Κύριες Διατάξεις του Νομοσχεδίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ»

Το νέο νομοσχέδιο, δημιουργεί ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των γεωργικών φαρμάκων και διάθεσης στην αγορά, την ορθολογική τους χρήση, τους απαιτούμενους ελέγχους και τις προβλεπόμενες κυρώσεις. λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική κοινοτική νομοθεσία (Οδηγίες και Κανονισμοί), την προϋπάρχουσα εθνική νομοθεσία και τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις.

Ειδικότερα οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

  • Η εναρμόνιση της Εθνικής μας νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο στον τομέα της αδειοδότησης των γεωργικών φαρμάκων και της ορθολογικής τους χρήσης
  • Η θέσπιση συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων και κανόνων για την αδειοδότηση των γεωργικών φαρμάκων
  • Η θέσπιση προσδιορισμένων παραμέτρων διακίνησης και διάθεσης των γεωργικών φαρμάκων στην αγορά
  • Η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στα πλαίσια στρατηγικών ολοκληρωμένης καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών και του περιορισμού των κινδύνων για το χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον
  • Η θέσπιση και εφαρμογή διαδικασιών ελέγχων στα γεωργικά φάρμακα και αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων
  • Η εισαγωγή ρυθμίσεων σχετικά με την καταγραφή και ιχνηλασιμότητα των γεωργικών φαρμάκων
  • Η τήρηση στατιστικών στοιχείων για την εισαγωγή, διακίνηση και χρήση των γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας
  • Η θέσπιση Εθνικού Συνταγολογίου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και των όρων και προϋποθέσεων συνταγογράφησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
  • Η συγκέντρωση των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων για περαιτέρω διαχείριση τους ως απόβλητα
  • Η θέσπιση διαδικασιών παρακολούθησης και καταγραφής των τιμών των γεωργικών φαρμάκων

Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  1. 1. Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας στα γεωργικά φάρμακα

Η χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας στα γεωργικά φάρμακα γίνεται με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις με εναρμονισμένες διαδικασίες σε όλα τα Κράτη-Μέλη των Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να χορηγείται άδεια κυκλοφορίας μόνο στα γεωργικά φάρμακα που ανταποκρίνονται στο σκοπό για τον οποίο προορίζονται αλλά ταυτόχρονα πληρούν τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις από πλευράς χημικού, βιολογικού, τοξικολογικού και  οικοτοξικολογικού ελέγχου καθώς και της τύχης και συμπεριφοράς στο περιβάλλον και των υπολειμμάτων τους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

2.  Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Γεωργικών Φαρμάκων

Συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή Γεωργικών Φαρμάκων με αρμοδιότητες την παροχή επιστημονικής συνδρομής σε θέματα γεωργικών φαρμάκων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων σε θέματα φυτοπροστασίας όπως για παράδειγμα η εμφάνιση εχθρών καραντίνας στη χώρα μας.

3.  Ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

Θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η διαδικασία σύνταξης εθνικών σχεδίων δράσης που περιλαμβάνουν τον καθορισμό ποσοτικών και άλλων στόχων, μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον. Τα Σχέδια αυτά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την εισαγωγή ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, προκειμένου να μειωθεί η χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Οι στόχοι των Εθνικών Σχεδίων Δράσης καλύπτουν πολλά διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος, όπως ενδεικτικά, την προστασία των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, τα κατάλοιπα, τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών, την ιχνηλασιμότητα και τη χρήση σε συγκεκριμένες καλλιέργειες.

4. Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Θεσπίζεται για πρώτη φορά Εθνικό Συνταγολογίου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.Με τον τρόπο αυτό εισάγεται επισήμως η καινοτομία της σύνδεσης της εφαρμογής των γεωργικών φαρμάκων με την παροχή συγκεκριμένων οδηγιών, από ειδικούς επιστήμονες, στους παραγωγούς.

Με τη διαδικασία αυτή ο παραγωγός προμηθεύεται τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα  σύμφωνα με συνταγή που του χορηγεί ο συνταγογράφος. Η συνταγή εκδίδεται για προληπτική ή θεραπευτική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και είναι συμβατή με το σύστημα καλλιέργειας που ακολουθεί ο χρήστης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προίόντων γίνεται με βάση την αποτελεσματικότητα, τον τρόπο δράσης, το φάσμα δράσης, την εκλεκτικότητα για το καλλιεργούμενο φυτό, την ασθένεια ή το ζωικό εχθρό ή το ζιζάνιο, τους ειδικούς περιβαλλοντικούς στόχους, τη συνδυαστικότητα με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, την ευχέρεια εφαρμογής, τα αναμενόμενα υπολείμματα στο αγροτικό  προϊόν, την υπολειμματική διάρκεια, την τοξικολογική σήμανση, τη συμβατότητα με τη στρατηγική διαχείρισης της ανθεκτικότητας των επιβλαβών οργανισμών, καθώς και την πιθανή επίδραση στην επόμενη καλλιέργεια.

Δίνεται προτεραιότητα στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων  με εκλεκτική δράση, δηλαδή αυτών που έχουν μέγιστη αποτελεσματικότητα για τον οργανισμό-στόχο, ελάχιστη επίδραση στους οργανισμούς-μη στόχους (χειριστές, καταναλωτές, μέλισσες, ωφέλιμα αρθρόποδα, πτηνά, ψάρια κλπ.), μικρό βαθμό έκπλυσης στα νερά και ταχύ ρυθμό αποδόμησης. Επίσης, απαγορεύεται η εφαρμογή τοξικών για τις μέλισσες φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά την περίοδο της άνθησης.

5. Κατάρτιση

Θεσπίζεται η υποχρέωση της κατάρτισης, μέσω  προγραμμάτων που οδηγούν στην απόκτηση πιστοποιητικού, των εμπλεκομένων σε θέματα γεωργικών φαρμάκων όπως παραγωγοί, επαγγελματίες χρήστες, διανομείς, σύμβουλοι και ελεγκτές. Η κατάρτιση σχεδιάζεται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι οι ανωτέρω αποκτούν επαρκείς γνώσεις στα θέματα της ορθολογικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών ρόλων και ευθυνών τους.

6. Εμπορία Γεωργικών Φαρμάκων

Εκσυγχρονίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες που διέπουν την εμπορία των γεωργικών φαρμάκων τόσο σε επίπεδο χονδρικής πώλησης όσο και λιανικής έτσι ώστε η διακίνησή τους να είναι πλήρως ελεγχόμενη και καταγεγραμμένη και με όσο το δυνατό χαμηλότερη επιβάρυνση για τον Έλληνα παραγωγό.

7. Χειρισμός, εφαρμογή και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων

Θεσπίζονται μέτρα που αφορούν το χειρισμό, εφαρμογή και αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων με βάση τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα έτσι να διασφαλίζεται η ποιότητα των γεωργικών φαρμάκων και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του χρήστη, των περιοίκων και του περιβάλλοντος.

8. Συγκέντρωση των κενών συσκευασίας  των γεωργικών φαρμάκων μετά τη χρήση

Θεσπίζονται διαδικασίες χειρισμού και συγκέντρωσης των κενών συσκευασίας  των γεωργικών φαρμάκων μετά τη χρήση, έτσι ώστε να είναι εφικτή η περαιτέρω διαχείρισή τους και να προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον από τη ρύπανση.

9. Μέτρα για την προστασία των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένων περιοχών

Θεσπίζονται τα κατάλληλα μέτρα και οι προϋποθέσεις προστασίας από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των υδάτινων πόρων καθώς και συγκεκριμένων περιοχών, όπως ενδεικτικά είναι οι προστατευόμενες περιοχές, τα δημόσια πάρκα και κήποι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, καθώς και κοντά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

10. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των πολιτών θεσπίζεται η  υποχρεωτική ενημέρωση του κοινού, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, για τα θέματα που αφορούν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου, τους οργανισμούς μη στόχους και το περιβάλλον καθώς επίσης και για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων φυτοπροστασίας χωρίς χημικά μέσα. Οι πληροφορίες θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νεότερες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις.

11. Εξοπλισμός εφαρμογής των γεωργικών φαρμάκων

Θεσπίζεται σύστημα επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων  επαγγελματικής χρήσης μέσω του οποίου ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται εντός της επικράτειας της χώρας υποβάλλεται σε τακτική επιθεώρηση προκειμένου να καλύπτει τις παραμέτρους με τις οποίες επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα όπου αυτά έχουν θεσπιστεί από την Επιτροπή της Ε.Ε..

12. Παρακολούθηση τιμών γεωργικών φαρμάκων

Θεσπίζονται για πρώτη φορά διαδικασίες παρακολούθησης και καταγραφής των τιμών των γεωργικών φαρμάκων

12. Έλεγχοι γεωργικών φαρμάκων

Εκσυγχρονίζεται και ενοποιείται το σύστημα ελέγχων και της επιβολής των σχετικών κυρώσεων για παραβάσεις σε θέματα γεωργικών φαρμάκων και υπολειμμάτων τους στα αγροτικά προϊόντα.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 00:53 | Ηγουμενος Αθανασιος

    Σχετικα με το νομο πλαισιο για την συνταγογραφηση των φυτοφαρμακων:                           –    Δικαιωμα συνταγογραφησεις πρεπει να εχουν οι Γεωπονοι Π.Ε και οι Γεωπονοι Τ.Ε          των τμηματων φυτικης παραγωγης και εχουν διδαχθει τα αναλογα μαθηματα.                    – Η συνταγογραφηση πρεπει να γινεται στα καταστηματα γεωργικων εφοδιων απο      τον   υπευθυνο επιστημονα του καταστηματος , αφου πρωτα εχει κανει την διαγνωση της ασθενειας.
    – Τα φυτοφαρμακα που συνταγογραφουνται πρεπει να γραφονται με την δραστικη ουσια και οχι με το εμπορικο ονομα για να αποφευχουν τυχον ατασταλειες.                                – Η συνταγογραφηση δεν θα πρεπει να επιβαρυνει τους παραγωγους διοτι το κοστος παραγωγης που εχουν στις καλλιεργειες ειναι μεγαλο ,και η συνταγογραφηση  θα πρεπει να γινεται στην καρτελα του παραγωγου η οποια  θα    δινεται καθε χρονο απο το υπουργειο .                                                                                                                                                                        – Επισης θα πρεπει να γινονται σεμιναρια στους παραγωγους  πως να ψεκαζουν και πως να διαχειριζονται τα κενα συσκευασιας.                                                                                                                                                                                                    Με τιμη                                                                                                                                                                        Ηγουμενος Αθανασιος                                                                                                                                             Γεωπονος Τ.Ε

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:36 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Aξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

                             με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το νέο νομοσχέδιο για  τα γεωργικά φαρμάκα καθώς ένα 60% των μελών του Σωματείου απασχολείται στα τμήματα πωλήσεων,τεχνικά και  marketing στις ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες αγροχημικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.Θεωρείται και είναι το πλέον άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει αυτή την στιγμή στον χώρο της φυτοπροστασίας.
    Είναι οι συνάδελφοι οι οποίοι μέσω της δουλειάς τους εισάγουν στην γεωργική πρακτική την νέα τεχνολογία (νέες δραστικές ουσίες,νέα συστήματα καλλιέργειας),
    ενημερώνουν τον επιστημονικό χώρο και τους συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή των εφαρμογών και τους παραγωγούς μέσω αποδεικτικών στον αγρό και παρουσιάσεων.
                            Το αντικειμένο της φυτοπροστασίας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο. Η απόσυρση των παλαιών δραστικών ουσιών με την 414/91 οδηγία της Ε.Ε., οι νέες χημικές ομάδες π.χ. στρομπιλουρίνες,καρβοξαμίδια κ.ά. που
    θέλουν ειδική διαχείρηση σε θέματα ανθεκτικότητας ,τα θέματα των υπολλειμάτων
    και των MRLS , τα θέματα του value chain (αλυσίδα διατροφής) απαιτούν ειδικές γνώσεις στο να καταρτήσει ένας γεωπόνος ένα πρόγραμμα καταπολέμησης μέσω συνταγογράφησης στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρησης καιλλιεργειών και της αειφορίας.
                        Επειδή   οι εξιδικευμένες γνώσεις και η πρακτική εμπειρία που έχουν οι συνάδελφοι – μέλη του Σωματείου  πρέπει να  αναξιοποιηθούν προτείνουμε να συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης – κατάρτισης που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο.
                   Οσον αφορά το θέμα της συνταγογράφησης θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του συνταγογράφου μόνο οι γεωπόνοι Ανώτατων Γεωπονικών Σχολών(ΑΕΙ) λόγω ανώτερης επιστημονικής κατάρτισης  και να απλοποιηθεί το σύστημα συνταγογράφησης επειδή είναι πολύπλοκο για τα ελληνικά δεδομένα και κινδυνεύει να μην εφαρμοσθεί στην πράξη. 

                                                                                                          Με  τιμή

                                                                                                        το   Δ . Σ .
       

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 17:06 | Δημήτρης Αδαμόπουλος

    Διόρθωση από προηγούμενο σχόλιο.
    Στην προσπάθεια κάποιων να εξαιρέσουν τους τεχνολόγους γεωπόνους ή γεωπονίας  από το δικαίωμα της  συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, έχω να αντιτείνω την πασιφανή καταξίωσή τους στην αγορά εργασίας, είτε ως υπαλλήλων σε εταιρείες του κλάδου, είτε ως ελευθέρων επαγγελματιών στο χώρο της αγοράς  γεωργικών φαρμάκων.
    Ως διδάσκων επί σειρά ετών σε τμήμα Γεωπονίας ΤΕΙ,  είμαι τόσο σίγουρος για την ικανότητα των Τεχνολόγων Γεωπόνων ή Γεωπονίας να ανταποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις μίας διάγνωσης παθογόνου κατάστασης  και της αντίστοιχης συνταγογράφησης του κατάλληλου φαρμάκου, που προτείνω  ειδική εξέταση για τους μελλοντικούς συνταγογράφους γεωργικών φαρμάκων στη οποία θα παίρνουν μέρος όλοι οι ενδιαφερόμενοι (πανεπιστημιακοί και τεχνολόγοι) .
    Ποιος φοβάται τη εξέταση;
    Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει οι Τεχνολόγοι  Γεωπόνοι ή Γεωπονίας είναι πανάξιοι Γεωτεχνικοί που διαπρέπουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ όπου υπηρετούν. Διαπρέπουν επίσης ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και ως μεταπτυχιακοί φοιτητές και επιστήμονες στην πατρίδα μας αλλά και στο εξωτερικό.
    Οι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι ή Γεωπονίας δεν διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με τους πανεπιστημιακούς Γεωπόνους,  αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αποποιηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από το περιεχόμενο των σπουδών τους.
    Δημήτρης Αδαμόπουλος
    Τεχνολόγος Γεωπονίας  MSc(Agr)
    Υποψήφιος Διδάκτορας University College Dublin
    Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ ΟΓΕΕΚΑ- ΔΗΜΗΤΡΑ
     
     

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:30 | Γιώργος Γεωπόνος Κρήτη

       -Στους άξονες του  Σ/Ν δεν γίνεται καμμία αναφορά στο γεγεονός ότι στη χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασχολουμένων με την γεωργ. παραγωγή είναι ή μικροπαραγωγοί ή καλλιεργητές εκτατικών ή υπερήλικες ή ετεροεπαγγελματίες ή ερασιτέχνες με την έννοια της μικροπραραγωγής γενικά, ασχολούμενοι με την<μικρή γεωργία χωρικού τύπου> για κάλυψη κυρίως οικογενειακών αναγκών. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό είναι κανόνας.
      Γι’ αυτούς, η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του μικρού κήπου ή του δένδρου ή του καλλωπιστικού είναι καθημερινότητα, που αντιμετωπίζεται κυρίως με άμεση γεωτεχνική καθοδήγηση του υπεύθυνου γεωτεχνικού και με χρήση κυρίως μικροσυσκευασιών φυτ/κών. Η εφαρμογή γίνεται με μικρά μηχανικά ή και κυρίως χειροκίνητα μέσα. 
      Εδώ είναι άνευ ουσίας η συνταγογράφηση και το συνταγολόγιο, πέραν του οικονομικού κόστους, που διαφορετικά θα είναι σημαντικό για τους <μικρούς>.
       Προτείνεται η πρόβλεψη διάκρισης και άλλης ελαστικώτερης αντιμετώπισης αυτών των κατηγοριών, πάντα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής  και προστασίας του χρήστη και της Δημόσιας Υγείας.
       Πρόταση για τους χώρους διακίνησης:
      Να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στις πραγματικές συνθήκες ασφαλούς φύλαξης , αποθήκευσης, προβολής, διακίνησης και συσκευασιών μεταφοράς.
      Ο έλεγχος των σημείων διακίνησης να γίνεται από ειδική (δημοτική πλέον) επιτροπή Δημόσιας Υγείας, με υποχρεωτική συμμετοχή Γεωπόνου, Υγειονολόγου, Περιβαλ-λοντολόγου  κλπ, και να είναι ουσιαστικός, με  έμφαση στην  πραγματική μη όχληση, την απόσταση από σημεία ενδιαίτησης και τροφίμων, την εύκολη και ασφαλή φορτοεκφόρτωση και διακίνηση, με την κατά το δυνατόν δημιουργία των κέντρων εκτός οικιστικών ζωνών, οπότε τα τυπικά στοιχεία (τοπογραφικά, κατόψεις, άδεια κλπ ) να είναι δευτερεύοντα .

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 10:26 | Γιώργος

     
    Διαβάζοντας τις μέχρι τώρα απαντήσεις, θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς είναι ο κάθε επαγγελματίας ώστε να ξεκαθαριστεί η σύγχυση και να ξεπεραστεί η κακή νοοτροπία «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις»…
    Το ότι κανένας πτυχιούχος από τα τει δεν δήλωσε την νόμιμη ιδιότητα του και όλοι χρησιμοποίησαν αυθαίρετους τίτλους που αντιποιούν το επάγγελμά φανερώνει γενικότερα προβλήματα που εντείνουν την σύγχυση αυτή.
    Μια αξίωση περί ίσων προνομίων (στην συνταγογράφηση λόγου χάρη)  ακούγεται πιο λογική όταν χρησιμοποιείται ο αυθαίρετος τίτλος «γεωπόνος τε», παρά από το να  χρησιμοποιείτο ο νόμιμος τίτλος «τεχνολόγος φυτικής παραγωγής» που τους αποδίδεται τόσο από τα πτυχία τους όσο και από  το προεδρικό διάταγμα που επικαλούνται συνεχώς.
    Μπορεί ο παραγωγός να παραπλανάται από τις αυθαιρεσίες, αλλά ελπίζω ότι δεν θα παραπλανηθεί και ο νομοθέτης.
     

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 08:48 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου περιορίζεται στη συνταγογράφηση και ξεμπροστιάζει τις προθέσεις γνωστών συντεχνιών στο να αποκλειστούν απόφοιτοι γεωτεχνικών ΑΤΕΙ από το φυσικό τους αντικείμενο και την επιτυχημένη επαγγελματική τους πορεία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει..
    Τα περί ορισμένων μόνο ειδικοτήτων και εξετάσεων σε μαθήματα μετά τη λήψη του πτυχίου είναι γελοιότητες και στάχτη στα μάτια  .
    Δάσκαλοι δίδαξαν ολόκληρες γενεές, δίδαξαν εσάς και συνεχίζουν να διδάσκουν στα σχολεία τους Έλληνες για τα 6 ποιο κρίσιμα χρόνια τελειώνοντας διετής σχολές οι οποίες ισοτιμήθηκαν σε μία νύχτα με τετραετής χωρίς εξετάσεις χωρίς πρόσθετα μαθήματα.
    Μαθηματικοί, χημικοί, οικονομολόγοι, πληρορορικάριοι και ένα σωρό άλλες ειδικότητες δεν εργάζονται στα λογιστήρια και σε χώρους παραγωγής επιχειρήσεων αλλά σε σχολεία με ανθρώπους παιδιά, χωρίς οι ίδιοι να έχουν διδαχθεί κανένα παιδαγωγικό μάθημα. Τι τους κάνουμε, τους απολύουμε, και τους γυρνάμε στα θρανία να δώσουν εξετάσεις ώστε να διεκδικήσουν ξανά τη δουλεία τους ; .
    Το μόνο που χρειάζεται είναι μηχανογράφηση και καταγραφή της διακίνησης των γεωργικών φαρμάκων.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 22:53 | Μίχος Σταύρος

                  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
           ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ
              ΓΕΩΠΟΝΩΝ (Π.Ε.Π.Τε.Γ.) 
    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
                  Γερωνυμάκη 48   Ηράκλειο Κρήτης
                         Τηλ.- fax : 2810 343961  
                         email : pepteg@otenet.gr
                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                       Ηράκλειο:  3/9/2010
                                                                                                                           Αριθμ. Πρωτ. : 60
     
    Αξιότιμε κ Υπουργέ,
    Στα πλαίσια της δημόσιας  Διαβούλευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσον αφορά τη συνταγογράφηση και εμπορία γεωργικών φαρμάκων, το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ και τα σχέδια βελτίωσης έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
    1.      Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα (Ν. 2916/2001, Ν. 3794/2009, Ν. 3549/2007) η Ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δυο ισότιμους –παράλληλους τομείς: την Πανεπιστημιακή και την Τεχνολογική εκπαίδευση.
    2.      Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των αποφοίτων των ΤΕΙ συνεχώς υποβαθμίζονται από τις συντονισμένες πιέσεις συντεχνιών (ΓΕΩΤΕΕ, Σύλλογοι Γεωπόνων Π.Ε.) και την ανοχή της πολιτείας.
    3.      Οι 25000 πτυχιούχοι των Γεωπονικών τμημάτων των ΤΕΙ, μετά από 27 χρόνια παρουσίας στην αγορά δεν έχουν θεσμική επιμελητηριακή εκπροσώπηση, ούτε μέσω δικών τους επιστημονικών και εκπαιδευτικών ενώσεων, ούτε μέσω των υπαρχόντων επιμελητηρίων.
    4.      Οι εργαζόμενοι πτυχιούχοι ΤΕ Γεωπόνοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι και συνεταιριστικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, έχουν αποδείξει  όλα αυτά τα χρόνια που είναι στην αγορά εργασίας, ότι έχουν την αμέριστη εμπιστοσύνη και εκτίμηση των ελλήνων παραγωγών. Είναι καιρός να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις σε βάρος των ΤΕ Γεωπόνων απ’όπου κι αν αυτές προέρχονται.
    Κατόπιν όλων αυτών γίνεται αντιληπτό ότι ο παραγκωνισμός και ο αποκλεισμός των συναδέλφων από το παραπάνω νομοσχέδιο (αλλά και από τα επόμενα που θα ακολουθήσουν) θα αποτελέσει ταφόπλακα στα όνειρα και τις προσδοκίες 350.000 αποφοίτων όλου του τεχνολογικού τομέα της χώρας μας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να σταματήσει να ανακοινώνει και να προωθεί μονομερώς ρυθμίσεις υπέρ των μελών του ΓΕΩΤΕΕ, καθιστώντας στην πράξη το Γεωτεχνικό επάγγελμα κλειστό.
     
     
     
     Σταύρος Μίχος 
                  Πρόεδρος
    Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων  Τεχνολόγων  Γεωπόνων Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης
     

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 21:03 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Δεν μπορώ να καταλάβω τι μας ζητείτε να σχολιάσουμε. Το Νομοσχέδιο δεν υπάρχει και μας θέτουν κάποιες βασικές διατάξεις σαν περίληψη εκθέσεως. Συζητάμε για την συνταγολόγηση, το ποιος θα έχει το δικαίωμα συνταγογράφισης, την διαχείριση των φαρμάκων και των συσκευασιών τους, την εφαρμογή των γεωργ. φαρμάκων κ.α. και όλοι έχουμε υπόψη μας κάποια σχέδια νόμου που έχουμε δει κατά καιρούς σε διάφορα site.
    Ποιο είναι το επίσημο νομοσχέδιο επί του οποίου μας ζητείτε η άποψη μας;
    Δώστε μας κάτι να συζητήσουμε, να θέσουμε τις θέσεις μας, θετικές ή αρνητικές και τις προτάσεις μας. Μην κάνετε τα ίδια όπως στην διαβούλευση για τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης που τα περισσότερα θα ερχόντουσαν με υπουργικές αποφάσεις στην θέση της υπουργικής απόφασης που υποτίθετε οτι σχολιάζαμε.
    Εύχομαι ο νέος υπουργός να πάρει πίσω αυτή την διαβούλευση, που δεν έγινε ποτέ γιατι δεν υπήρχε υποκείμενο διαβούλευσης, και να θέσει μια νέα αρχή με γνωστό νομοσχέδιο επί του οποίου να κάνουμε τις προτάσεις μας.
    Εύχομαι ο νέος υπουργός να μην θεωρήσει ότι με αυτή την «διαβούλευση» έκλεισε ο κύκλος για το σοβαρό θέμα των γεωργικών φαρμάκων και να προχωρήσει σε οριστικοποίηση των θέσεων, που η προηγούμενη του είχε, αλλά εμείς δεν τις ξέραμε.
    Ευχαριστώ
    Φίλιππος Νίκας
    Γεωπόνος
     
     

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 13:03 | ΔΑΓΓΑΣ ΤΑΚΗΣ

       Σταυροδρόμι 7 Σεπτεμβίου 2010
                                                                                                 Αρ. Πρωτ: 252
    Δάγγας Τάκης
    Γεωτεχνικός – MSc Φυτοπαθολόγος
     
     
    Προς,
     
    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
     
    Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα, και ως μέλος του ΓΕΩΤΕΕ  θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω:
    Κυρία Υπουργέ,
     
    Η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται από Γεωτεχνικούς ( Γεωπόνους ΠΕ,ΤΕ & Δασολόγους ) οι οποίοι τεκμηριωμένα :
     

    Εργάζονται σε καταστήματα φυτοφαρμάκων ως υπεύθυνοι επιστήμονες, δίνουν γραπτές & προφορικές  οδηγίες (//συνταγές// εφαρμογών για τα φυτοφάρμακα ) στους αγρότες και έχουν την ευθύνη για την  ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.   
    Εργάζονται σε υπηρεσίες φυτοπροστασίας του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και έχουν την ευθύνη για τα προγράμματα της φυτοπροστασίας & των  εφαρμογών.
    Έχουν ειδίκευση MSc, PhD σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα                   (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ) .
    Εργάζονται ως Γεωτεχνικοί Σύμβουλοι – Γεωργικοί Σύμβουλοι και στις τρεις θεματικές ενότητες, Περιβάλλον, Φυτό Υγεία – Φυτοπροστασία, Ορθές Γεωργικές & Περιβαλλοντικές Πρακτικές.
    Είναι πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Πανεπιστημιακών & ΤΕ Σχολών είτε Τμημάτων με κατεύθυνση είτε ειδίκευση σε ένα από τα επιστημονικά πεδία (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ). 

     
     Η εκπαίδευση των Γεωτεχνικών που εμπλέκονται στη φυτοπροστασία θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον )  και από έμπειρους Γεωτεχνικούς των εφαρμογών και Ειδικούς στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον :

     

    Στο χωράφι, στα σημεία γέμισης & παρασκευής ψεκαστικού διαλύματος, στα σημεία συγκέντρωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασίας, στα σημεία φύλαξης των φυτοφαρμάκων από τους καλλιεργητές, από έμπειρους Γεωτεχνικούς Ειδικούς στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον.
    Στα εργαστήρια με επιστημονικό αντικείμενο τη φυτοπαθολογία, το έδαφος, το περιβάλλον, τα υπολείμματα φππ
    Στους χώρους παραλαβής, συσκευασίας και διατήρησης  των αγροτικών προϊόντων

     
    Η εκπαίδευση των καλλιεργητών – ψεκαστών θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον ) από τους Γεωτεχνικούς που εμπλέκονται με τη φυτοπροστασία  στα παρακάτω θέματα :
    ·         Chemical & biological control
    ·         IPM- ICM
    ·         Προστασία του εργαζόμενου στα χωράφια, του καταναλωτή αγροτικών προϊόντων του περιβάλλοντος
     
     
     
     
     
    Θα πρέπει να εξασφαλίζεται με πολιτική δέσμευση ότι:
    ·         θα αξιοποιηθούν οι ειδικοί Γεωτεχνικοί  επιστήμονες -MSc, PhD στα επιστημονικά πεδία ( Φυτοπροστασία, Φυτοπαθολογία, Εντομολογία, Chemical & Biological Control )  
    ·         δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά  σε καμία  περίπτωση ο παραγωγός – καλλιεργητής για την εφαρμογή του σχεδίου 
    ·         οι τιμές των  φυτοφαρμάκων και όλων των αγροτικών εφοδίων άμεσα να μειωθούν με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας  των αγροτικών προϊόντων 
     
     
    Σας καταθέτω την εμπειρία  μου και το βιογραφικό μου
     
    Ασκώ το επάγγελμα  του Επιστήμονα Γεωτεχνικού στο χώρο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, και το Περιβάλλον σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία

     

    Επιστήμονας Γεωτεχνικός,  Δασολόγος -Περιβαλλοντολόγος με Ειδικότητα ( MSc, by research ) στη Φυτοπαθολογία – IPM & Biological Control (αριθ. Μητρώου ΓΕΩΤΕΕ-2-03204).                        

    Τίτλος μεταπτυχιακού διπλώματος : «Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green housegrown crops». University of Aberdeen, 9 May 2002 &  αρθμ. Πρωτ. ΔΙΚΑΤΣΑ 23264 26/8/2002.

     

    Επιστημονικός Υπεύθυνος για τις Άδειες Λειτουργίας :

    –          Φυτό φαρμακείου με Αριθ. Πρωτ.14314 Π.Σ  της Δ/σης Γεωργίας Γιαννιτσών,
    –          Λιπασμάτων τύπου Α με αρθ. μητρ. 713,
    –           Επαγγελματικού εργαστηρίου εδαφολογίας –φυτοπαθολογίας Φ.14,2/1446/3/1172,
                                 και για τις Οδηγίες Εφαρμογών και Επίβλεψης προς τους Καλλιεργητές.               

     

    Επιβλέπω αγροτεμάχια και  δίνω γραπτές Οδηγίες στους Αγρότες και Γεωπόνους  για τη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, το Περιβάλλον σύμφωνα με τη GAP, το Πρωτόκολλο GLOBALGAP και τo εθνικό  Πρότυπο Agro 2,
    Εκπαιδεύω Αγρότες και Γεωπόνους στο χώρο της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας ( IPM), του Biological control, της Θρέψης και του Αγροτικού Περιβάλλοντος,
    Σύμβουλος  Ποιότητας – Πιστοποίησης, στην ανάπτυξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την τεκμηρίωση του, την εσωτερική επιθεώρηση, την εκπαίδευση των καλλιεργητών, και είμαι ο συντάκτης  των σχεδίων διαχείρισης και οδηγιών,  σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2, με την ιδιότητα του Επιστήμονα  Γεωτεχνικού – Φυτοπαθολόγου & Ειδικού στο ( IPM – ICM ) στις παρακάτω επιχειρήσεις

    ·         Natural Balance Ο.Ε (certificate and contract code number: 2/072-02293.06/1.0 – Agrocert),
    ·         Αγροτικός Συνεταιρισμός Ειρηνούπολης  ( certificate and contract code number:  46AG/25.10.06 -Eurocert),
    ·         Natural Balance BG,  Plovdiv – Boulgaria ( certificate No : 41AG/20.07.2006 – Eurocert),
    ·         Αβραάμ Αντώνιος & Βασίλειος (certificate and contract code number: 78AG/08.11.2007  – Eurocert )
    Επικεφαλής  στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2 για τις επιχειρήσεις  Natural Balance Ο.Ε & Natural Balance BG  PlovdivBoulgaria.
    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο  GLOBALGAP, και Φορέα Πιστοποίησης τη Eurocert    
    Εσωτερικός  Επιθεωρητής  για την Πιστοποιημένη επιχείρηση  ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε
    Σύμβουλος  & Επιβλέποντας  για τις Πιστοποιημένες επιχειρήσεις :

    Τσόπρα Αγγελική ( τομάτα υπαίθρου) 
    Radostin Rousev ( Sliven – Bulgaria, peaches )   
    Καραγιαννίδης Θεόδωρος ( Ειρηνούπολη Ημαθίας, ροδακινιά, μηλιά, δαμασκηνιά ) 

     

     

    Κόβω τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για όλες τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και φορολογούμε από το Ελληνικό κράτος

     
    Ασχολούμαι με την Έρευνα στο χώρο της Θρέψης, της Φυτό Υγείας της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας & Biological Control με δημοσιεύσεις & συνεργασίες:
    Traianos Daggas
    Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green house – grown crops
    University of Aberdeen 9 May 2002.
    Traianos Daggas, Barrie Seddon, Steve Woodward.
    Effective disease control on tomato and cucumber glasshouse crops by the combination of bacteria biological control agents.
    Proceedings of Seventh meeting of the WG :Influence of a-biotic and biotic factors on biocontrol agents  (  22-25 May 2002 Kusadasi, Turkey).
    Kavvadias V.,  Daggas Tr., Paschalidis Chr.,  Effect of the Ca and N fertilization on the growth and nutrition of greenhouse tomato. Proceedings of the 22th National Conference of Horticultural Crops, 19th -21s October 2005, University Conference Center of Patra, Patra, Greece.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Βορίου στην απόδοση και θρεπτική κατάσταση της ροδακινιάς, ποικιλίας  Andross, στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών, 23Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Χανιά 23-26/10/07.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Ασβεστίου & Βορίου στην απόδοση και ποιότητα καρπού μηλιάς στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών,  24Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Βέροια  20-23/10/09.
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Effect of B application on yield, quality and nutritional status of peach cultivar «Andross» In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1573, p 45).
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Seasonal variation in yield fruit quality and nutritional status of greenhouse tomato under different fertilization management plans In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1574, p 46).
     
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε –  Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών (Ι.Ε.Α.) Α.Π. 412/2-2-2007 και αφορά το Ερευνητικό Έργο με τίτλο: «Γονιμότητα εδαφών και επίδραση του ασβεστίου και βορίου στη θρεπτική κατάσταση, απόδοση και ποιότητα καρπού της ροδακινιάς και μηλιάς στην περιοχή Ειρηνούπολης, Ν. Ημαθίας στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών»
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ι.Ε.Α.)  στη σύνταξη του συγγράμματος  :  // Κώδικες  Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για τον κάμπο  της Ειρηνούπολης//
    Συνεργασία της Natural Balance –Δάγγας Τραϊανός με το ΕΘΙΑΓΕ (Ι.Ε.Α) στο ερευνητικό έργο:
    Research work Pesticide Risk Assessment and Management at various scales in WP 6.1
     // Piloting and validation at the frame – scale tools //.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 08:32 | ΠΛΙΑΣΣΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

    Σχετικά με τη διαχείριση των υλικών συσκευασίας:

    1. Για να γίνει σχόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι προτείνει το σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες χειρισμού των υλικών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων.
    2. Πάντως εάν συνεχιστεί η τακτική του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να θεωρεί ότι οι χρήστες των φαρμάκων ξεπλένουν 3 φορές τη συσκευασία, οπότε αυτή καθίσταται μη επικίνδυνο απόβλητο,  τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι πολύ άσχημα για το Περιβάλλον.
    3. Οι συσκευασίες αυτές θα πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.
    4. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση η διαχείριση των συσκευασιών αυτών να γίνεται από τους Δήμους μαζί με τα αστικά στερεά απόβλητα ή μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί-γυαλί-πλαστικό-μέταλλο). Είναι έγκλημα.
    5.Το κόστος της διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων πρέπει να το επιβαρυνθούν οι παραγωγοί και οι χρήστες των φαρμάκων. Θα πρέπει να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες και οι εισαγωγείς των γεωργικών φαρμάκων να συστήσουν φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των συσκευασιών αυτών, όπως γίνεται με τους εμπόρους ελαστικών αυτοκινήτων, τις μπαταρίες, κ.λ.π.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 01:37 | Γιαννης

    Το σημαντικό θέμα της συνταγογραφησης θα τριξει θεμέλια κοινωνικού συστήματος. Ας μη  ξεγελιώμαστε συνταγογράφηση(καταστήματα γεωργικών εφοδίων) κάνουν οι τεχ. Γεωπόνοι εδώ και χρόνια, αν μη τη άλλο επιτυχημένα ειδάλως δεν θα ήταν μοιρασμένοι 50%-50% με τους Γεωπόνους των πανεπηστημίων. Ακόμα και αρκετοί πανεπιστημιακοί γεωπόνοι το αποδέχονται.
    Γιάννης: τεχ. Γεωπόνος

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 20:27 | ΤΑΚΗΣ

    Μετά την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, της ελληνικής γεωργίας, όπως:
    α)         της επικαιροποίησης του ΟΣΔΕ(γνωστότερης ως ψηφιοποίησης), όπου, με τη βοήθεια των κομμωτριών της ΑΓΡΟΓΗΣ ΑΕ και του ¨εξειδικευμένου προσωπικού¨ των Ενώσεων, δημιουργήθηκε και παραδόθηκε στo Υπουργείο(αλήθεια ποιος το παρέλαβε;), ένα πολύτιμο εργαλείο, διαχείρισης, χρήσεων γης (άραγε γνωρίζουν ότι είναι λανθασμένο σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι ήταν το προηγούμενο;)
    β)         και του ΕΛΓΑ, που με βάση το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται, ριζικά, οι βασικές αιτίες, δημιουργίας ελλειμμάτων του οργανισμού(ο βασικότερος, από ότι φαίνεται, ήταν οι προσλήψεις Γεωπόνων ΠΕ οκτάμηνης σύμβασης, κατά το παρελθόν και η μετατροπή τους σε δίμηνες κατόπιν πιστοποίησης!!!).
     
    Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να λυθεί και το πρόβλημα της μη Ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων με το παρόν νομοσχέδιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Νομοσχέδιο, δικαίωμα στο να συνταγογραφούν, να εμπορεύονται(λιανική-χονδρική) και να εμπλέκονται καθοιονδήποτε τρόπο στο κύκλωμα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν μόνο οι Γεωπόνοι, απόφοιτοι του τμήματος Φυτικής Παραγωγής(ΦΠ) καθώς και κάποια αντίστοιχα ΤΕΙ. Με τον τρόπο αυτό, αφαιρούνται, αιφνιδιαστικά, νομικά αυθαίρετα και αυταρχικά, κεκτημένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά, καθορίζονται απ’ το Π.Δ.344/2000 των Γεωπόνων που αποφοίτησαν από τα υπόλοιπα τμήματα των Γεωπονικών Πανεπιστημίων, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός και δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια, για το αν έχουν πάρει το πτυχίο τους ή αν αυτή τη στιγμή φοιτούν σε κάποιο τμήμα του Πανεπιστημίου, και τους μετατρέπουν ¨Εν μία νυχτί¨ σε γεωπόνους άνευ επαγγελματικών δικαιωμάτων.
     
    Νομίζετε ότι με 9 μέρες διαβούλευσης μπορείτε να λύσετε προβλήματα που έχουν δημιουργήσει, οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί και οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί, τόσων ετών, στο εκπαιδευτικό σύστημα; Τι θα γίνει με όλους εμάς τους απόφοιτους των υπόλοιπων πανεπιστημιακών Γεωπονικών Τμημάτων, που έχουμε λάβει πτυχίο Γεωπόνου, ισότιμό έως τώρα με αυτό της ΦΠ; Ποιος, στα αλήθεια, υποψήφιος φοιτητής θα αποφασίσει, στο μέλλον, να φοιτήσει σε Πανεπιστημιακά τμήματα των 100-120 μαθημάτων, προκειμένου να πάρει έναν τίτλο άνευ επαγγελματικών δικαιωμάτων;
     
    Τα Πανεπιστημιακά τμήματα αποδίδουν στους αποφοίτους τους, τίτλο σπουδών, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Οποιαδήποτε αλλαγή μεταβάλλει τα δικαιώματα, αυτά, θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μη θίγει όσους έχουν αποφοιτήσει ή φοιτούν αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα να είναι γνωστή και σαφής σε όσους θα επιλέξουν να φοιτήσουν στα τμήματα αυτά, στο μέλλον.
     
    Αναδιαρθρώστε τα Πανεπιστημιακά τμήματα και τα προγράμματα σπουδών τους, κάντε σαφή τα δικαιώματα και τους τίτλους σπουδών που παρέχουν και μετά προχωρήστε σε πλήρη διαχωρισμό του ποιος απόφοιτος θα δίνει φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ποιος λιπάσματα, ποιος θα ασχολείται με το Ζωικό κεφάλαιο, ποιος θα ασχολείται με συστήματα άρδευσής, ποιός θα κάνει μελέτες κτλ.
     
    Όσο για τις υπόλοιπες διατάξεις του Νομοσχεδίου, μόνο νευρικό γέλιο μπορεί να προκαλέσει η πρόθεση να πιστοποιούνται οι Γεωπόνοι από το ανύπαρκτο ΓΕΩΤΕΕ και η πεποίθηση ότι οι αγρότες με ευχολόγια και 20ωρα σεμινάρια, τα οποία θα πληρώνουν, θα αποκτήσουν συνείδηση σωστού καλλιεργητή. Οι μόνοι, που ενδεχομένως, έχουν λόγω να χαίρονται, είναι οι ιδιωτικές εταιρίες και ενδεχομένως η ΠΑΣΕΓΕΣ(τείνει να αντικαταστήσει τις δομές του Υπουργείου), οι οποίες θα αναλάβουν να πιστοποιούν «επαγγελματίες ψεκαστές» και «χρήστες»(στο σύνολο τους οι αγρότες) έναντι αμοιβής.
     
     
    Γεωπόνος Α.Φ.Π & Γ.Μ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 20:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΓΕΩΠΟΝΟΣ Α.Ε.Ι)

    Απλά και ξεκάθαρα πράγματα:
    – Δικαίωμα συνταγογράφησης να δοθεί σε γεωπόνους (ανεξαρτήτως ειδικότητας) ιδιώτες ή του δημοσίου  και τεχνολόγους γεωπόνους φυτικής παραγωγής  ιδιώτες ή του δημοσίου μετά από επιτυχή εξέταση σε μαθήματα σχετικά με την φυτοπροστασία.
    – Οι γεωπόνοι του δημοσίου να μη έχουν δικαίωμα αμοιβής γιατί το όλο εγχείρημα θα ξεφύγει εκτός ελέγχου.
    – Η συνταγή να αναφέρεται σε δραστική ουσία και όχι σε εμπορική ονομασία γιατί αλλιώς οι εταιρίες θα δίνουν μίζες και δωράκια στους συνταγογράφους όπως γίνεται σήμερα με τους γιατρούς.
    – Να υπάρχει ενιαία τιμή στα γεωργικά φάρμακα όπως και στα φαρμακεία για να μην υπάρχουν παζαρέματα και διακίνηση μαύρου χρήματος.
    – Να μην ανακατευτούν πολλές συντεχνίες, φορείς , οργανισμοί κ.τ.λ γιατί δεν θα γίνει τίποτα.
    Με εκτίμηση ένας γεωπόνος που πέρασε τόσο από το δημόσιο (Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. εκτιμητής ΕΛΓΑ, εκπαιδευτικός)  όσο και από τον ιδιωτικό τομέα (εμπορία και μελετητής) και τώρα διδάσκει.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 20:49 | Τσαγκαράκης Εμμανουήλ

     Για να μην μένουν κενά και δημιουργούνται φρούδες ελπίδες και κάλπικες εντυπώσεις από τους γνωστούς «υπερασπιστές» και αιώνιους τιμητές του αγροτικού χώρου, θα πρέπει εκ μέρους του Υπουργείου να διευκρινιστεί μια και καλή το θέμα των συνταγογράφων. Ποιοι θα μπορούν να συνταγογραφούν με άλλα λόγια. Επίσης επί του άρθρου 5 ΄έχω την αίσθηση πως η θέσπιση της κατάρτισης και των πιστοποιητικών πρέπει να γίνει με εναν τρόπο οργανωμένο και να συμβαδίζει με αυτον της Ευρώπης, μιας και θέλουμε να αντιγράψουμε να αντιγράψουμε τα πάντα, και με νόμιμες και αδιάβλητες μεθόδους. Επί του άρθρου 12 η άποψή μου είναι πως θα πρέπει να θεσπιστεί ενα ανώτατο ποσοστό κέρδους στα καταστήματα ώστε να διασφαλιστεί μια τιμή προσιτή στον παραγωγό αλλά και ενα ικανοποιητικό εισόδημα στον καταστηματάρχη κατά τόπους.    
     

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 16:50 | Αλεξης Ελευθεριαδης

    Στην δημοσια διαβουλευση πρεπει να συμμετεχουν γνώστες του αντικειμενου. Οι δημοσιοι υπαλληλοι δεν εχουν καμια σχεση με το αντικειμενο. Πολλοι απ’αυτους «μυρισαν» ισως μαυρα χρηματα ή απλα θελουν να καρπωθουν και αυτο το κομματι της οικονομιας. Ο αρμοδιος στο να συνταγογραφησει φυτοφαρμακα ειναι ο ιδιοκτητης επιχειρησης αγροτικων εφοδιων που εχει αδεια πωλησης φυτοπροστατευτικων σκευασματων (με 5ετή τουλαχιστον πειρα στην συγκεκριμενη θεση) και ο υπευθυνος γεωπονος (αν υπαρχει) σε επιχειρησεις εμποριας αγροτικων εφοδιων με αδεια πωλησεων φυτοπροστατευτικων σκευασματων.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 14:37 | Γιώργος

    Μια βασική παράμετρος για την σωστή οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στην χώρα μας, είναι και η διάκριση των ρόλων στους επαγγελματίες του χώρου.
    Να αφήσουμε την ισοπεδωτική νοοτροπία «όλα ίσα και όμοια» και να αποδοθούν οι αρμοδιότητες ανάλογα με τις σπουδές και όχι οποιοδήποτε άλλων κριτηρίων.
    Ακούω από πολλούς πτυχιούχους τμημάτων φυτικής παραγωγής των ΤΕΙ να αυτοπροσδιορίζονται παντελώς αυθαίρετα ως «τεχνολόγοι γεωπόνοι» ή ως «γεωπόνοι τ.ε», όροι που υιοθέτησαν από μόνοι τους χωρίς να αναφέρονται στα πτυχία τους ή σε κάποιο νόμο. Σε αυτό φέρει ευθύνη και το ΓΕΩΤΕΕ που δεν κινήθηκε νομικά εναντίον τους για παραποίηση επαγγέλματος.
    Αν όντως θέλουμε να εναρμονιστούμε με την Ε.Ε,  θα πρέπει να υιοθετήσουμε και τους διακριτούς ρόλους που δίνουν τα κράτη της Ε.Ε στους επαγγελματίες του χώρου ανάλογα με το επίπεδο σπουδών τους. Σε όλα κράτη που ισχύει η συνταγογράφηση, συνταγές γράφει ο πτυχιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κανένας άλλος.
    Εξάλλου, ποιός ο λόγος να τελειώσει κάποιος μια πενταετή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ σχολή εάν μπορεί να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα τελειώνοντας μια τεχνολογική?
     

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 13:48 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΛΥΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 344/2000 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ.

    ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ.

    ΕΙΜΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ ΕΧΩ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

    ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
    ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι (ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ)
    ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΙΙ (ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ)
    ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
    ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
    ΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ
    ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
    ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι
    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
    ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ
    ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
    ΟΙΚΟΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
    ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΖΩΟΛΟΓΙΑ
    ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ
    ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ Ι
    ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)
    ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ (ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)
    ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)
    ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ (ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ). Κ.Α

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 10:11 | ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΑΣ

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:1627421319 -2147483648 8 0 66047 0;} @font-face {font-family:Calibri; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:»»; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;} p.a, li.a, div.a {mso-style-name:»Παράγραφος λίστας»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-language:EN-US;} p.aCxSp3A03C13CE3C43BF, li.aCxSp3A03C13CE3C43BF, div.aCxSp3A03C13CE3C43BF {mso-style-name:»Παράγραφος λίσταςCxSpΠρώτο»; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-language:EN-US;} p.aCxSp39C3B53C33B13AF3BF, li.aCxSp39C3B53C33B13AF3BF, div.aCxSp39C3B53C33B13AF3BF {mso-style-name:»Παράγραφος λίσταςCxSpΜεσαίο»; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-language:EN-US;} p.aCxSp3A43B53BB3B53C53C43B13AF3BF, li.aCxSp3A43B53BB3B53C53C43B13AF3BF, div.aCxSp3A43B53BB3B53C53C43B13AF3BF {mso-style-name:»Παράγραφος λίσταςCxSpΤελευταίο»; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1209799863; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-860342784 67633169 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179;} @list l0:level1 {mso-level-text:»%1\)»; mso-level-tab-stop:72.0pt; mso-level-number-position:left; margin-left:72.0pt; text-indent:-18.0pt;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:»Times New Roman»;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}


    1) Να γίνεται αυστηρός έλεγχος για παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων
    2) Να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση & το εθνικό συνταγολόγιο στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα άμεσα αρχές του 2011
    3) Τα τιμολόγια γεωργικών εφοδίων (σπόρια-λιπάσματα-φάρμακα) να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προσκομίζονται σε ΕΑΣ – Εφορίες ώστε να έχουνε οι αγρότες επιστροφή ΦΠΑ -πιστοποιημένη φυτοπροστασία- και μόνο για τα εγκεκριμένα φάρμακα. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι πληρωμές των καταστημάτων να γίνεται μέσω αγροτικής τραπέζης-όπως γίνεται και με ΕΑΣ.
    4) Επίσης να κόβεται υποχρεωτική απόδειξη για την επίσκεψη γεωπόνου στο χωράφι του παραγωγού η οποία θα εκπίπτει από την εφορία. Έτσι και ο αγρότης θα είναι ευχαριστημένος και το κράτος θα έχει είσπραξη επιπλέον ΦΠΑ. Η οποία θα είναι διαφορετική από αυτή της συνταγογράφησης
    5) Απαγόρευση των GMOS’-γενετικά τροποποιημένων και προώθηση στην Ελλάδα της Ολοκληρωμένης & Βιολογικής γεωργίας διαμέσου των γεωπόνων ιδιωτικού & δημοσίου τομέα
    6) Να επανεξεταστεί το θέμα των εγκρίσεων γεωργικών σκευασμάτων ανά καλλιέργεια. Υπάρχουν καλλιέργειες που δεν υποστηρίζονται από σκευάσματα. Δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να εφαρμοστούν συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ενώ και οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εμπειρικά σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες. Πρέπει, επίσης, το σύστημα εγκρίσεων να εκσυγχρονιστεί και να επιταχυνθούν οι όλες διαδικασίες, προς όφελος, όχι των εταιριών, αλλά της ποιότητας. Στο σημείο αυτό, πρέπει να εξεταστούν και οι εγκρίσεις κάποιων σκευασμάτων, όσον αφορά τις καλλιέργειες στόχους. Δεν μπορεί για συγκεκριμένο σκεύασμα και για συγκεκριμένη καλλιέργεια να υπάρχει έγκριση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και να μην υπάρχει στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο παραγωγός που εξάγει την παραγωγή του να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ενώ αυτός που την προωθεί στην τοπική αγορά όχι.
    7) Πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση και το θέμα του AGROCERT και των πιστοποιήσεων που κάνει. Πλέον τα εθνικά πρότυπα πιστοποίησης χρησιμοποιούνται μόνο όταν τίθεται το θέμα των επιδοτήσεων, ή όταν μπαίνουν οι επιχειρήσεις σε επιδοτούμενα προγράμματα για πιστοποίηση. Δυστυχώς, δεν έχουν καμιά αξία στην αγορά. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε να μην επιλέγονται διεθνή πρότυπα πιστοποίησης, όταν συνδέεται άμεσα η παραγωγή με την αγορά.
    ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΣTHN ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
    ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΑΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 00:09 | ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αγαπητοί συνάδελφοι-σες, ας ελπίσουμε ότι ο νόμος ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΤΡΥΠΕΣ και μετά όλα τα άλλα τα συζητάμε. Όλες οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σαν αρχή τους, έχουν τα βιολογικά-οργανικά σκευάσματα και μετά εφόσον δεν λειτουργήσουν ή η προσβολή είναι μεγάλη, τότε και μόνον τότε γίνετε η χρήση συμβατικών χημικών. Εμείς εδώ? Μάλλον ρητορική ερώτηση έκανα. Άρα πρώτα χρειαζόμαστε παιδεία, ενημέρωση, διάχυση και μετά πλαίσιο και κανόνες. Μου είναι αδιανόητο να συνταγογραφεί ο κάθε γεωπόνος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που δεν έχει ιδέα από φυτική παραγωγή, εντομολογία και γενικότερα βασικές φυτοπροστατευτικές γνώσεις. Που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το έγκαυμα του ήλιου από τον φυλλοκνίτη, τον τετράνυχο από τον περονόσπορο και ένα σωρό άλλα. Όλοι δίνουν φάρμακα χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται και αν χρειάζεται ένα φυτό. Απλά το δίνουν……. Χωρίς λοιπόν την στοιχειώδη βασική εκπαίδευση ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα πρέπει να γράφει φάρμακα. Είμαι τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και ασχολούμαι με την εκπαίδευση ΑΜΕΑ. Είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το ΕΚΕΠΙΣ και τελειώνω το ΜΑΣΤΕΡ μου στην εκπαίδευση ενηλίκων. Έτσι έχω την ευκαιρία να συναναστρέφομαι με πάρα πολύ κόσμο και να βλέπω τον κακό χαμό που γίνεται με τα φάρμακα. Αυτός που συνταγογραφεί θα πρέπει να ελέγχεται για το τι γράφει και να υπάρχουν και ποινές σε περίπτωση κακής χρήσης.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 19:15 | Βαρδαλαχάκης Εμμανουήλ

    Σχολιάζοντας το παραπάνω ΓΕΝΙΚΟ πλαίσιο για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, ως τεχνολόγος γεωπόνος εργαζόμενος στη διαδικασία των εγκρίσεων αλλά και ως γνώστης του πρωτογενούς τομέα θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
    1) Η δυνατότητα σωστής παρακολούθησης-καθοδήγησης κάποιας αγροτικής μονάδας ως επιβλέπων γεωπόνος είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία. Ειδικά όταν μιλάμε για παραγωγές οι οποίες προορίζονται για εξαγωγή, οι οποίες πρέπει να είναι πιστοποιημένες (Eurepgap .Tesco, κτλ) όπου τα πράγματα αλλάζουν κάθε χρόνο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Τα mrl αλλα και τα formulations των σκευασμάτων αλλάζουν συνεχώς οπότε η χρησιμοποίηση αλλά και η μίξη μεταξύ τους είναι κάτι πολύ σημαντικό.
    2)Επειδή κάποιος έχει πτυχίο Γεωπόνου ή Τεχνολόγου Γεωπόνου αλλά δεν έχει ακολουθήσει τις εξελίξεις η δεν έχει σχέση με το πρωτογενή τομέα, δε σημαίνει ότι μπορεί να καθοδηγήσει σωστά κάποιον παραγωγό.
    3)Η παρουσία αυτού που θα συνταγογραφεί στο χωράφι είναι απαραίτητη αλλιώς μιλάμε σαν το γιατρό που κάνει διάγνωση στον ασθενή από το τηλέφωνο.
    4)Θα πρέπει επιτέλους να συσχετιστεί το πρόγραμμα σπουδών με το αντικείμενο εργασίας. Αυτός ο οποίος θα συνταγογραφεί είναι απαραίτητο να έχει διδαχθεί φυτοπροστασία-φαρμακολογία.
    5)Ένα μεγάλο μέρος -αν όχι το μεγαλύτερο, των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, ανήκει η απασχολεί επί 20 και πλέον χρόνια Τεχνολόγους Γεωπόνους, οι οποίοι είναι επιβλέποντες γεωπόνοι σε εξαγωγήσιμες παραγωγές (Τυμπάκι, Ιεράπετρα, κτλ). Αν παραδεχτούμε οτι τοσα χρόνια ειχαμε αφήσει ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ να διαχειρίζονται τετοια σκευάσματα (αρα και τις Ελληνικές εξαγωγές) τότε κάποιοι θα πρέπει να ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΑ. 
     
     

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 17:40 | ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κυρία Υπουργέ
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό για θέματα που   έχουμε αργήσει απελπιστικά . Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ (των 15) που δεν έχουμε πιστοποιημένους  χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων , δεν έχουμε εναρμονισμένη τη νομοθεσία για τη διαχείριση των κενών συσκευασίας, δεν έχουμε ούτε εθελοντικό ούτε υποχρεωτικό έλεγχο καλής λειτουργίας των ψεκαστικών μηχανημάτων. Τα παραπάνω είναι νομοθετικά καθιερωμένα στις άλλες χωρες της ΕΕ  εδώ και 20 χρόνια .
    Η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να είναι σταθερή επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων .
    Οι απαιτήσεις της κοινωνίας για υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας  διευρύνονται .Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα πρέπει και μπορούν να είναι ταυτόσημα με την ασφάλεια και την ποιότητα . Δεν ελέγχουμε ούτε μπορούμε να επηρεάσουμε καμία αγορά αγροτικών προϊόντων ποσοτικά . Μπορούμε όμως να έχουμε βιώσιμο μέλλον μόνο αν κατανοήσουμε την αναγκαιότητα για σαφή ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας  , μόνο αν απεγκλωβιστούμε από τη θεοποιημένη ποσοτική γεωργία και τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων
    Βασική παράμετρος ποιότητας είναι και η ορθολογική χρήση όλων των μέσων και εφοδίων παραγωγής και ειδικά των γεωργικών φαρμάκων .Η θεσμοθέτηση της επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των αγροτών -χρηστών στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι αδήριτη ανάγκη πλέον , δεδομένου ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί σήμερα δεν αισθάνονται την ανάγκη να καταρτισθούν και ότι η συστηματική  και οργανωμένη κατάρτισή τους είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη ( για κάθε 1 Έλληνα αγρότη που καταρτίζεται αντιστοιχούν 25 Ισπανοί ή 45  Ολλανδοί ).
    Η φυτοπροστασία είναι εργασία που απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα ,γνώσεις και δεξιότητες .Η εφαρμογή των αρχών της ορθής φυτοπροστασίας είναι αδύνατη χωρίς ικανούς και άρτια καταρτισμένους αγρότες .     Η νοοτροπία που κυριαρχεί σήμερα οδηγεί σε υποτίμηση ή άγνοια του κινδύνου – η άγνοια και η αλόγιστη χρήση βάζουν σε κίνδυνο πρωτίστως την υγεία των ιδίων των αγροτών – είναι ομάδα με υψηλότατο δείκτη κακοήθων νεοπλασμάτων .
    Η εναρμόνιση της Εθνικής με την κοινοτική Νομοθεσία ( οδηγία 2009/128/ΕΚ ) πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και η υλοποίηση ακόμη γρηγορότερα  και μάλιστα χωρίς παραθυράκια και πισωγυρίσματα – γιατί στη χώρα μας αν έχει βαθμό δυσκολίας 10 η σύνταξη και ψήφιση ενός Νόμου έχει βαθμό δυσκολίας 110 η εφαρμογή του .
    Η θεσμοθετημένη επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών πρέπει να μείνει αποκλειστικά υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ , δεδομένου ότι οι «προσπάθειες»  άλλων φορέων σε θέματα κατάρτισης είχαν πενιχρά αποτελέσματα .
    Την υλοποίηση της όλης διαδικασίας μπορεί  να αναλάβει ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» , δεδομένου ότι είναι ο θεσμοθετημένος εθνικός φορέας για την οργάνωση και υλοποίηση της επαγγελματικής  κατάρτισης των αγροτών , διαθέτει άριστες πιστοποιημένες δομές , πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας και έμπειρο πιστοποιημένο στελεχιακό δυναμικό .
    Ετσι μπορεί να εξασφαλισθεί η πλήρης αξιοποίηση του ΟΓΕΕΚΑ , συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών και η σύγχρονη  συνεργασία και αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού όλων των συναρμόδιων φορέων σε στοχευμένη δράση                ( ΥΠΑΑΤ,Μπενάκειο, ΕΘΙΑΓΕ,ΕΣΥΦ,ΠΕΓΕΑΛ,ΠΚΠΦΠΕ )
    Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι απαιτούνται αποτελεσματικοί χειρισμοί και «ασφαλιστικές» δικλείδες στα θέματα της διαχείρισης των κενών συσκευασίας  όπου επικρατεί μια κατάσταση «χύμα» , των εισαγόμενων από όμορες χώρες ( μη νόμιμων ) σκευασμάτων – που είναι μεγάλο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια καθώς και της συνταγογράφισης των γεωργικών φαρμάκων από πιστοποιημένους γεωπόνους , ώστε να μη έχουμε ούτε  παρατράγουδα υπερσυνταγογράφισης ούτε κυρίως κατευθυνόμενης συνταγογράφισης .
    Στη διάθεσή σας για ότι άλλο χρήσιμο απαιτείται .
     


     

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 17:05 | Γιώργος

    Το να απευθύνεται ο αγρότης σε επαγγελματία που θα συνταγογραφεί μόνο γεωργικά φάρμακα και μετά σε άλλον για να τα αγοράσει, μόνο προβλήματα και απώλεια εισοδήματος θα του δημιουργηθεί για υπηρεσίες που είδη του παρέχονται δωρεάν. Ποιο κοντά στον αγρότη αυτή τη στιγμή αλλά και πάντοτε ήταν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων που
    οι  υπεύθυνοι τους πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ποσοστό 95% ασχολούνται και οι ίδιοι με τη γεωργία λόγω καταγωγής από αγροτική οικογένεια. Μη ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων δεν υπήρξε ποτέ από τα καταστήματα και κανείς δεν ρίχνει ότι θέλει όπου θέλει. Όποιος είναι του επαγγέλματος το ξέρει αυτό. Αν ο αγρότης θέλει να αγοράσει κάτι από Βουλγαρία και να το ρίξει στο χωράφι του, θα ψάξει το ίδιο προϊόν με την Ελλάδα, σε άλλη τιμή, και η συνταγογράφηση και το τελωνείο δεν θα τον εμποδίσουν. Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά αφού στην Ελλάδα οι αγρότες είναι 70 χρονών, βάζουν μόνο σιτάρια, και ζουν από τη σύνταξη του ΟΓΑ και την επιδότηση που έτσι και αλλιώς παίρνουν. Που όρεξη για νέες καλλιέργειες για φάρμακα και με τι λεφτά και τώρα κάποιοι άσχετοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα πτυχία τους από άλλα νομίζοντας ότι θα το παίζουν γιατροί και θα βγάλουν λεφτά στην πλάτη των αγροτών. Η Ιατρική είναι άλλη σχολή και τα γεωτεχνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ άλλες σχολές. Εθνικό συνταγολόγιο ναι, με μηχανογράφηση ποιος πουλάει σε ποιον, τι και γιατί και σε τι τιμή από τα υπάρχοντα καταστήματα και αποστολή ηλεκτρονικά στο υπουργείο.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 16:36 | Αριστοτελης

    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:»Times New Roman»,»serif»; mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-bidi-font-family:»Times New Roman»;
    mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

    Πρόδρομος….
    Αφού αλληλοεξοντωθούν Τει-Αει θα μπορέσουν επιτέλους  τα »Super Market»  Γεωργικών Προϊόντων να αλωνίζουν στην αγορά και με την »βούλα» πλέον.
    Αλλά εκεί μην ξεχάσετε να πείτε στους αγρότες μας ότι θα πληρώνουν τοις μετρητοίς η με εκείνη την περίφημη Αγροκαρτα της Αγροτικής Τραπέζης που προσπαθήσατε να βάλετε στην αγορά παλιότερα με εκείνο το περίφημο επιτόκιο των 8,5% για τον αγρότη.
    Φυσικά θα γνωρίζεται ότι ο μέσος Όρος πιστώσεων ενός καταστήματος πωλήσεων Γεωργικών Εφοδίων είναι 200.000euro .Πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό των καταστημάτων ανά την επικράτεια και θα δείτε ποιος επιδοτεί ΑΤΟΚΑ και με επισφαλείς πιστώσεις τον Έλληνα Αγρότη  σήμερα….
    Μπράβο σας αλλά σας πήρανε χαμπάρι…
    Καλή η προσπάθεια… Δημόσια Υγεία… Τει-Αει….
    Εάν θέλετε Ασφαλή Αγροτικά προϊόντα τι πιο εύκολο από το να απαγορεύσετε την Εμπορία – χρήση χημικών ουσιών , να επιτρέπεται η χρήση μόνο βιολογικών φυτοπροστατευτικων προϊόντων.
    Αλλά ξέχασα θα γελάσουν οι Εταίροι που θέλουν να εναρμονιστούμε με την εταιρία παραγωγής »φυτοπροστατευτικων προϊόντων»  Union Carbide . Ναι … είναι αυτή που τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου του 1984, στο εργοστάσιο της στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας έγινε διαρροή τοξικών αεριών με αιτία τον θάνατο πάνω από 25000 αθώων πολιτών. Βέβαια τιμωρήθηκε….. 10.000$.
    Ντροπή….
    Ειλικρινείς διάλογος το ξέρουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει.
    Προσέξτε γιατί ο λαός σας ψήφισε για μια νέα αρχή.
    Ο προηγούμενος που είπε για την δημιουργία νέου κράτους πήγε μόνιμα διακοπές.
    Υποκρισία και ανοχή τέλος .
    Προτάσεις δεν χρειάζεστε. Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας αλλά δυστυχώς για εσάς θα κριθείτε από αυτές.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 15:02 | ΧΑΤΖΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Είμαι Γεωπόνος Τ.Ε Φυτικής παραγωγής και τα τελευταία 14 χρόνια διατηρώ κατάστημα αγροτικών εφοδίων.Παράλληλα από το 2002 έχω εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων και από το 2005 δραστηριοποιούμαι σαν επιβλέπων γεωπόνος και σύμβουλος σε συστήματα GLOBALGAP.
    Συμφωνώ ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ελέγχει την διακίνηση των Φ.Π είναι απαρχαιωμένο.Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο οπως και οι κανονιστικές εγκύκλιοι που αναμένεται να ακολουθήσουν, πιστεύω πως πρέπει να λάβουν υπόψη κάποια θέματα πρακτικής εφαρμογής.
    Όποιος γνωρίζει τον χώρο και είναι πραγματιστής ξέρει ότι η αποτελεσματική φυτοπροστασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία των εμπλεκομένων (γεωπόνος,παραγωγός,χρήστης).Συμφωνώ ότι η τεκμηριωμένη κατάρτιση πρέπει να είναι κριτήριο για να αξιολογηθεί κάποιος ειδικός επιστήμονας σαν συνταγογράφος αλλά δεν πρέπει να παραμεριστεί τελείως η εμπειρία.Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αμεροληψία του συνταγογράφου για να αποφευχθούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, παράνομου κέρδους και δωροδοκίας.Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πραγματικά η σωστή εκτέλεση της συνταγής και να αναπτυχθούν μηχανισμοί ελέγχου για το σκοπό αυτό, όπως και να αναπτυχθούν μηχανισμοί διασταύρωσης των συνταγών με τα πωληθέντα Φ.Π.
    Πιστεύω ότι η αποτελεσματική φυτοπροστασία σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος,του χρήστη,και του τελικού καταναλωτή είναι θέμα γνώσης επαγγελματικής εμπειρίας και συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης.Οι γεωπόνοι Τ.Ε έχουν αποδείξει, σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού, ότι διαθέτουν την κατάρτιση,το επίπεδο και μπορούν να συντελέσουν στην πρόοδο και βελτίωση της ελληνικής γεωργίας καθώς διαθέτουν την πλειοψηφία των καταστημάτων πώλησης Φ.Π  στην επικράτεια και δραστηριοποιούνται επιτυχώς σε όλες τις βαθμίδες και δραστηριότητες των εφαρμοσμένων γεωτεχνικών επιστημών.Αποκλεισμός τους από τη συνταγογράφηση θα προκαλέσει αναστάτωση,θα λειτουργήσει σε βάρος του υγειούς επαγγελματικού ανταγωνισμού και πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος παραγωγής.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 12:46 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιοτιμη κυρια υπουργε.   κατα την ταπεινη μου αποψη στην ελλαδα το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ ειναι τα δυο επιμελητηρια που αν δεν ρωτηθουν για οποιοδηποτε ζητημα της χωρας δεν λειτουργει τιποτα εντελως.εχουν λογο για τα παντα και τους παντες.πιστευω ομως οτι ηρθε η ωρα η χωρα να τραβιξει μπροστα χωρις τις συντεχνιακες παρεμβολες.η αγορα ειναι ανοιχτη σε ολους και οποιος ειναι ικανος θα προχωρησει.                                        επι του νομοσχεδιου για τα γεωργικα φαρμακα θελω να πω τα εξης.                                                1.τοσα χρονια οι γεωπονοι ΤΕ ειναι στην αγορα και μαλιστα με πολυ καλα αποτελεσματα 2. αν οι γεωπονοι ΠΕ θελουν 5 χρονια για σπουδες δικο τους προβλημα .     3.γιατι το γεωτεε μοναδικο σκοπο εχει 20 χρονια τωρα να κλεισει τα μαγαζια των εμπορων γεοπονων ΤΕ  παλιοτερα με αλλους τροπους, τωρα με τη συνταγογραφηση.        4.αν θελουν να συνταγογραφουν δεν  πρεπει να τους δινεται το δικαιωμα στην εμπορια γεωρκικων φαρμακων.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 11:34 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ειμαι Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και διαθέτω κατάστημα γεωργικών εφοδίων εδώ και τέσσερα χρόνια.Με βάση κάποια προσχέδια νόμου γαι τη συνταγογράφηση γεργικών φαρμάκων που κυκλοφόρησαν δε θα έχω το δικαίωμα να συνταγογραφώ και επομένως θα πρέπει να κλείσω το καταστημά μου και να οδηγηθώ στην ανεργία μαζί με την οικογενειά μου.Θα ήθελα να ρωτήσω τη κ. Υπουργό ποια ειναι η λογική του να αφαιρείς ενα επαγγελματικό δικαίωμα ενός επιστήμονα το οποίο ειναι κατοχυρωμένο με Π.Δ. απο το 1989 και ναα τον οδηγείς στην ανεργία και στην ανασφάλεια αφού απο τη στιγμή που δε θα μπορώ να συνταγογραφώ δε θα υπάρχει λόγος  κάποιος που θα  θέλει ενα γεωργικό φάρμακο  να έρθει στο δικό μου κατάστημα,παρά μόνο θα πηγαίνει στο κατάστημα του συναδελφου γεωτεχνικου που και θα συνταγογραφει και θα πουλάει γεργικα φάρμακα.
    δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης οτι έτσι μας οδηγει στο κλείσιμο των καταστημάτων μας;
    δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης και η Υπουργός οτι αυτό μας εξευτελίζει ως επιστήμονες ;
    δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης και η Υπουργός οτι έτσι εξευτελίζει όλους τους απόφοιτους Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαιδευσης;
    δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης και η Υπουργός οτι με αυτό το τρόπο οδηγεί στην ανεργία πάνω απο 2000 οικογένειες-όσα ειναι τα σημεία πώλησης με υπευθυνο επιστήμονα Τεχνολόγο Γεωπόνο-;
    δεν αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης και η Υπουργός οτι με αυτό το τρόπο αποκλειέι απο  τους σπουδαστές που αυτή τη στιγμή φοιτούν ενα απο τα βασικά επαγγελματικά τους δικαιώματα;

    κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω οτι θεωρώ τον αποκλεισμό μας απο τη συνταγογράφηση παντελώς άδικο και αχαρακτήριστο,μιας και με αυτόν το τρόπο ουσιστικά κλείνεται πανω απο 2000 σημεια πώλησης γεωργικών εφοδίων σε όλη την Ελλάδα συναδέλφων που δε θα μπορούνα να συνταγογραφούν και επομένως δε θα έχουν λόγο να διατηρήσουν το καταστημά τους και εξευτελίζεται ενα κλάδο που μέσα απο απίστευτες δυσκολίες-αναφέρομαι στον αποκλεισμό μας απο οποιδοίποτε άλλη δραστηριότητα(ΕΛΓΑ,δακοκτονία,σχέδια βελτίωσης κ.α.) -κατάφερε να επιβιώσει.
    Ελπιζω να με διαψεύσετε με το Νόμο που τελικά θα ψηφίσεται

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 10:33 | kostas

    για ποιο λόγο δε μπορούν να συνταγογραφούν οι τεχνολόγοι γεωπόνοι.Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα με βάση τα οποία πήραμε την απόφαση και σπουδάσαμε 4 χρόνια και πολλοί απο εμάς κάναμε και μεταπτυχιακά,είανι ξεκάθαρα.δε μπορεί να μας δίνεται την άδεια να εμπορευόμαστε γεωργικά φάρμακα και να μη μας δίνεται το δικαίωμα να συνταγογραφούμε.τα τελευταία 20 χρόνια τα περισσότερα σημεία πώλησης γεωργικών φαρμάκων ανήκουν σε τεχνολόγους γεωπόνους,δε μπορεί λοιπόν απο τη μια στιγμή στην άλλη να μας λέτε ουσιαστικά να εγκαταλείψουμε τη δουλεία μας,μιας και αν δε μπορούμε να συνταγογραφούμε ουσιστικά θα κλείσουμε τα καταστηματα μας-ποιος θα έρθει σε εμάς να πάρει το φυτοπροστατευτικό προιόν που χρειάζεται αν δε μπορούμε να το συνταγογραφήσουμε και δε θα πάει απευθείας σε αυτόν που και θα πουλάει και θα συνταγογραφεί;με ποιο δικάιωμα και με βάση ποια λογική και για ποια ωφέλη στη πατρίδα μας μιλάμε και νομοθετούμε ενα νόμο που ουσιστικά μας οδηγεί στην ανεργια;
    δε θα αναφερθώ καθόλου στην επιστημονική μας κατάρτιση μιας και τα προγράμματα σπουδών όλων των σχολών Τεχνολογίας Γεωπόνίας ειναι εύκολο να βρεθούν προκειμένου να δει ο καθένας οτι η καταρτισή μας ειναι αρτιότατη.
     

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 09:39 | Δημήτρης Αδαμόπουλος

    Συγχαρητήρια στην Υπουργό κ. Μπατζελή
    αλλά και σε όλη τη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την πρωτοβουλία τους να διευθετήσουν νομικά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την υγεία των παραγωγών, για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την υγεία των καταναλωτών.
    Όσο για την «ευαισθησία» των πανεπιστημιακών γεωπόνων να εξαιρέσουν την παρουσία των τεχνολόγων γεωπονίας από την διαδικασία κινηματογράφησης έχω να προκαλέσω και να προτείνω πολύ απλά την ειδική εξέταση για τους μελλοντικούς συνταγογράφους γεωργικών φαρμάκων.
    Την σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής, την εξεταστέα ύλη αλλά και την διαδικασία της εξέτασης  θα πρέπει να την καθορίζει το υπουργείο και όχι το ΓΕΩΤΕΕ, για τι απλά αυτό έχει μετατραπεί από σύμβουλος του κράτους σε συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών γεωπόνων.
    Αλλά μια και ζούμε στην εποχή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων μήπως ήρθε ο καιρός για την εγγραφή των τεχνολόγων γεωπονίας στο ΓΕΩΤΕΕ ? (γιατί όχι  με εξετάσεις).  Είναι ή δεν είναι  ο τεχνολόγος γεωπονίας γεωτεχνικός?
    Θα πρέπει επίσης να προβλέψει το νομοσχέδιο συστηματικούς ελέγχους υπολειματικότητας δραστικών ουσιών σε όλα γεωργικά προϊόντα και όχι μόνο στα λαχανικά και στα φρούτα.  Γιαυτό το λόγο, όπως εξασφαλίστηκε ως ένα βαθμό η ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων, θα πρέπει το ίδιο να εξασφαλιστεί η ινχηλασιμότητα των φυτικών προϊόντων. Θα πρέπει δηλαδή να είναι δυνατή η πληροφορία για το ποιος είναι ο παραγωγός του προϊόντος/τροφίμου.
    Συμφωνώ επίσης και με τον κ. Γέμτο για ένα ΚΤΕΟ γεωργικών μηχανημάτων. Όσο για τον έλεγχο των προδιαγραφών κατασκευής τους ας κάνει καλά την δουλειά του το σχετικό ινστιτούτο ή και το ΕΘΙΑΓΕ.
    Δημήτρης Αδαμόπουλος

  • 4 Σεπτεμβρίου 2010, 09:33 | Γιωργος

     
    <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-font-family:»Times New Roman»;
    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

    1.Το να αποκλειστούν οι Γεωπόνοι που ασχολούνται σήμερα με την εμπορία Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων από την έκδοση συνταγής είναι σαν να αποκλείουμε τον μέχρι σήμερα ουσιαστικό σύμβουλο του Έλληνα αγρότη στο χωράφι από την φυσική του εργασία και να στερούμε από την γεωργία ένα τέτοιο πολύτιμο δυναμικό . Χρόνια τώρα η ανάπτυξη της γεωργίας στον τομέα των Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων γίνεται από αυτούς είναι γνώστες όλων των καλλιεργειών της περιοχής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές όπως και τον ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων , άλλωστε αυτό το αναγνωρίζει το σχέδιο νόμου ξεκάθαρα στους γεωπόνους των ΑΣΟ που ουσιαστικά έχουν τον ίδιο κύκλο εργασιών με τους Γεωπόνους ιδιώτες .
    2 Τι θα γίνει αν δεν μπορούν οι γεωπόνοι να συνταγογραφούν ? Σε ένα Νομό θα συνταγογραφούν 1-2 Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ? Εάν δημιουργηθούν γραφεία με αποκλειστική εργασία την συνταγογράφηση θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά ? μην ξεχνάμε την μεγάλη κρίση εδώ και χρόνια στην οποία έχει μπει ο κλάδος της γεωργίας δύσκολα θα μπορέσει ο αγρότης να καλύψει τα έξοδα της συνταγής που μέχρι σήμερα την είχε δωρεάν από τον Γεωπόνο που καθημερινά επισκεπτόταν το χωράφι του σε εκτός χρόνου εργασίας του καταστήματος του

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 23:35 | ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος

    Ο Κύριος λόγος του νέου νομοσχεδίου για τα γεωργικά φάρμακα ,είναι το οικονομικό πανηγύρι ολίγων ατόμων της Δημόσιας Διοίκησης και των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.Το πανηγύρι αυτό θα είναι εις βάρος των αγροτών,καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων και του καταναλωτή.Θα έχουμε αύξηση του ελληνικού κόστους παραγωγής ,με αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών αγροτικών προιόντων,αύξηση των εισαγωγών και αύξηση της τιμής της τροφής στον Έλληνα  καταναλωτή.Φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την ευκαιρία οι Γεωπόνοι ,να αποκλήσουν τους Τεχνολόγους Γεωπόνους από την συνταγογράφηση, για να εισπράτουν μόνο αυτοί την πίτα της χρέωσης. Για να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας ,αύξηση τιμών ,μείωση εξαγωγών και διάλυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής ,που είναι ο στόχος των δήθεν φίλων μας του εξωτερικού, ζητώ από την Υπουργό Γεωργίας  τους Βουλευτές και των Πρωθυπουργό.
    1)Να μην δεχτούν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει σε Τεχνολόγους Γεωπόνους ιδιώτες να συνταγογραφούν.
    2)Να μην δεχτούν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει αμοιβή συνταγογράφησης ή έμμεσα να δημιουργεί στο μέλλον αμοιβές τρίτων.
    3)Να μην δεχτούν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων.
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 23:17 | ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος

    Ο Κύριος λόγος του νέου νομοσχεδίου για τα γεωργικά φάρμακα ,είναι το οικονομικό πανηγύρι ολίγων ατόμων της Δημόσιας Διοίκησης και των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.Το πανηγύρι αυτό θα είναι εις βάρος των αγροτών,καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων και του καταναλωτή.Θα έχουμε αύξηση του ελληνικού κόστους παραγωγής ,με αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών αγροτικών προιόντων,αύξηση των εισαγωγών και αύξηση της τιμής της τροφής στον Έλληνα  καταναλωτή.Φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την ευκαιρία οι Γεωπόνοι ,να αποκλήσουν τους Τεχνολόγους Γεωπόνους από την συνταγογράφηση, για να εισπράτουν μόνο αυτοί την πίτα της χρέωσης. Για να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας ,αύξηση τιμών ,μείωση εξαγωγών και διάλυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής ,που είναι ο στόχος των δήθεν φίλων μας του εξωτερικού, ζητώ από την Υπουργό Γεωργίας  τους Βουλευτές και των Πρωθυπουργό.
    1)Να μην δεχτούν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει σε Τεχνολόγους Γεωπόνους να συνταγογραφούν.
    2)Να μην δεχτούν ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει αμοιβή συνταγογράφησης ή έμμεσα να δημιουργεί στο μέλλον αμοιβές τρίτων
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 23:06 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

        Δικαίωμα συνταγογράφησης πρέπει να έχουν οι Γεωπόνοι ΠΕ των ΑΕΙ και οι Γεωπόνοι ΤΕ των ΑΤΕΙ οι οποίοι έχουν διδαχτεί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τα αναγκαία μαθήματα.

         Δυστηχώς όμως για άλλη μια φορά διαπιστώνω οτι κάποιοι συνάδελφοι  Γεωπόνοι ΠΕ και σε αυτήν την σημαντική διαβούλευση δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Κοινωνία δεν μπορείνα πορευτεί με τις ψευδεπίγραφες ταμπέλες του δήθεν Γεωτεχνικού ΠΕ μέλους του ΓΕΩΤΕΕ που θεωρεί ότι  μόνο αυτός είναι Γεωτεχνικός γιατί αυτό το παραμύθι του αρέσει να ακούει(και το πιστεύει) για να καλύπτει τις όποιες επιδιώξεις έχει ,και φυσικά γιατί με αυτη την »πατέντα»μπορεί να πετάει απέξω απο όλες τις γεωτεχνικές επαγγελματικές δραστηριότητες τους Γεωτεχνικούς ΤΕ.  

        Με αυτό το τρόπο το επάγγελμα του Γεωτεχνικού στην Ελλάδα είναι »κλειστό επάγγελμα» διότι για να ονομάζεσαι Γεωτεχνικός πρέπει να εισαι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ(Δηλαδή της ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ &ΥΙΟΣ) 

        Επειδή λοιπόν με το άνοιγμα των κλειστών Επαγγελμάτων το παραμύθι της περιβόητης Άδειας Επαγγέλματος Γεωτεχνικού τελειώνει , όπως και η καραμέλα της  ΓΕΩΤΕΕχνιάδας , ελπίζω πράγματί η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσει και τις ισσοροπίες , και την ισονομία  και την αξιοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του Έλληνα Αγρότη και κατεπέκταση της Κοινωνίας.

    Με Τιμή
    Κώστας Καρύδης
    Γεωπόνος ΤΕ (MSc)

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 23:08 | ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος

    Ο Κύριος λόγος του νέου νομοσχεδίου για τα γεωργικά φάρμακα ,είναι το οικονομικό πανηγύρι ολίγων ατόμων της Δημόσιας Διοίκησης και των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.Το πανηγύρι αυτό θα είναι εις βάρος των αγροτών,καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων και του καταναλωτή.Θα έχουμε αύξηση του ελληνικού κόστους παραγωγής ,με αποτέλεσμα την μείωση των εξαγωγών αγροτικών προιόντων,αύξηση των εισαγωγών και αύξηση της τιμής της τροφής στον Έλληνα  καταναλωτή.Φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την ευκαιρία οι Γεωπόνοι ,να αποκλήσουν τους Τεχνολόγους Γεωπόνους από την συνταγογράφηση, για να εισπράτουν μόνο αυτοί την πίτα της χρέωσης. Για να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας ,αύξηση τιμών ,μείωση εξαγωγών και διάλυση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής ,που είναι ο στόχος των δήθεν φίλων μας του εξωτερικού, ζητώ από την Υπουργό Γεωργίας  τους Βουλευτές και των Πρωθυπουργό.
    1)Να

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 19:10 | ΓΕΩΠΟΝΟΣ

    Θεωρώ την συζήτηση για το εάν οι τεχνολόγοι  θα μπορούν να  συνταγογραφούν άνευ ουσίας,  από την στιγμή που το Π.Δ 344/2000  http://www.sygeke.gr/documents/epagg_dik_geoponon.pdf
    ξεκαθαρίζει στο άρθρο 5 εδάφιο 2, ότι μόνοι αρμόδιοι  συνταγογράφησης είναι οι Γεωπόνοι.
    Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η τήρηση της σημαντικής αυτής νομοθεσίας με αυστηρούς ελέγχους και ποινές, ώστε να έχει και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 16:08 | Γιώργος

    Στους  πτυχιούχους  των σχολών τεχνολογίας γεωπονίας απονέμεται -από την ίδια τους την σχολή- ο τίτλος του «τεχνολόγου φυτικής παραγωγής»,  «τεχνολόγου θερμοκηπιακών καλλιεργειών» και ούτω κάθε εξής. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον μέχρι και το 2000 αλλά φαντάζομαι πως παραμένει το ίδιο.  Ο όρος «γεωπόνος Τ.Ε» είναι παραπλανητικός, και προφανώς αδόκιμος. Ο επαγγελματικός τίτλος που φέρει κανείς, είναι αυτός που αναφέρεται στο πτυχίο των βασικών του σπουδών και όχι αυτός που θα επιθυμούσε να είναι.
    Απο κει και ύστερα δεν είναι σωστό να τα κάνουμε όλα ίσα και όμοια.
    Θεωρεί κανείς λογικό ότι ο νοσηλευτής μπορεί να συνταγογραφεί επειδή διδάχθηκε μια υποτυπώδη φαρμακολογία ή επειδή η σχολή του υπάγεται στην κατηγορία «υγείας και πρόνοιας» ή επειδή έκανε μεταπτυχιακό στην φαρμακολογία;
    Ομοίως και στον γεωτεχνικό χώρο θα πρέπει επιτέλους να διακριθεί ο ρόλος του Επιστήμονα γεωπόνου από αυτόν του τεχνολόγου φυτικής παραγωγής.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 14:33 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι απόφοιτη ΤΕΙ και δεν πέρασα με 0,98 αλλά με 16,4. Επίσης είμαι κατοχος  MSc -περιβαλλοντος- και είμαι ήδη στο δεύτερο έτος Phd. Αυτά ως προς την εκπαίδευση μου.
    Δυνατότητα συνταγογράφησης πρέπει να έχουν γεωπόνοι ΑΕΙ-ΑΤΕΙ οι οποίοι κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχουν διδαχτεί όλα τα αναγκαία μαθήματα.

    Επίσης, μπορούν να συνταγογραφούν και γεωπόνοι ΑΕΙ-ΑΤΕΙ οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακή ειδίκευση σε συναφές αντικείμενο.
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 14:15 | nikos

    Αξιότιμοι Κύριοι,
           Σύμφωνα με τα Π.Δ. 109/1989 και Π.Δ. 312/2003 ,οι Γεωπόνοι Τ.Ε  με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτουν, δύναται να έχουν την ευθύνη για την την ανάπτυξη και φροντίδα πάσης φύσεως καλλιεργειών.
      Η σωστή ανάπτυξη φροντιδα των καλλιεργειών περιλαμβάνει και την προστασία της καλλιέργειας από τους εχθρούς και τις ασθένειες. Φυσικές και χημικές μέθοδοι (επιλογή κατάλληλων γεωργικών φαρμάκων ανά καλλιέργεια ) χρησιμοποιούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
    Επομένως το δικαίωμα της συνταγογράφησης γεωργικών σκευασμάτων  συμπεριλαμβάνεται στα επαγγελματικά δικαιώματα.
     Η εξαίρεση των Γεωπόνων Τ.Ε από την συνταγογράφιση δεν είναι σύμφωνη με τα προαναφερθέντα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι Νόμοι του Κράτους.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 12:32 | Θεοφάνης Γέμτος

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Γεωργία καθώς αφορά άμεσα την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών και επηρεάζει άμεσα τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Από αυτή την άποψη το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο είναι επιθυμητό. Οφείλω όμως να επισημάνω την υποβάθμιση του θέματος των μέσων εφαρμογής των φυτοπροστατευικών προϊόντων  δηλαδή το μηχανικό εξοπλισμό. Είναι ορθή η θέσπιση κανόνων ελέγχου των μηχανημάτων αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η θέσπιση αυστηρών κανόνων πώλησης μηχανημάτων. Θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ και πρέπει να συνοδεύονται από σχετικό πιστοποιητικό. Θα πρέπει επίσης να προβλεφτεί ειδικό εργαστήριο ελέγχου καινούργιων ψεκαστικών (στο ΙΓΕΜΚ ή σε άλλο περιφερειακό Ινστιτούτο) ώστε η τοπική βιομηχανία να μπορεί να πιστοποιεί τα μηχανήματα που παράγει.  Πιστεύω ότι ένα εργαστήριο είναι αρκετό για όλη τη χώρα. Θα πρέπει επίσης να προβλεφτεί ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους καλής λειτουργίας των ψεκαστικών.  Δεδομένου ότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες ψεκαστικά στη χώρα θα πρέπει να προβλεφτούν περιφερειακά και ίσως κινητά εργαστήρια που θα καλύψουν τις απαιτήσεις.  Θα είναι ιδιωτικά ή κρατικά στη μορφή των ΚΤΕΟ για τα αυτοκίνητα; Ένα τρίτο θέμα είναι μη πρόβλεψη στη κατάρτιση θεμάτων συντήρησης, ελέγχου λειτουργίας, ρυθμίσεων και χρήσης ψεκαστικών καθώς και μέσα προστασία των χρηστών και των χειριστών. Σε πολλές χώρες της ΕΕ προβλέπονται ειδικά πτυχία χειριστών ψεκαστικών που θα μπορούσαν να θεσπιστούν και στη χώρα μας.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 11:55 | ΔΑΓΓΑΣ ΤΡΑΙΑΝΟΣ

    NATURAL BALANCE O.E  
    ·          ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    ·          ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ & ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
    ·          ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
    ·          ΕΡΕΥΝΑ
    ·          ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ  & ΦΥΤΩΡΙΑ                                        
    ·          ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
     
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Τ.Κ 58300          ΤΗΛ  2382071371- 6934689607           
                                                  
    FAX: 2382071405              email: naturalb@otenet.gr           website : naturalbfv.com
     
     
     
       Σταυροδρόμι 2 Σεπτεμβίου 2010
                                                                                                 Αρ. Πρωτ: 252
    Δάγγας Τραϊανός
    Γεωτεχνικός – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος  – MSc Φυτοπαθολόγος
    Διευθύνων & Επιστημονικός  Σύμβουλος της Natural Balance
     
    Προς,
     
    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζέλη,
     
    Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα, και ως μέλος του ΓΕΩΤΕΕ  θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω:
    Κυρία Υπουργέ,
     
    Η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται από Γεωτεχνικούς ( Γεωπόνους & Δασολόγους ) οι οποίοι τεκμηριωμένα :
     

    Εργάζονται σε καταστήματα φυτοφαρμάκων ως υπεύθυνοι επιστήμονες, δίνουν γραπτές & προφορικές  οδηγίες (//συνταγές// εφαρμογών για τα φυτοφάρμακα ) στους αγρότες και έχουν την ευθύνη για την  ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.   
    Εργάζονται σε υπηρεσίες φυτοπροστασίας του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και έχουν την ευθύνη για τα προγράμματα της φυτοπροστασίας & των  εφαρμογών.
    Έχουν ειδίκευση MSc, PhD σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα                   (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ) .
    Εργάζονται ως Γεωτεχνικοί Σύμβουλοι – Γεωργικοί Σύμβουλοι και στις τρεις θεματικές ενότητες, Περιβάλλον, Φυτό Υγεία – Φυτοπροστασία, Ορθές Γεωργικές & Περιβαλλοντικές Πρακτικές.
    Είναι πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Πανεπιστημιακών Σχολών είτε Τμημάτων με κατεύθυνση είτε ειδίκευση σε ένα από τα επιστημονικά πεδία (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ). 

     
     Η εκπαίδευση των Γεωτεχνικών που εμπλέκονται στη φυτοπροστασία θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον )  και από έμπειρους Γεωτεχνικούς των εφαρμογών και Ειδικούς στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον :

     

    Στο χωράφι, στα σημεία γέμισης & παρασκευής ψεκαστικού διαλύματος, στα σημεία συγκέντρωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασίας, στα σημεία φύλαξης των φυτοφαρμάκων από τους καλλιεργητές, από έμπειρους Γεωτεχνικούς Ειδικούς στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον.
    Στα εργαστήρια με επιστημονικό αντικείμενο τη φυτοπαθολογία, το έδαφος, το περιβάλλον, τα υπολείμματα φππ
    Στους χώρους παραλαβής, συσκευασίας και διατήρησης  των αγροτικών προϊόντων

     
    Η εκπαίδευση των καλλιεργητών – ψεκαστών θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον ) από τους Γεωτεχνικούς που εμπλέκονται με τη φυτοπροστασία  στα παρακάτω θέματα :
    ·         Chemical & biological control
    ·         IPM- ICM
    ·         Προστασία του εργαζόμενου στα χωράφια, του καταναλωτή αγροτικών προϊόντων του περιβάλλοντος
     Θα πρέπει να εξασφαλίζεται με πολιτική δέσμευση ότι:
    ·         θα αξιοποιηθούν οι ειδικοί Γεωτεχνικοί  επιστήμονες -MSc, PhD στα επιστημονικά πεδία ( Φυτοπροστασία, Φυτοπαθολογία, Εντομολογία, Chemical & Biological Control )  
    ·         δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά  σε καμία  περίπτωση ο παραγωγός – καλλιεργητής για την εφαρμογή του σχεδίου 
    ·         οι τιμές των  φυτοφαρμάκων και όλων των αγροτικών εφοδίων άμεσα να μειωθούν με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας  των αγροτικών προϊόντων 
     
     
    Σας καταθέτω την εμπειρία  μου και το βιογραφικό μου
     
    Ασκώ το επάγγελμα  του Επιστήμονα Γεωτεχνικού στο χώρο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, και το Περιβάλλον σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία

     

    Επιστήμονας Γεωτεχνικός,  Δασολόγος -Περιβαλλοντολόγος με Ειδικότητα ( MSc, by research ) στη Φυτοπαθολογία – IPM & Biological Control (αριθ. Μητρώου ΓΕΩΤΕΕ-2-03204).                       
    Τίτλος μεταπτυχιακού διπλώματος : «Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green housegrown crops». University of Aberdeen, 9 May 2002 &  αρθμ. Πρωτ. ΔΙΚΑΤΣΑ 23264 26/8/2002.
    Επιστημονικός Υπεύθυνος για τις Άδειες Λειτουργίας :

    –          Φυτό φαρμακείου με Αριθ. Πρωτ.14314 Π.Σ  της Δ/σης Γεωργίας Γιαννιτσών,
    –          Λιπασμάτων τύπου Α με αρθ. μητρ. 713,
    –           Επαγγελματικού εργαστηρίου εδαφολογίας –φυτοπαθολογίας Φ.14,2/1446/3/1172,
                            και για τις Οδηγίες Εφαρμογών και Επίβλεψης προς τους Καλλιεργητές.               

     

    Επιβλέπω αγροτεμάχια και  δίνω γραπτές Οδηγίες στους Αγρότες και Γεωπόνους  για τη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, το Περιβάλλον σύμφωνα με τη GAP, το Πρωτόκολλο GLOBALGAP και τo εθνικό  Πρότυπο Agro 2,
    Εκπαιδεύω Αγρότες και Γεωπόνους στο χώρο της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας ( IPM), του Biological control, της Θρέψης και του Αγροτικού Περιβάλλοντος,
    Σύμβουλος  Ποιότητας – Πιστοποίησης, στην ανάπτυξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την τεκμηρίωση του, την εσωτερική επιθεώρηση, την εκπαίδευση των καλλιεργητών, και είμαι ο συντάκτης  των σχεδίων διαχείρισης και οδηγιών,  σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2, με την ιδιότητα του Επιστήμονα  Γεωτεχνικού – Φυτοπαθολόγου & Ειδικού στο ( IPM – ICM ) στις παρακάτω επιχειρήσεις

    ·         Natural Balance Ο.Ε (certificate and contract code number: 2/072-02293.06/1.0 – Agrocert),
    ·         Αγροτικός Συνεταιρισμός Ειρηνούπολης  ( certificate and contract code number:  46AG/25.10.06 -Eurocert),
    ·         Natural Balance BG,  Plovdiv – Boulgaria ( certificate No : 41AG/20.07.2006 – Eurocert),
    ·         Αβραάμ Αντώνιος & Βασίλειος (certificate and contract code number: 78AG/08.11.2007  – Eurocert )
    Επικεφαλής  στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2 για τις επιχειρήσεις  Natural Balance Ο.Ε & Natural Balance BG  PlovdivBoulgaria.
    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο  GLOBALGAP, και Φορέα Πιστοποίησης τη Eurocert    
    Εσωτερικός  Επιθεωρητής  για την Πιστοποιημένη επιχείρηση  ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε
    Σύμβουλος  & Επιβλέποντας  για τις Πιστοποιημένες επιχειρήσεις :

    Τσόπρα Αγγελική ( τομάτα υπαίθρου) 
    Radostin Rousev ( Sliven – Bulgaria, peaches )   
    Καραγιαννίδης Θεόδωρος ( Ειρηνούπολη Ημαθίας, ροδακινιά, μηλιά, δαμασκηνιά ) 

     

     

    Κόβω τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για όλες τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και φορολογούμε από το Ελληνικό κράτος

     
    Ασχολούμαι με την Έρευνα στο χώρο της Θρέψης, της Φυτό Υγείας της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας & Biological Control με δημοσιεύσεις & συνεργασίες:
    Traianos Daggas
    Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green house – grown crops
    University of Aberdeen 9 May 2002.
    Traianos Daggas, Barrie Seddon, Steve Woodward.
    Effective disease control on tomato and cucumber glasshouse crops by the combination of bacteria biological control agents.
    Proceedings of Seventh meeting of the WG :Influence of a-biotic and biotic factors on biocontrol agents  (  22-25 May 2002 Kusadasi, Turkey).
    Kavvadias V.,  Daggas Tr., Paschalidis Chr.,  Effect of the Ca and N fertilization on the growth and nutrition of greenhouse tomato. Proceedings of the 22th National Conference of Horticultural Crops, 19th -21s October 2005, University Conference Center of Patra, Patra, Greece.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Βορίου στην απόδοση και θρεπτική κατάσταση της ροδακινιάς, ποικιλίας  Andross, στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών, 23Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Χανιά 23-26/10/07.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Ασβεστίου & Βορίου στην απόδοση και ποιότητα καρπού μηλιάς στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών,  24Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Βέροια  20-23/10/09.
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Effect of B application on yield, quality and nutritional status of peach cultivar «Andross» In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1573, p 45).
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Seasonal variation in yield fruit quality and nutritional status of greenhouse tomato under different fertilization management plans In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1574, p 46).
     
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε –  Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών (Ι.Ε.Α.) Α.Π. 412/2-2-2007 και αφορά το Ερευνητικό Έργο με τίτλο: «Γονιμότητα εδαφών και επίδραση του ασβεστίου και βορίου στη θρεπτική κατάσταση, απόδοση και ποιότητα καρπού της ροδακινιάς και μηλιάς στην περιοχή Ειρηνούπολης, Ν. Ημαθίας στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών»
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ι.Ε.Α.)  στη σύνταξη του συγγράμματος  :  // Κώδικες  Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για τον κάμπο  της Ειρηνούπολης//
    Συνεργασία της Natural Balance –Δάγγας Τραϊανός με το ΕΘΙΑΓΕ (Ι.Ε.Α) στο ερευνητικό έργο:
    Research work Pesticide Risk Assessment and Management at various scales in WP 6.1
     // Piloting and validation at the frame – scale tools //.
     
     
    Δάγγας Τραϊανός
    Γεωτεχνικός – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος  – MSc Φυτοπαθολόγος
    Διευθύνων & Επιστημονικός  Σύμβουλος της Natural Balance
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 11:36 | ΔΑΓΓΑΣ ΤΡΑΙΑΝΟΣ

    NATURAL BALANCE O.E  
    ·          ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
    ·          ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ & ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
    ·          ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
    ·          ΕΡΕΥΝΑ
    ·          ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ  & ΦΥΤΩΡΙΑ                                        
    ·          ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
     
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Τ.Κ 58300          ΤΗΛ  2382071371- 6934689607           
                                                  
    FAX: 2382071405              email: naturalb@otenet.gr           website : naturalbfv.com
     
     
       Σταυροδρόμι 2 Σεπτεμβρίου 2010

       Δάγγας Τραϊανός
    Γεωτεχνικός – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος  – MSc Φυτοπαθολόγος
    Διευθύνων & Επιστημονικός  Σύμβουλος της Natural Balance             

     
     
    Προς,
     
    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζέλη,
     
    Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα, και ως μέλος του ΓΕΩΤΕΕ  θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω:

    Η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται από Γεωτεχνικούς ( Γεωπόνους & Δασολόγους ) οι οποίοι τεκμηριωμένα :
     

    Εργάζονται σε καταστήματα φυτοφαρμάκων ως υπεύθυνοι επιστήμονες, δίνουν γραπτές & προφορικές  οδηγίες (//συνταγές// εφαρμογών για τα φυτοφάρμακα ) στους αγρότες και έχουν την ευθύνη για την  ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.   
    Εργάζονται σε υπηρεσίες φυτοπροστασίας του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και έχουν την ευθύνη για τα προγράμματα της φυτοπροστασίας & των  εφαρμογών.
    Έχουν ειδίκευση MSc, PhD σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα                   (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ) .
    Εργάζονται ως Γεωτεχνικοί Σύμβουλοι – Γεωργικοί Σύμβουλοι και στις τρεις θεματικές ενότητες, Περιβάλλον, Φυτό Υγεία – Φυτοπροστασία, Ορθές Γεωργικές & Περιβαλλοντικές Πρακτικές.
    Είναι πτυχιούχοι Γεωτεχνικών Πανεπιστημιακών Σχολών είτε Τμημάτων με κατεύθυνση είτε ειδίκευση σε ένα από τα επιστημονικά πεδία (φυτοπαθολογία, εντομολογία, φυτοπροστασία, chemical & biological control ). 

     
     Η εκπαίδευση των Γεωτεχνικών που εμπλέκονται στη φυτοπροστασία θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον )  και από έμπειρους Γεωτεχνικούς των εφαρμογών και Ειδικούς στη Φυτοπροστασία και το Περιβάλλον :

     

    Στο χωράφι, στα σημεία γέμισης & παρασκευής ψεκαστικού διαλύματος, στα σημεία συγκέντρωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασίας, στα σημεία φύλαξης των φυτοφαρμάκων από τους καλλιεργητές.
    Στα εργαστήρια με επιστημονικό αντικείμενο τη φυτοπαθολογία, το έδαφος, το περιβάλλον, τα υπολείμματα φππ.
    Στους χώρους παραλαβής, συσκευασίας και διατήρησης  των αγροτικών προϊόντων.

     
    Η εκπαίδευση των καλλιεργητών – ψεκαστών θα πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση ( όχι στα χαρτιά μόνον ) από τους Γεωτεχνικούς που εμπλέκονται με τη φυτοπροστασία  στα παρακάτω θέματα :
    ·         Chemical & biological control
    ·         IPM- ICM
    ·         Προστασία του εργαζόμενου στα χωράφια, του καταναλωτή αγροτικών προϊόντων του περιβάλλοντος

    Θα πρέπει να εξασφαλίζεται με πολιτική δέσμευση ότι:
    ·         θα αξιοποιηθούν οι ειδικοί Γεωτεχνικοί  επιστήμονες -MSc, PhD στα επιστημονικά πεδία ( Φυτοπροστασία, Φυτοπαθολογία, Εντομολογία, Chemical & Biological Control )  
    ·         δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά  σε καμία  περίπτωση ο παραγωγός – καλλιεργητής για την εφαρμογή του σχεδίου 
    ·         οι τιμές των  φυτοφαρμάκων και όλων των αγροτικών εφοδίων άμεσα να μειωθούν με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας  των αγροτικών προϊόντων 
     

    Σας καταθέτω την εμπειρία  μου και το βιογραφικό μου
     
    Ασκώ το επάγγελμα  του Επιστήμονα Γεωτεχνικού στο χώρο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, και το Περιβάλλον σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία

     

    Επιστήμονας Γεωτεχνικός,  Δασολόγος -Περιβαλλοντολόγος με Ειδικότητα ( MSc, by research ) στη Φυτοπαθολογία – IPM & Biological Control (αριθ. Μητρώου ΓΕΩΤΕΕ-2-03204).                       
    Τίτλος μεταπτυχιακού διπλώματος : «Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green housegrown crops». University of Aberdeen, 9 May 2002 &  αρθμ. Πρωτ. ΔΙΚΑΤΣΑ 23264 26/8/2002.


    Εκπαιδεύω Αγρότες και Γεωπόνους στο χώρο της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας ( IPM), του Biological control, της Θρέψης και του Αγροτικού Περιβάλλοντος,
    Σύμβουλος  Ποιότητας – Πιστοποίησης, στην ανάπτυξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την τεκμηρίωση του, την εσωτερική επιθεώρηση, την εκπαίδευση των καλλιεργητών, και είμαι ο συντάκτης  των σχεδίων διαχείρισης και οδηγιών,  σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2, με την ιδιότητα του Επιστήμονα  Γεωτεχνικού – Φυτοπαθολόγου & Ειδικού στο ( IPM – ICM ) στις παρακάτω επιχειρήσεις

     

    Επιστημονικός Υπεύθυνος για τις Άδειες Λειτουργίας :
    –          Φυτό φαρμακείου με Αριθ. Πρωτ.14314 Π.Σ  της Δ/σης Γεωργίας Γιαννιτσών,
    –          Λιπασμάτων τύπου Α με αρθ. μητρ. 713,
    –           Επαγγελματικού εργαστηρίου εδαφολογίας –φυτοπαθολογίας Φ.14,2/1446/3/1172,και για τις Οδηγίες Εφαρμογών και Επίβλεψης προς τους Καλλιεργητές.               

    ·   Επιβλέπω αγροτεμάχια και  δίνω γραπτές Οδηγίες στους Αγρότες και Γεωπόνους  για τη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, το Περιβάλλον σύμφωνα με τη GAP, το Πρωτόκολλο GLOBALGAP και τo εθνικό  Πρότυπο Agro 2,

    ·         Natural Balance Ο.Ε (certificate and contract code number: 2/072-02293.06/1.0 – Agrocert),
    ·         Αγροτικός Συνεταιρισμός Ειρηνούπολης  ( certificate and contract code number:  46AG/25.10.06 -Eurocert),
    ·         Natural Balance BG,  Plovdiv – Boulgaria ( certificate No : 41AG/20.07.2006 – Eurocert),
    ·         Αβραάμ Αντώνιος & Βασίλειος (certificate and contract code number: 78AG/08.11.2007  – Eurocert )
    Επικεφαλής  στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του AGRO 2 για τις επιχειρήσεις  Natural Balance Ο.Ε & Natural Balance BG  PlovdivBoulgaria.
    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο  GLOBALGAP, και Φορέα Πιστοποίησης τη Eurocert    
    Εσωτερικός  Επιθεωρητής  για την Πιστοποιημένη επιχείρηση  ΑΓΙΑΣΜΑ Α.Ε
    Σύμβουλος  & Επιβλέποντας  για τις Πιστοποιημένες επιχειρήσεις :

    Τσόπρα Αγγελική ( τομάτα υπαίθρου) 
    Radostin Rousev ( Sliven – Bulgaria, peaches )   
    Καραγιαννίδης Θεόδωρος ( Ειρηνούπολη Ημαθίας, ροδακινιά, μηλιά, δαμασκηνιά ) 

     

     

    Κόβω τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για όλες τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και φορολογούμε από το Ελληνικό κράτος

     
    Ασχολούμαι με την Έρευνα στο χώρο της Θρέψης, της Φυτό Υγείας της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας & Biological Control με δημοσιεύσεις & συνεργασίες:
    Traianos Daggas
    Isolation and screening of Bacterial Biocontrol Agents and their use for disease control of tomato and cucumber green house – grown crops
    University of Aberdeen 9 May 2002.
    Traianos Daggas, Barrie Seddon, Steve Woodward.
    Effective disease control on tomato and cucumber glasshouse crops by the combination of bacteria biological control agents.
    Proceedings of Seventh meeting of the WG :Influence of a-biotic and biotic factors on biocontrol agents  (  22-25 May 2002 Kusadasi, Turkey).
    Kavvadias V.,  Daggas Tr., Paschalidis Chr.,  Effect of the Ca and N fertilization on the growth and nutrition of greenhouse tomato. Proceedings of the 22th National Conference of Horticultural Crops, 19th -21s October 2005, University Conference Center of Patra, Patra, Greece.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Βορίου στην απόδοση και θρεπτική κατάσταση της ροδακινιάς, ποικιλίας  Andross, στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών, 23Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Χανιά 23-26/10/07.
     Β. Καββαδίας, Τ. Δάγγας, Χρ. Πασχαλίδης
    Η επίδραση του Ασβεστίου & Βορίου στην απόδοση και ποιότητα καρπού μηλιάς στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών,  24Ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΕΟ, Βέροια  20-23/10/09.
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Effect of B application on yield, quality and nutritional status of peach cultivar «Andross» In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1573, p 45).
    KAVVADIAS V., DAGGAS T., PASCHALIDIS CHR. 2009. Seasonal variation in yield fruit quality and nutritional status of greenhouse tomato under different fertilization management plans In: 11th International Symposium on Soil and Plant Analysis, July-20-24, 2009, Hyjatt Vineyard Creek, Santa Rosa, Ca, US. (poster no 1574, p 46).
     
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε –  Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών (Ι.Ε.Α.) Α.Π. 412/2-2-2007 και αφορά το Ερευνητικό Έργο με τίτλο: «Γονιμότητα εδαφών και επίδραση του ασβεστίου και βορίου στη θρεπτική κατάσταση, απόδοση και ποιότητα καρπού της ροδακινιάς και μηλιάς στην περιοχή Ειρηνούπολης, Ν. Ημαθίας στα πλαίσια του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών»
    Συνεργασία της Natural Balance – Δάγγας Τραϊανός  και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ι.Ε.Α.)  στη σύνταξη του συγγράμματος  :  // Κώδικες  Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για τον κάμπο  της Ειρηνούπολης//
    Συνεργασία της Natural Balance –Δάγγας Τραϊανός με το ΕΘΙΑΓΕ (Ι.Ε.Α) στο ερευνητικό έργο:
    Research work Pesticide Risk Assessment and Management at various scales in WP 6.1
     // Piloting and validation at the frame – scale tools //.
     
     
    Δάγγας Τραϊανός
    Γεωτεχνικός – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος  – MSc Φυτοπαθολόγος
    Διευθύνων & Επιστημονικός  Σύμβουλος της Natural Balance
     
     
     
     
     

     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 10:32 | Τσουτσάνης Ιωάννης

    Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

    Έχω τα εξής σχόλια-ερωτήσεις:
                 Στη διάταξη 2 αναφέρεται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Γεωργικών Φαρμάκων.
    – Η Επιτροπή αυτή θα είναι μία διάδοχη κατάσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (ΑΣΥΓΕΦ);  ,
    – Θα έχει τακτικό πρόγραμμα ή θα συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;
                  Στη διάταξη  3 γίνεται αναφορά για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης. Εϊναι σημαντικό να καταρτίζονται από επιστημονικούς φορείς υψηλού επιπέδου γνώσης π.χ. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Γεωπονικά Πανεπιστήμια και να επικαιροποιούνται τακτικά, καθώς η τεχνολογνωσία των μεθόδων φυτοπροστασίας είναι πολυσύνθετη και απαιτεί υψηλή επιστημονική εξειδίκευση.
                  Στη διάταξη 4 γίνεται μνεία για Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (Φ.Π.) Θα πρέπει να διευκρινιστούν -κατά τη γνώμη μου- τα ακόλουθα:
    1) Κάθε πότε θα δημοσιεύεται/ανανεώνεται το Εθνικό Συνταγολόγιο;
    2) Προβλέπεται να θεσπιστεί ο θεσμός του συνταγογράφου.
    – Ποιά θα είναι τα απαραίτητα προσόντα;
    – Θα προσμετρώνται/αξιολογούνται πιθανοί μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ως κάποιο επιπλέον προσόν;
    – Θα χρειαστεί κάποια επιπλέον κατάρτιση και εαν ναι από ποιό Φορέα;
    – Θα υπάρχει περιορισμός ως προς τα πτυχία των γεωπόνων (πιστεύω ότι από αυτόν τον κλάδο θα προέλθουν οι συνταγογράφοι) , δεδομένου ότι υπάρχουν σχολές/τμήματα όπου στο πρόγραμμα σπουδών δεν υπάρχει επαρκής κατάρτιση/γνώση σε ό,τι αφορά το γνωστικό αντικείμενο της φυτοπροστασίας (όχι μόνο των γεωργικών φ.π.) π.χ. Έγγειες Βελτιώσεις,  Ζωϊκή Παραγωγή,  Γεωργική Οικονομία,  Τεχνολογία Τροφίμων ενώ υπάρχουν αντίθετα τμήματα/σχολές με πολύ πιο πλούσια γνώση του αντικειμένου π.χ. Φυτική Παραγωγή.
    – Επιπρόσθετα θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ;
    – Θα προσμετρώνται/αξιολογούνται πιθανοί μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών ως επιπλέον προσόντα;
    3) Στα προϊόντα που θα συμπεριλαμβάνονται στο Συνταγολόγιο θα συμπεριλαμβάνονται και βιοκτόνα, προϊόντα υγειονομικής προστασίας π.χ. τρωκτικοκτόνα, εντομοκτόνα για την καταπολέμηση κατσαρίδων, μυγών, κουνουπιών ή για τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής θα προβλεφθεί κάποια διαφορετική λίστα – Συνταγολόγιο;
                  Στις διατάξεις 7,9 γίνεται αναφορά για θέματα τα οποία επηρεάζουν πολύ τη διαδικασία εφαρμογής των φ.π. και το περιβάλλον. Θα πρέπει να υπάρξει καλή κατάρτιση των χρηστών που εφαρμόζουν τα φ.π.  – σημείο 5- αλλά πέραν της προσωπικής ευσυνειδησίας του κάθε εμπλεκομένου, θα πρέπει να θεσπιστεί και ελεγκτικός μηχανισμός που να δρά άμεσα και αποφασιστικά αποτρέποντας πιθανές παρατυπίες που υποθάλπτουν το περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή. 
    – Θα προβλεφθεί σύσταση σώματος ελεγκτών;
    – Εάν ναι, τί προσόντα/κατάρτιση θα προβλεφθούν;

    Ευχαριστώ
                 

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 22:47 | Σταύρος

    Είναι εθνική ντροπή και αίσχος το 2010 να μήν έχει εναρμονισθεί με το Κοινοτικό δίκαιο η ορθολογική χρήση γεω-φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα.
    Ο καθένα ρίχνει ότι θέλει και όσο θέλει για να τα τρώμε όλοι μα ς και τα παιδιά μας.
    Αίσχος!!
    Αμεσα να θεσπιστεί και να εφαρμιστεί ο έλεγχος του κάθε φυτοφαρμάκου που μπαίνει στην Ελλάδα και να ιχνηλατείται στα φυτά, στους καρπούς και στο χώμα.
    Ας γίνει τουλάχιστον ένα καλό για την υγεία όλων μας,  για καθαρά γεωργικά προϊόντα.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 13:04 | Χρήστος

    Το να σχολιάζεις διατάξεις ενός νομοσχεδίου στο οποίο αναφέρονται στόχοι (υπό την μορφή ευχολογίου) χωρίς να αναφέρεται ΠΩΣ θα επιτευχθούν οι στόχοι, δεν νομίζω ότι προσφέρει πολλά. Άσε που η όποια κριτική επί γενικών θέσεων είναι πολύ δύσκολη…
    Άρθρο 3: Πως θα καθοριστούν οι «ποσοτικοί και άλλοι στόχοι»; Ποιος θα είναι αυτός που θα καθορίσει τους στόχους αυτούς; Βάσει ποιων κριτηρίων;
    Άρθρο 5: Περαιτέρω κατάρτιση των γεωπόνων για να πραγματοποιήσουν τα αυτονόητα (όσα δηλαδή διδάχθηκαν) είναι ανόητη. Εκτός αν το άρθρο υπονοεί εμπλοκή άλλων «επιστημόνων» (π.χ. κομμώτριες) που έχουν αλλώσει και άλλες γεωπονικές υπηρεσίες (Αγρογή – ακόμα να δούμε τις απολύσεις!, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και δεν συμμαζεύεται).  
    Άρθρο 6: «Πλήρως ελεγχόμενη και καταγεγραμμένη διακίνηση» και «χαμηλότερη επιβάρυνση» για τον παραγωγό δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Το Άρθρο αυτό όπως και όλες οι διατάξεις είναι γραμμένο υπονοώντας πως ο «πελάτης» των διατάξεων είναι ο παραγωγός (λανθασμένα), όταν ο πελάτης είναι ο καταναλωτής των γεωργικών προϊόντων! 

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 12:32 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    θεωρώ ότι το νομοσχεδιο για τα γεωργικά φάρμακα είναι απαραίτητο διοτι δινεται η ευκαιρια για να μπει ταξη σε αυτο τον πολυπαθο χωρο του αγροτικού τομέα. 

    Δυνατότητα συνταγογράφησης πρέπει να έχουν γεωπόνοι με ειδικότητα στην φυτική παραγωγή οι οποίοι κατά την διάρκεια των σπουδών τους έχουν διδαχτεί όλα τα αναγκαία μαθήματα.
    Επίσης, μπορούν να συνταγογραφούν και γεωπόνοι οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακή ειδίκευση στην επιστήμη της φυτοπροστασίας.

    Σχετικά με την δυνατότητα συνταγογράφησης των δημοσίων υπαλλήλων γεωπόνων έχω να πω τα εξής:
    όσοι δημόσιοι υπάλληλοι γεωπόνοι έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης ανέξάρτητα εάν υπηρετούν σε τμήμα φυτοπροστασίας ή όχι. Η λογική είναι πολύ απλή, δεν σταματάει κάποιος να φέρει την ιδιότητα του γεωπόνου όταν λήγει το ωράριο εργασίας του στο δημόσιο (είναι ακριβώς όπως τους γιατρούς και τους κτηνιάτρους του δημοσίου).
    Επιπλέον η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους γεωπόνους του δημοσίου θα είναι και μία ευκαιρία για να έρθουν πάλι ξανά κοντά στον παραγωγό και την παραγωγική αγροτική διαδικασία.

    Σε ότι αφορά την χρέωση συνταγογραφησης από τους γεωπόνους του δημοσίου πρέπει αυτή να πηγαίνει ΟΛΗ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 12:40 | Πάτσιος Γιάννης

    Είμαι παραγωγός αγροτικών προιόντων,πολύ απαραίτητο το νέο νομοσχέδιο, θα ήθελα όμως να μάθω τι νόμος υπάρχει όταν μέσα σε αγροτικές καλλιέργιες υπάρχουν εξοχικές κατοικίες και οι ιδιοκτήτες τους φέρνουν αντιρρήσεις ως προς τι χρήση γεωργικών φαρμάκων.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 22:41 | Θράκας Π. Δημήτριος

    Ποιός είναι  ο συνταγογράφος ;
    Τι συνταγογραφεί ; εμπορική ή κοινή οναμασία ;
    Σε τι ποσότητα ;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:15 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    4. Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΣ?

  • Αξιότιμοι Κύριοι – Κυρίες.
    Διαβάσα το Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στα Γεωργικά Φάρμακα και επιπλέον ενημερώσαμε όλους μας τους συναδέλφους με την δημοσίευση του στην Ιστοσελίδα http://www.e-geoponoi.gr.
    Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές είναι θεμιτές κατά την κρίση μoυ, καθώς θεωρώ ότι ο υπάρχον νόμος είναι αναχρονιστικός και δεν δινόταν έως σήμερα η ανάλογη βαρύτητα στην επιστημονική γνώση , στην ασφάλεια χρήσης και στις συνέπειες για το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρχε και υπάρχει μείζον θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας της δημόσιας υγείας.
    Ωστόσο στο Νομοσχέδιο πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν:
    1. Με την αποκλειστική υποχρέωση συνταγογράφησης των Γεωργικών Φαρμάκων από επιστήμονες Γεωτεχνικούς – Γεωπόνους ΑΕΙ, της ανάλογης ειδικότητας. Η Διάταξη πρέπει να είναι σαφής και ρητή και δεν θα πρέπει να υπάρχουν παραθυράκια και εξαιρέσεις , ούτε για Ενώσεις Γεωργικών συνεταιρισμών ή από άλλους φορείς ή ιδιώτες εμπόρους.
    2. Οι επιστήμονες Γεωτεχνικοί Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση μετά από 5 χρόνια σπουδών και 3 χρονη ειδίκευση που τους καθιστά ικανότατους για την εφαρμογή της επιστήμης τους. Δεν δικαιολογείται καμία διαπίστευση πτυχίου ή όποιας μορφής πιστοποίησης των, από οποιονδήποτε φορέα. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι τα μόνα αρμόδια να παρέχουν πιστοποιητικά επάρκειας ή πτυχία για την άσκηση τους επαγγέλματος του Γεωτεχνικού.
    3. Απαιτείται σαφής διάταξη του νόμου η οποία να αποσαφηνίζει το καθεστώς διακίνησης των Γεωργικών Φαρμάκων. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός της εμπορίας των Γεωργικών Φαρμάκων από την συνταγογράφηση. Θεωρώ ότι είναι ασυμβίβαστα τα παραπάνω και δεν μπορούν τα ίδια καταστήματα που εμπορεύονται τα Γεωργικά Φάρμακα να συνταγογραφούν με το τσουβάλι τα ίδια φάρμακα που πουλάνε τα ίδια. Η διάκριση πρέπει να είναι αυστηρότατη και να απαγορεύεται στον ίδιο χώρο , από τον ίδιο εκμεταλλευτή, να υπάρχουν οι δύο δραστηριότητες.
    4. Θεωρώ ότι στην νέα εποχή πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός της επιστήμης του Γεωτεχνικού Γεωπόνου και της εφαρμογής της, από την εμπορία Γεωργικών Φαρμάκων. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα Γιατρού – Φαρμακοποιού και ο Γεωτεχνικός Γεωπόνος ΑΕΙ πρέπει να είναι δίπλα στον Αγρότη, υπεύθυνος για τις ποσότητες και τον χρόνο εφαρμογής – χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων. Υπεύθυνος για τις μεθόδους παραγωγής αλλά και για την τήρηση μητρώου εκμετάλλευσης. Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει η σημερινή κατάσταση όπου οι Γεωτεχνικοί –Γεωπόνοι αντικαθίστανται από ανθρώπους εμπόρους – καιροσκόπους του κέρδους. Δεν νοείται ,ούτε η ενοικίαση πτυχίου ή η εξευτελιστική μεταχείριση των Γεωπόνων επιστημόνων που συμβαίνει σήμερα, έναντι ελάχιστης αμοιβής από διάφορους ιδιώτες. Οι Γεωτεχνικοί είναι επιστήμονες πενταετούς Πανεπιστημιακής φοίτησης και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
    5. Όσον αφορά τις τελευταίες εξαγγελίες την Υπουργού κ. Μπατζελή περί κλειστού επαγγέλματος των Γεωτεχνικών έχω να επισημάνω τα εξής:
    α) Το επάγγελμα –λειτούργημα του Γεωτεχνικού, δεν υπήρξε ποτέ κλειστό επάγγελμα. Ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο σε κανέναν Έλληνα πολίτη, μετά από την επιτυχία του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις να εισαγχθεί σε κάποιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και να πάρει πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Γεωτεχνικού.
    β) Οι αμοιβές των Γεωτεχνικών δεν ήταν ποτέ καθορισμένες. Μόνο τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία ρύθμιση στις αμοιβές των Μελετητών Γεωτεχνικών και αυτό έγινε για συγκεκριμένους λόγους, που γνωρίζει και αποδέχθηκε το Ελληνικό κράτος, το οποίο με δική του ρύθμιση, υποχρέωνε τους παραγωγούς επενδυτές, να καταβάλλουν υποχρεωτικά μία κατώτατη αμοιβή μελέτης, αφού παρατηρούταν το φαινόμενο πολλοί από αυτούς να μην πληρώνουν ποτέ για τις υπηρεσίες των Γεωτεχνικών – μελετητών.
    γ)Στο σχέδιο νόμου καταχρηστικά προβλέπεται κατώτατη αμοιβή 5 € ανά συνταγή Γεωργικών φαρμάκων. Αυτό από μόνο του αναιρεί τα λόγια περί κλειστού επαγγέλματος. Αφήστε το επάγγελμα ελεύθερο, να αποτιμήσει η αγορά τις υπηρεσίες των Γεωτεχνικών. Σε διαφορετική περίπτωση αναγκάστε τους Γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς σε αμοιβές των 5 €/ επίσκεψη.
    6. Τέλος η άποψη της Υπουργού κ.Μπατζελή στο ότι <<η γνώση είναι κοινή για όλους>> , απλά θα την θεωρώ τελείως άστοχη και ατυχή. Απλά να πω τα αυτονόητα, ότι σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν εξισώνονται οι διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Η κ. Μπατζελή έχει εξισώσει την επιστήμη των Γεωτεχνικών με τους υπαλλήλους της Αγρογής των ΔΕ και ΥΕ (κομμωτριών, μανικιουριστών, καφετζήδων κλπ) Επίσης αγνοεί τους κόπους που έχουν καταβληθεί από τους Έλληνες πολίτες για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακές σχολές με βαθμούς 17 και θέλει να τους εξισώνει με αυτούς που κατέβαλαν προσπάθεια λευκής κόλλας και βαθμολογίας 0,98 !!. Φυσικά εξισώνει τα 5 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών με τα 4 των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων τελείως αυθαίρετα.
     

    Απλά όλος ο Γεωτεχνικός κόσμος διασκεδάζει με όλες αυτές τις γελοιότητες και την απαξίωση της πολιτικής του ΥΠΑΑΤ. Ωστόσο, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα, και με σεβασμό στους κόπους των αποφοίτων ΤΕΙ, έχουμε προτείνει (μέσω της Ιστοσελίδας μας e-geoponoi.gr) το μοντέλο του πλήρη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα μπορούσαν οι απόφοιτοι ΤΕΙ πχ να είναι υπεύθυνοι για την εμπορία, φύλαξη, και εφαρμογή των Γεωργικών Φαρμάκων και οι Γεωτεχνικοί των ΑΕΙ για την συνταγογράφηση και την υπογραφή των καλλιεργητικών μητρώων και επενδυτικών προγραμμάτων. Θα μπορούσαν να φύγουν από το επάγγελμα , όλοι οι άσχετοι ιδιώτες ψευτοέμποροι ανά την επικράτεια.
    Με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το νέο νομοσχέδιο των Γεωργικών Φαρμάκων θα κρατήσει τις ισορροπίες και θα υπηρετήσει την αξιοκρατία, την νομιμότητα και την δημόσια υγεία, σας ευχαριστώ για την δυνατότητα έκφρασης.
    Με τιμή
    Κολιοπάνος Σωτήριος Γεωπόνος ΑΠΘ ( MSc)
     

  • <!– /* Font Definitions */ @font-face {font-family:»Cambria Math»; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:161; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:»»; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} p.MsoListParagraph, li.MsoListParagraph, div.MsoListParagraph {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpFirst, li.MsoListParagraphCxSpFirst, div.MsoListParagraphCxSpFirst {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpMiddle, li.MsoListParagraphCxSpMiddle, div.MsoListParagraphCxSpMiddle {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:0cm; margin-left:36.0pt; margin-bottom:.0001pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} p.MsoListParagraphCxSpLast, li.MsoListParagraphCxSpLast, div.MsoListParagraphCxSpLast {mso-style-priority:34; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-type:export-only; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:36.0pt; mso-add-space:auto; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:»Calibri»,»sans-serif»; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:»Times New Roman»; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:197933710; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-1964099970 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179 67633167 67633177 67633179;} @list l0:level1 {mso-level-tab-stop:none; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:»Κανονικός πίνακας»;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-priority:99;
    mso-style-qformat:yes;
    mso-style-parent:»»;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin-top:0cm;
    mso-para-margin-right:0cm;
    mso-para-margin-bottom:10.0pt;
    mso-para-margin-left:0cm;
    line-height:115%;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:11.0pt;
    font-family:»Calibri»,»sans-serif»;
    mso-ascii-font-family:Calibri;
    mso-ascii-theme-font:minor-latin;
    mso-hansi-font-family:Calibri;
    mso-hansi-theme-font:minor-latin;
    mso-fareast-language:EN-US;}

    Αξιότιμοι Κύριοι – Κυρίες.
    Διαβάσα το Σχέδιο Νόμου για τις αλλαγές στα Γεωργικά Φάρμακα και επιπλέον ενημερώσαμε όλους μας τους συναδέλφους με την δημοσίευση του στην Ιστοσελίδα http://www.e-geoponoi.gr.
    Σε γενικές γραμμές οι αλλαγές είναι θεμιτές κατά την κρίση μoυ, καθώς θεωρώ ότι ο υπάρχον νόμος είναι αναχρονιστικός και δεν δινόταν έως σήμερα η ανάλογη βαρύτητα στην επιστημονική γνώση , στην ασφάλεια χρήσης και στις συνέπειες για το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρχε και υπάρχει μείζον θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας της δημόσιας υγείας.
    Ωστόσο στο Νομοσχέδιο πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν:
    1. Με την αποκλειστική υποχρέωση συνταγογράφησης των Γεωργικών Φαρμάκων από επιστήμονες Γεωτεχνικούς – Γεωπόνους ΑΕΙ, της ανάλογης ειδικότητας. Η Διάταξη πρέπει να είναι σαφής και ρητή και δεν θα πρέπει να υπάρχουν παραθυράκια και εξαιρέσεις , ούτε για Ενώσεις Γεωργικών συνεταιρισμών ή από άλλους φορείς ή ιδιώτες εμπόρους.
    2. Οι επιστήμονες Γεωτεχνικοί Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση μετά από 5 χρόνια σπουδών και 3 χρονη ειδίκευση που τους καθιστά ικανότατους για την εφαρμογή της επιστήμης τους. Δεν δικαιολογείται καμία διαπίστευση πτυχίου ή όποιας μορφής πιστοποίησης των, από οποιονδήποτε φορέα. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι τα μόνα αρμόδια να παρέχουν πιστοποιητικά επάρκειας ή πτυχία για την άσκηση τους επαγγέλματος του Γεωτεχνικού
    3. Απαιτείται σαφής διάταξη του νόμου η οποία να αποσαφηνίζει το καθεστώς διακίνησης των Γεωργικών Φαρμάκων. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός της εμπορίας των Γεωργικών Φαρμάκων από την συνταγογράφηση. Θεωρώ ότι είναι ασυμβίβαστα τα παραπάνω και δεν μπορούν τα ίδια καταστήματα που εμπορεύονται τα Γεωργικά Φάρμακα να συνταγογραφούν με το τσουβάλι τα ίδια φάρμακα που πουλάνε τα ίδια. Η διάκριση πρέπει να είναι αυστηρότατη και να απαγορεύεται στον ίδιο χώρο , από τον ίδιο εκμεταλλευτή, να υπάρχουν οι δύο δραστηριότητες.
    4. Θεωρώ ότι στην νέα εποχή πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός της επιστήμης του Γεωτεχνικού Γεωπόνου και της εφαρμογής της, από την εμπορία Γεωργικών Φαρμάκων. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα Γιατρού – Φαρμακοποιού και ο Γεωτεχνικός Γεωπόνος ΑΕΙ πρέπει να είναι δίπλα στον Αγρότη, υπεύθυνος για τις ποσότητες και τον χρόνο εφαρμογής – χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων. Υπεύθυνος για τις μεθόδους παραγωγής αλλά και για την τήρηση μητρώου εκμετάλλευσης. Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει η σημερινή κατάσταση όπου οι Γεωτεχνικοί –Γεωπόνοι αντικαθίστανται από ανθρώπους εμπόρους – καιροσκόπους του κέρδους. Δεν νοείται ,ούτε η ενοικίαση πτυχίου ή η εξευτελιστική μεταχείριση των Γεωπόνων επιστημόνων που συμβαίνει σήμερα, έναντι ελάχιστης αμοιβής από διάφορους ιδιώτες. Οι Γεωτεχνικοί είναι επιστήμονες πενταετούς Πανεπιστημιακής φοίτησης και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
    5. Όσον αφορά τις τελευταίες εξαγγελίες την Υπουργού κ. Μπατζελή περί κλειστού επαγγέλματος των Γεωτεχνικών έχω να επισημάνω τα εξής:
    α) Το επάγγελμα –λειτούργημα του Γεωτεχνικού, δεν υπήρξε ποτέ κλειστό επάγγελμα. Ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο σε κανέναν Έλληνα πολίτη, μετά από την επιτυχία του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις να εισαγχθεί σε κάποιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και να πάρει πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Γεωτεχνικού.
    β) Οι αμοιβές των Γεωτεχνικών δεν ήταν ποτέ καθορισμένες. Μόνο τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία ρύθμιση στις αμοιβές των Μελετητών Γεωτεχνικών και αυτό έγινε για συγκεκριμένους λόγους, που γνωρίζει και αποδέχθηκε το Ελληνικό κράτος, το οποίο με δική του ρύθμιση, υποχρέωνε τους παραγωγούς επενδυτές, να καταβάλλουν υποχρεωτικά μία κατώτατη αμοιβή μελέτης, αφού παρατηρούταν το φαινόμενο πολλοί από αυτούς να μην πληρώνουν ποτέ για τις υπηρεσίες των Γεωτεχνικών – μελετητών.
    γ)Στο σχέδιο νόμου καταχρηστικά προβλέπεται κατώτατη αμοιβή 5 € ανά συνταγή Γεωργικών φαρμάκων. Αυτό από μόνο του αναιρεί τα λόγια περί κλειστού επαγγέλματος. Αφήστε το επάγγελμα ελεύθερο, να αποτιμήσει η αγορά τις υπηρεσίες των Γεωτεχνικών. Σε διαφορετική περίπτωση αναγκάστε τους Γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς σε αμοιβές των 5 €/ επίσκεψη.
    6. Τέλος η άποψη της Υπουργού κ.Μπατζελή στο ότι <<η γνώση είναι κοινή για όλους>> , απλά θα την θεωρώ τελείως άστοχη και ατυχή. Απλά να πω τα αυτονόητα, ότι σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν εξισώνονται οι διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Η κ. Μπατζελή έχει εξισώσει την επιστήμη των Γεωτεχνικών με τους υπαλλήλους της Αγρογής των ΔΕ και ΥΕ (κομμωτριών, μανικιουριστών, καφετζήδων κλπ) Επίσης αγνοεί τους κόπους που έχουν καταβληθεί από τους Έλληνες πολίτες για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακές σχολές με βαθμούς 17 και θέλει να τους εξισώνει με αυτούς που κατέβαλαν προσπάθεια λευκής κόλλας και βαθμολογίας 0,98 !!. Φυσικά εξισώνει τα 5 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών με τα 4 των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων τελείως αυθαίρετα.
    Απλά όλος ο Γεωτεχνικός κόσμος διασκεδάζει με όλες αυτές τις γελοιότητες και την απαξίωση της πολιτικής του ΥΠΑΑΤ. Ωστόσο, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα, και με σεβασμό στους κόπους των αποφοίτων ΤΕΙ, έχουμε προτείνει (μέσω της Ιστοσελίδας μας e-geoponoi.gr) το μοντέλο του πλήρη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα μπορούσαν οι απόφοιτοι ΤΕΙ πχ να είναι υπεύθυνοι για την εμπορία, φύλαξη, και εφαρμογή των Γεωργικών Φαρμάκων και οι Γεωτεχνικοί των ΑΕΙ για την συνταγογράφηση και την υπογραφή των καλλιεργητικών μητρώων και επενδυτικών προγραμμάτων. Θα μπορούσαν να φύγουν από το επάγγελμα , όλοι οι άσχετοι ιδιώτες ψευτοέμποροι ανά την επικράτεια.
    Με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το νέο νομοσχέδιο των Γεωργικών Φαρμάκων θα κρατήσει τις ισορροπίες και θα υπηρετήσει την αξιοκρατία, την νομιμότητα και την δημόσια υγεία, σας ευχαριστώ για την δυνατότητα έκφρασης.
    Με τιμή
    Κολιοπάνος Σωτήριος Γεωπόνος ΑΠΘ ( MSc)

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 18:52 | Γιώργος

     
    Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν άδεια συνταγογράφησης δεν θα έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το εμπόριο φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για παράδειγμα αρκετοί έμποροι γεωπόνοι σκέφτονται να μεταβιβάσουν την άδεια πώλησης φαρμάκων του μαγαζιού τους  σε τεχνολόγους γεωπονίας ώστε να μπορούν να αποκτήσουν άδεια συνταγογράφησης οι ίδιοι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή αφού ο ιδιοκτήτης θα συνταγογραφεί και θα πουλάει παράλληλα.
    Επιπλέον, σε περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα και σε υπαλλήλους γεωπόνους του υπουργείου ή της νομαρχίας να συνταγογραφούν, καλό θα είναι να γίνεται χωρίς αμοιβή διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ασχολούνται μόνο με αυτό, παραμελώντας τα υπόλοιπα σημαντικά καθήκοντά τους.