Άρθρο 01

Ο τίτλος του ν.4173/2013 (Α΄169) αντικαθίσταται ως εξής:

«Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.).»

  • 11 Μαρτίου 2015, 23:56 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Το άνοιγμα της ΕΡΤ σημαίνει την επαναφορά στην τάξη σε ότι αφορά τον δύσοσμο κόσμο των ελληνικών ΜΜΕ.
    Σημαίνει δικαίωση του αγώνα όλων των εργαζομένων και της δοκιμαζόμενης Ελληνικής κοινωνίας.
    Δυστυχώς το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μεγάλες ασάφειες και ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά ούτε θεσμοθετεί ένα πραγματικά δημόσιο φορέα που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και την ελληνική κοινωνία.
    Χαρακτηριστικά αναφέρω την μη θεσμοθέτηση με σαφήνεια της λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
    Δεν νοείται δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας χωρίς εκπροσώπηση της περιφέρειας σ’αυτόν και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ΕΡΤ να εξαρτηθεί από εργολάβους, που φασόν θα πουλούν οπτικοακουστικό υλικό στην ΕΡΤ και στα άλλα μέσα.
    Μια τέτοια αδυναμία εύκολα μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής μεταξύ ΕΡΤ και διαφόρων συμφερόντων που σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τον σκοπό του δημόσιου φορέα.
    Ακόμη στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες όπως ανάπτυξη και διάθεση ασυρμάτων δικτύων και δημιουργία hot spots παροχής υπηρεσιών internet στα κέντρα εκπομπής.
    Είναι πολύ σημαντικό για εθνικούς και τεχνικούς λόγους η ΕΡΤ να οριστεί ως ο αποκλειστικός διαχειριστής των εθνικών συχνοτήτων και να να είναι ο αποκλειστικός πάροχος ψηφιακού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος.
    Έτσι αξιοποιείται το προσωπικό, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του οργανισμού και η τεχνολογική του εξέλιξη και θα διορθωθεί το τεράστιο
    σκάνδαλο της ανάθεσης παροχής ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA.
    Ακόμη το νομοσχέδιο πρέπει να προβλέπει την συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού ώστε να μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της εταιρείας.
    Σε ότι αφορά το ανταποδοτικό τέλος θα πρέπει να υπάρχει γιατί κάθε δημόσιο αγαθό πρέπει να στηρίζεται από την κοινωνία και να επιστρέφεται ανταποδοτικά σ’αυτήν.
    Πρέπει όμως να είναι τόσο όσο χρειάζεται για την λειτουργία και τα επενδυτικά σχέδια της ΕΡΤ και όχι να χρηματοδοτεί χρέος η διάφορα άλλα ελλείμματα όπως στο παρελθόν.

  • 11 Μαρτίου 2015, 23:00 | Αλληλέγγυοι ακροατές/τηλεθεατές

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ/ΑΚΡΟΑΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

    Με αφορμή την δημόσια διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για το Νομοσχέδιο που προσπαθεί να αποκαταστήσει το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ως ακροάτριες/τες και αλληλέγγυοι/ες της Ελεύθερης ΕΡΤ, νιώθουμε την ανάγκη να καταθέσουμε μερικές θέσεις μας.
    Θεωρούμε ότι η αναζήτηση και η κατάκτηση της Αυτοδιαχείρισης που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα του αγώνα δεν είναι μόνο μια πολύτιμη εμπειρία, αλλά και κατά γενική ομολογία ένα πείραμα λειτουργίας Δημόσιου Φορέα Μαζικής Επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας. Σαν συνέπεια αυτού, συμφωνούμε απολύτως με το καθεστώς αυτοδιαχείρισης που διαμορφώθηκε στην ΕΡΤ, το οποίο και ζητάμε να διατηρηθεί και να θεσμοθετηθεί. Παράλληλα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε διατήρηση του νόμου 4173/2013|ΦΕΚ Α 169-2013, περί σύστασης της ΝΕΡΙΤ ή τμημάτων αυτού. Είμαστε επίσης αντίθετοι στην ΕΡΤ υπό μορφή ΑΕ, αφού αυτή η μορφή είναι εξ ορισμού εμπορική.

    Η εμπέδωση της αυτοδιαχείρισης απαιτεί συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις με κυρίαρχο αποφασιστικό χαρακτήρα, τόσο σε κάθε ΕΡΑ ή τμήμα της ΕΡΤ, αλλά επίσης και Πανελλήνιες σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον 12 ανά έτος, δηλαδή σε μηνιαία βάση.
    Για κάθε τοπική ΕΡΑ ή τμήμα, μια τέτοια διαδικασία είναι μάλλον εύκολο να γίνεται ακόμη και καθημερινά ώστε να συντονίζονται οι ενέργειες ή όποτε το σώμα των εργαζομένων το κρίνει απαραίτητο για πιο σημαντικά θέματα. Για τις Πανελλήνιες Γενικές Συνελεύσεις της ΕΡΤ, θα πρέπει να κατοχυρωθεί ότι θα γίνονται σε τακτά διαστήματα και με συγκεκριμένη θεματολογία, για να αποφευχθούν απόπειρες αναβολών, να σπάσει η ανάθεση και να εξαφανιστεί η αποχή. Ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, βρίσκουμε το ψήφισμα της Γ.Σ. της ΕΡΤ3 της 11/06/2014 ως την καλύτερη και πιο συγκεκριμένη έως τώρα πρόταση. (http://www.asyntaxtostypos.org/?cat=46 ).
    Συγκεκριμένα, κάθε τομέας (όπως τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί) συνεδριάζει επί των θεμάτων αρμοδιότητάς του, ψηφίζει τις αποφάσεις του και τις εφαρμόζει ή τις υποβάλλει στη Γ.Σ. προς έγκριση (με εμπεριστατωμένες μελέτες/θέσεις/αιτιολογήσεις). Εκ των ων ουκ άνευ για να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, είναι η κατάργηση κάθε είδους ηγεμονίας/πρωτοκαθεδρίας οποιουδήποτε κυβερνητικού ή συνδικαλιστικού φορέα και η θέσπιση του: «one man, one vote», μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και για κανέναν άλλον «εξωεταιρικό». Το πρώτο βήμα για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι να περάσει η διαχείριση του ταμείου των εργαζομένων στα χέρια τους και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Επίσης, η κατάργηση των διευθυντικών θέσεων και η αντικατάστασή τους από θέσεις «συντονιστών» (ανά τομέα, ανά υπηρεσία και γενικών) ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΚΛΗΤΩΝ από τη Γ.Σ. των εργαζομένων με πρόταση του 1/10 (ή και λιγότερου) των μελών της Γ.Σ. Η πρότασή μας είναι επίσης να υπάρξει μια Μεικτή Γ.Σ. εργαζομένων-ακροατών/θεατών σε τοπικό επίπεδο.
    Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η αυτοδιοίκηση των περιφερειακών σταθμών. Στο καταστατικό λειτουργίας της, προ μαύρου, ΕΡΤ υπήρχε πρόνοια για αυτοδιοίκηση της κάθε ΕΡΑ, και αυτή πρέπει να θεσμοθετηθεί. (Άρθρο 53, σελίδα 77 «Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί», http://www.pasimite.gr/…/%CE%A5%CE%A0%CE%97%CE%A1%CE%95%CE%… ).
    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι περιφερειακές ΕΡΑ πρέπει να διατηρηθούν, να στηριχθούν, να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε τεχνικά μέσα. Τα αρκετά τελευταία χρόνια, το προσωπικό τον περιφερειακών σταθμών έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα που διαθέτουν είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πεπαλαιωμένα και λειτουργούν κυρίως με πατέντες των τεχνικών. Αυτό αφορά τόσο στα μηχανήματα των ίδιων των σταθμών, όσο και στα εκτός αυτών, όπως οι πομποί, οι αναμεταδότες κλπ. Σημειώνουμε ότι πρέπει απαραιτήτως να διατηρηθούν (ή να επαναλειτουργήσουν), να εκσυγχρονιστούν και να ενισχυθούν οι πομποί των Μεσαίων και των Βραχέων κυμάτων. Παράλληλα, ζητάμε να επαναλειτουργήσουν οι πομποί των μεσαίων που είχαν τεθεί σε αχρηστία πολύ πριν το μαύρο -όπως αυτός της Λάρισας, ανενεργός για πάνω από 10 χρόνια. Για τις εγκαταστάσεις, οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί σε πομπούς και μηχανήματα από δολιοφθορές, αχρηστία, ασχετοσύνη, αδιαφορία, εγκατάλειψη, καθώς και τις απώλειες από κλοπές και λεηλασίες στις εγκαταστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΕΡΑ Ρόδου.

    Απαιτούμε η έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ να συνοδεύεται από την ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ όλων των περιουσιακών της στοιχείων, κινητών και ακινήτων, ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ, συμπεριλαμβανομένων όσων στο μεταξύ εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
    Υποστηρίζουμε ότι οι πόροι της ΕΡΤ πρέπει να προέρχονται μόνο από το ανταποδοτικό τέλος και να τηρείται απαρεγκλίτως και κατά γράμμα ο ορισμός της έννοιας «ανταποδοτικό». Είμαστε τελείως αντίθετοι σε κάθε είδος «χορηγίας» ή διαφημίσεων, διότι πιστεύουμε ότι αποτελούν κερκόπορτα εισόδου της «αγοράς» και ως εκ τούτου αλλοιώνουν το Δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ. Να σημειωθεί ότι από τις διαφημίσεις εξαιρούμε τα λεγόμενα κοινωνικά μηνύματα, θεωρώντας ότι μέσα στους σκοπούς και τα καθήκοντα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι η πάσης φύσεως πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών.
    Είμαστε επίσης αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, όπως το Αρχείο, το οποίο και θεωρούμε Κοινό Αγαθό. Η κληρονομιά και η συλλογική πνευματική περιουσία μας ως κοινωνία, δεν δύναται να αποτελεί «προϊόν» προς πώληση ή οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή.
    Τέλος, το ανταποδοτικό τέλος οφείλει και πρέπει να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην ΕΡΤ και η διαχείρισή του να γίνεται από συχνά εναλλασσόμενες μεικτές επιτροπές εργαζομένων-ακροατών υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και συνεχούς ελέγχου. Εάν αυτό γίνει, η ΕΡΤ όχι μόνο δε θα χρειάζεται την ελεύθερη αγορά, αλλά μπορεί να γίνει μαικήνας τεχνών και δημιουργών.
    Όσον αφορά στο προσωπικό της ΕΡΤ, η κυρίαρχη γνώμη στους κόλπους μας, είναι ότι οι εργαζόμενοι σε ΔΤ και οι ΝΕΡΙΤ θα έπρεπε να αποκλειστούν, κι αυτό, διότι οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να υπηρετήσουν τα εκτρώματα ΔΤ/ΝΕΡΙΤ, δεν πρόδωσαν μόνο τους συναδέλφους τους εντός ΕΡΤ, αλλά και όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Αποδεχόμενοι τις νέου τύπου συμβάσεις με ό, τι αυτές όριζαν και καταργούσαν, συναίνεσαν στην αυθαιρεσία της εξουσίας, επέτρεψαν και βοήθησαν στην εδραίωση του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην αγορά εργασίας, αποδέχθηκαν την σκλαβοποίηση και ενοικίαση των εργαζομένων, για να μην αναφερθούμε στο απαράδεκτο καθεστώς και τα πεπραγμένα του καναλιού-παραρτήματος του υπουργείου οικονομικών ως προς την ποιότητα της ενημέρωσης («οι καθαρίστριες κινήθηκαν κατά των ΜΑΤ») και της ψυχαγωγίας. Δε θίγουμε καν το ασύμβατο της συνύπαρξης των εργαζομένων του υπουργείου οικονομικών με τους αγωνιζόμενους επί 21 μήνες εργαζομένους της ΕΡΤ στον ίδιο εργασιακό χώρο.

    Κατανοώντας όμως τις αντιρρήσεις και ενστάσεις και θέλοντας να αποφευχθούν φαινόμενα «πιστοποιητικού ΕΡΤικών φρονημάτων», προτείνουμε: την επαναπρόσληψη όλων των αγωνιζόμενων ΕΡΤικών και την πρόσληψη όσων εργαζόμενων-αλληλέγγυων το θελήσουν και την εξαίρεσή τους από την αξιολόγηση (δίκην δικαίωσης και αναγνώρισης του αγώνα τους).
    Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού των εργαζομένων στην ΕΡΤ πριν την 11/06/2013. Η κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν να γίνει με διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ, στον οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι. Χρονοβόρο ίσως, αλλά σχετικά διαφανές και αποδεκτό ως διαδικασία. Αυτό όσον αφορά σε κενές θέσεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Όσον αφορά σε κενές θέσεις δημοσιογράφων-παραγωγών, ας ακολουθηθεί η προ του μαύρου διαδικασία.
    Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση ίσως περιορίσει και τις «τριβές» (το θέτουμε κομψά) μεταξύ αγωνιζόμενων ΕΡΤικών και τυχόν επιτυχόντων ΔΤ/ΝΕΡΙΤών, αφού θα ενέχει στοιχεία αξιοκρατίας. Η όλη διαδικασία είναι όντως χρονοβόρα, αλλά εν τω μεταξύ, η ΕΡΤ μπορεί να λειτουργεί με τους αγωνιζόμενους ΕΡΤικούς και αλληλέγγυους, όπως γίνεται 21 μήνες τώρα.
    Αυτό που είναι κομβικό για μας, είναι απ’ όλον αυτόν τον αγώνα, τους κόπους, τις θυσίες αγωνιζόμενων ΕΡΤικών και αλληλέγγυων, να προκύψει κάτι καλύτερο από την παλιά ΕΡΤ. Να προκύψει μιά Ραδιοτηλεόραση Δημόσια Ελεύθερη Ανεξάρτητη Αξιόπιστη και Πολυφωνική.
    Υποστηρίζουμε ότι στην νέα ΕΡΤ πρέπει να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ΑΙΡΕΤΩΝ εκπροσώπων των ακροατών-θεατών, μιας και οι εργαζόμενοί της είναι διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες της. Αυτοί που πιστεύουμε ότι πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρόλο, είναι όσοι δεν προσδοκούν ούτε θέση, ούτε αξίωμα, ούτε βήμα, ούτε προβολή, ούτε απολαβές οποιουδήποτε είδους.
    Πόσοι απ’ αυτούς μπορούν και θέλουν να ασχοληθούν, με δεδομένο ότι πρόκειται για πλήρη απασχόληση και ότι απαιτεί πολύ χρόνο και σκέψη; Ποιοι είναι ικανοι να κατανοήσουν, να διαχειριστούν, να προστατευθούν από το προσκήνιο και το παρασκήνιο ενός τέτοιου οργανισμού όπως είναι η ΕΡΤ; Πόσες και ποιοί διαθέτουν το ήθος, την ηθική υπόσταση, τις αρχές ώστε ν’ αντισταθούν και να απορρίψουν τα οφέλη μιας τέτοιας θέσης, μιας τέτοιας εξουσίας; Αυτά είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα στα οποία καλούμε την κοινωνία να βρει τις απαντήσεις.

    Ως προς την αναλογία, αυτή θα πρέπει να καθοριστεί από τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε ΕΡΑ καθώς και από τον πληθυσμό της περιοχής που αυτή καλύπτει. Όπως γίνεται κατανοητό, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη κι ακόμη μεγαλύτερος για την Αθήνα.

    Επειδή για να είναι αποδεκτή μια τέτοια εκπροσώπηση χρειάζεται μαζική συμμετοχή και οργάνωση σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός πολύ δύσκολο να συμβεί, πιστεύουμε ότι προς το παρόν και μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος, μη διαβλητός ή αμφιλεγόμενος τρόπος, ΚΑΝΕΙΣ δεν δικαιούται να έχει δικαίωμα ψήφου στις Γ.Σ. της ΕΡΤ, δικαιούται όμως να παρίσταται. Θεωρούμε ότι το δίκαιο είναι να εκπροσωπούνται επίσης και οι Έλληνες του εξωτερικού και οι ναυτικοί.

    Κλείνοντας θεωρούμε ότι όλες οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ είναι κτήμα της κοινωνίας, πολύ περισσότερο από τότε που κλήθηκε να τις υπερασπιστεί απέναντι στις Κρατικές Δυνάμεις Καταστολής, πράγμα που έπραξε στο ακέραιο, ακόμα και συντηρώντας από το υστέρημά της τα λειτουργικά τους έξοδα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτές, για οποιονδήποτε λόγο. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν χώροι όπου θα πρέπει να επικρατούν ειδικές συνθήκες ασφάλειας, λόγω επικίνδυνων ή ευαίσθητων μηχανημάτων ή κάποιας ειδικής εργασίας που πραγματοποιείται εκεί, αλλά αυτοί θα πρέπει να οριστούν ως εξαιρέσεις πρόσβασης για το κοινό και όχι ως ο κανόνας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα στα κτήρια και τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

    Συνολικά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ατράνταχτη αλήθεια ότι η ΕΡΤ ανήκει στην κοινωνία, εργάζεται για την κοινωνία και είναι πάντοτε εντός της κοινωνίας. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση ότι δεν θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με κάποιο «μαύρο» από οποιαδήποτε Κυβέρνηση.
    11 Μαρτίου 2015

    Ακολουθούν οι υπογραφές:

    Ελένη Αγγελάκη, Μηλιά Κοινοπιαστών, Κέρκυρα
    Φρειδερίκη Αγγελάκη, Κέρκυρα
    Αρετή Αγραφιώτη, Μαρούσι, Αττική
    Αθανάσιος Ακρίβος, Θεσσαλονίκη
    Άννα Αλεξίου, Χανιά
    Μαρία-Επιστήμη Αναγνωστοπούλου, Κέρκυρα
    Νεφέλη Αρδίττη, Αθήνα
    Σάκης (Αθανάσιος) Αρσένης, Ιωάννινα
    Μάριος Αυγουστάτος, Κορυδαλλός
    Ευανθία Βαγιανού, Κορυδαλλός
    Αθηνά Βενέτη, Ν. Κόσμος, Αθήνα
    Αλέξανδρος Βεντούρας, Αθήνα
    Μαρία Βισταγιαννάκη, Χανιά
    Μαρια Βρεττοπούλου, Χανιά
    Αθανάσιος Βρυώνης – Duisburg, Γερμανία.
    Παναγιώτης Γερομανώλης, Χορτιάτης
    Νίκη Γεωργιτσανάκου, Λάρισα
    Ιωάννης Γεωργουδάκης, Χαλκίδα
    Νίκος Γιαννακόπουλος, Θεσσαλονίκη
    Ελεάννα Γκαγκούλη, Κέρκυρα
    Βασίλης Δελιανίδης, Δράμα
    Άγγελος Δευτεραίος, Κεφαλλονιά
    Ελένη Δευτεραίου, Κεφαλλονιά
    Μάρθα Ζαρωτιάδου, Μαρούσι, Αθήνα
    Ειρήνη Ζερμαλιά, Κορυδαλλός
    Γεωργία Ηλούση, Θεσσαλονίκη
    Άντζελα Ιωαννίδου, Αθήνα
    Αλεξάνδρα Καλαϊτζάκη, Αθήνα
    Λάμπρος Καστρινάκης, Χανιά
    Λέττα Καλαντίδου, Οφενμπαχ, Γερμανία
    Αναστασία Καλατζή, Μάαστριχτ, Ολλανδία
    Μαρία Καλιτσουνάκη, Χανιά
    Στέφανος Καπέλλας – Κερατσίνι
    Ναταλία Κηπουρού, Θεσσαλονίκη
    Ελένη Κλαδούχου, Κιάτο, Κορινθία
    Γιώργος Κοκκινάρης, Πειραιάς
    Σπυριδούλα Κοκορδέλη, Ζάκυνθος
    Νικόλαος Κολοκυθάς, Αθήνα
    Παναγιώτης Κούστας, Αθήνα
    Σπύρος Κωστελέτος , Βόνιτσα
    Χαράλαμπος Λασκαράκης, Αλεξανδρούπολη
    Ανδριανή Λεμονή, Κολωνός, Αθήνα
    Κωνσταντίνος Λουκίνας, Αθήνα
    Γιώργος Μαλινάκης, Χανιά
    Χάρης Μαντέλλος, Τρίκαλα
    Ειρηναίος Μαράκης, Χανιά
    Γιώργος Μίγλης, Σταλός Χανίων
    Χρήστος Μίγλης, Χανιά
    Αντωνία Μιμμή, Κέρκυρα
    Χριστίνα Μινάσσα, Κερατσίνι.
    Κυριακή Μούλα, Καλαμπάκα
    Γιάννης Μπαζός, Παρίσι, Γαλλία
    Αντώνης Μπούγιας, Αθήνα
    Βάνα Μπουγουλιά, Καρδίτσα
    Μαλάμω Μπουμπουγιάννη, Αθήνα
    Φρίντα Μυριαλλάκη, Αθήνα
    Αναστασία Νταντανά, Δράμα
    Ασημένια Νταντανά, Θεσσαλονίκη
    Μαρία Παλαιτσάκη, Αθήνα.
    Κώστας Παναγιωτίδης, Θεσσαλονίκη
    Κώστας Παιπέτης, Ανεμόμυλος, Κέρκυρα
    Παναγιώτης Χρ. Πάντος – Αθήνα
    Μαργαρίτα Παπά, Χανιά
    Ελένη Παπαγεωργίου, Πεντέλη
    Γιάννης Παπαδόπουλος, Αλεξανδρούπολη
    Λάζαρος Παπαδόπουλος, Αθήνα
    Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αλεξανδρούπολη
    Αλεξία Παπαδοπούλου, Αλεξανδρούπολη
    Κυριακούλα Παπαθεωδοράτου, Κεφαλλονιά
    Μαρία Παπαντωνίου, Κερατσίνι
    Βασίλης Παππάς, Καλαμπάκα
    Στέλλα Πετρούλια, Κερατσίνι
    Ευτέρπη Σάμαρη, Κέρκυρα
    Ζάννα Σαμοσιούκ (Zhanna Samosouk), Μηλιά Κοινοπιαστών, Κέρκυρα
    Δημήτρης Σουλακάκης, Αλεξανδρούπολη
    Γιούλα (Γεωργία) Σταυροπούλου, Αθήνα
    Ελένη Συράκου – Κορυδαλλός
    Μαριάννα Τερζίδου, Αλεξανδρούπολη
    Άννα Τζουγκαράκη, Χανιά
    Δημήτριος Τσιουμίτας, Φλώρινα
    Βαγγέλης Τσίρμπας, Κέρκυρα
    Στέλιος Φαζάκης, Νίκαια.
    Μανώλης Φιωτάκης, Χανιά
    Θοδωρής Φούντας, Βόνιτσα
    Αθανασία Χαραλάμπους, Βόνιτσα, Αιτωλοακαρνανία
    Ελένη Χατζή, Βόλος

  • 11 Μαρτίου 2015, 23:15 | Νίκος Λαρισα

    Ναι στήν ΕΡΤ.Όχι όμως σ’αυτους που πέρνανε μεγάλους μισθούς και δεν περνούσαν ουτε απ’εξω απο το ραδιομέγαρο.Εγώ θα πρότεινα σαν πρότυπο την ερτ3 (Β.Ελλαδα) να γίνει το ίδιο για Ν.Ελλάδα και Νησιά και τα δύο βασικά κανάλια

  • 11 Μαρτίου 2015, 22:56 | ανεργος

    Διεκδικω το δικαιωμα μου στην μη ενημερωση απο την τηλεοραση, αλλα απο οποια πηγη επιθυμω. Σε μια εποχη οπου ολοι οι πολιτικοι τουιταρουν , ειναι ακρως οπισθοδρομικο να θελετε να επιβαλλετε αυταρχικα ενα φορεα ενημερωσης επι πληρωμη. Δεν εχω τηλεοραση , εχω pc και σμαρτφον , μηπως θα βγαλετε κρατικο σιτε ή facebook επι πληρωμη? Οποιος θελει να πληρωνει για να βλεπει TIBI , ας του στελνετε ειδικο λογαριασμο στο σπιτι του. Οταν ακομα και η εφορια στελνει ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ πληρωμης μεσω gsis ή email, εσεις επιμενετε παραδοσιακα να χαρατσωνετε τους πολιτες μεσω της ΔΕΗ. Αν δεν συνεισπραττεται το τελος ΕΡΤ μεσω της ΔΕΗ αλλα ερχοταν αλλος λογαριασμος να δω ποιος θα πληρωνε…

  • 11 Μαρτίου 2015, 22:08 | ΕΙΡΗΝΗ

    Το λιγότερο «ατυχές» χαρακτηρίζω το γεγονός ότι επιλέχθηκε ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ ως βάση για το νομοσχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.
    Πάνω σε μια τέτοια βάση, λίγα πράγματα μπορούν να διορθωθούν, ώστε να χτιστεί μια πραγματικά δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

  • 11 Μαρτίου 2015, 22:02 | MAK

    Προσωπικα θα ηθελα να και την επαναλειτουργια και της ΕΡΤ Ψηφιακή
    Ειδικότερα το Πρισμα+ ειναι απαραιτητο για μια δημοσια ραδιοφωνια δεν πρεπει να αποκλειει σε κανενα την προσβαση/κατανοηση της.Πρεπει να υπαρχη καναλι για ατομα κωφαλαλα και γενικα για τα Α.Μ.Ε.Α που να ξεκιναει την μεταφραση στην νοηματικη και υπότιτλους
    απο την παιδικη ζωνη,τις ειδησεις εως και ταινιες.Μπορεί το κρατος να εκμεταλλευτεί και τις υποδομες/αναμεταδοτες της ΕΡΤ «Πειρατικης» για τυφλα σημεια στην επαρχια και τα νησια που δεν εχουν προσβαση στην τηλεοραση και να μην ξανα χρυσοπληρώσει την Digea ως παροχο δικτυου οπως κανει τωρα σε πολλες περιοχες.

  • 11 Μαρτίου 2015, 21:17 | Νάσος Μπράτσος συντάκτης ertopen

    Nα λειτουργήσει με όλες τις δομές που είχε πριν τις 11 Ιουνίου 2013, να καλυφθούν (κυρίως από όσους αλληλέγγυους συμμετείχαν αδιαλείπτως στο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα, στις ειδικότητες που είχαν) οι κενές θέσεις που υπήρχαν τότε (περίπου 22.000 οφειλόμενα ρεπό τη μέρα του «μαύρου»), καθώς και όσες δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων.
    Να μην υπάρχουν ασυλίες για διάφορους που ήταν άφαντοι και τη δουλειά τους τη φορτώνονταν άλλοι.
    Κανένας σε θέση προϊσταμένου ή στελέχους από όσους οργάνωσαν τη ΔΤ ή στελέχωναν ιδιωτικά κανάλια που προωθούσαν την τροϊκανή παραπληροφόρηση (γιατί κάτι παίρνει το αυτί μας, από διάφορους που διπλαρώνουν τη νέα κυβέρνηση).
    Τέρμα στις golden αμοιβές, ΣΣΕ για όλους χωρίς bonus, επιμίσθια, πέτσινες υπερωρίες.
    Έλεγχος του πόθεν έσχες για όλους όσους είμασταν και θα ξαναπάμε στην ΕΡΤ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά στο σύνολο του προσωπικού.

  • 11 Μαρτίου 2015, 20:02 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Όποιος διορισμός γίνει στην κρατική τηλεόραση μόνο μεσω ΑΣΕΠ, όπως είχε γίνει και ο τελευταίος. Καμία ειδική κατηγορία για τους πρώην εργαζομένους. Να θεσπιστεί ο διορισμός του Δ.Σ της κρατικής τηλεόρασης από διακομματική επιτροπή και με συγκεκριμένη χρονική θητεία, όχι άνθρωποι του κομματικού σωλήνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Μπας και γίνει λιγότερο μονόπαντη η ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης, που διαχρονικά λιβανίζει το κυβερνόν κόμμα.

  • 11 Μαρτίου 2015, 19:34 | Αγγελική-Ελένη Μπιτζούνη

    Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων
    του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.
    περί Σχεδίου Νόμου υπό τον τίτλο:
    «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του
    ν. 2190/1920»

    Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. εκφράζει την σαφή αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή και υποτίθεται πως «υλοποιεί» τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας Κυβέρνησης, ως προς την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

    Το παρόν Σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζεται από μια «επιμελώς ατημέλητη» ασάφεια, δίνοντας την εντύπωση πως μάλλον προτίθεται να επαναφέρει την παλαιά και αμαρτωλή «ΕΡΤ» που όλοι γνωρίζαμε – με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό – ενώ ταυτοχρόνως προσπαθεί να μην συγκρουστεί με την νέα και άφθαρτη «ΝΕΡΙΤ». Ποιός ο απώτερος στόχος ; Ο προφανής ! «Να τα έχουμε καλά με όλους !».

    Την ίδια στιγμή και εντός του χαοτικού αυτού πλαισίου της επαναφοράς των πραγμάτων «εις την προτέραν κατάστασιν» και της «πάλης» ενάντια στη διαφθορά, με σκοπό την εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας, αυτοί που για μια ακόμα φορά είναι σαφές πως μένουν «απ’ έξω» είναι οι Απόφοιτοι του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται. Στο άρθρο 14 παρ. 2, αναφέρεται πως: «Με τον Κανονισμό Προσωπικού, ο οποίος καταρτίζεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου και εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ρυθμίζονται τα θέματα προσωπικού, τα αναγκαία προσόντα για την πρόσληψη, η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές ζήτημα», ενώ στην παρ. 4 του αυτού άρθρου προβλέπεται πως ο εν λόγω Κανονισμός θα καταρτιστεί «κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων και ενώσεων των εργαζομένων της εταιρείας». Διερωτάται τις ρητορικά, λοιπόν, ποιά θα είναι τα νέα στελέχη της… νέας «ΕΡΤ Α.Ε.» και πως θα έχουν πρόσβαση για να διεκδικήσουν μια θέση στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οι Απόφοιτοι του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. – οι πλέον κατάλληλοι για να καταλάβουν τις δημοσιογραφικές θέσεις αυτού του φορέα – όταν δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς με τους οποίους… θα συνδιαλεχθεί η νέα «ΕΡΤ Α.Ε.».

    Θεωρούμε πως το εν λόγω Σχέδιο Νόμου έρχεται για να ικανοποιήσει μόνο το κοινό «αίσθημα δικαίου» των απολυμένων και όχι να εδραιώσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Ως Απόφοιτοι του μοναδικού άκρως δημοσιογραφικού πανεπιστημιακού τμήματος της χώρας αιτούμεθα την αυτοπρόσωπη παρουσία μας ενώπιον του νέου Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να του εκθέσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία επί πολλά συναπτά έτη έχουν παραβλεφθεί, καθώς και τις άκρως ρεαλιστικές προτάσεις μας, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο μας.

    Θεσσαλονίκη, 11/3/2015
    Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
    Η Πρόεδρος Αγγελική – Ελένη Μπιτζούνη
    Ο Γραμματέας Βασίλειος Μελίδης

  • 11 Μαρτίου 2015, 19:02 | George1998

    Θέλω να κάνω κάποιες αλλάγες και να δώσω ιδεές σχετικά με το νομοσχέδιο:
    1.Πρέπει να καταργηθεί (το τονίζω) η ΝΕΡΙΤ Α.Ε και όχι να αντικατασταθεί με την ΕΡΤ Α.Ε 20 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι παλεύουν για την επιστροφή στην δουλειά τους.
    2.Η ΕΡΤ πρέπει να εκπέμψει με ψηφιακό σήμα σε όλη την Ελλάδα (100% πληθυσμιακά και γεωγραφικά και όχι 95% και 96,2% που λέει η DIGEA) και τα μπουκέτα της (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3,ΕΡΤ HD τα ραδιόφωνα της και τη ΒΟΥΛΗ) και τα ξένα (ΡΙΚ SAT,BBC,DW,TV FRANCE μαζί με το EURONEWS GREECE)

  • 11 Μαρτίου 2015, 18:42 | τακης

    Θεωρώ ότι η διατήρηση όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Α.Ε, είναι ως στοιχείο Πολιτισμού. Τα μουσικά σύνολα επιπλέον πρέπει να αναπροσαρμόσουν την δράση τους με την παρουσίαση έργων τους μέσα στην ελληνική κοινωνία. η μουσικη ειναι αυτη που μας ξεχωριζει σαν ανθρωπους

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΤ

    Η πολύχρονη συσσωρευμένη εμπειρία των μελών μας στην διαμόρφωση θεσμικών προτάσεων που λύνουν ή βελτιώνουν σοβαρά προβλήματα του oπτικοακουστικού χώρου, έχουν καταστήσει την Εταιρεία μας αξιόπιστο συνομιλητή και δημιουργικό συνεργάτη σε κάθε θεσμική αλλαγή.

    Παρακαλούμε να μελετήσετε και να λάβετε υπόψη σας, τις παρακάτω προτάσεις μας στην προσπάθεια που κάνετε για την αναμόρφωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:

    1. Να προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου η σχέση της Δημόσιας Τηλεόρασης με την Εθνική Κινηματογραφία.

    2. Στο Διοικητικό Συμβούλιο να συμμετέχει ως μέλος, εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Κοινότητας με γνώση των κινηματογραφικών προγραμμάτων της νέας ΕΡΤ.

    3. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να συρρικνωθούν. Ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν προϋποθέτει κατ’ ανάγκη μικρότερο αριθμό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Ο επανασχεδιασμός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην εποχή μας είναι ανάγκη να στηρίζεται σε αξιοποίηση των σύγχρονων οπτικοακουστικών τεχνολογιών, ώστε οι σταθμοί αυτοί να είναι πιο ευέλικτοι, πιο παραγωγικοί και επομένως αντι-γραφειοκρατικοί. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να δημιουργηθούν:

    α) Ένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με άξονα την ειδησεογραφία και την ενημέρωση του ελληνικού λαού,
    β) Ένας θεματικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας μέσα από τον οποίο θα προβάλλονται ο Πολιτισμός, η επιστήμη, η έρευνα και ο αθλητισμός,
    γ) Η πρώην ΕΤ3 να διατηρήσει την πανελλαδική της εμβέλεια και να επικεντρωθεί σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και
    δ) Να δημιουργηθεί θεματικός τοπικός τηλεοπτικός σταθμός στην Κρήτη, πανελλαδικής εμβέλειας και να επικεντρώνεται στα ζητήματα της Νότιας Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

    4. Ζητάμε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ και όσοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου. Στην συνέχεια, οι προσλήψεις του προσωπικού που γίνονται στον νέο φορέα πρέπει να καθορίζονται από αξιοκρατικά κριτήρια και να στηρίζονται στην γνώση και την εμπειρία των εργαζομένων. Πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη, τα χρόνια υπηρεσίας κάθε εργαζόμενου στην πρώην ΕΡΤ Α.Ε.. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην συγκρότηση μιας αξιόπιστης και δημιουργικής ομάδας σημαντικού αριθμού σκηνοθετών.

    5. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να στηρίζει έμπρακτα την εφαρμογή του νόμου για το 1,5% που προβλέπεται για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων. Θεωρούμε ότι όλες οι ταινίες που πήραν έγκριση από το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. για χρηματοδότηση τους στα πλαίσια του ως άνω νόμου, σύμφωνα με απόφασή του, και δεν πρόλαβαν να υπογράψουν την αντίστοιχη σύμβαση, όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, δικαιούνται και πρέπει να συνάψουν εκ νέου σύμβαση, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα επιδότησης των κινηματογραφικών παραγωγών. Μέχρι σήμερα η ΕΡΤ Α.Ε. ήταν ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που εφάρμοζε αυτή την νομική υποχρέωση μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης Πόρων για τον Κινηματογράφο και απέδιδε το ποσό αυτό στους έλληνες παραγωγούς αποτελώντας την μόνη στέρεη χρηματοδότηση και τονώνοντας έτσι την ελληνική κινηματογραφία και την παραγωγή ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Ιδιαίτερη μέριμνα δίδονταν πάντα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. «Μικροφίλμ» που αφορά νέους κινηματογραφικούς δημιουργούς, τους δημιουργούς δηλαδή του μέλλοντος.

    6. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να συνεχίσει γενικότερα τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας, α) με την συνέχιση των προγραμματικών συμφωνιών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και β) με τη στήριξη των ελληνικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, όπως Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Φεστιβάλ Χαλκίδας, Φεστιβάλ Λάρισας και όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ ανά την χώρα.

    7. Να διασφαλιστεί όλο το Οπτικοακουστικό αρχείο της πρώην ΕΡΤ , να συνεχίσει η ψηφιοποίηση του και αυτό το υλικό να αποτελέσει δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

    8. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ Α.Ε.. Επίσης το ποσοστό 25% επί του προϋπολογισμού για εξωτερικές παραγωγές θεωρούμε ότι είναι χαμηλό διότι το ζητούμενο για την Δημόσια Τηλεόραση είναι το άνοιγμα στους νέους δημιουργούς όλων των Τεχνών και για τηλεοπτικά και για κινηματογραφικά έργα όπως π.χ. : στις ταινίες fiction, τηλεταινίες, δημιουργικά ντοκιμαντέρ, στήριξη νέων σκηνοθετών μέσα από τα προγράμματα ταινιών μικρού μήκους.

    9. Υποστήριξη προγραμματικών συμφωνιών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προγράμματα για την ανάδειξη νέων σεναριογράφων και νέων παραγωγών αλλά και προγράμματα επιμόρφωσης των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στελεχών της χώρας.

    10. Από την στιγμή που ένα σημαντικό ποσοστό του προγράμματος θα γίνεται από εξωτερικούς δημιουργούς και άλλους συνεργάτες είναι αυτονόητο ότι ο νόμος πρέπει να προβλέπει την συμμετοχή προσώπων αυτών σε όλες τις επιτροπές, επιλογής προγράμματος, διοικητικά συμβούλια και άλλα διοικητικά όργανα της ΕΡΤ.

    11. Η σύσταση των επιτροπών πρέπει να προηγηθεί των προκηρύξεων για την ανάθεση προγράμματος. Εάν η κάθε επιτροπή είναι τριμελής, δύο μέλη της θα πρέπει να προέρχονται από πρόσωπα της Δημόσιας Τηλεόρασης, γνώστες του θέματος με το οποίο θα ασχολείται η Επιτροπή και ένας εξωτερικός δημιουργός. Εάν η επιτροπή είναι πενταμελής τότε θα αποτελείται από τρία πρόσωπα της Δημόσιας Τηλεόρασης με γνώση του αντικειμένου της επιτροπής και δύο εξωτερικούς, έναν δημιουργό και έναν παραγωγό.

    12. Θεωρούμε ότι η διατήρηση όλων των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Α.Ε, είναι ως στοιχείο Πολιτισμού. Τα μουσικά σύνολα επιπλέον πρέπει να αναπροσαρμόσουν την δράση τους με την παρουσίαση έργων τους μέσα στην ελληνική κοινωνία.

    Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα είναι ένας σταθερός, συνεπής και αξιόπιστος συνεργάτης στην προσπάθειά για την επανασύσταση της ΕΡΤ Α.Ε. και για την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

  • 11 Μαρτίου 2015, 17:09 | Ν.Μ.

    Είναι τα μόνα χρήματα που θα πληρώσω ευχαρίστως. Και όχι μόνο για συμβολικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς. Θέλω να βλέπω ΕΡΤ και κυρίως ΕΡΤ3, δεν αντέχω άλλο να βλέπω τα σκουπίδια των ιδιωτικών ΜΜΕ και την αναξιοπρέπεια της ΝΕΡΙΤ. (Να θυμίσω τη συνέντευξη Σαμαρά στα λαμπατέρ?) Μας αξίζει κάτι καλύτερο. Και, ναι, πρέπει να έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση…σοβαρή, ανταγωνιστική, ποιοτική, ανεξάρτητη. Προσπαθείστε το…και είμαστε μαζί σας!

  • 11 Μαρτίου 2015, 16:31 | Γρηγόρης

    Κανένα πρόβλημα να ανοίξει η ΕΡΤ αρκεί να την πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι τη χρησιμοποιουν. διχάζομαι λίγο στο εξής :α) εγώ και όσοι τυχεροί κρατάμε ακόμα τις δουλειές μας, ξέρουμε οτι το κάνουμε με υπερβάλλοντα ζήλο δουλεύοντας πολύ περισσότερες ώρες από όσο πρέπει οπότε που χρόνος για τηλεόραση, οπότε γιατί να πληρώνω κάτι που δεν μου προσφέρει τίποτα? β) Οι άνεργοι που είναι σπίτι και «ισως» παρακολουθουν τηλεόραση δεν τούς περισσεύουν χρήματα να πληρώνουν για την ΕΡΤ οπότε λογική καμιά. Πείτε δημόσια ένα λόγο που είναι απαραίτητο το άνοιγμα της ΕΡΤ για να καταλάβουμε.
    Είμαι υπέρ του ανταποδοτικου τέλους για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, υγείας, πρόνοιας υμών αλλά και πιο συμαντικο των παιδιών που θα μας διαδεχθουν σε αυτή τη χώρα όπως τη κατάντησαν, και συνεχίζετε να της συμπεριφερεστε, έχετε και λαϊκή εντολή τρομάρα σας. ντροπή σας τίποτα άλλο.

  • 11 Μαρτίου 2015, 10:57 | Γ.Θ

    Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν μια πράξη απόλυτης βαρβαρότητας που χαρακτηρίζει μια σκοτεινή περίοδο της Ελλάδας, μια πράξη ωμής βίας που έζησε κάθε Έλληνας που παρακολουθούσε τα γεγονότα εκείνο το βράδυ και την βίωσε μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ως τέτοια πράξη υψηλού συμβολισμού θεωρώ πρώτη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν πριν κλείσει και μάλιστα αυτό να γίνει πανηγυρικά.
    Σε σχέση με το πρόγραμμα και τη λειτουργία της, θεωρώ ότι τώρα περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ποιοτική αναβάθμιση σαν αντιστάθμισμα όλης αυτής την υποκουλτούρας με την οποία βομβαρδίζεται η ελληνική κοινωνία μέσα στο ίδιο της το σπίτι και ιδιαίτερα η νέοι. Βία, διαπλοκή, υποπροϊόντα, παραπληροφόρηση και άλλα πολλά είναι τα υποκατάστατα που μας παρέχονται σήμερα στα διάφορα κανάλια και υποκάναλα.
    Για τις παθογένειες του φορέα στο παρελθόν δεν ευθύνεται ο ίδιος ο φορέας αλλά αυτοί που τον χειραγωγούσαν και αυτό πρέπει να σταματήσει.
    Τέλος κάποιοι παραπονιούνται για το δήθεν υψηλό ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ αλλά δεν διστάζουν να πληρώνουν πολλαπλάσια συνδρομή για να «αγοράζουν» την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία που τους παρέχεται κατευθυνόμενα.
    Σας ευχαριστώ

  • 11 Μαρτίου 2015, 09:38 | Βασίλης Π.

    Ο νόμος αυτό προσπαθεί να αναβιώσει μια άκρως παθογενή κατάσταση, που αντικατοπτρίζει όλα όσα μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα.

    Υποτιμάται η νοημοσύνη των πολιτών να λέμε ότι θα γίνουν προσλήψεις και δε θα υπάρχει επιβάρυνση στο ειδικό τέλος, ή στον προυπολογισμό. Τσάμπα λεφτά δεν υπάρχουν. Οτιδήποτε κάνουμε έχει το κόστος του και οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι σε αυτούς που τελικά πληρώνουν, τους έλληνες φορολογούμενους.

    Τέλος, ακόμα και αν αποδεχτούμε ότι όντως θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις, κάτι που δεν αποδεικνύεται από το νομοσχέδιο και εν γένει δε νοείται σε μια χρεοκοπημένη χώρα, δεν υπάρχει καμία λογική στο να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, οι οποίοι στο μεγαλύτερο πλήθος τους ήταν κομματικά διορισμένοι. Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι να υποβάλλουν αίτηση επί ίσοις όροις;

  • 11 Μαρτίου 2015, 07:06 | Σταύρος

    Γενικά:

    Χρειάζεται να γίνεται με διαφορετικό τρόπο ο ορισμός του ΔΣ για να μην έχουμε τις παθογένειες της παλιάς ΕΡΤ, βλέπε προτάσεις:

    Γιώργος http://www.opengov.gr/ypep/?c=709
    Νικόλαος Γεωργαντάς http://www.opengov.gr/ypep/?c=640

    Ο ορισμός των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου δεν πρέπει να γίνεται από το ΔΣ. Συμφωνώ και με την άποψη του Μανώλης Γ http://www.opengov.gr/ypep/?c=455

    Χρειάζεται να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστεί ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, από ανεξάρτητο φορέα, σε πρώτη φάση για διευθυντές και προϊστάμενους και σε δεύτερη φάση για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

    Ελπίζω να έχετε τη δημοκρατική ευαισθησία να βελτιώσετε το νομοσχέδιο βασιζόμενοι σε κάποιες από τις προτάσεις της διαβούλευσης.

  • Τι σημαίνει για τον πρωτεργάτη ενός χώρου δημόσια διαβούλευση όσων αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Απολύτως τίποτα.

    Ποιοι έχουν τα βιώματα, ποιοι έχουν τα δεδομένα τι απαιτείται και πως; Τα έχουν ο κ.Παππάς, η μήπως οι εκτός του χώρου που εκ του ασφαλούς δηλώνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι;

    Λειτούργησαν όλοι αυτοί επί δεκαετίες δημόσια πληρώνοντας εκατομμύρια ηλεκτρικό ρεύμα, εξοπλισμούς, και δεχόμενοι διώξεις κατασχέσεις; Σαφώς όχι.

    Βρίσκονται αυτοί εκτός του χώρου έπειτα απo δεκαετίες για τα συμφέροντα διαπλεκόμενων κομμάτων, εφοπλιστών, και μεγαλοεργολάβων; Σαφέστατα όχι.

    Απλά πληρώνουν τρία ευρώ το μήνα, και στον αντίποδα υπάρχουν οι χιλιάδες διορισμένοι – διορισμένες των κομμάτων των δυο μέτρων και σταθμών. Των κομμάτων που ενώ δεν έπρατταν ορθές πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών, δημιουργούσαν σειρά κομματικών κρατικών φερέφωνων, και διόριζαν χιλιάδες κομματικούς ψηφοφόρους.

    Οι προτάσεις του πολίτη απεστάλησαν γι’άλλη μια φορά τόσο στον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα, όσο και στον αρμόδιο υπουργό κ.Παππά, και αυτοί επέλεξαν να μην πράξουν το ορθό.

    Αν προκύψει επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς να δοθεί έμφαση στις προτάσεις ενός πολίτη που λειτούργησε επί δεκαετίες ανιδιοτελώς στα ερτζιανά, σημαίνει πλήρη – καθολική – εξαπάτηση του κοινωνικού συνόλου.

    Αν προκύψει επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς έγκαιρα – τώρα – να υπάρξει η συγκεκριμένη πρόταση στο νομοσχέδιο, ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗΣ στο σύνολο του νομού Αττικής, με ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ στα Νότια προάστια της Αττικής, σαφέστατα δεν έχουμε να κάνουμε με Αριστερή Ριζοσπαστική κυβέρνηση.

    Αυτή δεν είναι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ κυβέρνηση, δεν είναι κάτι διαφορετικό, είναι ακριβώς το ίδιο με όσα είχαμε και γνωρίζαμε επί 41 χρόνια, και συνεχίζουν την ίδια πεπατημένη – πολιτικές – πρακτικές – κατά κάθε νοούμενης πραγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

    Υπάρχουν οι πολίτες που κρίνουν επαρκώς τα πεπραγμένα του συνόλου, και μπορεί να μην κατανοήσουν απόλυτα τι εννοώ, όμως, θα βρουν μπροστά τους στο εγγύς μέλλον το σφάλμα της κυβέρνησης. Στα νότια προάστια Αττικής δεν υπάρχει ούτε ένα (1) δημόσιο η ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ, και το γνωρίζουν συνολικά οι κυβερνώντες του παρόντος.

    Είναι ανεπίτρεπτο, όσοι επί χρόνια δημόσια καυτηρίαζαν τα φαινόμενα διαφθοράς – διαπλοκής, όντας γνώστες τι δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες, και τι ισχύει επί του παρόντος στο Ν.Αττικής, να μην διαφοροποιούν το ελάχιστο όσων ίσχυαν. Γι’άλλη μια φορά, ότι διαμορφώνουν στη βάση που το διαμορφώνουν, μακροπρόθεσμα θα αποβεί κατά της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Ειδικά στο νότια προάστια Αττικής._

    *Θα με θυμηθείτε και θα με μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια.

  • 11 Μαρτίου 2015, 01:25 | Ιωάννης

    Πριν ξεκινήσετε τα δημοφίσματα για το ευρώ, γιατί δεν κάνετε ένα, εσείς της «Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας» ως δημοκράτες που να αφορά
    Τι προσφέρει η ΕΡΤ;
    Πρέπει να πληρώνουμε τέλη για λειτουργεί η ΕΡΤ;
    Πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για να επαναπροσληφθούν οι υπάλληλοι;

    Να βλέπατε τι απάντηση θα παίρνατε από τον Ελληνικό Λαό και μετέπειτα να υπηρετούσατε την εντολή του.

  • 11 Μαρτίου 2015, 01:42 | Elikas

    Όλοι εσείς που είσαστε στα κάγκελα για τα 3 Ευρώ το μήνα (που πάντα δίνατε) και την περιττή κατά τη γνώμη σας ύπαρξη δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σας αρέσει αυτό που βλέπετε στα ιδιωτικά κανάλια; Το θεωρείτε ενημέρωση; Το θεωρείτε ψυχαγωγία; Δεν σας νοιάζει που χωρίς μία αξιόλογη ΕΡΤ τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας τον μόνο πολιτισμό που θα γνωρίζετε θα είναι αυτός του μεσημεριανού ξεκατινιάσματος και της βραδινής λοβοτομής; Δεν σας πειράζει που πληρώνετε ένα σκασμό φόρους και χαράτσια για να παίζουν επί δεκαετίες όλο αυτό το σκουπιδαριό κανάλια που ουδέποτε πήραν άδεια χρήσης για τις δημόσιες συχνότητες και μονίμως παραγράφουν χρέη εκατομμυρίων, φεσώνοντας παράλληλα τους υπαλλήλους τους; Τα δικά σας λεφτά είναι οι κρατικές τους διαφημίσεις, δεν το ξέρατε;

    Ποιοι έβαλαν τους φασίστες στα σπίτια μας; Ποιοι μας πότισαν μίσος και φόβο; Οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ, ή μήπως τα τσιράκια μαφιόζων που περνιούνται για επιχειρηματίες ενώ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν φυλακή για ένα σωρό αδικήματα;

    Δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου εδώ και πολλά χρόνια, και αρνούμαι να δω τη χυδαιότητα της ακόμα και στα κλιπάκια που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Ξέρω όμως πάρα πολύ καλά τι ακριβώς παίζει, και με μεγάλη μου χαρά θα δω τα ζημιογόνα Μέσα Μαζικού Εκφασισμού να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, παράλληλα πληρώνοντας 3 Ευρώ το μήνα για να έχω Δημόσια ραδιοτηλεόραση της προκοπής. Ακόμα κι αν αποδειχτεί μια απ’ τα ίδια με την αφόρητη μετριότητα που πάντοτε ήταν η ΕΡΤ.

  • 10 Μαρτίου 2015, 23:06 | θωμας

    πώς θα καταφέρετε το σημείο 4 του αρ.2 Σκοπος Αποστολή «Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι ανεξάρτητη από το κράτος..» όταν στο αρ. 9 αναφέρετε ότι στη ΓΣ θα συμμετεχοτν υπουργοί της κυβέρνησης;

  • 10 Μαρτίου 2015, 22:27 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αν και έχω βάλει ένα ακόμα σχόλιο, θα ήθελα να βάλω ακόμα ένα που θα σχετίζεται με τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει από υπηρεσίες
    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    3 ή 4 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 ή/και ΕΤ4)

    2 κανάλια για τους Έλληνες του εξωτερικού, γιατί είναι και περισσότεροι από εμάς (ERT World 1 και 2)

    1 κανάλι υψηλής ευκρίνειας (ΕΡΤ HD) με επιλεγμένα προγράμματα High Definition με 8ωρη εως 24ωρη λειτουργία ανά ημέρα.

    Η ΕΤ1 θα πρέπει να χωρίσει το πρόγραμμά της σε παιδικό, εκκλησιαστικό, ψυχαγογικό, ντοκιμαντέρ και ειδήσεις, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και να προβάλλει παλίες σειρές, είτε της ΕΡΤ είτε ξένες νεανικές, είτε παιδικά απ’ αυτά που έβαζε και παλιά, αφού τα χει που τα χει, ας τα προβάλλει
    Η ΝΕΤ θα έχει κυρίως πρόγραμμα με ειδήσεις, ντοκιμαντέρ κτλ.
    Η ΕΤ3 ψυχαγωγικό, εκκλησιαστικό και ειδήσεις από τη βόρεια Ελλάδα

    Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να έχουν τηλεκείμενο, το γνωστό TELETEXT, με υπηρεσία υποτίτλων

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    5 σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας (ΠΡΩΤΟ, ΔΕΥΤΕΡΟ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, το Kosmos και ένα ξενόφωνο)
    Τα περιφεριακά που είχε και πριν

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    2 σελίδες (την κεντρική και του Αρχείου)

    Επίσης να επανακυκλοφορίσει και το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, με επιπλέον χρέωση.

  • 10 Μαρτίου 2015, 21:51 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    Σταματηστε επι τελους τον ακρατο κρατισμο.Δε μπορει καποιοι να ζουν σε βαρος του συνολου.Η ΕΡΤ δεν ελειψε σε κανενα απο τη μερα που εκλεισε η δε ΝΕΡΙΤ οπως βλεπουμε δε συγκινει κανενα να τη δει(τα νουμερα της πολικες θερμοκρασιες).
    ΤΕΛΟΣ στη κλοπη της τσεπης μας

  • 10 Μαρτίου 2015, 21:24 | Γιάννης Τσαούσης

    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου αυτό δεν βρήκα αναφορά στο θέμα της ψηφιοποίησης του μεγάλου αρχείου που υπάρχει. Οποιος ξέρει από την ιστορική διαδρομή του χώρου αυτού θα θυμάται το αλήστου μνήμης Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, που αφού συγκέντρωσε ένα τεράστιο αρχείο διαλύθηκε και ουδείς γνωρίζει η δημόσια αυτή περιουσία του που κατέληξε. Κάντε κάτι, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και ψάξτε προστατέψτε και παραδώστε τα εκεί που ανήκουν στο λαό.

  • 10 Μαρτίου 2015, 21:45 | Πιτταρά Κ.

    Παρακαλώ λάβατε σοβαρά υπόψη ότι ο λαός θα αντιδράσει βλέποντας στο όνομα της Δημοκρατίας και διαφάνειας να επαναπροσλαμβάνονται ¨βολεμένοι¨ οι οποίοι υπηρετούσαν επί έτη άπραγοι τη παλιά βρώμικη ΕΡΤ ΑΕ. Μόλις έχασαν τη δουλειά τους θυμήθηκαν τη διαφάνεια. Μην προκαλείτε τον Λαό. Πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση,να διαρθρώστε ορθά τη ΝΕΡΙΤ.

    Οι παλιοί υπάλληλοι πιστέψτε με δεν χρειάζονται. Μιλάω εκ των έσω. 1,5 εκ. άνεργοι… γιατί να ξεκινήσετε από τους παλιά βολεμένους. Κάντε τη διαφορά πιστεύουμε σε εσάς!

    Υ.Γ. επειδή τους το έχετε υποσχεθεί ένα πράγμα να έχετε στο μυαλό σας. Οι παλιοί υπάλληλοι πρέπει να αξιολογηθούν αυστηρά και ας μην φταίνε. Ας γίνουν οι ήρωες της αλλαγής…

  • 10 Μαρτίου 2015, 21:13 | Μάρκος Ευθυμίου

    Με το ψηφιακό αρχείο τι θα γίνει τελικά; Θα αφεθεί στην τύχη του ή στα χέρια του κάθε ιδιώτη, που θέλει και επιθυμεί να το καρπωθεί; Είναι ιστορική κληρονομιά ενός ολόκληρου λαού και πρέπει να διαφυλαχθεί. Τολμήστε και θα μείνετε στην ιστορία

  • 10 Μαρτίου 2015, 21:29 | Κανένας

    Κύριοι, φερατε ένα πρόχειρο νομοσχέδιο το οποίο επί της ουσίας επιβραβευει τη στάση όσων απ την αρχή έστησαν δτ-νεριτ, ξεπουλωντας πολύ φτηνά τους συναδέλφους τους και τον αγώνα – γολγοθα του καθενός απ αυτούς. Επιβραβευει τη λογική της ζούγκλας, της αναξιοπρεπειας, του εξευτελισμου. Αυτό δεν το περίμενα από την αυτοαποκαλουμενη, αριστερή κυβέρνηση..θυτες, θύματα στον ίδιο ντορβα, ισοπεδωση που χαρακτηρίζει άλλους χώρους και άλλες εποχές, που πίστεψα ότι τώρα θα έφευγαν….. Κρίμα.. Για σας.. Για μένα…

  • 10 Μαρτίου 2015, 20:23 | λευτερησ

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτησω τι γίνετε με όλους αυτούς που έχουν όλα τα προσόντα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της Νεριτ .Και ενω ο διαγωνισμός είναι σε εκρεμμοτητα εδώ και ενα χρονο έχει επεμβει εισαγγελεας για να είναι διαφανής και σύμφωνα με όλες τισ νόμιμες διαδικασιεσ .

  • 10 Μαρτίου 2015, 19:12 | DIMITRIOS

    Συμφωνω οτι πρεπει να γινει επανασυσταση της ΕΡΤ.Πρεπει πρωτα ομως να ,συζητησουμε ποια ΕΡΤ θελουμε ,ποιον σκοπο θα υπηρετει,απο που θα αντλει τους πορους για την υπαρξητης,πωσ θα επιλεγονται τα στελεχη της,ποιος θα την ελεγχει,ποια ποιοτητα θελουμε να μεταδιδει,ποσο ανεξαρτητη θελουμε να ειναι.Ολα αυτα προυποθετουν δημοκρατικο διαλογο
    με την κοινωνια,επιστημονικη τεκμηριωση.Δεν χρειιαζομαστε την ΕΡΤ του
    κομματικου συστηματος,ουτε την ΝΕΡΙΤ που θυμιζει ΥΕΝΕΔ.Δεν χρειαζομαστε
    περισσοτερους προνομιουχους υπαλληλουσ.Και επιτελους ας εμπιστευτουμε τους νεους Ελληνες ,δεν εχουν αναγκη τακτοποιησης οι κομματικοι,ειναι μια ευκαιρια να αλλαξουμε νοοτροπια ξεκινωντας απο την εικονα μας

  • 10 Μαρτίου 2015, 19:07 | ΔΜ

    Επιτέλους!!! Η ημέρα που φύγει το όνομα ΝΕΡΙΤ από τους δέκτες της τηλεόρασης και θα αντικατασταθεί από την ΕΡΤ θα είναι μια μέρα νίκης της δημοκρατίας, θα είναι μια μέρα που φύγει ένα ακόμη «μαύρο» από όλα αυτά που έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση στη χώρα. Χαίρομαι που η νέα κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και χαίρομαι που βρέθηκε τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος. Έτσι, κλείνουν και αρκετά στόματα που έσπευσαν να κατακρίνουν την επιλογή αυτή. Κανείς, βέβαια από αυτούς δεν αναφέρει ότι τα χρήματα που πληρώνουμε όλοι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται σε ένα και μοναδικό κανάλι χαμηλοτάτου επιπέδου που δεν το παρακολουθεί κανένας σοβαρός πολίτης καθώς και στα πρωτογενή πλεονάσματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Όσοι καταφέρεστε εναντίον της επανίδρυσης της ΕΡΤ και αναφέρεστε με τα πιο απαξιωτικά λόγια τόσο για αυτόν τον ιστορικό φορέα όσο και για τους απλούς ανθρώπους που εργάζονταν εκεί, καλό θα ήταν να μην είσαστε απόλυτοι και να απαιτήσετε και να φροντίσετε να ενημερωθήτε για τα όργια κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος στα μορφώματα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, στις φωτογραφικές προσλήψεις, στις κατάφορες αδικίες στους διαγωνισμούς εκτός ΑΣΕΠ, στην διοχέτευση κονδυλίων σε συγκεκριμένους επιτήδειους. Αυτό που απαιτώ, εγώ ως πολίτης είναι όλα αυτά να δημοσιοποιηθούν! Απαιτώ να μάθω τι μας στοίχισε όλη αυτή η ιστορία και κάποιοι να πληρώσουν για αυτό, ώστε οι επόμενοι που θα σκεφτούν να διαλύσουν κάτι να το σκεφτούν δυο φορές.
    Σε ότι αφορά την νέα ΕΡΤ, θα ήθελα να γίνει κέντρο παραγωγής και προαγωγής πολιτισμού και ενημέρωσης. Είναι ένας οργανισμός που διαθέτει τόσο την τεχνική υποδομή όσο και το έμψυχο υλικό για να κάνει πολλά σημαντικά πράγματα αρκεί να τον αφήσουν. Γιατί να αγοράζει μόνο πρόγραμμα η ΕΡΤ και να μην πουλάει κιόλας, με μεγάλα, ίσως κέρδη. Θα μπορούσε, επίσης, ο κρατικός φορέας να εμπλακεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα σχολεία ή ακόμη και να λειτουργεί σε αυτόν ένα δημόσιο ΙΕΚ με σχετικές ειδικότητες. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές πολλές. Εύχομαι από την καρδιά μου τα καλύτερα σε αυτήν την προσπάθεια!

  • 10 Μαρτίου 2015, 18:23 | Γιώργος

    Θετικό που επανέρχεται το όνομα ΕΡΤ ,δυο brand names είχαμε Ολυμπιακή και ΕΡΤ και τα θάψαμε.
    Αρνητικό το παλαιοκομματικό μοντέλο όρισμού του ΔΣ πράγμα που είναι ενάντια στην αντικειμενικότητα και μας γυρίζει πίσω.
    Πρέπει να συγκροτηθεί ανεξάρτητο σώμα που σε συνεργασία με ΑΣΕΠ να διορίζει το ΔΣ και τον πρόεδρο καθώς και να καθοριστεί χρονικά η θητεία του ΔΣ και βάβαια να μην έχει καμία σχέση με εκλογές κυβέρνηση κλπ
    Τέλος όσον αφορά το περιεχόμενο της ΕΡΤ πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό από τα λεγόμενα ιδιωτικά κανάλια.Χρειάζονται εκπαιδευτικές,μουσικές,πολιτιστικές,ιστορικές κ αθλητικές εκπομπές καλύτερου επιπέδου και όχι νέα παράθυρα
    Είπατε για σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση,αποδείξτετο

    Γιώργος Δ

  • 10 Μαρτίου 2015, 18:23 | Πολίτης

    1. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα, φλέγοντα θέματα να ασχοληθεί επί του παρόντος η νέα κυβέρνηση, όπως συγκεκριμένες προτάσεις (και υλοποίηση αυτών) για τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία. Η ασχολία με το άνοιγμα της ΕΡΤ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όταν υπάρχει η ΝΕΡΙΤ είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου και πόρων.

    2. Δεδομένου ότι από ότι φαίνεται η ΕΡΤ θα ξανασυσταθεί ας πάμε στα επί του θέματος:

    Α) Θα πρέπει να έχει δικαίωμα όποιος δεν βλέπει τηλεόραση να κάνει «opt out» και να μην χρεώνεται τα 3 ευρώ το μήνα.
    Β) Να επανεξεταστεί η λογική της πληρωμής του τέλους της ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ. Είναι συνταγματικό, νόμιμο, ηθικό; Με ποιά λογική αποφασίστηκε;
    Γ) Οι οικονομικοί απολογισμοί της ΝΕΡΙΤ-ΕΡΤ να κοινοποιούνται δημοσίως ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πόσα χρήματα εισπράττει, ξοδεύει και τι τα κάνει η ΝΕΡΙΤ-ΕΡΤ.
    Δ) Ταυτοχρόνως, να δημοσιοποιούνται οι μισθοί όλων των εργαζομένων (του διοικητικού συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου).
    Ε) Στο ίδιο πλαίσιο του ανωτέρω απολογισμού να καθίστανται και συγκρίσεις με ανάλογα ξένα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα (π.χ. BBC) ώστε η ίδια η ΕΡΤ, κατά πρώτον, και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται αμέσως τα περιθώρια βελτίωσης της ΕΡΤ. Τι χρήματα π.χ. απορροφά το BBC (πόσους εργαζόμενους, τι κόστος, κλπ) και σε τι αποτέλεσμα αυτά αντιστοιχούν.
    ΣΤ). Δεδομένου του δημοσίου χαρακτήρα της ΝΕΡΙΤ-ΕΡΤ θα πρέπει να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει μετοχές της. Προτείνω να μελετηθεί το παράδειγμα της Τσεχίας και πώς όταν διαχωρίστηκαν από την τότε Τσεχοσλοβακία, η κυβέρνηση του Βάτσλαβ Κλάους αναδιοργάνωσε τις εθνικές-δημόσιες επιχειρήσεις. Ο κάθε πολίτης μπορούσε να αγοράσει μετοχές και άρα να καταστεί μέτοχος στην εθνική επιχείρηση. Το σύστημα αυτό ιδιωτικοποίησης-κοινωνικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων ήταν και πρωτοπόρο και πετυχημένο.

  • 10 Μαρτίου 2015, 17:30 | Nikos

    Με την επανασύσταση της ΕΡΤ το μόνο που θέλει η νέα κυβέρνηση είναι να εξαργυρώσει τις ψήφους που έλαβε στις εκλογές. Μπορεί να αποτελεί «δέσμευση» προεκλογική αλλά γιατί οι δεσμεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από κει, αν όχι για να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι? Και αν όντως το να υπάρχει δημόσια τηλεόραση είναι τόσο απαραίτητο γιατί θα πρέπει να έχει σχήμα ίδιο με αυτό που είχε παλαιότερα? Δεν αρκεί ένα μικρό ευέλικτο σχήμα να παρέχει ενημέρωση? Γιατί να συνεχίσει να επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός με ένα τέλος υπέρ ΕΡΤ απλά και μόνο επειδή θέλει να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του? Γιατί να υποχρεώνονται όλοι να πληρώνουν ακόμα και αν δεν κάνουν χρήση? Αν ήταν επιλογή του καθενός μας πολύ θα ήθελα να δω πόσοι θα δήλωναν ότι θέλουν να παρακολουθούν την Δημόσια Τηλεόραση και να πληρώνουν το αντίστοιχο τέλος. Και αν τα έσοδα επαρκούσαν ας φτιαχνόταν όχι μια ΕΡΤ σαν την παλιά, αλλά ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά το κομματικό κράτος των νεοφώτιστων εξουσιαστών θέλει να δημιουργήσει την δική του στρατιά από κρατικοδίαιτους υποστηρικτές ώστε να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατό περισσότερο. Περίμενα περισσότερα από μια κυβέρνηση που πρεσβεύει ότι είναι προοδευτική και ενάντια στο κατεστημένο.

  • 10 Μαρτίου 2015, 17:17 | Αντώνης Περ

    Θα ήθελα να είχα έναν δημόσιο εθνικό φορέα ραδιοτηλεόρασης που να προωθεί με ποιότητα τον πολιτισμό, και την παιδεία, και την ενημέρωση και την διάσκεδαση. Και εννοείται πως όλα αυτά πρεπει να διέπονται από κανονες αξιοκρατίας και αντικειμενικοτητας, αλλά και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

    Ωστόσο η μέθοδος ευρεσης πόρων, το χαράτσι επάνω στη ΔΕΗ δηλαδή, είναι επι της ουσίας εντελως άδικο όσο και παράνομο. Και είναι παρανομο αφού έτσι εκβιάζεται ο καταναλωτής ενέργειας να πληρώνει για μία εντελώς τρίτη υπηρεσία ή προϊόν, τη δήμόσια τηλεοραση δηλαδή. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, αγοράζοντας ο καθένας απο εμας ένα καρβέλι ψωμί, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε στον φουρναρη, που τρώμε ή δεν τρώμε κρέας υποτίθεται θα αγοράζαμε απο το χασάπικο!!!!

    Και αν αυτό ώς άνω, θα μπορούσαμε να το αποσιωπήσουμε στο βωμο της ποιοτικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πλην όμως η μεθοδος γίνεται πολυ πιο ακραία και άδικη αν σκεφτούμε οτι είναι πλειόνοτητα αυτοί που ως καταναλωτες της ΔΕΗ πληρωνουν δύο ή και περισσότερους λογαριασμούς ΔΕΗ. Για παραδειγμα ο ψιλικατζής / περιπτερας κτλ που έχει και ενα διαμερισματακι στη πόλη αλλά και ένα (μικρό ή ετοιμόρροπο) πατρικό σε ένα χωριο. Άυτος λοιπόν θα πληρώνει 3 συνδρομές, σαν να είναι «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών….. τηλεθεατής!!!).

    Για να εξαλειφθούν τέτοιες αχρειότητες προτείνω: Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΙΣΑΞΙΑ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ή ΤΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ. Παράδειγμα, επάνω στην εκκαθάριση φόρου εισοδηματος.

  • 10 Μαρτίου 2015, 17:12 | ΦΩΤΗΣ ΛΙΝΟΣ

    Οχι κι άλλη κρατική-δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εάν δεν το έχετε καταλάβει, η κρίση προήλθε από τον κρατικό-δημόσιο τομέα και την σπάταλη πελατειακή του διαχείριση και την πλήρωσε και πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας (1.300.000 άνεργοι) και η(πρώην)μεσαία τάξη. Οχι άλλα υποκριτικά δάκρυα για το «ιστορικό» όνομα ΕΡΤ, παλιότερα λεγόταν ΕΙΡ, ΕΙΡΤ, ας λέγεται τώρα ΝΕΡΙΤ! Τελικά οι «πελάτες» προτίμησαν το μαγαζί του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια πρέπει να τους ανταμείψετε! Οχι κι άλλη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες για την κυβερνητική προπαγάνδα!

  • 10 Μαρτίου 2015, 16:46 | akis

    Οι συμβασιούχοι δεν αναφέρονται πουθενα, που δούλευαν όλοι πάνω από πέντε χρόνια. Αυτοί δεν έχασαν τις δουλειές τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ; Απαράδεκτο, θα έπρεπε να είχατε μεριμνήσει γι αυτους όχι μόνο για την επιστροφή τους αλλά και την αλλαγή της σύμβασής τους σε αορίστου για να βάλλετε ένα τέλος σε αυτή την εργασιακή ομηρία.

  • 10 Μαρτίου 2015, 16:10 | Sakis

    Χίλιες φορές να δώσουμε κάτι παραπάνω στο κράτος για να έχουμε αξιοπρεπή νοσοκομεία και παιδεία ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ πάλι μια «άρρωστη» ΕΡΤ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

  • 10 Μαρτίου 2015, 16:11 | Belos

    Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του λαού!
    Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά της και ΟΧΙ το άνοιγμα πάλι της ΕΡΤ επιβαρύνοντας ΞΑΝΑ τον ελληνικό λαό!Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει πως δεν γίνεται από τη μια να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και, από την άλλη, η ίδια να προαναγγέλλει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για να λειτουργήσει η ΕΡΤ, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

  • 10 Μαρτίου 2015, 16:36 | Δήμητρα

    Ειλικρινά τα έχω χαμένα!!! Υπάρχει κάπου άρθρο μέσα στο νομοσχέδιο που καταργεί τη ΝΕΡΙΤ ή εμένα μου διαφεύγει κάτι τέτοιο? Δηλαδή αν έχω καταλάβει καλώς και θα ήθελα πολυ μία απάντηση επ’ αυτού έστω και από κάποιον άλλο σχολιαστή εδώ, η κυβέρνηση πήρε το νομοσχέδιο της κατάργησης της ΕΡΤ και της ίδρυσης της ΝΕΡΙΤ και έχει κάνει επ’ αυτού διορθώσεις? Υποκρίπτονται κάποιες σκοπιμότητες και υπάρχει λόγος για αυτό το σενάριο? Η ΝΕΡΙΤ δεν καταργείται με το σκεπτικό ότι ισχύουν τα πεπραγμένα της και άρα μεταφέρεται και το προσωπικό της στη νέα ΕΡΤ? Στο μέλλον ο επόμενος έχει τη δυνατότητα να πάρει πάλι το ανανεωμένο και να το ξαναδιορθώσει? Αυτή είναι η κατάργηση του μορφώματος ΝΕΡΙΤ και η επανίδρυση της ΕΡΤ? Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι έχει γίνει… Μάλλον έχει χαθεί κάθε ίχνος συνέπειας και λογικής… Αν κάποιος έχει καταλάβει καλύτερα ας μου απαντήσει παρακαλώ πολύ!
    Επίσης, πιστεύω ότι θα το έχουν δεί και άλλοι συνσχολιαστές, έχει κυκλοφορήσει από εχθές στο διαδίκτυο ένα σχέδιο νόμου για την επανίδρυση της ΕΡΤ που αποτελείται από 8 άρθρα είναι άμεσα εφαρμόσιμο και περιλαμβάνει τελείως διαφορετικά πράγματα με τίτλο «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ και ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της ΕΡΤ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ» !!!!
    Ψάξτε και θα το βρείτε.
    Υπάρχουν 2 νομοσχέδια ή απλώς διέρευσε το πρώτο και το τελικό είναι τελείως διαφορετικό? Προσπαθώ να βρω απάντηση επ’ αυτού του ερωτήματος.

  • 10 Μαρτίου 2015, 15:48 | johndouk

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! ΑΙΣΧΟΣ!

    Με εκφράζει η άποψη των χρηστών:

    «Δημήτριος Σωτηρίου» http://www.opengov.gr/ypep/?c=352
    «Στέλιος Βλάχος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=358
    «Γιώργος Παππάς» http://www.opengov.gr/ypep/?c=362
    «Ιωάννης Χατζηαντωνίου» http://www.opengov.gr/ypep/?c=388
    «ΜΨ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=394
    «ΚΚ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=398
    «ΜΑΡΙΑ ΣΙΕΛΟΥ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=410
    «Ντροπή και Αίσχος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=429
    «Δημήτρης Κωνσταντάκος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=443
    «αργύρης» http://www.opengov.gr/ypep/?c=444
    «Νίκος Παπαδάκης» http://www.opengov.gr/ypep/?c=447
    «Σταύρος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=464
    «ΔΧ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=488
    «Χρήστος Στόικος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=503
    «Συμεών Καραγαβρηιλίδης» http://www.opengov.gr/ypep/?c=524
    «Νίκος Ευθυμίου» http://www.opengov.gr/ypep/?c=526
    «Ιωακείμ Μακού» http://www.opengov.gr/ypep/?c=527
    «Χρήστος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=532
    «Νίκος Μαρινόπουλος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=549
    «George Klain» http://www.opengov.gr/ypep/?c=559
    «Χάρης» http://www.opengov.gr/ypep/?c=573
    «AΠ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=584
    «PanStam» http://www.opengov.gr/ypep/?c=581
    «Α.Τ.» http://www.opengov.gr/ypep/?c=583
    «Κυριακος» http://www.opengov.gr/ypep/?c=590
    «Γιώργος Νικαλαϊδης» http://www.opengov.gr/ypep/?c=603
    «ΜΥΡΩΝ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=607
    «Βασίλη Μακρή» http://www.opengov.gr/ypep/?c=620
    «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ» http://www.opengov.gr/ypep/?c=638

    και πολλών άλλων, όπως και ο θυμός της κοινωνίας απέναντι στον τυφλό σας κρατισμό.

    Και πάλι ΑΙΣΧΟΣ!…

  • 10 Μαρτίου 2015, 15:36 | Διονύσης Π

    Ένα μεγάλο μπράβο στην κυβέρνηση που αποφάσισε να ανοίξει τον ιστορικό φορέα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Για αρχή απαντάω σε κάποιους κύριους και σε κυρίες ότι η ΕΡΤ είναι δικιά μας επιχείρηση και ο Ελληνικός Λαός είναι υποχρεωμένος να πληρώνει την επιχείρηση αυτή, μία από τις δεσμεύσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης ήταν να ανοίξει τον ιστορικό ραδιοτηλεοπτικό μας φορέα, στο εξωτερικό πληρώνουν τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις τους. Συμφωνώ με το παρόν νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ρουσφέτια που έχουν γίνει στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ θα απολυθούν και δεν θα τους πληρώνει ο Ελληνικός Λαός τσάμπα. Μια αξιόλογη του υπάρχοντος προσωπικού είναι απαραίτητη.

    ΥΓ: Σε όσους δεν αρέσει η νέα κατάσταση, δυστυχώς πρέπει να την αποδεχθούν, έχουν αλλάξει τα πράγματα πλέον.

  • 10 Μαρτίου 2015, 15:05 | Τάσος

    Κατ’αρχάς, συγχαρητήρια για την υλοποίηση της δέσμευσής σας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Θα ήθελα να επισημάνω ωστόσο ορισμένα σημεία:
    1. Το όλο νομοσχέδιο στηρίζεται στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου σωστό καθώς δεν μπορεί η ΕΡΤ να αποτελεί συνέχεια του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ
    2. Στο νομοσχεδιο αποκλείονται οι συμβασιουχοι της ΕΡΤ που εργάζονταν την 11 Ιουνίου. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους με την βοήθεια των αλληλέγγυων κράτησαν την ΕΡΤ ανοιχτή μέσω της ΕΡΤopen και τώρα δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΕΡΤ. Αντιθέτως, άνθρωποι οι οποίοι πρόδωσαν τους συναδέλφους τους και πηγαν στην ΔΤ- ΝΕΡΙΤ παρόλο που πληρώνονταν κανονικά όλο αυτό το διαστημα βρίσκονται και πάλι μέσα. Και κανονικά οι προσλήψεις ατόμων απ’εξω δεν έπρεπε να ισχύουν γιατι αφενός ήταν παράνομες αφετέρου ο ίδιος ο φορεας (ΔΤ-ΝΕΡΙΤ) ήταν παράνομος.
    3. Τέλος, την ΕΡΤ ειδικότερα σε θέμα δημοσιογράφων θα πρέπει να την στελεχώσουν αυτοί της ΕΡΤopen, οι οποίοι με ηθος κράτησαν ανοιχτή την ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι όπως Χριστοφιλέα, Παρασκευοπούλου, Σαρακίνη, Παπαθανασίου, Ρουμελιώτη, Σκάλκος, Πετούρη, Μιχελιδάκη, Τσιτσιμπίκου και Δουβαρά κλπ. θα πρεπει να τους βγάλετε από τον φακό, φτάνει με αυτους!! Και εννοείται σε καμία περιπτώση να μην προσλάβετε την πιο μνημονιακή παρουσιάστρια, η οποια εκανε απίστευτη προπαγανδα εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέσω του ΑΝΤ1, την Μαρία Χούκλη!
    Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να εισακουστώ έστω και στο ελάχιστο.

  • 10 Μαρτίου 2015, 15:23 | Ηρακλής

    Διαφωνω με το νομοσχεδιο για την επανασυσταση της ΕΡΤ και του πελατειακου σας κράτους.Ο Βασιλιάς πέθανε ,ζητω ο βασιλιάς….Λυπαμαι και θα μπορουσα να συμφωνησω 100% με τον Μυρωνα να κανω copy paste αλλα ουτε και γι αυτο δεν αξιζει αυτη η πρεμουρα να φερετε πισω το πραγματικο μαυρο.

  • 10 Μαρτίου 2015, 14:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

    Προσωπικά, θεωρώ τελείως άχρηστη την επανασύσταση της ΕΡΤ. Υπάρχει ήδη δημόσια τηλεόραση , η ΝΕΡΙΤ. Εάν η κυβλερνηση θεωρεί οτι δεν είναι επαρκής, ας την αναμορφώσει.
    Επιπλέον και λόγω της κρίσης, θεωρώ το τέλος για την ΝΕΡΙΤ ιδιαίτερα υψηλό και μη ανταποδοτικό, πόσο μάλον για την σχεδιαζόμενη ΕΡΤ.
    Εν κατακλείδει, ΕΝΑ κανάλι στην τηλεόραση και ένα στο ραδιόφωνο αρκού, ιδιαίτερα σε μια χώρα με 1,3 εκ. ανέργους.

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:03 | Χ.Κ.

    Προσωπικά θα ήθελα να δω μια ποιοτική, έγκυρη και πρωτοποριακη δημόσια τηλεόραση τύπου BBC, κι όχι μαγαζί προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης (βλ. ΝΕΡΙΤ και πριν και μετά τις εκλογές), με ‘δοτούς’ δημοσιογράφους, ακριβές παραγωγές με τα κονέ, αδιαφάνεια, βύσματα να χαριεντίζονται στους διαδρόμους και χαλαρούς ‘εργαζόμενους’της καφετέριας ή του πουθενά που θα τους πληρώνουμε εμείς. Άρα δεν θέλω να ξαναδώ στο δέκτη την παλιά ΕΡΤ, χωρίς να συμφωνώ με τους χειρισμούς του Σαμαρά. Αν είναι να ξαναγίνει έτσι, τότε τα 6Ε το δίμηνο τα θεωρώ χαράτσι. Ας μείνουμε με τη ΝΕΡΙΤ κι ας ασχοληθεί η κυβέρνηση με άλλα σοβαρά θέματα, όπως αυτό της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον παραγωγικό τομέα.
    Υ.Γ. Είμαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:28 | Αντώνης

    Διαβούλευση μάλλον σημαίνει να ειπωθούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις σχετικές με το Νομοσχέδιο.
    Είναι αλήθεια πως είναι λίγος χρόνος οι δύο ημέρες.
    Αλλά εδώ διαβάζω την άποψη κάθε πικραμένου για την εισφορά και αν πρέπει να προσληφθούν όλοι. Επικοινωνούν ? ή απλά θέλουν να προβάλουν την άποψη που είχε καλιεργηθεί από αυτούς που έριξαν το μαύρο ?
    Να γίνει η ΕΡΤ υπόδειγμα ενημέρωσης και διαφάνειας.
    Αυτή είναι η εντολή (του κόσμου που άντεξε, που διαδήλωνε, που ψήφισε στις εκλογές) και επιτέλους όλο το δυναμικό – Διοίκηση και Εργαζόμενοι – να την τιμήσει και να την εφαρμόσει το συντομότερο !

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:15 | Βασίλης Μακρής

    Είναι απαράδεκτο σε εποχές κρίσης να πρέπει να πληρώνουμε τέλος ΕΡΤ υποχρεωτικά. Θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα ενημερωτικό κανάλι που θα το τρέχουν το πολύ 200 άτομα και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες και κανάλια να είναι συνδρομητικά και ανταποδοτικά βάσει των συνδρομητών.
    Θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια γα εξαίρεση από το τέλος ΕΡΤ για Κοινόχρηστες συνδέσεις.

    Οι υπάλληλοι που θα επαναπροσληφθούν θα πρέπει να κληθούν να επιστρέψουν μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που τους δόθηκε! Αλλιώς δε θα πρέπει να προσληφθούν.

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:38 | ΜΑΙΡΗ

    Σχόλιο επι της Ουσίας:
    Εκτιμώ ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος και η αναγκαιότητα να προηγηθεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εναντι άλλων που είναι πιο κρίσημα και απαραίτητα
    Με το τρόπο που το προωθείτε και το επήγεστε παραπέμπει ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους σε σκέψεις που δεν ξέρω αν θα θέλατε να κάνουν πολίτες για την νέα Κυβέρνηση : Τακτοποίηση και εξαργύρωση ψήφων. Θεωρητικά κάποιοι σας ψήφισαν για ακριβως τον αντίθετο λόγο . Για να είστε διαφορετικοι από τους άλλους.
    Το να ανοίξει ξανά η ΈΡΤ και να επιβαρυνθεί το νοικοκυριο δεν βοηθά σε τιποτα την Ελλάδα, ούτε τους Ελληνες , ούτε την ελευθερία του λόγου. Δεν προσδιδει τιποτα απολύτως στην Κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό όπλο.
    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ?
    Η αποκατάσταση της «αδικείας» και των όποιων αδικειών έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ φίλους και τους γνωστούς αλλά από τους υπόλοιπους . Υπαρχουν πολλοι που απολύθηκαν . Πολλοι που τους μειώθηκε ο μισθός, πολλοι που πληρώνουν παραπάνω από όσο πρέπει γιατί κάποιοι άλλοι δεν το κάνουν .
    ΑΡΧΙΣΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ . ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ άμεσα από αυτά που θα ισσοροπήσουν την κοινωνική αδικια και αφήστε τα υπόλοιπα για αργότερα που θα γίνουν και πιο εύκολα αποδεκτά.
    Αν το κάνετε αυτό, θα είστε για πάντα Κυβέρνηση θα κερδίσετε τις εντυπώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και κανείς δεν θα σας προσάψει ότι εξυπηρετείτε άλλους σκοπους …… και δεν θα φέρετε ως νεα Κυβέρνηση την ΧΑ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ σε αυτους που σας πιέζουν να το κάνετε άμεσα. Αν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε ΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ποιος θα το κάνει ?

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:36 | B.T.

    1. Προσλήψεις προσωπικού βάση πραγματικών αναγκών & μέσω ΑΣΕΠ,δίχως φωτογραφικές απαιτήσεις.
    2. Επαναπρόσληψη παλαιών εργαζομένων ΕΡΤ α)εφ όσον αξιολογηθούν μεσω ΑΣΕΠ και β)αφού ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ οι αποζημιώσεις απόλυσης.

  • 10 Μαρτίου 2015, 13:04 | ΜΥΡΩΝ

    Κύριοι της τωρινής κυβέρνησης κάνετε ένα σοβαρό λάθος το οποίο έκαναν και οι προηγούμενοι αλλά και οι προ-προηγούμενοι.
    Δεν αξιολογείτε το ποιοι σας ψηφίζουν και ποιοι σας τοποθετούν εκεί που είστε. Το πελατειακό Κράτος τελείωσε και οι πολιτικές ανταποδόσεις τιμωρούνται. Εμείς που είμασταν οι πολιτικοί πρώην απέναντι σας, είμαστε οι τωρινοί πολτιτικοί υποστηρικτές σας. Εμείς αλλάξαμε και σας κάναμε Κυβέρνηση, οι κομματικοί ακόλουθοι σας και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σας πλαισιώνουν τώρα δεν είναι η μάζα του λαού που σας έβγαλε. Εμείς λοιπόν σας στηρίζουμε, γιατί θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό. ΟΧΙ τις ίδιες συνταγές, ρεμβασισμούς κι εξαργυρώσεις πολιτικών συμφωνιών. Αλέξη Τσίπρα είμαστε συνομίλικοι και σκέφτομαι όπως κι εσύ, έτσι πιστέυω τουλάχιστον. Έκανες μέγα σφάλμα με τον Αξιοσέβαστο καθηγητή Κο Παυλόπουλο αλλά θιασώτη του πελατειακού Κράτους, στο είπε ο Μητσοτάκης που είχε το θάρρος και μπράβο του. Άρχισες να συμβιβάζεσαι και θα φθαρείς γρήγορα γιατί εμείς, η μάζα, δεν θέλουμε τέτοιους συμβιβασμούς και πάντα βλέπουμε και κρίνουμε, παρόλο που εσείς οι πολιτικοί, μας υποτιμάτε και νομίζετε ότι μας κοροϊδεύετε αλλά στο τέλος σας τιμωρούμε.
    Με την ΕΡΤ λόγω του ότι θα επιβαρύνετε εμάς κι όχι τον προϋπολογισμό η ΤΡΟΙΚΑ, ή οι Θεσμοί τέλως πάντων, θα σας επιτρέψουν να το κάνετε.
    Εμείς όμως δεν το θέλουμε, είμαστε διαλυμένοι από την υπερφορολόγηση κι από τις αυξήσεις σε ΔΕΚΟ και τρόφιμα που δεν μπορούμε να πληρώνουμε κι άλλη δημόσια επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί ας απασχοληθούν στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα ή στον ιδιωτικό τομέα. Ο κακός ιδιωτικός τομέας που πρέπει να δουλεύεις για να πληρώνεσαι κι όχι να σε διορίζουν οι κυβερνώντες κι οι μεγαλοσυνδικαλιστές μπορεί να απορροφήσει όσους θέλουν να εργαστούν.
    Εγώ πάντως που σας ψήφισα, εάν με υποχρεώσετε να πληρώνω κάποιους που δεν θέλουν να πολυδουλεύουν και να καλοπληρώνονται δηλώνω ότι μέσα σε 45 μέρες καταφέρατε να με κάνετε ξανά αντίπαλο σας.
    Με εκτίμηση
    Ένας πολίτης από την μάζα