Άρθρο 01

Ο τίτλος του ν.4173/2013 (Α΄169) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.).»

  • 10 Μαρτίου 2015, 12:26 | Γιώργος Νικολαΐδης

    Προσωπικά δεν επιθυμώ να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Αν είναι δυνατόν να κλείσετε και την ΝΕΡΙΤ όπως επίσης και καταργήσετε και οποιοδήποτε φόρο υπέρ τρίτων.
    Αν όμως κάποιοι θεωρούν ότι η έλλειψη της ΕΡΤ είναι ουσιώδους σημασίας, μπορούν σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ να πληρώσουν μία συνδρομή και με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν και ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ να λειτουργήσετε την Δημόσια Τηλεόραση.

  • 10 Μαρτίου 2015, 12:15 | Ευα

    Κύριε υπουργέ,αυτό που καταλαβαίνω διαβάζοντας το νομοσχέδιο είναι ότι δεν ασχοληθήκατε καθόλου σοβαρά με το θέμα της ΕΡΤ απλά πήρατε το νόμο του Καψή και όπου ΝΕΡΙΤ βάλατε ΕΡΤ. Αυτό για τους εργαζόμενους είναι προδοσία γιατί στην πραγματικότητα αποδέχεστε το παράνομο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, το οποίο εσείς οι ίδιοι υποτίθεται ποτέ δεν αναγνωρίσατε.Μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι έχει γίνει 2 χρόνια τώρα!!! Είναι κρίμα γιατί περιμέναμε μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Πραγματικά ελπίζω να αλλάξει άμεσα αυτό το νομοσχέδιο γιατί αυτά που έγιναν 2 χρόνια τώρα δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνονται μέσα στο Ραδιομέγαρο μεταξύ των εργαζομένων. Και είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ (που προτίμησαν να πεινάσουν παρά να σκύψουν το κεφάλι) νοιώθουν προδομένοι βλέποντας να επιβραβεύεται τελικά η αναξιοπρέπεια, το «γλύψιμο», η παρανομία, το βόλεμα!!! Γιατί το ξέρετε πολύ καλά οτι το μεγαλύτερο μέρος όσων πήγαν στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ είναι αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στην ΕΡΤ. Αν θέλετε μια ΕΡΤ χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος πρέπει να απαλλαγείτε τώρα απο όλους όσοι την έφεραν σε αυτό το σημείο. Διαφορετικά δεν θα έχετε – έχουμε καμία τύχη!!!

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:05 | Κυριακος

    Για να ικανοποιησετε την εκλογική σας πελατεία ,επαναφέρετε ένα ήδη αποτυχημένο μοντέλο μιας (δήθεν) δημόσιας τηλεόρασης.

    Καταργήστε το ανταποδοτικό τέλος.Κανείς δεν θέλει να το πληρώνει.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:49 | ΑΒ

    Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το να διασφαλισθεί στην λειτουργία της ο Δημόσιος χαρακτήρας, οι διαφανείς διαδικασίες και να βρεθούν κατάλληλοι διοικούντες με όραμα, που θα θελήσουν να προσφέρουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και θα μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στη δημιουργία μιάς ανώτερης κοινωνικής συνείδησης. Άτοπο; Κι όμως υπάρχουν χώρες στις οποίες σήμερα λειτουργεί έτσι η δημόσια τηλεόραση.
    Ακόμη και όσοι εκ των σχολιαστών διαφωνούν για το «χαράτσι» υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, ουσιαστικά το πράττουν επειδή δεν πείθονται ότι μπορεί να υπάρξει δημόσια τηλεόραση διαφορετική από αυτή που έχουν δει έως τώρα. Μένει να αποδειχθεί το αντίθετο ώστε τα 3 € να είναι επένδυση πολιτισμού, εκπαίδευσης και αντικειμενικής ενημέρωσης.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:23 | νίκος

    Αρχικά μπράβο που επιτέλους ανοίγει η ΕΡΤ καθως ήταν ζήτημα Δημοκρατίας!Κάποιοι την έκλεισαν φέρνοντας μνήμες χούντας,ωστόσο πλέον ανοίγει κ μάλιστα με διαβούλευση..Σας σχολιάζω ως νέος 20 έτων πως θ ήθελα ν είναι η νεα Ερτ κ πως πιστεύω πυι θα εκανε τον κόσμο να την παρακολουθεί!
    Αρχικά πιστεύω πως
    1:πρέπει να μαζευτούν λίγο οι εγκαταστάσεις που στεγάζεται η ΕΡΤ πχ γιατι να υπάρχουν 3 κτήρια της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη;(διοίκηση-τηλεόραση-ραδιόφωνο.)Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε 1 απο τα 3 που θα επιλεγεί,το οποιο να μεγαλωσει,κατασκευαστεί κ εξωτερικά(δεν ειναι δυνατον η δημοσια τηλεοραση να εχει τετοια εμφάνιση)και τα αλλα 2 κτήρια να αξιοποιηθούν με αλλους τρόπους..ακμ πχ κ ως κέντρα φιλοξενίας-διαμονής ανθρώπων χωρίς κατοικία είτε ως «μουσεία»..με 1 συμβολικό εισητήριο να έρχονται οι άνθρωποι να βλέπουν πως είναι ενα στουνιο μέσα,οι χωροι κτλπ…είτε να δοθεί σε σχολές δημοσιογραφίας ως χώρος πρακτικής(με ενοικιο φυσικά)
    2:Πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα…η Ερτ1 να προβάλλει το πρωί μέχρι της 2 το μεσημέρι παιδικά..πχ μπομπ ο μαστορας,μπανανες με πυτζαμες κτλπ…μόνο παιδικά που αγαπησαμε ως παιδιά κ π πλέον δεν υπαρχει κανενα καναλι ν προβάλλει…το μεσημερι να προβαλει ξένες σειρές που επίσης αγαπησαμε κ είναι κ πάμθηνες πχ μαρια της γειτονιάς,chiquititas,floricienta κτλπ κ απο το απόγευμα κ ως το βραδυ να προβάλλονται κλασσικές ελληνικές ταινιες(βουγιουκλάκη,καρεζη κτλπ) κ σύγχρονες ξένες σειρές…σύγχρονες όμως πχ harry potter,θρίλερ κτλπ.Ετσι θα ξερει ο κόσμος οτι όποια ωρα της ημέρας θέλει,έχει να δει κατι καλό κ σημερινό(δεν υπάρχει κανενα καναλι ν παιζει πλεον παιδικα,ελληνικες ταινιες κ συγχρονες ξενες)…
    -Η ΝΕΤ να είναι καθαρά πολιτικό κανάλι,με 2 κεντρικά δελτία ειδήσεων,πολιτική πρωινή εκπομπή,με πολιτικές εκπομπες με συμμετοχή πολιτών που θα απευθύνουν ερωτήσεις σε καλεσμένους πολιτικους για το βραδυ.Ενδιαμεσα θα μπορουσε να υπαρχει εκπομπή με μουσική,αναπαραγωγή τραγουδιων-βιντεο κλιπ που θα επιλεγουν οι πολιτες,αφιερωματα σε καλλιτεχνες παλιους κ νεους απο βισση-αλεξιου σε lady gagga,demi lovato,taylor swift κτλπ…+τη eurovision η οποια πρεπει να αλλαξει για ν εχει τηλεθεαση..πρεπει να δινεται δυνατοτητα σε οποιον θελει ν στελνει τραγουδι κ να επιλεγει 1 επιτροπη 20 τραγουδια που θα διαγωνιζονται σε 2-3 ημιτελικους..ετσι το ενδιαφερων θ ηταν αμειωτο
    Τέλος η Ερτ3 να έχει 2 κεντρικα δελτια ειδήσεων κ απο κει κ περα εκπομπες ταξιδιωτικες με περιηγησεις σε ολη την Ελλαδα,μαγειρικες κ εκπομπες οπως το Κυριακη στο χωριο,μαγειρικες,ντοκιμαντερ κτλπ
    Δοκιμαστε τετοιο προγραμμα κ οι τηλεθεασεις θα τριπλασιαστουν καθως κερδιζετε ολες τος ηλικιες κ υπαρχει ευρεια γκαμα…παιδικα,βραζιλιανικα,ελληνικες-ξενες ταινιες-πολιτικες-μουσικες-ενημερωτικες-ταξιδιωτικες
    Μονο με τετοιο προγραμμα θα τα καταφερετε..

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:04 | tpetros

    Σηκώσατε ψηλά τη σημαία του ανοίγματος της ΕΡΤ.Θέλατε να τιμήσετε (είπατε)τον αγώνα των εργαζομένων που επί 21 μήνες αντιστάθηκαν στην κυβέρνηση του μαύρου με προσωπικές θυσίες δεν συνεργάστηκαν με το καθεστώς δεν προσκύνησαν,στερώντας το γάλα από τα παιδιά τους.Βγήκαν μέσω του ertopen σε έναν αιματηρό αγώνα αξιοπρέπειας…

    Και τελικά τους «τιμήσατε» όχι ανοίγοντας την ΕΡΤ αλλά βάζοντάς τους να δουλέψουν στη ΝΕΡΙΤ αλλάζοντας μόνο σήματα κι επιγραφές.Κι όλα αυτά πατώντας πάνω στο νόμο του Π.Καψή,τον κάνατε copy-paste αφαιρέσατε 6 άρθρα που δεν κολλαγαν στο θέμα,προσθέσατε ένα, και τον σερβίρατε…
    ΝΕΡΙΤ και Καψής που χαρακτηρίζατε παράνομους.Υιοθετήσατε λοιπόν την παρανομία.Ερασιτεχνισμός ή δόλος??Θα δείξει…..

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα σας γυρίσει μπούμεραγκ και θα το πληρώσετε πολύ ακριβότερα απ ότι σήμερα μπορείτε να εκτιμήσετε.Δεν πρόκειται να πάτε πολύ μακριά ως κυβέρνηση έτσι.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:15 | A.T.

    Αν κοροϊδεύετε και εσείς στις επόμενες εκλογές θα πάτε σπίτια σας.

    Αν δεν κοροϊδεύετε:

    1. Η επαναπρόσληψη να γίνει μετά από έλεγχο του τρόπου πρόσληψης. ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙ να μη γυρίσει πίσω γιατί υπάρχουν φτωχά παιδιά με προσόντα που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτή τη θέση.

    2. Οι μισθοί να είναι μισθοί ενιαίου μισθολογίου.

    3. Η κυβέρνηση να θυμάται σε κάθε βήμα της ότι το 70-80% που τη στήριξε τις πρώτες μέρες περιμένει πολλά και κυρίως ήθος και συνέπεια.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:36 | PanStam

    Το γεγονός οτι θα ανοίξετε την ΕΡΤ δεν μπορώ να πω οτι βελτιώνει την ζωή μου!!!
    Το οτι σας ηδονίζει η παροιμία «άλλαξε ο μανωλιος και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» και θέλετε να αλλάζετε την ονοματοδοσία (π.χ θεσμοί, πρόγραμμα κ.ο.κ) δηλαδή να λέτε την ΝΕΡΙΤ, ΕΡΤ ούτε και αυτό μπορώ να υποστηριξώ οτι βελτιώνει την ζωή μου!!!!
    Το ότι πληρώνουμε ανταποδοτικό τέλος, επίσης δεν μπορώ να υπαινιχθώ οτι βελτιώνει την ζωή μου!!!
    Το ότι θέλετε να επαναπροσλάβετε (μαζί με άλλους πολλούς) όσους δεν προσλήφθηκαν στην ΝΕΡΙΤ και πάλι δεν βλέπω κάποια βελτίωση!!!
    Ως εκ τούτου, ερωτώ ποιο είναι το θετικό στοιχείο που θα συμβάλλει, στην βελτιώση της ζωής μου και της κοινωνίας συνάμα, η ανάσταση της ΕΡΤ???
    Εαν βρεθεί κάποιο ρεαλιστικό επιχείρημα κοινοποιήστε το μας να το γνωρίζουμε. Μολαταυτα θα πρότεινα να παραμείνει η ΝΕΡΙΤ ή η ΕΡΤ (μπορείτε να δώσετε όποιο όνομα θέλετε) και να προσλάβετε όσους θέλετε, με την προυπόθεση να μην λαμβάνει χρήματα απο το κράτος και επίσης να κοπεί το ανταποδοτικό τέλος!!
    Ευχαριστώ.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:25 | ΑΠ

    Ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως δεν βλέπω το λόγο το κράτος με τα δικά μας λεφτά να γίνεται επιχειρηματίας σε τομείς που δεν έχουν σχέση με απαραίτητα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, άμυνα, ασφάλεια, συλλογή φόρων). Δεν έβλεπα ΕΡΤ, δεν βλέπω ΝΕΡΙΤ και απορώ γιατί να πληρώνω όντας άνεργος υποχρεωτικά με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο όντως είναι απαραίτητο αγαθό και απειλούμαι με την απώλεια του αν δεν συνεισφέρω στην καλοπέραση διάφορων δημόσιων κηφήνων που «εργάζονται» στο κηφηναριό της ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ και δεν ξέρω πώς αλλιώς θα ονομαστεί ένας αδιαφανής και αμαρτωλός οργανισμός που το προσωπικό του προέρχεται από ρουσφέτια, άντρο προπαγανδιστών της εκάστοτε εξουσίας. Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό να παρακολουθείς γλείφτες στρατευμένους δήθεν δημοσιογράφους βαμμένους με διάφορα κομματικά χρώματα οι οποίοι τρώνε το παντεσπάνι τους αφαιρώντας από τον φτωχό ακόμα και το ρεύμα του. Οι «εργαζόμενοι» για τους οποίους γίνεται αυτό το νομοσχέδιο είναι βολεμένοι αφισοκολλητές των εκάστοτε κομμάτων και οι διαθέτοντες «κονέ» με την εξουσία που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια που ληστεύει με το έτσι θέλω από τον κόσμο μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Θέλετε ΕΡΤ; ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: Προτείνω να βάλετε ένα «κουτάκι» στην φορολογική δήλωση με το οποίο να δηλώνει κάποιος ότι θέλει να χρηματοδοτήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να δω τι θα εισπράξετε…

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:06 | Χάρης

    Με το μαλακό, μεταξένιο μαξιλάρι της σχεδόν φορολογικά ατελούς βουλευτικής αποζημίωσης, δεν έχετε καταλάβει σε ποια χώρα ζείτε. Αντί να συμμαζέψετε κάποιο νοσοκομείο, κάποιο αγροτικό ιατρείο ή κάποιον βρεφονηπιακό σταθμό, να μην πεθαίνει ο κόσμος στα πεζοδρόμια ασχολείστε με φρου φρου και αρώματα.

    Να βάλετε 3 ευρώ κεφαλικό φόρο για να συντηρούμε απογευματινούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορούν οι δύο χαμηλόμισθοι γονείς να κάνουν τις απλήρωτες υπερωρίες τους χωρίς άγχος, ναι. Να βάζουμε κεφαλικό φόρο για να βλέπουμε φτηνά σήριαλ και προεκλογικά σποτ, όχι. Με το Νόμο αυτό, βάζετε τους άνεργους και τους φτωχούς να πληρώνουν ανεξέλεγκτους μισθούς εκτός Ενιαίου Μισθολογίου, για μια υπηρεσία που ήδη προσφέρεται (ΝΕΡΙΤ και κανάλι Βουλής). Αυτή είναι κοινωνική παροχή? Να πληρώνουν οι φτωχοί για να τρώνε οι λίγοι?

    Μα έχουμε στα αλήθεια λεφτά για πέταμα, τη στιγμή που ξηλώνονται τα αποθεματικά των διαφόρων δημοσίων οργανισμών που επιτελούν πραγματικό έργο? Φροντίστε να παραμείνουμε στο ευρώ και αφήστε ρουσφετολογικές πρακτικές της δεκαετίας του 80. Μα τίποτα δεν μάθατε?

    Και γιατί μόνο 2 μέρες διαβούλευση? Απλά για τα προσχήματα? Είστε πολύ αλαζόνες και νομίζετε ότι ο κόσμος (α) είναι χαζός (β) μπορεί να καθοδηγηθεί με μηχανή κυβερνητικής προπαγάνδας σαν τη νέα σας ΕΡΤ.

  • 10 Μαρτίου 2015, 11:28 | Ε Παπαγεωργιου

    Οι απολυμένοι της ΕΡΤ, όταν απολύθηκαν πήραν κάποιες αποζημιώσεις. Τώρα που θα ξαναπροσληφθουν, θα τις επιστρέψουν αυτές τις αποζημιώσεις; Ευχαριστω

  • 10 Μαρτίου 2015, 10:31 | George Klain

    Όπως πολύ σωστά είπε η Ευτέρπη παραπάνω»

    «Ναι σε λειτουργιά, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΠΟΡΟ Ή ΦΟΡΟ …»

    Έχω σβήσει την τηλεόραση εδώ και 15χρόνια. Παρόλα αυτά πλήρωνα επι σειρά ετών τα τραπεζώματα της.

    Αν έκανε ένα καλό ανάμεσα στις χιλιάδες πατάτες η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οκ να υπάρχει ένα κρατικό κανάλι αλλα αυτό μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα με διαφημίσεις σαν υγιής επιχείρηση και όχι στη δικιά μου την πλάτη. Κάντε το συνδρομητικό, κάντε το ότι θέλετε αλλα εγώ λεφτά για την ΕΡΤ δεν είμαι διατεθειμέος να δώσω. Πόσο μάλλον ξανα μανά ως χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

    Πρέπει επιτέλους το κράτος να αξιοποιεί τα υπάρχοντα του και όχι να τα χρηματοδοτεί και να πειραματίζεται στις δικιές μας πλάτες. Αν δεν μπορέσετε να εξυγιάνετε μια ΕΡΤ και να την καταστήσετε αν μη τι άλλο ουδέτερη οικονομικά για την κοινωνία (αν και θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα δεδομένης της εμβέλειας και της αποδοχής της) τότε πως ακριβώς θα μπορέσετε να εξυγιάνετε πιο μεγάλους και πολύπλοκους οργανισμούς.

    Ελπίζω οτι αυτά τα διαβάζει κάποιος και δεν πάνε στο βρόντο μιας και μου άρεσε η ιδέα του φόρουμ, αρκεί αυτό να βγάζει κάπου και να μην είναι τζάμπα kb.

    Επίσης φόρουμ χωρίς διάδραση είναι σα να μιλάς σε τοίχο.

  • 10 Μαρτίου 2015, 10:58 | Βασίλης Λάζαρος

    Να την κάνετε το συντομότερο δυνατό, διότι αυτοί που σας ψήφισαν από τις υποσχέσεις σας για επαναπρόσληψη, δεν θα σας ξαναψηφίσουν τώρα που λέτε ότι θα ξανά πάμε σε εκλογές. Περί αυτού όλη η «πρεμούρα»;

  • 10 Μαρτίου 2015, 10:58 | Νίκος Μαρινόπουλος

    Μάλιστα, κρίμα σ’ αυτούς που πίστεψαν ότι διαφέρετε από τους προηγούμενους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Μία ερώτηση έχω όμως ρε παιδιά, εσείς δε λέγατε τα προηγούμενα δέκα χρόνια ότι η ΕΡΤ είναι κομματικό όργανο της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι «φιμώνει» τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων του; Τι άλλαξε και τώρα θέλετε να προσλάβετε τα όργανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας εμάς τους πολίτες, που υποτίθεται ότι θα προστατεύατε από νέα χαράτσια, να πληρώσουμε το λογαριασμό; Πώς αντιμετωπίζετε την ανθρωπιστική κρίση επιβάλλοντάς μας νέα χαράτσια; Γιατί κάνετε ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι τους οποίους με την ψήφο μας στείλαμε στα σπίτια τους; Δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που έκανε τη διαφορά; Μάλλον όχι είναι η απάντηση. Γιατί μπορεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών να είναι συμβολική κίνηση (θετική), η επαναλειτουργία της ΕΡΤ όμως είναι επίσης συμβολική κίνηση όλων των κακών που θελήσαμε να ξορκίσουμε στις τελευταίες εκλογές.

  • 10 Μαρτίου 2015, 10:32 | Grevenitis Konstantinos

    > Aν θέλετε τη γνώμη της κοινωνίας, δική μου άποψη καλώς να ανοίξει και πάλι η ΕΡΤ στο πλαίσιο να προσφέρει τηλεοπτικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του σημερινού τηλεθεατή, για μια ανταγωνιστική τηλεόραση στα πρότυπα της Ευρώπης, μια καλύτερη ενημέρωση από έναν δημόσιο φορέα με focus στις φωνές των πολιτών που την πληρώνουν, την διφάνεια σε θέματα λειτουργίας του και την θέτηση ζητημάτων προς τους πολίτες για θέματα έγκρισης προγράμματος… (- όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό – αυτά σχετικά με την λειτουργία) > Μια ερώτηση; Πότε έχει σκοπό να ανοίξει; Για να ξέρουμε τι θα πληρώσουμε για μια πρόωρη διακοπή συμβολαίων της ΝΕΡΙΤ! (δεν αναφέρετε πουθενά) > Γιατί ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσεις τα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για την πρόσληψη 800+ ψηφοφόρων… εεε ανέργων – απολυμένων πρώην ΕΡΤ; Αν θες να τους πληρώσεις με την ήδη επιβάρυνση στη ΔΕΗ για ΕΡΤ/ΔΤ/ΝΕΡΙΤ, κοιτάξτε τους προϋπολογισμούς των παραγωγών της ΝΕΡΙΤ (με ταβάνι τηλεθέασης 3%), ψάξτε που πήγαν τόσα λεφτά, πάρτε τα και πληρώστε τους νέους εργαζομένους!

  • 10 Μαρτίου 2015, 09:08 | Χρήστος

    Προτείνω: α) να μην ανοίξει ξανά η ΕΡΤ και να καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος ή β) Εφόσον την ανοίξτε, γιατί έτσι σας αρέσει, να είναι συνδρομητική, χωρίς δικιά μου χρέωση, καθώς δεν βλέπω.

  • 10 Μαρτίου 2015, 08:51 | Ιωακείμ Μακού

    Προσωπικά την ΕΡΤ την έχω συνδυάσει με κάκιστο είδος κυβερνητικής προπαγάνδας με προσωπολατρία, με έργα βιτρίνας όπου χαμογελαστοί μαυρογιαλούροι έκοβαν κορδέλες. Ακόμη, με κακές εκπομπές για τις οποίες δαπανήθηκαν πολλά χρήματα.

    Δεν τα ανέχομαι όλα αυτά, γ’αυτό τα τελευταία χρόνια δεν έβλεπα ΕΡΤ ούτε βλέπω ΝΕΡΙΤ.

    Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει να πληρώνω για όλον αυτό τον θίασο κυβερνητικής προπαγάνδας.
    Η ΕΡΤ δεν είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας, παιδείας, ασφάλειας κλπ.
    Είναι πάροχος ενημέρωσης και πολιτισμού, υπηρεσίες που βρίσκεις παντού εν αφθονία. Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε έναν κρατικό φορέα να μας παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες τη στιγμή που το κράτος έχει χρεοκοπήσει;

    Προτείνω λοιπόν να μην ανοίξει ξανά η ΕΡΤ και να καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος. Αν κάποιος ιδιώτης θέλει να την αγοράσει καλώς.

  • 10 Μαρτίου 2015, 08:19 | Nίκος Ευθυμίου

    Το 2015 που η τεχνολογία και οι εφαρμογές της έχουν απογειωθεί και τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, στην Ελλάδα μέσω Υποχρεωτικού Αντισυνταγματικού τέλους πληρώνουμε μια συνδρομή χωρίς να ανοίγουμε καν την τηλεόραση.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η’ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΑ.

  • 10 Μαρτίου 2015, 08:13 | Συμεών Καραγαβριηλίδης

    Αντί να καταργηθεί το χαράτσι που συνεχιζόταν με τη ΝΕΡΙΤ αλλάζει το όνομα σε ΕΡΤ και πάλι και μάλιστα με επαναπρόσληψη υπαλλήλων που σημαίνει απλά ότι θα αυξηθεί σταδιακά το 3€…
    Είναι ή όχι αντιδημοκρατικό να πληρώνω όταν δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση; Ο κόσμος προχωρά. Ή ασχολείται με το λεγόμενο διαδίκτυο ή απλά θέλει να έχει την ελευθερία να επιλέγει.
    Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ως βαθιά αντιδημοκρατικό, όταν μάλιστα δίνονται μόνο δυο μέρες για διαβούλευση.
    Δείτε το αλλιώς: Αν δεν σας πειράζει το χαράτσι της ΝΕΡΙΤ αυξήστε και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες κατά 1€ και δώστε πίσω
    αυτά που έχασαν 5 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι. Ψήφους δε θέλετε;

  • 10 Μαρτίου 2015, 02:30 | Suspect

    Σε οτι αφορα την ΕΡΤ, προτείνω το εξης:

    Η ΕΤ1 να είναι το «κινηματογραφικό» κανάλι. 24ωρο πρόγραμμα με σίριαλ, ταινίες, ελληνικός-ευρωπαϊκός-αμερικανικός κινηματογράφος. Οι διαφημίσεις ( αφού ούτως η άλλως δεν είναι πολλές) αυστηρά στο τέλος κάθε σειράς όπως σωστά κάνει το συνδρομητικό κανάλι. Άντε, μια μόνο διακοπή, στη μέση κάθε ταινίας. Κόστος; Ένας υπολογιστής και 4-5 άνθρωποι για τον προγραμματισμό και την συντήρηση του.

    Η ΕΤ2 να είναι το κανάλι της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης. Δηλαδή: πολιτική, talk shows, ντοκιμαντέρ, περιβάλλον, οδοιπορικά στην επαρχία, ενημερωτικές εκπομπές κλπ. Κόστος ελάχιστο καθώς μιλάμε για ως επί το πλείστον εσωτερικές παράγωγες. Εκτός και αν υπάρχουν εκπομπές τύπου εξάντα που κοστίζουν αλλά αξίζουν. Θα είναι λίγες όμως.

    Η ΕΤ3 να είναι το κανάλι του αθλητισμού. Ρετρό αγώνες, παλιά μουντιάλ, ολυμπιάδες, μεσογειακοί, τουρνουά, αφιερώματα, συντεύξεις, όλα τα αθλήματα, ποδόσφαιρο, τένις, τάβλι, όλες οι αγωνιστικοί περίοδοι κλπ

    Η ΕΤ4 να είναι το κανάλι του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Μουσική, θέατρο τέχνες, τηλεπαιχνίδια, τηλεμπουζουκια, Eurovision, κινούμενα σχέδια, παλιές συναυλίες, lifestyle, μαγειρική, εκπομπές για τη γυναίκα, όλα αυτά.

    Με αυτόν τρόπο θα έχουμε συρρίκνωση κόστους με ποιοτικό χαρακτήρα και πιστεύω πως ο κόσμος θα προτιμήσει σε πολλά προγράμματα την κρατική τηλεόραση γιατί όταν θα συντονίζεται θα ξέρει τι θα δει και θα υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός.

  • 10 Μαρτίου 2015, 02:39 | Nikos Johnshon

    Συμφωνώ με αυτούς που προτείνουν να γίνει συνδρομητική η ΕΡΤ. Δεν έχω τηλεοραση, ούτε θέλω να αποκτήσω, ομως την πληρώνω στους λογαριασμούς του σπιτιού μου αλλά και του σνακ-μπαρ που διατηρώ.

  • Να ειναι ανοιχτη στον κόσμο.
    Να παρέχει πραγματικη ενημέρωση.
    Να προάγει τον πραγματικό πολιτισμό, έξω απο μόδες του συρμού.
    Να υποςτηριζει, να αναθέτει και να προωθεί την δημιουργία πραγματικής σύγχρονης μουςικης (εξέλιξη της παράδοσης).
    Να παράγει τηλεοπτικό προϊόν (ντοκιμαντέρ, τηλ σειρές) κυρίως με εξωτερικούς συνεργάτες, προκειμένου να ειναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, για να ειναι ελκυστικό στην διεθνή αγορά.
    Οι ορχήστρες να ασχολούνται κυρίως με έργα νέων συνθετών.

    Κωστής Ζευγαδέλλης
    Συνθέτης.

  • 10 Μαρτίου 2015, 01:19 | Ηλίας Β. Μακρής

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ως δείγμα καλόπιστης συμβολής έχω κάνει σχολιασμό στο άρθρο 10. Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο σύνολό του είναι απογοητευτικό. Δεν γνωρίζω αν όντως είναι το νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ με τις απαραίτητες μετονομασίες , όπως ισχυρίζονται κάποιοι σχολιαστές, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι διακηρύξεις και οι φιλοδοξίες για αξιοποίηση της εμπειρίας της αυτοοργάνωσης παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Αν τελικά οι προθέσεις είναι αγνές και πραγματικά το επιδιωκόμενο είναι το «ΔΗΜΟΣΙΟ» και όχι το «ΚΡΑΤΙΚΟ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ» μέσο, τότε σας κάνω έκκληση να δώστε στο νομοσχέδιο τον ορισμό της «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ, νομοθετικής ρύθμισης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ». Μόνο έτσι το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς, χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις. Εξυπακούεται ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου, ότι μετά τη λήξη του πρώτου ΔΣ, μετά το έτος δηλαδή, θα βγει νέο νομοσχέδιο που θα αποκαθιστά τη νεα ΕΡΤ ως δημόσιο μέσο. Αυτό το νέο νομοσχέδιο θα αποτελεί προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με εργαζόμενους και κοινωνία , αλλά θα έχει λάβει υπόψη και την εμπειρία ενός έτους λειτουργίας της ΕΡΤ. Το παρόν νομοθέτημα ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για την ΝΕΑ ΕΡΤ, έτσι όπως την οραματιστήκαμε μαζί με τους απολυμένους – εργαζόμενους, συναγωνιστές μας. ΔΕΝ αγωνιστήκαμε για την ΕΡΤ των Μετόχων και των Διευθυνόντων Συμβούλων και των υποτιθέμενων ειδικών, αλλά για την ΕΡΤ της κοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο αρχείο του αγώνα που λογικά πρέπει να διαθέτει η EΡT-OPEN
    πάντα διαθέσιμος
    Ηλίας.Β.Μακρής μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ζακύνθου.

  • 10 Μαρτίου 2015, 00:55 | Χρήστος Στοϊκος

    Αν την ανοίξετε να είναι συνδρομητικη και να πληρώνουν μονο όσοι θέλουν να την βλέπουν.Με ποιο δικαίωμα με υποχρεωνεται να πληρώνω για κάτι που δεν θέλω να χρησιμοποιώ; Η αριστερά πρεσβεύει την ελευθερία και την δημοκρατία.Είναι πολύ ευκολο να μας ξαναχασετε απο ψηφοφόρους και να γυρίσετε στο 5%….Μην παίζεται με την νοημοσύνη μας…

  • 9 Μαρτίου 2015, 23:13 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Λοιπόν παιδιά, καταρχήν επιτέλους μετά από 20-21 μήνες θα έχουμε πάλι μια κρατική τηλεόραση που να αξίζει. Και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ είναι ΟΚ, αφού για την ΝΕΡΙΤ πληρώναμε περισσότερα και αυτά που είχαμε δεν ήταν ούτε τα μισά. Δύο μόνο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω, ως προς τη λειτουργία της. Η μια έχει να κάνει με τους Έλληνες του εξωτερικού, για τους οποίους πιστεύω (επειδή είναι και περισσότεροι από αυτούς του εσωτερικού) ότι θα έπρεπε η ΕΡΤ να διαθέτει, για αυτούς, περισσότερα από ένα δορυφορικά κανάλια. Επίσης θα ήθελα να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του υπόλοιπου της αρχείου. Επίσης θα μπορούσε να επανακυκλοφορίσει (έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε επιπλέον γι’ αυτό) το περιοδικό της ΕΡΤ, Ραδιοτηλεόραση.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

  • 9 Μαρτίου 2015, 23:47 | ΔΧ

    Να καταργηθεί το τέλος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η ΕΡΤ να γίνει συνδρομητική.
    1. Έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε για τη λειτουργία της οπότε δεν έχει το χαρακτήρα της ΔΩΡΕΆΝ δημόσιας τηλεόρασης.
    2. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως το τέλος, άνθρωποι που δεν παρακολουθούν, ή ακόμα χειρότερα που δεν έχουν στην κατοχή τους τηλεόραση.
    3. Θα κριθεί επιτέλους με όρους ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών αναγκαστικά για α συνεχίσει η λειτουργία της.

    Η ΕΡΤ, όπως και οι περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις, ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν για να βολευτούν ημέτεροι και κομματικοί στρατοί. Θα ήθελα για μια φορά να δω τη διαφορά, την ‘ελπίδα’ που τόσο πολύ διαφημίστηκε, ότι κάτι επιτέλους μπορεί να αλλάξει σε αυτό τον σάπιο τόπο. Μην αντιγράψετε κι εσείς τους προκατόχους σας που έφαγαν τα πάντα τα τελευταία 40 χρόνια.

  • 9 Μαρτίου 2015, 23:53 | Λυδία

    Παρακαλώ μιλήστε πιο συγκεκριμένα για τις διαδικασίες και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα τοποθετούνται οι προϊστάμενοι, οι οποίοι διαχειρίζονται και καθορίζουν τις τύχες των τμημάτων των οποίων θα προΐστανται. Τα τυπικά προσόντα θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση και την βάση για να προχωρήσουμε σε άλλου τύπου κρίσεις για την αξιοσύνη του καθενός από αυτούς. Δεν νοείται δημοκρατικό (συγκεκριμένα αξιοκρατικό) άτομα που μετά βίας διαθέτουν ένα πτυχίο ΑΕΙ να προΐστανται τμημάτων με υφισταμένους που διαθέτουν περγαμηνές (διδακτορικές σπουδές και σημαντική ακαδημαϊκή πορεία). Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τα αποτελέσματα της ανωμαλίας αυτής στην λειτουργία των τμημάτων αυτών και αλυσιδωτά στην ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς επικαλούνται την μακρά προϋπηρεσία τους, την οποία όμως απέκτησαν κυρίως εντός της ΕΡΤ. Και το καλύτερο, η προϋπηρεσία αυτή έχει τις απαρχές της σε αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, με καθαρά δηλαδή κομματικά κριτήρια. ΕΛΠΊΖΩ να επικρατήσει η λογική, η οποία επίσης ελπίζω ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αξιοκρατία.
    Εντωμεταξύ, μόνο δύο μέρες διαβούλευσης… Πού έχει πάει η κοινωνική δικαιοσύνη και πού τα περίφημα αντανακλαστικά σας για δημοκρατία; Αυτή η εξπρές διαβούλευση μού θυμίζει τα «κατεπείγοντα» της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι περισσότερο από αναγκαίο, μάλλον δίκαιο (για όλους μας), να δώσετε περισσότερο (πολύτιμο) χρόνο για να διαφυλάξετε το δικαίωμα και ταυτόχρονα την υποχρέωσή μας για εποικοδομητικές προτάσεις.

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:06 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Για το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ ΑΕ, στο σύνολό του

    Το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ ΑΕ δεν είναι απλώς κατώτερο των προσδοκιών, είναι εντελώς έξω από το κλίμα, τους πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους, την πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και μόνο το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου χρησιμοποιεί ως βάση του, το νόμο 4173/2013, τον ιδρυτικό και συστατικό νόμο της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και ουσιαστικά τροποποιεί , σχεδόν αποκλειστικά, ονομασίες, διακριτικά σήματα και εταιρικό τίτλο, αποτελεί:
    – ομολογία αδυναμίας να υπερκεραστεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο κατέθεσε άρον – άρον η τότε συγκυβέρνηση, το νομοθετικό πλαίσιο της επικύρωσης του μαύρου και του πραξικοπηματικού λουκέτου στην ΕΡΤ,
    – υιοθέτηση εν πολλοίς τη λογική μιας μικρής, καχεκτικής και επιχειρηματικά όχι απαραίτητα πολιτικά εξαρτημένης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, (λέγε με DIGEA),
    – παραγνώριση στο ρήγμα που συντελέστηκε με το αμαρτωλό παρελθόν από πλευράς κινήματος, λαϊκής συμπαράστασης και μερίδας εργαζομένων της ΕΡΤ που ξέφυγαν, αυτοί οι τελευταίοι οριστικά (;) από τις παθογένειες της «ΕΡΤ έως την 11η Ιουνίου»,
    – και δυστυχώς κακή, πικρή και προσβλητική προσπάθεια να διατυπωθεί μια συγκεχυμένη άποψη «συμφιλίωσης» και καταλλαγής ανάμεσα στους νυν εργαζόμενους της ΝΕΡΙΤ ΑΕ είτε υπήρξαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ είτε όχι, και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που υποτίθεται κατά τα άλλα ότι αποκαθιστά και δικαιώνει για τον πολύμηνο αγώνα τους, την ανεργία τους, τις εσχατιές επιβίωσης και αξιοπρέπειας που βρέθηκαν, προκρίνοντας όμως μόνο και αποκλειστικά όσους εργάζονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου και ξεχνώντας (!;) επιδεικτικά κατηγορίες για παράδειγμα αιώνιων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ραδιοτηλεοπτικής εταιρίας, για πάνω από μία ή και περισσότερο δεκαετία. Αμνοί και ερίφια ξανά στο ίδιο μαντρί; Όλοι… δικαιωμένοι και αγαπημένοι; Επίσης ας πληροφορήσει κάποιος τον συντάκτη του νόμου ότι και διοικητικά στελέχη της ΝΕΡΙΤ της ΝΕΡΙΤ της γαλαζοπράσινης συγκυβέρνησης κοινωνικής εξαθλίωσης και καταστροφής, της ΝΕΡΙΤ – μορφώματος έχουν αυτή τη στιγμή συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν είναι όλοι με το χρυσοφόρο συμβόλαιο του ειδικού συμβούλου – που ορθά καταργείται, ε; αν και ο νόμος μιλά για όσους ήταν έως σήμερα ειδικοί σύμβουλοι όχι για το τι μέλλει γενέσθαι, είναι ένα από τα σκοτεινά σημεία αυτό…

    Το σχέδιο νόμου επίσης είχε τρανταχτές αναντιστοιχίες με όσα αποτέλεσαν το οργανωμένο κίνημα της ΕΡΤ και τις φωνές αντίστασης και ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τις συχνότητες της ΕΤ 3 των περιφερειακών ραδιοφώνων ή του ΕΡΤΟΡΕΝ , ακατανόητες αποσιωπήσεις και δυστυχώς περιττές παραπομπές σε ΚΥΑ ή ΥΑ, καθώς επίσης και μια αύρα συγκεντρωτισμού και χρεοκοπημένης, στη συνείδηση της κοινωνίας και σημαντικής μερίδας των εργαζομένων της ΕΡΤ, κεντρικής διοίκησης. Αναλυτικά :
    1. Είναι ακατανόητο γιατί πρέπει να επανέλθει ένας τόσο κομβικός και απόλυτα συγκεντρωτικός ρόλος σε μονοπρόσωπο όργανο όπως εκείνο του Διευθύνοντος Συμβούλου, από τον οποίο εκπορεύονται όλα τα κρίσιμα μεγέθη, τα εσωτερικά καταστατικά κείμενα και ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης της ΕΡΤ. Οι συντάκτες του νόμου δεν πήραν χαμπάρι τι ακριβώς συντελέστηκε κατά τη διάρκεια των μηνών του αγώνα και της χειραφέτησης μέσα και έξω από τους διαδρόμους, τα στούντιο και το προαύλιο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, ή στην έδρα της ΕΤ 3 στη Θεσσαλονίκη; Ή είναι ακριβώς αυτά που ξορκίζουν και φοβούνται;
    2. Δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά, ρητή, κατηγορηματική και απολύτως δεσμευτική για όλους – πχ Υπουργούς που εμπλέκονται στις ΚΥΑ ή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, για το πόσα κανάλια, πόσους ραδιοσταθμούς, κεντρικούς και περιφερειακούς, πόσους διαύλους μέσω του Διαδικτύου κτλ θα έχει η νέα ΕΡΤ. Η αποσιώπηση ακολουθεί το μοτίβο του ν. 4173, που κατάντησε την κλεισμένη ΕΡΤ κολοσσό, σε ΝΕΡΙΤ ουραγό των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δρωμένων.
    3. Δεν γίνεται καμία μνεία στην άμεση διακοπή κάθε σχέσης και στο κόψιμο της επιχειρηματικής εξάρτησης της ΕΡΤ από την DIGEA ως προς τη λειψή αλλά πανάκριβη μετάδοση ψηφιακού σήματος σε μέρος και όχι όπως είναι γνωστό στο σύνολο της επικράτειας. Και μάλιστα ενώ στο άρθρο 3 παράγραφος 5 γίνεται λόγος για την ΕΡΤ που θα καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της επικράτειας και όχι πληθυσμιακά όπως έχει αποφασίσει και έχει υλοποιήσει η κοινοπραξία των καναλαρχών, DIGEA. Το σχέδιο νόμου για τη νέα ΕΡΤ έπρεπε να διακόπτει… «χθες» αυτή την αμαρτωλή σχέση και να δηλώνει ρητά την πρόθεση των αρμόδιων οργάνων της εταιρίας να προχωρήσουν σε γενικό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών, ερευνώντας το ενδεχόμενο ζημιογόνων ενεργειών.
    4. Η ΕΤ3 όπως λειτουργεί σήμερα, με τον αγώνα των εργαζομένων της, δεν αναφέρεται πουθενά στο σχέδιο νόμου. Αντί να δηλώνεται ρητά ότι θα αποτελέσει πρότυπο οργάνωσης, πρότυπο κάλυψης γεγονότων, πρότυπο συμμετοχής των τηλεθεατών και των ακροατών και της κοινωνίας στη διαμόρφωση του προγράμματος, ακόμη και διοικητικό κέντρο για ένα προσωρινό μεταβατικό και απολύτως σύντομο χρονικό διάστημα, σε ένα διαφορετικό σχέδιο νόμου που θα άφηνε πίσω του τη σαμαρική λογική του ν. 4173, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και με συνοδεία το ρήμα «δύναται» η ένταξή της στο νέο, αναγεννημένο υποτίθεται από το λουκέτο, ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΕΡΤ.
    5. Οι αντιδράσεις ορισμένων καλοθελητών και αργυρώνητων από τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου του τύπου, για την αύξηση πιο σωστά αποκατάσταση του ανταποδοτικού τέλος στα επίπεδα της 11ης Ιουνίου 2013, έπιασαν τόπο, το ανταποδοτικό τέλος είναι κατά τι μικρότερο από όσα ίσχυαν έως το λουκέτο της ΕΡΤ. Μπορεί όμως να σταθεί μια ΕΡΤ σε πλήρη λειτουργία, με ψηφιακούς πομπούς, με ακίνητη περιουσία, με ικανό προσωπικό, ανεξάρτητη, με λιγότερους πόρους όση εξοικονόμηση και αν γίνει από την κατάργηση των ειδικών συμβούλων, των χρυσών συμβολαίων, της χωρίς μέτρο και όριο ανάθεσης εξωτερικών παραγωγών; Και επιτέλους να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης όλων των θρησκειών και των λατρευτικών τους χώρων από την καταβολή του τέλους!
    6. Στους ρόλους και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου δεν γίνεται καμία εκ του νόμου αναφορά για τον έλεγχο, την απόδοση ευθυνών των πεπραγμένων των διοικήσεων της ΝΕΡΙΤ… και ας βοά ο τόπος κατά τα άλλα…

    Εν κατακλείδι, το σχέδιο νόμου ως έχει πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του, βασίζεται σε σαθρά, νομικά και πολιτικά θεμέλια, εκείνα που έφτιαξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, διαμορφώνει μια ΕΡΤική πραγματικότητα ξένη ως προς όλα όσα συντελέστηκαν έξω και μέσα από το Ραδιομέγαρο, την οδό Στρατού στη Θεσσαλονίκη, τους περιφερειακούς σταθμούς και αλλού και αποτελεί πρόταση, όχι δυσπιστίας, αλλά απιστίας ως προς όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέσβευε για το θέμα το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση και ο παλμός της κοινωνίας χτυπούσε μέσα και έξω από τους χώρους της ΕΡΤ.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:32 | Ηλίας Β. Μακρής

    Γενικά και επί της αρχής: Eπιτέλους! Μετά από 2 μήνες! Αργήσατε πολύ… Αυτή είναι η μοναδική αρνητική κριτική. Καιρός να πληρώσουν οι μεγαλοκαναλάρχες της διαπλοκής τις οφειλές τους στο δημόσιο. Αυτοί που χρόνια τώρα τους πληρώνουν τα νοικοκυριά και κάποιοι από τους σχολιαστές επιμένουν να μη το βλέπουν, αλλά βλέπουν τα 3 Ευρώ… Θα πληρώσουν τις παλιές οφειλές; Τι θα γίνει με ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ; Θα μπει εισαγγελέας στην υπόθεση;

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:00 | Σταύρος

    Τελείως αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να κάνετε διαβούλευση δύο ημερών.

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:50 | Χάρης Ιωακειμίδης

    Βλέπω πολλά αρνητικά σχόλια, άνοιγμα της ΕΡΤ ισούται με επαναφορά της Δημοκρατίας στην ενημέρωση και τέλος στο μονοπώλιο των εφοπλιστών και επιχειρηματιών στα ΜΜΕ, ελπίζω χωρίς τα προβλήματα τους παρελθόντος, αυτό πιστεύω εγώ και άλλα 8,000,000 Έλληνες. Καλό επίσης θα ήταν να δημοσιεύεται και η IP του κάθε σχολίου γιατί πιστεύω ότι τα περισσότερα, κακοήθη γίνονται από συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία.

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:06 | Νίκος Παπαδάκης

    Η ΕΡΤ δεν χρησιμεύει σε απολύτως τίποτα.
    Αν θέλετε φτιάχτε την, ή μετονομάστε την ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ αλλά χωρίς ανταποδοτικό τέλος (χαράτσι).
    Να βγάζει λεφτά από διαφημίσεις και να διαμορφώνει ανάλογα το μπάτζετ της.
    Ούτε για χουντικό-κομματικό εργαλείο δεν αξίζει, όπως τη δεκαετία του 60, αφού πρέπει να φτιαχτεί πρώτα χούντα και μετά κομματικό εργαλείο !

    Για ποιό λόγο να πληρώνουμε -υποχρεωτικά- μία υπηρεσία που δεν εκτελεί την παραμικρά λειτουργία ;

    Για ποιό λόγο να πληρώνουμε τους κομματικούς φίλους του κυβερνώντος κόμματος απλά και μόνο επειδή είναι κομματικοί φίλοι ;

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:31 | αργύρης

    Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και απάνθρωπο να μας υποχρεώνετε να πληρώνουμε για κάτι που ούτε το θέλουμε ούτε το βλέπουμε ,σε μια εποχή που δεν μπορούμε ούτε το ρεύμα μας να πληρώσουμε.
    Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο σωστός τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας.
    Σίγουρα στην εποχή μας δεν είναι ούτε το θέαμα ούτε η ενημέρωση απο ένα ακόμη μέσο που μας καίει ,άλλα είναι τα προβληματά μας και είναι βιοποριστικά.
    Η επιλογή η πληρώνεται η σας κόβουμε το ρεύμα είναι ωμός εκβιασμός.!
    Αν τελικά την ανοίξετε φροντίστε για το θέμα των μεγάλων αποζημιώσεων που πήραν οι απολυθέντες.

  • 9 Μαρτίου 2015, 22:15 | Δημητρης Κωνσταντάκος

    Η χώρα είναι καταχρεωμένη, και οι κύριοι της ΕΡΤ ήταν βολεμένοι και διαπλεκόμενοι για αρκετά χρόνια. Η ανεργία δεν γίνεται να θίγει μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Θα σας πρότεινα να νομοθετήσετε για να δημιουργεί εύκολα ο ιδιωτικόςς τομέας θέσεις εργασίας που εξάγουν. Το ασφαλιστικό κόστος να είναι ανάλογο του καθαρού κέρδους, και να καταργήσετε το τέλος επιτηδεύματος. Αφήστε τους Έλληνες ιδιώτες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μην δημιουργείτε άλλους παρασιτικούς οργανισμούς.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:08 | Ντροπή και Αίσχος

    Συγχαρητήρια που ξεκινάτε το έργο σας με ρουσφετολογικές δεσμεύσεις.

    Γιατί να πληρώνω εγώ την ΕΡΤ όταν δεν βλέπω καθόλου για τους εξής λόγους:
    1) Το περιεχόμενό της είναι πάνω ή κάτω απο το επίπεδό μου
    2) Υπάρχουν άλλα κανάλια είτε δωρεάν είτε συνδρομητικά που προσφέρουν ποιότητα που ταιριάζει καλύτερα στο επίπεδό μου
    3) Δεν έχω χρόνο να βλέπω γενικότερα τηλεόραση, επειδή δουλεύω 13 ώρες την ημέρα για να προστατέψω την θέση μου από το 1,5εκ. άνεργους που την λιγουρεύονται.

    Βλέπετε δεν είμαι Δημόσιος υπάλληλος.

    Μπορείτε να μου την φορτώσετε την προπαγάνδα σας να την πληρώνω αλλά δεν μπορείτε να με υποχρεώσετε να την βλέπω.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:24 | Αλεξανδρή Γωγώ

    Εκτός αν δεν διάβασα σωστά το σχέδιο νόμου (δεν είμαι και νομικός), δεν είδα κάποια αναφορά για τους ανταποκριτές εξωτερικού. Τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι (έχω υπ΄όψιν μου τουλάχιστον έναν) έχοντας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου με την ΕΡΤ ΑΕ, υπάγονταν μισθολογικά στο τμήμα διεθνών ειδήσεων σαν να εργάζονταν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, χωρίς ποτέ να πληρώνονται υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, βραδινά, και άλλα σχετικά; Πόσο νόμιμο είναι αυτό, όταν στα γραφεία τύπου των πρεσβειών οι υπάλληλοι που αποστέλλονται εκεί από την υπηρεσία τους (όπως ακριβώς και οι ανταποκριτές είναι τοποθετημένοι στη θέση από την υπηρεσία τους) απολαμβάνουν επιδομάτων εξωτερικού που τους επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση; Πώς μπορεί να διαβιεί ένας ανταποκριτής σε ευρωπαϊκή χώρα με προϋπηρεσία 32 ετών και καθαρό μισθό 1.540 ευρώ (αν θυμάμαι καλά τις δεκάδες); Αναρωτιέμαι αν είναι καλύτερα να ληφθεί κάποια πρόνοια για τους ελάχιστους αυτούς ανθρώπους και να μην επαναληφθεί αυτή η αδικία/παρανομία(;). Δεν ήταν όλοι «ιερές αγελάδες», Κάποιοι ήταν και είναι ισχνότατες αγελάδες και αναμένουν με αγωνία να σκεφθεί κάποιος και να φροντίσει για την περίπτωσή τους. Το ότι είναι ελάχιστοι δεν κάνει την αδικία μικρότερη.

    Μετά τιμής

    Γ. Αλεξανδρή
    ΥΓ Δεν είχα ποτέ σχέση με την ΕΡΤ ΑΕ και σήμερα είμαι άνεργη δημοσιογράφος από το 2010, από εκδοτικό ομιλο.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:16 | ΜΑΡΙΑ ΣΙΕΛΟΥ

    Σιγά μην διαβάσετε αυτά που γράφουμε. Εσείς την ΕΡΤ θα την ανοίξετε.
    αλλά 1,5 μήνα που είσαστε στην εξουσία θα έπρεπε πρώτα να είχατε στο μυαλό σας το 1,5 εκατ των ανέργων και εκεί να κάνετε τις πρώτες σας κινήσεις΄και όχι να κοιτάτε να βολέψετε τους υπαλλήλους της Ερτ και τις καθαρίστριες.
    αυτό ήταν που θα ήσασταν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων? ντροπή σας.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:41 | τρυφων γεωργιου

    Νομιζω τα σχολια τα πανω τα λενε ολα. Στη νεριτ εχουν μεινει πολλοι λιγοτεροι,οι νεοι με τυπικα προσοντα μεχρι κ διδακτορων, με μισθους του 1/3 που παιρναν οι παλιοτεροι βολεμενοι της ερτ, χωρις τα τυπικα προσοντα. Το ανταπωδοτικο τελος πιο μικρο, και απο οτι ακουω εκ των εσω της νεριτ, το προσωπικο φτανει κ περισσευει!!!
    Ασε που δουλευουν χαλαρα… Κ αναρωτιουνται αφου ειναι τοσο καλα τωραμ τι παρτυ θα γινοταν επι ερτ…

    Τι πατε να κανετε, περα απο το να δημιουργησετε μια νεα στρατια βολεμενων απο σας ψηφοφορων?

    Και αν θελετε όντως να το κανετε, ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ. Εγω πεντε χρονια ουτε καν τηλεοραση δε χρησιμοποιώ. Μηδεν θελω να πληρωνω, οχι κ αυξησεις.

    Τραβατε βρειτε διαφημισεις κ καντε το υφισταμενο προσωπικο πιο παραγωγικο. Και προπαντων Οχι αλλες προσληψεις με τα λεφτα μας.

    Αισχος

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:23 | ΚΚ

    Είναι αδιανόητο τη στιγμή που η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη και με το μαχαίρι στο λαιμό ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης είναι επαναλειτουργία της χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης ΕΡΤ . Προφανώς πρόκειται για ικανοποίηση κομματικών φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχε δηλώσει ο αρμόδιος Υπουργός: «η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…
    Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
    Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
    Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
    Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!
    Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
    Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.
    Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.» http://goo.gl/F9dV0A
    Εγώ δεν θέλω να πληρώνω για μια τέτοια ΕΡΤ !

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:18 | gio

    Καλα ειναι να ανοιξει η ερτ αλλα με πορους που θα κοπιαζει για να φερνει και το «αυτοδιοικητο» να ειναι κατοχυρωμενο με διοικηση τελειως ανεξαρτητη.
    Οι αχρηστοι συνδικαληστες θα επανερθουν ?
    Αν αφεθει προαιρετικη η πληρωμη της πιστευετε οτι θελει κανεις να πεταξει ΕΣΤΩ 1 ευρω για «αερα» υπερωριες και μισθους εποχης παχεων αγελαδων ?
    Χαρατσι σε λογ/μους ΔΕΗ , ευκολη αριστερη λυση μπραβο.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:23 | ΜΨ

    Αν θελετε πραγματικα να αισθανθουν οι πολιτες οτι ενδιαφερεστε για αυτους τοτε θα πρεπει να κανετε την ΕΡΤ συνδρομητικο καναλι και οποιος θελει να βλεπει ΕΡΤ να πληρωνει συνδρομη. Κοινως οχι επιβολη του τελους (μεσω εκβιασμου διακοπης του ηλεκτρικου ρευματος στην περιπτωση μη πληρωμης) αλλα επιλογη του αν καποιος θελει να πληρωσει για να δει η οχι. Τιμιο και δημοκρατικο. Οποιος θελει πληρωνει και βλεπει οποιος δεν θελει δεν πληρωνει και δεν βλεπει. Εγω πχ δεν εχω ουτε τηλεοραση σπιτι μου γιατι δεν μαρεσει το «χαζοκουτι», γιατι να με αναγκαζει(!!!) το κρατος μου να πληρωσω με το ετσι θελω και να πρεπει να ειμαι και ευχαριστημενος με αυτο??? Καιρος να σταματησει η κοροϊδια ολων αυτων των χρονων και να κανουμε ουσιαστικες μεταρρυθμισεις που θα βοηθησουν ολη την κοινωνια και οχι μονο 2000 ατομα…..

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:22 | Λεωνίδας Γρηγορόπουλος

    Το κοινωνικό κράτος θα επαναπροσλάβει τους απολυμένους της ΕΡΤ! Μεταξύ των οποίων και η κόρη του προέδρου του ΣΕΒ Δασκαλόπουλου. Αν κάνετε ένα περιουσιολόγιο στους ανέργους της ΕΡΤ θα δείτε οτι ο φτωχότερος μένει στην Βούλα. Οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα θα πληρώσουν πάλι για τους εκλεκτούς. Ντροπή σας. Ξεκινήστε με περιουσιολόγιο και από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι από μια όμαδα αργόσχολων.

  • 9 Μαρτίου 2015, 21:15 | Ευτέρπη

    1.)Να μην συνυπολογιστούν στις 15.000 νέες προσλήψεις οι επαναπροσλήψεις της ΕΡΤ ούτε και οι 3.920 διαθέσιμων και απολυμένων υπαλλήλων του Δημοσίου(αν γίνει αυτό θα είναι μεγάλη αδικία) .
    2.)Να λειτουργήσει σαν κάθε ιδιωτικό κανάλι με έσοδα και έξοδα, χωρίς ειδικές προνομίες, ειδικά καθεστώτα και κρατική επιχορήγηση.. Εξορθολογισμός της λειτουργίας της με ότι αυτό θα σημαίνει..
    Ναι σε λειτουργιά, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΠΟΡΟ Ή ΦΟΡΟ …

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:58 | Ιωάννης Χατζηαντωνίου

    Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί ένας άνεργος, ένας καταστηματάρχης που έκλεισε, ένας μηχανικός που έχει μήνες να δει πελάτη, να πληρώνει για την ΕΡΤ, υπό την απειλή της μη ρευματοδότησης;
    Να πληρώνει δηλαδή για τους μισθούς κάποιων που δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο αναγκαίοι;

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:36 | Νέστωρ

    Να μην την ξανανοίξετε, και να κλείσετε και την ΝΕΡΙΤ.
    Αρκετά χαράτσια πληρώνουμε. Μας έχετε ξεσκίσει στους φόρους.
    Φτάνει πιά. Κλείστε την…

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:55 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Το γεγονός ότι η μαύρη κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος ήταν πλήρως ελεγχόμενος από την τότε κυβέρνηση, σηματοδότησε την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού κινήματος ενάντια στις έκνομες ενέργειες της τότε κυβέρνησης. Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί νίκη του τότε κινήματος και πράξη ανασύστασης της παλιάς δημοκρατικής ΕΡΤ, η οποία δεν θα έχει τις αμαρτίες του παρελθόντος-ελλείμματα.

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:44 | ΔΜ

    Να καταργηθούν οι κρατήσεις υπερ ΕΡΤ.
    Να έχουν πρόγραμμα λιτό και οικονομικό όπως ταιριάζει στην οικονομία μας και όπως προτείνει ο υπουργός οικονομίας μας, ώστε να αρκούν τα έσοδα από τις διαφημίσεις ιδιωτικές και κρατικές.

  • 9 Μαρτίου 2015, 20:51 | Γιώργος Παππάς

    Όπως λέει και ο κ. Σωτηρίου, θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτή την κοροϊδία των δύο ημερών για διαβούλευση. Λες και η ρύθμιση για την ΕΡΤ είναι εξαιρετικά κατεπείγον θέμα. Αν αυτή είναι η ιδέα που έχει η αριστερή κυβέρνηση για λαϊκή συμμετοχή και διάλογο, τύφλα να ‘χει η Νέα Δημοκρατία.

  • 9 Μαρτίου 2015, 19:04 | Στέλιος Βλάχος

    Πρέπει να μειωθούν οι φόροι για πάρει μπρος η οικονομία
    Πληρώνουμε ήδη ενα ασυληπτα μεγαλο ποσοστο των εισοδημάτων μας, για φόρους οι οποίοι σε καμια των περιπτώσεων δεν είναι ανταποδοτικοι.
    Δε θέλουμε να πληρώνουμε για ένα κανάλι που δε παρακολουθούμε.
    Δε λυνετε η ανθρωπιστική κρίση βάζοντας άνεργους να πληρώνουν τελη υπερ βολεμένων.

  • Μας κοροϊδεύετε.

    Αφού δεν πρόκειται κανείς να λάβει σοβαρά οποιαδήποτε πρόταση.

    Άλλωστε οι 2 ημέρες της διαβούλευσης τα λένε όλα.

    Ντροπή και κρίμα.