Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:23 | Υπερτωναδεσποτων

    Τα αδεσποτα χρειαζονται προστασια, οχι εξολοθρευση!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:40 | Aθανασία Εμμανουήλ

    Το επίπεδο ενός πολιτισμού, φαινεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα.
    Μαχάτμα Γκάντι

    Προσωπικά θεωρώ ότι, το να νομίζεις ότι έχεις δικαίωμα να αποφασίζεις ποιο ον αξίζει να υπάρχει και ποιο όχι, είναι υπέρτατη ένδειξη αλλαζονίας

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:41 | Κυβέλη Καπουδάκη

    το λιγότερο που μπορώ να πω είναι»απαράδεκτο»

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:00 | Konstantina

    κανονικα θα επρεπε ολοι να ντρεπεστε. ειλικρινα αν ψηφιζοταν ενα τετοιο πραγμα για ανθρωπους αστεγους, ορφανους, αμορφωτους θα ηταν οκ? Δεν θα γινοταν ομως γιατι ο ανθρωπος ειναι ανθρωπος ενω το ζωο ειναι κατωτερο ον? Ντρεπομαι να ειμαι ανθρωπος, ντρεπομαι να κυβερνουμαι απο ανθρωπους που μας προκαλουν να ειμαστε τρικοκοσμικοι την ιδια στιγμη που σε ολες τις χωρες του κοσμου ο ανθρωπος κανει προσπαθειες συμβιωσης με ολα τα οντα. Ακομα και η διπλανη μας Τουρκια που την θεωρουμε κατωτερη, σεβεται την ζωη…. Τι να πω.. Εμεις που διαδωσαμε τον πολιτισμο σε ολη την γη και το βροντοφωναζουμε, κανουμε πραξεις αντιθετες σαν να θελουμε να πουμε «κοιταξτε βληματα απο που μορφωθηκατε… η πραγματικοτητα μας ειναι κατι αλλο απο αυτο που διδαχτηκατε…»
    Ντροπη και αισχος….

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:53 | Μαρια Αντωνατου

    Απαράδεκτο και ασαφές. Οποίος δεν θέλει ενα σκυλι θα το χαρακτηρίζει επιθετικό για να το ξεφορτωθεί.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:52 | tai

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ…
    εμφανέστατα εξυπηρετεί «κάποιους» εκτροφεις

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:28 | ΑΛΕΧΑ

    ειλικρινά πια αυτη η χώρα με έχει αφήσει έκπληκτη
    βρηκατε λυση θανατος LOIPON σε οτι δεν μπορουμε να διευθετησουμε ? αραγε θα επεκτεθειτε και σε αλλες ομαδες ? πχ αναπηρους η τυφλους η ανεργους η συνταξιουχους ?
    αλοιμονο ..αν Nαι SE καθε προβλημα εινAI λυση ο θανατος κ μην ξεχνατε πως τα αδεσποτα δεν φυτρωσαν κυριοι ………..ΦΑΙΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΝΤΡΟΠΗ ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ν ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΙΑς ….ΧΩΡΑΣ …..PLEON D-I-A-L-I-M-E-N-I-S.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:39 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

    Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά έρχεται να προστεθεί κι αυτό……. Αν θέλετε να λέγεστε άνθρωποι κι αν πιστεύετε σε βασικές αρχές πρέπει ωποσδήποτε να δείτε το θέμα διαφορετικά….. Θεωρώ απάνθρωπο,βέβηλο και φασιστικό αυτό που ετοιμάζεστε να κάνετε και θυμηθείτε πριν ότι είμαστε πάρα πολύ φιλόζωοι που θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας,μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους….. 2013 έχουμε κύριοι και όχι 500 π.χ.Έλεος πια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 11:34 | Gonzalez Gabriela

    Για αλλη μια φορα ντροπη τους. Παλι οι αθωες ψυχουλες θα την πληρωσουν. Ντρεπομαι που ειμαι ανθρωπος. Αλλοι δινουν τη ζωη τους για να τα σωσουν κ ερχονται αυτοι να τα σκοτωσουν. Ελπιζω να μην αφησουμε να περασει ετσι αυτο! Απο δικα μας λαθη ειναι στο δρομο οι καρδουλεσ αυτες. Αντι να εθαισθητοποιησουν τουσ πολιτες αυτου του κρατουσ(που σε αυτα τα θεματα κ οχι μονο ειμαστε πολυ πισω)προβαλλουν μια απολυτα βαρβαρη συμπεριφορα! Τωρα ο καθε κομπλεξικος θα σκοτωνει ετσι μια ψυχη…

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:19 | Γιώργος Α.

    Αναρωτιέμαι μήπως ο δημιουργός του Νόμου είναι κυνοφοβικός. Θανάτωση σε οποιοδήποτε σκυλί καταγγελθεί ως επιθετικό απο τον οποιοδήποτε απο την μία και απαγόρευση ουσιαστικά της επιλεκτικής εκτροφής καθαρόαιμων απο την άλλη.
    Μήπως δεν σας αρέσουν τα σκυλιά και θέλετε να τα εξαφανίσετε?
    Εαν δεν γνωρίζετε τα θέματα που πάτε να νομοθετήσετε τουλάχιστον μιλήστε με κυνοφιλικούς ομίλους.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:02 | Ιεροπούλου Θεανώ

    Γενικότερα ΔΙΑΦΩΝΩ με τους ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ!!.. Αλλά με τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ!!!.. ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΑ ΤΑ «ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ»!!.. Επικίνδυνοι είστε ΟΛΟΙ «ΕΣΕΙΣ» και ΟΧΙ «ΕΜΕΙΣ και ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ».. ΝΟΜΙΖΩ-ΠΙΣΤΕΥΩ-ΠΡΕΠΕΙ-ΑΠΑΙΤΩ να γινει ΞΑΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΑΜΕ και ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ. ΑΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΕΤΣΙ, Η «ΟΡΓΗ ΜΑΣ» ΔΕΝ Θ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΚΟΥΕΙ.-

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:03 | Foteini

    Με τη »λογική» αυτών,τι θα έπρεπε να γίνει στους ανθρώπους….που μόνιμα »γαυγίζουν» και »δαγκώνουν»????
    Απαράδεκτη η κατάσταση…Πάλι τη πληρώνουν τα ανυπεράσπιστα ταλαίπωρα ζώα…

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:25 | βαγγελης

    θα πρεπει να ντρεπεστε κυριοι ολα τα κανετε επιτηδες να εξοντωσετε τα ζωα για να μην σας λενε για τις χιλιαδες καταγγελιες [που σας κανουνε για κακοπιοιημενα ζωα αισχος πρεπει να ντρεπεστε

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:28 | Θανάσης

    Θεωρώ ότι ο ορισμός του επιθετικού ζώου είναι τουλάχιστον γελοίος. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ΟΡΙΣΤΕΙ ποια συμπεριφορα είναι επιθετική γιατί αυτό εξαρτάται από τις περιστάσεις.

    Αυτό που θα πρέπει να οριστεί είναι *ΠΟΙΟΙ* είναι οι αρμόδιοι για να πιστοποιήσουν ότι ένα ζώο είναι όντως επθετικό. Δεν μπορεί να είναι ουτε φοβικοί και εκδικητικοί γείτονες, ούτε ατομα της δημοτικής ή οχι αστυνομίας που δεν εχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρια.

    Κατα την άποψη μου αυτοί μπορεί να είναι ΜΟΝΟ εκπαιδευμένοι, πιστοποιημένοι και έμπειροι εκπαιδευτες ζώων, τουλάχιστον ΔΥΟ στον αριθμό, που να πιστοποιούν ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι οντως επιθετικό χωρις προφανη αιτία. Και για να αποφευχθουν φαινόμενα που ο καθένας που θέλει να ξεφορτωθεί κάποιο ζώο να το καταγγέλει ως επιθετικό, το κόστος της πιστοποίησης θα πρέπει να το επωμίζεται ο καταγγέλων, ασχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της πιστοποίησης.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:43 | Μιχαλης Τσαλιαγκος

    ο ορος επιθετικοτητα ειναι τελειως ασαφης.δεν οριζετε πουθενα κατω απο ποιες συνθηκες ειναι επιθετικος ενας σκυλος.ετσι οπως το παραθεσατε η καταδιωξη η η συλληψη θηραματος και η επαφορα του θεωρειτε επιθεση.επισης δεν αναφερετε πουθενα αν η επιθεση γινει ενστικτωδως η ο σκυλος βρισκετε σε αμυνα η ειναι επιθεση απο κακοποιηση η και ακομα για προστασια σε περιπτωση που καποιος θα θελει να βλαψει τον ιδιοκτητη του.Τα αρμοδια οργανα που εχετε ορισει να διαβασουν αυτες τις συμπεριφορες ειναι τελειως εκτος του χωρου και δεν εχουν ιδεα για το πως θα ερμηνευσουν μια συμπεριφορα.ειδικα αν ενας σκυλος βρισκετε σε κατασταση πονου τοτε γινετε επιθετικος και εσεις λετε οτι θα τον κρινετε επιθετικο χωρις να εξετσθουν τα αιτια.Αν καποιος παραβιασει εναν ιδιωτικο χωρο και ο σκυλος επιτεθει με επιτυχια η χωρις επιτυχια τι προβλεπετε?Απαγορευετε σε οσους τουριστες ακομη και σε εμας την εισοδο σκυλου στην χωρα με κομμενα αυτια και ας ειναι ο σκυλος 8 ετων,σε μια χωρα που δεν υπαρχουν ειδικοι χωροι εκτονωσης των σκυλων,απαγορευονται σε ΜΜΜ,δεν υπαρχει απο πουθενα μεριμνα,κεντρα αδεσποτων δεν υπαρχουν πουθενα και αν υπαρχουν δεν λειτουργουν.Αφαιρειτε το δικαιωμα του σκυλου να μαθητευσει αφαιρειτε το δικαιωμα επιλογης στον σκυλο γενικοτερα.Αυτη η τροποποιηση μονο μπροστα δεν μας παει,καλο θα ηταν να ανατρεξετε σε αλλες χωρες για το πως λειτουργει το ολο θεμα της κυνοφιλιας και οχι να κανετε οτι σας ερθει με ασαφειες και χωρις γνωση.Βεββαια εαν υπηρχε φορολογηση του σκυλου κατα ατομο θα ηταν αλλιως τα πραγματα.Καλο θα ηταν να συμβουλευτειτε τους ομιλους και τους συλλογους πριν κανετε οποιααδηποτε κινηση.

    Μιχαλης Τσαλιαγκος Επαγγελματιας Εκπαιδευτης Σκυλων

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:59 | Έφη

    Πλήρης ασάφεια της έννοιας του επικίνδυνου ζώου.
    Μπορεί π.χ. να θεωρηθεί επιθετικό ένα ζώο που γαυγίζει?
    Ποιός το ορίζει αυτό?
    Πώς διασφαλίζεται το γεγονός ότι οι καταγγελίες για επιθετικότητα ζώου δε θα γίνονται από ανθρώπους που π.χ. κακοποιούν επανειλημμένα ζώα ή ρίχνουν φόλες?
    Θα δανειστώ τη φράση του Μίλαν Κούντερα «Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της (η οποία βρίσκεται βαθειά θαμμένη από την θέα), αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: τα ζώα.»
    Στην προκειμένη περίπτωση τόσο η ανεπάρκεια του Κράτους όσο και η έλλειψη των κατάλληλων πόρων, οδηγούν σε μια νομοθετική ρύθμιση που καμία σχέση δεν έχει με πολιτισμό τον οποίο επικαλούμαστε με την πρώτη ευκαιρία ως Έλληνες.
    Απαιτείται πλήρης τροποποίηση και διασαφήνιση της σχετικής διάταξης, ούτως ώστε να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα ανεξέλεγκτης θανάτωσης ζώων με το πρόσχημα της προστασίας της ανθρώπινης φύσης.
    Με την προστασία των υπόλοιπων πλασμάτων της φύσης τί γίνεται?

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:44 | Τάνια Χατζηιωάννου

    Για άλλη μια φορά μας αποδεικνύετε πόσο άσχετοι και ανίδεοι άνθρωποι είστε χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και κοινωνικής ευθύνης και πάνω από όλα χωρίς ίχνος πολιτισμού και μόρφωσής! Ντροπή σε όσους το σκέφτηκαν. Αλλά φυσικά εδώ δεν σαν ενδιαφέρει ο Έλληνας πολίτης και τα δικαιωματά του, θα σας απασχολούν τα ζωάκια; Αδιόρθωτοι και ανίκανοι άνθρωποι! Αλλαγή του νόμου ΑΜΕΣΑ!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 10:58 | Αθανασία Παπαδοπούλου

    Τι έχει σειρά κύριοι;;;; Πογκρόμ κατά των επιθετικών παιδιών;; Ότι δε μπορούμε να διαχειριστούμε το σκοτώνουμε; Συγχαρητήρια. Αποδείξατε για άλλη μια φορά την αυθεντικότητα του πολιτισμού σας! Κατά τα άλλα θέλετε να ονομάζεστε αναπτυγμένη κοινωνία…Θα μας βρείτε απέναντί σας, και πολύ επιθετικούς, κι ας μας μαζέψει κι εμάς ο μπόγιας…

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 09:19 | Πόλυ Ιωαννίδου

    ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ // Ατέλειωτα τηλεφωνήματα δέχονται σύλλογοι και δήμοι από “ζωοφοβικούς “απίθανους τύπους που τρέμουν και την σκιά του ταλαίπωρου σκύλου που σέρνετε στην γειτονιά του και ζητιανεύει φαγητό και θέλουν τον θάνατό του ( για να μείνουν μόνο αυτοί στη γη να διαιωνίσουν το είδος της απανθρωπιάς τους…). /// θα βάζουν λέει microtcip και στα τσομπανόσκυλα, τα δύστυχα ζώα που η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων τα χρησιμοποιεί σαν δούλους .Στα τσομπανόσκυλα που οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες αφήνουν στην δυστυχία τους ενώ βλέπουν και γνωρίζουν την κακοποίηση τους τόσα χρόνια, μια που είναι αυτές που έρχονται σε επαφή με τις κτηνοτροφικές μονάδες.
    Έχουμε και τον εκπρόσωπο των κυνηγών που με βάσει τον Νόμο αυτό ελέγχει το κάθε καταφύγιο σκύλων ….Ποιόν ; Τον κυνηγό που αν δεις τους δικούς του σκύλους που και πως ζουν ή τους σκύλους των φίλων του κυνηγών θα κλαίς έναν χρόνο.
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 09:16 | αυγερης

    βρειτε ενα δηκηγορο να κανουμε σωματειο να βαλουμε ολοι τον οβολο μας να τους τραβηξουμε το αυτακι ομορφα ομορφα να δεις αν θα ξανασυνταχτει τετοιο αρθρο και αν θα υπαρχουν αυριο για να συνταξουν οτιδηποτε οι εκαστοτε κυριοι

    καποια στιγμη θα πρεπει να σταματησει η πασης φυσεως εκμεταλευση….

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 08:34 | Μαρία Γκινάλα

    «3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»
    *********************************************************************

    Ειναι απαραδεκτη, παντελως αδικη και αδικαιολογητη η απαγορευση αναπαραγωγης σκυλων που ειχαν υποστει ακρωτηριασμο της ουρας η των αυτιων τους πριν την εφαρμογη του νομου και την δημοσιοποιηση της προτεινομενης τροπολογιας. Το μετρο δεν μπορει να εχει αναδρομικη ισχυ, διοτι :

    α) καταργει τα δικαιωματα πολιτων οι οποιοι εισηγαγαν σκυλους υψηλης γενεαλογικης αξιας απο χωρες οπου επιτρεπονται οι ακρωτηριασμοι, προκειμενου να τους χρησιμοποιησουν για εκτροφικη βελτιωση

    β) επιφερει απωλεια ποιοτικης βελτιωσης του ζωικου υλικου απο γεννητορες που ειχαν ηδη κομμενα αυτια ή ουρες πριν την ισχυ του νομου και την γνωστοποιηση της προτεινομενης τροπολογιας. Οι γεννητορες που εχουν κομμενα αυτια ή και ουρες μπορει να ειναι, και συχνα συμβαινει να ειναι, γενετικα ανωτεροι σε ποιοτητα απο διαθεσιμους γεννητορες με ακοπα αυτια/ουρες [διοτι συχνοτατα τα ζωα στα οποια δεν κοβονταν και δεν κοβονται, στις χωρες οπου ακομα επιτρεπεται αυτο, οι ουρες και τα αυτια, ηταν/ειναι τα ζωα κατωτερης ποιοτητας που δεν προοριζονται για εκθεσεις & αναπαραγωγη]. Και βεβαια το κοψιμο της ουρας ή των αυτιων δεν επηρρεαζει αρνητικα την κληρονομισημοτητα των βελτιωτικων γενετικων χαρακτηριστικων του ζωου! Ο εκτροφεας που εχει σαν πρωτιστο μελημα την βελτιωση του ζωικου υλικου οφειλει να επιλεξει τους καλυτερους δυνατους γεννητορες ασχετα με την αρτιοτητα ή οχι των αυτιων ή της ουρας τους. Ο νομος οφειλει να του παρεχει το δικαιωμα αυτο, ή τουλαχιστον να μην του το στερει αναδρομικα, οσον αφορα γεννητορες οι οποιοι ειναι ηδη ακρωτηριασμενοι αλλα αποδεδειγμενα υψηλης γενετικης αξιας / ποιοτητας, γιατι μια τετοια απαγορευση βλαπτει την βελτιωση του ζωικου υλικου και την επιδιωξη της υγειας και του γονιδιακου σφριγους μεσω της χρησιμοποιησης των καλυτερων δυνατων γεννητορων.

    γ) επιφερει συρρικνωση της γενετικου πλουτου των φυλων που παραδοσιακα υποκεινται σε κοπη ουρας ή και αυτιων σε διαφορες χωρες και οδηγει σε κλειστη (αιμομικτικη) αναπαραγωγη λογω περιορισμου του αριθμου των διαθεσιμων γεννητορων, κατι που ειναι αντιθετο προς την επιδιωξη βελτιωσης της υγειας, γονιδιακης ποικιλλοτητας και γενετικης ποιοτητας των καθαροαιμων ζωων.

    δ) οι ελληνικοι ποιμενικοι και κρητικοι λαγωνικοι σκυλοι υποκεινται παραδοσιακα σε κοπη μερους των αυτιων και της ουρας τους εδω και αιωνες. Ο πληθυσμος αυτων των ζωων ειναι οριακα μικρος και απειλειται με γενετικη καταρρευση και εξαλειψη. Η απαγορευση της αναπαραγωγης σκυλων ελληνικων φυλων επειδη τους λειπει τμημα ενος αυτιου ή το ακρο της ουρας θα ηταν καταστροφικη για τον γενετικο πλουτο των λιγοστων αυτων ζωων και θα οδηγουσε με βεβαιοτητα τις φυλες αυτες στην εξαφανιση.
    Επιπλεον, ειδικα για τις ελληνικες φυλες, υπαρχει ενας ακομα παραγοντας που καθιστα την προτεινομενη απαγορευση καταστρεπτικη: τα ζωα ελληνικων φυλων, προκειμενουν να καταγραφουν στα γενεαλογικα μητρωα, πρεπει να αξιολογηθουν ως τυπικα απο ειδικευμενους κριτες του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος σε ειδικες εκδηλωσεις Αναγνωρισης. Η καταγραφη επομενως αυτου του πολυτιμου ζωικου υλικου καθισταται αδυνατη αν απαγορευτει η συμμετοχη ζωων με κομμενα αυτια ή ουρες στις εκδηλωσεις αυτες. Ο πληθυσμος αυτων των ζωων ειναι κρισιμα μικρος. Προκειται για μια χουφτα ζωα καθε φυλης στην κυριολεξια – μερικες δεκαδες Μολοσσων της Ηπειρου και Κρητικων Λαγωνικων εχουν απομεινει και στην συντριπτικη πλειοψηφια τους τα ζωα αυτα εχουν κομμενη ουρα ή αυτια. Φυλες με ιστορια χιλιαδων χρονων βρισκονται κυριολεκτικα στην κοψη του ξυραφιου. Η απαγορευση της αναπαραγωγης τους και της συμμετοχης τους σε εκδηλωσεις καταγραφης και αναγνωρισης ισοδυναμει με την θανατικη τους καταδικη. Σας ικετευω να μην διαγραψετε με μια μονοκονδυλια αυτο το πολυτιμο και αναντικαταστατο κεφαλαιο της ιστοριας του τοπου μας.

    Τελος, λογω των ανωτερω ιδιαιτεροτητων θα σας παρακαλουσα να επανεξετασετε και την αναδρομικη ισχυ της απαγορευσης συμμετοχης σε εκθεσεις & διαγωνισμους εργασιας, γενικα των σκυλων με κομμενα αυτια και ουρες αλλων φυλων. Στερει την δυνατοτητα σε αυτους τους σκυλους να αξιολογηθουν ως προς την αρτιοτητα της μορφολογικης τους τυπικοτητας, τον χαρακτηρα και τις εργασιακες τους ικανοτητες. Ειναι αδικη η στερηση του δικαιωματος σε ζωα τα οποια εχουν εισαχθει απο χωρες οπου επιτρεπεται η κοπη ή που καπηκαν τα αυτια ή οι ουρες των πριν την ψηφιση του νομου. Περα απο την αδικια, αποτρεπει την χρηση αυτων των σκυλων στην αναπαραγωγη, διοτι δεν τους επιτρεπει να κατακτησουν τα κριτηρια καταλληλοτητας μεσω αυτων των μορφολογικων και εργασιακων αξιολογησεων. Δεδομενου του μικρου αριθμου των σκυλων αυτων στην Ελλαδα, το διαθεσιμο γενετικο υλικο στις αντιστοιχες φυλες ειναι περιορισμενο, κατι που επιβαλλει, απο εκτροφικη αποψη, την χρησιμοποιηση ολων των αξιολογων γεννητορων προκειμενου να εμπλουτισθει γενετικα ο εγχωριος πληθυσμος και να επιτευχθει η γενετικη του βελτιωση. Η ελληνικη εκτροφη ποιοτητας ειναι αναγκαστικα μικρη λογω γεωγραφικης θεσης, υψηλου κοστους, περιορισμενου αριθμου γεννητορων και επομενως διαθεσιμων γενεαλογικων γραμμων. Η επιπλεον απαγορευση λογω ακρωτηριασμου και αποκλεισμου απο τις πιστοποιησεις οι οποιες παρεχονται μονον μεσω της συμμετοχης σε εκδηλωσεις ειναι καταστροφικη για την ελληνικη εκτροφη αυτων των ολιγαριθμων φυλων. Απειλει με καταργηση τα μικρα εκτροφικα προγραματα καποιων ερασιτεχνων εκτροφεων στην Ελλαδα, ενω η εισαγωγη σκυλων κακης ποιοτητας απο κουταβοπαραγωγικα εργοστασια του εξωτερικου μεσω των πετ σοπ συνεχιζεται ραγδαια και καταπνιγει καθε εγχωρια ποιοτικη προσπαθεια.

    Ελπιζω οτι θα λαβετε υπ’ οψιν σας τα παραπανω και θα επιλεξετε την ενισχυση της εγχωριας ποιοτικης εκτροφικης δραστηριοτητας και οχι την περαιτερω επιβαρυνση της με δυσβαστακτους ορους που θα ειχαν καταστρεπτικες συνεπειες.

    στην διαθεση σας για περαιτερω πληροφοριες

    Μαρία Γκινάλα

    Ερασιτεχνις Εκτροφεας
    Διεθνης Κριτης Μορφολογιας Καθαροαιμων Σκυλων του Ιρλανδικου Κυνολογικου Ομιλου & της Διεθνους Κυνολογικης Ομοσπονδιας
    Κριτης Μορφολογιας Ελληνικων Φυλων Σκυλων του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος
    Μελος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Διάσωσης των Αυτοχθόνων Φυλών (Αγροτικών και Οικόσιτων) Κατοικιδίων Ζώων «Αμάλθεια»

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 08:25 | ΑΝΝΑ

    Η χωρίς τεκμηρίωση κατηγοριοποίηση ενός ζώου συντροφιάς ως επικίνδυνο και μάλιστα ακόμη και μόνο με ένα απλό ισχυρισμό οιουδήποτε (ακόμη και θεατή ενός περιστατικού) για απειλητική στάση, εξ ορισμού θέτει σε κίνδυνο ΟΛΑ τα ζώα συντροφιάς και ίσως εξυπηρετεί με την θανάτωση όλων των «ενοχλητικών» που περιφέρονται στους δρόμους ή γιατί όχι και των δεσποζομένων που ανήκουν σε άτομο το οποίο το ίδιο έχει διαφορές ή «επιθετική» συμπεριφορά . Πρακτικά ίσως ακόμη και να ισοδυναμεί με τη «νομιμοποίηση» της φόλας, για την «εξάλειψη» του φαινομένου των αδεσπότων…
    Η επιβολή απόκτησης άδειας εκτροφής (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ & ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΟΧΙ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟ), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ακόμη και σε ένα μοναχικό άτομο ή σε μία οικογένεια να αποκτήσει από το αγαπημένο του ζώο έναν απόγονο. Που θα βρίσκουμε τους επόμενους σκύλους ή γάτες μας;;; Στα Pet Shop ή στο εξωτερικό; Και ίσως πληρώνοντας αδρά;;
    Όσον αφορά την απαγόρευση της εκτροφής σκύλων, που νόμιμα είχαν εγχειριστεί πριν την θέσπιση σε ισχύ του Νόμου που το απαγορεύει, είναι μια παγκόσμια, αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας. Στις ευρωπαϊκές, ακόμη και στις πιο ακραία φιλοζωικές χώρες, π.χ. τις Σκανδιναβικές απ’ όπου ξεκίνησε το μέτρο της απαγόρευσης της κοπής αυτιών ή και ουρών, οι σκύλοι αυτοί διατήρησαν όλα τα δικαιώματά τους έως και τον θάνατό τους.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 08:29 | Μαρία Γκινάλα

    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
    *********************************************************************
    Τραγελαφικη η διατυπωση της τροπολογιας. Εκτος του οτι εισαγει δυο παραπλησιες εννοιες (αναπαραγωγης & εκτροφης) χωρις να γινεται κατανοητο πού διαφερει εν προκειμενω η χρηση τους στο εδαφιο (αδεια εκτροφης ΚΑΙ αναπαραγωγης ; ΠΟΙΑ η διαφορα εν προκειμενω της αδειας εκτροφης και της αδειας αναπαραγωγης, ω νομοθετα ; μηπως εννοειτε με την εκτροφη την απλη κατοχη αναπαραγωγικου ζωου και με την αναπαραγωγη συγκεκριμενα το ζευγαρωμα του και την διαθεση των απογονων του ; μηπως με το εκτροφη, εννοειτε ανατροφη και διατροφη ; γιατι μας μπερδευετε ετσι και ταλαιπωρειτε αδικα και την ελληνικη γλωσσα ; Και τι εννοειτε «όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου» οταν τα ισχυοντα λεγουν ρητως “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.” ; δεν ηταν αρκετα σαφες ; γιατι απο δυο γινεται ενας ο σκυλος και απαιτεται αδεια εστω και τον ερασιτεχνη κατοχο του ενος σκυλου;

    Σε ποια χωρα ζειτε κυριοι ; δεν ζειτε στην χωρα του ενος και πλεον εκατομμυριου αδεσποτων που κακοποιουνται και θανατωνονται καθημερινα με βασανιστηρια και φρικαλεοτητες οι οποιες εχουν καταδικασει την Ελλαδα στα ματια της παγκοσμιας κοινης γνωμης και εχουν καταστησει την χωρα μας ανεπιθυμητο προορισμο για τον φιλοζωο τουριστα ;

    Αν ζειτε σε αυτη την χωρα που ζουν και ολοι οι υπολοιποι κατοικοι της Ελλαδας, θα πρεπει επιτελους να κανετε χρηση της απλης λογικης – και εξηγουμαι :

    Ας κάνουμε μία υπόθεση:

    Αυριο το πρωί, με το μαγικο ραβδακι της καλης νεράιδας, εξαφανιζονται ΟΛΟΙ οι καθαρόαιμοι σκύλοι απο την Ελλάδα και ΟΛΑ τα ημιαιμα / αδεσποτα υιοθετουνται και στειρωνονται. Η Ελλαδα ξαφνικα μεταμορφωνεται σε εναν ασπιλο παραδεισο.
    Εχουμε ομως ενα αντικειμενικο προβλημα:
    πώς θα καλυφθουν οι αναγκες της χωρας και του πληθυσμου απο σκυλους εργασιας ?
    (ποιμενικους, φυλακες, κυνηγοσκυλα, οδηγους τυφλων, σκυλους των σωματων ασφαλειας, των ενοπλων δυναμεων κ.λ.π.).
    Αρα, απο καπου πρεπει να εισαγουμε αυτους τους -καθαροαιμους- σκυλους με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (ας ξεχασουμε προς το παρον την υπαρξη ελληνικων φυλων τις οποιες προφανως καποιοι αφελεις κατατασσουν στην κυνοφιλια πολυτελειας ακομα και αν φυλανε προβατα στα Τζουμέρκα).
    Και για να μην εισαγουμε συνεχεια και αιμορραγουμε οικονομικα και πηγαινει χαμενο το γενετικο υλικο των ηδη εισαχθεντων, καλο θα ηταν να τους αναπαραγουμε στην Ελλαδα.
    Επειδη ομως η αναπαραγωγη χρειαζεται γενεαλογικα μητρώα εγγραφης, προτυπα και την εφαρμογη αυτων, δηλαδη κανονες, γνωσεις, εξειδικευμενους κριτες, γενετιστες, εκπαιδευτες, εκθεσεις & αγωνες εργασιας, θα πρεπει να ιδρυσουμε και ενα Κυνολογικο Οργανισμο (επειδη την υπαρξη του Κυνολογικου Ομιλου Ελλαδος δεν την εχει ακομα αντιληφθει το ελληνικο κρατος). Επισης, αναπαραγωγη δεν γινεται δυστυχως χωρις εκτροφεις (δηλαδη κυνοφιλους πολυτελειας).
    Επειδη ομως οι σκυλοι δεν γενιουνται ολοι τελειοι, καποιοι απο αυτους τους σκυλους θα ειναι ακαταλληλοι για εργασια και θα πρεπει να δοθουν σαν σκυλοι συντροφιας. Επειδη ομως και ατυχηματα συμβαινουν και ουτε οι ανθρωποι ειναι ολοι τελειοι (η νεραιδα ξεχασε να κανει ολους τους κατοικους εν Ελλαδι αψογους κυνοφιλους και να τους χαρισει εκ γενετης φιλοζωικη παιδεια και κυνοφιλικη συνειδηση) καποιοι απο αυτους τους σκυλους εργασιας & συντροφιας θα χαθουν, καποιοι θα δραπετευσουν και θα αναπαραχθουν ελευθερα, καποιοι θα κλαπουν ή θα πεσουν στα χερια αετονυχηδων που θα τους αναπαραγουν παρανομα & καταχρηστικα (η νεραίδα επισης ξεχασε να κανει τους νομους, τις αστυνομικες αρχες και τους κτηνιατρους τελειους). Και επειδη η ανθρωπινη φυση ειναι ζηλιαρα, καποιοι που εχουν ξεμεινει εν τω μεταξυ απο σκυλο γιατι ο υιοθετημενος πεθανε, θα υποκυψουν στον πειρασμο, μια και δεν υπαρχει αλλη πηγη αποκτησης σκυλου στην μετα-Οργουελλιανή αυτη Ελλαδα, να αγορασουν στη ζουλα το παρανομο «προϊον» για να το αναπαραγουν με τη σειρα τους στην πισω αυλη, γιατι το παρανομο μοσχοπουλιεται.
    Οι γειτονες τους που μεχρι τοτε ειχαν μονο υιοθετημενο ημιαιμο θα ανακαλυψουν ξαφνικα οτι υπαρχουν καθαροαιμα και θα θελουν κι’ αυτοι ενα, κ.ο.κ. Καποιοι μαλιστα θα φτασουν στο υστατο ακρο να ισχυριζονται οτι η κατοχη καθαροαιμου σκυλου ειναι ανθρωπινο δικαιωμα που δεν μπορει να απαγορευεται απο το κρατος ! Και ο μπακαλης της γειτονιας που υποφερει απο την οικονομικη κριση θα αρχισει να εισαγει καθαροαιμα απο κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου (ξεχασαμε να ζητησουμε απο την καλη νεράιδα να απαγορευσει την εισαγωγη και πωληση απο πετ σοπ καθως και την διαθεση σκυλων απο μη αναγνωρισμενους εκτροφεις μεσω μικρων αγγελιων και ηλεκτρονικων μεσων – αλλα να μην ξεχασουμε και την πιθανοτητα του λαθρεμποριου που οργιαζει σε συνθηκες Big Brother…).
    Σκεφθειτε λοιπον ποσος χρονος θα χρειαστει πριν καταληξουμε παλι στην αρχη της υποθεσης και χρειαστει να ξανακαλεσουμε την καλη νεράιδα? Συμφωνα με τους προχειρους υπολογισμους μου, απο ενα ζευγαρι αδεσποτα θα καταληξουμε με ενα εκατομμυριο σε 5 με 10 χρονια…

    Η παραπανω υποθεση αντικατοπτριζει την ελληνικη πραγματικοτητα, αγαπητε νομοθετα…

    Διοτι τα καταστηματα εισαγωγης και μεταπωλησης (με συνοπτικες διαδικασιες και χωρις πολλες ερωτησεις και ελεγχους καταλληλοτητας των μεν ή των δε) ακαταλληλων σκυλων απο ακαταλληλες πηγες σε ακαταλληλους ιδιοκτητες, οι οποιοι θα εξακολουθουν να τα αναπαραγουν καταχρηστικα χωρις σωστη φροντιδα και προδιαγραφες και να τα διαθετουν σε αλλους ακαταλληλους και ανευθυνους ιδιοκτητες, που ολοι μαζι θα τα εγκαταλειπουν στον δρομο οπου θα αναπαραγονται ανεξελεγκτα, δεν αντιμετωπιζονται νομοθετικα οπως θαπρεπε ουτε περιοριζεται το καταστρεπτικο και απανθρωπο εργο τους. Η μεταφορα, αποθηκευση και εκθεση κουταβιων προς πωληση απο αυτα τα καταστηματα συνιστα αφ’ εαυτης, ντε φακτο, κακομεταχειριση. Δεν υπαρχει αμφιβολια ουτε αμφισβητηση του γεγονοτος αυτου – ειναι κατι που πιστοποιουν ολοι οι ειδικοι στην ψυχολογια και την συμπεριφορα των σκυλων και που γνωριζει οποιοσδηποτε ειχε ποτε εστω και στοιχειωδη αντιληψη των βασικων αναγκων ενος κουταβιου σε ηλικια οκτω εβδομαδων. Η τραυματικη αυτη εμπειρια αφηνει ανεξιτηλες βλαβες και αποτελει σκληροτατη σωματικη και ψυχολογικη κακομεταχειριση, συμφωνα με την εννοια της κακης και βαναυσης μεταχειρισης και της βιας οπως αυτες οριζονται επακριβως απο τον νομο περι προστασιας των ζωων, οποτε ειναι αυτονοητο οτι αυτη καθεαυτη η πραξη της διατηρησης και εκθεσης προς πωληση κουταβιων λιγων εβδομαδων απο τα καταστηματα αυτα εμπιπτει στις προβλεψεις του νομου και θα επρεπε να απαγορευεται. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις νομικος για να αντιληφθει το γεγονος αυτο και για να συνειδητοποιησει ποσο οξυμωρο σχημα αποτελει ενα νομοθετημα περι προστασιας των ζωων συντροφιας που επιτρεπει την μαζικη μεταφορα, το στοιβαγμα και το κλουβιασμα σε προθηκες καταστηματων κουταβιων αυτης της ηλικιας μεχρι να πωληθουν στον πρωτο τυχοντα καταναλωτη που περναει απο την βιτρινα σα να επροκειτο για αψυχα αντικειμενα. Και μεχρι ποια ηλικια εκτιθενται προς πωληση και τι γινονται αυτα που δεν βρισκουν αγοραστες ειναι αλλη μια σκοτεινη πλευρα της αναλγητης, καταχρηστικης και απαραδεκτης αυτης δραστηριοτητας, η οποια ομως εξασκειται με τις ευλογιες του Νομου…Η σοφια του Νομου ειναι ακατανοητη αφου επιτρεπει μεν κατι τετοιο, αλλα συγχρονως απαγορευει την συμμετοχη ενος σκυλου με κομμενη ουρα σε μια εξεταση η οποια εχει σκοπο να αξιολογησει κατα ποσον οι σκυλοι εχουν κοινωνικοποιηθει σωστα και αν ο χαρακτηρας και η συμπεριφορα τους ειναι ισορροπημενη και αποδεκτη στα πλαισια της κοινωνιας…Δηλαδη, ο Νομος προστατευει το συμφερον του εισαγωγεα και μεταπωλητη κουταβιων αφ’ ενος, αλλα δεν προστατευει το συμφερον του πολιτη αφ’ ετέρου, το οποιο θα υπηρετειτο πολυ σωστοτερα αν ολοι οι σκυλοι στην Ελλαδα, ασχετως απο την μορφη και τις διαστασεις των αυτιων και της ουρας τους, συμμετειχαν σε αξιολογηση του χαρακτηρα και της δημοσιας συμπεριφορας τους, οπως γινεται σε αλλες -πολιτισμενες- χωρες με την εξεταση που ονομαζεται Σκυλος Καλος-Πολιτης (Canine Good Citizen Test) ή Εξεταση Επαρκους Κοινωνικης Συμπεριφορας… Για αλλη μια φορα επιβεβαιωνεται οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας – αλλα προκειμενου για νομοθετες, οφειλουν τουλαχιστον να ενημερωνονται και αναζητουν πληροφορηση και γνωση και συμβουλες απο ειδικους πριν προβουν σε νομοθετικες προτασεις, ή τουλαχιστον αυτο θα ηλπιζε ο ενημερωμενος πολιτης…

    Αντιθετα, η νομοθεσια καταδυναστευει και καταδιωκει και οδηγει σε εξαφανιση τον μονο παραγοντα ουσιαστικης κυνοφιλικης παιδειας που υπαρχει σε αυτον τον τοπο – τον ερασιτεχνη, φιλοζωο, κυνοφιλο, υπευθυνο, σωστο εκτροφεα και τα συλλογικα του οργανα (κυνοφιλικα σωματεια), που εχει ενα ή δυο σκυλους υψηλης γενεαλογικης ποιοτητας στο σπιτι του και δεν διαθετει πολυδαπανες εγκαταστασεις, χτηματα πολλων στρεμματων και υπαλληλους. Αντιθετα εχει ξοδεψει ανυπολογιστα ποσα χρηματων για να μαθει το αντικειμενο του και για να αποκτησει λιγους αλλα εκλεκτους σκυλους-γεννητορες. Η ασχολια του ειναι χομπυ και εργο ζωης στο οποιο εχει αφιερωσει απειρα χρονια εξειδικευσης και προσφορας, ενω οι γεννες του ειναι σπανιες, προσεγμενες και ποιοτικες. Οι κηδεμονες των σκυλων που διαθετει επιλεγονται προσεκτικα και εξονυχιστικα για την καταλληλοτητα και την υπευθυνοτητα τους, εκπαιδευονται και διαπαιδαγωγουνται απο τον ιδιο και προωθουν με το παραδειγμα και τις γνωσεις τους την υπευθυνη διαχειριση σκυλων. Οι σκυλοι αυτης της ποιοτικης εκτροφης εκπροσωπουν επαξια την Ελλαδα στο εξωτερικο και διαψευδουν οσο γινεται την αθλια εντυπωση που υπαρχει εξω για την κυνοφιλια στον τοπο μας. Ο εκτροφεας αυτος, αναγνωρισμενος διεθνως αλλα παραγνωρισμενος και παρεξηγημενος στον τοπο του, αγωνιζεται εναντια στις αντιξοοτητες για την διασωση και την αναγνωριση της ζωντανης πολιτιστικης κληρονομιας με ιστορια και προσφορα χιλιετιων που αποτελουν οι καθαροαιμοι σκυλοι και μαλιστα οι αρχεγονες ελληνικες φυλες, χωρις καμμια συνδρομη και διευκολυνση απο το κρατος.

    Οι μονες λυσεις που εχουν αποδειχτει απο την διεθνη εμπειρια οτι εχουν αποτελεσμα στην θεραπεια των ενδημικων προβληματων της ελληνικης πραγματικοτητας σε σχεση με την προστασια των ζωων συντροφιας, ειναι οι λυσεις εκεινες που οδηγουν τον υποψηφιο κηδεμονα σκυλου σε υπευθυνες πηγες αποκτησης κατοικιδιου, δηλαδη πηγες οι οποιες θα εξασφαλισουν περαιτερω οτι ο κηδεμονας αυτος δεν θα εγκαταλειψει το ζωο, παρεχοντας του επιμορφωση, καθοδηγηση και στηριξη σε τυχον δυσκολιες που θα αντιμετωπισει. Οι πηγες αυτες που εχουν την καταλληλη γνωση και υποδομη γι’ αυτη την υψηλης ποιοτητας κυνοφιλικη λειτουργια και προσφορα ειναι οι Εθνικοι Κυνολογικοι Οργανισμοι και οι ομιλοι που λειτουργουν υπο την αιγιδα τους, δηλαδη οι συλλογοι εκτροφεων καθαροαιμων φυλων καθως και τα σοβαρα φιλοζωικα σωματεια. Οι πολιτες που επιλεγουν κατοικιδιο ωριμα και συνειδητα με την βοηθεια αυτων των φορεων δεν το εγκαταλειπουν, ουτε φειδονται εξοδων προκειμενου να το εκπαιδευσουν και να το διατηρησουν υγιες. Αντιθετα οι ανθρωποι που προμηθευονται παρορμητικα σκυλους απο αητονυχηδες σκυλεμπορους, εισαγωγεις-μεταπωλητες και κουταβοπαραγωγους, δεν ενημερωνονται σωστα ουτε υποστηριζονται με συμβουλες και βοηθεια μετα την πωληση, επομενως καταληγουν ειτε να αναπαραγαγουν ανευθυνα το σκυλο τους χωρις τις απαραιτητες εξετασεις υγειας και διαθετοντας τα κουταβια προχειρα, σε εξισου ακαταλληλους ιδιοκτητες, ειτε να τα εγκαταλειπουν χωρις τυψεις στην πρωτη αντιξοοτητα, ή επειδη λογω ελλειψης σωστης φροντιδας, κοινωνικοποιησης και εκπαιδευσης τα ζωα αυτα δημιουργησαν προβληματα, οπως μπορουν να σας διαβεβαιωσουν ολοι οσοι εχουν εμπειρια περισυλλογης και διασωσης σκυλων.

    Επομενως, τα μονα μετρα που μπορουν να αντιμετωπισουν οριστικα, αποτελεσματικα και μονιμα το ελληνικο προβλημα ειναι:

    1. Η απαγορευση της εισαγωγης και μεταπωλησης σκυλων και γατων απο τα καταστηματα πετ – σοπ, που εισαγουν σωρηδον και λαθραια δυστυχισμενα, προβληματικα, ημιθανη, αρρωστα και προωρα απομακρυσμενα απο την μητερα τους κουταβακια απο αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες με πλαστα πιστοποιητικα, χωρις εμβολια, απο γονεις χωρις εξετασεις υγειας, σε εξευτελιστικες τιμες και τα μεταπωλουν με υπερογκο κερδος χωρις ελεγχους, μεταφεροντας τα και διατηρωντας τα σε απαραδεκτες συνθηκες μεσα σε γυαλες σαν χρυσοψαρα στις βιτρινες τους. Χιλιαδες πεθαινουν κατα την μεταφορα , αποθηκευση και εκθεση τους στις προθηκες αυτων των καταστηματων που εχει απαγορευτει η λειτουργια τους σε καθε πολιτισμενη κοινωνια της Ευρωπης εκτος απο την τριτοκοσμικη Ελλαδα. Σταματηστε επιτελους αυτο το αισχρο εμποριο ψυχων και τον αβαστακτο φορο αιματος. Ενισχυστε αντιθετα και δωστε κινητρα για την αναπτυξη της εγχωριας, υπευθυνης, σοβαρης και ποιοτικης εκτροφης καθαροαιμων σκυλων & κυνοφιλιας και δωστε ωθηση στην διασωση ελληνικων φυλων. Με τον τροπο αυτο οι υποψηφιοι κηδεμονες σκυλου θα απευθυνονται στις υπευθυνες και νομιμες πηγες αποκτησης του – ειτε στον αναγνωρισμενο και ελεγχομενο εκτροφεα, ειτε στο φιλοζωικο σωματειο.

    2. Η παταξη του παραεμποριου απο κουταβοπαραγωγους της πισω αυλης, εργοστασια κουταβιων εγχωρια και ξενα και σκυλεμπορους πασης φυσεως χωρις αδεια που διαθετουν σκυλους μεσω μικρων αγγελιων και ιστοσελιδων (back yard breeders & puppy farms/puppy mills). Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δηλωνουν τις γεννες τους στον Κυνολογικο Ομιλο Ελλαδος και εκτρεφουν σκυλους υψηλων προδιαγραφων, συμμετεχοντας σε εκδηλωσεις αξιολογησης της τυπικης μορφολογιας, της αρτιας κατασκευης, του ισορροπημενου χαρακτηρα και των εργασιακων ικανοτητων των ζωων τους. Οι εκτροφεις αυτοι υφιστανται αμειλικτο και αθεμιτο ανταγωνισμο απο τα πετ σοπ και τις αθλιες κουταβοπαραγωγικες μοναδες του εξωτερικου και του εσωτερικου, που κατακλυζουν τους δρομους μας με εγκαταλελειμμενα ζωα και πληθαινουν τις στρατιες των αδεσποτων.

    Στην Πολωνια απαγορευτηκε η πωληση σκυλων και γατων χωρις γενεαλογια (πετιγκρι) απο την 1/1/2012. Οι υπευθυνοι εκτροφεις, επαγγελματιες και ερασιτεχνες, δεν αναπαραγουν ζωα χωρις πετιγκρι. Ο μοναδικος οργανισμος καταγραφης των καθαροαιμων σκυλων στην Ελλαδα ειναι ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος, ο μονος εθνικος οργανισμος στην χωρα που ειναι αναγνωρισμενος απο την Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια και διαθετει εγκυρα μητρωα εγγραφης καθαροαιμων σκυλων, ελληνικων και ξενων φυλων. Ειναι ευκολος επομενως σε συνεργασια με τον Κ.Ο.Ε. ο ουσιαστικος ελεγχος της εκτροφης καθαροαιμων σκυλων στην επικρατεια και η παταξη του παραεμποριου. Ολοι οι συνειδητοι και υπευθυνοι εκτροφεις στην Ελλαδα ζητουν την κατοχυρωση της δραστηριοτητας τους με την θεσπιση Αδειας Εκτροφεα και την ιδρυση Αστυνομιας Προστασιας Ζωων και ειναι ετοιμοι να καταβαλλουν ειδικη εισφορα για τους σκοπους αυτους. Σε αλλες χωρες οι ερασιτεχνες εκτροφεις που δεν πραγματοποιουν πανω απο τρεις γεννες τον χρονο καταβαλλουν ειδικη εισφορα που κυμαινεται απο 12 εως 20 ανα ζωο που διατηρουν κατ’ ετος και απο 10 εως 20 ευρω για καθε κουταβι που εκτρεφουν. Οι επαγγελματιες εκτροφεις καταβαλλουν αναλογα διαρρυθμισμενα ποσα. Καθιερωστε νομοθετικα δυο ειδη αδειων εκτροφης – για ερασιτεχνες και για επαγγελματιες – και απαγορευστε την πωληση σκυλων χωρις πετιγκρι (με εξαιρτεση τις ελληνικες φυλες που βρισκονται σε σταδιο αναδιαρθρωσης) και την μαζικη εισαγωγη – μεταπωληση σκυλων απο πετ σοπ χωρις σημανση, βιβλιαριο εμβολιασμων και πιστοποιητικα εγγραφης σε αναγνωρισμενη κυνολογικη αρχη. Αυτος ειναι ο μονος τροπος να αντιμετωπιστει η οικονομικη αιμορραγια απο την παρανομη εισαγωγη και το σκυλεμποριο καθως και η φοροδιαφυγη. Με τα εσοδα αυτα και την εισφορα που θα καταβαλλεται απο τους αναγνωρισμενους εκτροφεις θα μπορεσουν να πραγματοποιηθουν απαραιτητα προγραμματα περιθαλψης & στειρωσεων, να ενισχυθουν οι φιλοζωικοι φορεις, να διατεθουν κονδυλια για την διασωση ελληνικων φυλων και να λειτουργησει ο αναγκαιος θεσμος της Αστυνομιας Ζωων. Οι αναγνωρισμενοι εκτροφεις μπορουν να παρεχουν υψηλου επιπεδου ενημερωση με επιμορφωτικες εκδηλωσεις και ομιλιες κυνοφιλικου περιεχομενου σε σχολεια και αλλα κοινωφελη ιδρυματα. Υπαρχει ενα πολυ αξιολογο δυναμικο στις ταξεις των εκτροφεων το οποιο ειναι στην διαθεση της κοινωνιας και της πολιτειας να διοχετευσει τις γνωσεις του προς το κοινο οφελος.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 08:57 | Μαρία Γκινάλα

    Oρισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας.

    Στο διεθνες δικαιο, ο ορισμος του Επικινδυνου ζωου συντροφιας (εν προκειμενω σκυλου) συνοδευεται παντα και απαραιτητα απο τους χαρακτηρισμους της επιθεσης ως απροκλητης, αδικαιολογητης ή αφυσικης. Χωρις αυτη την διακριση το κρατος μπορει να θεωρηθει οτι καταργει τα δικαιωματα των πολιτων να προστατευσουν την ζωη και την περιουσια τους με σκυλους φυλακες, ή οτι προβαινει σε αδικαιολογητη και καταχρηστικη γενοκτονια ζωων (κατι που αντικειται στην διακυρηξη των δικαιωματων των ζωων την οποια εχει υπογραψει η Ελλαδα, αλλα και σε καθε εννοια και νομο περι προστασιας των ζωων), αφηνοντας περιθωριο για μυνησεις κατα των οργανων του ελληνικου κρατους απο θιγομενους πολιτες ενωπιον των εγχωριων και διεθνων δικαστηριων. Δημιουργει επισης προβληματα η διατυπωση αυτη στην εξασκηση της απαραιτητης και νομιμης εκπαιδευσης σκυλων αμυνας και στην εξασκηση των καθηκοντων φυλαξης απο σκυλους φυλακες ποιμνιων και αλλων αγροτικων ζωων.

    Επομενως η προτεινομενη τροπολογια ειναι προβληματικη ετσι οπως εχει διατυπωθει. Είναι επιπλέον και νομικα παρακινδυνευμενη διοτι: oι ορισμοι του επικινδυνου σκυλου στην διεθνη νομολογια βασιζονται α) στην αποδειξη της επικινδυνοτητας βασει πραξεων και β) στο ΑΠΡΟΚΛΗΤΟ της πραξεως (unprovoked, unreasonable aggression). Σημειωτεον οτι, στο εξωτερικο, σε περιπτωση αμφισβητησης της επικινδυνοτητας απο τον οποιοδηποτε θιγομενο (κατοχο του ζωου, φιλοζωο πολιτη ή αλλο φορεα) δεν αρκει η γνωματευση των αρμοδιων υπαλληλων αλλα απαιτειται δικαστικη αποφαση – κατι που σημαινει βεβαιως οτι σε περιπτωση τελεσιδικιας υπερ του μυνητη το κρατος υποχρεουνται να καταβαλει αποζημιωσεις και δικαστικα εξοδα. Αντιλαμβανεσθε λοιπον οτι η ανωτερω ατυχης, αδοκιμη και ατελης διατυπωση οδηγει δυνητικα σε περιπετειες.

    Ουδεις ειδικος νομοθετης διεθνως εχει διαννοηθει μεχρι στιγμης να χαρακτηρισει ως επικινδυνο ενα ζωο που βρισκεται σε αυτοαμυνα, ή εκτελει καποιο εντεταλμενο καθηκον στην υπηρεσια του ανθρωπου, δηλαδη αμυνεται της ζωής ή της περιουσιας του κηδεμονα του (στην περιπτωση των σκυλων φυλαξης). Κατι τετοιο δεν ηταν μονον αδικο αλλα και ανοητο διοτι θα εδινε την δυνατοτητα στον οποιοδηποτε εκδικητικο γειτονα ο οποιος αντιπαθει τα κατοικιδια ή εχει μια προσωπικη διενεξη ή αλλη αντιδικια να καταγγειλει τον σκυλο της διπλανης πορτας ως επικινδυνο για να εκδικηθει ή να εκβιασει τον γειτονα του, χωρις την αναγκη υπαρκτων και αναμφισβητητων α) αποδειξεων, β) απροκλητης επιθετικης πραξεως, γ) αρμοδιας γνωματευσεως για την επικινδυνοτητα του ζωου και δ) δικαστικης αποφασεως περι τουτου.

    Είναι προφανες επομενως εκ των ανωτερω οτι η επικινδυνοτητα ζωου συντροφιας πρεπει να αποδεικνυεται απο ατομα με ειδικη καταρτιση (διπλωματουχους εκπαιδευτες – ειδικους της συμπεριφορας) και οχι απλους κτηνιατρους οι οποιοι δεν εχουν την σχετικη ειδικοτητα. Κατι τετοιο απαιτει μια σχετικη υποδομη και προβλεψη απο την σχετικη νομοθεσια ωστε να παρεχεται η δυνατοτητα στις κατα τοπους αρχες που θα επιλαμβανονται των σχετικων περιστατικων να απευθυνονται σε ειδικους για τον καταλληλο χειρισμο των ζωων αυτων αλλα και για την απαραιτητη ειδικη γνωματευση για την επικινδυνοτητα τους ή μη. Οι ειδικοι αυτοι μπορει να ειναι εμπειροι διπλωματουχοι ξενων αναγνωρισμενων σχολων, δηλαδη ιδιωτες που εξασκουν νομιμως το επαγγελμα του εκπαιδευτη στην Ελλαδα ή εξειδικευμενοι και καταλληλα καταρτισμενοι εκπαιδευτες σκυλων της Αστυνομιας ή των Ενοπλων Δυναμεων. Ο Κυνολογικος Ομιλος Ελλαδος επισης διαθετει καταλογο τετοιων ειδικων διεθνως κατοχυρωμενης καταρτισεως.

    Καταληγοντας λοιπον, ως προς την συγκεκριμενη τροπολογια, οποιοσδηποτε ορισμος του επικινδυνου ζωου στα ελληνικα θα πρεπει οπωσδηποτε να περιλαμβανει τις λεξεις ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ & ΑΦΥΣΙΚΗ επιθετικοτητα αλλιως καταδικαζεται δυνητικα οποιοδηποτε φυσιολογικο ζωο εξασκει απλως το ενστικτο της αυτοσυντηρησης ή το τσοπανοσκυλο ή ακομα και το κυνηγοσκυλο που ασκει τα καθηκοντα του.

    Προτεινω λοιπον την αντικατασταση της διατυπωσης ως εξης:

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απροκλητη & αδικαιολογητη επιθετικοτητα, χωρις να απειληθει, προβαινοντας σε επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απροκλητη και αφυσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν ειναι θεραπεύσιμο».

    [βλ.σχετικα :
    Definition of a dangerous dog : 1.1 RSPCA Australia defines a dangerous dog as any dog which aggressively
    attacks a person or other animal causing physical injury or death, or
    behaves in a manner that a reasonable person would believe poses an
    unjustified imminent threat of physical injury or death.
    1.2 Exceptions to this definition should be considered where a dog has been
    clearly provoked into attacking a human or other animal in self-defence,
    defence of a human or their property, or where a dog kept as a companion
    animal instinctively attacks an animal normally considered as prey. http://kb.rspca.org.au/afile/212/10/

    The Companion Animal Act states that a Dangerous Dog is a dog that…

    Has, without provocation, attacked or killed a person or animal (other than vermin), or
    Has, without provocation, repeatedly threatened to attack or repeatedly chased a person or animal (other than vermin), or
    Has displayed unreasonable aggression towards a person or animal (other than vermin)

    http://www.muswellbrook.nsw.gov.au/Council-services/Pets-animals/Restricted-dog-breeds.htm

    http://law.psu.edu/_file/aglaw/Dangerous_Dogs_Brittany_Baney.pdf ]

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 08:19 | ΦΕΝΙΑ ΚΡΙΑΡΑ

    Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΖΩΟΥ ΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΝΑ ΖΩΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ, ΑΞΙΖΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ…ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ..ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ. ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ ΕΝΑ ΖΩΟ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΙΞΕΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΤΥΧΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ!!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 02:33 | ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

    Κυριοι

    «Ζωο που εκδηλώνει αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης ή επιθετική συμπεριφορά πρός άλλο άνθρωπο ή ζώο» είναι και:

    – ποιμενικοί σκύλοι που εκτελούν καθήκοντα φύλαξης σε ορεινές αλλά ακόμα και σε ημιαστικές περιοχές και σε όλη την ελληνική επαρχία.

    – σκύλοι δεσποζόμενοι – στα όρια της ιδιοκτησίας τους που προασπίζονται αυτήν από ενδεχόμενο εισβολέα, και εκτελούν καθήκοντα φύλαξης.

    – κυνηγετικοί σκύλοι κάθε είδους που κυνηγούν με οποιονδήποτε τρόπο θήραμα.

    – οποιοσδήποτε σκύλος κυνηγάει μία γάτα ή οποιαδήποτε γάτα κυνηγάει ένα καναρίνι.

    – τέλος οποισδήποτε σκύλος φέρεται επιθετικά (γαυγίζει – γρυλλίζει) σε διερχόμενο που ίσως την προηγούμενη στιγμή είχε έστω κάνει θόρυβο ώστε να τον διώξει.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΟΙ

    επίσης

    – υπάρχουν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ με νόμιμη δραστηριότητα οι οποίοι φορολογούνται και ζούν τις οικογενειές τους από τις γνώσεις τους, οι οποίοι εκπροσωπούνται από νόμιμο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ σωματείο – η θέση κυνηγετικού συλλόγου ή κτηνιάτρου στην αξιολογηση συμπεριφοράς ζώου είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΗ. Πολύ ευκολα θα μπορούσε να προσκληθεί ο Πανελλήνιος σύλλογος εκπαιδευτών σκύλων και να διαθέσει τις υπηρεσίες των μελών του ανα νομό.

    επίσης

    – στα προηγμένα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συναντάμε πλήρη αναγνώριση του εκτροφέα σκύλων ώς χομπίστα καθώς και αναγνώριση του ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί σε περιορισμένο αριθμό να ασκηθεί ακόμα και σε μία οικία χωρίς κήπο, αναλόγως την φυλή του σκύλου και τον αριθμό των γεννητόρων ζώων.

    Δεν υπάρχει λόγος να μην προβλεφθεί κάτι ανάλογο και στην χώρα μας, αλλά αντιθέτως να γίνεται προσπάθεια με όλο και πιο αυστηρές διατάξεις να παταχθεί ένα ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ τεράστιο παραεμπόριο. Το μεγαλύτερο στην συντριπτική του πλειοψηφία ποσοστό παραεμπορίου γίνεται από παράνομες – αδήλωτες πηγές καθώς και από ιδιώτες ή τύποις ιδιώτες, τις οποίες πηγές επακολουθούν και οι μη επιθυμητές συμπεριφορές όπως εγκατάλειψη κακοποίηση και ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα φυσικά και για το κράτος.

    – ευκαιρία είναι να αναγνωριστεί με τον ισχύοντα νόμο περιγραφόμενος ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ (2 θηλυκά ζώα ή 2 γέννες) από τον οποίο να ζητείται πιστοποιητικό παρακολούθησης από κτηνίατρο και υπεύθυνη δήλωση για τα ζώα που συντηρεί καθώς και ένα τυπικό ετήσιο τέλος ανά ζώο, στην οικεία κτηνιατρική υπηρεσία ώστε να μπορεί να του χορηγείται μία άδεια ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ εκτροφής με τον αριθμό της οποίας και μόνο να μπορεί να διαθέτει δημοσιεύοντας σε αγγελίες τα ζώα του, κατά τον τρόπο που για τα φιλοζωικά σωματεία απαιτείται.

    Περιορίζοντας τις δυνατότητες – οδούς διάθεσης των ζώων του παραεμπορίου επιτυγχάνεται (και είναι ο μοναδικός τρόπος λόγω εκ των πραγμάτων έλλειψης δυνατότητας ελέγχου) σημαντική μείωση του προβλήματος, αλλά και καταμετρούνται κάποια έστω και τυπικά έσοδα του κράτους από την δραστηριότητα αυτήν, ενώ μεγάλος αριθμός εκτροφέων δύναται να συμμορφωθεί, ο οποίος με κανέναν αλλο τρόπο δεν προσεγγίζεται.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 01:17 | dimitra

    οποιος εγραψε αυτο το ασχετο αρθρο ΔΕΝ εχει ιδεα απο συμπεριφορα ζωων κ δη σκυλων κ γατων…1/:επιθετικος ειναι ο κηδεμονας του που στην συνεχεια δημιουργει αγχωτικη κ οχι συμπεριφορα στον σκυλο του. 2/ειναι καθαρα νομος συγκαλυψης για να ξεκινησετε με την βοηθεια ψυχακηδων…την εφαρμογη ευθανασιας ολων σχεδον των αδεσποτων.3/ ΑΠΑΓΟΡΕΨΤΕ επιτελους την ΠΩΛΗΣΗ ζωων απο πετ σοπ!!! που ζουμε πια;! κανενα ιχνος πολιτισμου πια αυτη η χωρα;; τα ζωα πρεπει απ τους ανθρωπους να προστατεψουμε κ οχι το αντιστροφο…αλλαξτε το ολο!!!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 01:00 | Ειρήνη Μαρινάκη

    Συμφωνω και εγώ με ολα τα παραπανω. Τα αδεσποτα χρειαζονται προστασια, οχι εξολοθρευση!

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:57 | ΕΛΕΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

    1. Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηριστεί ένα ζώο επιθετικό, ιδιαίτερα τα αδέσποτα, από ανθρώπους που δεν ξέρουν πως να το χειριστούν ή που κινούνται οι ίδιοι επιθετικά.

    2. Οι κυνηγοί δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε κανενός είδους απόφαση ή συμβούλιο/επιτροπή δεδομένου του τρόπυ που μεταχειρίζονται τα ζώα τους. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από εγκαταλελειμμένα σκυλιά κυνηγών.

    3. Θα πρέπει να απαγορευτεί η πώληση ζώων από καταστήματα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου και να περιοριστούν οι εισαγωγές στο ελάχιστο έως καθόλου.

    4. Οι Δήμοι θα πρέπει να υποχρεωθούν να δημιουργήσουν καταφύγια και να φροντίσουν τα αδέσποτα ιατρικά και με στειρώσεις.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:15 | Ελισαβετ Νοξον

    Βρηκατε τροπο να αφανιζονται ευκολοτερα τα αδεσποτα? αντι να αναγκασετε τους Δημους να κανουν το καθηκον τους κ να ξοδευουν τα χρηματα που τους παρεχοντε για τα αδεσποτα να τα χρησιμοποιουν για τα αδεσποτα….?
    Ποιοι θα ειναι οι ειδημονες που θα παιρνουν αυτη την αποφαση ?
    Δεν πιστευετε βεβαια οτι αυτος ο νομος θα περασει τοσο ευκολα….?

    Ο «ορισμος» στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»….. ειναι επιεικως απαραδεκτος…κ επιτρεπει σε ανευθυνους ιδιοκτητες να «ξεφορτωνονται» το ζωο τους οταν το βαρεθουν….σε αυτους που ΔΕΝ συμπαθουν τα ζωα, απλα να κανουν μια καταγγελια οτι ειναι επιθετικο κ να το «ξεφορτωθουν»….
    Βοηθειστε μας να καταλαβουμε την «λογικη» αυτου του νομου….

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:06 | Πόλυ Ιωαννίδου

    <>
    Που είναι αυτός ο χώρος που δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση κοινού ή άλλων ζώων; Προσπαθώ να σκεφτώ αλλά δεν βρίσκω τέτοιο χώρο στη γη γύρω μου όπου θα επανατοποθετούνται οι …Μόνο την Σελήνη βλέπω για τέτοιο χώρο κοντινό…

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ Κυνηγός στην πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης των καταφυγίων να κάνει Τι;;
    Να επιβλέπει αυτός ο κυνηγός αν ζουν καλά στα καταφύγια τα εκατοντάδες χωρίς microtcip ταλαίπωρα εγκαταλελειμμένα κυνηγόσκυλα; Ζώα δυστυχισμένα, εργαλεία που περισυλλέγονται καθημερινά πεταμένα από τους κυνηγούς φίλους του όταν έχουν ¨ χαλάσει ¨ ή αρρωστήσει ή γεράσει ; Πλάκα μας κάνετε;;;
    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:45 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΝΑ ΝΟΜΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΙΦΗΣΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ.ΑΦΟΥ ΦΥΜΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:39 | Μαλανδράκης Γεώργιος

    Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012 στ)
    Η περίπτωση ανεπιτυχής προσπάθειας επίθεσης να διευκρινιστεί κατάλληλα εφόσον και μόνο το γάβγισμα είτε απλά ένα τράνταγμα σε ένα μη φιλόζωο τον κάνει να έχει την δυνατότητα να κάνει καταγγελία για κάτι το οποίο δεν είναι καν πρόθεση απειλής. Έτσι κάθε σκυλί να είναι δέσμιο της κακής πρόθεσης οποιουδήποτε που απλά δεν θέλει ένα σκύλο είτε είναι φοβικός ως προς αυτό.

    Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012
    Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1
    Ο νομοθέτης διακρίνει το θηλυκό σκύλο αναπαραγωγής και τον θηλυκό σκύλο εκτροφής. Στον μεν πρώτο απαιτεί έκδοση άδειας εκτροφής και στον δε δεύτερο όχι αν κάνει μέχρι μια γέννα τον χρόνο. Να διευκρινιστεί τι εννοεί με θηλυκό σκύλο αναπαραγωγής ή εκτροφής. Δένετε τα χέρια σε όλους όσους ασχολούντε με την εκτροφή και αφήνετε το πεδίο στην καθαρή εμπορία με εισαγωγές! Θα φτάσουμε στο άλλο άκρο να εγκαταλείψει ο ερασιτέχνης εκτροφέας την ενασχόληση του με την φυλή που από χόμπι και αγάπη εκπροσωπεί και να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου με την εισροή σκύλων από χώρες του εξωτερικού χωρίς διαπιστευτήρια και την αύξηση των puppy mills ακόμα και εντός της επικράτειας. Να διαγραφεί εντελώς αυτό το εδάφιο.

    Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α,
    Τιμωρούμε τα σκυλιά που είχαν ήδη κομμένες πχ ουρές να μην μπορούν να αναπαράγουν. Πρέπει να προστεθεί εξαίρεση για όσα είχαν πριν τον νόμο ακρωτηριαστεί.

  • 7 Φεβρουαρίου 2013, 00:12 | ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ στ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1
    Επικίνδυνο χαρακτηρίζεται ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επίθεση ( επιτυχή ή ανεπιτυχή ) εναντίον ανθρώπου ….
    Αν ο άνθρωπος που σχετίζεται με το συμβάν εκδηλώνει επίθεση ( επιτυχή ή μη ) ενάντια στον ιδιοκτήτη του , τον οποίο το ζώο συντροφιάς προστατεύει ; Τί ισχύει σε τέτοια περίπτωση ; Το ζώο συντροφιάς χαρακτηρίζεται ξανά επικίνδυνο ;
    Η φράση αυτή της περίπτωσης στ του άρθρου 1 , απαιτεί σαφή διευκρίνιση !!!

    Ευχαριστώ

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 23:46 | Αγλαϊα

    Σχετικά με τον ορισμο του «επιθετικου» ζώου…
    Κύριοι, για άλλη μία φορά είστε όχι μονο ασαφής αλλά και η τραγική σας ασάφεια, άγνοια, ημιμάθεια οδηγεί στον θάνατο ψυχές!!! Και αφήνει παράλληλα το ελεύθερο σε Δήμους για την αδικαιολόγητη θανάτωση ζώων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου δίνει το δικαίωμα σε κάθε έναν (υπ)άνθρωπο που απλά δεν του αρέσουν τα ζώα, να τα στέλνει στην «πυρα»
    Τι γίνεται κύριοι?
    Αφού οι Δήμοι πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους και δεν υπάρχουν τα λεφτά που σίγουρα υπήρξαν, βρήκατε άλλον τρόπο να τους «απαλλάξετε»

    Όπως δηλαδή λέει ο σοφός μας λαός :» Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε-έξι» Ε?

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ!!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 23:30 | Αναστάσιος Φακίνος

    Περί άρθρου 1. «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς… »
    Είναι προφανές πως ο ορισμός «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς» είναι εξαιρετικά γενικός και ελλιπής και ενώ θεωρητικά περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις συγκεκριμένων φυλών και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πρακτικά, έτσι όπως διατυπώνεται, τοποθετεί στην ίδια κατηγορία ζώα που από τη φύση τους δεν μπορούν να γίνουν απειλητικά, πόσο μάλλον επιθετικά ή ακόμα και επικίνδυνα.
    Προτείνω να προστεθεί ο διακριτός όρος «επιθετικός» δίπλα στο «επικίνδυνος», κάτι που είναι σύνηθες στις περισσότερες νομοθεσίες ανεπτυγμένων κρατών. Επιπλέον, οι τρεις βαθμοί «επικινδυνότητας» πρέπει με σαφήνεια να βασίζονται σε α) την επικίνδυνη συμπεριφορά, β) τον κίνδυνο εκδήλωσης επικίνδυνης συμπεριφοράς, γ) συγκεκριμένες φυλές που παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές και τέλος δ) τις πράξεις του ιδιοκτήτη που οδηγούν ένα ζώο σε προβληματική συμπεριφορά.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 23:57 | ΝΤΙΝΑ

    Επιεικως απαραδεκτος ο ορισμος του επιθετικου ζωου και οποιος τον σκεφτηκε και τον συνεταξε δεν εχει την παραμικρη ιδεα απο ζωα γενικοτερα…. Ο σκοπος ειναι και μονο να προκαλεσετε περισσοτερα προβληματα και να δωσετε σε οποιον δεν αγαπα τα ζωα μια ευκολη λυση για την εξολοθρευση τους
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΗ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ….

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 23:50 | katerina

    απαραδεκτο. καποιά αδεσποτα γαβγιζουν στις μηχανες και στα αυτοκίνητα αλλά είναι ακακα. Συμφωνω με την Φ.Βενιέρη. Θα πρέπει να τιμωρούνται οι άνθρωποι που παρατούν ζώα που τα βασανίζουν και τα κάνουν και επιθετικά.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 22:55 | Χαρης

    O κύριος Παντελής με το αρθρο του,πιστεύω πως έχει την καλύτερη αποστομοτική απάντηση προς αυτη την αηδια που ονομαζετε τροποποίηση.Είναι γελίο,άνθρωποι που δεν εχουν καμια σχέση κ ούτε ποτέ είχαν να προσπαθούν να βγάζουν τέτοιους απαράδεκτους νόμους.Πιθανόν κάνετε τα πάντα ώστε να τεκμηριώνεται η θεωρία πως η Ελλάδα είναι τελευταία της Ευρωπης και δεν εχει πλέον καμμία θεση εκει..Συνεχίστε ετσι,είστε πολυ κοντά στο να τα καταφερετε..Σας παραθέτω το παρακάτω κειμενο του κυρίου Παντελή,το οποίο καλύπτει μεγάλο μερος απο εμάς..

    Ο θάνατος του εκτροφέα

    Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:
    α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

    Ο νόμος που ισχύει σήμερα αναφέρει ότι “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.”

    Άρα από εκεί που ένας ερασιτέχνης εκτροφέας μπορούσε να έχει 2 θηλυκά σκυλιά τώρα ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει ούτε ένα!!!!! Το παράλογο φυσικά συνεχίζεται αφού υπάρχει και το “ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος” κάτι που προφανώς δεν γίνεται χωρίς θηλυκό σκυλί!
    Επίσης εντύπωση προκαλεί ο χαρακτηρισμός “σκύλος αναπαραγωγής”… πως ορίζεται και ποιους αφορά; ΟΛΟΥΣ όσους έχουν μη στειρωμένη θηλυκιά;
    Σε όλο τον κόσμο πέρα από τους επαγγελματίες εκτροφείς με τις μεγάλες εγκαταστάσεις (που είναι ελάχιστοι στη χώρα μας) υπάρχουν οι ερασιτέχνες που λόγω του πάθους και της αγάπης για τη φυλή κάνουν κάποια επιλεκτικά ζευγαρώματα στο σπίτι τους, στο διαμέρισμα τους ή στον κήπο τους! Δεν το κάνουν για να κερδίσουν χρήματα αλλά για να πάνε τη φυλή τους πιο μπροστά, να τη βελτιώσουν και να παράγουν καλά και υγιή σκυλιά!

    Οι παραπάνω αλλαγή θα τους εξαφανίσει αφού δεν θα μπορούν να έχουν θηλυκά σκυλιά και οι διαδικασίες και απαιτήσεις για άδεια είναι παράλογες και ανεφάρμοστες για τους ερασιτέχνες (πολλά στρέμματα, εγκαταστάσεις κτλ περιττές για 2-3 σκυλιά).
    Ποιος θα κερδίσει από αυτό; Μα φυσικά τα Puppy Mills και οι εισαγωγείς τους αλλά και οι παράνομοι εκτροφείς της πίσω αυλής που έτσι και αλλιώς δεν δήλωναν ποτέ τις γέννες τους στον Κ.Ο.Ε.! Όσοι θέλουν έτσι και αλλιώς καθαρόαιμο σκυλί δεν θα πάνε σε καταφύγιο για υιοθεσία αλλά θα πάνε στις εύκολες λύσεις που αναφέρω παραπάνω από τη στιγμή που δεν θα βρίσκουν εκτροφικά σκυλιά!

    Τα κομμένα αυτιά και η αναπαραγωγή

    Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

    «3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

    Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα έχει απαγορευτεί η κοπή αυτιών και ουρών από όλα τα σκυλιά και αντίστοιχα η συμμετοχή των σκύλων αυτών σε εκθέσεις ή άλλες κυνολογικές εκδηλώσεις. Δεν διαφωνούμε με την πολιτική αυτή που σταδιακά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες αν και ο δικός μας νόμος είχε την παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία να απαγορεύει και τη συμμετοχή των σκύλων που είχαν κομμένα αυτιά-ουρά ακόμα και πριν την ψήφιση του νόμου (αναδρομική ισχύ!!)!!
    Ας ξεπεράσουμε το θέμα αυτό αφού ο νόμος ισχύει και ας πάμε στο καινούργιο έκτρωμα που προωθείται και δίνει μαθήματα άγνοιας! Όπως μπορείτε να διαβάσετε θα απαγορεύεται πλέον η αναπαραγωγή σκύλων με κομμένα αυτιά και ουρά!!!!!!!!!!
    Μπορεί να βρει κανείς λογική σε αυτό; Μήπως το ζευγάρωμα θα μεταφέρει το γονίδιο των κομμένων αυτιών στα κουτάβια; Υπάρχει έστω ένα λογικό επιχείρημα στο να βγουν από την εκτροφή εξαιρετικά δείγματα κάποια φυλής επειδή τους κόπηκαν τα αυτιά πριν 2 ή 5 χρόνια; Όχι βέβαια… μήπως όμως η λογική αυτή ωθήσει νόμιμους εκτροφείς στην παρανομία και στις αδήλωτες γέννες;

    Οι παραπάνω αλλαγές είναι ότι πιο παράλογο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια! Δείχνουν άγνοια, αμορφωσιά και πλήρη άγνοια της κυνολογίας και της ζωοφιλίας!

    Οι παραπάνω αλλαγές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα! Αντίθετα θα χειροτερέψουν την κατάσταση ακόμα και με τα αδέσποτα αφού η εξόντωση των εκτροφέων θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες εισαγωγές από puppy mills, σε απογείωση των πωλήσεων ζώων από Pet Shops και σε ακόμα περισσότερες γέννες από BYBs. Οι φιλοζωικές οργανώσεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι μικροί ερασιτέχνες εκτροφείς δεν είναι αντίπαλοι τους, ούτε φυσικά η αιτία των αδέσποτων με τα ελάχιστα σκυλιά που παράγουν και δηλώνουν στον ΚΟΕ! Αντίπαλοι είναι αυτοί που αναφέρω παραπάνω και οι οποίοι θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο και θα γεμίσουν κάθε γειτονιά με σκυλιά σε γυάλες!

    Και φυσικά έχουμε το τραγικό θέμα του επικίνδυνου σκύλου! ΕΓΚΛΗΜΑ! Κάθε σκύλος, δεσποζούμενος, αδέσποτος ή σε καταφύγιο μπορεί να δείξει συμπεριφορά που να ταιριάζει στην περιγραφή! θα οδηγηθούμε σε ομαδικές θανατώσεις αδέσποτων και σε καταγγελίες από υστερικούς επειδή τους γάβγισε ο σκύλος του γείτονα! ΝΤΡΟΠΗ!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 22:24 | καούνη Μαρία

    Τα ζώα είναι οι σύντροφοι και βοηθοί των ανθρώπων … έχουμε άπειρα παραδείγματα αφοσίωσης και βοήθειας των τετράποδων προς τον άνθρωπο.
    Αντί να θανατώνουμε τα ζώα, ας αναλάβουμε την ευθύνη για το πώς βρέθηκαν τόσα αδέσποτα και εξαρτημένα από το έλεος κάποιον επιθετικών και προβληματικών ανθρώπων .. Το σκυλί δεν γεννιέται επιθετικό αναγκάζεται να γίνει από το φόβο του γιατί κάποιοι <> άνθρωποι φρόντισαν να το βασανίσουν και να βγάλουν επάνω του όλο το θυμό και την τρέλα τους … Ας αφήσουμε τα καημένα τα ζώα στην ησυχία τους κι ας γίνουμε επιτέλους πιο συμπονετικοί και πολιτισμένοι Άνθρωποι..

    Μαίρη Καούνη ..

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 21:36 | Μαρία Σούρμπη

    Ο ορισμός του ζώου ως επιθετικού, που προσπαθείτε να «περάσετε» με την τροπολογία, είναι αόριστος, ασαφής και αυθαίρετος. Ως εκ τούτου παρέχει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε αδαή, κακεντρεχή και εχθρό των ζώων να καταγγέλλει ένα τυχαίο περιστατικό με αποτελέσματα ακόμα και τη θανάτωση του ζώου.
    Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά έχουν ως ρόλο να προστατεύουν τον κηδεμόνα και την περιουσία του και να λειτουργούν ως φύλακες. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που τα σκυλιά λειτουργήσουν προειδοποιητικά σε κάποιον κίνδυνο; Τι γίνεται στην περίπτωση που δεχθούν κάποια απρόκλητη επίθεση; Θα χαρακτηρίζονται επιθετικά ακόμα και στην περίπτωση της άμυνας;
    Γιατί κλείνετε τα μάτια στην εγκληματικότητα που υπάρχει απέναντι στα ζώα; Γιατί δίνετε τροφή στους υπάνθρωπους που εκτοξεύουν τη χολή τους απέναντι σε ανυπεράσπιστα πλάσματα;
    Γιατί προσπαθείτε για άλλη μια φορά να αποδείξετε ότι ζούμε σε μία χώρα χωρίς παιδεία , χωρίς πρόνοια και χωρίς κανένα ενδιαφέρον απέναντι στα ζώα;
    Ποιος θα προασπίσει τα δικαιώματα αυτών των πλασμάτων που είχαν την ατυχία να ζουν σε μία χώρα που αδιαφορεί πλήρως γι΄αυτά; Ποιος θα προστατεύσει τους φιλόζωους και κηδεμόνες των ζώων από την κακία και το μίσος που αντιμετωπίζουν καθημερινά από εγωιστές και κακεντρεχείς ανθρώπους; Ποιος θα τους προστατεύσει από τις άδικες καταγγελίες που θα γίνονται εις βάρος τους , υπό το μανδύα ενός δήθεν επιθετικού σκύλου;
    Πραγματικά θλίβομαι και απογοητεύομαι για άλλη μια φορά και θεωρώ ότι αυτή η τροπολογία είναι τουλάχιστον κατάπτυστη.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 20:26 | ΚΩΣΤΑΣ Λ.

    α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
    «Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

    Ο νόμος που ισχύει σήμερα αναφέρει ότι “Όταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.”

    Η προσπάθεια να στραγγαλιστεί ο ‘Ελληνας ερασιτέχνης εκτροφέας είναι σαφής!! Ας μας πουν αυτοί οι κύριοι που νομοθετούν, αν γνωρίζουν τις επιμέρους ανάγκες της κάθε ράτσας ( φυλής ). Είναι καλύτερα ας πούμε για ένα τσιουάουα να ζει σε εγκαταστάσεις στην ερημιά του πουθενά από ότι στο σπίτι μου;(μιλάμε για 3 ή 4 σκυλιά ως παράδειγμα που μπορεί να έχει ένας ερασιτέχνης εκτροφέας). ‘Οποια όμως κι αν είναι η ράτσα, σίγουρα περνούν καλύτερα τα σκυλιά ως μέλη της οικογένειας απ’ ότι σαν αντικείμενα αναπαραγωγής σε ένα κλουβί !!! Σωστό βεβαίως είναι να υπάρχει έλεγχος για το πώς ζουν και αναπαράγονται τα ζώα(όχι ο καθένας να παίρνει δύο ζώα στην αυλή του και να τα βάζει να ζευγαρώνουν. Θα ήταν πολύ καλοδεχούμενος ένας νόμος που να κάνει υποχρεωτική ας πούμε την εξέταση των ζώων για γενετικές παθήσεις (κανένα »pet shop» η »pappy mill» δεν κάνει τέτοιου είδους εξετάσεις!! Κανένας ερασιτέχνης εκτροφέας δεν βγάζει χρήματα απο την εκτροφή…ασχολείται με αυτό για τη βελτίωση της φυλής που έχει επιλέξει και γιατί την αγαπάει!!(στα έσοδα από την γέννα που πάντα σκέφτεστε υπολογίστε τώρα και μερικά έξοδα: τροφές, εκθέσεις μορφολογίας, ταξίδια στο εξωτερικό για εξετάσεις για τις γενετικές παθήσεις που πολλές από αυτές δε γίνονται στην Ελλάδα, κτηνίατροι, τσιπάκια, κλούβες, λουριά, παιχνίδια κ.τ.λ και πείτε μου τί μένει σας παρακαλώ!! Παρ’ όλα αυτά ας μπει κάποιο ποσό που θα πληρώνει ο ερασιτέχνης για κάθε κουτάβι(λογικό ποσό) και όχι να προσπαθείτε με την επιβολή τέτοιων νόμων να κάνετε απαγορευτική την ενασχόληση κάθε ερασιτέχνη με την εκτροφή!! ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !!!!

    ( Υ.Γ. Σας παραπέμπουμε να ενημερωθείτε σχετικά με τις διατάξεις των νόμων που ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες σχετικά με το θέμα προτού προβείτε σε ψήφιση νόμων που θα οδηγήσουν κι άλλους ‘Ελληνες στο εξωτερικό και που δε βασίζονται στη λογική αλλά ούτε και στο συναίσθημα το οποίο θα έπρεπε να δεσπόζει στη ψυχή σας).

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:03 | ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΓΑΒΡΑ

    Αν κάποιοι από εσάς σταματούσαν να πετάνε στον δρόμο τα ζώα που μέχρι χθες τα είχαν για να παίζουν τα παιδιά τους, δεν θα γέμιζαν οι δρόμου με πλάσματα κακόμοιρα που οι Σύλλογοι και οι εθελοντές κάνουν ότι μπορούν για να τα αποκαταστήσουν ( ενώ εσείς απλά θα τα θανατώνετε).
    Κατά την γνώμη μου, προτεραιότητα θα έπρεπε να έχει η Παιδεία που είναι ξέφραγο αμπέλι, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι τα παιδιά σας που θα «καταντήσουν»και άλλα τέτοια προφανώς δευτερεύοντα για εσάς. Μάλλον πιο σοβαρή ήταν η εφαρμογή -θυμάμαι- του νόμου που απαγόρευε το τσιγάρο, παρά η αποκατάσταση του ΧΑΟΥΣ στις σχολες, στα σχολεια που δεν ειχαν βιβλια (!) θυμαμαι, και αλλα τετοια. Ας ξεκινησει ο καθενας απο εσας να αγοραζει στο παιδακι του ενα λουτρινο αντι για σκυλακι-γατακι, και την αποκατασταση των αδεσποτων αφηστε την σε αυτους που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Αν θελετε να ασχολειστε με τον νομο και να αποδιδεται η δικαιοσυνη (και κουραφεξαλα) ασχοληθειτε παρακαλω με αυτους τους αχρηστους που βασανιζουν και σκοτωνουν απανθρωπα αυτα τα πλασματα , που το μονο που δινουν ειναι μια γλυψια και αγαπη. Πλασματα που βρισκονται καμμενα, σκισμενα ματωμενα, με δεμενες μουσουδες για να πεθανουν και αλλα τετοια φρικτα. Αυτοι , δεν ξερω αν το αντιλαμβανεστε, ειναι δολοφονοι ξερετε, αφαιρουν ζωη, θα μπορουσε στο μελλον να ειναι το μικρο σας παιδακι σε μια παιδικη χαρα στα χερια αυτου του καποιου. Δεν ξερω αν το καταλαβατε,μιλαω για δολοφονους . Ευχαριστω που ακομα μας επιτρεπετε να λεμε την γνωμη μας, και ετσι ειπα κι εγω την δικια μου, ξερω ομως οτι ο νομος προστατευει τα συμφεροντα, οποτε χαιρομαι που απλα εκφραστηκα. Στον βροντο λοιπον.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:50 | Τάκης Π.

    Λογικά, το γεγονός πως προωθούνται άρθρα τόσο παράλογα, όπως αυτά που ορίζουν πιο ζώο είναι επιθετικό, την ερασιτεχνική αναπαραγωγή, αλλά και την απαγόρευση αναπαραγωγής και εισαγωγής ακρωτηριασμένων ζώων θα έπρεπε να αποτελέσει έναυσμα ώστε οι προϊστάμενοι των συντακτών να ελέγξουν την ψυχική υγεία των υφισταμένων τους…
    Υποθέτω πως εφ’ όσον το κείμενο έφτασε σε διαβούλευση δεν απασχολεί κανέναν…
    Καλά κρασά λοιπόν. Ακόμα ένα ποτηράκι!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:23 | ivanna riga

    κι ένασ κόκκορας επιτέθηκε στην αδελφή μου ένώ περπατούσε …κ το γαιδουρι στο χωριο κλώτσησε γιατι το ενόχλησαν …η γάτα μου νιαουριζει όταν θέλει κάτι ,με διαφορετικό τρόπο κ΄θε φορά…μια δασκάλα σε δημοτικο ΄κλώτσησε ένα αδέσποτο μπροστά στους μαθητές της και τα προέτρεψε να φοβηθούν…,επειδή η ίδια φοβόταν τα σκυλιά..Ας αποκτήσουμε επιτέλους παιδεία σε κάθε μας δραστηριότητα..επιθετικά γίνονται τα σκυλιά όταν οι ιδιοκτήτες τα εκπαιδεύσουν με τέτοιο στόχο..ο νομοθέτης πρέπει να νομοθετεί με γνώση και σοφία και ο νόμος να εφαρμόζεται κατά περίπτωση και με διάκριση κι όχι κατά γράμμα .αγαπώντας τα ζώα ,αγαπάμε κιόλα τ’αλλα ..ευχαριστώ

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:12 | Γιάννης Βλαντίκας

    Διαβάζω για τον νόμο περί αδεσπότων ζώων και γίνομαι έξαλος!
    Εδώ και δύο(2!)χρόνια ζώ υπό την τρομοκρατία μιά αγέλης αδεσπότων σκύλων στην Σαρωνίδα Αττικής οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ζούμε όπως θέλουμε σαν ελεύθεροι πολίτες.¨Εχοντας επιτεθεί σέ όλα τα μέλη της οικογένειάς μου,στα ΠΑΙΔΙΑ μου καθώς και εμένα προσωπικά, όσο και να προσπάθησα να βρώ τη βοήθεια της πολιτείας/Δήμου ή Αστυνομίας,ΟΛΕΣ μου οι προσπάθειες επεσαν στο κενό!Με τα αίματα στο δαγκωμένο πόδι μου,μετά από επίθεσή των, πήγα στην Αστυνομία,με παρέπεμψαν στην Δημοτική αρχή δηλώνοντας μη αρμόδιοι! Στην δε Δημοτική Αρχή πάλι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι,διότι μου είπαν οτι αυτά περί αδεσπότων ζώων, είναι μόνο στίς εφημερίδες εφαρμόσημα και ο ΙΔΙΟΣ ο Δήμαρχος στον οποίο κατέθεσα το σοβαρό αίτημά μου,δήλωσε ανήμπορος να με βοηθήσει!Τι μου λέτε τώρα περί ευνομούμενης πολιτείας? Ζώ σε έναν αδιέξοδρο δρόμο στη Σαρωνίδα με μοναδική είσοδο και έξοδο απο και πρός την πολυκατοικία μας.¨Εχοντας μακρύ δρόμο μέχρι την στάση των Λεοφωρείων,τα παιδιά μου αναγκάζονταν να πηγαίνουν με τα πόδια στην στάση.Εγώ με την γυναίκα μου,είχαμε μια μοτοσυκλέτα, διότι λατρεύαμε αυτή τη ελευθερία,αλλά μας ανάγκασαν να την πουλήσουμε,διότι μόλις βγαίναμε απο την πολυκατοικία μας επιτίθενταν!Το ίδιο και με αυτοκίνητο.Η γυναίκα μου έχει δημιουργήσει απίστευτες φοβίες και μέσα απο κλειστό αυτοκίνητο,διότι ορμούν επάνω και σε αυτό!Σας πληροφορώ οτι μετά από τίς επιθέσεις των σκύλων,ζώων που κατά άλλα,ΟΛΗ η οικογένειά μου ΛΑΤΡΕΥΕΙ,τα παιδιά μου απο ΦΟΒΟ,έφυγα απο την περιοχή μας και διαμένουν στο σπίτι των γονέων μας στη Δάφνη!Υπάρχει κανένας που να ακούει?Υπάρχει επιτέλους νόμος?Είμαι 57 ετών νομοταγής πολίτης και τρομοκρατούμαι απο ΣΚΥΛΙΑ !Κανείς δεν κάνει τίποτα!Γαμώτο…

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:38 | ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Καλησπερα σας 8α ηθελα να σας αναφερω οτι πρωτον για τα επικυνδηνα σκυλια δεν στεκει καθολου..δηλαδη μας λετε ενα κυνηγοσκυλο 8α θανατωνετε εφοσον εχει επιθετικη συμπεριφορα προς αλλα ζωα.2 8ανατωνεται τον εκτροφεα που με αγαπη για τν φυλη που εχει και δινεται στα πετ σοπ μεγαλητερη δυναμη και στισ παρανομες γεννες,3 τα κομμενα αυτια δεν μεταδιδονται στα κουταβια οπωτε ειναι και λαθος να απαγωρευτει η αναπαραγωγη τους 8α μποροθσατε να το κανετε στα σκυλια που εχουν κομμενα αυτια και ειναι γεννημενα μετα το 2012 ασ πουμε η 2013…ευχαριστω!!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:04 | flora

    Ενας έξυπνος άνθρωπος που να νοιάζεται για τα ζώα και για τη ζωή γενικότερα δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα για να φτιάξει ένα νόμο υπέρ των ζώων?
    Γιατί δεν ακούτε τη γνώμη των φιλοζωικών σωματείων?
    Μας έχετε κουράσει απογοητεύσει και εκνευρίσει αφάνταστα.

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:36 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Δηλαδή εάν κάποιος κλοτσήσει ένα ζώο και αυτό του γαβγίσει ή τον αρπάξει, ποιος αλήθεια είναι ο επικίνδυνος της υπόθεσης???
    Και ποιος θα πρέπει να κλειστεί σε ίδρυμα???
    Μην τρελαθούμε τελείως τώρα!!!!! Δε φτάνει που τα αδέσποτα περνάνε τα πάθη του αιώνα από τα δίποδα, θα τα βαφτίζουμε και επιθετικά τώρα!!!
    ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!!!

  • 6 Φεβρουαρίου 2013, 19:07 | φαιη βλαση

    ειλικρινά πια αυτη η χώρα με έχει αφήσει έκπληκτη
    βρηκατε λυση ζενα θανατος σε οτι δεν μπορουμε να διευθετησουμε λοιπον ? αραγε θα επεκτεθειτε και σε αλλες ομαδες ?πχ αναπηρους η τυφλους η ανεργους η συνταξιουχους ?
    αλοιμονο ..αν γαι καθε προβλημα εινια η λυση ο θανατος κ μην ξεχνατε πως τα αδεσποτα δεν φυτρωσαν κυριοι ……… δεν ειναι σποροι ουτε μπαμπανιες .