- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

Άρθρο 07 – Επικοινωνία Ατόμων με Αναπηρίες με διοικητικές αρχές, γλώσσες και μορφές επικοινωνίας

1. Τα διοικητικά όργανα και αρχές παρέχουν στους διοικούμενους με Αναπηρίες, κατά τις συναλλαγές τους με αυτές, πρόσφορα μέσα επικοινωνίας και πρόσβαση στην πληροφόρηση. Στην ως άνω υποχρέωση περιλαμβάνονται ενδεικτικά, η πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα και η κοινοποίηση διοικητικών πράξεων στα Άτομα με Αναπηρίες σε προσβάσιμες μορφές καθώς και η διασφάλιση της προηγούμενης ακρόασής τους με πρόσφορους τρόπους, υπό τους όρους τις προϋποθέσεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2690/1999 (Α΄45). Με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατόπιν συνεργασίας με τον Υπουργό Επικρατείας του άρθρου 11 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 12 και κατόπιν ανοικτής διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προσδιορίζονται τα είδη των πρόσφορων μέσων, των προσβάσιμων μορφών και των τρόπων επικοινωνίας που υιοθετούνται από τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και κάθε άλλο θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
2. Γλώσσα των κωφών και των βαρήκοων πολιτών είναι η ελληνική νοηματική, η οποία αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα του Κράτους. Η Πολιτεία υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.
3. Η ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται ως μορφή επικοινωνίας των τυφλών πολιτών. Η Πολιτεία υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.