Άρθρο 54α: Τροποποίηση του ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (Α΄15)

1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».

 

β) Η περίπτωση ιδ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία.».

 

γ) Στο τέλος της περίπτωσης ιε του άρθρου 1, η φράση «σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.», αντικαθίσταται ως εξής:

«σε περίπτωση που το ζώο θα μεταφερθεί στο εξωτερικό  καθώς και σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του και ενημερώνει τη βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες.».

 

2. Το άρθρο 4 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4, το οποίο έχει ως εξής «Η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση συνδέεται απευθείας με τα κτηνιατρεία και γενικά τους χώρους, που πραγματοποιείται η σήμανση των ζώων συντροφιάς.», αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται από την πιστοποίηση αυτή και την πρόσβαση στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση οι κτηνίατροι που παρέχουν προσωρινά και περιστασιακά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά προσόντα των οποίων αναγνωρίζονται σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 (Α΄78).».

 

β) Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α της παρ. 3 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».

 

γ) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β της παρ. 3 του άρθρου 4, μετά τις λέξεις «Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τίθεται τελεία και  διαγράφεται η φράση: «προσκομιζομένων, επιπροσθέτως στον Ο.Τ.Α., από τον κτηνίατρο των αντιγράφων Πιστοποιητικών Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης.».

 

δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, η έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου υγείας, σύμφωνα με τα υποδείγματα του Παραρτήματος 2 και 3, πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα  στην Ελλάδα και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εν ισχύ, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).».

 

ε) Η παρ. 9 του άρθρου 4, αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο του βιβλιάριου υγείας ή του διαβατήριου και γενικά για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και η Λιμενική Αστυνομία, εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές, η δαπάνη αγοράς των οποίων βαρύνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.».

 

3. Το άρθρο 5 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Στο τέλος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5, η φράση «η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του,», αντικαθίσταται από τη φράση:

«η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του  αντιλυσσικού εμβολιασμού του,».

 

β) Η περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 5, αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.».

 

γ) Μετά την περίπτωση ζ της παρ. 1 του άρθρου 5, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση η  ως εξής:

«η) να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο  αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.».

 

δ) Μετά την περίπτωση β της παρ. 3, τίθεται κόμμα και προστίθεται νέα περίπτωση γ ως εξής:

«γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιοδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη  του.».

 

4. Το άρθρο 6 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

 

β) Η παρ. 3 του άρθρου 6, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. α) Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.

β) Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς με  ηλικία μικρότερη των οκτώ (8) εβδομάδων.».

 

γ) Μετά την παρ. 3 του άρθρου 6, προστίθεται νέα παράγραφος 3α, ως εξής:

«3α. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι»

 

5. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

« 1. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων, που διοργανώνει εκθέσεις με ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Κτηνιατρικής του οικείου Δήμου και όπου αυτή δεν έχει συσταθεί από το Τμήμα  Κτηνιατρικής  της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.».

 

7. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

 

α) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

α) συνδέσμους δήμων, καθώς και

β) φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη έγκρισή τους από  τον  αρμόδιο δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική  εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  εντός των διοικητικών του ορίων.

Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να  διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και χειρισμό των ζώων.».

 

β) Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 9, το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (ενδεικτικά 1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν.».

 

γ) Η παρ. 3 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Τα συνεργεία αυτά ελέγχονται για στο έργο τους, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους σύλληψης και  αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας υπηρεσίας Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η εποπτεία και ο έλεγχος πραγματοποιείται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Τη μέριμνα για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών έχει ο οικείος Δήμος.».  

 

δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

β) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

γ) Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

δ) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς πρώτου ή δεύτερου σταδίου (απειλητική στάση και συμπεριφορά ή ανεπιτυχής επίθεση χωρίς τραυματισμό πολίτη, αντίστοιχα), αρχικά προσκομίζονται στο κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου, για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη  παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμου ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, επανατοποθετούνται, σε περιοχή όπου εκτιμάται ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εκτεθούν ξανά στις συνθήκες εκείνες που τα προκάλεσαν να εκδηλώσουν επιθετικότητα.

ε) Ζώα που περισυλλέγονται, λόγω εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τρίτου σταδίου (επιτυχημένη επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του τραυματισμού που αυτή συνεπάγεται και βεβαιώνεται από αποδεικτικά έγγραφα, όπως ιατρική γνωμάτευση), αρχικά προσκομίζονται σε κτηνιατρείο ή στον υπεύθυνο κτηνίατρο του Δήμου για κλινική εξέταση και στη συνέχεια παραμένουν υπό 15νθήμερη παρακολούθηση στο καταφύγιο του Δήμο ή σε εγκεκριμένο καταφύγιο φιλοζωικού σωματείου. Εφόσον, μετά το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος, υποβληθούν ξανά σε κλινική εξέταση και διαγνωστούν υγιή, είτε επανατοποθετούνται σε χώρους όπου δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού ή άλλων ζώων, είτε  την ευθύνη της εποπτείας, της φροντίδας και της διαδικασίας υιοθεσίας τους αναλαμβάνουν φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.».

 

ε) Οι παρ. 10, 11 και 12 του άρθρου 9, αντικαθίστανται ως εξής:

«10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη  και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι  τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την υπηκοόητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Οι στειρώσεις μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων, που διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13. Στους εθελοντές κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των αρμόδιων Υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων υπό την εποπτεία κτηνιάτρου των προαναφερθέντων αρμόδιων υπηρεσιών. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί ειδοποίηση ενός μήνα και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Υποχρεωτικά στην επιτροπή μετέχουν:

αα) ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από το Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού ιδιώτης κτηνίατρος και

ββ)  ένας (1) εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου που εδρεύει στο Δήμο ή την οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. στ του άρθρου 1 του παρόντος, καθώς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός  αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) ένα κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τον αναπληρωτή του,

ββ) ένα ιδιώτη κτηνίατρο  που έχει λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του,

γγ) ένα κτηνίατρο του φιλοζωικού σωματείου που δραστηριοποιείται στην  περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου και τον αναπληρωτή του.».

 

στ) Η παρ. 14 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την αρμόδια Περιφέρεια σε Δήμους, σε συνδέσμους Δήμων και υπό την εποπτεία των Δήμων, σε εγκεκριμένα από αυτούς φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς για τη λειτουργία τους και κάθε σχετικό θέμα.».

 

ζ) Μετά την παρ. 14 του άρθρου 9, προστίθεται νέα παρ. 15 ως εξής:

«15. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται ο Δήμος και οι σύνδεσμοι Δήμων, που επιχορηγούνται για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για  την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 

8. Η παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4039/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Η διάθεση των νεκρών ζώων συντροφιάς, όπως αποτέφρωση και υγειονομική ταφή, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.».

 

9. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012, προστίθεται νέα παρ. 2α ως εξής:

«2α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.»

 

10. Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας,  τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα,   που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων.».

 

11. Η παρ. 5 του άρθρου 20 αντικαθίσταται και μετά από αυτήν τίθεται νέα παράγραφος 5α, ως εξής:

«5. α) Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, για την επιβολή  των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1, διαβιβάζεται αυθημερόν στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας.

β) Στις περιπτώσεις βεβαίωσης παραβάσεων που διαπιστώνονται από αρμόδια Αρχή της περίπτωσης ιδ του άρθρου 1 και επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων και ποινικών κυρώσεων,  η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, αποστέλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

5α. Οι παραβάτες κάθε επιτακτικής ή απαγορευτικής διάταξης του ν. 1444/1984 (Α΄ 78) καθώς και οι παραβάτες των  διατάξεων των άρθρων 3,4, 7, 9,10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄ 31) τιμωρούνται με τις ποινές  που προβλέπονται  από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1197/1981 (Α΄240), όπως ισχύει.».

 

12. Ο Πίνακας Διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Στη δεύτερη στήλη της δεύτερης παράβασης του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 που έχει ως εξής: «Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς», η εσφαλμένη παραπομπή στο «Άρθρο 5 παρ. 1 περ. α», αντικαθίσταται από την ορθή ««Άρθρο 5 παρ. 1 περ. β»

β) Στο τέλος του πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων του άρθρου 21 προστίθεται νέα παράβαση, ως εξής:

«

Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη,  τον  κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους  και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών  απαιτήσεων της περίπτ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής τους.Άρθρο 1 περίπ. β5.000 έως 15.000 ευρώ.

     ».

13. Στην αρχή της υπάρχουσας παραγράφου του άρθρου 23 του ν. 4039/2012, τίθεται ο αριθμός 1 και στο τέλος αυτής, προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής:

«Από την έναρξη ισχύος της κοινής Υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 14 του άρθρου 9, όπως ισχύει, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 473/1978, που αφορούν, εκ των ενδιαιτημάτων, τα καταφύγια αδέσποτων ζώων και ρυθμίζουν ίδια θέματα.».

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:19 | Παναγιώτης Σκορδάς

    Η συνολική διατύπωση του ορισμού «Επικύνδινο ζώο συντροφιάς» είναι απαράδεκτη καθώς είναι γενικόλογη, δεν περιέχει αναφορά ούτε παραπέμπει στην συνθήκες ή στο περιβάλλον στο οποίο ένα ζώο μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να εκδηλώσει τέτοια συμπεριφορά (για παράδειγμα άμυνα, φόβο ή άσκηση βίας κλπ.) ούτε και στην συχνότητα επίδειξης τέτοιας συμπεριφοράς έτσι ώστε να δικρίνεται αντικειμενικά η επικυνδινότητα από την παρερμηνεία μιας συμπεριφοράς του ζώου ή την συκοφάντηση του από τυχόν μη φιλόζωους για οποιοδήποτε λόγω και αιτία. Θα ήταν φρόνιμο από την πολιτεία να προβαίνει σε ορισμούς και χαρακτηρισμούς σε νομοσχέδια μετά από σκέψη και διαβούλευση με ειδικούς επιστήμονες, άλλωστε είναι εύκολο.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:34 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΕΜΗ

    θα έπρεπε να βρεθεί ένας πιο κομψός τρόπος για να εξαφανιστούν τα αδέσποτα!
    ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον σεβασμό προς την ζωή και την φύση, όχι από την επίδειξη δύναμης.
    για να μην υπάρχουν «επιθετικά» αδέσποτα η λύση είναι ο έλεγχος των δεσποζόμενων. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ δεσποζόμενων όχι μόνο αδέσποτων, ΣΥΝΕΧΗΣ έλεγχος ευζωίας των, ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:45 | Marilena

    Ο ορισμός σας του «επικίνδυνου ζώου» του άρθρου 1 του ν. 4039/2012 παράγραφος στ είναι σοβαρά επικίνδυνος!!! Δεν υπάρχει ζώο στον πλανήτη που να μην δείξει επιθετική συμπεριφορά τουλάχιστον σε περίπτωση σοβαρής απειλής ή ακόμα και ως προειδοποίηση. Όπως κι εμείς οι άνθρωποι άλλωστε, ως ζώα!!! Απαιτείτε από τα ζώα να φέρονται ενάντια στη φύση τους και αφήνετε τους ανθρώπους να ασελγούν κατά των ζώων συνεχόμενα!!! Σίγουρα όποιοι πρότειναν την τροποποίηση δεν έχουν ζώα συντροφιάς αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν καν την ελάχιστη γνώση βασικών κανόνων συμπεριφοράς των ζώων. Το γρύλισμα είναι προειδοποίηση!!! Μας βοηθάει!!! Είναι φίλος μας!!! Μας δείχνει ότι η κατάσταση κάνει τον σκύλο να νιώθει άβολα!!! Ενημερωθείτε!!!! Έστω μέσω google!!! Με αυτό τον ορισμό δίνετε περιθώριο στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κακό στις ιδιοκτησίες μας και, ακόμα πιο σημαντικά, στα ζώα μας (γιατί πραγματικά αυτό με ενδιαφέρει στο σημείο που έχουμε φτάσει, τα υπόλοιπα θα πάνε στην τράπεζα και στο κράτος εν καιρώ) να το κάνουν με πολύ εύκολο τρόπο!!! Τα αδέσποτα είναι ζώα μας!!! Όλων μας, εμείς τα αφήσαμε να φτάσουν εκεί!!

    Εναλλακτικά: «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς για τον άνθρωπο μπορεί να χαρακτηριστεί το ζώο το οποίο αδικαιολόγητα έχει προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη σε άνθρωπο.» — Αντιγραφή από Νόμο των Η.Π.Α., Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστραλίας ….

    Σε ότι αφορά την πρόκληση βλάβης σε άλλο ζώο. Προτείνετε να σκοτώσουμε όλα τα κυνηγόσκυλα; Όλα τα ζώα που φυλάνε τα πρόβατα; Όλες τις γάτες;;;

    Αντιπροτείνω λοιπόν: «Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς για άλλα ζώα μπορεί να χαρακτηριστεί το ζώο το οποίο αδικαιολόγητα ΚΑΙ κατ’ επανάληψη έχει προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη σε άλλο ζώο.» — Αντιγραφή από Νόμο των Η.Π.Α., Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστραλίας ….
    Όσοι έχουμε ζώα δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο με την πυθία να ξέρουμε σε τι περιπτώσεις το ζώο αντιδράει και με ποιο τρόπο!!! Δώστε περιθώριο, αφού τα ζώα μεταξύ τους έχουν άλλους (και πολύ καλύτερους τολμώ να πω από εμάς) κανόνες συμπεριφοράς. Τιμωρείστε τον ιδιοκτήτη! Όχι το ζώο.

    Τέλος: «Επικίνδυνο για την υγεία ζώο θα θεωρείται το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας του ιού της λύσσας, ….. (ρωτήστε έναν κτηνίατρο και συμπληρώστε).» — Αντιγραφή από Νόμο των Η.Π.Α., Αγγλίας, Γαλλίας, Αυστραλίας ….

    Έλεος πια σε αυτή τη χώρα. ΕΛΕΟΣ!!!! Άνθρωποι φοβικοί προς τα ζώα δεν θα πρέπει να ορίζουν την τύχη τους!!! Σέβομαι τον φόβο του συντάκτη αλλά πιο πολύ θα πρέπει να φοβάται και να περιορίζει το ζώο που λέγεται άνθρωπος γιατί ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κατάντια μας με τα αδέσποτα (επιθετικά ή όχι), όπως και όλα τα άλλα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:34 | φανης

    απαραδεκτοι,τι να σχολιασει κανεις σε ασχολιαστα θεματα.ντροπη….

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:43 | Σταυρούλα

    Τα άρθρα που αφορούν τα «επιθετικά» ζώα, όπως και αυτό που αναφέρεται για θανάτωση ζώων που έχουν μη ιάσιμη ασθένεια είναι απαράδεκτα.
    Όσο για το άρθρα για την εκτροφή, εκτός ότι δεν βγαίνει νόημα, είναι για κλάματα. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η χομπίστικη εκτροφή προστατεύεται ενώ στις περισσότερες χώρες απαγορεύεται η πώληση σκύλων-γατιών από τα Πετ Σοπ. Οι νομοθέτες μας με αυτές τις τροποποιήσεις πάνε να εξαφανίσουν την εκτροφή στην Ελλάδα και να οδηγήσουν τον κόσμο στα Πετ Σοπ, αφού μόνο εκεί θα μπορεί πλέων να βρει κανείς κουτάβια. Ο νόμος λέγεται «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» Με ποιον ακριβώς τρόπο η πώληση κουταβιών από τα Πετ Σοπ τα προστατεύει από «την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»? Που για αυτούς τα κουτάβια είναι απλά εμπόρευμα και ο σκοπός ύπαρξής τους είναι το κέρδος???
    Ενώ τον χομπίστα εκτροφέα θέλουν να τον εξαφανίσουν! (Και δεν μιλάω για αυτούς που το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τους σκύλους με σκοπό το κέρδος, αλλά για αυτούς που κάνουν επιλεκτική αναπαραγωγή, και που δεν βγάζουν κέρδος, αφού η επιλεκτική αναπαραγωγή έχει υψηλό κόστος. Η αγορά των σωστών γεννητόρων, η σωστή διατροφή τους, η κτηνιατρική φροντίδα γονέων και κουταβιών, ο έλεγχος για γενετικά προβλήματα, η συμμετοχή τους σε εκθέσεις, κλπ κοστίζουν πολλά)
    Την απαγόρευση χρήσης στην εκτροφή ακρωτηριασμένων ζώων μόνο παράλογη την βλέπω. (Αλήθεια, στα παραγωγικά ζώα όπως χοίροι, πρόβατα, κλπ. όπου είναι συνήθης πρακτική ο ακρωτηριασμός γιατί δεν έχουν την ίδια » ευαισθησία » οι νομοθέτες του υπουργείου? ) Και καιρός είναι να σταματήσουν κάποιοι να λένε παραμύθια ότι όλοι οι σκύλοι που είναι ακρωτηριασμένοι στην Ελλάδα παράνομα ακρωτηριάστηκαν. Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες όπου δεν απαγορεύεται το κόψιμο ουράς και αυτιών. Μέσα σε αυτές είναι και οι ΗΠΑ. Και οι σκύλοι που εισάχθηκαν από εκεί και άλλες χώρες εκτός ΕΕ με κομμένες ουρές/αυτιά νόμιμα εισάχθηκαν, και οι ιδιοκτήτες τους πληρώσανε κιόλας στο κράτος για την εισαγωγή, μιας και τα ζώα αυτά περάσανε από εκτελωνισμό. (Φυσικά εκεί και το ίδιο το κράτος σαν εμπόρευμα τα βλέπει τα ζώα, αφού τα εκτελωνίζει! )

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:33 | katerina

    Είμαι ενάντια σε αυτόν το νόμο ! Συζητήστε με κανέναν φιλόζωο ειδικό μήπως και καταλάβετε κάτι περισσότερο για τη συμπεριφορά των ζώων !!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:16 | Ναυσικά

    ‘Άστοχος, αόριστος και αβάσιμος ο χαρακτηρισμός του «επιθετικού» ζώου.
    Θα γεμίσει ο τόπος «επιθετικά» ζώα μόνο και μόνο επειδή κάποιοι «συνάνθρωποι» μας δεν θέλουν να βλέπουν αδέσποτα στο δρόμο.Το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να δηλώσουν «ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης» και το ζώο θα πηγαίνει για ευθανασία.
    Τα κακοποιημένα ζώα, τα οποία πληθαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς, είναι επόμενο να εκδηλώσουν κάποια στιγμή και επιθετική συμπεριφορά, πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά και απολύτως αναστρέψιμο.

    Επίσεις, από πότε οι κυνηγοί θεωρούνται ειδικοί για την ευζωία των ζώων;;;!!! Τα πλέον κακοποιημένα «αδέσποτα» είναι τα κυνηγόσκυλα τα οποία δεν κυνηγάνε πια, χρήζοντας τα άχρηστα τα παρατάνε στους πέντε δρόμους ή τα σκοτώνουν.
    Να αντικατασταθεί ο κυνηγός με εκπαιδευτή θετικής εκπαίδευσης στο άρθρο 12 περ. ββ.

    Να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΊ η πώληση οποιουδήποτε είδους ζώο από τα pet-shops.

    Και τέλος βάλτε επιτέλους κάποιο μάθημα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περι ευζωίας και σεβασμού προς τα ζώα. Οι κακοποιήσεις που βιώνουν καθημερινά τα ζώα, και είναι μάρτυρές τους οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων, έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
    Δεν πρέπει πλέον να προσπερνάτε αυτό το φαινόμενο.
    Ευχαριστώ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:00 | eleni charalambidou

    Και εγω θελω να εκφρασω την αγανακτιση και πληρη απογοητευση απο τα γενικολογα αρθρα, που εχουν ξεκαθαρα συγγραφει από άτομα που δεν έχουν καμία επαφή με τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς.
    Περα από τη λύπη και την οργή μου, παραθέτω και σχόλιο προηγουμενου χρηση για βελτίωση των αρθρων,που με βρίσκει απόλυτα συμφωνη.
    ΠΡΩΤΟΝ
    Άρθρο 1 παράγραφος στ. Η διατύπωση περί επικίνδυνου ζώου είναι εντελώς ασαφής. Θα πρέπει να εκδηλώνει επανειλλημένα και κυρίως απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς ανθρώπους ή ζώα. Επίσης θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αυτή η συμπεριφορά. «Ανεπιτυχή» επίθεση μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος με δραματικα και απροβλεπτα αποτελεσματα.
    ΚΑΠΟΙΟΙ εχουν στον χωρο τους επι τουτου ζωα για φυλακες.Τι θα γινει με αυτα?ΘΑ ερθει ο καθε επιτηδειος και εν δυναμει φονιας να διαμαρτυρηθει για αποπειρα επιθεσης ,ωστε να ανοιξει ο δρομος του?
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ
    Άρθρο 5 παρ. Τα περισσότερα αντιλυσσικά εμβόλια καλύπτουν αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα εργαστήρια παρασκευής τους τα ζώα για διάρκεια τριετίας. Το να υποχρεωνόμαστε από το νόμο να εμβολιάζουμε κάθε χρόνο τα ζώα μας με το αντιλυσσικό ενώ δεν είναι απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα
    ΤΡΙΤΟΝ
    Τα αντιλυσσικα να μπουν στην διατιμηση και να γινονται στην τιμη κοστους και χωρις κανενα κερδος(κερδος με την υγεια ολων μας) απο τους κτηνιατρους
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ
    Στα μαικροτσιπ να χρεωνεται μονο η εργασια του κτηνιατρου με διατιμηση και το κοστος του τσιπ που ειναι 3-5€

    Παρακαλώ και εύχομαι να ληφθουν σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, ως ενδειξη πραγματικού πολιτισμού και αναγκαίας προόδου.
    Χαραλαμπίδου Ελένη

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:22 | Γιάννης

    Τελικά δεν είστε μια κυβέρνηση επικίνδυνη μόνο για τους ανθρώπους αλλά και μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τα ζώα. Καιρός να ξεκουμπιστείτε.
    Ποιος νοσηρός εγκέφαλος «εμπνεύστηκε» αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν αντέχουν στην παραμικρή λογική. Τελικά εσείς δεν θέλετε να μας πάτε μόνο λίγες δεκαετίες πίσω. Θέλετε να μας πάτε στον Μεσαίωνα απευθείας.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:29 | ioanna papanikolopoulou

    Όσον αφορά στο άρθρο 54α και στον ορισμό του «επιθετικού» ζώου, αγνοούνται παντελώς από τον συντάκτη – νομοθέτη οι συνθήκες υπό τις οποίες ένα ζώο μπορεί να επιτεθεί.
    Έαν αυτό βρίσκεται σε θέση άμυνας έναντι άλλου ζώου ή ανθρώπου που του επιτίθεται? Εάν είναι τραυματισμένο? Εάν είναι τρομαγμένο? Εάν είναι κατά το παρελθόν άσχημα κακοποιημένο? Εάν απλώς παίζει? Εάν βρίσκεται σε θέση διεκδίκησης θηλυκου ζώου?
    Και ποιός είναι ο θεσμικός παράγοντας που θα κρίνει ελαφρά τη καρδία ο,τι το ζώο είναι «επιθετικο»?
    Δεν θα απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση κτηνιάτρου και πιστοποιημένου εκπαιδευτή ζώων?
    Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη γενική και άνευ συνδομής άλλων προϋποθέσεων διατύπωση, ανοίγετε τον δρόμο στους ήδη ελλειπώς ενημερωμένους συμπολίτες μας σε θέματα φιλοζωϊας, αλλα και στους ΟΤΑ που έχουν εκ του νομου την υποχρέωση να επιμελούνται της ευζωϊας τους, να θανατώνουν ανεξέλεγκτα αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:11 | ioannaft

    ΔΙΑΦΩΝΩ καθετα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 19:08 | Maria Sk

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ,ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ.ΤΕΛΟΣ.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:41 | Catherine

    «Άρθρο 1 στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.»

    Ο όρος «επικύνδυνο» όπως και οι όροι «επιτυχής» και «ανεπιτυχής» επίθεση είναι πολύ άστοχοι. Κάθε ζώο μπορεί να γίνει επικίνδυνο όχι όμως χωρίς λόγο. Πώς θα αποδεικνύεται η πρόθεση του ζώου όταν δεν υπάρχουν μάρτυρες στο κάθε συμβάν, εάν αυτό είναι βέβαια πραγματικό. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σκύλοι κυνηγάνε τις γάτες ή τα ζώα ίδιου φύλου μαλώνουν μεταξύ τους. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τα ζώα αυτά επικίνδυνα? Ή μπορεί να θεωρηθεί ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης το γαύγισμα και το τράβηγμα ενός ελεγχόμενου από τον ιδιοκτήτη του ζώου προς έναν περαστικό, ο οποίος μπορεί και να τρομάξει?

    Τέλος και ο όρος «νόσημα» θέλει εξειδίκευση. Και τα τσιμπούρια που κολλάνε τα ζώα μεταφέρονται και στους ανθρώπους στους οποίους μπορούν να δημιοιυργήσουνε ζημιά. Μπορεί και αυτά να θεωρηθούν σοβαρό μεταδιδόμενο νόσημα? Στο κάτω κάτω υποχρέωση του Κράτους είναι να εμβολιάζει και να φροντίζει για την υγεία και την υγιεινή των αδέσποτων ζώων.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:18 | Δήμητρα

    Θα συμφωνήσω με τα παρακάτω:
    7 Φεβρουαρίου 2013, 08:25 | ΑΝΝΑ Μόνιμος Σύνδεσμος
    Η χωρίς τεκμηρίωση κατηγοριοποίηση ενός ζώου συντροφιάς ως επικίνδυνο και μάλιστα ακόμη και μόνο με ένα απλό ισχυρισμό οιουδήποτε (ακόμη και θεατή ενός περιστατικού) για απειλητική στάση, εξ ορισμού θέτει σε κίνδυνο ΟΛΑ τα ζώα συντροφιάς και ίσως εξυπηρετεί με την θανάτωση όλων των «ενοχλητικών» που περιφέρονται στους δρόμους ή γιατί όχι και των δεσποζομένων που ανήκουν σε άτομο το οποίο το ίδιο έχει διαφορές ή «επιθετική» συμπεριφορά . Πρακτικά ίσως ακόμη και να ισοδυναμεί με τη «νομιμοποίηση» της φόλας, για την «εξάλειψη» του φαινομένου των αδεσπότων…
    Η επιβολή απόκτησης άδειας εκτροφής (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ & ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΟΧΙ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟ), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ακόμη και σε ένα μοναχικό άτομο ή σε μία οικογένεια να αποκτήσει από το αγαπημένο του ζώο έναν απόγονο. Που θα βρίσκουμε τους επόμενους σκύλους ή γάτες μας;;; Στα Pet Shop ή στο εξωτερικό; Και ίσως πληρώνοντας αδρά;;
    Όσον αφορά την απαγόρευση της εκτροφής σκύλων, που νόμιμα είχαν εγχειριστεί πριν την θέσπιση σε ισχύ του Νόμου που το απαγορεύει, είναι μια παγκόσμια, αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας. Στις ευρωπαϊκές, ακόμη και στις πιο ακραία φιλοζωικές χώρες, π.χ. τις Σκανδιναβικές απ’ όπου ξεκίνησε το μέτρο της απαγόρευσης της κοπής αυτιών ή και ουρών, οι σκύλοι αυτοί διατήρησαν όλα τα δικαιώματά τους έως και τον θάνατό τους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:02 | ΓΙΩΤΑ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ!! ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΟΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:20 | isisveiled

    Με αυτά τα κριτήρια, οποιοσδήποτε δεν συμπαθεί τα ζώα είτε από προσωπική εμπάθεια, είτε λόγω κακής ενημέρωσης θα τα βαφτίζει επικίνδυνα και θα θανατώνονται. Αυτού του είδους οι νόμοι υποστηρίζουν εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Η πρόβλεψη δε για αποτέφρωση δείχνει το πόσο μεγάλη «συμμετοχή» αναμένεται να έχει μια τέτοια κίνηση. Αν θέλετε στο βωμό του κέρδους να θυσιάσετε εκτός από τις ανθρώπινες ζωές και αυτές των ζώων, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το αίμα δεν ξεπλένεται εύκολα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:21 | roubinakiM

    Αρθρο 1 περίπτωση στ του άρθρου 1:

    Στον εν λόγω ορισμό «επικίνδυνου» συμπεριλαμβάνονται όλα τα αδέσποτα ζώα, καθώς σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι «προσπάθησε να επιτεθεί ή είχε απειλητική στάση». (Ο ορισμός είναι ισοπεδωτικός και δεν προάγει τη φιλοζωία κατά το πνεύμα του νόμου).

    Άρθρο 9:
    Καθόσον δίνονται στους δήμους πάρα πολλές αρμοδιότητες σχετικά με τη διαχείριση ζώων συντροφιάς, η ίδρυση καταφυγίων ζώων από τους Δήμους οφείλει να είναι υποχρεωτική. Η υποστήριξή τους από φιλοζωικές οργανώσεις/ενώσεις να είναι συνεπικουρική.

    Επίσης, οι φιλοζωικές ενώσεις ή σωματεία δεν χρειάζονται να έχουν έγκριση από τους Δήμους, αλλά να είναι μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων ή να ανήκουν στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

    Άρθρο 12 περ. ββ.
    Να αντικατασταθεί ο Κυνηγός με ένας εκπαιδευτή ζώων. (Ο Κυνηγός δεν είναι πιστοποιημένος γνώστης συμπεριφοράς ζώων).

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:08 | Κοκκινοπούλου Φαίη

    Μαζέψτε το γρήγορα. Θα γίνει αυτό που δε φαντάζεστε.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:11 | irini

    ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΑΜΑ ΕΙΧΑΝΕ ΜΙΛΙΑ…ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ Κ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΗΡΘΕ Κ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΒΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΖ!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 18:46 | ευη καραλη

    μάλιστα , δηλαδη ο καθενας θα μπορει να θεωρησει επικινδυνο το οποιοδήποτε ζώο και να παρθει αποφαση να θανατωθει ..επισης τα ζωα που θα εχουν αναπηριες ή θα ειναι γερικα θα τα θανατωνουν επισης ..αυτα τα πραγματα ειναι απαραδεκτα και δεν πρεπει να περασσουν.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:34 | ΠΕΡΣΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΟΥ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:28 | Koletsi elena

    ΑΠΛΆ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!! ΝΤΡΟΠΗ…
    ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ… ΚΑΝΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:07 | Σιγάλα Δέσποινα

    Ο ορισμός του «επιθετικού» ζώου κρίνεται – επιεικώς- ανεπιτυχής. Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το θέμα καθώς και αυτόν τον τρόπο που ένα ζώο θα κρίνεται απο ειδικούς εκπαιδευτές για τον χαρακτήρα του.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:07 | Νοα

    Απαραδεκτα αρθρα απο ασχετους

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:04 | Spyros

    Θερμή παράκληση λυπηθείτε μας. Μη σκέφτεστε αλλο. Αντιγράψτε ενα σύστημα που υπάρχει και λειτουργεί.

    Απίστευτοι νόμοι απο μετριότητες και λομπίστες ταλιμπάν που δυστυχώς το μόνο που εχουν καταφέρει μεχρι σήμερα με τις νομοθετικές υπερβολές και το σύνδρομο του “Θεού’’ που τους διακατέχει ειναι να συντηρούν την διαφθορά, και την φοροδιαφυγή.

    Με την προτεινόμενη τροπολογία ο συντάκτης ,οι φανατικοί λομπίστες των φιλοζωικών και των εκτροφέων , και οι επαγγελματίες του κλάδου που επιζητούν να βγάλουν χρήμα απο τις προτεινόμενες διαδικασίες συνεχίζουν να παίζουν με την υπομονή μας.

    Σε καμμία αλλη χώρα της ΕΕ δεν υφίσταται τετοιο τερατούργημα.

    Ακόμα και να το περάσουν μεσα στην παραζάλη δεν μπορουν οπως τόσα αλλα να το εφαρμόσουν γιατί μπάζει απο παντού, δημιουργεί κόστος,δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ,και ειναι αντίθετο σε πολλές σχετικές προβλέψεις κοινοτικου δικαιου (διακίνηση ζώων κλπ) που εχουν ενσωμματωθεί .
    Θα βγάζουν την μία ΚΥΑ πίσω από την αλλη.

    Θα το αλλαξουν παρα πολυ σύντομα αλλα δυστυχώς θα εχει ταλαιπωρηθεί αρκετός κόσμος απο τους φανατικούς και του πονηρούς .

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:52 | κατερινα ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ-HENRION

    το αν ένα ζώο είναι επιθετικό η όχι είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί μόνο κατόπιν απόφασης της 5μελούς του Δήμου και μόνο μετά από γνωμάτευση κρατικού νοσοκομείου και κρατικού κτηνίατρου.
    η υποχρεωτική στείρωση ένος θυληκού ζώου συντροφιάς ειναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Αυτό μπορεί να γίνει έστω και για ενα χρονικό διάστημα 3-5 ετών. Αν κάποιος θέλει να αναπαράγει θα πρέπει να παιρνει επίσημη άδεια εκτροφέα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:53 | Αναστασία

    Αντί να τιμωρείτε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα, τιμωρείτε τα ίδια τα ζώα? !!!! Δηλαδή με τι λογική αποφασίστηκαν οι παραπάνω διατάξεις ;;;
    Σκυλιά είναι θα γαυγίσουν, αυτό δηλαδή τα κάνει επιθετικά;;
    Όταν θα αμύνονται στον κάθε κακόβουλο υπάνθρωπο που θα προσπαθεί να τα κακοποιήσει, θα θεωρούνται επιθετικά.

    ολα ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ…..ΙΔΙΟΦΥΪΕΣ…..

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    1. ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΖΩΟΥ
    2. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΓΕΝΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΘΥΛΗΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ!
    3. ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
    4. ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!

    Την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε το θέμα των αδέσποτων, γιατί τα λεφτά τα φάγατε εσεις και οι ημέτεροι σας, θα την ξεσπάσετε στα καημένα τα ζωάκια, που δεν μιλάνε κιόλας. Τι βολικό.

    Άντε βάλτε τον κώλο σας κάτω και κοιταξτε να κάνετε ένα νόμο της προκοπής σε αυτή την ερημη τη χωρα που πάντα την ανικανοτητα σας σας ασχετοι την πληρώνουν οι αδύναμοι.
    Μόνο να πληρώνεστε θελετε. Αφου είναι έτσι καντε και την δουλεια σας σωστά και αναπτυξτε επαφη με την πραγματικότητα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:06 | mitsos

    ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 17:29 | κατερινα Βαρελά

    Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα,

    Είναι ιδιαίτερα αόριστο και θα θεωρηθεί επικίνδυνο οποιοδηποτε αρσενικό μαλώσει με ένα άλλο ή γρυλλίσει σε κάποιον που το τρομαξε…τα σκυλιά πολλές φορές αντιδρούν σε κάτι που τα ενοχλεί χωρίς να σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα. Επίσης, έτσι που είναι διατυπωμένο καποιος που φοβάται τα ζώα μπορεί να θεωρήσει ότι το ζώο που τον πλησίασε για να παιξει είχε απειλητική διάθεση..

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:38 | Τίνα

    Με αυτή την τροπολογία, τα αδέσποτα γίνονται έρμαια στη διάθεση κάθε υστερικού και παρακωλύεται το έργο των φιλόζωων ομάδων – που δε θα προλαβαίνουν να μαζεύουν πτώματα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:08 | ΦΛΩΡΙΚΑ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

    αρθρο 1 -παραγραφος 1
    επιθετικό ζώο πρέπει να κρίνεται μόνο μετά από βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου η κρατικού κτηνιατρείου και την απόφαση πρέπει να παίρνει η μελής επιτροπή του Δήμου.

    αρθρο 1- παραγραφος 2
    να απαλοιφθεί η θυροφυλακή καθότι μέχρι σήμερα δεν έχει συνδράμει ούτε στο κατ΄ελάχιστο στην επιβολή τάξης

    Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6, ……να αλλαχθεί το…δύο τοκετοί τον χρόνο σε ένα τοκετό τον χρόνο

    Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:«Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από:

    φιλοζωικά σωματεία έχοντα αριθμ.Πρωτοδικείου και Δ.Σ. αναγνωρισμένο από τον οικείο Δήμο

    δ) Η παρ. 4 του άρθρου 9, αντικαθίσταται ως εξής:
    4γ- να παραμένουν στα καταφύγια όσα εκ των πραγματων δεν δύνανται να επανατοποθετηθούν -γέρικα, ακρωτηριασμένα (τρίποδα), επιθετικά μέχρι του θανάτου τους η μέχρι να δοθούν σε υιοθεσία.
    4δ- ζώα που κατόποιν εισηγήσεως της αρμόδιας κτηνιατρικής και της αποφάσεως της 5μελούς επιτροπής κρίνονται ότι δύνανται να επανατοποθετηθούν ως μη έχοντα επιθετική συμπεριφορά, να επανατοποθετούνται σε χώρους προσβασιμους από τα φιλοζωικά σωματεία και οπωσδήποετ όχι σε βουνά η ερημικες τοποθεσίες.

    αρθρο 9-10 να απαλοιφθεί….σε σχολεία αν πράγματι θέλουμε να
    βοηθήσουμε την προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας.

    αρθρο 12-α η πενταμελής επιτροπή να απαρτίζεται από
    1 εκπρόσωπο του Δήμου, 2 εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων ,1 εκπρόσωπο της κτηνιατρικής και ένα εκπρόσωπο εκπαιδευτή ζώων η έναν εκπρόσωπο επαγγελματιών
    αρθρο 12-β να απαλοιφθεί πλήρως την αρμοδιότητα για την λήψη απόφασης αν ένα ζώο πρέπει η όχι να θανατωθεί να την έχει μόνο η 5μελής επιτροπή

    στο αρθρο 5=να μεριμνα για την στείρωση των θυληκών σκύλων η γατιων το αργότερον μετά τον πρώτο οίστρο και οπωσδήποτε πριν γτεκνοποιήσουν
    Οποιος επιθυμεί να τεκνοποιήσει το ζώο του να πάρει άδεια νόμιμου εκτροφέα.

    ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ να συμπληρωθει
    όπυ ζώα συντροφιάς νοούνται σκύλοι και γάτες και οχι ζώα άγριας πανίδας
    ερπετα, άγρια πουλιά κλπ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:50 | Μ.Π

    Το δόγμα του..νόμου και της «τάξης» τώρα και στους σκύλους! » «Απαγορεύεται το γαβγίζειν και το τρέχειν ελευθέρως»!
    Για μαζέψτε το κουρέλι σας, και μην προκαλείτε, που θα μας απαγορεύσετε να παίζουμε και να χαιρόμαστε και με τα σκυλάκια μας! Αυτό μας έλειπε τώρα!

    Για φανταστείτε 200.000 Αθηναίους με τα σκυλάκια τους έξω από το Κοινοβούλιο, να γαβγίζουν και να τρέχουν ελεύθερα!! Μήπως αυτή η χαζομάρα θα είναι το κουμπί που θα ενώσει τον κόσμο? Λεω τώρα.

    Α, και ορισμένοι καρεκλοκένταυροι σε «αρμόδιες» υπηρεσίες του «αρμόδιου» υπουργείου που για πολλοστή φορά αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν ξέρουν από ζώα συντροφιάς αλλά και ότι τα εχθρεύονται καλά θα κάνουν να μαζευτούν γιατί έρχεται και αξιολόγηση.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:15 | Thomi

    Κύριοι,

    Αν θέλετε να αλλάξει η κατάσταση με τα αδέσποτα στη χώρα μας, θα έπρεπε πρωτίστως να φροντίσετε τον έλεγχο των γεννήσεων. Όσους νόμους κι αν ψηφισετε για την εξοργιστική και τριτοκοσμική εξόντωση τους, δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να δώσετε μια οριστική λύση και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Το μόνο έργο που πραγματοποιείται σε αυτον τον τομέα, είναι από τα εθελοντικά σωματεία και συλλόγους τα οποοία παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό μέσα από το διαδύκτιο. Θα πρότεινα να συνεργαστειτε μαζί τους γιατί έχουν μεγάλη πείρα αλλά και όρεξη για δουλειά.
    ΟΧΙ στην τριτοκοσμική εξόντωση!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:46 | Σπύρος Γκίκας

    Προφανώς ο γράφων δεν υπάρχει περίπτωση να είχε ποτέ σκύλο συντροφιάς, όπως λέγεται, ή και ακόμη χειρότερα δεν γνωρίζει τίποτε από σκύλους και την συμπεριφορά τους.
    Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι προφανέστατα ζεί σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, όπου οι Έλληνες πολίτες είναι ξακουστοί για τα φιλοζωϊκά τους αισθήματα και προσέχουν και φροντίζουν τα ζώα.
    Επειδή όμως κάτι τέτοι δεν συμβαίνει στην Ελλάδα του σήμερα, θεωρώ ότι θα είναι πρέπον να ζητήσει τη γνώμη και την άποψη ειδικών επί του θέματος, γιατί κάτι τέτοιο όπως φαίνεται δεν έχει γίνει!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:27 | georgios konstas

    ντροπή και αίσχος!!!!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:18 | Makis Mourelatos

    Ο νόμος έχει πολλά άρθρα που δείχνουν ότι ερχόμαστε πιο κοντά με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς νόμους έχει όμως και κάποια άλλα άρθρα/εδάφια όπως ο ορισμός του επικίνδυνου ζώου(περίπτωση στ του άρθρου 1) αλλά και η απαγόρευση εκτροφής από «ερασιτέχνες»(Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6) που είναι εντός πραγματικότητας και δείχνουν ότι οι νομοθέτες δεν έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το αντικείμενο κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για τη τροποποίηση συνολικά.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:40 | Angela P.

    Θα παρακαλούσα οι κυνηγοί που ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ τα ζώα να μην επεμβαίνουν σε αποφάσεις σχετικά με αυτά αφού το κυνήγι είναι ακραία επιθετική συμπεριφορά και στάση ζωής άρα είναι προκατειλημμένοι αρνητικά προς αυτά και ανίκανοι να παίρνουν σωστές αποφάσεις ιδίως για θέματα αξιοπρεπούς συμπεριφοράς απέναντί τους. Όπως επίσης δεν γνωρίζω το λόγο για τον οποίο οι τελωνειακοί, γνωστά λαμόγια, να πρέπει να μιζώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα ήθελα να κρέμονται οι ζωές των ζώων μας από όλους αυτούς ούτε να πληρώνω φόρους γι’αυτούς! Πολιτισμός δεν σημαίνει κλειδαμπαρώνουμε ό,τι κινείται! Καλύτερα να αποφασίζουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ αρχές και δικαστές γι’αυτούς που παρατούν τα ζώα τους τα οποία σημειωτέον δεν πειράζουν κανέναν απολύτως. Τα ελεύθερα ζώα είναι ήρεμα και μόνο χάδια και λίγο φαΐ ζητάνε. Προτιμότερο θα ήταν τα κονδύλια για τη πάταξη των ζώων από τον πλανήτη να δίνονταν για ενημέρωση των βλαχαδερών που αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα ως απειλή και ιδίως αυτών που εκπαιδεύουν τα ζώα τους να επιτίθενται!!!!!!!! Προτείνω να απαγορευτεί η αγοραπωλησία ζώων και να φτιάξτε μάνδρες για τα αδέσποτα και τη περίθαλψή τους. Όπως κάνουμε για τους ανθρώπους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:08 | Χάρης Χαμηλοθώρης

    «»» 1. Το άρθρο 1 του ν. 4039/2012, τροποποιείται ως ακολούθως:

    α) Η περίπτωση στ του άρθρου 1, αντικαθίσταται ως εξής:

    «στ) Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.».»»»

    Αν αυτή η τροπολογία περάσει, ο κάθε ένας θα μπορεί να καλεί τον δήμο του, να του καταγγέλλει ότι ο τάδε σκύλος του γρύλισε ή του γάβγισε, και αυτό αυτόματα θα θεωρείται «ανεπιτυχής προσπάθεια επίθεσης» ή απλά «απειλητική στάση». Άρα ο σκύλος τίθεται σε εγκλεισμό του σε κυνοκομείο και ακολουθούν οι γνωστές συνοπτικές δημοκρατικές διαδικασίες προς τον θάνατό του.

    «Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλώς ζώα.» (Τεοντόρ Αντόρνο)

    «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται απο το πως φέρεται στα ζώα. Στο μυαλό μου, η ζωή ενός ζώου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου.» (Μαχάτμα Γκάντι)

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:06 | Γιώργος

    Δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να συνυπάρξει σε ουδεμία περίπτωση με την θανάτωση αθώων ψυχών. Είναι μία ακόμα κατάχρηση της εξουσίας της ανθρωπότητας απέναντι σε ζωές τις οποίες θα έπρεπε να τις κοιτάμε στα μάτια και να λέμε: «Σου πήραμε τα εδάφη απλώνοντας επάνω τους αμέτρητη άσφαλτο. Τα εδάφη αυτά που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε ίσο μερίδιο πλέον ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο. Σου μετατρέψαμε την ζωή σε απόλυτη δουλεία και σκλαβιά. Δεν φτάνει αυτό, τώρα θα σε σκοτώσουμε κιόλας!». Τώρα εμείς θεωρούμαστε περήφανη ύπαρξη.

    Από πότε η δημοκρατία επιτρέπει την αφαίρεση αθώων ψυχών;; Πιστεύετε πως αυτή η απόφαση χαρακτηρίζετε δημοκρατική και όχι φασιστική και δολοφονική;

    Δεν είναι τραγικά αστείο το ότι εμείς ευθυνόμαστε πλήρως για το ότι βρίσκεται στον δρόμο ένα ζώο και στην συνέχεια αντί να κοπανάμε τους εαυτούς μας να παίρνουμε μία τέτοια απόφαση;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:18 | ΡΙΑ

    Συμφωνώ απόλυτα!
    Ανεπίτρεπτες και αδιανόητες προτάσεις,ουσιαστικά εκμηδενίζουν την ελληνική εκτροφή και ποινικοποιούν τόσο άδικα ανθρώπους που με αγώνα διασώζουν κάποιες φυλές ,ελληνικές ή ξένες. Αποτελούν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ
    Αν ήμαστε σοβαρό κράτος έστω και τώρα θα πρέπει να ρώτήσουμε τι ισχύει για την ερασιτεχνική εκτροφή σε χώρες προηγμένες κυνοφιλικά και όχι μόνο! και να σκεφτούμε μια οδό δίκαιη δοκιμασμένη .Π.Χ Γερμανία,Ιταλια κλπ

    Αν όλο αυτα εφαρμοστούν το μόνο που θα κάνουν θα είναι να πλουτήσουν εισαγωγείς κουταβοπαραγωγούς που διοχετεύουν την αγορά με κακής ποιότητος (υγεία και μορφολογία) κουτάβια. Η Ελλάδα όσο κι αν φαίνεται ασήμαντο σε κάποιους διαφημίζετε απίστευτα συμμετέχοντας σε Παγκόσμιου επιπέδου διοργανώσεις με το πολύ καλό επίπεδο σκύλων που έχει με πολύ κόπο γεννήσει.

    »Πρόταση πολύ απλή» !! να καθιερωθεί »παράβολο» με την έκδοση κάθε pedigree από τον ΚΟΕ υπερ του ελληνικού δημοσίου ώστε ο κάθε ερασιτέχνης εκτροφέας να πληρώνει-φορολογείται από το κράτος χωρίς να μπορεί να ξεφύγει κανείς.

    Πολύ άδικες επίσης οι ρυθμίσεις που προωθούνται περι επιθετικότητας των ζώων!!!

    Αναρωτιέμαι?! ένας σκύλος με κομένη ουρά το περνά στα παιδιά του?!!
    Αν κάποιος είχε αποκτήσει ένα τέτοιο σκύλο από χώρα που επιτρέπεται, τώρα τι πρέπει να γίνει με αυτή την ψυχή?

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:06 | Μαρία Καρά

    Πότε επιτέλους θα φροντίσετε για τα αδέσποτα;
    Πότε θα επιβάλλετε στους Δημους να περισσυλλέγουν, να περιθάλπουν, να στειρώνουν και να προωθουν τις υιοθεσίες των αδεσπότων που υποφερουν και πεθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα;
    Πότε επιτέλους θα απαγορεύσετε την πώληση ζώων από τα πετ-σοπ και την εισαγωγή τους από φάρμες Puppy mills;
    Πότε επιτέλους θα σταματήσετε την παράνομη εκτροφή;
    Πότε επιτέλους θα προωθησετε την ζωοφιλία και θα στηρίξετε τους σωστούς εκτροφείς;
    Πότε θα κάνετε κάτι για να στηρίξετε την σταθεροποίηση και διάσωση των ελληνικών φυλών;
    Πότε επιτέλους θα αναθέσετε στους σωστούς ανθρώπους να συντάξουν ένα νομοσχέδιο για τα ζώα που πραγματικά θα είναι υπέρ τους; Γιατί άραγε δεν συνεργάζεστε με τους αρμόδιους όπως για παράδειγμα ο ΚΟΕ ή την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία;
    Αίσχος.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:24 | ΗΛΙΑΣ

    Και γιατί δεν αναφέρεται & η απαγόρευση ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ των ζώων αυτών;;;; Μήπως επειδή είναι τελείως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ;;;

    «Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα: Υπάρχει έστω και ένας κυνόφιλος ή ζωόφιλος που να διαφωνεί με την απαγόρευση εισαγωγής, εμπορίας και πώλησης ακρωτηριασμένων ζώων?
    Πριν απαντήσετε σκεφτείτε:

    1) Είναι υπαρκτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των υπεύθυνων εκτροφέων που έχουν σταματήσει να ακρωτηριάζουν τα κουτάβια τους και των pet shops που πουλάνε ακρωτηριασμένα ανενόχλητοι.

    2) Είναι ένα πλήγμα στους μεγαλοεισαγωγείς κουταβέμπορους.

    3) Τα αδέσποτα προέρχονται από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που εύκολα τα ξεφορτώνονται και που αγοράζουν σκύλους που είναι της μόδας, από pet shops και αγγελίες και όχι από τους υπεύθυνους εκτροφείς οι οποίοι και διατηρούν επαφές με τους αγοραστές των κουταβιών τους και επομένως η απαγόρευση εισαγωγής θα μειώσει τον αριθμό των αδέσποτων.

    4) Οι «πονηρούληδες» που βγάζουν τα κουτάβια τους για λίγες ώρες σε γειτονικές χώρες και μετά τα επανεισάγουν ως «νομίμως» ακρωτηριασμένα δεν θα μπορούν πια να το συνεχίσουν.

    5) Όποιον ιδιοκτήτη κι αν ρώτησα με κουτάβι ακρωτηριασμένο τον τελευταίο χρόνο, έλαβα την απάντηση ότι ήταν από το εξωτερικό άρα νόμιμο, ακόμα κι αν μερικοί μετά από συζήτηση παραδεχόταν στο τέλος, ότι τα είχαν αγοράσει άκοπο από Ελλάδα και μετά τα είχε ακρωτηριάσει Έλληνες κτηνίατροι που αρνήθηκαν να πούνε τα ονόματα τους.

    6) Το άλλο κόλπο των «πονηρούληδων» είναι το να εγγράφουν τις γέννες τους σωρηδόν σε Κυνολογικούς Ομίλους γειτονικών χωρών κι έτσι να «νομιμοποιούν» τους ακρωτηριασμούς στους οποίους προβαίνουν, εύκολα με απλή δήλωση δήθεν μιας κατοικίας στη γειτονική χώρα.

    7) Σας παραθέτω μια πρόχειρη μετάφραση μιας παραγράφου της Ευρωπαϊκής οδηγίας 15620/10, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση που έχει όχι μόνον για τη συμμετοχή των ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις αλλά και στο εμπόριο των ακρωτηριασμένων σκύλων:
    «Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί την Επιτροπή, στο πλαίσιο της δεύτερης ΕΕ στρατηγικής για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων:
    – Να μελετήσει και να παρουσιάσει, εφόσον αυτό δικαιολογείται, μια συγκεκριμένη πρόταση για να περιοριστεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση σε δημόσιες εκδηλώσεις σκύλων και γάτων που έχουν υποστεί μη θεραπευτική χειρουργική παρέμβαση (και δεν αποσκοπεί στην πρόληψη αναπαραγωγής) και το εμπόριο αυτών των ζώων?
    – Να αναπτύξουν, αν χρειαστεί και σε συντονισμό με τα κράτη μέλη, τα κατάλληλα μέτρα για να προώθηση και υποστήριξη της εκπαίδευσης σχετικά με υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου και γάτας, καθώς και να υποστηρίξει τις εθνικές εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μη θεραπευτικών χειρουργικών παρεμβάσεων για την ευημερία των σκύλων και γατών.»

    8) Σας παραθέτω νομοθεσίες κρατών σε σχέση με τις εισαγωγές ακρωτηριασμένων ζώων:

    BELGIUM : § 3. It is forbidden to sell the animals who underwent intervention prohibited under section 17a.
    This means that a dog with ears and / or tail cut
    1) can not be put on the market;
    2) may not be offered for sale;
    3) can not be held, acquired or exposed for sale;
    4) can not be exchanged or sold;
    5) can be transferred to a free or paid.

    SWITZERLAND : Banned 1997 Prohibited Practices Article 66
    promote, sell or exhibit dogs with cropped ears and docked tails if such were achieved under violation of the Swiss law.
    Note: It is forbidden to import dogs with docked ears and/or cropped tail. Dogs with docked ears and/or tails will be turned back at the border. The only exceptions are dogs of owners who live abroad and come for holidays or short stays in Switzerland or relocate to this country.

    Επιτέλους ας κλείσει ο κύκλος των ακρωτηριασμών των σκύλων και ας ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και επιτέλους ο κάθε κατεργάρης πονηρούλης να κάτσει στον πάγκο του και να μάθει να σέβεται τους νόμους αντί να εφευρίσκει τρόπους παράκαμψής τους.»

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:28 | Μαρία Κανελλοπούλου

    «Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.».
    Απαράδεκτο από κάθε άποψη και ενδεικτικό της Ανθρώπινης αλαζονείας. Το μικροτσίπ για το ζώο είναι εξίσου προσβλητικό με αυτό που θα μας φορέσουν κι εμάς στο τέλος. Και όλα αυτά υπό τη ρητορική της προστασίας των ζώων. Έτσι αργότερα θα χρειαστεί να «προστατευθεί» και η δική μας υγεία.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 16:02 | Δεκαριστου Μαρια

    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ : πριν 5 λεπτά τηλεφώνησα στο Υπουργείο και ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ότι για την έκδοση της άδειας ερασιτέχνη εκτροφέα ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ αλλά θα γίνονται νόμιμα μέσα στα σπίτια των εκτροφέων όπως ισχύει παντού στην Ευρώπη και όπως ήταν απαίτηση των ερασιτεχνών εκτροφέων και από την προηγούμενη διαβούλευση.

    ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΩΡΥΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ???

    Είναι τουλάχιστον αστείο, τώρα που επιτέλους αναγνωρίζεται και νομιμοποιείται η ερασιτεχνική εκτροφή στα σπίτια μας, αντί να πανηγυρίζουμε για την επιτυχία μας να φωνασκούμε και να διαμαρτυρόμαστε!!!!! ΕΛΕΟΣ

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:08 | ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    Συμφωνώ με το παραπάνω:
    Η χωρίς τεκμηρίωση κατηγοριοποίηση ενός ζώου συντροφιάς ως επικίνδυνο και μάλιστα ακόμη και μόνο με ένα απλό ισχυρισμό οιουδήποτε (ακόμη και θεατή ενός περιστατικού) για απειλητική στάση, εξ ορισμού θέτει σε κίνδυνο ΟΛΑ τα ζώα συντροφιάς και ίσως εξυπηρετεί με την θανάτωση όλων των «ενοχλητικών» που περιφέρονται στους δρόμους ή γιατί όχι και των δεσποζομένων που ανήκουν σε άτομο το οποίο το ίδιο έχει διαφορές ή «επιθετική» συμπεριφορά . Πρακτικά ίσως ακόμη και να ισοδυναμεί με τη «νομιμοποίηση» της φόλας, για την «εξάλειψη» του φαινομένου των αδεσπότων…
    Η επιβολή απόκτησης άδειας εκτροφής (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ & ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΟΧΙ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟ), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ακόμη και σε ένα μοναχικό άτομο ή σε μία οικογένεια να αποκτήσει από το αγαπημένο του ζώο έναν απόγονο. Που θα βρίσκουμε τους επόμενους σκύλους ή γάτες μας;;; Στα Pet Shop ή στο εξωτερικό; Και ίσως πληρώνοντας αδρά;;
    Όσον αφορά την απαγόρευση της εκτροφής σκύλων, που νόμιμα είχαν εγχειριστεί πριν την θέσπιση σε ισχύ του Νόμου που το απαγορεύει, είναι μια παγκόσμια, αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας. Στις ευρωπαϊκές, ακόμη και στις πιο ακραία φιλοζωικές χώρες, π.χ. τις Σκανδιναβικές απ’ όπου ξεκίνησε το μέτρο της απαγόρευσης της κοπής αυτιών ή και ουρών, οι σκύλοι αυτοί διατήρησαν όλα τα δικαιώματά τους έως και τον θάνατό τους.

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:18 | Καρλες Γ

    Nομος ΕΚΤΡΩΜΑ.Αν θελετε να κανετε κατι πειτε ΟΧΙ στην πωληση ζωων στα petshop

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:49 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Απαραδεκτο!! ..και να μην αρχισω με την εκτοφη..!

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:39 | ΦΩΤΗΣ

    Απαραδεκτα αρθρα απο ασχετους ή εμπαθεις ανθρωπους που σιγουρα μισουν τα ζωα

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:25 | Tania

    Πόση αρρώστια μπορεί να χωρέσει μέσα σε τόσο μικροσκοπικούς εγκεφάλους…;

  • 8 Φεβρουαρίου 2013, 15:22 | Σταθοπουλος Πετρος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ .ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΗΣΥΧΑ.ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΙΠΟΤΑ , ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ