- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

Άρθρο 4 – Διαδικασία αιτήσεων ένταξης επενδύσεων και έργων από τον ιδιωτικό τομέα

1. Οι φάκελοι για την υπαγωγή επενδύσεων στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων υποβάλλονται στην Invest in Greece του άρθρου 18 του παρόντος νόμου εφεξής (“Επενδυτικό Σχέδιο”). Τα Επενδυτικά Σχέδια είναι δεσμευτικά για τον επενδυτή, ο οποίος δε δύναται να τα μεταβάλει μεταγενέστερα, από τη στιγμή που η επένδυσή του ενταχθεί στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων, παρά μόνο με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών, μετά από γνώμη της Invest in Greece.

2. Οι επενδυτές που αιτούνται την υπαγωγή Επενδυτικού Σχεδίου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων υποχρεούνται να υποβάλουν, με την αίτησή τους, πλήρη φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία, εφεξής ο (“Φάκελος Επενδυτικού Σχεδίου”):

α) Επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) της επένδυσης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιγραφή του επενδυτή και των συνεργατών του, περιγραφή της ανάλογης με το είδος και τη φύση της προτεινόμενης επένδυσης πρότερης εμπειρίας του επενδυτή, περιγραφή του έργου, περιγραφή των επιμέρους επενδύσεων με ειδικότερη αναφορά σε τυχόν επιμέρους επενδύσεις ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και περιβαλλοντικής προστασίας, περιγραφή του προτεινόμενου τρόπου υλοποίησης του έργου, περιγραφή των επιμέρους δραστηριοτήτων και προβλεπόμενων παρεχόμενων υπηρεσιών, ανάλυση του προϋπολογισμού των προβλεπόμενων επιμέρους επενδύσεων και συνολικά, ανάλυση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των επενδύσεων και της περιόδου λειτουργίας του έργου, περιγραφή των πηγών κεφαλαίου και της δομής χρηματοδότησης του έργου, ανάλυση των χρηματορροών του έργου για την περίοδο κατασκευής των υποδομών και τις περιόδους λειτουργίας και εκμετάλλευσης, παράθεση των βασικών δεικτών αποδοτικότητας, περιγραφή οιασδήποτε μορφής αιτούμενης συνδρομής εκ μέρους του Δημοσίου, ανάλυση ενδεχομένων άμεσων ή έμμεσων αντισταθμιστικών ωφελειών υπέρ του Δημοσίου,

β) Ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων της επένδυσης στην ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα (investment impact assessment),

γ) Κάθε πρόσθετο στοιχείο από το οποίο προκύπτει η εξυπηρέτηση των στόχων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και η συνδρομή των κριτηρίων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου,

δ) Ανέκκλητη εντολή προς την Invest in Greece να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τον έλεγχο ή/και διασταύρωση των υποβληθέντων στοιχείων του Φακέλου Επενδυτικού Σχεδίου, τη λήψη των απαιτούμενων αδειών για την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων και την εκτέλεση του έργου καθώς και συναίνεση για τη δημοσίευση της πορείας της επένδυσής στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Invest in Greece,

(ε) Το Αντισταθμιστικό Τέλος Επεξεργασίας Αξιολόγησης και Προώθησης του Επενδυτικού Σχεδίου (εφεξής “ΕΤΕΑΠ”) το οποίο καταβάλλεται ανέκκλητα υπέρ της Invest in Greece, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραγράφου 4 του παρόντος Άρθρου.

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών εξειδικεύονται τα στοιχεία που πρέπει να περιέχονται στο Φάκελο Επενδυτικού Σχεδίου, ιδίως δε προσδιορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, της οικονομοτεχνικής μελέτης, της μελέτης σκοπιμότητας και της μελέτης αντικτύπου της επένδυσης και ρυθμίζονται λεπτομερειακά και διαδικαστικά θέματα.

3. Η Invest in Greece μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης του Φακέλου Επενδυτικού Σχεδίου για την υπαγωγή στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων υποχρεούται να γνωμοδοτήσει επί της πληρότητας του φακέλου και της σκοπιμότητας υπαγωγής του έργου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων εφεξής η “Αιτιολογημένη Γνώμη”. Ο επενδυτής ενημερώνεται άμεσα και εγγράφως για το περιεχόμενο της Αιτιολογημένης Γνώμης. Ανεξαρτήτου γνωμοδότησης η Αιτιολογημένη Γνώμη ενός Επενδυτικού Σχεδίου προωθείται στη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και Υποδομών, η οποία εντός προθεσμίας [   ] εργάσιμων ημερών αποφασίζει για την ένταξη του Επενδυτικού Σχεδίου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων. Η Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και Υποδομών δύναται να αποφασίζει κατά τη διακριτική της ευχέρεια για την ένταξη ενός Επενδυτικού Σχεδίου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων.

4. Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών καθορίζονται τα ποσά και οι λεπτομέρειες καταβολής τους που οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καταβάλλουν στην Invest in Greece, αρχικά, με την κατάθεση της αίτησής τους και του Φακέλου Επενδυτικού Σχεδίου (ΕΤΕΑΠ) καθώς και μετά, με την έγκριση της υπαγωγής του Επενδυτικού Σχεδίου στη Διαδικασία Μεγάλων Έργων.

5. Η Invest in Greece υποβάλλει μηνιαίως αναλυτική έκθεση προόδου επί όλων των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων και των σχετικών ενεργειών της επί αυτών στη Συντονιστική Επιτροπή.