ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ – ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ

8.1. Πριν την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή για κάθε δημοπρατούμενη άδεια, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν σύμφωνα με το προηγούμενο Κεφάλαιο της παρούσας. Ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής. Σε περίπτωση που κατά την κρίση της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού τα ως άνω στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων του προσωρινού υπερθεματιστή, ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά τραπεζική κατάθεση σε λογαριασμό του υπερθεματιστή που τηρείται σε αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ημεδαπής ή αλλοδαπής, εγγυητική επιστολή κατά τον τύπο του Παραρτήματος II, κλπ.

8.2. Ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών μέσων ολοκληρώνεται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού εντός πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών. Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

8.3. Μετά την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών για τις τέσσερεις (4) δημοπρατούμενες άδειες, συντάσσεται σχετικό πρακτικό το οποίο εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και εκδίδεται ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

8.4. Το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον οριστικό υπερθεματιστή με τραπεζική επιταγή που εκδίδεται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξή του σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Σε περίπτωση που ο οριστικός υπερθεματιστής δεν καταβάλει το τίμημα εντός της ανωτέρω προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής της παραγράφου 6.7. της παρούσας και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, ο οποίος ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 8.1. της παρούσας.

8.5. Μετά την καταβολή του τιμήματος των δημοπρατούμενων αδειών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υπουργού Επικρατείας οι δικαιούχοι των αδειών αυτών.

8.6. Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται αποζημίωσης για δαπάνες σχετικές με τη σύνταξη και υποβολή των στοιχείων που απαιτούνται σύμφωνα με την παρούσα για τη συμμετοχή τους σε κάθε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη λήξη της διαδικασίας , σύμφωνα με την παράγραφο 8.5. της παρούσας, επιστρέφονται στους λοιπούς υποψήφιους οι τυχόν υποβληθείσες εγγυητικές επιστολές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4339/2015.

8.7. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας χορηγούνται οι προκηρυσσόμενες άδειες λειτουργίας παρόχων περιεχομένου εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ανακοίνωση των δικαιούχων σύμφωνα με την παρ. 8.5 της παρούσας.

  • 26 Απριλίου 2016, 23:32 | ΜΑΡΙΑ Ζ.

    Το σωστό θα ήταν αν ένας σταθμός που σήμερα λειτουργεί δεν πάρει άδεια να μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει μέχρι τον διαγωνισμό των θεματικών καναλιών, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι πριν τελειώσει συνολικά η διαδικασία αδειοδότησης. Διαφορετικά θα είναι ακόμη μια απόδειξη ότι θέλετε συγκεκριμένους καναλάρχες που είναι δικοί σας.
    Αφού πληρώνουμε συνδρομή στον ΟΤΕ και την NOVA γιατί παίζουν διαφημίσεις;Στην αρχή είχαν πει ότι όλα θα παίζουν χωρίς διακοπές. Τώρα έχουν συνέχεια διαφημίσεις, ενώ εμείς τους πληρώνουμε. Πρέπει να απαγορευτεί η διαφήμιση στα συνδρομητικά κανάλια.Επίσης στη Αγγλία, στο BBC δεν παίζουν διαφημίσεις γιατί έχει κρατική επιχορήγηση. Να απαγορευτεί η διαφήμιση και στην ΕΡΤ που παίρνει τα χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

  • 25 Απριλίου 2016, 22:50 | Κατερίνα

    Εάν έρθουν τέσσερις υποψήφιοι για τέσσερις άδειες ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος; Αυτό θα ήταν λάθος γιατί τόσοι είναι ενδιαφερόμενοι. Στην προκήρυξη δεν διευκρινίζεται αυτό. Αντιθέτως λέει ότι μπορεί να κηρυχθούν άγονες η 3η και η 4η άδεια. Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση θα κλείσουν οι σταθμοί που λειτουργούν και η χώρα θα έχει μόνο την κρατική και δύο κανάλια; Και εάν η πρώτη και την δεύτερη άδεια την πάρει καινούργιος, τότε για μήνες στην Ελλάδα θα λειτουργεί μόνο η κρατική τηλεόραση;

  • 25 Απριλίου 2016, 21:32 | Εφη Αδαμη

    Στην εποχή της εξάπλωσης της τεχνολογίας εσείς βάζετε κριτήρια για το μίνιμουμ προσωπικό που αντιστοιχεί στην ΕΡΤ και την προηγούμενη δεκαετία.

    Έχετε πρόνοια μόνο για τεχνικούς και δημοσιογράφους και με αριθμό που είτε θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους είτε δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

    Το σωστό θα ήταν να βάλετε μίνιμουμ από 50 άτομα για κάθε ειδικότητα, ώστε μετά κάθε επιχείρηση να κάνει το πρόγραμμα που θέλει και να επενδύσει στην τεχνολογία.

  • 25 Απριλίου 2016, 21:40 | Χ.Γριβοκωστόπουλος

    Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαγωνισμός και δεν προβλέπεται να υπάρχει ρητή σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και του υπερθεματιστή . Γιατί έγινε αυτή η παράλειψη; Μήπως γιατί με αυτό έπρεπε να ζητήσετε και εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης του έργου και εσείς δεν το θέλετε;

  • 25 Απριλίου 2016, 20:57 | maria

    αφου πληρωνουμε συνδρομη στον οτε κ στην νοβα γιατι συνεχιζουν να παιζουν διαφημισεις? στην αρχη λέγανε ότι όλα θα παιζουν χωρις διακοπές, ενω εμεις τους πληρώνουμε. πρεπει να απαγορευτεί η διαφήμιση στα συνδρομητικά κανάλια. επίσης στην αγγλία στο BBC δεν παιζουν διαφημισεις γιατί έχει κρατική επιχορηγηση. να απαγορευτεί η διαφημιση και στην Ερτ που παίρνει τα χρηματα πο τους λογαριασμούς της Δεη.

  • 24 Απριλίου 2016, 23:00 | Civil Rights 4 All

    8.7.: Στο σημείο που αναφέρεται ότι οι «άδειες χορηγούνται», προφανώς αυτό πρέπει να γίνει με τη μορφή σύναψης σύμβασης με το Δημόσιο.

  • 24 Απριλίου 2016, 20:14 | Τ. Σακελλαρίου

    Το τίμημα πρέπει να πιστωθεί σε δόσεις, η τρέχουσα πρόβλεψη ενεργεί ως αντικίνητρο για την συμμετοχή οποιουδήποτε, πολύ περισσότερο για μεγάλα ποσά. Αν η κυβέρνηση είναι σοβαρή στις προθέσεις της να προσελκύσει νέα, ακόμη και διεθνή, κεφάλαια σε αυτό το διαγωνισμό, πρέπει να τον κάνει ελκυστικό, ιδίως στον διακανονισμό του τιμήματος. Θα μπορούσε π.χ. να προτείνει ετήσια καταβολή (όσα χρόνια η διάρκεια της άδειας, τόσες οι δόσεις)

  • 24 Απριλίου 2016, 19:53 | Ανδρέου Μαρία

    Στο 8.1. η παρατήρησή μου είναι ότι για να είναι στοιχειωδώς διαφανής η διαδικασία, πρέπει να υπάρξει πρόνοια για όλους όσους συμμετείχαν μέχρι την ολοκλήρωση κάθε φάσης, είτε κατέστησαν υπερθεματιστές είτε όχι, να έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση των στοιχείων που θα έχουν κατατεθεί στην επιτροπή και αφορούν στο παραδεκτό και την εγκυρότητα της κάθε προσφοράς.

  • 22 Απριλίου 2016, 18:18 | Νίκος Αρμάος

    Στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς (σύμφωνα με τα άρθρα 5, 5Α και 15 παρ. 2 του Συντάγματος) και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των χορηγηθησομένων αδειών δεν θα μεταβληθεί ο αριθμό των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος της κάθε άδειας. Στον όρο 8.4. της προκήρυξης (και συναφώς στο άρθρο 13 παρ. 3 του ν. 4339/2015), θα πρέπει να προστεθεί διάταξη, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος της κάθε άδειας. Η τμηματική καταβολή θα πρέπει να είναι συνάρτηση του χρόνου ισχύος της άδειας, οι δε προϋποθέσεις για την τμηματική καταβολή θα πρέπει να τεθούν στην προκήρυξη (στον όρο 8.4) και να αποτελέσουν όρο της άδειας που θα χορηγηθεί.