Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων

Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:14 | Γιώργος

    Άρα κύριε Τυρπένου συμφωνούμε ότι θα πρέπει να διαθέτει τα δύα βασικά χαρακτηριστικά:
    ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.
    Αν ναι, τότε συμφωνείτε και με την τροποποίση του άρθρου όπως την διατύπωσα.

    Οι κάτοχοι πτυχίου των Χημικών Τμημάτων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, με ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

    Και πιστεύω τελικά ότι έτσι θα πρέπει να είναι, διότι ο κάθε επιστήμονας να ασχολείται με αυτό που σπούδασε και εξειδικεύτηκε, ώστε να είναι αποτελεσματικός και όχι όλοι να τα κάνουμε όλα.
    Να το πω και με ένα παράδειγμα: αν ο Βιολόγος κάνει ένα μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς τότε δε νομίζω ότι είναι σωστό να υπογράφει οικοδομικές άδειες.

    Σας ευχαριστώ

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:09 | Δρ. Μήλης Χρυσόστομος

    Το εργαστήριο ελέγχου κυκλοφορίας ζωοτροφών θεσσαλονίκης είναι διαπιστευμένο εργαστήριο (ISO 17025)σε 14 μεθόδους και εθνικό εργαστήριο αναφοράς για ανίχνευση κρεαταλεύρων με χρήση PCR real time (ανάλυση DNA). Με το παρόν άρθρο ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα πραγματοποίησης αναλύσεων από την πλειονότητα των κρατικών εργαστηρίων που δε διαθέτουν το προσωπικό που φωτογραφίζει το ανεκδιήγητο άρθρο 55.
    Η τεχνική επάρκεια για την πραγματοποίηση μιας χημικής, μικροβιολογικής ανάλυσης προκύπτει, ουσιαστικά, από την εκπαίδευση και την εμπειρία και όχι από το βασικό πτυχίο το οποίο αποτελεί μια αρχική βάση. Επιπλέον, οι υπάλληλοι που επιφορτίζονται μια ανάλυση έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί και ελεγθεί για την ικανότητά τους μέσω διεργαστηριακών δοκιμών, QS κ.λπ. (εγχειρίδια ποιότητας ISO 17025).
    Τις απαιτούμενες βάσεις για πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων σε τρόφιμα – ζωοτροφές διαθέτουν χημικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, βιολόγοι, χημικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι τροφίμων ΤΕ, τεχνολόγοι γεωπονίας ΤΕ, ιατρικά εργαστήρια ΤΕ κ.ά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο ως προς την τεχνική επάρκεια σε συγκεκριμένες αναλύσεις διαδραματίζουν οι μεταπτυχιακές σπουδές, που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιπλέον, είναι ευνόητο αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι κανένας δεν μπορεί να είναι ειδικός σε όλους τους προσδιορισμούς που απαιτούνται στην ανάλυση τροφίμων – ζωοτροφών. Εν κατακλείδι, είναι προφανές ότι το άρθρο αυτό, προώθησης συντεχιακών συμφερόντων, είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, είναι χρήσιμο όμως καθότι μας υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους χρεωκοπήσαμε.

    Δρ. Μήλης Χρυσόστομος
    Προϊστάμενος Εργαστηρίου Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Θεσσαλονίκης, Γεωπόνος Α.Π.Θ. (κατ.: Ζωικής Παραγωγής), M.Sc., Ph.D. (ειδ. φυσιολογία θρέψεως – διατροφή αγροτικών ζώων).
    Μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Χημικών

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 12:36 | Χρυσάνθη Κ. Ματαρά

    Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων.
    Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων
    Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων από τις χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι άδικος και αντιεπιστημονικός. Άλλωστε με βάση τα προαναφερόμενα δικαιώματα και την επιστημονική τους κατάρτιση προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (βιομηχανίες, ιδιωτικά εργαστήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα,κτηνιατρικά εργαστήρια της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΠΑΤ, ΕΦΕΤ, ΕΛ.Γ.Ο. ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨)

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 09:16 | Γιώργος

    «Ποιός Γεωπόνος ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ μπορεί να ερμηνεύσει το χρωματογράφημα από ένα LC-MS? Πως θα διαβάσει τις κορυφές? Μήπως θα το βλέπει ως καρδιογράφημα?
    Άρα, μήπως θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό για το οποίο εκαιδεύτηκε?»

    Αγαπητέ Γιώργο …κλπ επώνυμο, ΔΕΝ χρειάζεται να λες «ποιος γεωπόνος κλπ» ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ μπορεί να ερμηνεύσει το χρωματογράφημα από ένα LC-MS…γιατί θα σου πω και εγώ «Ποιος ΧΗΜΙΚΟΣ χωρίς ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ -γιατί το υπόβαθρο το έχει, θα μπορούσε να ερμηνεύσει το χρωματογράφημα αλλά και το αποτέλεσμα των …μαζών για …να εκδώσει απάντηση»?

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 09:16 | Γιώργος

    Είναι <> ότι το βασικό πτυχίο της Γεωπονικής σχολής ακόμη και αν είναι από Κατευθύνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας δεν παρέχει την απαραίτητη γνώση για την εκτέλεση χημικών μοριακών και μικροβιολογικών αναλύσεων.
    Για να γίνω πιο κατανοητός σας παραθέτω ένα παράδειγμα.
    Ποιός Γεωπόνος ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ μπορεί να ερμηνεύσει το χρωματογράφημα από ένα LC-MS? Πως θα διαβάσει τις κορυφές? Μήπως θα το βλέπει ως καρδιογράφημα?
    Άρα, μήπως θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό για το οποίο εκαιδεύτηκε?
    Κύριοι, το άρθρο πρέπει να αντικατασταθεί και προτείνω τα εξής:
    Οι κάτοχοι πτυχίου των Χημικών Τμημάτων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, με ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 07:58 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗΣ

    ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
    Δημόσια διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
    Συμφωνώ απόλυτα με τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ επί του αρθ. 55 των συνομιλητών:
    Α. Τυρπένου, Κουλούρη, Γεωργόπουλου, Βανταράκη, Μηλιάδη, Οικονομίδη, Θεοδωρίδου, Ιώβη, Ε.Α.,Κώστα,και ιδίως με την φράση του Α. Τυρπένου ότι «Η διατύπωση του Άρθρου 55 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ με τίποτα παρά ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ γιατί ο όποιος συντάκτης του ΑΓΝΟΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αλλά και γιατί η όλη διατύπωση ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ! Με τις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ έχουν το πλήρες δικαίωμα να ασχολούνται αλλά και να τις υπογράφουν ΟΛΟΙ όσοι έχουν επικυρωμένη εξειδίκευση και πιστοποίηση είτε αυτοί είναι Χημικοί, Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι κλπ.»

    Θέλω επίσης να σημειώσω τα εξής:

    Ο συντάκτης του αρθρου 55 αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα, την Κοινοτική (ΕΕ)και Ελληνική Νομοθεσία αλλά και την διεθνή πρακτική καθώς επίσης ζητήματα όπως τα Επαγγελματικά Περιγράμματα-Προσοντολόγιο, την νομοθεσία της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων κλπ.
    Τα όποια βασικά πτυχία αποτελούν την απαραίτητη βάση για ξεκινήσει κανείς να ασχολειται βαθύτερα με ένα ή περισότερα αντικείμενα και να βελτιώνει συνεχώς τα προσόντα και τις δεξιότητες του με απόκτηση τόσο γνώσεων όσο και εμπειρίας όσο τουλάχιστο είναι επαγγελματικά ενεργός (Δια Βίου Μάθηση και Κατάρτιση)

    Τέλος Θυμίζω ότι ο Λ. Παστερ -τον γνωρίζετε;;;-ήταν χημικός…

    Καταλήγοντας θεωρώ δεν συντρέχει κανένας λόγος ύπαρξης του αρθρου 55 στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου και πρέπει να αποσυρθεί γιατί αν μείνει ώς έχει -αυτό και άλλα άρθρα επί των οποίων επιφυλλάσομαι να διτυπώσω τις απόψεις μου- όταν το σχέδιο πάει στην Ευρωπαική Επιτροπή όπως προβλέπει ο Κανονισμός 178/2002 -και όχι μόνο- ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, θα γελάνε μαζί μας και άλλοι εκτός από τα παρδαλά κατσίκια… Θανάση.

    Δημήτρης Μπούμπουλης
    Κτηνίατρος -Ιχθυοπ/λόγος MSc
    Προϊστάμενος ΠΔΒΑ ΕΦΕΤ

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 23:30 | ΑΡΓΥΡΩ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

    ΤΟ ΕΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΝΑ Η ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΞΑΜΗΝΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ (ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ)ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
    ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 21:20 | Σ. Γεωργακης

    Αγαπητέ Κύριε Ε. Α. ή Κυρία (δυστυχώς δεν γνωρίζω το γένος σας ούτε το όνομά σας για να σας προσφωνήσω με αυτό, βέβαια είναι απόλυτο δικαίωμά σας μα προσυπογράφετε μόνο με τα αρχικά) σας τιμά το γεγονός ότι απαντώντας στον κ. Τυρπένου, προσπαθείτε να διορθώσετε κάποιες παραλήψεις στο αρχικό σας σχόλιο. Λυπάμαι, αλλά και πάλι παραλείψατε κάτι. Ξεχάσατε (δεν ισχυρίζομαι ότι το κάνατε σκόπιμα) τον Κτηνιατρικό Κλάδο. Για ενημέρωση λοιπόν δική σας άλλα και κάποιων άλλων που σχολιάζουν εδώ μέσα, σας πληροφορώ τα εξής. Πάνω από 200 χρόνια στην Ευρώπη και από την εποχή του Όθωνα στην Ελλάδα, ο κτηνιατρικός κλάδος ασχολείται με τη παραγωγή (τεχνολογία) και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το τρίτο σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επίπεδο βιβλίο που κυκλοφόρησε και αφορούσε στην υγιεινή του κρέατος ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΟ, του κτηνιάτρου Γ. Πιλάβιου το 1887 (καλά διαβάσατε 1887). Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ασχολούνται κατά ποσοστό περισσότερο του 25% του χρόνου τους με την επιθεώρηση και τον έλεγχο των τροφίμων και σε εργαστηριακό επίπεδο όχι μόνο σε εξετάσεις ρουτίνας άλλα και ερεύνης. Υπάρχουν ανά την χώρα πληθώρα ιδιωτικών, διεπιστευμένων, εργαστηρίων που ιδρύθηκαν και διευθύνονται από Κτηνιάτρους. Τα πρώτα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων ήταν τα Κτηνιατρικά. Στο 5ετές πρόγραμμα σπουδών των κτηνιατρικών Σχολών, περίπου 11% του συνόλου των μαθημάτων αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα τρόφιμα και στον έλεγχό τους. Το 35% (εκτός του προηγουμένου ποσοστού) αφορούν σε μαθήματα που υποστηρίζουν τα προηγουμένα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιστημονικών συγγραμμάτων που αφορούν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν ως συγγραφείς κτηνιάτρους. Η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει σαφέστατα τα καθήκοντα των κτηνιάτρων γύρω από τα τρόφιμα. Το ΠΔ 344/2000 ορίζει σαφέστατα ότι οι κτηνίατροι είναι αρμόδιοι για τα αναφερόμενα στο άρθρο 55 αντικείμενα της ειδικότητας τους.
    Βλέπεται αγαπητέ μου Κύριε ( ή Κυρία )Ε.Α. ότι δεν είστε ενημερωμένος ; όπως και πολλοί άλλοι εδώ μέσα; Είναι εύκολο να σχολιάζουμε, αλλά σωστότερο είναι να ενημερωνόμαστε πρώτα……….

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 20:59 | Χρήστος Msc

    Σωστά. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά ότι απαγορεύεται στους υπόλοιπους επιστήμονες να διευθύνουν εργαστήρια και να υπογράφουν αναλύσεις. Υποθέτω ότι προστίθεται απλά η ειδικότητα των γεωπόνων τεχνολόγων τροφίμων. Αυτό ίσως πρέπει να διευκρυνιστεί γιατί αλλιώς σίγουρα είναι άδικο και στερείται λογικής για κτηνιάτρους, χημικούς.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 11:37 | Ε.Α.
    «Συμφωνώ σε όλα μαζί σας κύριε Τυρπένου. Την άποψή μου την έχω αναλύσει. Δεν είμαι νομικός και δε γνωρίζω όλους τους νόμους και τα προγράμματα σπουδών. Διορθώνω όμως στο παρακάτω γιατί αρχικά πάτησα στην γενική αρχική διατύπωση του άρθρου και μου διέφυγαν δυο πολύ σημαντικά σημεία»…..κλπ κλπ

    Αγαπητέ μου Ε.Α. (1)δεν καταλαβαίνω προς τι η ανωνυμία σας αν και είναι προφανές ότι είστε χημικός ή χημικός μηχανικός και (2) ότι πάλι χειροτερεύετε τα πράγματα ΕΠΙΒΕΒΑΙΏΝΟΝΤΑΣ για δεύτερη φορά τα ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ που είπατε και στην προηγούμενη ανάρτησή σας, που σημαίνει ότι ή δεν καταλάβατε τι ΑΚΡΙΒΩΣ σας είπα ή ότι δεν επιθυμείτε και άλλους επιστήμονες με ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ που, επιτρέψατέ μου να πω χωρίς να θέλω να προσβάλω κανένα, ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ αρκετοί ή πολλοί χημικοί όπως γνωρίζω πάρα πολύ καλά από την εργασιακή μου εμπειρία (>35 ΧΡΌΝΙΑ) ως διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς εγκρκριμένου και αναγνωρισμένου επίσημα από την ΕΕ!

    Όσον αφορά τόσο το άρθρο 1/Ν3518 Ν.Δ. της 20/26 Νοεμβρίου 1925 όσο και το άρ. 6 του Ν6129/34 ναι έτσι είναι «μπορούν να εκτελούν και να υπογράφουν χημικές αναλύσεις επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν εργαστήριο που διενεργεί χημικές αναλύσεις»….ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΟΎΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ, έτσι δεν είναι?

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 18:22 | Κωνσταντίνος

    Οι γεωπονικές σχολές όσο αφορά στον τομέα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων αφιερώνουν τα 3 απο τα 5 έτη σπουδών τους σε αυτό το αντικείμενο αποκλειστικά για όποιον επιλέξει αυτό τον τομέα. Επιπρόσθετα ο κλάδος των τροφίμων όσο αφορά την παραγωγή και μεταποίησή τους συνδέεται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα αντικείμενο των γεωπονικών σχολών και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 16:51 | Αθηνά Μαυρίδου

    Θα ήθελα και εγώ να ενώσω την φωνή μου με αυτούς που επισημαίνουν ότι το παρόν αρθρο περιέχει τον κίνδυνο συντεχνιακής εκμετάλλευσής του.
    Από την επγαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητά μου γενικότερα, αλλά και από τις απαιτήσεις της European Accreditation για την Διαπίστευση των Εργαστηρίων, μου φαίνονται σαφείς 2 συνθήκες για την διεξαγωγή αναλύσεων οποιασδήποτε κατηγορίας
    α) επαρκής και εξειδικευμένη εκπαίδευσης,
    β) τεκμηριωμένη επαρκής και σχετική μετεκπαίδευση/εξειδίκευση στον τομέα των αναλύσεων.

    Τις προδιαγραφές αυτές μπορούν να καλύπτουν πτυχιούχοι πολλών σχολών (Βιολογικών Επιστημών, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Γεωπόνοι, Κτηνίατροι) αν βέβαια τεκμηριωμένα εξειδικευθούν, και στην εκπαίδευση και στο επάγγελμα, προς αυτή την κατεύθυνση,

    Επομένως είναι απαράδεκτο να δίνεται de facto προβάδισμα σε κάποιο πτυχίο έναντι άλλων. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσβληθεί πολύ εύκολα, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

    Αθηνά Μαυρίδου
    Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, PhD Water Microbiology
    Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων -TEI Aθήνας

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 11:37 | Ε.Α.

    Συμφωνώ σε όλα μαζί σας κύριε Τυρπένου. Την άποψή μου την έχω αναλύσει. Δεν είμαι νομικός και δε γνωρίζω όλους τους νόμους και τα προγράμματα σπουδών. Διορθώνω όμως στο παρακάτω γιατί αρχικά πάτησα στην γενική αρχική διατύπωση του άρθρου και μου διέφυγαν δυο πολύ σημαντικά σημεία:

    «Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων Χημείας ή οι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων και να διευθύνουν μικροβιολογικά, βιολογικά και οινολογικά εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων. Επίσης Πτυχιούχοι ή και Μεταπτυχιακοί Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με Αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ ή ΙΤΕ και αντιστοιχία με τα ως άνω αναφερόμενα πτυχία της ημεδαπής.
    Όσοι συγκεντρώνουν τα προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν3518 Ν.Δ. της 20/26 Νοεμβρίου 1925 και κατά εφαρμογή του άρθρου 6 του Ν6129/34 μπορούν να εκτελούν και να υπογράφουν χημικές αναλύσεις επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν εργαστήριο που διενεργεί χημικές αναλύσεις.»

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:58 | Απόστολος Βανταράκης

    Κύριε Βανταράκη, όταν λέτε ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ποια είναι αυτή όταν και πάλι εστιάζετε την πρότασή σας αποκλειστικά στην ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ/ΕΣ? Οι άλλοι πτυχιούχοι με super εξειδικεύσεις τόσο στη χημεία όσο και πιο ειδικά στην Ενόργανη Χημική Ανάλυση με επίσημες πιστοποιήσεις και state-of-the-art από ευρωπαϊκά ιδρύματα, με εμπειρία χρόνων και συνεχιζόμενη τεχνική εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις της αναλυτικής? Γιατί θα έχετε βέβαια αντιληφθεί ότι δεν αναφέρομαι σε απλές φυσικοχημικές αναλύσεις της βασικής χημικής ανάλυσης τροφίμων ούτε βέβαια στις απλές μικροβιολογικές αλλά σε αναλύσεις π.χ. προσδιοριμού τρισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου μιας μεγάλης γκάμας αναλυτών στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και όχι μόνο? Έλεος πλέον….και ας αναγνωρίσουμε κάποτε τους πολυετείς κόπους που έχουν καταβάλει κάποιοι και να είμαστε ΑΚΡΙΒΕΙΣ στις νοηματικές μας διατυπώσεις!

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όταν είναι να γίνει ένας νόμος να καλύπτει όλους εκείνους που ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΎΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ!

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:24 | Αγιορίτου Βικτώρια

    Μετά το σχόλιό μου στο άρθρο 2 δεν μπορώ να αδιαφορήσω για το άρθρο 55 όπου ο συντάκτης δείχνει να μην γνωρίζει ή κάνει ότι δεν γνωρίζει βασικά πράγματα. Μερικές φορές μου δίνεται η εντύπωση ότι οι νόμοι γίνονται στο πόδι ή με την διαδικασία copy paste .Το εμπεδώσαμε το Π.Δ 344/29-12-2000(ΦΕΚ Α 297)των γεοπώνων. Καιρός να μάθουν να μοιράζονται την πίτα και να δουν και την ύπαρξη άλλων ειδικοτήτων αξιόλογων επιστημόνων. Θυμίζω για άλλη μια φορά το άρθρο 1 του Π.Δ 78( ΦΕΚ 36/τεύχος Α/7-2-1989 για τους Τεχνολόγους Τροφίμων )όπου μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν εργαστήρια ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων και φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους χημικούς οι οποίοι είναι οι περισσότερο θιγμένοι σε αυτό το άρθρο.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:58 | Απόστολος Βανταράκης

    Για άλλη μια φορά δυστυχώς επικρατούν λογικές συντεχνιακές σε ένα τομέα που χρειάζεται πραγματικά διεπιστημονικότητα. Λυπάμαι που το Υπουργείο προβαίνει σε κάτι τέτοιο που δείχνει συντεχανιακό χαρακτήρα που βέβαια δεν αποτυπώνει το τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Και βέβαια δυστυχώς αντίκειται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Όπως επίσης δεν λαμβάνει υπόψη του καθόλου την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι. Το συγκεκριμένο άρθρο τους κατατάσσει στους πολυεπιστήμονες (μοριακές, χωρίς καθόλου εκπαίδευση)

    Προτείνω λοιπόν (αν και δεν πιστεύω ότι θα εισακουστώ) την παρακάτω διατύπωση:

    Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, με μεταπτυχιακή εκπαίδευση τουλάχιστον 2 ετών, αλλά όχι αποκλειστικά μόνο αυτοί, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

  • Ε.Α. «Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων Χημείας ή οι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις. Επίσης Πτυχιούχοι ή και Μεταπτυχιακοί Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με Αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ ή ΙΤΕ και αντιστοιχία με τα ως άνω αναφερόμενα πτυχία της ημεδαπής.»

    Αγαπητέ Ε.Α., δεν νομίζεις ότι έχεις ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ τους εξειδικευμένους ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ κλπ?

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 11:47 | Κώστας

    Με λύπη διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι όλα τα περί «νέας αρχής της χώρας» και «μεταρρυθμίσεων» κτλ είναι φούμαρα.
    Από κυβέρνηση συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας κατατίθεται νομοσχέδιο που εξυπηρετεί όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά ορισμένες συντεχνίες και ομάδες πίεσης.
    Πότε θα αντιληφθούμε ότι η είναι πλέον καιρός να καθιερωθεί η αξιοκρατία στη χώρα μας? Μέχρι πότε διάφοροι άσχετοι κραδαίνοντας «δοτά» επαγγελματικά δικαιώματα καταχωρημένα δια νόμου που πέρασε «δικός τους» υπουργός θα κάθονται στο σβέρκο των ανθρώπων που πασχίζουν, ερευνούν, μελετούν και καταρτίζονται μια ζωή?
    Αγαπητοί κύριοι: Δεν είναι σκόπιμο να αποκλείεται κανένας κλάδος από τον έλεγχο των τροφίμων. Το αντικείμενο αυτό είναι κατ΄εξοχήν διεπιστημονικό και δεν περιλαμβάνει μόνο τον εργαστηριακό έλεγχο.
    Όσον αφορά τον τελευταίο, είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, ιδιόρρυθμο και κοστοβόρο αντικείμενο που απαιτεί όχι μόνο κάποιες γνώσεις ή κάποιο πτυχίο, αλλά συγκεκριμένες δεξιότητες, διαίσθηση, ευρεία αντίληψη, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Πάνω από όλα απαιτεί «εργαστηριακή κουλτούρα» που δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες, και αποκτάται με χρόνια απασχόληση σε εργαστήριο από την τρυφερή ηλικία των φοιτητικών χρόνων.
    Την κουλτούρα αυτή έχουν πολλοί χημικοί – χημικοί μηχανικοί, αρκετοί εργαστηριακής κατεύθυνσης κτηνίατροι και λίγοι γεωπόνοι.
    Αυτή δεν αποκτάται με νόμους και συμμετοχές σε συντεχνίες αλλά με αγώνα ζωής. Ο χημικός εκπαιδεύεται από την πρώτη μέρα της φοιτητικής του σταδιοδρομίας για το σκοπό αυτό και ασχολείται με αυτό για όλη του τη ζωή.
    Και κάτι τελευταίο: Η «τεχνολογία τροφίμων» και η «ανάλυση τροφίμων» σχετίζονται μόνο στο ότι είναι επιστήμες που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη. Είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, η χημική ανάλυση τροφίμων είναι κλάδος της αναλυτικής χημείας, ενώ η μικροβιολογική ανάλυση είναι κλάδος της μικροβιολογίας.
    Η Γεωπονία είναι μεγάλη επιστήμη με δεσπόζοντα ρόλο την διατροφή και στην οικονομία δεν σχετίζεται όμως με την αναλυτική χημεία και τη μικροβιολογία. Και η εποχή μας δεν είναι εποχή των πανεπιστημόνων.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:53 | Χρήστος Msc: Πολύ σωστά καθορίζονται μόνο οι συγκεκριμένες ειδικότητες απο τις Γεωπονικές σχολές γιατί οι συγκεκριμένοι τομείς των σχολών αυτών είναι οι ΜΟΝΟΙ που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την χημεία, μικροβιολογία, τεχνολογία τροφίμων. Οι χημικοί δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των τροφίμων. Επιτέλους να καθοριστούν σωστά τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε σχολής. Πολύ καλό νομοσχέδιο.

    Αγαπητέ Χρήστο MSc, συγνώμη αλλά είσαι τελείως OUT από όλες τις απόψεις! Ποιος σας είπε και ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ότι μόνο οι Γεωπονικές Σχολές έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο κλπ κλπ! Σας προτείνω πρώτα να διαβάσετε με προσοχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μετά να ΞΑΝΑΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ,…αν είναι δυνατό να γίνονται ΤΕΤΟΙΕΣ δηλώσεις από επιστήμονες!

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 11:38 | marigoula

    Δε θα αναφερθώ ούτε στα κλειστά επαγγέλματα ούτε σε συντεχνίες αλλά στις ικανότητες-εκπαίδευση. Για να κάνεις Χημικές αναλύσεις (υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες) χρειάζεσαι σχετική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…
    Ειδάλλως είναι σαν να αποδεχόμαστε τη γελοιογραφία «η Χημεία είναι ίδια με τη μαγειρική, αρκεί να μη γλύψεις το κουτάλι!!!»
    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις χημικές αναλύσεις, αλλά και να είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα και να τα υπογράψουν, οι Γεωπόνοι….

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 09:23 | Τζένη Θεοδωρίδου

    Πιστευω διαβαζοντας τα σχολια πιο κατω να καταλαβει ο νομοθετης οτι το αρθρο προκαλει τεραστια συγχυση.
    Ενω δεν το αρθρο 55 δεν παρεχει καμια αποκλειστικοτητα στους αποφοιτους του γεωπονικου πανεπιστημιου, ολοι το ερμηνευσαν ως αποκλειστικο δικαιωμα.

    Το γιατι γραφτηκε το αρθρο δεν χρειαζεται και πολλη σκεψη. Ειναι καθαρα συντεχνιακο. Η τροπος γραφης του αφηνει τα περιθωρια για κατα περιπτωση ερμηνεια.
    Ειναι ντροπη στις μερες μας, να γραφουμε νομους που να ευνοουν επιλεκτικα καποιους επαγγελματιες και μαλιστα οχι τεκμηριωμενα αλλα με πονηριες και ασαφεις διατυπωσεις. Ειναι ντροπη να υπαρχουν νομοι γραμμενοι απο «τσιρακια» και οχι απο γνωστες της αγορας.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 23:20 | Ε.Α.

    Ακόμα και αν είναι δεδομένο (βάση των γενικών και εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) θα πρέπει να διευκρινιστεί στην αρχή του άρθρου 55 ότι οι πτυχιούχοι Χημικοί μπορούν να διεξάγουν και να υπογράφουν αναλύσεις χημικές, βιοχημικές, φυσικοχημικές, μοριακές, μικροβιολογικές και ότι άλλο απαιτηθεί στον ζητούμενο άρτιο έλεγχο τροφίμων και ζωοτροφών αλλά και να διευθύνουν τα συγκεκριμένα αναλυτικά εργαστήρια.
    Εάν το ζητούμενο είναι η διασφάλιση και η εξέλιξη του επίσημου ελέγχου τροφίμων που διακινούνται στη χώρα μας τότε θα πρέπει τουλάχιστον η διεξαγωγή των αναλύσεων και η διεύθυνση των αναλυτικών εργαστηρίων να βασιστεί στην εξειδικευμένη γνώση αρμόδιων επιστημόνων.
    Οι χημικοί και σε ακόμα πιο εξειδικευμένο επίπεδο οι χημικοί τροφίμων και οι αναλυτικοί χημικοί είναι οι πλέον αρμόδιοι και το άρθρο στη ιδεώδη μορφή του θα έπρεπε να σταματά εκεί. Ωστόσο, είναι θεμιτό για πάρα πολλούς και ευνόητους λόγους να συμπεριληφθούν και άλλες ειδικότητες όπως αυτές διατυπώνονται στην αρχή του άρθρου 55. Νομίζω πως καλύπτονται οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι επιστήμονες που τουλάχιστον έχουν σαφή και στοιχειώδη εκπαίδευση στα αναλυόμενα δείγματα ή/και στα αναλυτικά εργαστήρια. Φυσικά θα πρέπει το άρθρο να συμπληρωθεί ώστε να διασφαλίζεται πως οι αρμόδιοι θα έχουν παρακολουθήσει τους συγκεκριμένους κύκλους εκπαίδευσης που διαθέτει το τμήμα αποφοίτησής τους ή αν όχι θα διαθέτουν ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
    Η αναφορά στις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού είναι περιττή εφόσον πλατειάζει και επιτρέπει σε ένα μεγάλο μέρος επιστημόνων να υπογράφει εργαστηριακές αναλύσεις, ως εμπειροτέχνες. Αναφέρομαι ενδεικτικά στις δραστηριότητες κδ και κε του άρθρου 8. Και αναρωτιέμαι γιατί στη κδ εξαιρούνται οι αναλύτες των κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών εφόσον όλοι μπορούν να διεξάγουν τις αναλύσεις για φυτοπροστατευτικά υπολείμματα; Και στη κε; Η εκπαίδευση των γεωτεχνικών πτυχιούχων χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση αρκεί στο να διεκπεραιώνουν τον βιολογικό, τοξικολογικό και χημικό έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων;;;!!! Ποιος νομοθετεί; Και γιατί τα λάθη πρέπει να διαιωνίζονται;
    Συνεπώς προτείνω τη προσεκτική διατύπωση των ειδικοτήτων που μπορούν να υπογράφουν εργαστηριακές αναλύσεις και να διευθύνουν αναλυτικά εργαστήρια όπως :

    Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων Χημείας ή οι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις. Επίσης Πτυχιούχοι ή και Μεταπτυχιακοί Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με Αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ ή ΙΤΕ και αντιστοιχία με τα ως άνω αναφερόμενα πτυχία της ημεδαπής.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 22:45 | Mέρκος Ιωάννης

    Είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνονται οι Κτηνίατροι στο δικαίωμα να λειτουργούν ιδιωτικά εργαστήρια τροφίμων ή να διοικούν δημόσια εργαστήρια ενώ υπάρχουν κατευθύνσεις τροφίμων στο πρόγραμμα σπουδών της Κτηνιατρικής Σχολής καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές? Για ποιον λόγο τότε να υπάρχουν αυτά τα μαθήματα ? Ας τα αφαιρέσουν να ησυχάσουν και οι μελλοντικοί φοιτητές αφού δεν θα τους χρειαστούν σε τίποτα. Και ας μετονομαστούν τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια Τροφίμων σε Γεωπονικά ή Τεχνολογικά ή Βιοτεχνολογικά Εργαστήρια να ησυχάσουμε !

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 18:35 | Κουπατσιάρης Γιώργος

    Ο έλεγχος των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν γίνεται χωρίς τη ενεργό συμμετοχή Κτηνιάτρου ο οποίός στο αντικείμενο σπουδών του έχει μελετήσει ολοκληρωμένα την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης και είναι ο μόνος κατάλληλος επιστήμονας για να τις πιστοποιήσει.Δεν είναι δυνατόν να μην του δίνεται το δικαίωμα να εκτελεί και τον εργαστηριακό έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης ενώ να δίνεται το δικαίωμα αυτό σε άσχετες ειδικότητες ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς τα κατάλληλα ακαδημαικά προσόντα. Ζούμε δυστυχώς στην Ελληνική Συντεχνιακή Δημοκρατία…

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 13:48 | Ιωάννης Ερκέκογλου

    O γεωπόνος κ. Υπουργός δεν θέλει να καταλάβει ότι οι τεχνολόγοι τροφίμων δεν έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο να υπογράφουν τέτοιου είδους αναλύσεις και να διευθύνουν τέτοιου είδους εργαστήρια με την ελάχιστη Χημεία και Ανάλυση τροφίμων που διδάσκονται. Διαφορετική η δουλειά του χημικού μηχανικού, διαφορετική του χημικού, διαφορετική του τεχνολόγου τροφίμων.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 21:01 | Χρήστος

    Πολύ καλό νομοσχέδιο και ξεκαθαρίζει το τοπίο στις ειδικότητες των επιστημόνων που έχουν σαν αντικείμενο την φυσικοχημεία, μικροβιολογία και τεχνολογία τροφίμων. Τους Γεωπόνους ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 19:41 | ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Θεωρώ από την επαγγελματική μου εμπειρία (10 χρόνια σε οινολογικό εργαστήριο και 5 σε φαρμακευτική εταιρία)ότι ένας γεωπόνος οποιασδήποτε κατεύθυνσης δεν μπορεί ούτε να διευθύνει ούτε να αναλαμβάνει ευθύνες και να υπογράφει χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων. Μπορούν να εργαστούν σαφώς σε εργαστήρια τροφίμων σαν αναλυτές (βοηθός χημικού).
    Δυστυχώς για μια ακόμη φόρα προσπαθούν να βαφτίσουν τους γεωπόνους ΧΗΜΙΚΟΥΣ.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 18:18 | Σμαρνάκης Ιωάννης

    Είναι ο νομοθέτης διορατικός και αμερόληπτος;Ειναιδυνατόν ν αγνοούνται παντελώς οι απόφοιτοι των σχολών Τεχνολογίας τροφίμων Α.Τ.Ε.Ι οι οποίοι στελεχώνουν την ελλήνική βιομηχανία τροφίμων 35 χρόνια τώρα και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της;Επιστημονικά,τεχνικα και κοινωνικά κριτήρια προς όφελος της κοινωνίας απένταντι στον συντεχνιασμό.Ας διδαχθουμε από όσα υποφέρουν οι Ελληνες 4 χρόνια τώρα.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 09:36 | Νίκος Ιώβης

    Το αρ.55 είναι ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ συντεχνιακής νοοτροπίας και πρακτικής.
    Αυτός (-οί) που το συνέταξε (-αν) θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα των μνημονίων και της τρόϊκας, η κουτοπονηριά, η καπατσοσύνη και τα κυκλώματα θα φέρουν οφέλη σε μια μικρή ομάδα κοινών συμφερόντων.
    Όταν εδώ και δυο χρόνια γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν τα ‘κλειστά’ επαγγέλματα (καλώς ή κακώς, είναι άλλη κουβέντα), μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να περισώσουν τα στενότατα συντεχνιακά τους κατεστημένα. Αλλά και αυτά ακόμα, εις βάρος ιδίων ειδικοτήτων.
    Λοιπόν, ας μας πουν οι εγκέφαλοι: Γιατί πτυχιούχοι ΜΟΝΟΝ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι των άλλων Γεωπονικών Σχολών της χώρας; Γιατί όχι πτυχιούχοι Κτηνιατρικής; Γιατί όχι πτυχιούχοι Χημικοί;
    Με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ παρακαλώ.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 02:02 | ΦΜ

    Το άρθρο 55 είναι το λιγότερο σκανδαλώδες.
    Δε μοιάζει να είναι τυχαία η μονομερής προώθηση των προνομίων των Γεοπόνων αρκεί να σκεφθεί κανείς πως το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση (τον Ιούνιο) ήταν η «επαναπαραχώρηση» του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ. Είναι χρόνια τώρα που επιχειρείται μια κηδεμονία του κλάδου των τροφίμων από τους Γεωτεχνικούς. Αλλά να τους βαφτίσει κανείς και Χημικούς, Βιολόγους (αύριο ίσως και οδοντιάτρους) πάει πολύ.
    Αγνοείται δε πως υπάρχει νόμος (που υπερισχύει των ΠΔ) πως την χημική ανάλυση και υπογραφή της εποπτεύουν μόνο Χημικοί και Χημικοί Μηχανικοί.

    Για το θέμα μας : Σε μια επόχή που ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα να νομοθετούνται υπερ-επαγγελματικά δικαιώματα και μάλιστα σε κλάδους αμφίβολης κατάρτισης το λιγότερο που μπορεί να αποφέρει είναι άλλη μία αντίθεση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 01:45 | Σ. Γεωργακης

    Το άρθρο 55 είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Η κοινοτική νομοθεσία σαφώς περιγράφει ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις.
    Πέρα όμως από αυτό, ο συντάξας, σκανδαλωδώς αγνοεί πλήρως δυο κλάδους επιστημόνων οι οποίοι έχουν και αυτοί και μάλιστα κύριο, λόγο στην διενέργεια ελέγχων στα τρόφιμα : τους χημικούς και τους κτηνιάτρους

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:53 | Χρήστος Msc

    Πολύ σωστά καθορίζονται μόνο οι συγκεκριμένες ειδικότητες απο τις Γεωπονικές σχολές γιατί οι συγκεκριμένοι τομείς των σχολών αυτών είναι οι ΜΟΝΟΙ που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την χημεία, μικροβιολογία, τεχνολογία τροφίμων. Οι χημικοί δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των τροφίμων. Επιτέλους να καθοριστούν σωστά τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε σχολής. Πολύ καλό νομοσχέδιο.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:09 | Ηλίας

    Θεωρώ τραγικά απαράδεκτο το γεγονός πως έχει αποκλειστεί από το εν λόγω άρθρο ο κλάδος των κτηνιάτρων.
    Ο συντάκτης του άρθρου σκοπίμως αφαιρεί θεσμοθετημένα και διεθνώς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από έναν κλάδο που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται στο σύνολο της Ε.Ε. Πολύ μεγάλο μέρος της επιστήμης της κτηνιατρικής αφορά τον έλεγχο και την υγιεινή των τροφίμων, ενώ ως επιστήμονες είμαστε οι κατάλληλοι για να εποπτεύσουμε την παραγωγική διαδικασία από τη στιγμή της γεννήσεως ενός ζώου μέχρι και την κατανάλωση του και τον έλεγχο της ποιότητας του.
    Ο συντάκτης οφείλει πρωτίστως να ενημερωθεί κατάλληλα και να επανεξετάσει άμεσα την διατύπωση του άρθρου.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:18 | Μαρία Μπεζά

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των κτηνιάτρων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα υπογραφής μικροβιολογικών αναλύσεων συνεχίζουν να ισχύουν;

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 19:59 | Τζένη Θεοδωρίδου

    Απο το ΠΔ 344/2000 απορρέει το δικαίωμα Γεωπόνων και Κτηνιάτρων να ιδρύουν και να λειτουργούν εργαστήρια τροφίμων. Εξυπακούεται οτι έχουν και δικαίωμα να υπογράφουν και να διευθύνουν αφού μπορούν να ιδρύουν.
    Αρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ύπαρξης του αρθρου 55 αφού ουτε προσθέτει δικαίωμα ουτε αφαιρει απο κανέναν.

    Ελλοχέυει ο κίνδυνος παρερμηνείας του και θεώρησης απο κάποιους οτι ΜΟΝΟ οι γεωπονοι μπορουν να υπογραφουν. Οπως βλεπετε και στα σχολια παρακατω ήδη έγινε αυτο και τοσα ατομα καταλαβαν οτι διδεται αποκλειστικο δικαιωμα στους Γεωπονους με το αρθρο 55 ενω αν διαβαστει προσεκτικα ειναι ξεκαθαρο οτι δεν παρεχει καμια αποκλειστικοτητα.

    Προτεινω την πληρη διαγραφη του αρθρου προ αποφυγη παρεξηγησεων

  • ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
    Δημόσια διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
    Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων
    Είναι πραγματικά ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ τουλάχιστο η διατύπωση του «Άρθρου 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων» και εκπλήσσομαι με την τόσο πρόχειρη συγγραφή και δημοσιοποίησή του. Ευτυχώς, και επαναλαμβάνω ευτυχώς που έχουν μείνει ακόμα 9 ημέρες διαβούλευσης για να διορθωθεί αυτό το «απερίγραπτα πρωτοφανές» κείμενο!
    Τι θα πει και με ποιο κριτήριο «Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας και Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας……, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις»;
    Επίσης, με ποιο κριτήριο χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Γεωπονικής…. Γεωπονικών»; Γνωρίζουν οι ιθύνοντες και προτείνοντες αυτά ότι τουλάχιστο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το γνωρίζω πολύ καλά από την 40ετή εμπειρία μου ως Διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Χημικών Καταλοίπων Αθηνών (EU National Reference Laboratory of Athens for Chemical Residues of Greece) επίσημα αναγνωρισμένου και εγκεκριμένου από την ΕΕ, ότι αυτό που πράγματι λαμβάνεται υπόψη «είναι η πιστοποιημένη εξειδίκευση, η σε βάθος γνώση και εμπειρία στις αναλύσεις και ΟΧΙ το βασικό πτυχίο»;
    Η διατύπωση του Άρθρου 55 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ με τίποτα παρά ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ γιατί ο όποιος συντάκτης του ΑΓΝΟΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αλλά και γιατί η όλη διατύπωση ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ!
    Με τις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ έχουν το πλήρες δικαίωμα να ασχολούνται αλλά και να τις υπογράφουν ΟΛΟΙ όσοι έχουν επικυρωμένη εξειδίκευση και πιστοποίηση είτε αυτοί είναι Χημικοί, Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι κλπ.
    Παρακαλώ πολύ να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα όσα προανέφερα γιατί σε διαφορετική περίπτωση….θα γελάσει αλλά ….και θα κλάψει και το παρδαλό κατσίκι!

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 18:24 | ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 55. ΔΗΛ .ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ή ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΤΥΧΙΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ?
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 55 ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ..

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 15:30 | anesti

    ΧΡΥΣΟΥΛΑ, οι διατάξεις του άρθρου 55 δε θίγουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των χημικών.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 14:51 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΡΘΡΩΝ, ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ή ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ/ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Π.Δ 344/2000?
    ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 13:27 | Γιώργος Μηλιάδης

    Δε στέκει σε καμμία κριτική το άρθρο 55 γιατί δείχνει ότι ο συντάκτης του αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα, την Ελληνική Νομοθεσία και στερείται κοινής λογικής. Οι χημικοί λοιπόν κατά το συντάκτη του άρθρου μπορούν να ασχολούνται με άλλα θέματα εκτός από χημικές αναλύσεις, τέλος πάντων ας κάνουν ότι νομίζουν.
    Είναι εποχές για γέλια?
    Επιφυλάσομαι να επανέλθω αφού μελετήσω όλα τα άρθρα.
    Γ. Μηλιάδης

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 13:58 | ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Εργάζομαι απο το 1995 με συναδέλφους Χημικούς και Γεωπόνους διαφόρων κατευθύνσεων (πχ Φυτικής Παραγωγής), σε Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκψν, με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό GC΄s GC/MSMS και LC/MSMS και διαφωνώ κάθετα με το Αρθρο 55. Συμφωνα με αυτό δεν μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν αναλύσεις οι ΧΗΜΙΚΟΙ σε εργαστήρια που εκτελούν……..ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ!!!. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 55, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και οπωσδήποτε ΧΗΜΙΚΟΥΣ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 11:31 | ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Σχετικά με το άρθρο 55.
    Αγαπητοί Κύριοι, Γεωπονικό Πανεστήμιο στη χώρα μας είναι μόνο αυτό των Αθηνών. Με αυτή τη διατύπωση αποκλείετε τους γεωπόνους ειδικότητας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων όλων των άλλων γεωπονικών σχολών της χώρας που δεν αποτελούν αυτοτελή πανεπιστήμια αλλά υπάγονται σε εθνικά πανεπιστήμια . Η διατύπωση θα έπρεπε να είναι ως εξής

    «Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων

    Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και Γεωπονικών Σχολών της χώρας ….. που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις».

    Επίσης, όταν μιλάμε για χημικές και μοριακές αναλύσεις τροφίμων μήπως θα έπρεπε σε αυτές να έχουν δικαίωμα εκέλεσης και υπογραφής και οι κάτοχοι πτυχίου χημείας?

  • Είμαι απόλυτα σύμφωνος με το σχέδιο έως έχει. Το πδ 344/2000 είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Δεν μπορεί να μπαίνουν και να προτείνονται διάφοροι φραγμοί ανάλογα με τα σημερινά προγράμματα σπουδών.

  • 31 Ιανουαρίου 2013, 21:07 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί το αν το τμήμαμα Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ θα μείνουν αυτούσια, ή θα καταργηθούν λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΘΗΝΑ. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένας Χημικός Τροφίμων συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία επιστημόνων, όπως οι Τεχνολόγοι Τροφίμων. Η γνώμη μου είναι να διευθύνουν και να υπογράφουν αναλύσεις τροφίμων μόνον Χημικοί Τροφίμων.
    Ευχαριστώ.

  • Πρόκειται, κατά την γνώμη-μου, για διάταξη που αντίκειται στην προσπάθεια για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με το να κατονομάζονται συγκεκριμένοι κλάδοι και να μην αναφέρονται άλλοι, πχ οι χημικοί και οι χημικοί μηχανικοί. Η τάση να δημιουργούνται στεγανά γνώσης και αρμοδιοτήτων είναι αναχρονιστική. Η διατύπωση πρέπει να είναι ευρεία και να περιλαμ΄βανει όσο το δυνατόν περισσότερες ειδικότητες. Ας αφήσουμε την αγορά να επιλέξει με απελευθέρωση των διαδικασιών και μείωση της κρατικής – κανονιστικής παρέμβασης!

  • ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΧΗΜΙΚΗ-ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ-ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ-ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ), ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΡΘΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

  • 31 Ιανουαρίου 2013, 13:52 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Προτείνω το δικαίωμα τα εξής

    1. «να υπογράφουν και χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις» να το έχουν οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και οι κάτοχοι πτυχίου Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ.
    2. οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων «να υπογράφουν μοριακές αναλύσεις για γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις». δηλ. οι τεχνολόγοι τροφίμων πανεπιστημίου και ΤΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων ΚΑΙ οι γεωπόνοι βιοτεχνολογίας ΝΑ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ μοριακές αναλύσεις για γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα

    ευχαριστώ

    Θεοφάνης Γεωργόπουλος
    Καθηγητής Εφαρμογών
    Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
    Τ.Ε.Ι. Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας)
    Τέρμα Ν. Τεμπονέρα, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα
    Κιν. Τηλ.: 6977750615
    Τηλ.: 24410-41082 εσ. 106, Fax:24410-41080
    Ε-mail: f.georgopoulos@teilar.gr
    http://www.teilar.gr

  • 31 Ιανουαρίου 2013, 12:22 | Κώστας

    Σύμφωνα με το Π.Δ. 78/1989 (ΦΕΚ 36/7-2-1989 / Τεύχος Α) οι πτυχιούχοι Τεχν. Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των ΤΕΙ, πέραν των άλλων, έχουν δικαίωμα να:
    Ιδρύουν και να λειτουργούν εργαστήρια ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηριών αυτών.

    Επομένως κακώς αποκλείονται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 31 Ιανουαρίου 2013, 12:03 | FOOD-ISIMO

    Είναι το λιγότερο αστείο να επιτρέπεται σε ειδικότητες Τεχνολογίας Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, όπως αναφέρεται στο άρθρο αυτό) και να αποκλείονται οι τεχνολόγοι τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών!!!!

    Σας υπενθυμίζω κύριοι ότι πρόκειται για το παλαιότερο τμήμα σχετικά με την επιστήμη τροφίμων με καινοτόμες ιδέες κ πράξεις που επί σειρά ετών εξοπλίζει τις επιχειρήσεις με επιστημονικό προσωπικό!

  • 31 Ιανουαρίου 2013, 11:34 | Στυλιανός Κουλούρης

    Σαφέστατα θα πρέπει το άρθρο 55 να περιλαμβάνει και τους Τεχνολόγους Τροφίμων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς τόσο από το περιεχόμενο σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όσο και από τη σχετική νομοθεσία που ορίζει με σαφήνεια τα ΑΤΕΙ ως ΙΣΟΤΙΜΑ με τα ΑΕΙ, είναι σαφές ότι μπορούν να εκτελούν και να υπογράφουν τις αντίστοιχες αναλύσεις καθώς και να διευθύνουν εργαστήρια.