των συνενούμενων νομικών προσώπων που κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο για τον κλάδο αυτόν. Με την ίδια απόφαση κατατάσσονται και στην προβλεπόμενη από το νόμο βαθμολογική κλίμακα του κλάδου με βάση τους τίτλους σπουδών και τον χρόνο προϋπηρεσίας τους στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα. (γ) Στις οργανικές θέσεις του κλάδου Υποστήριξης του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ εντάσσονται οι υπηρετούντες κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού σε οργανικές θέσεις των συνενούμενων νομικών προσώπων που κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο για τον κλάδο αυτόν. (δ) Οι υπηρετούντες κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα σε προσωποπαγείς θέσεις, δεν καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Εντάσσονται στους κατά περίπτωση, σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς που τους διήπε, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους και τον χρόνο προϋπηρεσίας τους οικείους κλάδους προσωπικού του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ κατά τα ανωτέρω υπό (α), (β) και (γ) αναφερόμενα με τις θέσεις τους να διατηρούν τον προσωποπαγή τους χαρακτήρα.

    10. Αμέσως μετά την κατάρτιση και έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού και του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού του Οργανισμού, το ΔΣ του Οργανισμού θα καθορίσει επαρκές χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι υπάλληλοι των κλάδων Επιστημόνων και Υποστήριξης μπορούν να ζητήσουν την εσωτερική μετάταξή τους από ειδικότητα σε άλλη ειδικότητα στον κλάδο που έχουν ενταχθεί. Το ΥΣ θα αποφασίσει ανάλογα με τα ουσιαστικά προσόντα, την εμπειρία των ενδιαφερομένων και τις ανάγκες του Οργανισμού.
    11. Οι υπηρετούντες με έμμισθη εντολή και πάγια αντιμισθία δικηγόροι των υπό συνένωση νομικών προσώπων κατατάσσονται αυτοδικαίως στις προβλεπόμενες στο άρθρο 7 παρ. 9 του παρόντος νόμου θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Από τους ανωτέρω δικηγόρους, με απόφαση του ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται μεταξύ των εχόντων τα τυπικά προσόντα ο Νομικός Σύμβουλος μετά από εσωτερική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το διοικητικό και μισθολογικό καθεστώς που διήπε τους νομικούς συμβούλους και τους με έμμισθη εντολή και πάγια αντιμισθία δικηγόρους των συνενούμενων με τον νόμο αυτό φορέων στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν θίγεται, με εξαίρεση τον ορισμό του Νομικού Συμβούλου του νέου Οργανισμού.

    12. Αμέσως μετά την ένταξη του προσωπικού στις οργανικές θέσεις των κλάδων του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΔΣ προκηρύσσει τις θέσεις, επιλέγει και τοποθετεί Προϊσταμένους στις Γενικές Διευθύνσεις Διοικητικού – Οικονομικού και Αγροτικής Εκπαίδευσης και Διευθυντές στα ενεργά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

    13. Με την κατάρτιση του Εσωτερικού Κανονισμού από το ΔΣ και την έγκρισή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορισθούν οι νέες υπηρεσιακές μονάδες του Οργανισμού οι οποίες θα στελεχωθούν, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις του άρθρου αυτού, από τους υπηρετούντες υπαλλήλους των κλάδων προσωπικού του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Μέχρι την κατάρτιση του Εσωτερικού Κανονισμού, η κατάρτιση του οποίου μπορεί να είναι και τμηματική – θεματική, το ΔΣ με αποφάσεις του, μπορεί να αντιμετωπίζει προσωρινά θέματα που αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού.

    14. Οι κατά τα ανωτέρω τακτικοί υπάλληλοι (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και το έκτακτο προσωπικό (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), οιουδήποτε κλάδου, κατηγορίας, ειδικότητας, βαθμού ή ερευνητικής βαθμίδας, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού στελεχώνουν τις υπηρεσιακές μονάδες του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και συνεχίζουν, μέχρι την με οιονδήποτε τρόπο έξοδό τους, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον νέο Οργανισμό, στην έδρα της προηγούμενης απασχόλησή τους, με το ίδιο καθεστώς εργασιακής σχέσης που είχαν, διατηρώντας τις αποδοχές τους και το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησής τους. Σε περίπτωση, που λόγω της συνένωσης δεν προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσιακής μονάδας στην έδρα της προηγούμενης απασχόλησης των μεταφερόμενων στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ υπαλλήλων, λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης και μεταβολής της έδρας της, οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί, κάνοντας χρήση εναλλακτικά των ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου αυτού, με αίτησή τους, που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, να υπηρετήσουν, μεταφέροντες και την οργανική τους θέση, σε υπηρεσιακή μονάδα του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ που εδρεύει σε άλλο Νομό της επιλογής τους. Τα εργασιακά δικαιώματα του μεταφερόμενου προσωπικού των συνενούμενων φορέων σε αντίστοιχες μονάδες του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, διατηρούνται και οι εξ αυτών των δικαιωμάτων οικονομικές υποχρεώσεις κληρονομούνται από τον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, που ευθύνεται απέναντι στο προσωπικό αυτό από της αρχικής του πρόσληψης στους συνενούμενους φορείς μέχρι την έξοδό του από το Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.

    15. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων τακτικών υπαλλήλων και των τριών κλάδων του νόμου αυτού, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχόντων προσωπογείς θέσεις, που υπηρετούν στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα των οποίων η υπηρεσιακή μονάδα στην οποία είχαν τοποθετηθεί και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους καταργείται ή συγχωνεύεται με άλλη υπηρεσιακή μονάδα και μεταβάλλεται η έδρα της, μετατάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συνιστώνται κατά προτεραιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άλλως, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην έδρα της υπηρεσιακής μονάδας που καταργείται. Υπάλληλοι, των οποίων η ειδικότητα ή το επιστημονικό τους αντικείμενο δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες – δραστηριότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετατάσσονται μετά από αίτησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε οποιασδήποτε άλλη υπηρεσία συναφούς αρμοδιότητας ή δραστηριότητας του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα στην έδρα της υπηρεσιακής μονάδας που καταργείται. Η μετάταξη γίνεται αποκλειστικά στην πόλη που ο υπάλληλος πρόσφερε τις υπηρεσίες του πριν την ίδρυση του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ή σε άλλο Νομό της επιλογής του, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση ή πρόκειται να καλύψει υπηρεσιακή ανάγκη σε φορέα του Νομού αυτού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση, η μετάταξη γίνεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανάλογη των τυπικών προσόντων του μετατασσομένου. Η προσωποπαγής θέση καταργείται με την αποχώρηση αυτού που την κατέχει. Εφόσον στον φορέα υποδοχής προβλέπεται βαθμολογική εξέλιξη για το προσωπικό με την ίδια σχέση εργασίας, οι κατά τα ανωτέρω μετατασσόμενοι υπάλληλοι κατατάσσονται στην ιεραρχική κλίμακα με βάση τη συνολική τους υπηρεσία (αυτή που είχαν στο συνενούμενο νομικό πρόσωπο, πραγματική και αναγνωρισθείσα). Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων υποβάλλονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών, από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.
    16. Τακτικοί υπάλληλοι των υπό συνένωση νομικών προσώπων που εντάσσονται στον κλάδο Επιστημόνων του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλων Δημόσιων φορέων που υπηρετούν αποσπασμένοι στα συνενούμενα με τον παρόντα νόμο νομικά πρόσωπα, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κρίνονται με κλειστή διαδικασία (χωρίς δημόσια προκήρυξη) μία μόνο φορά, ύστερα από αίτησή τους, από τα Ειδικά Εκλεκτορικά Σώματα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, για ένταξή τους σε μία από τις βαθμίδες Α΄, Β΄, Γ΄ ή Δ΄ των ερευνητών ανάλογα με τα προσόντα τους. Οι αιτήσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο υποβάλλονται εντός ενός έτους από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού. Σε περίπτωση θετικής κρίσης, η ένταξη σε κενές οργανικές θέσεις του κλάδου των Ερευνητών ενεργείται με πράξη του Προέδρου του ΔΣ για τους τακτικούς υπαλλήλους του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού για τους υπηρετούντες με απόσπαση στον Οργανισμό. Η δαπάνη που θα προκύψει από την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου θα καλυφθεί για μεν τους μισθοδοτούμενους από τον προϋπολογισμό του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ από τον λογαριασμό μισθοδοσίας του Οργανισμού και για τους αποσπασμένους από άλλους Δημόσιους φορείς με μεταφορά των πιστώσεων της μισθοδοσίας τους στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στη μισθοδοσία του προσωπικού αυτού θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των προηγουμένων διατάξεων ισχύουν αναλογικά εφαρμοζόμενες και για γεωτεχνικούς επιστήμονες ή επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων με τα ερευνητικά αντικείμενα των ΙΑΕ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους ή τακτικούς υπαλλήλους φορέων του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους σύμφωνα με το νόμο αυτόν στο ερευνητικό προσωπικό του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Πριν τη σύσταση των οικείων Ειδικών Εκλεκτορικών Σωμάτων για την αξιολόγηση του έργου τους και την κρίση τους για ένταξη στις ερευνητικές βαθμίδες του Οργανισμού, το ΕΣΑΕ θα κρίνει τη συγγένεια του γνωστικού τους αντικειμένου με τα ερευνητικά αντικείμενα των ΙΑΕ. Όσοι από τον κλάδο Επιστημόνων του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, που υπηρετεί κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα εκπονεί διδακτορική διατριβή σχετική με τα ερευνητικά αντικείμενα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, παραμένουν στις οργανικές τους θέσεις του κλάδου Επιστημόνων έως τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος και κατά ανώτατο όριο μέχρι τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Όταν αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα, κρίνονται για ένταξη σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Αν δεν αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα μέσα στην πιο πάνω προθεσμία ή δεν κριθούν θετικά για ένταξη στον κλάδο των Ερευνητών παραμένουν στον κλάδο Επιστημόνων. Οι υπάλληλοι του κλάδου Επιστημόνων του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και οι υπηρετούντες με απόσπαση στον Οργανισμό από Δημόσιους φορείς που σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής καταλάβουν οργανικές θέσεις του κλάδου των Ερευνητών, σε περίπτωση που δεν ενταχθούν ή δεν προαχθούν στη Β΄ βαθμίδα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού επανεντάσσονται στην προηγούμενη οργανική τους θέση ή σε συνιστώμενη προσωπαγή του κλάδου αυτού, εφόσον έχει καλυφθεί η κενωθείσα οργανική τους λόγω της ένταξής τους στον κλάδο των Ερευνητών και λαμβάνουν τις αποδοχές της θέσης στην οποία επανέρχονται. Ο χρόνος που θα έχουν διανύσει υπηρετούντες στον κλάδο των Ερευνητών θεωρείται ότι διανύθηκε στην πρώτη οργανική τους θέση με όλες τις διοικητικές και μισθολογικές συνέπειες.
    17. Υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή άλλων Δημόσιων φορέων, οι οποίοι υπηρετούν με απόσπαση από τις οργανικές τους θέσεις στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, διατηρούν την απόσπασή τους στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από αξιολόγηση του παρεχόμενου από αυτούς έργο και εφόσον το έργο τους δεν καλύπτεται από το προσωπικό του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται ανάλογα και για τους αποσπασμένους στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ που θα αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου.
    18. Υπάλληλοι του κλάδου των Ερευνητών που εντάχθηκαν στο συνενούμενο με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, πριν την κύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 61 της 19ης Μαΐου 1989 (ΦΕΚ Α΄125/03.03.1994) με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του ν.2190/1994 (ΦΕΚ Α΄ 28), μπορούν να υπαχθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 27 του ν.2190/1994, εκτός εκείνης να υπηρετούσαν στο Δημόσιο. Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας των εν λόγω υπαλλήλων λογίζεται ως υπηρεσία διανυθείσα στο δημόσιο.

    19. Για τους υπηρετούντες υπαλλήλους του κλάδου Ερευνητών στη βαθμίδα Γ’, που δεν θα προαχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού στη βαθμίδα Β’, εξακολουθεί να ισχύει μερικώς το περιεχόμενο των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του ν.1845/1989 όπως ίσχυε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σύμφωνα με τις οποίες, παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα μεταφοράς τους με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε προσωποπαγείς θέσεις υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου του οικείου Υπουργείου, ανάλογη με τα προσόντα τους και με αποδοχές της νέας τους θέσης. Ο χρόνος υπηρεσίας τους στον κλάδο των Ερευνητών θεωρείται ότι διανύθηκε στις νέες τους θέσεις για όλες τις διοικητικές και μισθολογικές συνέπειες.

    20. Οι υπηρετούντες υπάλληλοι του κλάδου των Ερευνητών των βαθμίδων Δ’ και Γ’ που σύμφωνα με το ν. 1845/1989 δεν προήχθησαν στην επόμενη βαθμίδα και για οποιοδήποτε λόγο παραμένουν στον κλάδο των Ερευνητών, μπορούν με αίτησή τους που θα υποβάλλουν μέσα σε έξι (6) μήνες από τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού να κριθούν μία μόνο φορά για προαγωγή, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού. Σε περίπτωση θετικής κρίσης, παραμένουν στον κλάδο των Ερευνητών και συνεχίζουν την εξέλιξή τους στις επόμενες βαθμίδες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ή δεν αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και τη βαθμίδα Β΄ με βάση το σύνολο του ερευνητικού τους έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του νόμου αυτού, με εξαίρεση την κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Σε περίπτωση που η εφάπαξ κρίση για προαγωγή αποβεί αρνητική εντάσσονται υποχρεωτικά, με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στον κλάδο Επιστημόνων με βαθμό Α΄ και λαμβάνουν τις αποδοχές της νέας τους θέσης. Στην περίπτωση αυτή η οργανική ή προσωποπαγής τους θέση μεταφέρεται από τον κλάδο των Ερευνητών στον κλάδο Επιστημόνων. Ο χρόνος που θα έχουν διανύσει υπηρετούντες στον κλάδο των Ερευνητών θεωρείται ότι διανύθηκε στη νέα τους θέση για όλες τις διοικητικές και μισθολογικές συνέπειες.

    21. Τακτικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου των συνενούμενων νομικών προσώπων στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορούν με αίτηση τους εντός τριών (3) μηνών από την ισχύ του νόμου αυτού να ζητήσουν τη μετάταξή τους στο Υπουργείο, σε προσωποπαγείς θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κενουμένων των οργανικών θέσεων που κατείχαν στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η μετάταξή τους γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Οι παράγραφοι 9, 10, 11, 12, 13 και 14 αναριθμούνται σε 22, 23, 24, 25, 26, 27 αντίστοιχα. Η παράγραφος 15 του σχεδίου διαγράφεται. Το περιεχόμενό της έχει συμπεριληφθεί στις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

    Στο περιεχόμενο της παραγράφου 16 δεν είναι δυνατό να διατυπωθούν παρατηρήσεις πριν την έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 66 του ν.4002/2011 ΚΥΑ.

    Να προστεθούν παράγραφοι με το εξής περιεχόμενο :

    28. Η θητεία των Διευθυντών Ινστιτούτων και των Διευθυντών και Προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας του συνενούμενου με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, παύει στις 31.12.2011.

    29. Οι υπηρετούντες με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Γενικός Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠ, νομικών προσώπων που συνενούνται στον ΕΕ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ , καταλαμβάνουν τις θέσεις του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Έρευνας και του Γενικού Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων αντίστοιχα, για μια πλήρη θητεία δυνάμενη να ανανεωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

    30. Το συγκροτηθέν με την αριθμ. 239036/21.04.2010 (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 142) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) του συνενούμενου με το νόμο αυτόν ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να ασκεί τις αρμοδιότητες του και ιδίως αυτές που αφορούν στην προαγωγή των υπαλλήλων του κλάδου Ερευνητών του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και εκείνων που αναφέρονται στην έγκριση ερευνητικών προγραμμάτων, μέχρι τη συγκρότηση του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του παρόντος νόμου ΕΣΑΕ. Τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ορισθέντα μέλη του Ε.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, ασκούν κανονικά τις αρμοδιότητές τους μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΑΕ και σε κάθε περίπτωση μέχρι τη συμπλήρωση της διανυόμενης θητείας τους. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παραταθεί η θητεία των μελών και η λειτουργία του ανωτέρω ΕΣ, εφόσον δεν θα έχει συγκροτηθεί το ΕΣΑΕ και μέχρι της συγκρότησής του σύμφωνα με το νόμο αυτόν.

    31. Μέχρι την κατάρτιση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, για τους υπαλλήλους και των τριών κλάδων προσωπικού του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση οι διατάξεις εκείνου του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού που ίσχυε για το προσωπικό των επιμέρους νομικών προσώπων που συνενώνονται με τον παρόντα νόμο. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των κατά τα ανωτέρω εφαρμοζόμενων Κανονισμών Κατάστασης Προσωπικού, που είναι σύμφωνες με τις κανονιστικές διατάξεις του νόμου αυτού, μπορεί με απόφαση του ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ να εφαρμόζονται για όλους τους υπαλλήλους του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ανεξάρτητα από το νομικό πρόσωπο στο οποίο ανήκαν πριν τη συνένωσή του στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. Εξάλλου, μέχρι την κατάρτιση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ με αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού μπορεί να ρυθμίζονται θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του, που δεν αντιμετωπίζονται από τους εφαρμοζόμενους μεταβατικά Κανονισμούς Κατάστασης Προσωπικού των συνενούμενων στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ νομικών προσώπων.

    32. Με την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού λύεται αυτοδίκαια η θητεία των Προέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων των συνενούμενων νομικών προσώπων χωρίς για τα φυσικά πρόσωπα, φορείς των ανωτέρω θέσεων, να γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης από την οποιασδήποτε μορφής ή συμβατικού χαρακτήρα προηγούμενη σχέση τους με τα συνενούμενα νομικά πρόσωπα στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ. (με τον όρο ότι θα ορισθούν όλα τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού) Μέχρι την πρώτη εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων του παρόντος νόμου για τον ορισμό του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζει προσωρινά τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ από τους υπηρετούντες στις θέσεις αυτές στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα πριν την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού. Η θητεία τους λήγει αυτοδίκαια με την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Επίσης κατά τον ορισμό των μελών και την πρώτη συγκρότηση του ΔΣ του Οργανισμού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζει προσωρινά στη θέση του εκπροσώπου των ερευνητών τον ήδη εκλεγμένο εκπρόσωπο με τον αναπληρωτή του στο ΔΣ του συνενούμενου ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ και στη θέση του εκπροσώπου του κλάδου των Επιστημόνων τον αρχαιότερο από τους υπηρετούντες στα συνενούμενα νομικά πρόσωπα υπαλλήλους στις υπηρεσιακές τους μονάδες στο Νομό Αττικής ως τακτικό μέλος και τον αμέσως νεώτερο αυτού ως αναπληρωτή του. Μέσα σε έξι (6) μήνες από τον χρόνο έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι των κλάδων προσωπικού στο ΔΣ του Οργανισμού σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

    33. Μέχρι την κατάρτιση και έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ του Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΔΣ θα λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του συνενούμενου με τον παρόντα νόμο ΕΘΙΑΓΕ στον Ε.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ : Η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ πιστεύει, ότι καλό θα ήταν με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να ρυθμιστεί, α)η χρηματική οφειλή του ΕΘΙΑΓΕ προς τον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού από τέλη φωτισμού και καθαριότητας και β) η χρηματική οφειλή του τέως Δήμου Πεταλούδων Ρόδου προς το ΕΘΙΑΓΕ από τη μίσθωση 565 περίπου στρεμμάτων του πρώτου από τον δεύτερο.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 14:48 | Σύλλογος Εργαζομένων AGROCERT

    Αρ.29, παρ.3,4,16 : Η αναφορά του Σχεδίου Νόμου σε άρθρα της ΚΥΑ η οποία δεν έχει υπογραφεί και κατά συνέπεια δημοσιευθεί, προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 13:22 | Σύλλογος Εργαζομένων AGROCERT

    Αρ. 29: Προσθήκη άρθρου που θα προβλέπει ότι όλα τα σήματα και τα λογότυπα που έχει εκδώσει και κατοχυρώσει ο ΟΠΕΓΕΠ- AGROCERT, καθώς και ο διακριτικός τίτλος «AGROCERT», θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το νέο οργανισμό.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 13:24 | Σύλλογος Εργαζομένων AGROCERT

    Αρ.29, παρ.6 Προτείνουμε ως αντικειμενικότερη την επόμενη διάταξη: «Υπάλληλοι του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., εκτός της κατηγορίας Ερευνητών, καθώς και υπάλληλοι των συγχωνευθέντων νομικών προσώπων, οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα, μπορούν με αίτησή τους εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν την ένταξή τους σε βαθμό της κατηγορίας Ερευνητών, α ν ά λ ο γ ο π ρ ο ς τ α τ υ π ι κ ά π ρ ο σ ό ν τ α που διαθέτουν, χωρίς να προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη.»

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 12:50 | ΑΛΠ

    Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ να μεταταχθούν στο νέο Οργανισμό και των αποσπασμένων να παραμείνουν. Αυτό σημαίνει ότι δέχονται να αξιολογηθούν και να ενταχθούν και αυτοί σε καθεστώς εφεδρείας ή θα βγουν σε εφεδρεία 77 άτομα από το προσωπικό των υπηρεσιών που θα συγχωνευθούν και οι άλλοι θα μπουν εκ του ασφαλούς από τα παράθυρα; Σε κάτι τέτοιο μας οδηγεί και ο αριθμός των οργανικών θέσεων (770 είναι οι υπάλληλοι των τεσσάρων υπηρεσιών από τους οποίους 77 θα βγουν σε εφεδρεία, ενώ 1000 είναι οι οργανικές θέσεις). Πώς λοιπόν θα καλυφθούν αυτές; Με νέες προσλήψεις μετά από 5-10 χρόνια και αν ή με μετατάξεις;

  • 26 Σεπτεμβρίου 2011, 10:14 | Κική Βαρίκου

    Eίναι απόλυτα φυσιολογικό η ένταξη διδακτόρων όχι μόνο σε ερευνητική θέση αλλά και σε ανάλογη ερευνητική βαθμίδα ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα. Μην ξεχνάμε ότι πολλά απο τα άτομα αυτά δεν απέκτησαν διδακτορικό τα τελευταία χρόνια όπως επίσης διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα και πλήθος δημοσιεύσεων.
    Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να ;έχει γίνει νωρίτερα.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 22:12 | Α. Γκουντάρας, πρόεδρος Ένωσης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    H Ένωση Εργαζομένων στο ΕΘΙΑΓΕ Βόρειας Ελλάδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’.
    Υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών και κλάδων (γεωπόνοι, τεχνικοί, εργάτες) αποσπασμένοι στο ΕΘΙΑΓΕ κατα παρέκκλιση κειμένων διατάξεων προσλήφθηκαν πριν 30 χρόνια από το τότε Υπουργείο Γεωργίας στα Ιδρύματα Έρευνας και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτά. Απο αυτούς περίπου 40 άτομα ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ και 60 στις Περιφέρειες.
    Το προσωπικό αυτό δεν επιβαρύνει με τη μισθοδοσία του τον προϋπολογισμό του ΕΘΙΑΓΕ.
    Σωστό θα είναι να συμπεριληφθεί παράγραφος στην οποία να αναφέρεται παράταση της τυπικής απόσπασης στο νέο οργανισμό για κάποιο χρονικό διάστημα. Τονίζουμε ότι το προσωπικό αυτό αν μετακινηθεί από το Ερευνητικά Ιδρύματα είναι δύσκολο να απασχοληθεί σε άλλο άγνωστο αντικείμενο, και ειδικά στο τέλος της υπαλληλικής του θητείας.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 22:05 | Δογάνης Κυριάκος

    ΑΡΘΡΟ 29, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, Παρ. 7

    Στην παράγραφο 7 του άρθρου 29, προφανώς εκ παραδρομής, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό που είναι αποσπασμένο από τις αιρετές περιφέρειες στον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», όταν μόλις τον Απρίλιο του 2011 η βουλή των Ελλήνων ψήφισε τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με την οποία οι ανωτέρω υπάλληλοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΓΕΕΚΑ για μια νέα πενταετία, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 του Ν. 3955/2011 (ΦΕΚ 89Α), οι δε διαπιστωτικές πράξεις αυτών έγιναν τον Ιούλιο του παρόντος έτους. Επομένως η παράγραφος 7 του άρθρου 29 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύει αυτοδίκαια η απόσπαση των υπαλλήλων των συγχωνευθέντων νομικών προσώπων σε άλλους φορείς καθώς και των υπαλλήλων άλλων φορέων στα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα. Οι υπάλληλοι αυτοί επανέρχονται στις υπηρεσίες, στις οποίες ανήκουν οργανικά. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο άρθρο 12 του Ν. 3955/2011 (ΦΕΚ 89Α)
    Κυριάκος Δογάνης Γεωπόνος
    ΚΈΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 19:41 | Μαρια Τσίντζα

    Στην παράγραφο 6 του άρθρου 29 «Μεταβατικές διατάξεις» δίνετε η δυνατότητα μόνο σε υπαλλήλους του ΕΘΙΑΓΕ και των συγχωνευθέντων νομικών προσόπων, να ενταχθούν στον κλάδο των ερευνητών, άν πληρούν τα ανάλογα τυπικά προσόντα.
    Ο νέος οργανισμός, ως δημόσιος οργανισμός, θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε βαθμίδα ερευνητού κατόπιν κρίσης και σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως και παρεμφερών Υπηρεσιών (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφερειακές Γεωτεχνικές υπηρεσίες, κλπ.), οι οποίοι καλύπτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την ένταξή τους. Η ένταξη θα πρέπει να γίνεται απο ειδική επιστημονική επιτροπη σε αντίστοιχη ερευνητική βαθμίδα αναλόγως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
    Το παραπάνω μέτρο δεν επιβαρύνει τον νέο οργανισμό, γιατί οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται στο ερευνητικό κλάδο από την υπηρεσία στην οποία υπηρετούν και συγχρόνως θα καλύψουν τις πιθανές ελλείψεις σε ερευνητικό προσωπικό το οποίο θα έχει παράλληλα και υπηρεσιακή εμπειρία.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 16:11 | Αθανάσιος Τσιβελίκας

    Άρθρο 29, Παράγραφος 6: Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το διάστημα των έξι (6) μηνών που προβλέπεται για ένταξη των υπαλλήλων του Οργανισμού σε ερευνητική βαθμίδα, εφόσον αυτοί διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τουλάχιστον υπαλλήλους που κατά την ψήφιση του νόμου βρίσκονται τεκμηριωμένα στο στάδιο εξέλιξης της διδακτορικής τους έρευνας. Το προσωπικό αυτό θα πρέπει να εντάσσεται σε ερευνητική βαθμίδα αντίστοιχη με τα προσόντα που συγκεντρώνει και όχι κατ’ ανάγκη στον εισαγωγικό βαθμό του Ερευνητή, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 14:36 | ΘΑΝΟΣ

    Άρθρο 29, Παράγραφος 7: Προτείνω το προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης που υπηρετεί σήμερα στο ΕΘΙΑΓΕ και στον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ως αποσπασμένο, από άλλους Δημόσιους Φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειες κλπ) και έχει αυξημένα προσόντα (διδακτορικό, μεταπτυχιακούς τίτλους) ή και πολυετή ερευνητική ή και εκπαιδευτική εμπειρία στους δυο παραπάνω συγχωνευόμενους φορείς, να του ζητηθεί να παραμείνει, εφόσον το επιθυμεί, στον «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ». Οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες έχουν αποσπασθεί να εξακολουθήσουν να ισχύουν.

    Η αποστολή, ο σκοπός και οι αρμοδιότητες του νέου οργανισμού σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης, απαιτεί, όπως συμβαίνει και έως σήμερα, την αξιοποίηση αυτού του προσωπικού. Να ληφθούν επίσης υπόψη οι δυσκολίες που διαμορφώνονται στις σημερινές συνθήκες, για πρόσληψη νέου εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού, μαζί με την συρρίκνωση του κλάδου των ερευνητών.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 13:21 | Δρ Γεώργιος Καρέτσος

    Άρθρο 29
    Παράγραφος 6. Στην περίπτωση επιθυμίας ένταξης κάποιου υπαλλήλου που έχει τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του ερευνητή δεν πρέπει να αποκλείεται και η ένταξή του σε μεγαλύτερη βαθμίδα.
    Παράγραφος 7. Στο ΕΘΙΑΓΕ μέχρι τώρα υπήρχαν αποσπασμένοι υπάλληλοι που εργαζόταν σε ερευνητικά προγράμματα. Η «αυτοδίκαιη» όπως αναφέρεται επιστροφή τους στην αρχική τους θέση δεν είναι δίκαιη. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιλογής τουλάχιστον στο επιστημονικό προσωπικό και εφάπαξ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2011, 08:23 | ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Συμμετοχή στη διαβούλευση
    Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι ραγδαίων εξελίξεων για την ελληνική γεωργία και γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά και πολύ σύντομα
    Επικεντρώνω λοιπόν την αναφορά μου στην παράγραφο 7 του άρθρου 29 (μεταβατικές διατάξεις) και στην αυτοδίκαιη άρση των αποσπάσεων όλων των αποσπασμένων .
    Θυμίζω οτι εδω περιλαμβάνονται και οι αποσπασμένοι απο τις Περιφερειακές ενότητες που στελεχώνουν πάνω απο το 50% των Περιφερειακών Κέντρων «Δήμητρα» και για τους οποίους εντελώς προσφατα ( προ 3μήνου) με Νόμο ( τροπολογία στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών προϊόντων) κρίθηκε και αποφασίσθηκε οτι είναι αναγκαίο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για άλλη μια 5ετία προκειμένου να υλοποιηθούν οι άμεσες επείγουσες υποχρεώσεις κατάρτισης του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ προς τους Νέους αγρότες αλλά και οι ανάγκες των εν ενεργεία αγροτών .
    Ποιός λόγος επέβαλε , πρίν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ , να αίρεται η απόφαση και το όλο σκεπτικό ;
    Άραγε πια οικονομία προκαλείται από την άρση των αποσπάσεων αυτού του προσωπικού των Κέντρων «Δήμητρα» ,δεδομένου ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται ότι οι αποδοχές των αποσπασμένων υπαλλήλων σε Υπηρεσίες του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» καλύπτονται από τις υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά;
    Θεωρώ οτι αυτή η ισοπεδωτική λογική περι άρσης των αποσπάσεων δεν είναι σωστή και θα πρέπει στο παρόν νομοσχέδιο να περιληφθεί διάταξη που θα εξαιρεί τους προσφατα αποσπασθέντες απο τις περιφερειακές ενότητες στα Περιφερειακά Κέντρα «Δήμητρα» και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους
    Τα κέντρα «Δήμητρα» βρίσκονται μέσα στην καρδιά της καθημερινής αγροτικής πραγματικότητας– μέσα στην καρδιά της τοπικής οικονομίας
    Η δύσκολη προσπάθεια για ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας , είναι η μόνη ουσιαστική δυνατότητα που έχουμε για να κερδίσουν τα προϊόντα μας μερίδια στην αγορά , για να βελτιώσουμε τους δείκτες αυτάρκειας, ώστε να μη εισάγουμε τα πάντα από παντού , για να κάνουμε τα σωστά βήματα με στόχο να κατακτήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον .
    Που αλλού θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια αν όχι στη συστηματική οργανωμένη επαγγελματική κατάρτιση των εν ενεργεία αγροτών ;
    Πώς αλλιώς θα ξεκολλήσουμε από τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων ;
    Πώς θα απαγκιστρωθούμε από τη θεοποίηση της ποσοτικής γεωργίας ;
    Πώς αλλιώς θα αξιοποιήσουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ;
    Η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση
    Για μας, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, κατάκτηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας, επένδυση στα προϊόντα μας, στη γνώση, στην ιστορία, στην τεχνογνωσία, στην αισθητική, στην ποιότητα, στην αξία. Και μπορούμε. Ναι, γίνεται. Το αποδεικνύουν άνθρωποι, που βρίσκονταικαθημερινά ανάμεσά μας. Κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου.
    (απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 75η ΔΕΘ)
    Οι Νέοι Αγρότες μπορεί να αποτελούν μόλις το 7% των επονομαζόμενων «αγροτών», είναι όμως το 30% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, και κυρίως είναι το 100% του αγροτικού μας μέλλοντος .
    Σας μεταφέρω απο την εμπειρία μου στα προγράμματα κατάρτισής τους οτι οι νέοι αγρότες συνειδητοποιούν πλέον ότι μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό αλλαγής σε ότι αφορά τουλάχιστον την παλιά κατεστημένη νοοτροπία στα αγροτικά δρώμενα και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό .
    Σύμφωνα με τη νέα νοοτροπία, οι νέοι Αγρότες προσανατολίζονται στη στήριξη του εισοδήματός τους στην αγορά , δεν επαναπαύονται στις επιδοτήσεις , πρώτα φροντίζουν για τη εξασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής και μετά τα παράγουν ( άποψη που «διδάσκεται» στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής από το 1990 , όπως επίσης και ότι η αγροτική παραγωγή δεν συνεισφέρει μόνο το 4% του ΑΕΠ, αλλά λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής» φθάνοντας στο 20% ).
    Οι νέοι αγρότες δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων με στόχο το βιώσιμο μέλλον και την επανάκτηση μεριδίων της αγοράς , είναι πολύτιμοι φροντιστές του περιβάλλοντος (σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής , μετά το 2013 θα είναι συνάρτηση των περιβαλλοντικών δράσεων τους και όχι όπως ξέραμε τα τελευταία χρόνια) .
    Όλοι τονίζουν με έμφαση ότι το πολυτιμότερο εφόδιο για την επιτυχία των παραπάνω είναι οι γνώση – αυτή είναι που πρέπει να έρθει στο προσκήνιο με κατάρτιση και επανακατάρτιση
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γεωργία μας συμπορεύεται με την ιστορία μας, είναι ο σημαντικός τομέας απασχόλησης των κατοίκων στην περιφέρεια , μπορεί να παράξει άμεσα πλούτο και λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής εθνικού εισοδήματος .
    Ο πρωτογενής τομέας μας έχει ανάγκη σύγχρονης θεσμικής στήριξης αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης όλου του Γεωτεχνικού δυναμικού .
    Κώστας Μπούντας
    Γεωπόνος
    Προϊστάμενος Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 23:46 | Αθανάσιος Τσιβελίκας

    Σχετικά με το σχόλιο που αναρτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, 16:42 από τη συνάδελφο σε ότι αφορά στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού θα ήθελα να συμφωνήσω απόλυτα και να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο σχόλιο γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρο λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης νέο Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Προστασίας Φυτογενετικών Πόρων. Θεωρώ, ότι η δεδομένη συγκυρία αποτελεί ευκαιρία να επιλυθεί οριστικά η υπαγωγή του νέου κτιρίου και του εξοπλισμού που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της Δ/νσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥπΑΑΤ στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, και να ρυθμισθούν τα θέματα λειτουργίας και χρηματοδότησής της, τόσο μέσα από εθνικούς πόρους όσο και μέσω της διεκδίκησης εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί εφικτή η αποτελεσματική και ουσιαστική υλοποίηση των δράσεων προστασίας και αξιοποίησης του γενετικού υλικού των καλλιεργειών προς όφελος των παραγωγών και η εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας πέρα από τις απλές και αποσπασματικές δράσεις επιδεικτικής διατήρησης γενετικού υλικού.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 20:49 | Δρ Δήμητρα Ζαχαράκη

    Στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ υπάρχουν επιστήμονες πολλοί από τους οποίους έχουν προσόντα για ανώτερες βαθμίδες από αυτή στην οποία θα υποχρεούνται να καταταγούν. Θα ήταν πιο δίκαιο να γίνεται κρίση του έργου του κάθε επιστήμονα για την εξέλιξή του.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2011, 09:18 | Γιώργος Τσάμης

    Μόνο μερικές παρατηρήσεις κυρίως πάνω στα ήδη δημοσιευμένα σχόλια.
    1. Τα περισσότερα από τα σχόλια επί του Άρθρου 29 περί Μεταβατικών Διατάξεων, αναφέρονται στην παράγραφο 6, σχετικά με την ένταξη υπαλλήλων οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας Ερευνητών, χωρίς να προηγηθεί σχετική δημόσια προκήρυξη. Η αστοχία της παραγράφου είναι ασφαλώς προφανής. Όμως αφορά λιγότερους από 20 υπαλλήλους του ΕΘΙΑΓΕ, ή ποσοστό περίπου 3% του εργατικού του δυναμικού.
    2. Η παθογένεια της οικογενειοκρατίας εκτιμώ ότι δεν αφορά στο ΕΘΙΑΓΕ περισσότερό από ότι στο σύνολο της χώρας μας, όπου κινείται έτσι κι αλλιώς σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
    3. Αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης να θέσω μερικά μόνο απλά ερωτήματα:
    Μήπως έγινε ποτέ, έστω και μία εκτίμηση για το upper management του Ιδρύματος (Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής) αναφορικά με τα αποτελέσματα και τους στόχους που υλοποιήθηκαν, γενικότερα το ρόλο που έχει κληθεί να επιτελέσει το Ίδρυμα στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας;
    Πότε πραγματικά λειτούργησαν ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην αξιολόγηση του ερευνητικού προσωπικού του ΕΘΙΑΓΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί και υλοποιηθεί σε σχέση με τις ανελαστικές δαπάνες των Ινστιτούτων;
    Πότε πραγματικά έχει αξιολογηθεί το επιστημονικό μη ερευνητικό προσωπικό του Οργανισμού, σχεδόν 250 εργαζόμενοι; Μήπως στην πραγματικότητα οι προοπτικές εξέλιξης, προώθησης, αξιοποίησης και επιμόρφωσής του είναι περίπου μηδενικές ;
    Πότε υπεύθυνα εξετάσθηκε ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών καθώς και η ευθύνη τους για τη σημερινή κατάσταση του Οργανισμού;
    Για ποιό λόγο έχει αποδεκατιστεί ο αριθμός των ερευνητών στον Οργανισμό; Μήπως γιατί όποιος δεν φοβόταν την αξιολόγηση επέλεγε να εργασθεί κατά κύριο λόγο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το εργασιακό περιβάλλον του ΕΘΙΑΓΕ είχε προ πολλού πάψει να είναι ελκυστικό; Αυτούς θα πρέπει να ψέξουμε για την απόφασή τους; Ή μήπως το επιστημονικό μη ερευνητικό προσωπικό το οποίο αποσπάσθηκε είτε στο ΥΠΑΑΤ είτε σε άλλα Υπουργεία προς αναζήτηση μιας καλύτερης μέρας;
    Το κρίσιμο μέγεθος για τη λήψη αποφάσεων θα έπρεπε να είναι το ποσοστό που καλύπτουν η μισθοδοσία μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες επί του συνόλου της επιχορήγησης του Τακτικού Προϋπολογισμού. Δυστυχώς, το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό.

    Θα πρέπει η έννοια της αξιολόγησης να σταματήσει να είναι ταμπού για τη χώρα μας. Αξιολόγηση παντού, στα τυπικά προσόντα, στην εργασιακή εμπειρία, την προσωπικότητα αλλά και την καταλληλότητα για την θέση την οποία καλείται να υπηρετήσει ο κάθε εργαζόμενος. Ασφαλώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια όμως η νοοτροπία «και ποιος είναι αυτός που θα με αξιολογήσει» έχει μεγάλη ευθύνη για την σημερινή μας κατάσταση.
    Ας μάθουμε επιτέλους με ποιά κριτήρια πρόκειται να σχηματισθούν οι λίστες της εργασιακής εφεδρείας σε βάθος χρόνου και στις τρεις φάσεις υλοποίησής της.
    Μήπως όμως πρώτα θα έπρεπε να ξεκινήσει ένας σχεδιασμός για την έτσι κι αλλιώς απαραίτητη επανατοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας, ώστε να αποφευχθούν νέες στρατιές ανέργων οι οποίες θα απειλήσουν ουσιαστικά και ανεπανόρθωτα αυτή τη φορά τη συνοχή της κοινωνίας;

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Τσάμης
    Οικονομολόγος
    Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής
    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 17:37 | ΑΛΠ

    Άρθρο 29, παράγραφος 2. Ο ΕΛΟΓΑΚ αναφέρεται στους οργανισμούς που συγχωνεύονται και πουθενά δε φαίνεται η διεύθυνση που θα ενταχθεί και ο ρόλος που θα επιτελεί.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 16:42 | Πόπη Ράλλη, Γεωπόνος M.Sc., ΤΓΥ

    Άρθρο 29, Παράγραφος 6: Να δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό του νέου Οργανισμού που έχει ή αποκτά διδακτορικό να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στον Κλάδο των Ερευνητών αντίστοιχης βαθμίδας με τα προσόντα του και μελλοντικά ή τουλάχιστον το διάστημα των έξι μηνών, που προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, να επεκταθεί και να έχει εφαρμογή για το προσωπικό που βρίσκεται (κατά την ψήφιση του νόμου) σε στάδιο εξέλιξης διδακτορικής διατριβής για ένταξή του σε ερευνητική βαθμίδα με τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος. Διαφορετικά το προσωπικό με διδακτορικό δε θα έχει δυνατότητα εξέλιξης (όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια στο ΕΘΙΑΓΕ), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του Κλάδου των Ερευνητών καθώς οι ερευνητές που αποχωρούσαν από την Υπηρεσία (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης) ήταν πολλοί περισσότεροι από τους νέους ερευνητές που προσλαμβάνονταν.

    Άρθρο 29:
    Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η οποία ιδρύθηκε με το Π.Δ. 915/8-8-81, ως Τμήμα του Κ.Γ.Ε.Β.Ε. και σύμφωνα με το Π.Δ. αριθμ. 80 τεύχος Α’ ΦΕΚ 40/22-3-1990 Περί «Προστασίας του Φυτικού Γενετικού Υλικού της χώρας», που εκδόθηκε με σκοπό την «προστασία και διατήρηση του εγχώριου αβελτίωτου γενετικού υλικού των καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και των προγονικών ή συγγενών τους ειδών», αποτελεί το εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του Εθνικού Συστήματος Διατήρησης και Προστασίας των Φυτογενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Ειδών.

    Επειδή τα τελευταία χρόνια εκκρεμεί η υπαγωγή του νέου κτιρίου της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, η στελέχωση και η χρηματοδότησή της, προτείνεταινα προστεθεί στο συγκεκριμένο άρθρο και η ακόλουθη παράγραφος:
    «Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού που λειτουργούσε ως τμήμα του ΚΓΕΒΕ, του ΕΘΙΑΓΕ καθώς και το νέο κτίριο και ο εξοπλισμός που δημιουργήθηκαν με την ευθύνη της Δ/νσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥπΑΑΤ και των οποίων η υπαγωγή εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια, να μεταφερθούν στο νέο Οργανισμό και το ΥπΑΑΤ να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του».

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 14:10 | Αγγελική Αδαμιδου

    Θεωρώ ότι η διαδικασία ένταξης όλων των υπαλλήλων που διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα,στην εισαγωγική ερευνητική βαθμίδα δεν είναι δίκαιη. Η εισαγωγή πρέπει να γίνει μετά από κρίση όμοια με αυτή που ακολουθείται και για τους υπόλοιπους ερευνητές και η ένταξη να γίνεται στην αντίστοιχη ερευνητική βαθμίδα.

  • Άρθρο 29, παράγραφος 7. Εδώ προβλέπεται η παύση της απόσπασης υπαλλήλων άλλων φορέων στο ΕΘΙΑΓΕ και η επαναφορά τους στις αρχικές τους θέσεις. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Το προσωπικό αυτό και ιδίως εκείνο που κατά τη διάρκεια της απόσπασης του απέκτησε υψηλή εξειδίκευση (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα), διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία καθώς ασχολείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την εκτέλεση προγραμμάτων αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του Οργανισμού. Προτείνεται η παραμονή του στον «ΔΗΜΗΤΡΑ».

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:44 | Χρήστος Δορδας

    Στο άρθρο 29 (Μεταβατικές διατάξεις) παράγραφος 6 θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ που έχει ξεκινήσει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής μέσα σε 2-3 έτη να το τελειώσει και να μπορεί να ενταχθεί στη βαθμίδα του ερευνητή.
    Επίσης προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ που έχει διδακτορικό δίπλωμα και έχει τα απαραίτητα προσόντα θα πρέπει μετά από κρίση να εντάσσεται στη βαθμίδα για την οποία έχει τα προσόντα και όχι μόνο στον εισαγωγικό βαθμό του Ερευνητή.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 11:19 | Στεργίου Δέσποινα

    Θεωρώ ότι η εισαγωγή των υπαλλήλων στην ερευνητική βαθμίδα θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, τα οποία θα κρίνονται από αρμόδια επιτροπή.Έτσι θα υπάρχει αξιοκρατία για τους υπαλλήλους που έχουν αξιόλογο ερευνητικό έργο και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη βαθμίδα, λόγω μη προκήρυξης ερευνητικής θέσης.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 11:22 | Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΟΓΑΚ

    Α) Μετά την παράγραφο 5 προτείνεται η προσθήκη της παραγράφου 5α, η οποία έχει ως εξής:
    5α) Για τις ανάγκες λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, μετατάσσεται και μεταφέρεται αυτοδίκαια σε αυτή, όλο το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο συγχωνευόμενο οργανισμό ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., καταλαμβάνοντας τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις όπως αυτές προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 16 του νόμου 3698/2008 (ΦΕΚ 198Α), για τις οποίες κατέχουν τα τυπικά προσόντα και αν δεν υπάρχουν, σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται. Η μεταφορά του προσωπικού γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτή προβλέπεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

    Β) Η παράγραφος 11 του παρόντος άρθρου, προτείνεται να διαγραφεί

    Γ) Η παράγραφος 14 του παρόντος άρθρου, προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:
    Οι ειδικοί λογαριασμοί που συστάθηκαν για την καταβολή των ειδικών εισφορών στον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταφέρονται στον συνιστώμενο Οργανισμό και εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, όπως αυτές αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 23 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της φορολογικής υπόστασης της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος με τον ίδιο ΑΦΜ που είχε ο συγχωνευόμενος Οργανισμός ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., ώστε οι ειδικοί λογαριασμοί που υπάρχουν σήμερα και που με τις διατάξεις του παρόντος νόμου μεταφέρονται χωρίς εκκαθάριση στο νέο Οργανισμό, να εξακολουθούν να καλύπτουν τις ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Γάλακτος και Κρέατος.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:
    Η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των εργασιών που αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο του γάλακτος, τη διαχείριση των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος και τις διεργασίες ελέγχου προέλευσης και νόμιμης χρήσης του διακινούμενου γάλακτος και κρέατος και η απρόσκοπτη λειτουργία αυτών μπορεί να διασφαλιστεί με τη μεταφορά στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, τουλάχιστον όλου του προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο συγχωνευόμενο οργανισμό ΕΛΟΓΑΚ.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 10:48 | Δρ. Καββαδίας Βίκτωρ

    Παρά το γεγονός ότι στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ υπάρχουν επιστήμονες με διδακτορικό και με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, εντούτοις η υποχρεωτική τους εισαγωγή στη βαθμίδα Δ τους αδικεί και δεν ανταποκρίνεται στα προσόντα τους. Η ένταξη γενικά υπάλληλων που πληρούν τα τυπικά προσόντα στη βαθμίδα Δ, χωρίς διαφοροποιήσεις και διαβάθμιση είναι άδικη.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 10:01 | N. Καβρουλάκης

    Άρθρο 29, Παράγραφος 6,
    Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ αναλογία με τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε στα ερευνητικά ιδρύματα της ΓΓΕΤ ήδη από το 2008… Στο Νόμο 3653/2008 που αφορά το «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» άρθρο 47 παρ. 3 αναφέρεται ότι η βαθμίδα ερευνητή που καταλαμβάνεται από τους κατέχοντες διδακτορικό ήδη εργαζόμενους, καθορίζεται από τα προσόντα τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ίδιου Νόμου. Το άρθρο 39 αναφέρεται στις βαθμίδες των ερευνητών και τα προσόντα που αυτοί πρέπει να διαθέτουν. Για λόγους ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να εφαρμοστεί και εδώ κάτι ανάλογο

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 08:19 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΝΙΟΣ

    Από το 1985 εργάζομαι στο ΚΕΓΕ σαν γεωργοτεχνίτης.
    Ολα αυτά τα χρόνια έμαθα σε δεκάδες νέους αγρότες πως θα κλαδεύουν και θα εμβολιάζουν δένδρα. Ο φυσικός μου χώρος εργασίας θεωρώ ότι είναι το ΚΕΓΕ που μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου από τη πολυετή
    εμπειρία μου και όχι να πάω σε κάποιο γραφείο στη Περιφερειακή Ενότητα όπως προβλέπεται στο άρθρο 29 παρ. 7.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2011, 10:27 | Νικολαΐδης Αβραάμ, γεωπόνος

    Σε εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3955/2011 (ΦΕΚ 89Α) αναφέρεται ότι το προσωπικό που υπηρετούσε ως απεσπασμένο στον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» από το ΥΠΑΑΤ και τις Περιφέρειες της χώρας, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ΟΓΕΕΚΑ για μια νέα πενταετία. Ο νόμος αυτός ήταν μια πράξη υπευθυνότητας που δικαίωνε το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετούσε στον ΟΓΕΕΚΑ επί σειρά ετών, προσωπικό που έχει μια συσωρευμένη εμπειρία στην ενημέρωση και κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που τα αποτελέσματά της είναι μετρήσιμα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
    Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου το εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό περιθωρειοποιείται και ένας σημαντικός πλούτος γνώσης και εμπειρίας απαξιώνεται.
    Επίσης δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις εκπαιδευτικές δομές που βρίσκονται σήμερα στις Περιφερειακές Ενότητες, που πολλές απ’ αυτές έχουν εκσυγχρονιστεί τόσο από πλευράς κτιριακών δομών όσο και από πλευράς εξοπλισμού και αποτελούν σήμερα λαμπρά και πρότυπα Κέντρα κατάρτισης.
    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα:
    1) Να υπάρχει ένα Κέντρο Κατάρτισης σε επίπεδο Γραφείου ανά Περιφερειακή Ενότητα.
    2) Το άρθρο 12 του Ν.3955/2011 περί «τροποποίησης διατάξεων του Ν. 2520/1997» να παραμείνει σε ισχύ και μετά την ψήφιση του παρόντος Νόμου.
    Με τιμή
    ΑΒΡΑΑΜ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
    ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 13:46 | ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ ΜΩΧΑΜΕΝΤ

    Άρθρο 29, Μεταβατικές Διατάξεις, Παρ. 6
    Η παρ. 6 εντάσσει όλο το προσωπικό του νέου οργανισμού ΕΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», που έχει τα τυπικά προσόντα (κατοχή διδακτορικού) στον ίδιο εισαγωγικό βαθμό (βαθμίδα Δ΄) κατηγορίας Ερευνητών, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα του. Με άλλα λόγια η παράγραφος 6 λέει ότι: Αν κάποιος έχει εκτελέσει 10 Ερευνητικά Έργα και έχει 20 δημοσιευμένες εργασίες σε έγκαιρα επιστημονικά περιοδικά θα εισαχθεί στον ίδιο βαθμό Δ με κάποιον άλλον που διαθέτει τίποτε άλλο παρά μόνο ένα διδακτορικό.
    Θεωρώ ότι η ρύθμιση αυτή είναι ισοπεδωτική και αντιτίθεται στην αξιοκρατία και στην επιστημονική δεοντολογία.
    Προτείνω την αλλαγή της σε: ένταξη του προσωπικού σε Ερευνητική βαθμίδα που είναι ανάλογη των προσόντων του. Τέτοια μεταβατική διάταξη έχει γίνει και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στα Κέντρα Έρευνας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Με τιμή
    Δρ Νταράουσε Μωχάμεντ

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 12:59 | Χατζηγεωργίου Στέλα;

    Άρθρο 12, παρ. 1,2: Στο άρθρο 1 δεν διευκρινίζεται ακριβώς πού θα υλοποιούνται τα προγράμματα που θα σχεδιάζονται στην έδρα κάθε Περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αφορούν την κάλυψη αναγκών του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας,η εκπαίδευση των αγροτών αυτών θα πρέπει να πραγματοποιείται στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων.Με άλλα λόγια τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» των περιφερειακών ενοτήτων να λειτουργούν σαν παραρτήματα του Κ.Δ. της έδρας της Περιφέρειας και σε καμία περίπτωση να μην καταργηθούν.
    Η παράγραφος 2 που αφορά τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων από συμβούλιο φαίνεται πολύ ορθή διότι θα καταγράφει και θα αντανακλά τις πραγματικές και νέες ανάγκες των αγροτών.
    Άρθρο 29, παρ.7: Αν εφαρμοστεί το άρθρο αυτό τα Κ.Δ. μένουν χωρίς προσωπικό καθώς στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι από άλλους φορείς, πώς θα υλοποιηθεί το έργο των εκπαιδεύσεων με το νέο σχήμα; Ας ληφθεί υπ’όψη και το γεγονός πως οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι διαθέτουν σημαντική και πολύχρονη εμπειρία πάνω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κατάρτισης.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 08:18 | Νικολέττα Κ

    Οι προσπάθειες γενικά αλλά και στον εργασιακό χώρο πρέπει να ανταμείβονται, να επικροτούνται, έστω και αν αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της κατάταξης υπαλλήλων σε διαφορετικές ερευνητικές βαθμίδες μετά από αξιολόγηση, μετά από κρίση, αντικρούοντας την άποψη της αυτόματης τοποθέτησης υπαλλήλων στην εισαγωγική βαθμίδα. Αυτό θα βοηθήσει στον υγιή ανταγωνισμό μελών της κοινωνίας μας και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, τώρα και μελλοντικά (Αρθρο 29, Παρ. 6)

  • 20 Σεπτεμβρίου 2011, 08:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αρθρο 29 παρ. 7 και 8
    Υπάρχουν αποσπασμένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες (σήμερα Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κλπ) που υπηρετούν στους φορείς (ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ) που συνενώνονται για 15-20 χρόνια ή και παραπάνω. Στο ΕΘΙΑΓΕ, πολλοί από αυτούς είχαν οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Γεωργίας, οι οποίες μεταφέρθηκαν στις Περιφέρειες με το νόμο 2503/1997. Οι εργαζόμενοι αυτοί στην πραγματικότητα αποτελούν οργανικό κομμάτι των φορέων στους οποίους βρίσκονται, έχουν σήμερα πολυετή εμπειρία και προϋπηρεσία. Μεταξύ αυτών επίσης υπάρχουν εργαζόμενοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης με αυξημένα προσόντα (μεταπτυχιακά κλπ).
    Η παραμονή τους στο νέο οργανισμό, δεν θεωρώ ότι έρχεται σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Η «ιστορία της εφεδρείας υπαλλήλων», δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε πως στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με πλεονάζον προσωπικό, αλλά μάλλον με προαποφασισμένα νούμερα (10% κλπ), τα οποία συνεχώς αλλάζουν. Αντίθετα, θεωρώ ότι κάθε αποδυνάμωση πχ εργαστηρίων των ινστιτούτων και υπηρεσιών των φορέων που συγχωνεύονται, από έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό είναι αρνητικό βήμα για το μέλλον.
    Προτείνω οι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες που έχουν σημαντική εμπειρία και αυξημένα προσόντα, να αξιοποιηθούν στο νέο οργανισμό.
    Ευχαριστώ

  • 19 Σεπτεμβρίου 2011, 11:33 | roter

    επειδή η κατάσταση στη χώρα μας ειναι οριακή, ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
    Επιτέλους, η αξιολόγηση όπως γίνεται στην Ελλάδα (Πανεπιστημια και Ινστιτούτα) δεν ειναι αξιοκρατική.

    Η χώρα ειναι πολύ μικρή για να γνωριζόμαστε όλοι.

    Ελεος!!!

    Ξεκαθάρισμα ΤΩΡΑ

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 18:42 | Δρ. Μαρία Ντούλα

    Αγαπητή κ. Παπαδοπουλου
    η άποψή σας περί οικογενειοκρατίας βρίσκει νομιζω σύμφωνους τους περισσότερους των Ελλήνων. Είναι μία παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που ξεκινά από τα ανώτατα αξιώματα και φτάνει στο πιο μικρό κύτταρο της κοινωνίας. Από την άλλη οι υπάλληλοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της μεταβατικής ρύθμισης είναι λιγότεροι από 20 και δεν νομίζω ότι πολλοί από αυτούς είναι τεκνα ερευνητών. Ίσως κάποιοι να είναι. Κάποιοι από αυτούς – τους περίπου 20- έχουν μόνο διδακτορικό, κάποιοι έχουν βιογραφικά που μπορούν να τους βάλουν στις μεγάλες βαθμίδες. Επειδή όλοι πρέπει να κρινόμαστε για το τι είμαστε και κάνουμε και αν είμαστε πραγματικά καλοί για τη θεση που κατεχουμε, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση όλων των ανθρώπων που προκειται να τοποθετηθούν στο νέο οργανισμό. Και κατά τη γνώμη μου και των ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Τέλος, οι υπάλληλοι που δεν σας βγαίνουν στον υπολογισμό, σας ενημερώνω ότι έγιναν αορίστου χρόνου και την «επόμενη μέρα» κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από το ΕΘΙΑΓΕ και τοποθετήθηκαν σε υπουργεία.
    Με εκτίμηση
    Δρ. Μαρία Ντούλα
    Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών
    ΕΘΙΑΓΕ

  • 17 Σεπτεμβρίου 2011, 11:23 | Κατερίνα Παπαδοπούλου

    Καταρχήν να πω ότι συμφωνώ με την αξιολόγηση των υπαλλήλων που ουσιαστικά εκτελούν χρέη ερευνητών και την τοποθέτησή τους σε ανάλογες βαθμίδες και όχι αυτομάτως στην κατώτατη βαθμίδα. Από την άλλη όμως είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών των υπαλλήλων είναι τέκνα ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ, κάποιοι εκ των οποίων σχολιάζουν στην παρούσα διαβούλευση. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών των υπαλλήλων είτε μονιμοποιήθηκαν μετά από συνεχόμενες συμβάσεις έργου είτε προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ μεν, με φωτογραφικές προκηρύξεις δε. Επίσης εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των υπαλλήλων του νέου οργανισμού, από πού προκύπτουν τα 700 άτομα συνολικά ενώ το ΕΘΙΑΓΕ μόνο του απασχολεί περισσότερους από 700 υπαλλήλους (μόνο 400 μονιμοποιήθηκαν με το λεγόμενο προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου)?
    Νομίζω ότι κάποια πράγματα καλώς είναι να λέγονται όπως έχουν.
    Ευχαριστώ,

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 12:09 | Νικος Κ

    ΑΡΘΡΟ 29, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, Παρ. 6
    Νομίζω η ισοπέδωση και η ένταξη στην εισαγωγική βαθμίδα ανεξάρτητα από τα προσόντα των υπαλλήλων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να υποβάλουν αίτηση άνθρωποι που έχουν προσφέρει ερευνητικά και μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα. Το σωστό είναι οι υπάλληλοι να μπορούν με αίτηση τους να αξιολογηθούν για ένταξη σε βαθμίδα Ερευνητή ανάλογη με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 10:56 | Γιώργος Ζερβάκης

    θεωρώ λανθασμένα όσα προβλέπονται στο Άρθρο 29, Παράγραφος 6, σχετικά με την ένταξη υπαλλήλων μόνο στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας Ερευνητών. Και εάν ορισμένοι από αυτούς διαθέτουν προσόντα που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις ανώτερης βαθμίδας? Το δίκαιο λοιπόν είναι οι υπάλληλοι να μπορούν με αίτηση τους να αξιολογηθούν για ένταξη σε βαθμίδα Ερευνητή ανάλογη με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Ζερβάκης
    Επίκουρος Καθηγητής Γ.Π.Α.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 09:35 | Δρ. Πραματευτάκη Παρασκευή

    Η ένταξη όλων των υπαλλήλων που πληρούν τα τυπικά προσόντα στην εισαγωγική βαθμίδα των ερευνητών είναι ισοπεδωτική. Είναι πιο αξιοκρατικό ο κάθε υπάλληλος να αξιολογηθεί και με βάση το ουσιαστικό του έργο και να τοποθετηθεί στην αντίστοιχη ερευνητική βαθμίδα.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2011, 08:35 | Ελένη Γρηγοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ

    Αρθρο 29,Μεταβατικές Διατάξεις, Παρ.6
    Τα τυπικά προσόντα ένταξης στην κατηγορία των ερευνητών προφανώς διαφοροποιούνται για τις διάφορες βαθμίδες. Το δικαιότερο θα ήταν επομένως οι υπηρετούντες να έχουν τη δυνατότητα να κριθούν (μετά από αίτησή τους) από επιτροπή που θα ορίζεται επί τούτου και να ενταχθούν στη βαθμίδα που αντιστοιχεί με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, όπως ορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο.

  • Η αυτόματη και αναγκαστική ένταξη όλων των υπαλλήλων που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα στονν εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας Ερευνητών θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στην βασική αρχή της αξιοκρατίας. Κάθε ένας θα πρέπει να αξιολγείται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτει. Η ένταξη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακολουθώντας όλες τις σχετικές διαδικασίες που ισχύουν για την εκλογή ερευνητών σε ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η τροποποιήση του άρθρου ώστε να αναφέρει ότι «οι υπάλληλοι των συγχωνευθέντων νομικών προσώπων, δύναται να εντάσσονται στην αντίστοιχη ερευνητική βαθμίδα που καθορίζονται από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα μετά από κρίση από ειδική επιτροπή»

    Με τιμή
    Νίκος Παπαδόπουλος
    Ερευνητής Δ’
    ΙΤΕ

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 23:41 | Γ.Νικολουδάκης

    Αρθρο 29 παρ. 7.
    Πριν μόλις 2 μήνες με νόμο του Υπουργείου αποσπαστήκαμε αυτοδίκαια και για πέντε (5) χρόνια απο τις Περιφέρειες στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» οι υπάλληλοι των Περιφερειών που υπηρετούσαμε στα Κέντρα απο το 2001 μέχρι το 2009.
    Εγώ προσωπικά όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι σε ολη την Ελλάδα είμαστε πάνω από 20 χρόνια στα Κέντρα αυτα. Τώρα με το νέο νόμο μας γυρίζουν πάλι πισω πριν καλά-καλά αναλάβουμε υπηρεσία. Τοτε προς τι όλη αυτη η αναστάτωση και μετακίνηση του προσωπικού πριν 2 μήνες; Όλοι οι υπαλλήλοι δήλωσαν εγγράφως με υπεύθυνη δήλωση που μας ζητήθηκε απο το Υπουργείο ότι συμφωνούμε να γινει η απόσπαση μας στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τώρα μας λένε οτι δεν μας χρειάζονται. Τι άλλαξε μέσα σε αυτούς τους 2 μήνες? Ζητούμε να παραμείνουμε στο Κέντρα και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ένα αντικείμενο που γνωρίζουμε πολύ καλά.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 22:35 | Δρ. Μαρία Ντούλα

    Αναμφίβολα η ένταξη στην εισαγωγική βαθμίδα των επιστημόνων του ΕΘΙΑΓΕ οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσόντα Γ και Β ερευνητικής βαθμίδας είναι άδικη. Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες αυτοί προσέφεραν ουσιαστικά ερευνητικές υπηρεσίες στο ΕΘΙΑΓΕ αλλά λόγω μη προκηρυξης ερευνητικών θέσεων δεν μπορεσαν ποτέ να ενταχθούν σε βαθμίδα. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει άρση αυτής της αδικίας και όχι να αδικήσει αυτούς τους ανθρώπους άλλη μία φορά. Πρόκειται άλλωστε για εναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων.

  • Με το παρόν νομοσχέδιο ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων παραμένει μεν περιουσία του νέου Οργανισμού, αλλά μένει πάλι ξεκρέμαστος. Πρέπει, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου, να υπάρξει πολιτική βούληση και τρία υπουργεία να συμφωνήσουν για την αναγκαιότητα ύπαρξής του. Ζήσε Μάη μου … δηλαδή, γιατί τέτοια πολιτική βούληση δεν υπήρξε τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας να τον λειτουργεί και να τον αναπτύσσει με βάση τη χρηματοδότηση που πήρε από το INTERREG II και παρά την αναγκαιότητα για εφαρμοσμένη έρευνα που θα άλλαζε την αγροτική πολιτική στη χώρα μας και θα βοηθούσε στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία της Ελλάδας.
    Πρόταση:
    Στη εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου να αναφερθεί ρητά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύεται να ρυθμίσει άμεσα, βάσει του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, με Προεδρικό Διάταγμα την ίδρυση του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αυτή η πρόταση να είναι έτοιμη, και να συμφωνούν τα αρμόδια υπουργεία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να υπογραφεί αμέσως από τον Πρόεδρο. Είμαστε ήδη 400 χρόνια πίσω στο θέμα της Διατήρησης της Φυτικής Βιοποικιλότητας σε Βοτανικούς Κήπους… Πόσο μπορούμε άραγε να αργήσουμε ακόμη.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 12:34 | Δρ. Νικος Ροδιτάκης

    Παράγραφος 6: Η ένταξη των υπαλλήλων των οργανισμών που πληρούν τα τυπικά προσόντα ένταξης στο κλάδο των ερευνητών να ενταχθούν σε ερευνητική βαθμίδα ανάλογα με τα προσόντα που προβλέπονται στις βαθμίδες. Η ένταξη τους στην εισαγωγική βαθμίδα ενώ διαθέτουν πολύ υψηλότερα προσόντα ειναι άδικη. Προτείνω αντί της φράσης «εισαγωγική βαθμίδα» τη φράση σε «ερευντική βαθμίδα αναλόγων προσόντων».

    Δρ. Νικος Ροδιτάκης Εντομολόγος
    Αναπληρωτής Προέδρου του ΕΘΙΑΓΕ

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 12:25 | Ευριδίκη Μπουκουβάλα

    Θεωρώ άδικη την εισαγωγή όλων των υπαλλήλων, που τηρούν τα τυπικά προσόντα, στην εισαγωγική βαθμίδα των Ερευνητών. Θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται σε όλες τις βαθμίδες, ανάλογα με την εμπειρία τους και το ερευνητικό τους έργο, που θα αξιολογηθεί από αρμόδια επιτροπή.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 10:32 | Δρ. Α. Τσαγκρίδης

    Θεωρώ ότι, η ένταξη όλων των υπαλλήλων που πληρούν τα τυπικά προσόντα στην εισαγωγική βαθμίδα των ερευνητών (αρθρο 29, μεταβ. διατ. &6) χωρίς διαφοροποιήσεις και διαβάθμιση ανάλογα με το ερευνητικό τους έργο, είναι δεοντολογικά μη αποδεκτή, αντι-επιστημονική και παντελώς άδικη.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 09:54 | Σωτήρης Ορφανίδης

    Σχετικά με το άρθρο 29 παράγραφος 6: Προτείνω η εισαγωγή των υπαλλήλων του νέου οργανισμού που διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σε μία από τις υπάρχουσες ερευνητικές βαθμίδες να γίνεται μετά από κρίση, ανάλογη με αυτή που ακολουθείται και για τους υπόλοιπους ερευνητές. Η διαδικασία τοποθέτησης των συναδέλφων ανεξαρτήτως προσόντων στην εισαγωγική βαθμίδα δεν είναι δίκαιη και ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρόκειται να επιλύσει.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 09:55 | Γρηγόρης Κρέη

    Η ένταξη στην εισαγωγική ερευνητική βαθμίδα υπαλλήλων που πληρούν τα τυπικά προσόντα, όπως ορίζεται στο Άρθρο 29 Παρ. 6, είναι παντελώς άδικη διότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν τα προσόντα για ένταξη σε υψηλότερη βαθμίδα. Το Αρθρο πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους κατόχους Διδακτορικού να κριθούν σύμφωνα με τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα τους.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2011, 09:21 | Νικόλαος Σταμάτης

    ΑΡΘΡΟ 29, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, Παρ. 6

    Νομίζω ότι η ένταξη όλων των υπαλλήλων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα, μετά από αίτησή τους στην εισαγωγική βαθμίδα των ερευνητών δεν είναι δίκαιη αφού δεν κρίνεται η προϋπηρεσία και το έργο του κάθε υποψηφίου προς ένταξη από κάποια αρμόδια επιτροπή.

    Για το λόγο αυτό προτείνω την αλλαγή της φράσης «εισαγωγική βαθμίδα» με τη φράση «σε μία από τις βαθμίδες των ερευνητών μετά από κρίση του υποψηφίου προς ένταξη από αρμόδια επιτροπή».

    Με τιμή,
    Νικόλαος Σταμάτης
    Χημικός ΙΝΑΛΕ-ΕΘΙΑΓΕ