- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΗΜΑΤΟΣ – ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ

8.1. Πριν την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή για κάθε δημοπρατούμενη άδεια, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν σύμφωνα με το προηγούμενο Κεφάλαιο της παρούσας. Ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής. Σε περίπτωση που κατά την κρίση της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού τα ως άνω στοιχεία δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων του προσωρινού υπερθεματιστή, ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά τραπεζική κατάθεση σε λογαριασμό του υπερθεματιστή που τηρείται σε αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ημεδαπής ή αλλοδαπής, εγγυητική επιστολή κατά τον τύπο του Παραρτήματος II, κλπ.

8.2. Ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών μέσων ολοκληρώνεται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού εντός πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών. Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

8.3. Μετά την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών για τις τέσσερεις (4) δημοπρατούμενες άδειες, συντάσσεται σχετικό πρακτικό το οποίο εγκρίνεται από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και εκδίδεται ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

8.4. Το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον οριστικό υπερθεματιστή με τραπεζική επιταγή που εκδίδεται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξή του σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Σε περίπτωση που ο οριστικός υπερθεματιστής δεν καταβάλει το τίμημα εντός της ανωτέρω προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής της παραγράφου 6.7. της παρούσας και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, ο οποίος ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 8.1. της παρούσας.

8.5. Μετά την καταβολή του τιμήματος των δημοπρατούμενων αδειών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υπουργού Επικρατείας οι δικαιούχοι των αδειών αυτών.

8.6. Οι υποψήφιοι δεν δικαιούνται αποζημίωσης για δαπάνες σχετικές με τη σύνταξη και υποβολή των στοιχείων που απαιτούνται σύμφωνα με την παρούσα για τη συμμετοχή τους σε κάθε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη λήξη της διαδικασίας , σύμφωνα με την παράγραφο 8.5. της παρούσας, επιστρέφονται στους λοιπούς υποψήφιους οι τυχόν υποβληθείσες εγγυητικές επιστολές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4339/2015.

8.7. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας χορηγούνται οι προκηρυσσόμενες άδειες λειτουργίας παρόχων περιεχομένου εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ανακοίνωση των δικαιούχων σύμφωνα με την παρ. 8.5 της παρούσας.