Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 02:26 | Άλκηστη

    Κι έτσι λοιπόν ο κάθε εμπαθής που μισεί τα ζώα θα μπορεί με γελοίες δικαιολογίες να απαιτεί την θανάτωση αδεσπότων, τα οποία πολλοί εξ ημών φροντίζουν με τις οικονομίες τους. Τι καθιστά ένα ζώο επικίνδυνο και επιθετικό; Πώς γίνεται στα τόσα χρόνια που ταίζω αδέσποτα να μη μου έχει επιτεθεί ποτέ κανένα; Ας βάλουμε λοιπόν και τους ηλικιωμένους γονείς μας στα αποτεφρωτήρια. Όλα για το κέρδος. Απαράδεκτες και φρικιαστικές οι αλλαγές. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 02:23 | Κατερίνα

    Εξαιρετική προχειρότητα, τι εννοεί ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ο νομοθέτης; Απαράδεκτο περιθώριο ερμηνείας σε νομοθέτημα τέτοιου περιεχομένου. Οι συντάκτες νομικού κειμένου οφείλουν να είναι σαφείς στην πρόθεση και βούληση τους και να μην αφήνουν περιθώρια για κακή ή λανθασμένη εφαρμογή του νόμου. Εκτός αν θέλετε να διευκολύνετε τις θανατώσεις των αδεσπότων και ψάχνετε τρόπο να τις κάνετε νόμιμες. Μήπως να ασχοληθεί κάποιος που έχει αμυδρή έστω ιδέα από ζώα, πχ έστω να έχει ΔΕΙ κάποιο σε μικρή απόσταση;
    Και τι θα πει ασθένεια που δεν θεραπεύεται και μεταδίδεται σε ζώα; Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν πολλές ασθένειες, και μάλιστα με ελάχιστη πιθανότητα μετάδοασης σε ζώο, αλλά χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα (πχ καλαζάρ). Θα θανατώσετε δεσποζόμενα ζώα που πάσχουν από καλαζάρ και τα φροντίζουν οι ιδιοκτήτες τους;
    Η δημοτική αστυνομία θα μπορεί να διαπιστώνει αν το ζώο έχει επιθετική συμπεριφορά (και χωρίς τραυματισμό, και μόνο με απειλητική στάση – αν γρυλίσει δηλαδή;); Μας κοροιδεύετε;

    Αν έχετε βαρεθεί να συντάσσετε νομοθετήματα, παρακαλώ σταματήστε. Αλλιώς μάλλον θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια, ακόμη κι αν σας φαίνεται επουσιώδες ζήτημα, διότι άπτεται του πολιτισμού και της παιδείας μας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 01:26 | Μαρία

    Αφήστε ήσυχα τα ζώα και σταματήστε να εκτονώνετε τα σύνδρομα κατωτερότητας σε αυτά!Αυτός o πλανήτης ανήκει σε όλα τα πλάσματα του…

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 01:23 | Λιαπάκη Μαρία

    Απαράδεκτος ο αναφερόμενος χαρακτηρισμός ενός ζώου ως επικίνδυνο…Ασαφής και περισσότερο επικίνδυνος απο ένα ζώο που μπορεί για κάποιο λόγο να χρειαστεί να αμυνθεί…Δεν μιλάνε για να μπορέσουν να μας πουν αν κάτι τα ενοχλεί ή τα φοβίζει.Προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας όμως,χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματός τους.Άλλο που εμείς σαν άνθρωποι δεν λέμε να το καταλάβουμε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!
    Οι σκύλοι,ειδικά,λύνουν τις διαφορές τους μέσω της «τελετουργικής» επιθετικότητας.Κάνουν τα πάντα (γρύλισμα,γάβγισμα,δείξιμο δοντιών κλπ)για να δείξουν οτι κάτι τους ενοχλεί και η άλλη πλευρά(η απειλή)να λάβει το μήνυμα και να σταματήσει εκεί η παρεξήγηση.
    Σταματήστε να τα βλέπετε όλα ανθρωποκεντρικά…Δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη!!!
    Αν δεν σεβαστούμε τα υπόλοιπα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε το χώρο μας ΠΟΤΕ δεν θα μάθουμε να σεβόμαστε τον άνθρωπο…

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:55 | Παναγιωτιδης Νικος

    Απαραδεκτος νομος.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:06 | Σεϊταρίδου Ωραιοζίλη

    Πιο άνομους και παράνομους νόμους κατά των ζώων δεν μπορείτε να σκεφτείτε? Πραγματικά αφήστε τα ζώα ήσυχα καθως κι εμάς τους ανθρώπους. Απο νομοθέτες ,τύραννοι γινόσαστε! ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣυΧΟΥΣ! Θελετε και προσωπικά στοιχεία! Παρτε τα!

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:49 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦ.ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4039/12 ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ !
    ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ «ΑΡΜΟΔΙΩΝ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ «ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ» ΚΑΙ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, ΚΑΙ ΜΗ, ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ «ΑΡΜΟΔΙΟΙ» !
    ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠΌΨΗ ΣΑΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ !!!!!!!! ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ !!! ΕΠΕΙΔΗ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΜΑΣ !!!
    ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ !!!!

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:24 | ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Για τρίτη φορά η Κιβωτός Κέρκυρας σας στέλνει το σωστό κείμενο στο σχόλιο της, που στην διαβούλευση βγαίνει λειψό :

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΑΥΤΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΑΛΟΙΦΗΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ
    ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ β΄ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ
    ΛΕΞΗΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΦΡΑΣΗ
    ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙ
    ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:10 | ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Γιατί τα σχόλια της Κιβωτού Κέρκυρας δεν φτάνουν ολόκληρα όπως τα γράφουμε ; Τι συμβαίνει;

    Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά το σωστό κείμενο που βγαίνει όμως στην διαβούλευση λειψό:

    Για τον λόγον αυτόν υπάρχει αδήριτη ανάγκη απαλοιφής της λέξης από την παράγραφο β΄του άρθρου 1 του Νόμου 4039/2012,
    ούτως ώστε να σχηματιστεί καθαρά η φράση ,
    όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο νόμου, επί υπουργίας κυρίας Αποστολάκη.

  • 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:12 | Αδραμιτλη Σισσυ

    Ειναι τοσο ευκολο να ελεγχθουν ευκολα και αποτελεσματικα τα παντα, να εισπραχθουν ποσα υπερ του σκοπου της διαχειρισης των αδεσποτων, να μειωθει ο αριθμος τους και ολα να λειτουργουν νομιμα αλλα και με περηφανεια για την Ελληνικη προοδο στον τομεα της κυνοφιλιας και γενικα της φιλοζωιας.

    Δυο πραγματα χρειαζεται να γινουν αμεσα…

    1) Καταργηση πωλησης κατοικιδιων στα πετσοπς ( αρα και η ανεξελεγκτη και απο κακες πηγες εισαγωγη τους ) αφου αυτο θεωρειται ανηθικο στις περισσοτερες χωρες της Ε.Ε και μη. Η διαθεση δε των κατοικιδιων απο αυτα γινεται με μονο σκοπο το κερδος και οχι τον ελεγχο και φιλτραρισμα του νεου ιδιοκτητη

    2) Για ολους τους νομιμους εκτροφεις, που δηλωνουν τις γεννες τους τυπικοτατα στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος ( χομπιστες η επαγγελματιες ), να δημιουργηθει αναλογη με την ιδιοτητα τους αδεια και να υπαρξει και αναλογο τελος που θα καταβαλεται στους Δημους και θα διατιθεται υπερ της διαχειρισης των αδεσποτων. Επισης για καθε κουταβι που μεταβιβαζεται σε νεο ιδιοκτητη να υπαρξει κι εκει ενα τελος το οποιο θα πηγαινει κι αυτο στο Δημο υπερ του σκοπου των αδεσποτων. Να γινει απαιτητη η τοποθετηση microchip πριν φυγει το οποιοδηποτε κουταβι απο τον εκτροφεα κι ετσι δεν θα υπαρχει ουτε ενα κουταβι που να μην γνωριζουμε που εχει παει.

    Απο την αλλη οι νομιμοι πια εκτροφεις που διαθετουν αδεια, αυτοι και μονο αυτοι να ειναι σε θεση να δημοσιευσουν αγγελιες για την διαθεση των κουταβιων τους ( με τον αριθμο αδειας και το Νο του microchip ).

    Αναγκαστικα λοιπον οι υπολοιποι που δεν θα πληρουν τις προυποθεσεις ( εκτροφεις της πισω αυλης η εργοστασια παραγωγης κουταβιων ) ξαφνικα δεν θα εχουν αντικειμενο γιατι δεν θα μπορουν να το διαθεσουν μεσω αγγελιων αφου δεν θα υπαρχει Αρ. αδειας και Αρ Microchip.

    Εσοδα λοιπον απο τη μια μερια για τους Δημους και ελεγχος της παρανομης και ανεξελεγκτης αναπαραγωγης αθωων ψυχων απο την αλλη. Αποτελεσμα ;;;;;;;; Ελαχιστοποιηση του αριθμου των νεων αδεσποτων !!!!!!!!

    Δεν πρεπει να παραβλεφθει το πολιτισμικο σοκ που παθαινουν οι τουριστες οταν ερχονται στον τοπο μας και βλεπουν μεσα στα πετσοπς τα κουταβια και τα γατια μεσα στις γυαλες σαν χρυσοψαρα. Να ειστε σιγουροι οτι εκεινο που λενε ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΑΝΗΘΙΚΟ και εγω προκαλω τον οποιοδηποτε πολυταξιδεμενο πολιτικο να μου υποδειξει ενα πετσοπ ατη Γερμανια, η στη Τσεχια, η στην Αγγλια, η ακομα και στην Πολωνια και Τουρκια που να πουλιουνται σκυλια και γατια στα πετσοπς.

    Οσον αφορα τους λεγομενους «επικινδυνους» σκυλους ειναι μαλλον ατοπο να περιμενετε απο εναν υπαλληλο του δημου η ακομα και απο ενα κτηνιατρο να κανει την διαγνωση του βαθμου επικινδυνοτητας αυτου. Δεν γινεται πουθενα στον κοσμο αυτο αφου υπαρχουν ειδικοι για αυτα τα θεματα οπως εκπαιδευτες και ειδκοι συμπεριφεριολογοι. Φροντιστε λοιπον τουλαχιστον μεσα στην καθε ομαδα να υπαρχει ενας εξ αυτων, γιατι αν οχι τοτε ο νομος θα γυρισει μπουμερανγκ και θα εχουμε τραγικες συνεπειες για το ζωικο βασιλειο εξαιτιας ενδεχομενων κακοβουλων τοποθετησεων.

    Τωρα για το αν θα πρεπει να αναπαραγονται οι ακρωτηριασμενοι σκυλοι, θα ηθελα πολυ να ξερω ποιος και για ποιο λογο σκεφτηκε κατι τετοιο ;;;; Μηπως υπαρχει η εντυπωση οτι το «κομμενο» κληρονομειτε???? Ειναι κατι που δεν μπορει να το συλλαβει ο νους οπως και το γεγονος της αναδρομικοτητας ισχυος ( οσον αφορα την συμμετοχη στις εκθεσεις ) σκυλων που ειναι ηδη καποιας ηλικιας πριν τον νομο !!!!!! Εχουμε και για αυτο αλλη μια φορα τα πρωτεια σε ολο τον κοσμο…………πουθενα δεν τιμωρουνται ετσι αναδρομικα τα ζωα !!!!!!

    Θα ειναι κριμα αν γινει ακομα ενα μεγαλο εγκλημα κατα των ζωων σε μια Ελλαδα που ηδη αποτελει καταπτυστο παραδειγμα οσον αφορα τη διαχειριση και μεταχειριση τους. Ηδη εχουν ξεσηκωθει ανθρωποι απο το εξωτερικο οταν εμαθαν οτι προμοταρεται η διαθεση κατοικιδιων σε πετσοπς και βαλεται η ερασιτεχνικη μικρη εκτροφη !!!!

    Αναλογιστειτε κυριοι και κυριες που νομοθετειται, τις ευθυνες που περνεται με εναν τοσο αδικο για τα ζωα νομο, αναλογιστειτε και βρειτε το χρονο να διαβασετε λιγο παραπανω, πριν αποφασισετε να καταστρεψετε κατι που σε αλλα κρατη κανει χωρες υπερηφανες, αποφερει εσοδα και οχι εκροη πολυτιμου χρηματος στο εξωτερικο, καταφερνει να διαχειριστει τον αδεσποτο πληθυσμο και να εχει εναν τοπο καθαρο και φροντισμενο, απολυτα ασφαλη για τους κατοικους και τα αλλα ζωα.

    Ενας περιπατος οπουδηποτε στην Τσεχια η στη Γερμανια, ακομα και σε χωρια, θα σας πεισει, αφου δεν θα δειτε ΟΥΤΕ ΕΝΑ αδεσποτο να περιφερεται και ολα σχεδον τα ζωα υπο ελεγχο !!!!!

    Θα δειτε να διοργανωνονται καθε σαββατοκυριακο εκθεσεις οχι μονο σκυλων και γατιων αλλα και λοιπων κατοικιδιων και παραγωγικων, ενα πανηγυρι που αποφερει εσοδα καθως τραβαει το ενδιαφερον χιλιαδων ανθρωπων ( βλεπετε οι φιλοζωοι ειναι πολλοι παντου ) και τη συμμετοχη πολλων, ακομα και απο το εξωτερικο, προμοταρισμα της χωρας και τελικα ενα ειρηνικο, ασφαλες και τιμιο περιβαλλον για ανθρωπους και ζωα !!!!!!

    Σας παραθετω καποια επισημα link οπου μπορειτε να διασταυρωσετε την αληθεια των γραφομενων μου καθως και αλλων που σχολιασαν σχετικα

    http://cms.walsall.gov.uk/index/business/dog_breeders_licences.htm

    http://www.enci.it/documenti/allevamento_cinofilo.pdf

    http://www.jordbruksverket.se/swedishboardofagriculture/engelskasidor/animals.4.6621c2fb1231eb917e680002765.html

    Αδραμιτλη Σισσυ

    Διεθνης Κριτης Μορφολογιας Σκυλων

    Μελος του ΔΣ του ΚΟΕ ( Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος )

    Μελος της Επιτροπης Κριτων του ΚΟΕ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:16 | ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Επειδή στο σχόλιο της Κιβωτού Κέρκυρας της 8-2-2013, έγινε παράλειψη ολόκληρης φράσης την ξαναστέλνουμε:
    Για τον λόγον αυτόν υπάρχει αδήριτη ανάγκη απαλοιφής της λέξης από την παράγραφο β΄του άρθρου 1 και την παραμονή της λέξης <δεμένα. ούτως ώστε να σχηματιστεί καθαρά η φράση όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο νόμου επί υπουργίας κυρίας Αποστολάκη.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:07 | Roula

    What are you thinking the law has only been recent you cannot get rid of the problem by killing strays the way to go is spay/neauter and there are organisations to help with this there should be compulsory microchipping and edcational adverts to make dog owners realise they need to be responsible Greece is not in a good situation to have people against them there are a lot of animal lovers in the world stand up to your responsibilities leave them alone you are a member of the EU and suppose to be the cradle of civilization prove to the world you have do the right thing leave them be!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:30 | Κώστας Μανιμανάκης

    Παρακολουθούσα προχτές στην πλατεία Συντάγματος τα αδέσποτα. Όχι τυχαία… Τα άκουσα να γαβγίζουν και μου έκανε εντύπωση. Είδα ότι είχαν κυκλώσει μια ομάδα αστυνομικών. Δεν μπόρεσα να κρύψω το χαμόγελο στα χείλη μου. Τα αδέσποτα ακόμη και όταν πέφτουν βροχή τα δακρυγόνα δεν εκδηλώνουν επιθετικές στάσεις.
    Η αλήθεια είναι ότι την συγκεκριμένη ομάδα αστυνομικών δεν την είχαν κυκλώσει τυχαία. Οι αστυνομικοί είχαν μαζί τους και ένα σκύλο…
    Με τη διάταξη που προωθείτε κάλλιστα τα ζωντανά αυτά θα είχαν συλληφθεί και θανατωθεί και με την επιβαρυντική κατηγορία της απρόκλητης επίθεσης σε όργανα της τάξης..
    Αλλά ας σοβαρευτούμε. Απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από ζώα αλλά ούτε και καρδιά θα μπορούσαν να το έχουν συντάξει.
    Αλλά έχουν ένα ελαφρυντικό. Εργάζονται για μια κυβέρνηση που εξοντώνει ένα ολόκληρο λαό στα ζώα θα είχε αναστολές.
    Έχει όμως ανοικτή διακυβέρνηση έτσι για να λέμε και κάτι να περνάει η ώρα μας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:57 | Katia

    Aparadekto!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:57 | ΚΙΒΩΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:
    Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
    Επειδή το μόνιμο δέσιμο των σκυλιών είναι από τις πλέον συχνές μορφές παθητικής κακοποίησης και από τις πλέον επώδυνες για τα ζώα, είναι αιτία δυσφήμησης της χώρας μας στο εξωτερικό.
    Το ζωοφιλικό σωματείο Κιβωτός Κέρκυρας, από τον Φεβρουάριο του έτους 2012, που ετέθη σε ισχύ ο Νόμος 4039, δίνει αγώνα για να γλιτώσει μόνιμα δεμένα σκυλιά στην Κέρκυρα, όπου είναι και τουριστικός προορισμός.
    Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε, ότι η λέξη που αναφέρεται στην παράγραφο β΄του άρθρου 1 του Νόμου 4039/2012, αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες όχι μόνον του σωματείου Κιβωτός Κέρκυρας, αλλά και σωματείων άλλων περιοχών της Ελλάδος, διότι οι ιδιοκτήτες των μονίμως δεμένων σκυλιών, προβάλλουν την ψευδή δικαιολογία της προσωρινής πρόσδεσης του σκύλου τους και όχι της μόνιμης, με την πρόφαση ότι αφού απαγορεύται η μόνιμη πρόσδεση…..επιτρέπεται η προσωρινή….!!!!
    Η λέξη ανοίγει παράθυρο, μέχρι σήμερα να ξεφύγει του νόμου ο παράνομος ιδιοκτήτης δεμένου σκύλου.
    Για τον λόγον αυτόν, υπάρχει αδήριτη ανάγκη απαλοιφής της λέξης από την παράγραφο β΄του άρθρου 1 του Νόμου 4039/2012,και την παραμονή της λέξης , ούτως ώστε να σχηματιστεί καθαρά η φράση ή .
    Με τα σημερινά δεδομένα, για να λυθεί ένας μόνιμα δεμένος σκύλος, χρειάζεται επίκληση μαρτύρων , για το μόνιμο του θέματος και άλλες χρονοβόρες διατυπώσεις.
    Επειδή όμως, πρόκειται για χιλιάδες δεμένα σκυλιά που πρέπει να λύσει το κάθε τοπικό ζωοφιλικό σωματείο στον τόπο του, η λύτρωσης τους καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη, όχι μόνον από τα ελάχιστα μέλη των σωματείων, αλλά και από τα όργανα των αρμόδιων Κρατικών Αρχών, αφού πρέπει να ψάχνουν και να ξαναψάχνουν για τον ίδιο δεμένο σκύλο, εάν ο ιδιοκτήτης του λέει αλήθεια ή όχι, ότι δηλαδή τον έχει πραγματικά προσωρινά δεμένον, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ζώον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
    Χρήσιμο είναι, για τα ιδιόκτητα σκυλιά που δεν ζουν εντός της οικίας του ιδιοκτήτη τους, αλλά ελεύθερα στην ύπαιθρο εντός περιφραγμένου χώρου, ο έν λόγω Νόμος 4039/2012, να καθορίζει τις ελάχιστες διαστάσεις του περιφραγμένου αυτού χώρου, διότι δυστυχώς μερικοί ιδιοκτήτες τα λύνουν μεν αλλά τα αφήνουν ελεύθερα σε περιφραγμένο μικρό χώρο, τόσο μικρό που φτάνει και το 1Χ1 τετραγωνικό μέτρο.
    Επίσης, χρήσιμο είναι η πρόσδεσης σκύλου, ως σοβαρή παθητική κακοποίηση, να αναφέρεται στην παράγραφο α΄του άρθρου 16 του Νόμου 4039/2012, μαζί με τις άλλες κακοποιήσεις και να καθορίζεται στο σχετικό άρθρο, το πρόστιμο και η ποινή.
    Όλα τα ως άνω σάς τα γράφει η Κιβωτός Κέρκυρας ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ, κατόπιν άκαρπων προσπαθειών ενός όλόκληρου έτους (Φεβρουάριος 2012 με Φεβρουάριο 2013), που ισχύει ό Νόμος 4039/2012 και αφού είναι γεγονός ότι τα σκυλιά παραμένουν δεμένα και θα παραμείνουν δεμένα, ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ Η ΛΕΞΗ .
    Με εκτίμηση
    Για την Κιβωτό Κέρκυρας
    Το εξουσιοδοτημένο μέλος
    Νίκος Κασταμονίτης

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:42 | Peramatzi Antonia

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ. ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ Κ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ , ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ Κ ΚΑΤΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΤΕ (ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΧΩΡΟΥ).

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:31 | xatzhmakrh despoina

    αδυνατω να σκεφτω ,,,τι 8α γινουν ολα αυτα τα αγαπημενα μας πλασματα,,,,,,,,,,,

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:09 | Μπελλος Κωνσταντινος

    Απαραδεκτοι!!! Καλυτερα μην κανετε νομους αν ειναι να κανετε κατι τετοιο…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:27 | sofia mari

    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    -ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    -ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    -ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ! το απαιτουμε

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 23:48 | Χριστίνα Κοτρώνη

    Για να προφυλάξουμε τα ζωάκια από τους εχθρούς τους, θα πρότεινα στην παράγραφο 1 στ) να προστεθεί η φράση «υπερβαίνοντας τη φύση του» και έτσι να προκύψει το εξής:

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ, εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

    Όπως θα μπορούσε να σκεφθεί κάθε νοήμων άνθρωπος, τα ζώα δεν είναι άνθρωποι και είναι στη φύση τους να τσακώνονται με άλλα ζώα. Αυτό δεν τα καθιστά επικίνδυνα!

    Ευχαριστὠ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:39 | Παναγιώτης Τ.

    Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να γίνει υποχρεωτική η Διεθνής Εξέταση Σκύλου Συνοδείας BH/VT για σκύλους άνω των 45cm ύψος. Η εξέταση αυτή γίνεται σε σκύλους άνω των 15 μηνών. Αν δεν καταφέρει ο ιδιοκτήτης σε 3 προσπάθειες, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρώσει επιτυχώς την εξέταση – σημαίνει ότι έχει έναν ανεξέλεγκτο σκύλο. Ο σκύλος θα πρέπει να δίνεται σε επαγγελματία εκπαιδευτή, και σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής να υιοθετείτε από άτομο υπεύθυνο , που φυσικά θα πρέπει να ολοκληρώσει την εξέταση επιτυχώς.
    Επίσης, θα πρέπει να διορθωθεί το θέμα της επιθετικής συμπεριφοράς ως προς τον προσδιορισμό του επικίνδυνου ζώου.
    Επικίνδυνο θα πρέπει να θεωρείτε το ζώο που παρουσιάζει ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ επιθετικότητα προς άλλα ζώα και ανθρώπους. Αυτό το ζώο , θα πρέπει – εφόσον μιλάμε για σκύλο – να επαναλάβει την εξέταση BH/VT. Το αποτέλεσμα θα κρίνει και την κατάσταση του ζώου , και την εξέλιξη του.
    Θα πρέπει επίσης να δηλώνονται οι σκύλοι φύλαξης – στον Δήμο για παράδειγμα – οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύονται από βιβλιάριο εργασίας που εκδίδει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, και θα πρέπει να ολοκληρώνουν επιτυχώς την εξέταση BH/VT , και την εξέταση σκύλου προστασίας SchH-A. Κατόπιν αυτού θα μπορούν να παίρνουν άδεια, θα πρέπει να κυκλοφορούν με φίμωτρο σε δημόσιους χώρους ή με ειδική σήμανση , και να υπάρχει και η σχετική σήμανση στην οικία και το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη.
    Είναι απαράδεκτο σε οποιαδήποτε επιτροπή για τέτοια θέματα, να μην συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες εκπαιδευτές σκύλων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:42 | Μαρία Τρανοπούλου

    Μα καλά σε βλάκες τα λέτε όλα αυτά;
    Ποιά επιτυχής κι ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης από τα ζώα;
    Για τις εξωφρενικές και δυστυχώς επιτυχείς επιθέσεις από φόλες που πετάει ο καθένας και το γεγονός οτι χιλιάδες ζώα βασανίζονται από τον κάθε τρελάρα θα κάνουμε ποτέ κάτι;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:00 | sofia mari

    afhste ta ησυχα ειναι οι φιλοι μας οι φυλακες,τα ματια του θεου ποιος σκεφτηκε κατι τοσο απαραδεκτο φρικτο????????

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:34 | sofia mari

    ειναι δυνατον να σκεφτεστε τοσο τραγικα για τουσ τετρσαποδουε φιλου μας??????????????/θα τα εξοντωσετε????τα σκυλια λετε που γαυγιζουν θα θεωρουντε επικινδυνα?????????ειανι δυαντον??????εμενα ειναι η ζωη μου ο φιλος που με προστατευει απο τουσ αρρωστοευ που κυκλοφορουν εξω,,που με εσωσε απο δυο ληστειες,,ελεος,,αφηστε τα ζωα ησυχα κηνηγηστε τους εγκληματιες,,ελεος,,ειμαι αγανακτισμενη οπω ς ολοι εμεις!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:20 | Δεκαριστου Μαρια

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ

    ΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ.

    ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.
    ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΝΑ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ… ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΕΙ. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ.

    Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

    Η ΑΙΤΗΣΗ:

    Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κτηνιατρική Υπηρεσία

    Αθήνα 27 Ιουλίου 2012

    Θέμα: Για την έκδοση άδειας εκτροφής σκύλων

    Κατόπιν της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας στις 26/07/2012 σας στέλνω τη σχετική ενημέρωση για το θέμα.

    Στις στατιστικές της επίσημης ιστοσελίδας της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας που εδρεύει στο Βέλγιο : http://www.fci.be/stats.aspx και από όπου προέρχονται τα επισυναπτόμενα στατιστικά στοιχεία, μπορείτε να δείτε ενδεικτικά ότι στην Ελλάδα κατοχυρώθηκαν οι παρακάτω επωνυμίες εκτροφείου:

    2004 = 162 επωνυμίες εκτροφείου

    2005 = 37 επωνυμίες εκτροφείου

    2006 = 45 επωνυμίες εκτροφείου

    2007 = 110 επωνυμίες εκτροφείου

    2008 = 81 επωνυμίες εκτροφείου

    2009 = 81 επωνυμίες εκτροφείου

    2010 = 101 επωνυμίες εκτροφείου

    2011 = 106 επωνυμίες εκτροφείου

    Σύνολο μόνο για τα έτη 2004-2011 = 723 επωνυμίες εκτροφείου.

    Φυσικά και δεν έχουν ζητήσει 723 άδειες εκτροφής από τις υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους…

    Οι εκτροφείς φυσικά είναι περισσότεροι αν υπολογίσουμε και τα προηγούμενα χρόνια.

    Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί μεν ασχολούνται με την εκτροφή και παράγουν κουτάβια, αλλά πολύ λίγοι ασχολούνται επαγγελματικά και προφανώς οι περισσότεροι ασχολούνται ερασιτεχνικά όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές και μη χώρες.

    Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σκύλοι τους ζουν μαζί τους σαν σύντροφοι τους μέσα στο σπίτι τους. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς είναι παγκόσμια αυτοί που κάνουν ποιοτική εκτροφή στις διάφορες φυλές και αποτελούν την πλειοψηφία των σκύλων που συμμετέχουν σε εκθέσεις. Οι σκύλοι που διαμένουν εντός της οικίας του αφεντικού τους και συναναστρέφονται συνεχώς με ανθρώπους, αναπτύσσουν πλήρως όλες τις ικανότητές τους, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο έπακρο, όταν ζούνε σε κλούβες και απλά ασχολείται κάποιος να τα ταΐσει, να τα καθαρίσει κλπ. Τα κουτάβια που γεννιούνται σε συνθήκες σπιτιού και όχι κλούβας είναι πολύ πιο κοινωνικά και αποκτούν άριστο χαρακτήρα και συμπεριφορά. Είναι επίσης προφανές ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας μιας και ζουν πλάι στα αφεντικά τους και απολαμβάνουν τις ίδιες ανέσεις κλιματιστικά κλπ. Επίσης οι σκύλοι που κοιμούνται μέσα στο σπίτι συνήθως δεν γαβγίζουν και γιατί δεν έχουν τα ερεθίσματα που έχει ένας σκύλος που είναι έξω και γιατί οι ιδιοκτήτες τους φροντίζουν να τους εκπαιδεύσουν, μιας και πρωταρχικά θα ενοχλούσαν τους ίδιους.

    Είναι προφανές ότι αν έχεις 3-4 θηλυκά Τσιουάουα που τα εκτρέφεις δεν χρειάζεσαι και 4 στρέμματα, εγκαταστάσεις κλπ. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι περισσότερες φυλές που εκτρέφονται από τους ερασιτέχνες, είναι σκύλοι σύντροφοι και οι οποίοι δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ζήσουν στις κλούβες των εγκαταστάσεων. Οι διάφορες φυλές έχουν η καθεμία τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα, τα μικρόσωμα Τσιουάουα, Παπιγιόν, Σι Τζου, Μπισόν, Μαλτεζάκια, Κανισάκια, Άτριχοι Κινέζικοι Λοφιοφόροι κλπ, μιας και έχουν εκτραφεί αποκλειστικά για να είναι στην αγκαλιά των ανθρώπων, δυστυχώς δεν έχουν καμία αντοχή στο κρύο, επίσης και όλες οι φυλές που γεννιούνται χωρίς υποτρίχωμα, εύκολα θα πάθαιναν πνευμονία. Τα Αγγλικά και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ, τα Πάγκ, τα Πεκινουά, δεν ζουν χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι και θα πέθαιναν απλά γιατί η θερμοκρασία το καλοκαίρι έφτασε στους 38-39 βαθμούς κι ας ήταν σε σκιά. Άλλες φυλές πάλι, που είναι πολύ ευαίσθητες συναισθηματικά, θα αποκτούσαν προβλήματα συμπεριφοράς.

    Οι φυλές που σας ανέφερα ενδεικτικά παραπάνω υπάρχουν και εκτρέφονται στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να μην υπάρξει καμία πρόβλεψη νόμιμης εκτροφής για όλους αυτούς τους σκύλους συντροφιάς, και πολλές άλλες φυλές ακόμα που δεν θα σας κουράσω γράφοντάς τες.

    Πουθενά σε όλον τον κόσμο αυτές οι ευπαθείς φυλές δεν εκτρέφονται σε υπαίθριες στεγασμένες εγκαταστάσεις.

    Οι περισσότεροι επαγγελματίες εκτροφείς εκτρέφουν στις εγκαταστάσεις τους, σκύλους για φύλακες και κυνηγόσκυλα. Δεν εκτρέφουν ευπαθείς φυλές συντροφιάς.

    Οι επαγγελματίες εκτροφείς και οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Είναι φίλοι μεταξύ τους, συνεργάζονται και συναντιούνται συχνά στους στίβους των εκθέσεων.

    Υπάρχει παγκόσμια τάση οι σκύλοι κάθε φυλής πλέον να χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για συντροφιά και δευτερευόντως για φύλαξη, κυνήγι ή οτιδήποτε άλλο.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, στις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχει κυνολογική παιδεία και απίστευτη ενημέρωση, οι μελλοντικοί αγοραστές κουταβιών προτιμούν σαφέστατα να αγοράσουν το κουτάβι που θέλουν για συντροφιά, από εκτροφείς που με μεράκι το μεγάλωσαν μέσα στο σπίτι τους, που το έχουν κοινωνικοποιήσει σωστά, που ξενυχτούν και μοχθούν για να αναθρέψουν σωστά τα κουτάβια τους, που έχουν άριστη καθαριότητα προφανές αφού τα έχουν μέσα στο σπίτι τους με τα παιδιά τους. Όσοι θέλουν σκύλο φύλακα κλπ απευθύνονται στους επαγγελματίες. Είναι πολύ ξεκάθαρα πράγματα και αυτονόητα.

    Οι ερασιτέχνες εκτροφείς στη χώρα μας επιθυμούν να λειτουργούν νόμιμα και θέλουν να έχουν άδεια εκτροφής. Δεν έχουν πρόβλημα στο να φορολογηθούν για αυτή τη δραστηριότητά τους. Με χαρά θα δεχθούν και επιζητούν τον έλεγχο στα σπίτια τους για την έκδοση της άδειας εκτροφής. Όλοι οι ερασιτέχνες εκτροφείς στη χώρα μας διαθέτουν μητρώα των γεννών των θηλυκών τους σκύλων και έχουν καταγραμμένες τις γέννες τους στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ο οποίος και εκδίδει γενεαλογικό χάρτη δηλαδή πιστοποιητικό καθαροαιμίας για κάθε κουτάβι. Οι περισσότεροι κατοικούν σε μονοκατοικίες και λόγω της ασάφειας του προηγούμενου νόμου, οι περισσότεροι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από τον φόβο τους να μην ενοχλήσουν κάποιον και τους ρίξουν καμιά φόλα. Αρκετοί ερασιτέχνες εκτροφείς εξετάζουν τους σκύλους τους για γενετικές παθήσεις πριν την αναπαραγωγή και με καμάρι δείχνουν τα αποτελέσματα των DNA test και μερικοί εκπροσωπώντας τη χώρα μας διαπρέπουν στις εκθέσεις του εξωτερικού. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες εκτροφείς κρατούν σταθερά μακροχρόνιες επαφές με τα άτομα που απέκτησαν από αυτούς κουτάβι. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς είναι ο βασικός κορμός, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις Ελληνικές εκθέσεις σκύλων, που αποτελούν πόλο έλξης αρκετών συμμετοχών από το εξωτερικό, βοηθώντας τον τουρισμό μας. Οι εκτροφείς βρίσκονται πάντοτε σε άμεση επικοινωνία με εκτροφείς πολλών άλλων χωρών και το διαδίκτυο βοηθάει πολύ σε αυτό. Προωθούν μια θετική εικόνα για τη χώρα μας, κάτι που το έχουμε πραγματικά ανάγκη.

    Σας επισυνάπτω και κάποιες φωτογραφίες μόνον τεσσάρων Ελλήνων εκτροφέων από αυτούς (που δεν θα είναι λίγοι) που προτίθενται να ζητήσουν έκδοση άδειας, για να καταλάβετε πως ακριβώς ζουν οι σκύλοι τους. Αναλογιστείτε αν αυτοί οι εκτροφείς είναι σωστό να μην μπορούν να είναι νόμιμοι. Στις μονοκατοικίες τους, μπορεί να μην υπάρχουν σιδερένιες κατασκευές με κλούβες αλλά συνήθως υπάρχουν άνετοι χώροι άθλησης όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Και σκύλοι, ενήλικες και κουτάβια, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ζουν καλύτερα. Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα εκτός από την Ελλάδα των κακοποιήσεων των σκύλων και που αξίζει αυτά τα άτομα να βοηθηθούν.

    Αν στην επερχόμενη Υπουργική απόφαση για τους εκτροφείς δεν υπάρξει πρόβλεψη έκδοσης άδειας για όλους αυτούς, που μάλιστα αποτελούν το 80% της Ελληνικής εκτροφής, δεν θα έχετε κάνει τίποτε. Θα παραμείνετε μόνον με τους 5-10 επαγγελματίες και θα εξωθήσετε όλους τους υπόλοιπους στο να είναι παράνομοι, γιατί να είστε σίγουροι, δεν πρόκειται να σταματήσουν την εκτροφή των σκύλων τους.

    Ο νέος Νόμος ζητάει την έκδοση άδειας σε όποιον κάνει πάνω από δύο γέννες ή έχει πάνω από δύο θηλυκούς σκύλους εκτροφής. Οι περισσότεροι εμπίπτουν σε αυτό και κανονικά υποχρεούνται να έχουν άδεια εκτροφής, απλά δεν έχουν εγκαταστάσεις και δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει κάποια νομοθετική πρόβλεψη. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να λύσουν το θέμα. Είναι πολύ εύκολο να γυρίσει κάποιος την ιδιοκτησία των σκύλων του σε άλλα ονόματα ή συνιδιοκτησίες (αδελφών, γονέων, θείων κλπ) και να δηλώνονται άνετα όλες οι γέννες, μια στον καθένα τους.

    Έτσι απλά θα χάσετε τον έλεγχο που μέσω της άδειας θα μπορούσατε να έχετε. Και είναι κρίμα αυτό να συμβεί αφού πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι ίδιοι οι ερασιτέχνες εκτροφείς θέλουν να είναι νόμιμοι.

    Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «εκτροφείς» που δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και που απλά κάνουν κουταβεμπόριο. Δεν είναι αυτοί που μπορούν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις, αυτοί που επιζητούν τον έλεγχο, που κρατούν μητρώα, που εκδίδουν επίσημους γενεαλογικούς χάρτες καθαροαιμίας για κάθε κουτάβι, και αυτοί δεν θα ζητήσουν έκδοση άδειας εκτροφής. Μέσω της άδειας θα γίνει επιτέλους εφικτό να ξεχωρίσουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς από τους δήθεν «εκτροφείς»

    Ακολουθούν οι επίσημες στατιστικές των εγγεγραμμένων καθαρόαιμων κουταβιών με γενεαλογικούς χάρτες στη χώρα μας ανά έτος. Παρακαλώ πολύ να συγκρίνετε πόσα κουτάβια δηλώθηκαν από τους επαγγελματίες (αν έχετε στατιστικά στοιχεία) κάθε χρόνο σε σύγκριση με το συνολικό νούμερο κουταβιών του κάθε χρόνου. Εκεί θα δείτε και γιατί ισχυρίζομαι ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

    2002 = γέννες : 1430, κουτάβια: 5.650

    2003 = γέννες : 1.300, κουτάβια: 6.497

    2004 = γέννες : 1.248, κουτάβια: 6.793

    2005 = γέννες : 1.451, κουτάβια: 6.311

    2006 = γέννες : 1.553, κουτάβια: 6.927

    2007 = γέννες : 1.897, κουτάβια: 7.887

    2008 = γέννες : 1.621, κουτάβια: 8.507

    2009 = γέννες : 874, κουτάβια: 10.366

    2010 = γέννες : 866, κουτάβια: 10.309

    2011 = γέννες : 2.116, κουτάβια: 10.157

    Ολοκληρώνοντας και συνοψίζοντας, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους ερασιτέχνες εκτροφείς που είτε κάνουν πάνω από δύο γέννες το χρόνο, είτε έχουν πάνω από δύο θηλυκούς σκύλους εκτροφής, του δικαιώματος να ζητούν άδεια εκτροφής εντός του σπιτιού τους, χωρίς προαπαιτούμενες εγκαταστάσεις, με έλεγχο της τήρησης των κανόνων ευζωίας, κοινής ησυχίας, καθαριότητας, τήρησης μητρώων των θηλυκών σκύλων κλπ και οτιδήποτε άλλο απαιτείται στους επαγγελματίες εκτροφείς εκτός μόνον των εγκαταστάσεων. Δεν είναι λογικό από τη μια ο Νόμος να τους υποχρεώνει να έχουν άδεια εκτροφής και από την άλλη οι νομοταγείς υπεύθυνοι εκτροφείς να μην μπορούν να προμηθευτούν αυτή την άδεια.

    Θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε. Ευχαριστώ πολύ.

    Με τιμή Δεκαρίστου Μαρία

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:35 | Δέσποινα

    Απαράδεκτες τροποποιησεις απο προφανεις ζωοφοβικούς ανθρωπους. Αφήστε ησυχα τα ζωα και δώστε επιτέλους βοήθεια σε εθελοντικά όργανα τα οποία πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:04 | Ολγα

    Απαράδεκτος νόμος. Στόχος του είναι η γενοκτονία ζώων.

    αντικατάσταση του στ) άρθρου με το παρακάτω

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απροκλητη & αδικαιολογητη επιθετικοτητα, χωρις να απειληθει, προβαινοντας σε επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απροκλητη και αφυσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν ειναι θεραπεύσιμο».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:07 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες ότι το κράτος μας δεν διέπεται απο ιδιαίτερες κυνοφιλικές και ζωοφιλικές ευαισθησίες γενικότερα. Εαν αμφιβάλλετε πείτε μας που πήγαν τα αδέσποτά της Αθήνας το 2004 ; Η προχειρότητα και η τσαπατσουλιά σας είναι τόσο προφανή σε αυτή τη τροπολογία που μας παρουσιάσατε, που αυτοί που την συντάξανε όχι μόνο δεν ξέρουν από ζώα γενικότερα, αλλά μάλλον δεν έχουν δει ούτε ντοκιμαντερ στο animal planet. Μόνο τέτοια άτομα θα μπορούσαν να συντάξουν τον ορισμό του επικίνδυνου ζώου που μας παρουσιάζετε. Ευτυχώς που δεν είμαστε κράτος της Αφρικής γιατί με τέτοιο ορισμό θα έπρεπε να σκοτώσουμε όλα τα λιοντάρια γιατί τρώνε αντιλόπες.

    Το όψιμο ενδιαφέρον σας για την κατοχύρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής είναι αξιοπερίεργο. Αυτοσκοπός σας είναι απλά να θέσετε έναν ακόμη έμμεσο φόρο στους κυνόφιλους βάζοντας χαράτσι ανα κεφάλι κουταβιού. Εμείς οι κυνόφιλοι δεν ενδιαφερόμαστε για την κατοχύρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής από το κράτος μόνο και μόνο για να μας φορολογήσει. Τι θα προσφέρετε στον ερασιτέχνη εκτροφέα με την άδεια του ? Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για τα λεφτά που του ζητάτε ? Πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για να έχουμε δρόμους, το εκτροφικό χαράτσι γιατί να το πληρώνουμε ? Μήπως για τα αδέσποτα ? Γιατί τα αδέσποτα είναι πρόβλημα μόνο των εκτροφέων ? Η υπόλοιποι κοινωνία δεν πρέπει να συμβάλει μόνο οι «τρελαμένοι» κυνόφιλοι οι οποίοι μάλιστα ευθύνονται το λιγότερο για την κατάσταση των αδέσποτων στην χώρα ? Εάν θέλετε να βρεθούν χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων τότε θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο ο ευσυνείδητος ερασιτέχνης εκτροφέας. Γιατί οι πονηρούληδες που μας τσαμπουνάτε θα σας γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και δεν θα βγάλουν καν άδεια , ούτε θα τσιπάρουν τα ζώα τους πλέον.

    Το σοφότερο που έχετε να κάνετε είναι αποσύρετε άμεσα την παρούσα τροπολογία και να αναθέσετε την σύνταξη της σε πραγματικούς ζωόφιλους και κυνόφιλους που γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος , καθώς και να απευθυνθείτε στην ανώτατη κυνολογική οργάνωση της χώρας μας, τον ΚΟΕ που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 22:10 | ροζαλια αργοστολι

    θεωρω οτι ειναι εκτος πραγματικοτητος οποια προσπαθεια γινεται εκ μερους της πολιτειας να νομοθετησει χωρις να λαβει υποψη της, τις εντονες αντιδρασεις ολων αυτων που ζουν καθημερινα τον αγωνα της επιβιωσης ολων αυτων των πλασματων που ειχαν την ατυχια να ζουν στη χωρα αυτη μαζι με εμας..!! αν δεν το εχετε ακομα καταλαβει κυριοι ζουμε κ μοιραζομαστε μαζι με αυτα τα πλασματα αυτη τη γη. ποιος ειναι αυτος που θα κρινει το σαβουαρ βιβρ του καθε σκυλου? αν θα δει γατα στις 3 το μεσημερι κ γαυγισει οποτε ο καθε ενοχλημενος γειτονας κρινει οτι ειναι επιθετικο..? ποιος ειναι αυτος που θα βαλει τους ορους σ αυτο το νεο παιγνιδι κυνηγου κεφαλων «επιθετικων σκυλων»…? ποιος θα αποφασισει για την τυχη του καθε πλασματος που απλα κανει αυτο που η φυση του εχεικαθορισει: να υπερασπιζεται την υπαρξη του..!! αναφερομαι προφανως στην απαραδεκτη διαταξη 54Α, η οποια τους μονους που θα οφελησει ειναι τις εταιρειες παρασκευης των ενεσεων ευθανασιας..!! προσυπογραφω απολυτα κ τις παρατηρησεις που σας εχει ηδη εκθεσει ο συλλογος για τα αδεσποτα κεφαλληνιας ΝΤΟΡΙΣ κ σας καλω να αλλαξετε οπωσδηποτε ολες αυτες τις διαταξεις που δεν ταιριαζουν στον πολιτισμο που υποτιθεται οτι εχουμε..!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:41 | Evi

    Είμαι ερασιτέχνης εκτροφέας με επίσημη επωνυμία εκτροφείου. Σε περίπτωση που δοθεί άδεια στους ερασιτέχνες εκτροφείς χωρίς να απαιτούνται εγκαταστάσεις, ώστε να μπορώ να συνεχίσω νόμιμα την εκτροφή μου μέσα στο σπίτι μου, αποδεχόμενη και ένα τίμημα 10-20 ευρώ ανά κουτάβι, φυσικά και θα ζητήσω άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:21 | Γεώργιος-Μιχαήλ Ανδρουλάκης

    Πρόκειται για εναν απαράδεκτο νόμο. Ελπίζω να επέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ πάντως θα απευθυνθώ εκεί για να σταματήσει όσο πιό γρήγορα γίνεται αυτό που έχετε βάλει σκοπό, την εξόντωση.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:31 | giota

    Είστε απλά απαράδεκτοι…Ντροπή σας.Είναι δυνατόν να θεωρηθεί επικίνδυνο ένα ζώο που απλά γάβγισε;;;;;Οι άνθρωποι είναι περισσότερο επικίνδυνοι απο τα ζώα πότε θα το καταλάβετε αυτό;;;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:44 | ΛΑΙΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Aπαράδεκτος και αισχρός νόμος. Αφήστε τα ζώα τουλάχιστον ήσυχα. Εχετε ακόμα πολλά καταστρεπτικά να κάνετε σε εμας τους ανθρώπους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:41 | Γιώργος Βασιλάκης

    Απαράδεκτα άρθρα. Ενδεικτικά:

    Εάν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιτρέπεται – ή μάλλον επιβάλλεται! – η θανάτωση ανθρώπων ήσαν τόσο ασαφή, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Τὸ 1α ουσιαστικά λέει ότι αν οποιοσδήποτε ισχυρισθεί ότι ένα ζώο είχε επιθετική στάση θα θανατώνεται – πρόκειται για έγκλημα.

    Σύμφωνα με το 3δ, κανένας σκύλος δεν θα μπορέσει να ξανατρέξει ή να παίξει ελεύθερος, θα πρέπει διαρκώς να είναι δεμένος, δεσμώτης, δυστυχής – πρόκειται για έγκλημα.

    Σύμφωνα με το 4α, κανένα ζώο συντροφιάς δεν θα μπορεί να χαρεί τον έρωτα και τη μητρότητα, παρά μόνο με ειδική άδεια του κράτους – πρόκειται για έγκλημα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:34 | Νικολαος Κανελλοπουλος

    Λυπαμαι ειλικρινα με τις μεθοδευσεις του Υπουργειιου. Ειναι απαραδεκτο σε μια υποτιθεται πολιτισμενη χωρα, τα ζωα να βρισκονται υπο διωγμον ουσιαστικα. Συμφωνω απολυτα με το σχολιο του Μανθου. Επιτελους ας σταματησουμε να μην σεβομαστε τα δικαιωματα των ζωων!! Και αντι να βγαζουμε νομους γα τον αφανισμο τους να νομοθετουμε για την προστασια τους απο τη συμπεριφορα απολιτιστων συμπατριωτων μας!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:16 | Alice

    Αιδώς Αργείοι και των Δήμων και του ΥΠΑΑΤ και οιουδήποτε άλλου παρανοϊκού εγκεφάλου.
    (και να σας μταφερω κομματι αρθρου του Adespoto.gr)
    «Το μόρφωμα του ποια ζώα χαρακτηρίζονται επιθετικά, σίγουρα πρόταση των Δήμων, στην προσπάθειά τους να ξεπαστρέψουν κάθε τι που κινείται, γαβγίζει, νιαουρίζει και είναι τετράποδο.Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι κάθε τετράποδο που » εξαερίζεται » επί το ευγενέστερον» δυνατά , να θεωρείται επιθετικό διότι φοβίζει την Κούλα και τον Χαράλαμπο.»
    (http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6091%3Aantidraseis-filozoon-stin-tropopoiisi-toy-nomoy-40392012-epikindyno-akoma-kai-to-skyli-poy-gaygizei&catid=35%3Ageneralnews&Itemid=67)

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:09 | κατερινα

    ελεος!!!! θαλασσα πατε να τα κανετε για μια ακομη φορα…με ψυχουλες εχετε να κανετε..γιατι αυτα χρειαζονται προστασια απο εμας…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:56 | Katerina

    Τροποποιησεις για τα ζωα εχουν δικαιωμα να κανουν μονο οσοι τα αγαπουν.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:00 | Lina Petsiti

    Είμαι ερασιτέχνης εκτροφέας με επίσημη επωνυμία εκτροφείου. Σε περίπτωση που δοθεί άδεια στους ερασιτέχνες εκτροφείς χωρίς να απαιτούνται εγκαταστάσεις, ώστε να μπορώ να συνεχίσω νόμιμα την εκτροφή μου μέσα στο σπίτι μου, αποδεχόμενη και ένα τίμημα 10-20 ευρώ ανά κουτάβι, φυσικά και θα ζητήσω άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 21:07 | Μαρία Γκινάλα

    Ολοι όσοι ειστε αντιθετοι με τις τροπολογιες υπογραψτε και διαδωστε :

    https://www.change.org/petitions/stop-anti-breeding-pro-puppy-farming-legislation-in-greece-2

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:37 | ΜΑΡΙΑ ΒΑΛΛΙΔΟΥ

    Ο σκύλος που θα γαβγίσει θεωρείται επιθετικός και μπορεί να οδηγηθεί στο θάνατο. Ο άνθρωπος που θα μουτζώσει, θα βρίσει η ακόμα και θα χτυπήσει επειδή απλά έχει νεύρα?????

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:47 | Λουκάς Μεταξάς

    Εμετικός νόμος, σίγουρα φτιαγμένος από ανθρώπους που μισούν τα ζώα. Ανήκει σε παλαιότερη εκατονταετία…

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:34 | Αθηνά Μ.

    Ας μου συγχωρηθεί το θράσος, μα θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσετε να αντιστέκεστε σε αυτό το σύνδρομο καταστροφής που σας διακατέχει και που στο διάβα του δεν αφήνει τίποτε όρθιο..Όσον αφορά τον ορισμό του επικίνδυνου,με κάλυψαν σχεδόν όλοι οι σχολιαστές.ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!Είναι ξεκάθαρο το τί πάτε να κάνετε αλλά παρακαλώ πολύ να ανακαλέσετε!Δύο γέννες το χρόνο;;;Αναρωτιέμαι ποια γυναίκα θα το άντεχε!Γραπτή συναίνεση των Δήμων προς τα φιλοζωικά σωματεία;;;ΑΣΤΕΙΟ!!Εδώ χωρίς αυτό, σε πολλές των περιπτώσεων οι Δήμοι κάνουν πως δε μας βλέπουν!Κυνηγός στην 5μελή επιτροπή;;;ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ!!Να αντικατασταθεί από εκπαιδευτή ή έστω κάποιον με τη στοιχειώδη γνώση του πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα!ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ!!Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά για να μας γλιτώσετε από αυτή την κατολίσθηση που μας επιβάλλετε..την ηθική,πολιτιστική,ψυχική και πνευματική..Επιβάλλετε ΚΥΡΩΣΕΙΣ στους Δήμους οι οποίοι δεν πράττουν το παραμικρό για την φροντίδα των ζώων και την ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας!Επιβάλλετε ΚΥΡΩΣΕΙΣ στους οδηγούς που χτυπούν και εγκαταλείπουν αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα στο δρόμο!Επιβάλλετε ΚΥΡΩΣΕΙΣ σε όσους τα έχουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο δεμένα κι αφημένα στο έλεος!Μήπως σκεφτήκατε τους τσοπαναραίους μας;;ΣΩΣΤΑ!!Επιβάλετε ΚΥΡΩΣΕΙΣ στα αρμόδια όργανα που δεν κάνουν τη δουλειά τους κι εθελοτυφλούν,ειδικά στις κλειστές κοινωνίες για να παίρνουν το τυράκι κ το λαδάκι τους έτσι από τους παρανομούντες!Επιτέλους σε αυτή τη ρημαδοχώρα έχουμε ανάγκη από ΝΟΜΟΥΣ ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΣ!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:34 | Δώρα Τ.

    Είναι δυνατόν ο νομοθέτης να ανοίγει – σε ένα νόμο που θεωρητικά θεσπίστηκε για την προστασία και σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς – την πόρτα διάπλατα στο μαζικό αφανισμό τους? Είναι δυνατόν να στηρίζετε το χαρακτηρισμό «επικίνδυνων» ζώων, οριοθετώντας έτσι και «επικίνδυνες φυλές» και καταδικάζοντας τα φοβικά ζώα και ανοίγοντας διάπλατα το παράθυρο σε όσους ψυχοπαθείς κάνουν εκκαθάρισμα σε ανεπιθύμητα ζώα? Τι αξία κύριοι έχει η παράγραφος περί κακοποίησης και θανάτωσης ζώων όταν τώρα δίνετε και νομικά την ευκαιρία στον κάθε ψυχανώμαλο αντί να μπει στον κόπο να φτιάξει φόλα και να κινδυνεύσει με πρόστιμο να κάνει απλά μια καταγγελία για κάθε ζώο που του ξινίζει και να επιτύχει την ευθανασία του με τις ευλογίες της πολιτείας – αντί να μετατρέψετε την κακοποίηση και θανάτωση σε ποινικό αδίκημα όπως και θα έπρεπε? Είναι δυνατόν έτσι απροκάλυπτα να αποποιήστε των ευθυνών σας για περίθαλψη των αδέσποτων ζώων ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ δημιουργώντας μια διάταξη που εμμέσως πλην σαφώς επιτρέπει στους δήμους τις επιχειρήσεις σκούπας κατά των αδέσποτων ζώων?

    Κύριοι η τροπολογία όχι απλά είναι εμετική αλλά και ηθικά τόσο κολάσιμη που οι θεσμοθέτες της οι ίδιοι θα έπρεπε να δικαστούν για έγκλημα κατά ζωής. Ξέρω, δεν είναι το μόνο τέτοιο έγκλημα που έχει διαπραχθεί από μέρους της πολιτείας τον τελευταίο καιρό. Και επειδή και αυτή η διαβούλευση θα ριχτεί «στον κουβά» όπως και τόσες άλλες, μια προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι από καιρό τώρα επιβεβλημένη, αφού δε μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς στα καθ’εξιν εγκλήματα που διαπράττονται κάθε φορά που μπαίνετε σε κόπο να νομοθετήσετε κάτι καινούριο. Ευχαριστούμε για τις «βελτιώσεις», δεν θα πάρουμε.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:32 | Λίτσα

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ… Ο ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ, ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ.
    ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!
    NΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΟΝΟΜΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ.
    Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

  • «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

    Η παραπάνω πρόταση μόνο ως κακογραμμένη και προχειρογραμμένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι τουλάχιστον αφελές να κρίνουμε ένα ζώο ως επιθετικό από μιά «επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά». Και σε τελευταία ανάλυση ποιος θα το κρίνει αυτό; Η 5μελής επιτροπή συμπεριλαμβανομένου του κυνηγού; Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει ένας λογικός άνθρωπος διαβάζοντας αυτό το άρθρο έγκειται στο ότι ο σκοπός του υπουργείου είναι να «αφανίσει» τα αδέσποτα ζώα της χώρας, με νόμιμο τρόπο.
    Αστεία πράγματα.

    Κοζάρη Μαρία

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:46 | Βορριά

    Οι τροποποιησεις που αφορουν τα ζωα πρεπει να γινονται απο φιλοζωους κ οχι απο καποιους κομπλεξικους που μισουν τα ζωα. Αν περασει αυτο να ξεχασετε στις επομενες εκλογες οσους εχουν ζωα συντροφιας, οσους ειναι φιλοζωοι κ οσους φροντιζουν αδεσποτα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:43 | Βαγγελης

    Κυριοι,κυριες
    Εσεις που σκεφτεστε ολα τα παραπανω να τα κανετε νομο να σας ενημερωσω οτι σκυλος ειναι ενα ζωο με τεσσερα ποδια και κανει γαβ και γατα παλι τετραποδο και κανει νιαου .Αυτα θεωρω οτι ειναι βασικα διοτι πιστευω οτι αυτοι που νομοθετουν τετοιους οχετους δεν εχουν ιδεα απο ζωα .Απο την αλλη μερια μιλαω για τους γνωστες του προβληματος και οχι στους ασχετους που θελουν να νομοθετησουν δημιουργηται τεραστιο προβλημα κατα βαση στις Ελληνικες φυλες οπως (Ελληνικος ποιμενικος,Μολοσσος της Ηπειρου ,Λευκο Ελληνικο Τσοπανοσκυλο ,Ελληνικος Ιχνηλατης ,Κρητικος Ιχνηλατης ,κοκονι ,Μελιτιο κυνιδιο κλκπ).Με αυτο το νομοσχεδιο βαζετε ταφοπλακα σε ολες τις Ελληνικες φυλες που ειναι αναποσπαστο κομματι της Εθνικης μας κληρονομιας και επισης απαγορευετε το δικαιωμα να υπαρχουν σκυλοι ποιοτητας διοτι δεινετε βαση και βημα στα πετ σοπ και στις κουταβο φαρμες που παραγουν πολυ χαμηλης ποιοτητας ζωα .Κυριοοι και κυριες του Υπουργειου σκεφτητε πολυ καλα και ακουστε τις αντιδρασεις του κοσμου .Μεχρι στιγμης δεν φημιζεστε και για τις πιο εξυπνες αποφασεις και νομους αυτο ειναι η καταδικη των ζωων εκτος και αν θελετε να μας κανετε ολους παρανομους να χρωσταμε σε εσας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:42 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΩΡΑ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΑ Ή ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΚΙΑ. ΤΑ ΖΩΑ ΟΧΙ. ΤΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΑ ΖΩΟ ΔΕΝ ΦΕΡΘΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ.

  • συμφωνώ με τα σχόλια της κας ΦΛΩΡΙΚΑΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ