- Υπουργός Επικρατείας - http://www.opengov.gr/ypep -

Άρθρο 2 Σύνθεση

1. Η Αρχή αποτελείται από εννέα (9) μέλη, ήτοι:
α) Τέσσερις (4) επιστήμονες εγνωσμένου κύρους σε τομείς που έχουν σχέση με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Αρχής, οριζόμενους με απόφαση του Πρωθυπουργού, εκ των οποίων ένας (1) ορίζεται ως Πρόεδρος και ένας (1) ως Α΄ Αντιπρόεδρος. Χρέη Β’ Αντιπροέδρου εκτελεί το μέλος της περ. (β) ή της περ. (γ), κατόπιν πρότασης της Ε.Σ.Α.μεΑ..
β) Έναν (1) επιστήμονα εγνωσμένου κύρους που προτείνεται από την Ε.Σ.Α.μεΑ..
γ) Έναν (1) εκπρόσωπο της Ε.Σ.Α.μεΑ..
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
ε) Έναν (1) εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
στ) Τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
2. Στην Αρχή μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου:
α) Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
β) ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
γ) ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης,
δ) ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και
ε) ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
3. Η Αρχή συγκροτείται με απόφαση του Πρωθυπουργού. Η θητεία των μελών της Αρχής είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία (1) φορά, εξαιρουμένων των μελών που ορίζονται ως εκ της ιδιότητάς τους. Σε περίπτωση που δεν ορίζονται μέλη από τους οικείους φορείς, η Αρχή εξακολουθεί να έχει νόμιμη συγκρότηση με τα υπόλοιπα μέλη. Η Αρχή μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί εάν κάποια από τα μέλη της εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας. Τα μέλη της Αρχής εκπίπτουν αυτοδικαίως από τη θέση τους, αν εκδοθεί σε βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26). Σε περίπτωση έκπτωσης ή παραίτησης, η θητεία του νέου μέλους αφορά στον εναπομείναντα χρόνο.
4. Τα μέλη της Αρχής δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν έγκλησης μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου.