- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

Άρθρο 1

1. Η εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας (στο εξής: «Μεγάλα Έργα»), που αφορούν την κατασκευή, επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών και δικτύων στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές και επικοινωνίες, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πραγματοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων που εντάσσονται στον ν. 3299/2004 (ΦΕΚ Α΄ 261), όπως ισχύει, συνιστά υπόθεση μείζονος εθνικής σημασίας που συμβάλλει στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και αποβλέπει ιδίως:

α. Στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και δικτύων που εξυπηρετούν μέρος ή το σύνολο της χώρας,

β. Στη στήριξη της οικονομίας της χώρας και του ρυθμού ανάπτυξής της,

γ. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας της στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο και ιδίως στον ευρύτερο μεσογειακό και βαλκανικό της περίγυρο,

δ. Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη,

ε. Στην προστασία του περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Τα Μεγάλα Έργα, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ακολουθούν τις προβλεπόμενες από αυτόν διαδικασίες (στο εξής «Διαδικασία Μεγάλων Έργων»), σύμφωνα με τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στα ακόλουθα άρθρα, αφορούν έργα προτεινόμενα από τον ιδιωτικό τομέα και από φορείς του Δημοσίου (στο εξής: Κύριοι του Έργου).  Τα Μεγάλα Έργα μπορεί να είναι είτε δημόσια είτε ιδιωτικά είτε συμπράξεις είτε μικτής μορφής.