- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 7 του ν. 4339/2015, οι διαφορές που αναφύονται κατά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3886/2010 περί δικαστικής προστασίας κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/17/ΕΚ και 2004/18/ΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αδειοδοτούμενη δραστηριότητα συνιστά παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας υπό την ευρεία έννοια. Δεδομένου όμως ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ρυθμίζεται με την παρούσα Προκήρυξη δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω Οδηγιών και στις διατάξεις με τις οποίες αυτές ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο, διευκρινίζεται ότι η αναλογική εφαρμογή του ν. 3886/2010 στην παρούσα Προκήρυξη αφορά αποκλειστικά στην προδικαστική και δικαστική προστασία των τυχόν θιγομένων υποψηφίων κατά βλαπτικών των εννόμων συμφερόντων τους πράξεων ή παραλείψεων σε κάθε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, από την έκδοση της Προκήρυξης μέχρι την κατακύρωση των δημοπρατούμενων αδειών.

Α΄ στάδιο: Προεπιλογή αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων

Οι συμμετέχοντες που αποκλείονται κατά το στάδιο της προεπιλογής έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης-προδικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία εγκρίνεται το πρακτικό προεπιλογής που συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση (ηλεκτρονική ανάρτηση) αυτής, σύμφωνα με τη παράγραφο 6.3 της παρούσας. Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της ανωτέρω ένστασης-προδικαστικής προσφυγής, μετά από εξέταση αυτής από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την άσκησή της. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ισοδυναμεί με απόρριψη της ένστασης-προδικαστικής προσφυγής.
Για το παραδεκτό της άσκησης ένστασης-προδικαστικής προσφυγής απαιτείται η προσκόμιση παράβολου κατάθεσης υπέρ του Δημοσίου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Β΄ στάδιο: Διαδικασία δημοπρασίας

Οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία έχουν δικαίωμα υποβολής προδικαστικής προσφυγής ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την πλήρη γνώση της πράξης ή παράλειψης της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού που βλάπτει τα συμφέροντα αυτών. Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της ανωτέρω προδικαστικής προσφυγής, μετά από εξέταση αυτής από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την άσκηση της προσφυγής. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ισοδυναμεί με απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής. Για το παραδεκτό της άσκησης ένστασης-προδικαστικής προσφυγής απαιτείται η προσκόμιση παράβολου κατάθεσης υπέρ του Δημοσίου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Εντός δέκα (10) ημερών από τη ρητή ή σιωπηρή απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής, ο προσφεύγων δικαιούται να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η αίτηση αυτή γνωστοποιείται υποχρεωτικά στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή της. Η συζήτηση της αίτησης πραγματοποιείται εντός τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή της και η απόφαση εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την εκδίκαση της αίτησης.

Η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων δεν κωλύει την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με προσωρινή διαταγή, που εκδίδεται αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήσεως του προσφεύγοντος πριν από τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών και μετά από κλήση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προ τριών (3) ημερών.

Η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής, η άσκηση αυτής και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κωλύουν την τελική κατακυρωτική πράξη χορήγησης των αδειών, εκτός εάν με την προσωρινή διαταγή ο αρμόδιος δικαστής αποφανθεί διαφορετικά.

Η κύρια προσφυγή ασκείται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της απόφασης που εκδίδεται επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Αρμόδιο για την εκδίκαση όλων των διαφορών που αναφύονται κατά τη διαγωνιστική διαδικασία είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.