- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - http://www.opengov.gr/ypaat -

Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων

Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων"

#1 Σχόλιο Από Γιώργος Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:08

Άρα κύριε Τυρπένου συμφωνούμε ότι θα πρέπει να διαθέτει τα δύα βασικά χαρακτηριστικά:
ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.
Αν ναι, τότε συμφωνείτε και με την τροποποίση του άρθρου όπως την διατύπωσα.

Και πιστεύω τελικά ότι έτσι θα πρέπει να είναι, διότι ο κάθε επιστήμονας να ασχολείται με αυτό που σπούδασε και εξειδικεύτηκε, ώστε να είναι αποτελεσματικός και όχι όλοι να τα κάνουμε όλα.
Να το πω και με ένα παράδειγμα: αν ο Βιολόγος κάνει ένα μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς τότε δε νομίζω ότι είναι σωστό να υπογράφει οικοδομικές άδειες.

Σας ευχαριστώ

#2 Σχόλιο Από ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:18

• Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων.
Εκεί γίνεται και αναφορά στα μέλη Δ.Ε.Π. των τριών Εργαστηρίων του Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως που αφιερώνουν τη διδακτική τους εργασία σε μικροβιολογικά, χημικά και τεχνολογικά αντικείμενα της Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων και της Τεχνολογίας των Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως με χρήση κλασσικών μεθόδων αλλά και μοριακών τεχνικών και την ερευνητική – διδακτική, στην διαμόρφωση φυσικοχημικών μεθοδολογιών για την ανάλυση των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων με τη χρήση μοντέρνων ενόργανων τεχνικών για την ανάλυση βιταμινών, λιπιδίων, αμινοξέων, πρωτεϊνών και άλλων συστατικών των τροφίμων.

• Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων από τις χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι άδικος και αντιεπιστημονικός. Άλλωστε με βάση τα προαναφερόμενα δικαιώματα και την επιστημονική τους κατάρτιση προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (βιομηχανίες, ιδιωτικά εργαστήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΕΦΕΤ, ΕΛ.Γ.Ο. ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨).

Φωτεινη Αθανασοπουλου
Καθ. Κτηνιατρικης Παν/μιου Θεσσαλιας

#3 Σχόλιο Από Αθανάσιος Ε. Τυρπένου Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:32

6 Φεβρουαρίου 2013, 13:15 | Γιώργος

Αγαπητέ Γιώργο, ποτέ και πουθενά δεν υποστήριξα κάτι ανάλογο και φυσικά ο εκτελών εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Αλλά ο διευθύνων εργαστήριο τροφίμων θα πρέπει τουλάχιστο να κατέχει ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ που εχει αμεση σχεση με τα ΤΡΟΦΙΜΑ και ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να διαθέτει ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, δεν συμφωνείτε?

Να είστε καλά

#4 Σχόλιο Από Αθανάσιος Ε. Τυρπένου Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:36

Κύριε Μήλη,

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!

#5 Σχόλιο Από Konstantinos Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 20:47

Ο έλεγχος των τροφίμων πρέπει να αφορά το σύνολο της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής και καταναλωτικής διαδικασίας των νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να επιτυγχάνει το στόχο «from field to fork». Αυτός πρέπει να είναι και ο ρόλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή των γεωργικών πόρων (αξιοποίηση και διαχείριση με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη) και των Τροφίμων (ποιότητα, ασφάλεια και έλεγχος από το χωράφι ως το τραπέζι του καταναλωτή). Οι αναλύσεις τροφίμων δεν μπορεί να είναι κάτι αποκομμένο απο το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και αυτό οι γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων που σπουδάζουν αποκλειστικά το σύνολο αυτό του κύκλου παραγωγής έχουν το υπόβαθρο και είναι άστοχο να αναφέρεται ότι δεν το έχουν απο άλλες ειδικότητες που δεν γνωρίζουν τον κύκλο σπουδών και τα εργαστήρια της γεωπονίας κλάδου τεχνολογίας τροφίμων.

#6 Σχόλιο Από ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΕΪΜΑΡΗ Στις 6 Φεβρουάριος, 2013 @ 23:41

Είναι τουλάχιστον ηθικά απαράδεκτο έως και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να αποκλείεται ο κατ’εξοχήν πιό αρμόδιος κλάδος, αυτός των χημικών, από το άρθρο 55 περι αναλύσεων τροφίμων και ζωοτροφών και περί διεύθυνσης εργαστηρίων τέτοιου τύπου αναλύσεων. Τα πανεπιστημιακά τμήματα χημείας διαθέτουν αμιγείς τομείς χημείας τροφίμων, με απόλυτη θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση υποχρεωτικής παρακολούθησης. Είναι, λοιπόν, εμφανέστερο του εμφανούς ότι οι χημικοί πρέπει να έχουν πρωτεύουσα θέση στην λίστα των αρμόδιων επαγγελματικών κλάδων για την διενέργεια και την ευθύνη της διενέργειας αναλύσεων τροφίμων. Και είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργος ο καταφανής αποκλεισμός τους από το άρθρο 55…..

#7 Σχόλιο Από Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικού Χημείου του Κράτους Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 09:58

Με έκπληξη παρατηρούμε, την ενσωμάτωση ενός άρθρου και συγκεκριμένα του Άρθρου 55: «Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων» στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.Α.Α.Τ., το οποίο διαπραγματεύεται θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με το υπόλοιπο Σχέδιο Νόμου, που ασχολείται με τον εξορθολογισμό του συστήματος ποινών και προστίμων στον τομέα των τροφίμων και άλλα παρόμοια θέματα.
Η προσπάθεια, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, να κατοχυρωθεί δια νόμου επαγγελματικά, αποκλειστικά μία ομάδα εργαζομένων (γεωπόνων), σε έναν τομέα, στον οποίο δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, είναι ένα κραυγαλέο υπόδειγμα, συντεχνιακής νοοτροπίας και πρακτικής και μάλιστα για μια επιστημονική ομάδα, η οποία δεν τεκμηριώνει τις γνώσεις, για την πλήρη κάλυψη των πεδίων εργαστηριακού ελέγχου των τροφίμων. Είναι προφανές, ότι χωρίς να εξεταστεί εις βάθος και διεξοδικά, ποιες επιστημονικές ειδικότητες έχουν λόγο στον τομέα της εξέτασης τροφίμων, γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί μια μερίδα μόνο υπαλλήλων και επιστημόνων, φέρνοντας από την πίσω πόρτα τον θεσμό του κλειστού επαγγέλματος, σε έναν χώρο που δεν υπάρχει μέχρι τώρα.
Πιστεύουμε ότι ο Τομέας των Τροφίμων είναι διεπιστημονικός χώρος και θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη, όσον αφορά στο ποιος είναι αρμόδιος να υπογράφει εξετάσεις τροφίμων ή να προΐσταται εργαστηρίων τροφίμων.
Προτείνουμε λοιπόν, να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου το άρθρο 55 και το θέμα τεκμηρίωσης και πιστοποίησης της επιστημονικής επάρκειας των διαφόρων ειδικοτήτων, που θα σχετίζονται με την εξέταση τροφίμων, να είναι προϊόν συνεργασίας και κοινής απόφασης των αντίστοιχων πανεπιστημιακών μονάδων, με τις επιστημονικές επαγγελματικές ενώσεις.
Από την πλευρά μας, ως Υπάλληλοι του ΓΧΚ, το οποίο πάνω από εκατό χρόνια υπηρετεί την προστασία του καταναλωτή και στον τομέα του ελέγχου τροφίμων, με διαπιστευμένα εργαστήρια σ’ όλη την Ελλάδα, έχουμε όλες τις γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να προσφέρουμε σε μια τέτοια μελέτη, καθορίζοντας τις γνώσεις, την εμπειρία και την εξειδίκευση, που πρέπει να έχει ο αναλαμβάνων την ευθύνη μιας ανάλυσης τροφίμων ή τη διεύθυνση ενός εργαστηρίου τροφίμων, που στην εποχή μας δεν νοείται να μην είναι και διαπιστευμένο.

#8 Σχόλιο Από Ιωάννης Κυριάκου Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 10:33

Το παρών άρθρο δεν αναφέρει πουθενά ότι μειώνονται τα δικαιώματα των πτυχιούχων χημικών. Είναι ήδη νομοθετημένο ότι έχουν πλήρη δικαιώματα για υπογραφή κάθε είδους ανάλυσης. Το μόνο που δίνει αυτό το άρθρο είναι παραπάνω δικαιώματα σε γεωπόνους του κλάδου των τροφίμων. Είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη να πράττει την επιστήμη που γνωρίζει είτε εξ επιστήμης είτε εξ εμπειρίας είτε εξ επαγγέλματος. Από το σημείο αυτό εάν το άτομο είναι ικανό αυτό θα το κρίνει πρωτίστως η κοινωνία και η αγορά εργασίας. Ας μην λιδωρούμε λοιπόν όποια προσπάθεια γίνεται να δοθούν δικαιώματα σε αυτούς που τα αξίζουν. Στο εργαστήριό μου θα ήταν δευτερευούσης σημασίας από που ήρθε η γνώση αλλά πρωτίστης σημασίας η ύπαρξη της.

#9 Σχόλιο Από Ιωάννης Αμβροσιάδης Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 11:50

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνω την προχειρότητα και την ενδεχομένως συντεχνιακή αντίληψη με την οποία γράφονται οι νόμοι του ελλινικού κράτους.
Η πρώτη έκπληξη προήλθε από το γεγονός, ότι από ένα κείμενο νόμου της Ελλάδας, θα πέρνουμε την πληροφόρηση ότι οι «Τομείς» και οι «Κατευθύνσεις» (πιθανόν κάποιων Σχολών και Τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων)Θα χορηγούν πτυχία !!!!!!!!
Αυτό φαίνεται σαφώς στο άρθρο 55 όπου αναγράφεται: «Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων………»
Από την άλλη όμως, λαμβάνοντας υπ΄’ όψη την «….πονηριά» ορισμέων ελλήνων, μου δημιουργείται η υπόνοια ότι πιθανόν η διατύπωση αυτή έγινε εσκεμένα, ωστε να αποκλείονται οι κάτοχοι πτυχίου «Σχολών» που εδώ και δεκαετίες ασχολούνται με τα τρόφιμα. Και πράγματι πουθενά στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφέρονται οι κάτοχοι πτυχίου της «Κτηνιατρικής Σχολής»
Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχω κουραστεί με τις συντεχνιακές αντιλήγψεις ορισμέων κλάδων και συναδέλφων θα σταματίσω την κριτική μου στο σημείο αυτό και θα πρότεινα την επαναδιατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου ως εξείς:
«Οι κάτοχοι πτυχίου Σχολών ή Τμημάτων με Τομείς ή Κατευθύνσεις που σχετίζονται με την Επιστήμη, την Υγιεινή και την Τεχνολογία Τροφίμων, η πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων Σχολών άλλου κράτους……………»
Με τον τρόπο αυτό κε Υπουργέ ίσως διαφυλάσσαται και το κύρος του Νόμου, καθώς και την αντικειμενικότητά σας. Δεν μπορεί σε ένα νόμο να αναφέρονται με το όνομά τους μόνο οι Γεωπονικές Σχολές και να αποσιωπούνται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο όλες οι υπόλοιπες σχολές, οι οποίες πολύ πρίν από τις γεωπονικές ασχολούνταν με τα τρόφιμα (Κτηνιατρικές, Χημικές,Χημικών Μηχανικών, Ιατρικές κλπ.)

#10 Σχόλιο Από Ε.Α. Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:15

Επομένως οι κτηνίατροι που έχουν παρακολουθήσει τους αντίστοιχους κύκλους μαθημάτων συμπεριλαμβάνονται στη διατύπωση που πρότεινα.
Προφανώς η διαφωνία είναι στην ισχύουσα νομοθεσία για τις ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ και τη διεύθυνση των ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ. Δεν αντιλέγει κανείς ότι ο επιστήμονας των τροφίμων γνωρίζει άριστα το δείγμα (φυσιολογία, χημική σύσταση, προδιαγραφές κτλ) και καλώς κάνει τους ελέγχους που κάνει και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που δεν το δέχεται και παραδέχεται.
ΓΙΑ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ…..) ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ «ΠΙΣΤΕΥΩ» ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Η΄ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;

Ωστόσο συμφωνώ και με τη διατύπωση του κ. Γιώργου για το άρθρο 54 με μοναδική επιφύλαξη την άρτια εφαρμογή της στη πράξη εφόσον θα πρέπει να γίνεται από ειδικές επιστημονικές επιτροπές (πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να μη μπορούν εύκολα και με διαφάνεια να αξιολογηθούν τα εκάστοτε πιστοποιητικά ή/και βιογραφικά).

Συμφωνώ και με τη πρόταση του ΣΥΓΧΚ.

Όσο για τα λοιπά σχόλια επί των αναρτήσεών μου αλλά και του ΠΔ των γεωτεχνικών και ιδίως του άρθρου 8, έχω ήδη τοποθετηθεί στο 1ο σχόλιο και έχω θέσει και ερώτημα, για όποιον γνωρίζει: ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΤΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΩΝΩΝ.
Τέλος ας πούμε και μερικά ακόμα απλά και αυτονόητα, αλλά χρήσιμα για όσους μπορεί να μη γνωρίζουν αλλά να εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων:
1. Το χημικό εργαστήριο έχει πάρα πολύ δουλειά και δουλειά για όλους. Η δουλειά του εργαστηρίου είναι χρονοβόρα, κοστίζει και η καλή διαχείρισή του εξοικονομεί εργατοώρες και χρήματα χωρίς να μειώνει τη ποιότητα του αποτελέσματος ενώ μπορεί εύκολα να διευρύνει και το πεδίο του (βοηθά στον ελιγμό και την εξέλιξη του εργαστηρίου).
2. Όσοι διεξάγουν τις αναλύσεις ή / και διευθύνουν το εργαστήριο έχουν ευθύνη όχι μόνο για το αναλυτικό αποτέλεσμα (ζήτημα το οποίο έχουμε εξετάσει ενδελεχώς) αλλά και για τους εαυτούς τους, όσους εργάζονται στον ίδιο χώρο, το περιβάλλον, των προδιαγραφών των αντιδραστηρίων και αναλωσίμων που χρησιμοποιούν, της συντήρησης του εργαστηριακού εξοπλισμού ….ενώ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλά και διάφορα προβλήματα.
3. Η εξέλιξη της επιστήμη της νοθείας των τροφίμων, των χημικών προσθέτων, των υλικών συσκευασίας των τροφίμων, των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη πρωτογενή παραγωγή και μετασυλλεκτικά αλλά και της χημικής οργανολογίας είναι ραγδαία και συνήθως προηγείται της επιστήμης της ανάλυσης.
Ελπίζω πραγματικά όλοι οι «αρμόδιοι» αναλυτές και διευθυντές εργαστηρίων στη τελική διαμόρφωση του άρθρου 55 να έχουν την εκπαίδευση να ανταπεξέλθουν σε όλα τα ανωτέρω.

#11 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:18

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΌΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΚΗ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΘΟΥΝ … ΚΑΘΟΣΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ …?
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΟΠΟΝΟΥΣ?

#12 Σχόλιο Από ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:05

ΑΠΛΑ : ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΤΕΡΜΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ.
ΕΙΝΑΙ ¨ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ¨ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ¨ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ¨ ΜΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ, ΠΔ, ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ.

#13 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:20

είναι προφανές οτι το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί αποτυχημένη ευρισυτεχνία μιας ομάδας γεωπόνων, που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν και σε άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις.
Είναι απαράδεκτο να δημοσιεύεται κάτι τέτοιο έστω και σαν σχέδιο νόμου.
΄Οσοι δουλεύουμε σε επιχειρήσεις τροφίμων χρόνια, ως επιστημονικό προσωπικό, λυπούμαστε και απογοητευόμαστε ιδιαίτερα από το γεγονός οτι ακόμη και η θέσπιση των νόμων γίνεται με γνώμονα το προσωπικό συμφέρων. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

#14 Σχόλιο Από ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:53

Σε ό,τι αφορά το ως άνω Σχέδιο Νόμου, έχω να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Θεωρούμε ορθή την προσπάθεια της Πολιτείας να προδιαγράψει δια νόμου τον εξορθολογισμό, τον συντονισμό και τις λοιπές ενέργειες που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων. Εκτιμούμε όμως παράλληλα, πως αυτό δε μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση αντικείμενο ενός και μόνο Υπουργείου, όταν στη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων υπεισέρχονται και άλλες διεργασίες (πχ έλεγχος αγοράς, μεταποίησης κτλ) αναδεικνύοντας τη συναρμοδιότητα περισσότερων του ενός Υπουργείων.
2. Εκείνο που προκαλεί – το λιγότερο – έκπληξη στο Σχέδιο Νόμου είναι το άρθρο 55 το οποίο έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση. Στο άρθρο αυτό με μία και μόνη παράγραφο επιχειρείται το «κλείσιμο» επαγγέλματος σε μια εποχή που οι επιταγές της ζητούν το αντίθετο. Συγκεκριμένα, η αποκλειστική αναφορά στη λειτουργία του εργαστηρίου, την εκτέλεση και την υπογραφή αναλύσεων αποκλειστικά και μόνο από αποφοίτους Γεωπονικών Πανεπιστημίων είναι τουλάχιστον παράδοξη.
3. Από το ίδιο άρθρο απουσιάζουν για τη Χημική, τη Μικροβιολογική και τη Μοριακή ανάλυση ειδικότητες, όπως Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι και Κτηνίατροι γεγονός το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Το ΠΔ 344/2000, στο οποίο αναφέρεται το Σχέδιο Νόμου, αποτελεί γενίκευση του ΠΔ 258/2000, το οποίο έχει προσβληθεί από την Ε.Ε.Χ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και εκκρεμεί η απόφασή του. Το σκεπτικό με το οποίο η Ε.Ε.Χ. έχει προσβάλει το Π.Δ 258/2000 στηρίζεται στο ότι προσκρούει σε νόμους που κατοχυρώνουν αυτοδίκαια την εκτέλεση και υπογραφή των Χημικών Αναλύσεων σε Χημικούς και Χημικούς Μηχανικούς.
4. Εκτιμούμε ότι για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα επιστημονικής σημασίας πρέπει να γνωμοδοτήσουν τα αρμόδια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς η αναφορά σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα μόνο δεύτερες σκέψεις προκαλεί. Ακόμη, είναι απορίας άξιον αν το συγκεκριμένο άρθρο 55 είναι σύννομο με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Θεωρούμε ότι μέσω του άρθρου 55 του Σχεδίου Νόμου επιδιώκεται η ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων, και ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναπόφευκτα θα καταλήξουν σε δικαστικές διαμάχες.
Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να βάλει μια τάξη στα δικαιώματα υπογραφής εκθέσεων δοκιμών τροφίμων, λαμβάνοντας υπ’ όψη όχι μόνον τα βασικά πτυχία αλλά και τα σχετικά με το αντικείμενο των τροφίμων μεταπτυχιακά που κάθε επιστήμονας έχει πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια του επαγγελματικού του βίου, είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο διάλογο. Οποιεσδήποτε άλλες μεθοδεύσεις θα μας βρουν αντίθετους.
Ως Α΄ Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Χ. δεσμεύομαι απέναντι στα μέλη της ΕΕΧ, ότι θα προασπίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματά τους εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο.

#15 Σχόλιο Από Ε.Χ. Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 16:44

Τη στιγμή που γίνεται αγώνας για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, το άρθρο 55 δημιουργεί ένα καινούριο.

#16 Σχόλιο Από Αθανάσιος Ε. Τυρπένου Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 23:09

7 Φεβρουαρίου 2013, 14:33 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Κύριε Φαρμάκη,
Το σχόλιό σας είναι από κάθε πλευρά και άποψη ΑΨΟΓΟ και ΣΥΜΦΩΝΟ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία (εγώ τουλάχιστο)συμφωνώ μια και έχουμε …ιδρώσει πάρα πολύ κατά καιρούς για να καλύπτει ΟΛΟΥΣ όσους ασχολούνται με τα ΤΡΟΦΙΜΑ για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!

Ιδιαίτερα οι παρακάτω αναφορές σας όπως….»Από το ίδιο άρθρο απουσιάζουν για τη Χημική, τη Μικροβιολογική και τη Μοριακή ανάλυση ειδικότητες, όπως Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι και Κτηνίατροι γεγονός το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία»……

«η αποκλειστική αναφορά στη λειτουργία του εργαστηρίου, την εκτέλεση και την υπογραφή αναλύσεων αποκλειστικά και μόνο από αποφοίτους Γεωπονικών Πανεπιστημίων είναι τουλάχιστον παράδοξη»……

«αν το συγκεκριμένο άρθρο 55 είναι σύννομο με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία»…….

«επιδιώκεται η ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων, και ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναπόφευκτα θα καταλήξουν σε δικαστικές διαμάχες»…..,

είναι καταπληκτικές και σας ευχαριστούμε!

#17 Σχόλιο Από ΦΜ Στις 7 Φεβρουάριος, 2013 @ 23:44

[1]

Δείτε το παραπάνω σύνδεσμο.
Μήπως τελικά είναι κατά παραγγελία το νομοσχέδιο? Οι τομείς Χημείας Τροφίμων και Ανάλυσης στις οποίες αναφέρονται στην επιστολή τους είναι γμωστικά αντικείμενα τα οποία οι Γεωπόνοι έχουν εκπαιδευθεί σε βάθος ή είναι απλώς τίτλοι εργαστηριακών ασκήσεων? Γιατί αν είναι το πρώτο τότε μιλάμε για ΥπερΕπιστήμονες που αξίζουν μια θέση στο βιβλίο Guiness.

Και μιας και μιλάμε για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ας μας ενημερώσει ο εν λόγω κλάδος με ποια διαδικασία υπεγράφει το ΠΔ των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων? Ας μας ενημερώσει επίσης για ποιο λόγο οι Χημικοί πχ δε μπορούν να πουλάνε φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ήμαρτον! Καταφανής συντεχνιασμός με σφραγίδα Υπουργείου!!

#18 Σχόλιο Από ΓΣ Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 00:39

Θα πρότεινα σε επόμενο νομοσχέδιο, του Υπουργείου Παιδείας αυτή τη φορά, οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ εφόσον ξέρουν τόσο καλά Χημεία, Μικροβιολογία, κλπ να διδάσκουν στα σχολειά μας, δε μπορεί και λιγο μαθηματικά θα κάνουν και λιγο φυσική τι διάολο δλδ…..

#19 Σχόλιο Από Kostas Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 01:16

Οι Γεωπονικές σχολές είναι 5ετούς φοίτησης και για όποιον επιλέξει τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ασχολείται αποκλειστικά όλη την διάρκεια σπουδών με αναλύσεις τροφίμων. Πολύ καλό νομοσχέδιο.

#20 Σχόλιο Από Kostas Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 01:18

Πολύ καλό νομοσχέδιο.

#21 Σχόλιο Από Αθανάσιος Ε. Τυρπένου Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:10

8 Φεβρουαρίου 2013, 01:50 | Kostas Μόνιμος Σύνδεσμος Πολύ καλό νομοσχέδιο.
8 Φεβρουαρίου 2013, 01:43 | Kostas Μόνιμος Σύνδεσμος Οι Γεωπονικές σχολές είναι 5ετούς φοίτησης και για όποιον επιλέξει τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ασχολείται αποκλειστικά όλη την διάρκεια σπουδών με αναλύσεις τροφίμων. Πολύ καλό νομοσχέδιο.

????? τελικά νομίζω ότι οφείλεις να να να μας κάνεις και μια επιστημονική παρουσίαση του….Kostas!
Την αναμένουμε όλοι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

#22 Σχόλιο Από Αθανάσιος Ε. Τυρπένου Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:13

Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΟΨΗ:
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΑΑΤ
κ. Αθανάσιου Τσαφτάρη

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την από 30 Ιανουαρίου 2013 ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για δημόσια διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΑΑΤ με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και τη λεπτομερή του μελέτη σας υποβάλουμε την έντονη διαμαρτυρία του Επιστημονικού Κτηνιατρικού Κόσμου της χώρας μας για το «Άρθρο 55 Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων», ως ακολούθως:

Το Άρθρο 55, όπως έχει διατυπωθεί στην ανάρτηση του ΥΠΑΑΤ για δημόσια διαβούλευση, διατυπώνει τα εξής:

«Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις».

1. Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι εκτός πραγματικότητας αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλοντας με απερίγραπτη προχειρότητα «ποιοι μπορούν να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου τροφίμων και ποιοι έχουν την αρμοδιότητα της πραγματοποίησης εργαστηριακών αναλύσεων τροφίμων επί αμοιβή». Όπως έχει διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η διεθνής την ευθύνη τόσο της διεύθυνσης εργαστηρίου τροφίμων όσο και της εκτέλεσης των αναλύσεων έχουν «όσοι διαθέτουν επικυρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικές εξειδικεύσεις» πιστοποιημένες από επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών.
2. Επίσης, όλοι οι εργαστηριακοί στη συνέχεια της επαγγελματικής τους καριέρας πρέπει να «είναι σε θέση να αποδεικνύουν διαρκώς την επάρκεια και την ικανότητά τους να πραγματοποιούν τις αναλύσεις για τις οποίες έχουν την πιστοποίησή τους».
3. Η κοινοτική νομοθεσία είναι απόλυτα σαφής και περιγράφει λεπτομερώς «ποιοι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δύνανται να πραγματοποιούν αναλύσεις τροφίμων όπως, φυσικοχημικές αναλύσεις, αναλύσεις προσδιορισμού χημικών καταλοίπων (προσθετικών, φαρμάκων, ρύπων περιβάλλοντος κλπ), μικροβιολογικές, αναλύσεις μοριακής βιολογίας, γενετικής μηχανικής κλπ».
4. Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) & του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων.
5. Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων καθώς σαφέστατα ορίζει τα αντικείμενα της ειδικότητας τους αλλά και τα αντικείμενα των άλλων κλάδων.

Επιπλέον, για την ενημέρωσή σας άλλα και όποιων άλλων έχουν εμπλακεί στη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου 55, και προκειμένου να διαφανεί ο ρόλος του έλληνα κτηνιάτρου στην υγιεινή, στην τεχνολογία και στον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης (όπως άλλωστε γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο) οφείλουμε επιπλέον να σας πληροφορήσουμε τα εξής:
• Πάνω από 200 χρόνια στην Ευρώπη και από την εποχή του Όθωνα στην Ελλάδα, ο κτηνιατρικός κλάδος ασχολείται με τη παραγωγή (τεχνολογία) και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
• Το τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλίο που κυκλοφόρησε (το 1887) και αφορούσε στην υγιεινή του κρέατος ήταν ελληνικό, του κτηνιάτρου Γ. Πιλάβιου.
• Οι κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι, ασχολούνται κατά ποσοστό περισσότερο του 25% του χρόνου τους με την επιθεώρηση και τον έλεγχο των τροφίμων σε εργαστηριακό επίπεδο, όχι μόνο σε εξετάσεις ρουτίνας άλλα και έρευνας.
• Υπάρχουν ανά την χώρα πληθώρα ιδιωτικών και διαπιστευμένων εργαστηρίων που ιδρύθηκαν και διευθύνονται από Κτηνιάτρους και τα πρώτα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων ήταν τα κτηνιατρικά.
• Στο 5ετές πρόγραμμα σπουδών των Κτηνιατρικών Σχολών, περίπου 11% του συνόλου των μαθημάτων αφορούν αποκλειστικά στα τρόφιμα και στον έλεγχό τους.
• Το 35% εκτός του προηγουμένου ποσοστού αφορούν σε μαθήματα που υποστηρίζουν τα προηγούμενα.
• Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιστημονικών συγγραμμάτων που αφορούν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν ως συγγραφείς κτηνιάτρους.
• Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει σαφέστατα τα καθήκοντα των κτηνιάτρων γύρω από τα τρόφιμα αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Καν. 178/2002 του οποίου καταργούνται άρθρα αναφέρει κατηγορηματικά (άρθρα 59, 60 & 61) ότι «Με την επιφύλαξη ……………, όταν ένα κράτος μέλος είναι της άποψης ότι μέτρο που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων ΔΕΝ συμβιβάζεται με τον παρόντα κανονισμό ή ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία ενημερώνει αμέσως το άλλο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
• Επίσης, στον ίδιο Κανονισμό και στο άρθρο 61 «Ρήτρα επανεξέτασης» αναφέρεται: «Με την αξιολόγηση θα κρίνονται οι πρακτικές εργασίας και ο αντίκτυπος της Αρχής και κατά την αξιολόγηση, λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερομένων, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο»! Επομένως, το σχέδιο που προτείνεται θα πρέπει να υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί!
• Το ΠΔ 344/2000 ορίζει σαφέστατα ότι οι κτηνίατροι είναι αρμόδιοι για τα αναφερόμενα στο άρθρο 55 αντικείμενα της ειδικότητας τους, όπως σαφώς προσδιορίζει και τα αντικείμενα των άλλων κλάδων
Ύστερα από τα παραπάνω, συνάγεται ότι ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων από τις αναλύσεις στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι άδικος και αντιεπιστημονικός. Άλλωστε με βάση τα προαναφερόμενα δικαιώματα και την επιστημονική τους κατάρτιση προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (βιομηχανίες, ιδιωτικά εργαστήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).
Έχουμε την πεποίθηση ότι επειδή η νομοθεσία σαφώς καθορίζει τις αρμοδιότητες όλων, προς τι:
1. Ο εκ νέου προσδιορισμός και μάλιστα όταν η αναφορά γίνεται σε συγκεκριμένους φορείς ;
2. Η κατονομασία ορισμένων μόνο, επαγγελματικών κλάδων, πολύ δε περισσότερο όταν η επιστημονική αλήθεια είναι μια και μοναδική και δεν προσδιορίζεται από επαγγελματικές δραστηριότητες, και
3. Το άρθρο 55, το οποίο, όχι μόνο δεν προσφέρει απολύτως τίποτε, αλλά ταυτόχρονα, είναι ανεδαφικό (ήδη έχει προκαλέσει πάμπολλες αντιδράσεις και ασφαλώς θα προκαλεί περιπλοκές στην πράξη, όπως άνετα μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα 54 σχόλια που αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΑΑΤ), τι θέση έχει στο σχέδιο νόμου; τι εξυπηρετεί; την επιστήμη; τη δημόσια υγεία ή τον πολίτη; Ασφαλέστατα κατά την άποψή μας αλλά και με βάση όλα όσα προαναφέρθηκαν, ΤΙΠΟΤΑ από αυτά. Τότε όμως τι;

Με τιμή

Σπυρίδων Γεωργάκης

Ομ. Καθηγητής
Κτηνιατρικής Σχολής
ΑΠΘεσσαλονίκης

Αθανάσιος Τυρπένου

τ. Δντης
Εθν. Εργ. Αναφοράς
Καταλοίπων-Αθηνών

Σπυρίδων Ραμαντάνης

Καθηγητής
Τεχν. Τροφίμων & Κρέατος
ΤΕΙ Αθηνών

Φωτεινή Αθανασοπούλου

Καθηγήτρια Ιχθυοπ/γίας
Κτην. Τμ. Πανεπ. Θεσσαλίας

Αλέξανδρος Γκόβαρης

Καθηγ. Υγιεινής Τροφίμων ΖΠ
Κτην. Τμ. Πανεπ. Θεσσαλίας

Ιωάννης Αμβροσιάδης

Καθηγητής Κτηνιατρικής
Τομέας Υγ. & Τεχν. Τροφίμων ΖΠ
ΑΠΘεσσαλονίκης

Αθηνά Τραχήλη

Πρόεδρος
Πανελ. Κτην. Συλλόγου

#23 Σχόλιο Από Pavlina Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 15:30

Εχουν ισοπεδωσει τα παντα ! οι χημικοι πλεον, και στην βιομηχανια ειδικοτερα, ειναι διακοσμητικοί. Τους αναθετουν δουλειες που ενας τεχνολογος τροφιμων (ΑΤΕΙ) θα επρεπε να κανει.Δεν καταλαβαινω δηλαδη γιατι οι χημικοι εχουν υποβιβαστει τοσο πολυ στην Ελλαδα. Γιατι δηλαδη ο χημικος μηχανικος να θεωρειται..χημικος και να αναλμβανει προισταμενικη θεση σε εργαστηρια ποιοτητας ? Ειναι ο χημικος μηχανικος, χημικος????? Οχι βεβαια !!!! Ειναι ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. τελος. Το οτι εκανε αναλυτικη χημεια στο Παν/μιο για ενα εξαμηνο εγινε ξαφνικα χημικος? απο που και ως που? Σε ενα χημικο εργαστηριο – το λεει και ο τιτλος- πρεπει να μπαινουν χημικοι μονο! τελος. Για τις εργαστηριακες αναλυσεις ρουτινας πρεπει να μπαινει ο τεχνολογος τροφιμων και την υπευθυνοτητα να την εχει ο χημικος και οχι αλλος. Προισταμενος χημειου ειναι ο χημικος και οχι ο χημικος μηχανικος ή ο τεχνολογος τροφιμων ή ο γεωπονος. Εμεις οι χημικοι εχουμε φαει πολυ φτυσιμο απο την κοινωνια αλλα δυστυχως και απο την ιδια την ΕΕΧ. Και λυπαμαι που το λεω αυτο.Και ειδικα για την ΕΕΧ βλεπω τελικα οτι οταν βγαινουν αυτες οι περιφημες συλλογικες συμβασεις εργασιας μια χαρα ΚΑΚΟπληρωνονται οι χημικοι οταν οι χημικοι μηχανικοι εχουν υπογραψει κατι συμβασεις εργασιας οι οποιες ειναι παρα μα παρα πολυ προνομιακες. Δεν καταλαβαινω δηλαδη γιατι ο χημικος μηχανικος με 0 εργασιακη εμπειρια να λαμβανει τα ιδια με τον χημικο που εχει 4 με 5 χρονια προυπηρεσια…. Και οι κρατησεις των μηχανικων προς το ΙΚΑ να ειναι ψιχουλα μπροστα στις κρατησεις του χημικου για το ΙΚΑ…Κλασσικο παραδειγμα στη δουλεια μου : ο χημικος μηχανικος κανει μικροβιολογικες αναλυσεις, ο χημικος αναλυσεις ρουτινας της παραγωγης του τροφιμου, προισταμενο εχουμε εναν χημικο μηχανικο (φυσικα !!! μην ξεχνιομαστε!) και ο τεχνολογος τροφιμων να αναλμβανει διαφορα projects και να παιρνει και προαγωγη σαν εργοδηγος ποιοτητας !!!!!!!!!!!!!!!!!! Ελεος?!?!??!! Και μην ανυσηχειτε…δεν διαβασατε μολις τωρα την εξαιρεση, αλλά τον κανονα οσον αφορα την βιομηχανια τροφιμων!Και μαντεψτε ποιος απο τους 4 ειναι αυτος που παιρνει τα λιγοτερα χρηματα……….. BINGO !!! Ο χημικος ! Πολυ καλημερα σας !

#24 Σχόλιο Από Σ. Γεωργακης Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 18:23

Μπράβο κύριε Κώστα…. συγχαρητήρια….. είστε απόλυτα ενημερωμένος… και απόλυτα δογματικός…. δεν έχετε καμία επιφύλαξη…; Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, να σας ρωτήσω : από που έχετε αυτή την πληροφόρηση; θα σας ήμουν προσωπικά, αλλά, πιστεύω, και πολλοί άλλοι εδώ μέσα αφάνταστα υποχρεωμένοι αν μας δίνατε την πηγή των πληροφοριών σας…

#25 Σχόλιο Από Eleni Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 18:39

Γεωπονικές σχολές 5 ετούς φοίτησης: Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, 3 χρόνια min σπουδές αποκλειστικά στον τομέα τροφίμων όσο αφορά σε αναλύσεις (χημικές, μικροβιολογικές, φυσικοχημικές), εκπαίδευση σε οργανοληπτικούς ελέγχους νέες μεθόδους αναλύσεων. Μιλάμε για τομέα και όχι για μεμονωμένα μαθήματα ή εργαστήρια. Όποιος είναι σοβαρός καταλαβαίνει και στο κάτω κάτω μπορεί ο καθένας να μπει στο site της γεωπονίας και να δει τον οδηγό σπουδών των συγκεκριμένων τομέων.

#26 Σχόλιο Από Ασεπατζής Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 18:47

Μου αρέσει που σχολιάζουν όλοι οι ΔΥ φορέων που έχουν μπει στην θέση τους εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

#27 Σχόλιο Από Γ. Βαφειάδης Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 21:04

Η ανάρτηση που προηγήθηκε
[1]
είναι γλαφυρότατη.
Επειδή διδάσκονται μαθήματα σχετικά με την ανάλυση τροφίμων σε κάποια πανεπιστήμια, πρέπει να θεσμοθετηθούν στα επαγγελματικά τους δικαιώματα «ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ» έτσι, με τσαμπουκά, και σε όποιον αρέσει.
Σε μια χώρα όπου οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν γίνει πανάκεια, ζητείται η άποψη σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα πει θάρρος!
Και θα σου πει μετά «το έβγαλα στη διαβούλευση εξετάστηκαν και ακούστηκαν όλες οι απόψεις» το σχέδιο θα γίνει νόμος και τρέχα μετά εσύ ΧΗΜΙΚΕ με τα 58 μαθήματα (εκ των οποίων 25 αμιγώς εργαστηριακά) στην τετραετή σου φοίτηση, να αποδείξεις ότι η γη είναι στρόγγυλη.
Αλλά τι περιμένεις, όσο και τεχνοκράτης να φαίνεται ο Υπουργός μας, τόσο παλαιάς κοπής κατ ουσίαν είναι, με συντεχνιακές «ευαισθησίες». Μερικά πράγματα τελικά παραμένουν αναλλοίωτα.

#28 Σχόλιο Από Α.Δ. Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 21:47

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της συναδέλφου pavlina. Σε αρκετές σχολές διδάσκονται μαθήματα σχετικά με τα τρόφιμα. Αυτό δεν κάνει τον καθένα χημικό, ΚΑΙ ΚΑΜΜΊΑ ΕΞΕΙΔΊΚΕΥΣΗ δεν πρέπει να του επιτρέπει να μπαίνει στα χωράφια των χημικών.Δυστυχώς για την κατάντια στην οποία βρίσκονται οι χημικοί σήμερα και την εξευτελιστική υποβάθμιση -κατακερματισμό του αντικειμένου μας σε δεκάδες light αντικείμενα γύρω απο την επιστήμη της Χημείας – που έχουμε υποστεί,φταίει η ίδια η ΕΕΧ που ενώ εδω και δεκαετίες είχε την δυνατότητα να μας προστατεύσει(μέσω πολιτικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να εισακουστούν) δεν το έκανε. Τα όσα τραγελαφικά προσπαθούν να περάσουν ακόμα και τώρα σε βάρος των χημικών μου φαίνονται απολύτως συντονισμένα και προσχεδιασμένα. Ας πατήσει πόδι επιτέλους η ΕΕΧ στην πολιτική ηγεσία!! Αρκετό φτύσιμο έχουμε φάει εδώ και 3 δεκαετίες.

#29 Σχόλιο Από Νατάσα Στις 8 Φεβρουάριος, 2013 @ 22:03

Ας δεχθούμε ότι οι Γεωπόνοι έχουν τα προσόντα να αξιολογήσουν και να υπογράψουν χημικές αναλύσεις. Σε ποια τρόφιμα αναφέρεται ο νόμος; Σε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης; Θα αισθανόμουν πιο ασφαλής εάν τις υπογράφουν οι κτηνίατροι ή οι μικροβιολόγοι. Σαφώς και είναι καταλληλότεροι.

Εάν πρόκειται για άλλης κατηγορίας τρόφιμα, όπως πχ λαχανικά και φρούτα, ενδεχομένως και να μπορεί να εκτελέσει τις αναλύσεις άμα του επιδοθεί μία απλή συνταγή, αλλά πολύ αμφιβάλλω ότι ο μέσος απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής είναι σε θέση να τις αξιολογήσει. Και γιατί να μπορεί άλλωστε, δεν είναι το αντικείμενό του. Διδάσκεται το 10% της χημείας που διδάσκεται ένας χημικός και το διδάσκεται στο βαθμό που του χρειάζεται για να μη μας ταϊζουν οι αγρότες δηλητήρια.

Σε τι έκταση έχει διδαχθεί ο γεωπόνος την εξαγωγή μοριακών δομών βασιζόμενος σε σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους; Σίγουρα θα γνωρίζει κάποιες κορυφαίες τεχνικές, αλλά δεν τις κατέχει. Και μικροβιολογικές αναλύσεις; Αυτό κι αν απέχει από το αντικείμενό του.

Αν δώσουμε τέτοιες δυνατότητες στους απόφοιτους των σχολών που αναφέρονται παραπάνω, τότε το δίκαιο θα είναι να επιτρέψουμε στους αποφοίτους των ΑΤΕΙ δομικών έργων να υπογράφουν μελέτες για πολυκατοικίες, δε νομίζετε;

#30 Σχόλιο Από Στέφανος Καραγεώργης Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 03:16

Ο εργαστηριακός έλεγχος για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό 882 (Άρθρο 12), απαιτεί την διαπίστευση των εργαστηρίων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025. Το πρότυπο αυτό στην παράγραφο 5.2.1 που αφορά το προσωπικό αναφέρει ότι “ Προσωπικό το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες πρέπει να αξιολογείται ως προς την καταλληλότητά του με βάση την κατάλληλη μόρφωση, κατάρτιση, εμπειρία ή/και δεξιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις.”.

Είναι λοιπόν προφανές ότι το βασικό πτυχίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό προσόν για την διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η τεκμηριωμένη μόρφωση και εκπαίδευση (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) καθώς και η πολυετής εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι πτυχιούχοι (κάθε βαθμίδας) Κτηνιατρικής, Γεωπονίας, Χημείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας τροφίμων και άλλων συναφών με τα τρόφιμα κλάδων, μπορούν να διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους σχετικών με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να απαλλαγεί από συντεχνίες που έχουν επιβάλλει περιχαράκωση παράλογων δικαιωμάτων, είναι λυπηρό να βλέπουμε μια επανάληψη του χθες.

Προτείνω την κατάργηση του άρθρου 55, ώστε να μην έχουμε αντικρουόμενα δικαιώματα από άλλους νόμους που κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις ή τροποποίησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζει με τη Νομοθεσία και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη κατάργηση παλαιότερων διατάξεων περί εργαστηριακών εξετάσεων.

Στέφανος ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ
Κτηνίατρος DVM, PhD

#31 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 04:09

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω σχέδιο νόμου και θα ήθελε να εκφράσει τα παρακάτω:

1. Προφανώς και θεωρούμε πως ο έλεγχος και η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και κρίνονται ως θετικές όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν σε αυτό. Εκτιμούμε όμως πως αυτές οι διατάξεις δε μπορούν να διέπονται από στεγανά και από στενή αναχρονιστική συντεχνιακή πρακτική αλλά να διαφυλάττουν την διεπιστημονικότητα του χώρου των τροφίμων.
2. Εκείνο που εύλογα προκαλεί ανησυχία τόσο στον κλάδο μας όσο και σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες που συνεργούν στον έλεγχο τροφίμων είναι το άρθρο 55 του νομοσχεδίου, το οποίο και τυγχάνει πολλών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό το άρθρο, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων συγκεκριμένου κλάδου, σε μία παράγραφο η οποία κατά την κρίση μας δεν σχετίζεται ούτε καν έμμεσα με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Είναι απορίας άξιο ότι σε άρθρο νόμου ο οποίος αποσκοπεί στο να συντονίσει τις διαδικασίες που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων, παρεμβάλλεται και η αναγόρευση της ειδικότητας των Γεωπόνων σε ειδικούς – και μάλιστα χωρίς υψηλή εξειδίκευση αλλά από βασικού πτυχίου – στο σύνολο των Χημικών, Μοριακών και Βιολογικών αναλύσεων, κάτι που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.
3. Αναρωτιόμαστε δικαίως ποια ήταν τα κριτήρια στο να αναφερθεί μόνο η συγκεκριμένη ειδικότητα αγνοώντας εμφανώς τους Χημικούς, Χημ.Μηχανικούς, Βιολόγους, Κτηνιάτρους, Τεχν.Τροφίμων, σε μια εποχή μάλιστα που τα στεγανά στα κλειστά επαγγέλματα αίρονται και οποιαδήποτε άλλη πρακτική είναι πέρα από κάθε διεπιστημονική λογική, σαφώς αντίθετη με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τελείως αντίθετη με την τρέχουσα πολιτική;
4. Ελπίζουμε δε πως η από 28-11-2012 επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ προς εσάς σχετικά με αίτημα/υπόδειξη για συμμετοχή όλων των κατευθύνσεων των Γεωπόνων στις αναλύσεις τροφίμων (χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα το πρόγραμμα σπουδών της κατεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα σπουδών των άλλων κατευθύνσεων) δεν προκάλεσε την δημιουργία του άρθρου 55, καθώς σε τέτοια περίπτωση, βρισκόμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε εκείνα τα φαινόμενα που δημιούργησαν τις πανίσχυρες συντεχνίες οι οποίες λυμαίνονται την οικονομική ζωή της χώρας ολόκληρες δεκαετίες με ολέθριες συνέπειες.

Αν επιθυμία σας είναι να τεθούν κανόνες στον χώρο των αναλύσεων των τροφίμων και ταυτόχρονα να διαφυλαχθεί η διεπιστημονικότητα του χώρου, τότε είμαστε στην διάθεσή σας να συζητήσουμε τους τρόπους που αυτό μπορεί να γίνει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους. Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση, όπως το άρθρο 55, μόνο σε δικαστικές διαμάχες μπορεί να οδηγήσει.

#32 Σχόλιο Από ΘΕΡΑΠΩΝ Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 07:40

A) Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι εκτός πραγματικότητας αλλά και εκτός πνεύματος συμμόρφωσης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλοντας με απερίγραπτη προχειρότητα «ποιοι μπορούν να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου τροφίμων και ποιοι έχουν την αρμοδιότητα της πραγματοποίησης εργαστηριακών αναλύσεων τροφίμων επί αμοιβή». Όπως έχει διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και η διεθνής την ευθύνη τόσο της διεύθυνσης εργαστηρίου τροφίμων όσο και της εκτέλεσης των αναλύσεων έχουν «όσοι διαθέτουν επικυρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικές εξειδικεύσεις» πιστοποιημένες από επίσημους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλων χωρών.
Β) Επίσης, όλοι οι εργαστηριακοί στη συνέχεια της επαγγελματικής τους καριέρας πρέπει να «είναι σε θέση να αποδεικνύουν διαρκώς την επάρκεια και την ικανότητά τους να πραγματοποιούν τις αναλύσεις για τις οποίες έχουν την πιστοποίησή τους» από τον ΕΣΥΔ.
Γ) Η κοινοτική νομοθεσία είναι απόλυτα σαφής και περιγράφει λεπτομερώς «ποιοι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δύνανται να πραγματοποιούν αναλύσεις τροφίμων όπως, φυσικοχημικές αναλύσεις, αναλύσεις προσδιορισμού χημικών καταλοίπων (προσθετικών, φαρμάκων, ρύπων περιβάλλοντος κλπ), μικροβιολογικές, αναλύσεις μοριακής βιολογίας, γενετικής μηχανικής κλπ».
Δ) Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) & του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων.
Ε) Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων καθώς σαφέστατα ορίζει τα αντικείμενα της ειδικότητας τους αλλά και τα αντικείμενα των άλλων κλάδων.Επιπλέον, για την ενημέρωσή σας άλλα και όποιων άλλων έχουν εμπλακεί στη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου 55, και προκειμένου να διαφανεί ο ρόλος του ΕΛΛΗΝΑ κτηνιάτρου στην υγιεινή, στην τεχνολογία και στον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης (όπως άλλωστε γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο) οφείλουμε επιπλέον να σας πληροφορήσουμε τα εξής:
α .- Πάνω από 200 χρόνια στην Ευρώπη και από την εποχή του Όθωνα στην Ελλάδα, ο κτηνιατρικός κλάδος ασχολείται με τη παραγωγή -μεταποίηση(τεχνολογία) και τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
β.- Το τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλίο που κυκλοφόρησε (το 1887) και αφορούσε στην υγιεινή του κρέατος ήταν ελληνικό, του κτηνιάτρου Γ. Πιλάβιου.
γ.- Οι κτηνίατροι δημόσιοι υπάλληλοι, ασχολούνται κατά ποσοστό περισσότερο του 35% του χρόνου τους με την επιθεώρηση και τον έλεγχο των τροφίμων σε εργαστηριακό επίπεδο, όχι μόνο σε εξετάσεις ρουτίνας άλλα και έρευνας -ΑΣΤΥΚΤΙΝΙΑΤΡΟΙ-ΕΦΕΤ-Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ κ.τ.λ.
δ.- Υπάρχουν ανά την χώρα πληθώρα ιδιωτικών και διαπιστευμένων εργαστηρίων που ιδρύθηκαν και διευθύνονται αποκλειστικά από Κτηνιάτρους και τα πρώτα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων ήταν τα κτηνιατρικά.
ε.- Στο 5ετές πρόγραμμα σπουδών των Κτηνιατρικών Σχολών, περίπου 15% του συνόλου των μαθημάτων αφορούν αποκλειστικά στα τρόφιμα και στον έλεγχό τους.
ζ.- Το 35% εκτός του προηγουμένου ποσοστού αφορούν σε μαθήματα που υποστηρίζουν τα προηγούμενα.
η.- Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιστημονικών συγγραμμάτων που αφορούν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν ως συγγραφείς κτηνιάτρους.
θ.- Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει σαφέστατα τα καθήκοντα των κτηνιάτρων γύρω από τα τρόφιμα αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Καν. 178/2002 του οποίου καταργούνται άρθρα αναφέρει κατηγορηματικά (άρθρα 59, 60 & 61) ότι «Με την επιφύλαξη ……………, όταν ένα κράτος μέλος είναι της άποψης ότι μέτρο που έχει ληφθεί από άλλο κράτος μέλος στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων ΔΕΝ συμβιβάζεται με τον παρόντα κανονισμό ή ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία ενημερώνει αμέσως το άλλο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.
Ας ενδιαφερθούμε με την διασταλτική έννοια με στόχο την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και όχι μόνο την ικανοποίηση συμφερόντων υποομάδων με φωτογραφικές διατάξεις .
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

#33 Σχόλιο Από ZOSIMOS Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 12:41

Κύριοι , οι χημικές αναλύσεις αλλά και η διεύθυνση εργαστηρίου που εκτελεί χημικές αναλύσεις (δηλαδή αναλύσεις οποιασδήποτε χημικής ουσίας) είναι αποκλειστικό δικαίωμα και αρμοδιότητα μόνο του επιστήμονα χημικού , διότι η χημική ανάλυση δεν μαθαίνεται απλά με κάποια μαθήματα στον περιορισμένο χρόνο που εντέχνως πέρασαν κάποιες συντεχνίες στα προγράμματα σπουδών ορισμένων γεωτεχνικών σχολών. Έχει δοθεί η εντύπωση ότι η ανάλυση μιας χημικής ουσίας γίνεται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα και αποτελεί μια μηχανική διαδικασία ρουτίνας που την εκτελεί οποιοσδήποτε αποκτήσει στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας. Η χημική ανάλυση οποιασδήποτε χημικής ουσίας απαιτεί σπουδές ολοκληρωμένες με εμβάθυνση στο αντικείμενο της Χημείας και αυτό μπορεί κανείς να το πιστοποιήσει βλέποντας τι γίνεται στο εξωτερικό.
Με την ίδια λογική αφού στο πρόγραμμα σπουδών των χημικών τμημάτων υπάρχουν μαθήματα βιοχημείας αν προστεθεί κι ένα μάθημα ανατομίας και παθολογίας οι πτυχιούχοι χημικοί να διεκδικήσουν το επάγγελμα του γιατρού. Το συγκεκριμένο άρθρο που προσπαθούν να περάσουν ξεδιάντροπα κάποια συντεχνιακά συμφέροντα αποτελεί ύβρις κατά των χημικών και της ίδιας της επιστήμης της Χημείας. Για φανταστείτε να γινόταν κάτι παρόμοιο στη Γερμανία , τη Γαλλία , την Αγγλία και γενικά σε χώρες που έχουν μακρά ιστορία στην εξέλιξη της Χημείας. Για την ιστορία και μόνο αναφέρω στους γεωτεχνικούς ότι την πρώτη εφαρμογή χημικών λιπασμάτων (χημικών ουσιών που εμπορεύονται αποκλειστικά γεωπόνοι) στη γεωργία την έκανε ο γερμανός χημικός Justus Liebig , ομοίως η σύνθεση κι ο έλεγχος των πρώτων φυτοφαρμάκων (χημικών ουσιών που αξιώνουν να αναλύουν μη-χημικοί) έγινε σε εργαστήρια γερμανών χημικών. Παρόμοια ισχύουν και για τα κτηνιατρικά φάρμακα (χημικές ουσίες που αξιώνουν να αναλύουν και οι κτηνίατροι).
Τέλος θεωρώ πως κινήσεις τέτοιου είδους από τους γεωτεχνικούς αποτελούν Casus belli , εγώ προσωπικά αισθάνομαι βαθιά ενοχλημένος από τέτοια γεγονότα που θίγουν την αξιοπρέπειά μου ως χημικό και υποβιβάζουν τη Χημεία ως επιστήμη , θα κάνω τα πάντα όχι μόνο να προασπίσω το αυτονόητο δικαίωμα της ύπαρξης μιας αυτόνομης επιστήμης όπως η Χημεία με πανάρχαιες και ελληνικότατες ρίζες , αλλά και θα πολεμήσω σε κάθε ευκαιρία όλους αυτούς που δόλια και σε τόσο δύσκολους καιρούς μηχανεύονται την εξολόθρευσή μας.

Φυσικά εμείς οι χημικοί δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Θα γνωστοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτική στο αρμόδιο γραφείο της ευρωπαϊκής ένωσης , καθώς και στις αντίστοιχες ενώσεις χημικών της Γερμανίας , της Γαλλίας , της Αγγλίας και όλων των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών για να ζητηθεί η βοήθειά τους αλλά και να γνωστοποιηθεί αυτή η απίστευτη υποβάθμιση και απαξίωση των χημικών και της επιστήμης της Χημείας στην Ελλάδα.

#34 Σχόλιο Από ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 16:41

Eίμαι χήμικος 9 χρόνια στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και εχω βιώσει το ρατσισμό όχι μόνο των συναδέλφων αλλά και του υπουργείου. Διαπιστεύσαμε τα εργαστήρια τους που ούτε στον ύπνο τους δεν θα το έκαναν και καρπόθηκαν τους κόπους μας παίρνοντας τους τίτλους των υπευθύνων.Δεν μπορούμε να γίνουμε αφεντικά στην δουλεια μας δεν έχουμε καμια εξελιξη σαυτο το υπουργειο αφου δεν μπορουμε να γινουμε προισταμενοι. οι χημικοι λεει δεν γινονται. γιατι δεν γινονται; Ειναι δυνατον να αγνοείται ένας ολόκληρος επισημονικός κλάδος ενώ γνωρίζουν και οι ίδιοι πόσο χρήσιμοι τους είμαστε πάντα μας αντιμετώπιζαν σαν παρασκευαστές. Εχω έγγραφο της ευρωπαικής ένωσης απο αξιολόγηση εργαστηρίων του υπουργείου που τους κάνει σύσταση να προσλαβουν στα εργαστηρια περισσοτερους χημικούς και αυτοί προβηκαν σε προσλήψεις και άλλων γεωπόνων και κτηνιάτρων. Επίσης να πουν στο εξωτερικό που βγήκαν σε συναντησεις εργαστηριων Ε.Ε τι ξεφτίλα εφαγαν όταν ειπαν οτι χειρίζονται φασματογράφους μάζας και HPLC,GC…..Εγω θα ελεγα να βγουν απο τα γραφεία που καθονται σε κατι πολυθρονάρες και να πανε να βοηθήσουν τους αγροτες να βελτιωσουν την παραγωγη τους το ιδιο και για τους κτηνιατρους που τους έχουν κρυμμένους ,ενω οι κτηνιατρικες υπηρεσίες των νομων ειναι άδειες. ολοι οι χημικοί του υπουργείου ειναι καπου 25 άτομα και τα περισσοτερα εργαστηρια τους υπολειτουργούν ή δεν κάνουν την γκαμα των αναλύσεων. Γιατί δεν κάνουν εκεί αναλύσεις αφού ξερουν όπως ισχυρίζονται ποιός τους εμπόδισε και πρέπει να το πει καποιος νόμος ή αποσκοπούν σε κατι άλλο πχ επίδομα ανθυγιεινό που δεν τους δόθηκε; Και τέλος πάντων αφού είναι έτσι τότε να κλεισουν οι σχολές χημείας των πανεπιστημιων να εξοικονομήσουμε και χρηματα και να έχουμε μόνο τους πανεπιστημονες γεοπόνους.Οι πανεπιστήμονες γεοπόνοι μόνο ιατρική δεν κάνουν πρόσφατα διαβασα οτι παιρνουν και τον τιτλο του παριβαλλοντολόγου. θα ηθελα πραγματικα να μας πουν αυτην την κακομοιρα την Ελλαδιτσα πως την βοηθησαν στα νεοτερα χρονια της ιστοριας; Ποιά η γεωργια και η κτηνοτροφια; παραγματικα θα ειναι μεγαλη τους ντροπη αν η Ε.Ε στειλει επιστήμονες κτηνιατρους και γεοπόνους να εφαρμοσουν μεθόδους για αναπτυξη του πρωτογενή τομέα όπως αλλωστε εγινε στο περας της ιστοριας.

#35 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. Στις 9 Φεβρουάριος, 2013 @ 18:00

Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι σημαντικό . Άλλο ο έλεγχος (που περιλαμβάνει από οπτική εξέταση μέχρι αξιολόγηση μιας χημικής ανάλυσης ορισμένης ουσίας ) και άλλο η χημική ανάλυση. Η χημική ανάλυση αλλά και η διεύθυνση εργαστηρίου που εκτελεί χημικές αναλύσεις θα πρέπει να είναι αποκλειστικό δικαίωμα μόνο των χημικών. Οι χημικοί είναι η μόνη κατηγορία επιστημόνων καταρτισμένοι αποκλειστικά για χημικές αναλύσεις. Οποιεσδήποτε άλλες αλχημείες με την εμπλοκή στις χημικές αναλύσεις διαφόρων άλλων κλάδων κι «εξειδικευμένων» επιστημόνων με μεταπτυχιακά κλπ είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια μεταξύ άλλων και στον τομέα των τροφίμων. Επομένως όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει το εν λόγω άρθρο 55 αλλά και να καταργηθούν ή ν’ αποσαφηνιστούν ως προς τις έννοιες «έλεγχο» και «χημικό έλεγχο» οι αντίστοιχοι παράγραφοι που κατοχυρώνουν αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων σε γεωπόνους και κτηνιάτρους αντίστοιχα όπως αναφέρονται στα ΠΔ258/2000 και 344/2000.

#36 Σχόλιο Από Δρ. Ιωάννης Τσιλφίδης Στις 10 Φεβρουάριος, 2013 @ 11:51

Δρ. Ιωάννης Τσιλφίδης – Πρόεδρος Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων – Δ.Ε.Δ.Υ.Τ.

Έχω την άποψη, επί όσων καθορίζονται στο άρθρο 55 του Σχεδίου Νόμου που τόσες «συντεχνιακές συγκρούσεις» έχει προκαλέσει, ότι γίνεται πολύς λόγος άνευ λόγου.

Ασφαλώς, μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι, όλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις σπουδών που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, δύνανται να εκτελούν ΚΑΙ «χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί …»
Γιατί τόση ανησυχία όμως; Έπρεπε να αναγραφεί δηλαδή ότι και οι χημικοί έχουν τις ως άνω αρμοδιότητες; Έπρεπε δηλαδή να αναγραφεί το αυτονόητο;
Εάν τώρα, οι χημικοί δυσανασχετούν με το γεγονός ότι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων αποκτούν το δικαίωμα της πραγματοποίησης χημικών αναλύσεων στα τρόφιμα, ας μη ξεχνούν ότι μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, τους εκχωρήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης μικροβιολογικών αναλύσεων στα πλαίσια της λειτουργίας των Εργαστηρίων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Ασφαλώς, κατά την άποψή μου η χρησιμοποίηση πολλών διαζευκτικών «ή» μπερδεύει λίγο τα πράγματα με συνέπεια την εκδήλωση «συντεχνιακών» αντιδράσεων, τις οποίες επιτείνει η συγκεκριμένη αναφορά σε «Γεωπονική Βιοτεχνολογία των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Χώρας».

Ως πρόεδρος της Δ.Ε.Δ.Υ.Τ., μιας ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, μέλη της οποίας είναι επιστήμονες εξειδικευμένοι στην υγιεινή, την ασφάλεια και την τεχνολογία των τροφίμων – ποτών (Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μικροβιολόγοι τροφίμων, Τεχνολόγοι τροφίμων, Βιοχημικοί, Βιολόγοι, Βιοτεχνολόγοι, Υγιεινολόγοι, Οινολόγοι – Τεχνολόγοι ποτών, Βιοπαθολόγοι, Διαιτολόγοι, Διατροφολόγοι, Τοξικολόγοι, Επόπτες Δημόσιας Υγείας) έχω την άποψη ότι, το άρθρο 55 δύναται να διατυπωθεί με τρόπο, που χωρίς να μεταβάλλει την ουσία του περιεχομένου της διάταξης, να αποκλείει τη σύγχυση και τις αμφιβολίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα και θεωρώ ως θετική τη νέα και σαφή νομοθετική κατοχύρωση της πραγματοποίησης χημικών, μικροβιολογικών και μοριακών αναλύσεων τροφίμων από τους εν λόγω επιστήμονες.
Εξ’ άλλου, στα πλαίσια της αλματώδους ανάπτυξης των επιστημών σήμερα και της ανάγκης για διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα πρέπει κατά την άποψή μου, να αποτελεί η τεκμηριωμένη επάρκεια, με βάση το αντικείμενο και περιεχόμενο των σπουδών.
Επίσης, εκτιμώ ότι, προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και προς αποφυγή «συντεχνιακών συγκρούσεων», θα μπορούσε να δημιουργηθεί ενιαίος επιστημονικός φορέας εξειδίκευσης των εμπλεκομένων με το εν λόγω αντικείμενο.
Δρ.Ιωάννης Τσιλφίδης – Πρόεδρος της Δ.Ε.Δ.Υ.Τ.
[2]

#37 Σχόλιο Από Elena Στις 10 Φεβρουάριος, 2013 @ 12:39

Γεωπονία Τομέας Τροφίμων πρόγραμμα σπουδών
5ο εξάμηνο: 6ο Εξάμηνο
Χημεία Τροφίμων Βιοχημεία Τροφίμων
Φυσικοχημεία Τροφίμων Ανάλυση Τροφίμων
Μηχανική Τροφίμων Αρχές Μέθοδοι επ & Συντ Τροφίμων
Επιλογή Α Ασκήσεις ανάλυσεις Τροφίμων
Επιλογή Α Επιλογή Β
Επιλογή Β

7ο Εξάμηνο 8ο Εξάμηνο
Τεχν Κρέατος Ιχθύων Αυγών Τεχν. Δημητριακών
Τεχν Γάλακτος Τεχν. Λιπαρών Σωμάτων
Μικροβ. Τροφίμων Τεχν Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών
Επιλογή Α Μικροβιολογία Γάλακτος
Επιλογή Α Επιλογή Β

9ο Εξάμηνο 10ο Εξάμηνο
Οινολογία- οινοπνευμ. Ποτά Συσκευασία Τροφίμων
Υγιεινή Τροφίμων – Τοξικολογία Τεχνολ Προϊ Γάλακτος
Ποιοτικός έλεγχος Τροφίμων Σεμινάρια
Επιλογή Α Επιλογή Β
Επιλογή Α Επιλογή Β

Επιλογές Α Επιλογές Β
Διατροφή Ανθρώπου Υγιεινή Γεωργ Βιομηχανιών
Ειδ Μαθ Βιοτεχνολογίας Ρύπανση Περιβάλλοντος
Συστυμ Αυτομαμ Γεωργ Βιομηχανιών Μοντέλα στην Επιστ Τροφίμων
Αρχές Μηχ Τροφίμων
Αναλ Χημεία

#38 Σχόλιο Από Β. Αρβανίτης Στις 10 Φεβρουάριος, 2013 @ 19:17

Παιδιά, είναι, ναι, ή όχι η Χημεία η ΕΠΙΣΤΗΜΗ που ασχολείται με την ΑΝΑΛΥΣΗ και τη ΣΥΝΘΕΣΗ των ενώσεων;
Είναι, ναι η όχι η Γεωπονία η ΕΠΙΣΤΗΜΗ που ασχολείται με την γη και την παραγωγή;
Τώρα, πως έφτασε η Γεωπονία να γίνει σχολή πενταετούς φοίτησης και να περιλαμβάνει μαθήματα και εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων, δεν γνωρίζω. Κάποτε έγινε ή αφέθηκε να γίνει, για να απασχολήσουμε περισσότερα μέλη ΔΕΠ, παρασκευαστές ή για άλλους λόγους, και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη φυσική συνέχεια.
Δεν πειράζει, όταν η ποιότητα των αναλύσεων θα πέσει τόσο που θα υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, επειδή ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να απασχολεί με ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ κάθε μήνα κάποιες ώρες ένας Χημικό/γεωπόνο /τεχνολόγο τροφίμων ή ότι άλλο του καπνίσει μόνο και μόνο για να του βάζει μια υπογραφή, ελάτε να ξανα-ανοίξουμε την διαβούλευση.
Μέχρι τότε μπορείτε κ. Υπουργέ να θερίσετε όσα σπείρατε με την συντεχνιακή σας πολιτική.

#39 Σχόλιο Από Σπύρος Στις 10 Φεβρουάριος, 2013 @ 23:18

Αξιότιμοι,
Σωστά δίδονται τα αναγραφόμενα επαγγελματικά δικαίωματα στους Επιστήμονές και Τεχνολόγους Τροφίμων όπως τα έχουν και οι Τεχνολόγοι Τροφίμων των ΑΤΕΙ βάσει του Προεδρικού ∆ιατάγµατος 78 ΦΕΚ 36/τεύχος Α’/7-2-1989, άρθρο 1.
Όμως, καθώς πολλοί θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο άρθρο, παρακαλώ αυτό να μείνει ως έχει καθώς αναφέρεται σαφώς στους Γεωπόνους Επιστήμονες και Τεχνολόγους Τροφίμων χωρίς να περιορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των άλλων ειδικοτήτων.

Σπύρος Κοντός
Πρόεδρος Περ. Τμ. Αττικής της
Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων

#40 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 00:42

Χαίρομαι που το άρθρο 55 του σχεδίου νόμου προκαλεί τόσο μεγάλη συζήτηση, αυτό δείχνει και την σπουδαιότητά του. Το θέμα που δεν ξεκαθαρίζεται εδώ είναι αν μιλάμε για τους αποφοίτους όλων των γεωπονικών σχολών ή των δύο κατευθύνσεων, όπως αυτές αναφέρονται. Στην επιστολή πάντως που έστειλε το ΓΕΩΤΕE στον Υπουργό τον Νοέμβριο του 2012 γίνεται σαφής μνεία για όλους τους αποφοίτους των Γεωπονικών σχολών και όχι μόνο των δύο κατευθύνσεων. (βλ. [1] ).
Η πολιτική του ΓΕΩΤΕΕ όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ συγκεκριμένη: Χρησιμοποιώντας σαν προμετωπίδα την κατεύθυνση της Τεχνολογίας Τροφίμων να εξασφαλίσει δικαίωμα υπογραφής χημικών αναλύσεων σε όλους τους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών ανεξαρτήτως κατεύθυνσης (βλ. ΠΔ 344/200 και 258/2000). Με αυτό το άρθρο επιχειρείται αυτό να επεκταθεί σε μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις. Και αν χάριν συζήτησης δεχτεί κανείς ότι ο απόφοιτος της μεν κατεύθυνσης Τεχνολογίας Τροφίμων μπορεί να υπογράφει χημικές αναλύσεις, της δε κατεύθυνσης της Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας μοριακές, το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις άλλες αναλύσεις, δηλ. μπορεί ο απόφοιτος της Τεχνολογίας τροφίμων να υπογράφει μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων με ελάχιστες ώρες μαθημάτων κατά την διάρκεια ενός ή δύο εξαμήνων; Αντίστοιχα ο απόφοιτος της Βιοτεχνολογικής κατεύθυνσης μπορεί να υπογράφει χημικές ή μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων με τις ελάχιστες γνώσεις του προγράμματος σπουδών του πάνω σε αυτά τα αντικείμενα;
Η γνώση μιας επιστήμης δεν εξασφαλίζεται με μια ευκαιριακή προσέγγιση κάποιων αρχών της σε ένα ή δύο εξάμηνα σπουδών. Αυτές οι γνώσεις, όπως παρέχονται μέσα από τα προγράμματα σπουδών των γεωπονικών σχολών, είναι απλώς εφαλτήριο για την καλλίτερη κατανόηση των εφαρμογών που βασίζονται σε αυτές (εν προκειμένω της Τεχνολογίας των τροφίμων και της Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας), που αποτελούν και ένα πολύ περιορισμένο πεδίο αυτών των επιστημών (εν προκειμένω Χημεία και Βιολογία). Με αυτή την λογική οι απόφοιτοι περίπου 160 σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) που διδάσκονται χημεία στο πρώτο εξάμηνο, (σε αρκετές δε περιπτώσεις και στο δεύτερο) θα πρέπει να κατοχυρώνουν το δικαίωμα υπογραφής χημικών αναλύσεων. Είναι αυτό αποδεκτό;
Κανείς δεν απαγόρευσε σε κανέναν να εργαστεί σε εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων, και λυπάμαι που στο άρθρο 55 γίνεται αναφορά στο «δύνανται να εκτελούν», αυτό σημαίνει ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν έχει καμία γνώση του θέματος και αναμασά ότι του λένε. Η όλη συζήτηση έχει να κάνει με το δικαίωμα υπογραφής και εδώ είναι η ουσία του προβλήματος. ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ-ΜΟΡΙΑΚΗΣ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ; Εκείνος ο οποίος έχει σπουδάσει σε βάθος και σε έκταση την αντίστοιχη επιστήμη και μπορεί να τροποποιήσει μια μέθοδο, να την επικυρώσει ή να την επαληθεύσει, να υπολογίσει αβεβαιότητες και να διερευνήσει αστοχίες ή κάποιος άλλος που αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα μπορεί να εκτελέσει μια μέθοδο με συνέπεια, αλλά δεν έχει καμία γνώση των αρχών πάνω στην οποία στηρίζεται και συνεπώς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτή, ούτε να ιχνηλατήσει τα σφάλματά του;
Αν λοιπόν η ελληνική πολιτεία εν έτει 2013 θέλει να συνεχίσει να νομοθετεί και να προκηρύσσει θέσεις σε εργαστήρια επισήμου ελέγχου στηριζόμενη μόνο σε βασικά πτυχία, τότε η απάντηση είναι απλή κατά την άποψή μου: δικαίωμα υπογραφής σε αναλύσεις τροφίμων έχουν μόνο οι αντίστοιχοι ανά τομέα επιστήμονες, χημικοί για τις χημικές αναλύσεις, βιολόγοι για τις μοριακές, ενώ για τις μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων αυτή την στιγμή κανένα πρόγραμμα σπουδών δεν καλύπτει τις απαιτήσεις και η μεταπτυχιακή εξειδίκευση είναι αναγκαία.
Αν όμως η ελληνική πολιτεία θελήσει να θεσμοθετήσει λαμβάνοντας υπ’ όψιν εκτός από το βασικό πτυχίο τα σχετικά μεταπτυχιακά, τις εξειδικεύσεις και την εμπειρία που κάποιος πρέπει να έχει για να υπογράφει αποτελέσματα αναλύσεων τροφίμων, τότε το θέμα μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική βάση και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα θελήσουν με ίσους όρους να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση.
Την ανάγκη των μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων στον τομέα του σίγουρα την αναγνωρίζει και ο κύριος Τσιλφίδης του οποίου σχόλιο έχει αναρτηθεί σε αυτή την διαβούλευση, διακεκριμένος κτηνίατρος ο ίδιος, ο οποίος εκτός από τις βασικές του σπουδές έκανε και διδακτορικό στο Ινστιτούτο Παστέρ Γαλλίας πάνω στην μικροβιολογία τροφίμων. Όπως σίγουρα γνωρίζει – σε σχέση με το σχόλιο του για το Γενικό Χημείο του Κράτους – ότι με την ανοχή του ΥΠΑΑΤ γεωπόνοι κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράφουν και αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη για αποτελέσματα χημικών αναλύσεων, αλλά και ότι συνάδελφοί του κτηνίατροι που υπηρετούν σε εργαστήρια επισήμου ελέγχου τροφίμων, προσπαθούν να χειριστούν τελευταίας τεχνολογίας όργανα χημικής ανάλυσης (GC-MS-MS) με μόνο εφόδιο το βασικό τους πτυχίο, κάτι το οποίο προς τιμήν του αυτός ποτέ δεν το επιχείρησε..

#41 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 09:45

Το άρθρο 55, χωρίς να αποκλείει κανένα επιστημονικό κλάδο, δημιούργησε μεγάλη σύγχυση. Επί σειρά ετών πολλοί επιστήμονες (χημικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι και άλλοι βιολογικής κατεύθυνσης) διεξάγουν, με αποτελεσματικότητα και ευθύνη, αναλύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, προσφέροντας ο καθένας το λιθαράκι του στην ασφάλεια τροφίμων της χώρας.
Θα ήταν ευχάριστο να συγκέντρωναν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα άλλα σημαντικά άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου.

#42 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 11:54

ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ». ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ …
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ «ΣΧΕΤΙΚΑ» ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» (10 Φεβρουαρίου 2013, 12:33 | Elena) ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
ΔΙΕΡΩΤΟΜΑΙ ΑΝ ΔΙΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΤΑΣΗ. ΙΣΩΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΙΓΚΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!

#43 Σχόλιο Από Αλεξάνδρα Βαστάκη Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 12:13

Στην διαδικασία της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» προβλέπεται ότι …»Είναι σημαντικό για την πετυχημένη διεξαγωγή της διαβούλευσης οι αρμόδιοι συνεργάτες κάθε υπουργείου, σε συνεργασία με τη μονάδα καινοτομίας του ΕΚΔΔΑ, να συμμετέχουν ενεργά απαντώντας επώνυμα σε όποια σχόλια χρειάζεται και δημοσιεύοντας απόψεις και υλικό με στόχο τη δημιουργική ανατροφοδότηση της διαβούλευσης».
Για το άρθρο 55 που προκάλεσε τόση σύγχυση και αναστάτωση, δικαίως κατά τη γνώμη μου γιατί όπως είναι διατυπωμένο και αποσπασματικά τοποθετημένο μέσα στο Σχέδιο Νόμου επιδέχεται κάθε ερμηνεία, δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί απαντήσεις από τους αρμόδιους συνεργάτες του ΥΠΑΑΤ;
Ποτέ δεν είναι αργά απομένουν 2-3 ώρες μέχρι τη λήξη της διαβούλευσης, απαντήστε έστω και τώρα.

#44 Σχόλιο Από Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:07

Προς
κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης ( [3]) σχέδιο νόμου του ΥΠ.Α.Α.Τ. με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», στο άρθρο 55 του οποίου αναφέρεται ότι:

Άρθρο 55: Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων
Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και
Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών
Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου
κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων
ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών
δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297)
και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να
υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων
επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που
διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

Εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σϋλλογο Χημικών Μηχανικών, διαφωνούμε με το Αρθρο 55 και γενικότερα για τη συνεχιζόμενη πρακτική της Διοίκησης να προτείνει απονομή δικαιωμάτων ή προσλήψεις Επιστημόνων στη βάση κρίσης ακαδημαϊκών και μόνον προσόντων από αναρμόδια κατά κανόνα πρόσωπα, που αν δεν αυθαιρετούν είναι βέβαιο ότι συνεχίζουν μία απαράδεκτη για τις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες πολιτική ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων, που αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει προκαλέσει αναβρασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς καταργεί τη γενική αρχή που διέπει τον έλεγχο των τροφίμων, αυτή της διεπιστημονικότητας. Θεωρούμε ότι, εκπρόσωποι επιστημονικών οργανώσεων και πανεπιστημιακών τμημάτων που έχουν άμεση σχέση με τον έλεγχο των τροφίμων,(ήτοι Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι και Κτηνίατροι) θα έπρεπε να κληθούν σε ουσιαστικό διάλογο ώστε να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις βασιζόμενες σε επιστημονικά κριτήρια και ουσιαστικά επαγγελματικά προσόντα.

Επιπλέον, διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς φαίνεται να αντίκειται όχι μόνο στην εθνική νομοθεσία, αλλά και στον Καν. 178/2002 της Ε.Ε., όπου καθορίζονται τα επιστημονικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας επιστήμονας προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αναλύσεις και να διευθύνει εργαστήριο τροφίμων.

Αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο Δ/νσης εργαστηρίων και υπογραφής εκθέσεων δοκιμών τροφίμων, στη βάση μιας ορθολογικής αξιολόγησης των εμπλεκόμενων επιστημόνων και λαμβάνοντας υπ’ όψη όχι μόνον τα βασικά πτυχία αλλά και τα σχετικά επαγγελματικά προσόντα είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο διάλογο. Οποιεσδήποτε άλλες μεθοδεύσεις θα μας βρουν αντίθετους.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε να αποσύρετε το άρθρο 55 από το συγκεκριμένο Σ/Ν προκειμένου να λάβει χώρα ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να καταθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας.

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών

Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης
Πρόεδρος

#45 Σχόλιο Από Δέσποινα Βασιλειάδου Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:22

Δέσποινα Βασιλειάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Πρώην Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ

Διαβάζοντας τις απόψεις όλων όσων έλαβαν μέρος στη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών…» και συγκεκριμένα του άρθρου 55 το οποίο δίνει τη δυνατότητα και στους αποφοίτους των Τμημάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων των Γεωπονικών Σχολών να διεξάγουν και να υπογράφουν μικροβιολογικές, χημικές και μοριακές εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων, πρέπει να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
1. Δεν αφαιρεί από κανένα επιστημονικό κλάδο που είχε έως σήμερα τη δυνατότητα της υπογραφής, να υπογράφει.
2. Διορθώνει μία νομοθεσία του 1934 (ν. 6129, άρθρο 6). Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε ότι η διόρθωση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι από το 1934 τα Γεωπονικά Τμήματα εκσυγχρόνισαν τα προγράμματα σπουδών τους και τα προσάρμοσαν στις ανάγκες της κάθε εποχής, περιλαμβάνοντας 5ετής ολοκληρωμένες σπουδές στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με συνεχείς και πλήρεις εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων στα μαθήματά τους.
3. Η διεξαγωγή μιας χημικής, μικροβιολογικής ή μοριακής δοκιμής σε ένα τρόφιμο, απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία των τροφίμων έτσι ώστε ο αναλυτής να μπορεί να ερμηνεύει το αποτέλεσμα της δοκιμής, γεγονός που εγγυάται και την αξιοπιστία της.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως το άρθρο 55 δίνει την δυνατότητα της καλύτερης αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας κι’αυτό θα πρέπει τις δύσκολες μέρες που διανύουμε να είναι το ζητούμενο από όλους μας και να παραμένει μακριά από οποιαδήποτε συντεχνιακή διεκδίκηση σήμερα.

#46 Σχόλιο Από Μπογιατζής Περικλής Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 13:51

    Στα εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εργάζονται υπάλληλοι πτυχιούχοι με τις ειδικότητες χημικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, βιολόγοι, χημικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι τροφίμων ΤΕ, τεχνολόγοι γεωπονίας ΤΕ, ιατρικών εργαστηρίων ΤΕ κ.λ.π.    Με το παρόν άρθρο ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα πραγματοποίησης αναλύσεων από την πλειονότητα των κρατικών εργαστηρίων που δε διαθέτουν το προσωπικό που φωτογραφίζει το άρθρο 55.    Η τεχνική επάρκεια για την πραγματοποίηση μιας χημικής, μικροβιολογικής ανάλυσης προκύπτει ουσιαστικά από την εκπαίδευση, το βασικό πτυχίο και την εμπειρία. Επιπλέον οι υπάλληλοι που επιφορτίζονται μια ανάλυση έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί και ελεγχθεί για την ικανότητά τους μέσω διεργαστηριακών δοκιμών, Qs κ.λ.π. (εγχειρίδια ποιότητας ISO 17025).    Το προτεινόμενο άρθρο κατά τη γνώμη μας προωθεί συντεχνικά συμφέροντα και θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες.   Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης                   Προξένου Κορομηλά 1                 Θεσσαλονίκη Τ.Κ.:54622                Τηλ: 2310-472130, 2310-471541              Ε-mail: [4] 

#47 Σχόλιο Από Τζιόγκα Δέσποινα Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:03

Αναθεώρηση του νόμου 6129 του 1934. Μήπως είναι επιτέλους καιρός μα εκσυγχρονιστούμε?

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα τα σχόλιά σας.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα αλλά δίνει τη δυνατότητα και σε έναν άλλο επαγγελματικό κλάδο να ασχοληθεί με τις αναλύσεις τροφίμων, ανοίγοντας το επάγγελμα όπως επιτάσσουν οι σημερινές συνθήκες.

Οι βασικές σπουδές των Γεωπόνων αποφοίτων του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τα δύο πρώτα έτη, μαθήματα ανόργανης και οργανικής χημείας, μαθήματα γενικής μικροβιολογίας και βιοχημείας ενώ στα επόμενη τρία έτη τα μαθήματα εξειδικεύονται πλέον στην Επιστήμη των Τροφίμων (χημεία τροφίμων, ανάλυση τροφίμων, φυσικοχημεία τροφίμων, βιοχημεία τροφίμων, χημεία γάλακτος, μικροβιολογία γάλακτος μαθήματα σχετικά με την τεχνολογία και ανάλυση προϊόντων κρέατος,οπωροκηπευτικών κλπ). Τα παραπάνω μαθήματα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική διδασκαλία όσο και εργαστηριακές ασκήσεις. Τα δε μαθήματα αυτά είναι απαραίτητα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Οι αναλύσεις τροφίμων είναι απαραίτητες για την διαπίστωση και υποστήριξη της ποιότητας των τροφίμων και γι’αυτό θεωρήθηκαν ευθύς εξ αρχής απαραίτητη διδακταία ύλη στο πρόγραμμα σπουδών των Γεωπόνων Επιστημόνων Τροφίμων.

Η συμμετοχή τους όμως με οποιονδήποτε τρόπο στις εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων απαγορεύεται στη Σύγχρονη Ελλάδα με ένα νόμο του 1934 (σχεδόν 80 ετών). Και εδώ αναρωτιόμαστε μήπως η μη αναθεώρησή του εξυπηρετεί τελικά συντεχνιακά συμφέροντα?

Το άρθρο 55 του συγκεκριμένου νόμου έρχεται να αναγνωρίσει και στους Γεωπόνους Τροφίμων το δικαίωμα να διενεργούν και να υπογράφουν χημικές, μικροβιολογικές και μοριακές αναλύσεις τροφίμων βασιζόμενο στο πρόγραμμα σπουδών τους το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα μαθήματα σχετικά με τα τρόφιμα από ότι οποιασδήποτε άλλης σχολής.

Εύχομαι κάποτε να πάψουμε να πάψουμε τις γελοιότητες και τις μικρότητες,να σταματήσουμε να αντιμαχόμαστε ο ένας κλαδος τον άλλο και να δώσουμε στο επάγγελμα που διαλέξαμε ο καθένας μας ότι καλύτερο μπορεί.

Δέσποινα Τζιόγκα
Υπεύθυνη του εργαστηρίου
FOODLAB

#48 Σχόλιο Από Ε.Δ. Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:13

Λυπάμαι πάρα πολύ για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται προσπάθεια να διατυπωθεί μια σκέψη, η οποία όμως θα γίνει νόμος του κράτους και σε σύντομο χρονικό διάστημα δε θα γνωρίζουμε πως θα ερμηνευτεί νομικά και τι αποτελέσματα θα φέρει στη λειτουργία των χημικών και λοιπών εργαστηρίων και κατά συνέπεια στη δημόσια υγεία.

Μερικές προσωπικές σκέψεις θα ήθελα να διατυπώσω και τίποτα περισσότερο διότι το θέμα είναι φλέγον και η ουσιαστική συζήτηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα επίσημα συμβουλευτικά όργανα του κράτους και τους επιστημονικούς φορείς που εκπροσωπούν εκτός από την επιστήμη τους και τους κατόχους των αντίστοιχων πτυχίων.

Αν μιλήσουμε για γνώσεις που προέρχονται από το βασικό πτυχίο σίγουρα χημικές αναλύσεις μπορούν να εκτελούν και να υπογράφουν οι έχοντες πτυχίο χημείας, διότι και περισσότερες ασκήσεις χημικής ανάλυσης έχουν εκτελέσει, αλλά και γενικά έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο του χημικού εργαστηρίου. Φυσικά αν μιλήσουμε για εξειδικευμένες τεχνικές, μεθόδους και οργανολογία είναι σίγουρο ότι και από τους πτυχιούχους χημικούς θα λείπει η γνώση και η εμπειρία. Παρόλα αυτά έχουν τα βασικά εφόδια για να κατανοήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την αρχή λειτουργίας και να αξιολογήσουν αν το λαμβανόμενο αποτέλεσμα έχει φυσική σημασία ή απλά είναι μία τιμή. Θα ήταν άδικο φυσικά να θεωρήσω ότι σε ένα τέτοιο επίπεδο δε μπορεί να φτάσει και κάποιος του οποίου το βασικό πτυχίο δεν εμπίπτει στο κλάδο της Χημείας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμμετέχει σε ανάλογα σεμινάρια εκπαίδευσης, ή σε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη χημική ανάλυση. Από προσωπική εμπειρία με μεγάλο πλήθος επιστημόνων γνωρίζω ότι υπάρχει η τάση πολλοί κλάδοι να θεωρούν ότι η χημική ανάλυση είναι κάτι απλό και αρκεί να τοποθετήσεις το δείγμα σου σε κάποιο υψηλής τεχνολογίας όργανο για να λάβεις ένα πραγματικό αποτέλεσμα. Θα σας διαβεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς λάθος. Όποιος δε γνωρίζει την αρχή λειτουργίας του οργάνου που χρησιμοποιεί και δεν έχει βαθιά γνώση των χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διεξαγωγή μιας αναλυτικής μεθόδου, θα περιορίσει σημαντικά την παραγωγικότητά του, διότι δεν αντιλαμβάνεται τα πιθανά προβλήματα. Επίσης θα εκτελεί μια μέθοδο σαν απλός τεχνικός ή παρασκευαστής και δε θα μπορεί να αξιολογήσει το τελικό αποτέλεσμα και να επέμβει σε μια αναλυτική μέθοδο προκειμένου να περιορίσει τα περιττά στάδια ανάλυσης ή να βρει σημεία τα οποία του αυξάνουν το σφάλμα του αποτελέσματός του.

Κάτι αντίστοιχο θεωρώ ότι ισχύει και για τις μικροβιολογικές δοκιμές, όπου οι μικροβιολόγοι είναι αυτοί που ως κάτοχοι του βασικού τους πτυχίου μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία έναντι όλων των άλλων να εκτελέσουν αυτές τις δοκιμές. Όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένων και των χημικών θα πρέπει να λάβουν επιπλέον εκπαίδευση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούν μετά από σχετική εμπειρία να τις εκτελέσουν.
Αν λοιπόν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο θα έπρεπε αρχικά ο κάθε κλάδος να ενσκήψει στο πραγματικό αντικείμενο της επιστήμης του και να μην προσπαθεί να υφαρπάξει αντικείμενα άλλων. Οι επιστήμες της Γεωπονίας, αλλά και της Κτηνιατρικής και πάρα πολλές άλλες είναι εφαρμοσμένες επιστήμες, δηλαδή αξιοποιούν την επιστημονική γνώση των βασικών επιστημών. Εν προκειμένω επειδή οι γεωπόνοι χρειάζονται τις χημικές αναλύσεις των τροφίμων για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι και τις χημικές αναλύσεις. Θα πρέπει απλά να συνεργαστούν με ένα αναλυτικό εργαστήριο. Είναι σα να λέμε ότι επειδή ο χημικός κάνει αναλύσεις σε διάφορα υποστρώματα θα πρέπει να μπορεί και να μιλήσει επ’ αυτών.
Ελπίζω για το σωστό χειρισμό του θέματος από πλευράς του υπουργείου, αλλά και για ένα πιθανό ξεκαθάρισμα των χώρων όπου θα πρέπει να κινείται ο κάθε επιστημονικός κλάδος.

#49 Σχόλιο Από Κοντογιαννοπουλος Γεωργιος Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:42

Παρατηρωντας και τις τοποθετησεις των προηγουμενων συμμετεχοντων στη διαβουλευση,παρατηρω ο καθενας απο τη σκοπια του να προσπαθει να διατηρησει-διαφυλαξει επαγγελματικες κατακτησεις του αντικειμενου του.
Συμφωνωντας και γω με τους προλαλησαντες σε μεγαλο βαθμο,υπενθυμιζω παραδειγματικα πολυ προσφατη δικαστικη αποφαση περι του δικαιωματος απολυμανσης σε χωρους παραγωγης ξερων συκων,ΓΕΩΤΕ κατα τεχνολογων τροφιμων,πιστευω οτι το υπο διαβουλευση νομοσχεδιο αν καταληξει στην ολομελεια προς ψηφιση οπως εχει θα προκαλεσει σωρεια τετοιων δικαστικων διαμαχων σαν αυτη που ανεφερα.
Παρακαλω παρα πολυ το σεβαστο υπουργειο να μη μεινει στην υπαρχουσα διατυπωση αλλα να επαναδιατυπωσει τα επαγγελματικα δικαιωματα των διαφορων κλαδων που ηδη ασχολουμαστε με το τροφιμο αφου ηδη ισχυουν και προφανως θα εξακολουθησουν να ισχυουν,παρακαλω να μην οδηγηθουμε σε αδικες εριδες εξαιτιας μιας διατυπωσης.

Με τιμη

Γεωργιος Κοντογιαννοπουλος
Τεχνολογος Τροφιμων

#50 Σχόλιο Από ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ Στις 11 Φεβρουάριος, 2013 @ 14:56

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Καταθέτω και γω με τη σειρά μου τις επιφυλάξεις – ενστάσεις για τη διατύπωση του άρθρου 55.

Οι κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων, Τομέων ή Κατευθύνσεων Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας ή πτυχίου αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ, κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (Α΄297) και ιδίως των άρθρων 8 και 9 αυτού, δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν και χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί αμοιβή καθώς και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που διενεργεί τις ανωτέρω αναλύσεις.

Με το παρόν άρθρο και τη διατύπωση αυτή φαίνεται ότι οι συγγραφείς του άρθρου αντιμετωπίζουν τη χημική, μοριακή και μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων σαν άλλη μια γραφειοκρατική διαδικασία όπου ο απόφοιτος των συγκεκριμένων τμημάτων θα μπορεί να εκτελεί, να υπογράφει και να διευθύνει δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια.
Οι εμπνευστές του άρθρου αποκαλύφθηκαν….
Δεν είναι άλλοι παρά το ΓΕΩΤΕΕ…..
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλο το άρθρο αφορά τη διεύθυνση των δημόσιων εργαστηρίων που εκτελούν αναλύσεις σχετικές με τα τρόφιμα….. Σε καμιά ιδιωτική εταιρία κανείς δε θα έβαζε ένα απόφοιτο Γεωπονικής να υπογράφει χημικές και άλλες αναλύσεις μόνο και μόνο επειδή είναι απόφοιτος Γεωπονικής και μάλιστα συγκεκριμένης κατεύθυνσης.
Η προϊστάμενη αρχή, η διεύθυνση, στις αναλύσεις που έχουν με την ασφάλεια των τροφίμων, με την ασφάλεια των καταναλωτών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από το γραφειοκρατικό πρίσμα…..
Δεν είναι ο προϊστάμενος μιας ακόμα υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ που υπογράφει στο τέλος ο διευθυντής τα έγγραφα-έντυπα της εσωτερικής αλληλογραφίας.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αφορούν ανθρώπινες ζωές, αφορούν την προστασία του καταναλωτή…..

Γι αυτό σας καλώ να το αποσύρετε, να κληθούν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον έλεγχο των τροφίμων στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων βασιζόμενες σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και ουσιαστικά επαγγελματικά προσόντα.

Επιπλέον, να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η νομιμότητα ως προς την εθνική νομοθεσία, αλλά κυρίως την κοινοτική νομοθεσία όπου καθορίζονται επακριβώς τα επιστημονικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας επιστήμονας προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αναλύσεις και να διευθύνει εργαστήριο τροφίμων.

Για μια φορά, ας υπερβούμε τα όσα μας έφεραν πίσω, τα όσα φρέναραν την ανάπτυξη στον τόπο μας

Με εκτίμηση,

Γιάννης Σαρηγιάννης
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής
Παν. Πατρών