Ποια είναι η άποψή σας για τη δομή του Τεχνολογικού Λυκείου, και για τις δυνατότητες που προσφέρει για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

  • 28 Ιουνίου 2011, 10:20 | Κίκκος Δημοσθένης

    Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του νέου Τεχνολογικού Λυκείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει στρατηγικά η Ελλάδα να επενδύσει στην Τεχνολογική Εκπαίδευση. Σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα εντός 3 ετών οι μαθητές που εισάγονται στο Λύκειο να είναι κατά αναλογία 50% μαθητές στο Τεχνολογικό Λύκειο και 50% στο Ενιαίο Λύκειο.
    Προτάσεις:
    * Η εδραίωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αποφοίτους της Ανώτατης Σχολής ΠΑΙδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ πρώην ΣΕΛΕΤΕ).
    Η μόνη σχολή που παρέχει στους σπουδαστές και μελλοντικούς εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης όλες τις απαραίτητες Τεχνολογικές αλλά και Παιδαγωγικές γνώσεις ώστε να εκπαιδεύσουν με ορθό τρόπο τους μαθητές του νέου Τεχνολογικού Λυκείου.
    * Οι υποψήφιοι στον 7ο κατά σειρά Διαγωνισμό του Ασεπ να έχουν ως βασική προϋπόθεση την Παιδαγωγική Επάρκεια.
    * Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι η μόνη σχολή η οποία εκπαιδεύει τους νέους εκπαιδευτικούς για την τεχνική εκπαίδευση έχοντας ως βασικό γνώμονα την άριστη γνώση, τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους (ομαδοσυνεργατική κτλ.)σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνολογιών.
    * Εκτός από το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και τεχνολογικό γυμνάσιο. Ή να υπάρχουν μαθήματα επιλογής στο γυμνάσιο τεχνολογικής φύσης όπως Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, Αυτοματοποιημένες διαδικασίες και οι εφαρμογές τους,Τεχνολογία και περιβάλλον, η σημαντικότητα της Ηλεκτρολογίας στον κόσμο αλλά και η αναβάθμιση του μαθήματος της Τεχνολογίας σε Γενική Τεχνολογία Εφαρμογών όπου θα ασχολείται με την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας. Με τα μαθήματα επιλογής ο μαθητής αποκτά ερείσματα για την τεχνολογία γενικότερα ώστε να έχει τα εφόδια και την θέληση να εισαχθεί στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο.
    * Όχι στην κατάργηση των σχολών μαθητείας(ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ.
    * Άμεση πρόσληψη των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής ΠΑΙδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για την εδραίωση του Νέου Τεχνολογικού Λυκείου διότι είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΤΡΙΤΟΒΆΘΜΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΌ ΊΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΉ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ που παρέχει την σύγχρονη και αναγκαία γνώση στους αποφοίτους της (εκπαιδευτικούς στην τεχνική εκπαίδευση)τόσο στον τεχνολογικό τομέα όσο και στον παιδαγωγικό τομέα.
    Ελπίζω οι προτάσεις μου να σας φανούν χρήσιμες για το νέο καινοτόμο σχέδιο αναβάθμισης της τεχνολογικής εκπαίδευσης με την δημιουργία του νέου Τεχνολογικού Λυκείου.

    http://www.aspete.gr/ Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τμήματα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ηλεκτρονικών, Έργων Υποδομής, Δομικών Έργων)

  • Γεώργιος Ι. Παρίκος

    Γεώργιος Ι. Παρίκος
    Μηχ/γος ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ
    Τέως Διευθυντής ΤΕΣ/Ιλίου
    Δ/ντής Εκδοτικού Ομίλου ΙΩΝ

    Το Τεχνολογικό Λύκειο έχει σωστή δομή. Κυρίως ο καθορισμός για τους τελειόφοιτους της Γ` τάξης επίπεδο κατάρτισης 2 και οι απόφοιτοι του 4ου έτους σπουδών επίπεδο κατάρτισης 3 είναι το κλειδί για να στηθεί ένα σχέδιο ειδικοτήτων και περιεχομένου σπουδών στις σωστές βάσεις.
    Το τεχνολογικό ωράριο είναι ικανοποιητικό. Διαβάζοντας σχόλια που προηγήθη¬καν, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:
    Προς τους θιασώτες της φυσικής τους γνωρίζω πως όλα τα τεχνολογικά μαθήματα εμπεριέχουν γνώσεις και εφαρμογές φυσικής.
    Π.χ. – Τεχνική μηχανική
    – Μηχανική των ρευστών
    – Τεχνική θερμοδυναμική
    – Θερμομόνωση – Ηχομόνωση – Πυροπροστασία
    – Ηλεκτροτεχνία – Ηλεκτρολογία
    – Μετρολογία κ.α.
    Για τους θιασώτες και της Χημείας κατά τη γνώμη μου στο πρόγραμμα της Α` τάξης και στο πλαίσιο του 3ώρου μαθήματος «Φυσικές επιστήμες» (Φυσική – Χημεία) το ένα μονόωρο θα μπορούσε να αναλωθεί για τη διδασκαλία της «Τεχνολογικής Χημείας» ενώ σε επόμενες τάξεις ύλη «Χημείας» ως εφαρμοσμένες γνώσεις εμπεριέχονται ως εισαγωγικά ή και άλλα κεφάλαια σε Τεχνολογικά μαθήματα ή και ως ανεξάρτητα μαθήματα όπως:
    – Τεχνολογία Υλικών
    – Τεχνολογία περιβάλλοντος
    – Τεχνολογία πλαστικών
    – Χημική τεχνολογία κ.α.
    Όσον αφορά το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α` τάξεως η γνώμη μου είναι πως το περιεχόμενο σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση των υπολογιστών, και εφαρμογές στο Word, Excel – email και Internet ώστε από το επόμενο έτος να μπορούν οι σπουδαστές να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σε εφαρμογές των τεχνολογικών μαθημάτων. Ο χρόνος 2 ωρών θεωρείται επαρκής.
    Όσον αφορά το μάθημα της Α` τάξης «Ερευνητική Εργασία» να διαφοροποιηθεί από την αντίστοιχη ύλη που έχει το μάθημα στην Α` τάξη του Γενικού Λυκείου ώστε στο Τεχνολογικό Λύκειο το περιεχόμενο του μαθήματος να αφορά «Έρευνα και Πειραματισμό Τεχνολογίας» και να διδάσκεται αποκλειστικά από Τεχνολόγους ή Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων.

  • 28 Ιουνίου 2011, 08:57 | ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Παρατηρήσεις σε σχέση τις ανακοινώσεις του υπουργείου για το Τεχνολογικό Λύκειο:

    1. Είναι οπωσδήποτε θετικό το γεγονός ότι ιδρύονται « Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης » εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, τα οποία θα προσφέρουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3, σύμφωνα με την οδηγία 36/2005.

    2. Η δεύτερη αλλαγή που προβλέπεται για το Τεχνολογικό Λύκειο είναι τα « Τμήματα Γενικής Παιδείας », που δημιουργούνται στη Γ΄ τάξη και προσφέρουν μόνο Απολυτήριο Λυκείου και διέξοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές διατάξεις για την εισαγωγή των μαθητών των Γενικών Λυκείων ). Είναι όμως προφανές ότι την επιλογή αυτή θα την ακολουθήσει ένας πολύ μικρός αριθμός μαθητών, αφού δεν θα υπάρχει δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στην 3ετία ( θα χρειαστεί ένα επιπλέον έτος σε τμήμα Ειδικότητας ). Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όπου οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα είναι λιγότεροι από το όριο που θέτει το υπουργείο ( 15 μαθητές ), δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα και στην ουσία δεν θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΕΙ για κάποιον που το επιθυμεί.

    3. Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για « Απολυτήριο Λυκείου » για τα τμήματα Γενικής Παιδείας και « Απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου » για τα τμήματα Ειδικότητας. Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί ήδη προβληματισμό. Θα είναι ισότιμα τα δύο Απολυτήρια; Πιστεύω ότι θα πρέπει να εκδίδεται ένας τύπος Απολυτηρίου και για τις δύο περιπτώσεις ή εναλλακτικά, στον ίδιο νόμο, να περιγράφεται σαφώς ότι τα δύο Απολυτήρια είναι ισότιμα και κατ’ επέκταση ισότιμα με αυτό του Νέου Λυκείου ( Γενικό Λύκειο ).

    4. Το Τεχνολογικό Λύκειο του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να είναι ο μοναδικός φορέας παροχής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε επίπεδο Λυκείου. Συνεπώς οι σχολές που λειτουργούν υπό την ευθύνη άλλων υπουργείων δεν πρέπει να μετεξελιχθούν σε Τεχνολογικά Λύκεια. ΙΕΚ – ΟΑΕΔ – σχολές άλλων Υπουργείων κ.λπ. θα πρέπει να περιοριστούν αποκλειστικά στο ρόλο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οργανώνοντας προγράμματα ενηλίκων, αποφοίτων οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, για να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να εξοικειωθούν σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες, προκειμένου να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη πληρότητα στις εξελισσόμενες ανάγκες των επαγγελμάτων και της παραγωγικής διαδικασίας. Θα μπορούσαν επίσης ( όπως αναφέρεται και στο κείμενο του υπουργείου για τα ΙΕΚ ) να παρέχουν υπηρεσίες σε επαγγελματικούς τομείς στους οποίους απαιτείται βραχύχρονη εκπαίδευση.

    5. Η δυνατότητα εισόδου των αποφοίτων των τμημάτων Ε.Τ.Ε.Ε. στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αν αποτελούσε το μοναδικό δρόμο για τα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις ( με την προϋπόθεση της πιστοποίησης).

    6.Πριν ο μαθητής επιλέξει μια ειδικότητα θα πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το περιβάλλον της μελλοντικής εργασίας του και ποια ακριβώς τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Όλες οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία θα αποκτώνται με την αποφοίτηση.
    Στους αποφοίτους του Τμήματος Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μετά την πιστοποίηση, να δίνεται η δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος χωρίς την υποχρέωση της συγκέντρωσης συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων.

    7. Σπουδαίο ρόλο στην βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του Τεχνολογικού Λυκείου αποτελεί το θέμα της επιλογής Τομέων και Ειδικοτήτων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι Τομείς και οι αντίστοιχες Ειδικότητες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευρύτερο πεδίο τεχνικών γνώσεων έτσι ώστε: α) να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία να προσφέρουν στον αυριανό επαγγελματία ευρύ πεδίο δράσης και απασχόλησης, β) να δημιουργούν τις βάσεις για την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση – εξειδίκευση.

    Π.χ. στον μηχανολογικό τομέα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι ειδικότητες:

    1) « Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Φυσικού Αερίου ».
    2) « Μηχανολογικών Κατασκευών και Εργαλειομηχανών ».
    3) « Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού »
    4) « Συντηρητών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων »

    5) Ο τομέας Οχημάτων με την αντίστοιχη ειδικότητα « Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου » συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργεί σήμερα στα ΕΠΑΛ.

    ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
    (εάν πραγματικά το ζητούμενο είναι ένα νέο, βιώσιμο Τεχνολογικό Λύκειο και όχι μια διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης)

    Στο κείμενο του υπουργείου για το Τεχνολογικό Λύκειο αναφέρεται :

    « Με τη δημιουργία του Τεχνολογικού Λυκείου θέτουμε ως έναν από τους βασικούς μας στόχους την ποιοτική αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την αύξηση του μαθητικού δυναμικού της, έως τουλάχιστον τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό συμμετοχής στην Τ.Ε.Ε. είναι περίπου στο 50%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας είναι περίπου 20% »

    « Επίσης το Τεχνολογικό Λύκειο θα έχανε εντελώς την ελκυστικότητά του, για όσους μαθητές επιθυμούσαν να τελειώσουν το λύκειο μέσα σε μια τριετία. »

    Συμφωνούμε απολύτως με τις παραπάνω διατυπώσεις, γνωρίζουμε όμως ότι οι ίδιοι στόχοι τέθηκαν και σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση συνέχιζε πάντα να αποτελεί την δεύτερη επιλογή, μια στην ουσία αναγκαστική επιλογή για τους « πιο αδύνατους » μαθητές – απόφοιτους του Γυμνασίου.
    Για να υπάρξει ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό Λύκειο που θα ικανοποιεί ταυτόχρονα δύο στόχους :

    α) να είναι ένα αξιόπιστο σχολείο που θα παρέχει γενική γνώση, παράλληλα και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο
    β) να εφοδιάζει τους μαθητές με γνώσεις – δεξιότητες – ικανότητες κατάλληλες για άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος (μετά την αποφοίτηση).

    Δυστυχώς ούτε αυτή η μεταρρύθμιση απαντά στο βασικό πρόβλημα για την βιωσιμότητα και αξιοπιστία των σχολείων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που δεν είναι άλλο από τον αριθμό αλλά και το επίπεδο των μαθητών που την επιλέγουν. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει πρώτα να απαντά στο ερώτημα « γιατί ένας καλός μαθητής – απόφοιτος Γυμνασίου να επιλέξει το Τεχνολογικό Λύκειο; ». Την θετική απάντηση θα έδινε η ύπαρξη ενός Τεχνολογικού Λυκείου που θα εξασφάλιζε στους μαθητές του τις ίδιες δυνατότητες ( με το Γενικό Λύκειο ) για συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, χωρίς επιπλέον χρονικές επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα θα τους έδινε την δυνατότητα απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας με επαγγελματικά δικαιώματα.

    Χρειάζονται λοιπόν ουσιαστικές και τολμηρές κινήσεις όπως :

    1) Δυνατότητα απόκτησης Απολυτηρίου Λυκείου και Πτυχίου Ειδικότητας (επιπέδου 2) στην τριετία.
    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν γίνει ορθολογικότερη κατανομή των μαθημάτων γενικής παιδείας στις τρεις τάξεις του Λυκείου, με έμφαση στα βασικά γενικά μαθήματα ( Γλώσσα – Μαθηματικά – Φυσική ) και παράλληλα να επιλεγούν κατάλληλα μαθήματα ειδικότητας και μάθημα επιλογής, με τα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, με στόχο τις δυνατότητες για ΑΕΙ – ΤΕΙ που προσφέρουν οι κατευθύνσεις Α και ΑΒ του προτεινόμενου Νέου Λυκείου.

    2) Καθιέρωση ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( ΑΕΙ – ΤΕΙ ) ανάλογο με τον αριθμό των υποψηφίων των δύο τύπων Λυκείων.

    3) Κατάργηση της δεύτερης δυνατότητας εισαγωγής ( ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σχολές των ΤΕΙ κ.λπ. ) που προβλέπεται για τους αποφοίτους των Τεχνολογικών Λυκείων. Η δυνατότητα εισαγωγής μόνο στα ΤΕΙ δίνεται πλέον μέσω των τμημάτων Ε.Τ.Ε.Ε. χωρίς εξετάσεις.

    Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:
    α) το Τεχνολογικό Λύκειο πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο σχολείο που θα παρέχει γενική γνώση, παράλληλα και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο και ταυτόχρονα να εφοδιάζει τους μαθητές με γνώσεις – δεξιότητες – ικανότητες κατάλληλες για άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος ( μετά την αποφοίτηση ).
    β) στην Ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να εισάγονται μαθητές οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ( το επίπεδο γνώσεων ) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κάθε σχολής.

    Οπότε, η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός για τους μαθητές του Τεχνολογικού Λυκείου αλλά να προσφέρεται ως δυνατότητα ( με ίσους όρους σε σχέση με το Γενικό Λύκειο ) για όσους πραγματικά το επιθυμούν.

    4) Πρόγραμμα παρουσίασης και προβολής του νέου Τεχνολογικού Λυκείου, οργανωμένο από το Υπουργείο Παιδείας ( συζητήσεις, άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενημερωτικά σποτ στα πανελλαδικά και τοπικά τηλεοπτικά μέσα κ.λπ.).

    Συμπέρασμα

    Εάν δεν γίνουν τολμηρά βήματα και αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι απλώς διαχειριστική( μία από τα ίδια).Στο Τεχνολογικό Λύκειο θα απευθυνθούν ξανά μόνο οι μαθητές που δεν αισθάνονται ικανοί να παρακολουθήσουν το Γενικό Λύκειο. Ότι ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

    Επιπρόσθετα :

    Στο Τεχνολογικό Λύκειο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα προκαταρτικό έτος ( για κάθε ειδικότητα ), μόνο με μαθήματα Τομέα – Ειδικότητας, στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και στη συνέχεια να εισάγονται στα Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συνεχίζοντας εάν το επιθυμούν για τα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις ή αποκτώντας επαγγελματικά δικαιώματα να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας.
    Η παραπάνω πρόταση δίνει μία ορμή στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο, μετατρέποντάς το σε βασικό κύτταρο παροχής τεχνολογικής γνώσης της χώρας, προσφέροντας διέξοδο και επαγγελματικά δικαιώματα στο σύνολο των νέων ανθρώπων του τόπου μας.

  • 28 Ιουνίου 2011, 08:56 | Γεωργία Ζ και Μαρία Π

    Ως φιλόλογοι που διδάσκουμε σε ΕΠΑ.Λ. κατά την τελευταία πενταετία θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα αρνητικό στοιχείο που εντοπίσαμε όσον αφορά στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο πλαίσιο του νέου Τεχνολογικού Λυκείου. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, αφαιρείται το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄τάξης του Τεχνολογικού Λυκείου, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο. Έχουμε παρατηρήσει ότι τα κείμενα που εμπεριέχονται στο βιβλίο της Β’ Λυκείου και διδάσκονται έως τώρα στους μαθητές ήταν γι’ αυτούς εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα αντιμετώπιζαν με προσήλωση, σοβαρότητα και ευχαρίστηση. Κείμενα όπως «Η φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, «Η τιμή και το χρήμα» του Θεοτόκη αλλά και ποιήματα Σεφέρη, Ρίτσου, Ελύτη, Καββαδία ήταν πολύ αγαπητά στα παιδιά και έβρισκαν απήχηση σ΄αυτά. Δεν είναι δυνατόν να σταματάμε τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στη γενιά του 1880 και τα παιδιά, οι μελλοντικοί πολίτες της χώρας, να τελειώνουν Λύκειο έχοντας πλήρη άγνοια της ποιητικής δημιουργίας του 20ου αι.
    Προτείνουμε λοιπόν, την επαναφορά του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄τάξης, έστω για μια ώρα, όπως προβλεπόταν από το ισχύον για το ΕΠΑ.Λ. αναλυτικό πρόγραμμα, ή τουλάχιστον τη διανομή και των δυο διδακτικών εγχειριδίων (Α΄και Β΄τάξης) στους μαθητές της Α’ Λυκείου, που θα εξακολουθούν να διδάσκονται Κείμενα, ώστε ο διδάσκων να μπορεί να επιλέξει τα πιο σημαντικά -κατά την κρίση του- κείμενα από όλες τις περιόδους και τα ρεύματα και να δώσει στους μαθητές μια εικόνα από τους κορυφαίους μας δημιουργούς.
    Ελληνική παιδεία, ευαισθησία, κουλτούρα και πνευματική καλλιέργεια πρέπει να έχουν και οι απόφοιτοι του τεχνολογικού Λυκείου. Αν μάλιστα, όπως λέγεται, σκοπός είναι η αναβάθμιση του Τεχνολογικού Λυκείου και η εξίσωσή του με το Γενικό, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να φροντίσουμε ώστε όλοι οι νέοι να γνωρίσουν τους συγγραφείς και τα κείμενα που σημάδεψαν τα νεοελληνικά μας γράμματα.
    Εναλλακτικά, θα προτείναμε να έχουν δυνατότητα τα παιδιά στην Γ’ τάξη να επιλέξουν το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
    Τί θα αντιπροσωπεύει ένα απολυτήριο Λυκείου για ένα μαθητή που δεν θα έχει διαβάσει και διδαχθεί, έστω μια φορά, τουλάχιστον τους δύο Νομπελίστες;

  • 27 Ιουνίου 2011, 23:28 | Γεώργιος Παυλίδης

    Ο απόφοιτος του τεχνολογικού λυκείου να παίρνει απολυτήριο λυκείου ασχέτως της επιλογής του στην Γ τάξη Γενικό τμήμα ή ειδικότητας.

    Αφού όλα τα παιδιά φοιτούν 3 χρόνια στα λύκεια (Γενικό, Τεχνολογικό) για ποιο λόγο να υπάρχει ο διαχωρισμός σε απολυτήριο λυκείου και απολυτήριο τεχνολογικού λυκείου;
    Πως θα «τραβήξετε» τη νεολαία στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση αν την αποθαρρύνεται δίδοντας της αρνητικά κίνητρα.
    Πως να εμπιστευτεί κάποιος την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση όταν σε 10 χρόνια έχουν γίνει τόσες αλλαγές (ΤΕΛ-ΤΕΣ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΟ ΛΥΚΕΙΟ)και δεν καταλαβαίνω το λόγο να αλλάξει πάλι όνομα. Κάντε τις αλλαγές εσωτερικά, μετατρέποντας τις ΕΠΑΣ σε ΕΠΑΛ και αλλάζοντας το πρόγραμμα σπουδών στα ΕΠΑΛ. Αλήθεια θα τολμήσετε να τα πείτε ΤΕΛ;

    Επίσης στην Α τάξη να μπει μάθημα επιλογής «προγραμματισμος Η/Υ», ώστε όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν στην Β τάξη στην ειδικότητα πληροφορικής να έχουν δοκιμαστεί και αναλόγως να επιλέξουν. Εκτός αυτού ακόμη και να μην επιλέξουν ειδικότητα πληροφορικής στις επόμενες τάξεις, το μάθημα αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές στην αλγοριθμική σκέψη.

  • 27 Ιουνίου 2011, 23:21 | ελένη Γκλίνου/ Αν. καθ ΤΕΙ Αθήνας

    Για να μιλάμε για επανασχεδιασμό της τεχνικής εκπαίδευσης, είτε σε επίπεδο δευτεροβάθμιας (Τεχνικά λυκεια ή σχολές) είτε τριτοβάθμιας (ΤΕΙ,) θεωρώ ότι θα έπρεπε καταρχήν να δοθεί έμφαση στην συνεργασία των δύο βαθμίδων με την δημιουργία θεματικών ενοτήτων εργαστηριακού τομέα και με την αγορά εργασίας.Δηλαδή κοινών projects ανάμεσα στην 2βάθμια την 3βάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.Για να γίνει το παραπάνω πρέπει να επανασχεδιαστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα, με την αφαίρεση μαθημάτων τακτικού ωραρίου και την αντικαταστασή τους με πρακτικό έργο.Αυτό προυποθέτει μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμένα εργαστήρια, που μπορούν να γίνουν εν μέρει σαν ανταπόδοση υπηρεσιών απο την αγορά εργασίας.Η τεχνική εκπαίδευση δεν ενοείται να γίνεται μόνο μέσα σε τάξεις, δομημένες σε στερεότυπα περασμένων δεκαετιών ούτε με το σκεπτικό της υπέραπορόφησης εκαπιδευτικών.Χρειάζονται εκπαιδευτικοί- διαχειριστές και δημιουργοί της μεθοδολογίας των μαθημάτων τους.Οι εκπαιδευτική μέθοδος και συναφειά της με τις ανάγκες του σήμερα πρέπει να βασίζεται στην συμπυκνωση, την απλοποίηση, την αποκωδικοποίηση, και την μεταδοτικότητα στην πράξη των θεματικών πεδίων των τεχνολογικών σπουδών.Η τεχνολογία απο μόνη της τρέχει σε ρυθμούς αστραπής, για να μπορέσουν οι νέοι σπουδαστές να αντιληφθούν την κουλτούρα της πέρα απο την συστηματική διδασκαλία πρέπει να εξοικειωθούν με το περιβάλλον της όχι απαραίτητα μόνο μέσα στο σχολείο, η αυναιτενέργεια ο πειραματισμός σε εξοπλισμένα εργαστήρια και σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας απο πολύ νωρίς είναι κατα την αποψή μου ο πιο δόκιμος τρόποσς

  • 27 Ιουνίου 2011, 21:28 | ΝΙΚΟΣ

    Συμφωνω να εχει επαγγελματικα δικαιωματα ο αποφοιτος αλλα το θεμα ειναι ΠΟΥ τα απεκτησε αυτα.
    ΚΑΙ στην τριτοβαθμια να παει αλλα αληθεια εχει προετοιμαστεί; που προετοιμάστηκε;

    Στο ΕΠΑΛ μας δεν εχουμε χρηματα να αγορασουμε cd για το εργαστηριο πληροφορικης το οποιο αγοραστηκε το μισο με δωρεα του συλλογου γονεων. Η υποχρηματοδοτηση και η διαθεση των χρηματων που προριζονται για αυτην σε αλλες δραστηριοτητες δεν αφηνει τα μακροπροθεσμα ωφελη της παιδειας ενος λαου να ευδοκιμήσουν.

    (Μικροτερα τμηματα-σιγουρο μαθημα) θα επρεπε να ειναι μια απο τις επιδιωξεις ενος υπουργειου που σεβεται τους μαθητες τους εκπαιδευτικους και ολοκληρη την κοινωνια γενικοτερα.

    Υποδομες που σεβονται ολους τους προαναφερθεντες και οχι σχολεια-τουαλετες..

    Εργαστηρια ολιγομελη,εξοπλισμενα, και θεωρια σε ταξη

    Βιβλια και υποστηρικτικο υλικο: software, εντυπα

    Επιμορφωση των εκπαιδευτικων.

  • 27 Ιουνίου 2011, 20:24 | ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Το υπουργείο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ανεξάρτητα με το πώς ονομάζουμε τα επαγγελματικά λύκεια (τεχνικά, τεχνολογικά, κτλ) και τα μαθήματα τους, η ουσία παραμένει η ίδια. Πρέπει να δοθεί αξία σε αυτούς που αποφοιτούν από αυτά. Με την εισαγωγή που κάνετε στην διαβούλευση δείχνετε την απροθυμία σας προς αυτή την κατεύθυνση. Τους χαρακτηρίζετε «ως επαγγελματίες μεσαίου επιπέδου» και ότι το λύκειο αυτό θα τους ενισχύσει «όλες εκείνες τις ικανότητες που θα τους καταστήσουν σωστούς ανθρώπους και ενεργούς πολίτες» . Έτσι λοιπόν προδιαγράφετε τους μαθητές που θα ακολουθήσουν το «νέο» τεχνολογικό λύκειο που θα δημιουργήσετε. Ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν φιλοδοξίες και θα γίνουν μεσαίου επιπέδου επαγγελματίες και ανθρώπους με αποκλίνουσα συμπεριφορά που πρέπει να γίνουν «σωστοί άνθρωποι» αφού δεν το καταφέρατε μέχρι το γυμνάσιο. Με αυτή την προσέγγιση είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε και εμείς οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε άλλη μία αποτυχία.
    Πως περιμένουμε να αναβαθμιστεί το τεχνικό λύκειο και ο ρόλος του αν δεν προσελκύει μαθητές με διάθεση για μάθηση και φιλοδοξίες; Μιλάτε για τις άλλες χώρες της Ευρώπης και την ισάξια εκτίμηση που απολαμβάνουν από την κοινωνία οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών και πανεπιστημίων, όμως εσείς, το κράτος δημιουργήσατε αυτή την διαφοροποίηση με την αντιμετώπιση μέσα από τα λόγια σας αλλά πρωτίστως τα έργα σας.
    Πρώτα εσείς πρέπει να δώσετε αξία στον θεσμό και τους αποφοίτους των τεχνολογικών λυκείων με
    • σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια όπου θα μπορούν να εφαρμόζουν αυτά που ορίζουν τα θεωρητικά μαθήματα
    • καθηγητές επαγγελματικά καταρτισμένους πάνω στο μαθήματα που διδάσκουν
    • ουσιαστικό σύστημα αξιολόγησης που δεν θα επιτρέπει να αποφοιτά και ο γνώστης και ο άσχετος (και όχι ας το περάσουμε το καημένο το παιδί για να πάρει απολυτήριο, όπως συνήθως συμβαίνει)
    • δυνατότητα περεταίρω ανάπτυξης των ικανοτήτων τους που μπορεί να φτάνει μέχρι την αντίστοιχη ανώτατη βαθμίδα της ειδικότητας τους όπου μάλιστα θα πλεονεκτούν συγκριτικά με τους τελειόφοιτους των γενικών λυκείων.
    Μόνο όμως εφαρμόζοντας όλες αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε ένα αξιόλογο, σεβαστό από την κοινωνία και τους μαθητές τεχνολογικό λύκειο που θα το επιλέγουν γονείς και μαθητές χωρίς προκαταλήψεις και θα προσελκύει αξιόλογα μυαλά (γιατί όχι; άλλωστε βλέπουμε πως καίγονται τα ικανά μυαλά στην Ελλάδα με το πέρασμά τους από τα πανεπιστήμια. Στρατιές ανθρώπων που δεν χρειάζονται στην αγορά εργασίας). Αν ένα σύστημα είναι λάθος όπως το τρέχον, τότε χρειάζονται ριζικές μεταβολές για να αλλάξει και όχι μικρές φοβισμένες κινήσεις που κάνετε εσείς.

  • 27 Ιουνίου 2011, 20:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Παίρνω το θάρρος να γράψω διότι αυτό που συντελείται στην τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ειδικότερα αναφέρομαι στην απογύμνωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης από τα μαθήματα των φυσικών επιστημών. Αν κάτι τέτοιο τουλμούσε να γίνει στη Γερμανία για παράδειγμα , θα είχε γίνει πραξικόπημα από τους αντίστοιχους επιστημονικούς συλλόγους που έχουν απίστευτο κύρος και δικαιολογημένα αφού οι επιστήμες της χημείας και της φυσικής εκτός του ότι έχουν μακρόχρονη ιστορία , έχουν προσφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξη τέτοιων χωρών.
    Στην Ελλάδα δυστυχώς όπως φαίνεται και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία δεν υπάρχει η ανάγκη των θετικών επιστημόνων για να διδάξουν στα τεχνικά-τεχνολογικά λύκεια. Μπορεί να μου πει κάποιος αν απουσιάζει ο χημικός ή ο φυσικός ακόμα και ο βιολόγος από αντίστοιχα τεχνικά λύκεια της Γερμανίας της Γαλλίας της Ολλανδίας της Φινλανδίας της Σουηδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών;
    Είναι τυχαίο που οι παραπάνω χώρες βγαίνουν στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου διαγωνισμού PISA στο επιστημονικό κομμάτι ενώ η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ε.Ε. και κάτω από τη μέση στην παγκόσμια κατάταξη ; Ελπίζω το υπουργείο να καταλάβει το σφάλμα του και να τροποποιήσει το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα του τεχνολογικού σχολείου ώστε να μην γίνει αιτία καταστροφικών συνεπειών στην παιδεία και την κοινωνία γενικότερα προς χάριν ορισμένων άδικων και θρασυτήτων συντεχνιακών συμφερόντων. Διότι απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν είναι τυχαίο και ο εκτοπισμός των φυσικών επιστημών από το σχολείο και ιδιαίτερα από το τεχνολογικό προφανώς εξυπηρετεί μικροσυντεχνιακά συμφέροντα.
    Τέλος συμφωνώ απόλυτα με το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ιωάννη Βελονάκη και τις απόψεις του Δημήτριου Ουράνη

    Σημείωση : ας μην τρέξουν κάποιοι απόφοιτοι των ΤΕΙ (ορισμένα μάλιστα έχουν κλείσει) να μου ρίξουν αρνητική ψήφο διότι πραγματικά θα φανεί η σκοπιμότητά και η μικρότητά τους

  • 27 Ιουνίου 2011, 20:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Παίρνω το θάρρος να γράψω διότι αυτό που συντελείται στην τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ειδικότερα αναφέρομαι στην απογύμνωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης από τα μαθήματα των φυσικών επιστημών. Αν κάτι τέτοιο τολμούσε να γίνειστη Γερμανία για παράδειγμα , θα είχε γίνει πραξικόπημα από τους αντίστοιχους επιστημονικούς συλλόγους που έχουν απίστευτο κύρος και δικαιολογημένα αφού οι επιστήμες της χημείας και της φυσικής εκτός του ότι έχουν μακρόχρονη ιστορία , έχουν προσφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξη τέτοιων χωρών.
    Στην Ελλάδα δυστυχώς όπως φαίνεται και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία δεν υπάρχει η ανάγκη των θετικών επιστημόνων για να διδάξουν στα τεχνικά-τεχνολογικά λύκεια. Μπορεί να μου πει κάποιος αν απουσιάζει ο χημικός ή ο φυσικός ακόμα και ο βιολόγος από αντίστοιχα τεχνικά λύκεια της Γερμανίας της Γαλλίας της Ολλανδίας της Φινλανδίας της Σουηδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών;
    Είναι τυχαίο που οι παραπάνω χώρες βγαίνουν στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου διαγωνισμού PISA στο επιστημονικό κομμάτι ενώ η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ε.Ε. και κάτω από τη μέση στην παγκόσμια κατάταξη ; Ελπίζω το υπουργείο να καταλάβει το σφάλμα του και να τροποποιήσει το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα του τεχνολογικού σχολείου ώστε να μην γίνει αιτία καταστροφικών συνεπειών στην παιδεία και την κοινωνία γενικότερα προς χάριν ορισμένων άδικων και θρασυτήτων συντεχνιακών συμφερόντων. Διότι απ’ ότι φαίνεται τίποτα δεν είναι τυχαίο και ο εκτοπισμός των φυσικών επιστημών από το σχολείο και ιδιαίτερα από το τεχνολογικό προφανώς εξυπηρετεί μικροσυντεχνιακά συμφέροντα.
    Τέλος συμφωνώ απόλυτα με το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα του Ιωάννη Βελονάκη και τις απόψεις του Δημήτριου Ουράνη

    Σημείωση : ας μην τρέξουν κάποιοι απόφοιτοι των ΤΕΙ (ορισμένα μάλιστα έχουν κλείσει) να μου ρίξουν αρνητική ψήφο διότι πραγματικά θα φανεί η σκοπιμότητά και η μικρότητά τους

  • 27 Ιουνίου 2011, 19:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν.ΣΜΥΡΝΗ

    To σχέδιο για το τεχνολογικό λύκειο κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι υποβαθμίζει αδικαιολόγητα τις φυσικές επιστήμες.Δεν ξέρω πως θα κατορθώσουν οι μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα ηλεκτρονικών, ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας , θερμοδυναμικής κ.λ.π με μοναδικό τους εφόδιο τις γνώσεις που αποκόμισαν απο το γυμνάσιο. Σε όσους έχουν εμπειρία του σημερινού γενικού λυκείου ειναι
    γνωστή η μεγάλη δυσκολία που συναντούν οι απόφοιτοι του γυμνασίου στη χημεία και τη φυσική της Α τάξης του λυκείου αυτού. Κατά τη γνώμη μου πρέπει στις δύο πρώτες τάξεις του τεχνολογικού λυκείου να παρέχεται ένας ισχυρός εξοπλισμός γνώσεων στις φυσικές επιστήμες που αφενός θα στηρίξει τους μαθητές στα εξειδικευμένα αντικείμενα των επόμενων τάξεων και αφετέρου θα ειναι απολύτως αππαραίτητες εντός των ανωτάτων σχολών που πιθανόν θα θελήσουν να ακολουθήσουν.

    Υ.Γ Επειδή κάποιοι φίλοι αναφέρθηκαν σε μνημόνια και κατοχές και άλλα ηχηρά παρόμοια , θα ήταν σκόπιμο να σκεφτούν λίγο ψυχραιμότερα διότι ο δημόσιος διάλογος γίνεται σήμερα περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική.

  • 27 Ιουνίου 2011, 18:51 | Παντελής Γιάννης

    Χωρίς την υποχρεωτική διδασκαλία της Βιολογίας σε όλες τις τάξεις τόσο στο γενικό οσο και στο τεχνολογικό λύκειο , κ. Διαμαντοπούλου , μόνο την «ουρά μας συνεχώς κυνηγάμε» χωρίς να δίνουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της παιδείας.
    Η αποπομπή της Βιολογίας από το Ελληνικό Λύκειο αποτελλεί παγκόσμια πρωτοτυπία και οπισθοδρόμηση για την επιστήμη του αιώνα μας.
    Σκεφτείτε το ξανά , γιατι πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και μετά έρχονται και όλα τα άλλα.

  • 27 Ιουνίου 2011, 18:13 | Βασίλης Γεωργίου (εκπαιδευτικός)

    Τεχνολογικό Λύκειο χωρίς Φυσικές Επιστήμες; Αυτό μόνο!

  • 27 Ιουνίου 2011, 17:30 | ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΤΖΑΝΝΟΣ

    «Οικονομική ανάπτυξις δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνικήν πρόοδον. Και επειδή η τεχνική πρόοδος προϋποθέτει, κατά κύριον λόγον, ανθρώπινον δυναμικόν, θεωρητικώς και πρακτικώς κατηρτισμένον, ικανόν να αντιμετωπίζει επιτυχώς τας συγχρόνους απαιτήσεις της παραγωγής αγαθών, είναι αυτονόητον ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να κατορθωθή εις τον τομέα τούτον της εθνικής δραστηριότητος χωρίς μίαν επιμελώς συγκροτημένη και καλώς λειτουργούσαν Τεχνικήν Εκπαίδευσιν»
    Τμήμα της εισηγητικής έκθεσης, το Μάιο του 1965, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου «περί της τεχνικής εκπαιδεύσεως», όπου τονίζεται η σημασία της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Πρόλογος της πρότασης, το Μάιο του 2011, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Γεωργίου Α. Παπανδρέου, για το Τεχνικό Λύκειο.
    Ποιος μπορεί να διαφωνεί με αυτά τα λόγια;
    Ποιος μπορεί να μην συμφωνεί με μεταρρυθμίσεις στην παιδεία;
    Γίνεται όμως μεταρρύθμιση;
    Ας δούμε πώς εννοεί το Υπουργείο Παιδείας το «θεωρητικώς και πρακτικώς κατηρτισμένον, ικανόν να αντιμετωπίζει επιτυχώς τας συγχρόνους απαιτήσεις της παραγωγής αγαθών»
    Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διδασκαλία Φυσικών Επιστημών 2 ώρες Φυσική και μία Χημεία.
    Δηλαδή για το Υπουργείο Παιδείας
    Θεωρεί ότι φυσικές επιστήμες είναι μόνο η Φυσική και η Χημεία.
    Θεωρεί ότι οι ώρες διδασκαλίας είναι αρκετές και ικανές για να είναι οι απόφοιτοι καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να παράγουν αγαθά.
    Θεωρεί ότι είναι «θεωρητικώς» καταρτισμένοι οι μαθητές του Τεχνικού Λυκείου χωρίς να διδάσκονται ούτε μία ώρα Βιολογία.
    Θεωρεί ότι καμία από τις Σχολές στις οποίες μπορεί να φοιτήσουν μετά την αποφοίτηση τους από το Τεχνικό Λύκειο, δεν έχουν ανάγκη στοιχειώδους γνώσης Βιολογίας.
    Θεωρεί ότι δεν έχουν ανάγκη στοιχειώδους γνώσης Βιολογίας όποιο επάγγελμα κι αν ασκήσουν οι πτυχιούχοι των Τεχνικών Λυκείων.
    Όλα αυτά προκαλούν την απορία, γιατί άραγε, κανείς δεν τα σκέφτηκε; Ή μήπως άλλοι λόγοι πρυτάνευσαν στην σκέψη των ιθυνόντων και επέβαλαν την πρόταση του αναλυτικού προγράμματος που συζητάμε.
    Ένας λόγος που μπορώ να σκεφτώ και φαίνεται προφανής, είναι το κριτήριο της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών στα Τεχνικά Σχολεία.Έχουμε λίγους Φυσικούς, Χημικούς και δεν έχουμε καθόλου Βιολόγους.
    Άρα η λύση: δεν διδάσκουμε το μάθημα.
    Έτσι γίνονται οι μεταρρυθμίσεις;

  • ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΦΟΒΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΗ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΕΠΊΔΟΣΗ. ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΤΟ ΕΠΑΓΓ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ» ΑΦΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ.
    ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΟΥΣ!!! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ). ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙ’ ΑΥΤΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ!!

  • 27 Ιουνίου 2011, 14:19 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

    Η αποψή μου για το τεχνολογικό λύκειο είναι ότι για τη δημιουργία του πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπόυδών. ‘Ακόμη πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ). Ακόμη το τεχνολογικό λύκειο πρέπει να αποκτήσει το κύρος που του αρμόζει και να μην αποτελεί τελευταία επιλογή των μαθητών εκείνων που έχουν χαμηλούς βαθμούς αλλά να αναδειχθεί με ενα ευρός πολλών ειδικοτητών που θα βοηθάει τον μαθητή να προχορήσει ενα βήμα πιο πέρα και θα το βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία του π.χ ως φοιτητή δινοντας του τα απαραίτητα εφόδια ή ως στελεχός η επαγγελματία στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

  • 27 Ιουνίου 2011, 11:19 | Κώστας Κουτρομάνος

    Κάποτε λειτουργούσαν τα ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ τα οποία απο ιδίας άποψης τα θεωρούσα και συνεχίζω να τα θεωρώ ότι καλύτερο υπήρξε ποτέ. Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για την παιδεία των παιδιών μας, αντιγράψτε τη δομή και λειτουργία αυτών των σχολείων.

  • 27 Ιουνίου 2011, 09:10 | Ιωάννης Βελονάκης

    Στο κείμενο διαβούλευσης διαβάσαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι για το Τεχνολογικό Λύκειο προβλέπονται μόλις 3 ώρες Φυσικών Επιστημών (Φυσική- Χημεία) στην Α΄ Λυκείου και καθόλου στη Β΄ και στη Γ΄τάξη. Ειλικρινώς απορούμε με την αντίληψή σας ότι οι πολίτες και μάλιστα οι τεχνικοί των αρχών του 21ου αιώνα (π.χ. μηχανικοί αυτοκινήτων, τεχνικοί Η/Υ και δικτύων, ηλεκτρονικοί, ακόμα και ελαιοχρωματιστές και κομμωτές)δεν χρειάζεται να παρακολουθούν βασικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Μεταϋποχρεωτική Εκπαίδευση. Για τη σημασία και το ρόλο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και της προσωπικότητας των νέων έχουν ειπωθεί πολλά στη σχετική βιβλιογραφία, θεωρούμε περιττό να τα επαναλάβουμε εδώ (συμβουλευτείται τη !!!).

    1)Αντί για το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών προτείνουμε για την Α΄ Λυκείου 3 ώρες Φυσικής Γενικής Παιδείας, 2 ώρες Χημείας Γενικής Παιδείας, για τη Β΄ Λυκείου 4 ώρες Φυσικής Γενικής Παιδείας, 2 ώρες Χημείας Γενικής Παιδείας, 1 ώρα Βιολογίας Γενικής Παιδείας, για τη Γ΄ Λυκείου 5 ώρες Φυσική Κατεύθυνσης, 3 ώρες Χημείας Κατεύθυνσης, 2 ώρες Βιολογίας Κατεύθυνσης (στις κατευθύνσεις που κρίνεται αναγκαίο). Οι σχετικές ώρες να αφαιρεθούν από τα Τεχνολογικά Μαθήματα.
    2)Η διδασκαλία των τεχνολογικών μαθημάτων να περιοριστεί στη Β΄ Τάξη, να ενισχυθεί στη Γ΄ και Δ΄ τάξη.
    3)Η Δ΄ τάξη να γίνει υποχρεωτική για την απόκτηση πτυχίου και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
    4)Η δωδεκάχρονη φοίτηση στο σχολείο να γίνει υποχρεωτική (Δημοτικό- Γυμνάσιο- Λύκειο), είναι απαραίτητη στην εποχή μας και για τους περισσότερους μαθητές αποτελεί μια πραγματικότητα έτσι και αλλιώς.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

    Υ. Γ.: γιατί δεν μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση το Μεσοπρόθεσμο, η Δανειακή Σύμβαση και άλλα σοβαρά ζητήματα; Είμαστε μάλλον χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας ή μάλλον υπό κατοχή…

  • 27 Ιουνίου 2011, 07:59 | Βούλα Μόσχου

    Στην Ευρώπη πράγματι μεγάλος αριθμός μαθητών ακολουθούν αυτό το Λύκειο, δεδομένου ότι εκεί υπάρχουν ακόμη βιομηχανίες που χρειάζονται εξειδικευμένους τεχνίτες για την παραγωγή, οι οποίοι θα δουλεύουν κατω από τις οδηγίες των υπεύθυνων Μηχανικών της Τεχνολογικής ή της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα όμως;;;;
    Δεν έχουμε παραγωγικές βιομηχανίες, άρα που θα διοχετευτούν αυτά τα παιδιά;;; Στην πλειονότητά τους, στον τομέα παροχής υπηρεσιών, δηλαδή ως στελέχη γραφείων επιχειρήσεων κτλ. Δυστυχώς όμως οι τελειόφοιτοι/απόφοιτοι των τεχνικών λυκείων ή όπως θα λέγονται, είναι ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα/ορθογραφία, βασίζονται στην αυτόματη διόρθωση που θα κάνει ο ΗΥ ο οποίος όμως είναι επίσης αγράμματος, διότι δεν γνωρίζει την παθητική φωνή, τη λέξη «επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία..» την υπογραμμίζει με κόκκινο, και ο εκπαιδευόμενος τη γράφει με ε γιατί έτσι φεύγει η κόκκινη υπογράμμιση. Από την εμπειρία μου (διοικητικός της εκπαίδευσης) οι τελειόφοιτοι που έρχονται για πρακτική άσκηση στην υπηρεσία μας είναι χαμηλού επιπέδου. Πέρα από τις αδυναμίες τους στην ελληνική γλώσσα, δεν γνωρίζουν στοιχειώδη αγγλικά. Θα μου πείτε ποιο έλληνόπουλο πήρε lower, advance, proficiency, μόνον με τη φοίτησή του στη Β΄θμια εκπαίδευση;;; Δεν γνωρίζω επίσημα στατιστικά, αλλά από ελάχιστα έως καθόλου. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει στο λεξικό της τον όρο «φροντιστήριο». Φοβούμαι ότι χωρίς αυτά, η γλωσσομάθεια των ελλήνων θα ήταν ανύπαρκτη. Η πρότασή μου είναι να ενισχυθούν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στα Τεχνικά Λύκεια, και η εκμάθηση αγγλικής, με αύξηση ωρων διδασκαλίας, ακόμη και προσθήκη ενός έτους, δηλ. να γίνουν 4ετούς φοίτησης, για να μπορέσουν να προσφέρουν στους απόφοιτους και την τεχνολογική/ή αλλης μορφής επαγγελματική κατάρτισή τους σε επαρκή βαθμό. Στην ανάγκη ο 4ος χρόνος να ισοβαθμιστεί π.χ. με ΙΕΚ, (Μεταλυκειακή εκπαίδευση) στο σχεδιαζόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Οι ίδιοι οι απόφοιτοι, πολλές φορές, συνειδητοποιώντας την «ανεπάρκειά» τους, από μόνοι τους πάνε και εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ, για μια καλύτερη κατάρτιση.
    Πράγματι, εάν θέλει το Υπ. να «προσελκύσει» καλύτερους μαθητές, θα πρέπει να εισαγάγει κίνητρα για συνέχιση σπουδών στην Γ΄θμια εκπαίδευση (ΤΕΙ). Σκεφτείτε όπως ότι πολλοί απόφοιτοι Γενικού Λυκείου με βαθμούς 15, 16 πήγαν στη συνέχεια και φοίτησαν σε Τεχνικά Λύκεια, απ’ όπου πήραν απολυτήριο με ΑΡΙΣΤΑ κι έτσι μπόρεσαν και διορίστηκαν μέσω ΑΔΕΠ σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου, που προκηρύσσονται (ή τουλάχιστον προκηρύσσονταν μέχρι πρόσφατα) σε κλάδους αποφοίτων Β΄θμιας (δεδομένης της παλαιότητας των Οργανισμών των υπηρεσιών του δημοσίου, ακόμη και σήμερα οι οργανικές για αποφοίτους Β’ θμιας είναι δυσανάλογα περισσότερες από τις θέσεις ΠΕ)Έτσι δυστυχώς η ελληνική δημόσια διοίκηση πορεύεται με απόφοιτους Μ.Ε. Στην υπηρεσία όπου υπηρετώ, πάνω από 80% των προϊσταμένων Τμήματος είναι απόφοιτοι Β΄θμιας χωρίς ξένες γλώσσες και χωρίς κάποιες προχωρημένες δεξιότητες σε χρήση τεχνολογιών. Μ’ αυτούς καλούμαστε να εφαρμόσουμε συστήματα διοίκησης μέσω στόχων, νόμους για ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α.

  • 27 Ιουνίου 2011, 01:08 | Δημήτριος Ουράνης

    Μου προκαλεί εντύπωση η ελάχιστη παρουσία σχολίων για το απαράδεκτο ωρολόγιο πρόγραμμα που προτείνει το υπουργείο για διδασκαλία μόνο 3 ώρες φυσικής και Χημείας μαζί (εδώ τα δύο αυτά μαθήματα αντιμετωπίζονται ενιαία , όμως στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών όχι, εκεί ισχύει άλλος νόμος…) , αποκλειστικά για την Α λυκείου. Οι μαθητές της Β και Γ λυκείου δεν κάνουν καμία ώρα φυσικών επιστημών.
    Πώς μπορεί ένα τέτοιο λύκειο (το τεχνολογικό λύκειο) να είναι «ισότιμο» με το γενικό λύκειο;
    Πως είναι δυνατόν να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε σχολές , όπου οι γνώσεις Χημείας και η φυσικής είναι απαραίτητες , μαθητές που ουσιαστικά δεν έχουν διδαχθεί καθόλου αυτά τα μαθήματα;
    Όμως ένας ηλεκτρολόγος δεν πρέπει να έχει κάνει βασικά μαθήματα ηλεκτρισμού ή μια κομμώτρια δεν πρέπει να γνωρίζει στοιχειωδώς Χημεία , το ίδιο επίσης κι ένας γεωπόνος;
    Αισθάνομαι ανόητος να προσπαθώ να αποδείξω τα αυτονόητα .
    Η απουσία των μαθημάτων των φυσικών επιστημών από το τεχνολογικό λύκειο αποτελεί ύβρη κατά των επιστημόνων , Χημικών και φυσικών αλλά και κατά των ίδιων των επιστημών. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ανακολουθία στα συμπεράσματα των διαγωνισμών PISA όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στις φυσικές επιστήμες, και είναι παραλογισμός. Οποιοσδήποτε ισχυριστεί το αντίθετο ψεύδεται ή έχει συντεχνιακό συμφέρον.
    Επομένως προτείνω την αύξηση των ωρών Χημείας και φυσικής (με τον ορισμό διακριτών εργαστηριακών ωρών) αλλά και την εισαγωγή ωρών ενός άλλου βασικότατου μαθήματος ,της βιολογίας ,που απουσιάζει εντελώς από το ωρολόγιο πρόγραμμα του τεχνολογικού λυκείου.
    Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους ο «διωγμός» των φυσικών επιστημών από το τεχνολογικό λύκειο (το λύκειο που θα έπρεπε να έχει ενισχυμένα τα μαθήματα αυτά) αποτελεί
    «έγκλημα».
    Τελειώνοντας , η φράση «Δεν χρειαζόμαστε μόνο επιστήμονες» από πρόσφατη συνέντευξη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου μου θυμίζει τον δημόσιο κατήγορο του Lavoisier κατά την γαλλική επανάσταση που έστειλε τον σπουδαίο αυτό Χημικό στην γκιλοτίνα λέγοντας πως «η δημοκρατία δεν χρειάζεται επιστήμονες»

    Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθώ να ακουστεί η άποψή μου αλλά κάποιος υπεύθυνος δεν την περνάει . Θα ήθελα να παρακαλέσω για την ανάρτηση της άποψής μου στην ιστοσελίδα σας επιτρέποντάς μου τη δημοκρατική άσκηση του δικαιώματός μου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσω τον διάλογο αυτό στημένο και θα απευθυνθώ σε άλλες ιστοσελίδες εκθέτοντας τις απόψεις μου αλλά και την αντιμετώπιση που συνάντησα εδώ.

  • ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ (Σ.Ε.Π.): Στη δυσκολότερη περίοδο μεταπολεμικά του Ελληνικού Κράτους όσον αφορά την ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από νέους ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ και όταν η ΑΝΕΡΓΙΑ των νέων μαστίζει την κοινωνία, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ από τα Λύκεια ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτικούς κοινωνικούς θεσμούς, ο Σ.Ε.Π.

    Δυστυχώς προαναγγέλθηκε με τα πρόσφατα νομοσχέδια η οριστική ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΝΕΟ και στο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. Για τον Σ.Ε.Π. δεν υπάρχει αναφορά ούτε σε μία γραμμή των νομοσχεδίων και έχει ήδη υποστεί επίθεση μέσα στην τελευταία χρονιά με την ξαφνική και αναίτια κατάργηση των Γραφείων Σύνδεσης με την αγορά εργασίας (ΓΡΑ.ΣΥ.). Το Ε.Κ.Ε.Π. δεν έχει κάνει καμία ενέργεια και δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για το θεσμό που τόσο φανερά βάλλεται και βαίνει προς εξαφάνιση και στο Νέο και στο Τεχνολογικό Λύκειο, αφού δεν περιλαμβάνεται στα ανακοινωθέντα ωρολόγια προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι το Ε.Κ.Ε.Π. μάλλον συμφωνεί με τον εξοβελισμό του Σ.Ε.Π. από το Λύκειο, παρότι θεσμικά θα έπρεπε να διαφωνεί και να προωθεί την αναβάθμισή του.

    Και φυσικά, μετά την ΑΠΟΠΟΜΠΗ του Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Λύκειο, είδαμε διαφημίσεις ιδιωτικών Κέντρων Συμβουλευτικής να ζητάνε ΧΡΗΜΑΤΑ από τους πολύπαθους μισθωτούς γονείς των μαθητών για να εφαρμόσουν ψυχομετρικά tests «αποκάλυψης» ολόκληρου του εσωτερικού κόσμου των μαθητών μας, ευελπιστώντας ΜΑΤΑΙΑ να αντικαταστήσουν μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες ώρες σχολικών δραστηριοτήτων Σ.Ε.Π. στην τάξη. Είδαμε επίσης γνωστά ιδιωτικά σχολεία – και σωστά έπραξαν – να διαφημίζουν ότι αυτά ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ προγράμματα Σ.Ε.Π. και συναντήσεις των μαθητών με ειδικούς ώστε να τους βοηθήσουν. Τελικά οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν άλλη μια φορά για κάτι που η Πολιτεία υποχρεούται να παράσχει δωρεάν.

    Συνοψίζω παρακάτω -άσκοπα ίσως- το σημαντικό ρόλο του Σ.Ε.Π. και προτάσεις ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (μάλλον ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ !) στο σύγχρονο σχολείο. Όπως διαφαίνεται μέσα από τα μέχρι τώρα επίσημα αναλυτικά προγράμματα, οδηγίες εφαρμογής, εγκυκλίους και νομοθετικές ρυθμίσεις ο Σ.Ε.Π. στο σχολείο στοχεύει:

    • Να διευκολύνει τους μαθητές στην προσωπική τους ανάπτυξη και ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ.
    • Να εξοικειώσει τους μαθητές στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ως επικοινωνιακή διαδικασία, με έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων ενεργού αναζήτησης, κριτικής επεξεργασίας και αξιοποίησης της πληροφορίας.
    • Να βοηθήσει τους μαθητές να λύνουν προβλήματα και να παίρνουν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, μέσα από δραστηριότητες που τους δίνουν την ευκαιρία να βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικής ωριμότητας
    • Να διευκολύνει το στόχο της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ των νέων ανθρώπων προς τον κόσμο της εργασίας, διευρύνοντας τις εμπειρίες των μαθητών, με ποικίλες και σύνθετες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο, να τους βοηθήσει στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους και να τους στηρίξει στην προσπάθεια για μια πορεία δια βίου ανάπτυξης.

    Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσα από την ενεργοποίηση των μαθητών και την εμπλοκή τους σε διαδικασίες με βάση τις αρχές που προωθούν την κριτική και συνεργατική μάθηση, μέσα από τις οποίες θα αναπτύξουν δεξιότητες ζωής (Life skills), θα καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη, την αναλυτική και συνθετική σκέψη, τη γραπτή έκφραση, την αξιοποίηση πηγών πληροφόρησης και την κριτική ανάγνωση της πληροφορίας, την ανάπτυξη υπευθυνότητας και ικανότητας ανάπτυξης πρωτοβουλιών, την καλλιέργεια διαπροσωπικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοαξιολόγησης.

    Χρησιμοποιούνται πολλές σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του Σ.Ε.Π. Αναφέρονται ενδεικτικά οι έρευνες και εργασίες με τη μέθοδο του σχεδίου εργασίας (project) και τη μέθοδο της μελέτης περίπτωσης (case study) για να μελετήσουν τα σύγχρονα επαγγέλματα και τα περιβάλλοντα εργασίας και να συνθέσουν επαγγελματικές μονογραφίες, η συμπλήρωση ερωτηματολογίων και χορήγηση tests με την χρήση υπολογιστών, η τήρηση ατομικού φακέλου (portfolio), η επεξεργασία πινάκων και διαγραμμάτων που συμβάλλουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων κριτικής ανάγνωσης των πληροφοριών, η συζήτηση σε ομάδες, οι ασκήσεις προσομοίωσης (με παίξιμο ρόλων, δημιουργία σεναρίων με θέματα κυρίως σχετικά με την απασχόληση, με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, με τη λήψη απόφασης, κ.ά.), η συνεργασία με φορείς απασχόλησης, οι στρατηγικά οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους εργασίας, οι διοργανώσεις ημερίδων σταδιοδρομίας από τους μαθητές, η υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας κ.ά.

    Τα ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και τα ΓΡΑ.ΣΥ., εποπτευόμενα από τα ΚΕ.ΣΥ.Π. έχουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών Ομαδικής και Ατομικής Συμβουλευτικής σε μαθητές και σε γονείς, διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδων σταδιοδρομίας, καθώς επίσης και πραγματοποίησης ερευνών για την ανίχνευση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και σύνδεσής τους με την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

    Όλα τα παραπάνω αναφέρονται για τον Σ.Ε.Π. από ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (επίσημα δημοσιευμένες σε ΦΕΚ παρακαλώ, ας μην το ξεχνάμε, μιλάμε για νόμους του Κράτους) και ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ πώς παρά την τεκμηριωμένη επιστημονικά υποστήριξη από την Πολιτεία επί πολλά χρόνια, παρά τα ΧΡΗΜΑΤΑ που δαπανήθηκαν για μετεκπαιδεύσεις στελεχών, σεμινάρια, συνέδρια, υποδομές, βιβλία και που προέρχονταν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την τεράστια ανάπτυξη της Συμβουλευτικής Επιστήμης παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες, εδώ στη μικρή πολύπαθη Ελλάδα ΞΑΦΝΙΚΑ, ΑΝΑΙΤΙΑ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ αποφασίζεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.

    Πρέπει να επισημάνω ότι ο Σ.Ε.Π. δεν είναι μια αυτόνομη δραστηριότητα αλλά μέρος της Σύγχρονης Συμβουλευτικής Επιστήμης και θα πρέπει με την αρωγή της Πολιτείας για το καλό των μαθητών μας να μετεξελιχθεί σε ολοκληρωμένη υπηρεσία συμβουλευτικής υποστήριξης (ΣΥ.Π.: Συμβουλευτική – Προσανατολισμός).

    Στην εποχή μας, λόγω του κάθε άλλο παρά ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της κοινωνίας μας, τα νέα παιδιά υφίστανται την καταστροφική επίδραση απαράδεκτων και στρεβλών προτύπων που προωθούν την πνευματική και ηθική έκπτωση με αποτέλεσμα τα προβλήματα των εφήβων να είναι σημαντικότερα και περισσότερα από ποτέ. Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους μαθητές και πολύ περισσότερο για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών τάξεων και οικονομικών στρωμάτων λόγω πολλών ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων που βιώνουν λόγω της κοινωνικής τους θέσης (οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης, ανάγκη για εργασία από μικρή ηλικία κ.λπ.). Οι μαθητές αυτοί βιώνουν διακρίσεις και αδικίες που τους οδηγούν σε απογοήτευση και γενικευμένη απαξίωση των θεσμών. Τα παιδιά αυτά έχουν, λόγω και της ζοφερής κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας, έλλειψη ελπίδας για το μέλλον που τα ωθεί στην πλήρη απαξίωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών θεσμών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο (αγένεια, έριδες, βία λεκτική ή/και σωματική, άρνηση της τάξης ως αναγκαίας κοινωνικής δομής, άρνηση ρόλων καθηγητή – μαθητή, άρνηση του ίδιου του μαθήματος, φασαρία, αδιαφορία, φυσική και πνευματική απουσία), παραβατικότητα μέσα και έξω από το σχολείο, παραμέληση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας με υιοθέτηση βλαπτικών συμπεριφορών (έλλειψη άσκησης, κακή και ελλιπή διατροφή, χρήση αλκοόλ, εξαρτησιογόνων ουσιών, κάπνισμα), ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, απόσυρση, απομόνωση, άγχος), βιώνουν τη σχολική αποτυχία και μερικές φορές εγκαταλείπουν το σχολείο.

    Η μεγαλύτερη λοιπόν συμβολή των σύγχρονων εκπαιδευτικών θα είναι να αξιοποιήσουν τη Συμβουλευτική Επιστήμη για την παροχή υποστήριξης στους έφηβους μαθητές μας για την ολοκληρωμένη ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή εκπαιδευτικών και μαθητών μπορούν να είναι οι εκπαιδευτικοί που εφαρμόζουν τον Σ.Ε.Π., γιατί στη σύγχρονη εφαρμογή του Σ.Ε.Π. στα σχολεία, παρέχονται παράλληλα υπηρεσίες ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, ιδίως από τους εκπαιδευτικούς – συμβούλους που έχουν κατάλληλη επιμόρφωση και υπηρετούν σε δομές του Σ.Ε.Π. (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., ΚΕ.ΣΥ.Π.). Ίσως μάλιστα να πρέπει να αλλάξει τίτλο η δραστηριότητα Σ.Ε.Π. στο σχολείο και να αντικατασταθεί με τον διεθνή και ευρύτερο όρο ΣΥ.Π. δηλαδή ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ γιατί δείχνει καλύτερα το ρόλο του Εκπαιδευτικού – Συμβούλου και αναβαθμίζει (καθορίζει) τις δραστηριότητές του στο σχολείο πέρα από τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για όλα τα παραπάνω προβλήματα στους μαθητές.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Π. ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Προτείνεται λοιπόν η ΑΥΞΗΣΗ (αντί κατάργησης) ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ και δημιουργία τους ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ (Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο), όπου δεν υφίστανται ήδη.

    Προτείνεται η εφαρμογή του θεσμού του Σ.Ε.Π. 2 ώρες στην Α’ Λυκείου αλλά και στη Β’ και στη Γ’ τάξη τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ όλων των τύπων ΛΥΚΕΙΩΝ για την παροχή διαρκούς συμβουλευτικής υποστήριξης στους μαθητές αλλά και για να βοηθηθούν αυτοί στις σημαντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουν ενόψει ενός πολυδαίδαλου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με 500+ σχολές και κυρίως ενόψει μιας δύσκολης και απαιτητικής αγοράς εργασίας σε μια κοινωνία όπου η ανεργία καλπάζει και το βιοτικό επίπεδο συνεχώς χειροτερεύει.

    Επίσης προτείνεται η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό ώστε να μπορούν σε ετήσια βάση να τα παρακολουθούν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Θυμίζω ότι στην εποχή μας οι υποστηρικτικοί θεσμοί προς τους νέους ανθρώπους είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας. Αν τελικά αυτή, εκτός από ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ, είναι και ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ.

    Γεώργιος Στάμος, Εκπαιδευτικός ΠΕ14.01, Σύμβουλος Σ.Ε.Π., 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων, g.stamos@yahoo.com, http://gst2008.blogspot.com/

  • 26 Ιουνίου 2011, 22:17 | Θεολόγου Χ.

    Πιστεύω ότι η τεχνολογική εκπαίδευση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την τριτοβάθμια (Πανεπιστήμια), αλλά να συνδέεται με τα Τ.Ε.Ι(κατόπιν εξετάσεων) και να μπορεί να εφοδιάζει τους αποφοίτους της με ένα πτυχίο άμεσης ισχύος στην αγορά εργασίας.
    Τα σχολεία πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τον τελειότερο μηχανολογικό εξοπλισμό, να διδάσκονται και κάποια μαθήματα γενικής παιδείας π.χ. Νέα ελληνικά, Ιστορία, Ξένη γλώσσα κ.α.
    Ο βαθμός δυσκολίας να είναι μέτριος στην αρχή 1η 2η τάξη (1ο πτυχίο)
    και μεγάλος στη συνέχεια (2ο πτυχίο) ώστε το σχολείο να έχει το ανάλογο κύρος.

  • 26 Ιουνίου 2011, 20:48 | Κωνσταντίνος Ρογκώτης Εκπ/κός

    Προσωπικά πιστευω οτι η μεταρρύθμιση στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση βρίσκεται στο σωστό δρόμο και λύνει αρκετά προβλήματα που υπήρχαν μεχρι σήμερα.Το αν θα πετύχει θα το δείξει ο χρόνος.

    Η ΤΕΕ ειναι μια ακριβή κατα βάση εκπαίδευση και πολυδιάστατη. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η γενική. Στη γενική υπάρχουν οι τάξεις και τα τμήματα που συνεχίζουν κατα 90% με την ιδια μαθητική συσταση απο την πρώτη μεχρι την τρίτη τάξη. Στην τεχνική ενα τμήμα της Α’ χωρίζεται σε δύο η τρια τμήματα στη Β’ανάλογα με τον τομέα και στην Γ’ τα τμηματα της Β’ ανάλογα την ειδικότητα χωρίζονται κι αυτά. Αυτο το φαινόμενο οδηγεί στον κατακερματισμό των μαθητών και συνεπώς προκύπτουν τα ολιγομελή σε πολλές περιπτώσεις.

    Η χρήση εργαστηρίων που πολλές φορές απαιτούν ογκώδη και πολύπλοκο εξοπλισμό (π.χ. εργαστήρια αυτοκινήτων η μηχανουργικής τεχνολογίας) δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των 30 μαθητών!Η επικαιροποίηση του εξολπισμού είναι ενα σημαντικό προβλήμα (δηλαδη το ποσο συγχρονα είναι τα εργαστήρια σε σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα που έρχονται να καλύψουν). Θα πρέπει στο νομοσχέδιο να προβλεπεται μια διαδικασία συνεχούς παρακολόυθησης απο τα ΣΕΚ και το Υπουργείο για την κατάσταση επικαιροποίησης του εξοπλισμού και με βάση τα αναλυτικά προγράμματα που και αυτά τις περισσότερες φορές ειναι αναχρονιστικά.(Συγκεκριμένα τα αναλυτικά που χρησιμοποιούνται ειναι ακόμα των ΤΕΕ)

    Θα πρέπει να υπάρξει καποιος φορέας που να αποτελείται απο ανθρώπους και της εκπαίδευσης αλλα και της αγοράς (εδώ η επιμόρφωση των εκαιδευτικών της ΤΕΕ απο φορείς της αγοράς και τα πανεπιστήμια ειναι καθοριστικός) που να παρακολουθεί τις εξελίξεις παγκόσμια και να προτείνει.Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται προσωμοιωτικά συστήματα που καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να έχει ο μαθητής της κάθε ειδικότητας. ( π.χ. προσωμοιοτικά συστήματα στις Εργαλειομηχανές CNC οπου ο μαθητής με την βοήθεια ενός Η/Υ χειρίζεται μια εικονική μηχανή η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις λειτουργίες και εργασίες της πραγματικής μηχανής)

    Σημαντικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης αποτελεί η πρακτική ασκηση στην τρίτη και την μεταλυκιακή τέταρτη τάξη. Ενα μέρος της θα μπορούσε να γίνει τα ΣΕΚ χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό (σε κάποιες ειδικότητες) με συγκεκριμένα παραγωγικά project που θα μπορούσαν να αποφέρουν ακομα και έσοδα στις μονάδες.

    Κλεινοντας θελω να τονίσω οτι οι άνθρωποι της Τεχνικής Εκπαιδευσης (απο την εμπειρία μου) σε μεγάλο ποσοστό την αγαπούν και θέλουν την αναβάθμισή της την οποία καποια στιγμή πρέπει να την καθορίσουμε. Τι θέλουμε τεχνικούς που να μπορούν να λειτουργήσουν στην αγορά εργασίας ή ημιμαθείς μαθητές που ουτε γενική παιδεία απολαμβάνουν ούτε Τεχική.

    Ελπίζω να διαβάσει κάποιος το σχόλια ολων των συναδέλφων που είναι χρήσιμα (πέρα απο τα αφοριστικά και ανούσια) στην βελτίωση της εκπαιδευσης.

  • 26 Ιουνίου 2011, 19:17 | ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Για να έρθει συνειδητά ( και) ο καλός μαθητής σε αυτό ούτως ώστε να αναίβει το επίπεδο και να αναδειχθεί η ΤΕΕ πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα όπως:
    1) Τ ο ποσοστό των εισακτέων με ειδικές εξετάσεις στα ΑΤΕΙ και ισότιμα να είναι μεγαλύτερο του ποσοστού που προσδιορίζεται από τον αριθμό των υποψηφίων της Γ΄τάξης Τεχνολογικού προς τον συνολικό αριθμό υποψηφίων Γ΄τάξης ΓΕΛ και τμήματων Γενικής Παιδείας Τεχνολογικού στις πανελλήνιες.
    Αυτό που αναφέρετε στην πρόταση, δηλαδή το ποσοστό εισακτέων να προσδιορίζεται απο την πλυθυσμιακή συμμετοχή των μαθητών Γ΄τάξης Τεχνολογικού σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μαθητών της Γ΄τάξης Γενικού και Τεχνολογικού μαζί, είναι μεγάλο αντικίνητρο ΣΟΣ.
    2) Να προσδιορίζεται ποσοστό εισακτέων π.χ. 10% στις πανελλήνιες για τα τμήματα Γενικής Παιδείας του Τεχνολογικού Λυκείου.

    στην α΄τάξη πρέπει να προστεθεί ένα τρίωρο μαθήμα ενός ακόμα τομέα. τα δε υποχρεωτικά επιλογής να είναι τρια τρίωρα για αυτούς που δεν θα υπαχθούν στα υποχρεωτικά υποστηρικτικά μαθήματα.

  • 26 Ιουνίου 2011, 18:02 | ΚΟΛΛΙΑΔΗΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος που θα είθελε να αναβαθμήσει τίς σπουδές στα τεχνικά λύκεια είναι ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Οταν το πρώτο ερώτημα της διαβούλευσης είναι αυτό τότε είναι σίγουρο οτι ψάχνοντας για το δένδρο θα χάσεις το δάσος.Ο μοναδικός τρόπος να αναβαθμήσεις τα τεχνολογικά λύκεια είναι να αλλάξεις την δομή της εκπαίδευης σε επίπεδο λυκείου και τει συνολικά. Δηλαδή να οδηγείς όλους τους μαθητές του λυκείου που επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές θετικής κατεύθυνσης στο τεχνολογικό λύκειο. Θα καταφέρεις με αυτό τον τρόπο να βοηθήσεις τον μαθητή να καταλάβει αν αυτό που θέλει να σπουδάσει του ταιριάζει , ή ποιά απο όλες τις ειδικότητες του ταιριάζει περισσότερο πράγμα πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του , και για το μέλλων των σπουδών του. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις μαθητές στο τεχνολογικό λύκειο κάθε επιπέδου απο αριστούχους που θα επανδρώσουν τις πολυτεχνικές σχολές μέχρι μαθητές που απλά επιθυμούν να μάθουν μια τέχνη και να έχουν μια γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
    Εως τώρα μόνο οι μαθητές που επιθυμούν γρήγορη πρόσβαση στην αγορά εργασίας επιλέγουν σπουδές στα τεχνικα λύκεια , και αυτό αποβαίνει εις βάρος του επιπέδου των σπουδών τους.θα μπορούσε λοιπόν κανείς να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό λύκειο με την πάρακάτω δομή για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκπαίδευσης άλλα και της υπόλοιπης κοινωνίας.
    Οι σπουδές σε αυτό το λύκειο θα έχουν διάρκεια τεσσάρων χρόνων.
    Στο πρώτο έτος όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάσκονται.
    Στο δεύτερο έτος οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν ειδικότητα ,αλλά θα μπορούν και να αλλάξουν ιδικότητα στο τέλος της χρονιάς χωρίς συνέπειες.
    Στο τρίτο έτος οι μαθητές θα διδάσκονται τα μαθήματα τις ειδικότητας που επέλεξαν παράλληλα με τα μαθήματα της γενικής παιδείας.
    Στο τέταρτο έτος οι μαθητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε σπουδές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης παράλληλα με τα μαθήματα του έτους μειωμένα κατά 2 (μαθήματα της γενικής παιδείας), θα παρακολουθούν 2 μαθήματα γενικής παιδείας σε υψηλότερο επίπεδο απο τούς υπόλοιπους μαθητές στα οποία και θα διαγωνίζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις μαζί με άλλα 3 μαθήματα ειδικότητας ή 2 μαθήματα ειδικότητας και μία ξένη γλώσσα.
    Οι μαθητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους χωρίς να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις μπαίνουν στην αγορά εργασίας , αλλά δεν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι αφού θέλοντας και μη θα έχουν παρακολουθήσει επι 4 χρόνια τα ίδα μαθήματα γενικής παιδείας με αυτούς που θα επανδρώσουν τις πανεπιστημιακές σχολές. Θα μάθουν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και όχι σαν ζώα οταν απευθύνονται στον καθηγητή τους αλλά και στούς συνανθρώπους τους τους. (Οι καθηγητές των τεε ξέρουν πολύ καλά σε ποιούς αναφέρομαι αλλά δεν θέλω να εκφράσω απο εδώ πραγματικότητες που ωθούν τους ανθρώπους σε ρατσιστικές συμεριφορές).
    Οι μαθητές που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις και δέν εισάγονται σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή θα μπορούν ανάλογα με την βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων να έχουν ένα επιπλέων έτος σπουδών , μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα λαμβάνουν πτυχίο ισότημο με αυτό των σημερινών τει τα οποία και θα καταργηθούν. Όποιες ειδικότητες των σημερινών τει δεν υπάρχουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο πχ αισθητική , φυσιοθεραπεία θα αναβαθμηστούν σε πανεπιστημιακές σχολές.Σημειώνω οτι η τεχνολογική εκπαίδευση είναι πολύ δαπανηρή και δεν μπορεί να συνυπάρχει τεχνολογικό λύκειο, τει,και πολυτεχνείο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους ηθικής. Δεν μπορεί πχ για ένα έτος επιπλέων σπουδών ο απόφοιτος του πολυτεχνείου να είναι μηχανικός και ο απόφοιτος του τει τίποτα , αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
    Απο την άλλη πλευρά φανταστείτε σε τι επίπεδο μπορεί να φτάσει τον φοιτητή ένας καθηγητής του πολυτεχνείου απο την ώρα που θα τον παραλάβει με 3 έτη σπουδών στο αντικείμενο και θα γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά.
    Με αυτόν τον τρόπο ή Ελλάδα μας θα απογειώθει τεχνολογικά και το τεχνικό επίπεδο των Ελλήνων θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα stantar , της παγκόσμιας τενικής εκαπίδευσης , γιατί και το μυαλό μας περισσεύει και καθηγητάρες έχουμε στα πολυτεχνεία μας , και υποδομές έχουμε , σε πείσμα όλων όσων θέλουν για τούς δικούς τους λόγους , να απαξιώνουν τους πάντες και τα πάντα.Τελειώνωντας θα είθελα να σας ζητήσω συγγνώμη για την ανορθογραφία μου ή οποία δεν με επόδισε ευτυχώς να κάνω πράγματα στην ζωή μου.

  • 26 Ιουνίου 2011, 17:49 | otto

    Για να ισχυροποιηθεί ο νέος θεσμός του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιο υπουργείο θέλει να την πράξει !!! το Υπ. Εργασίας (ΟΑΕΔ), το Υπ. Υγείας (διάφορες νοσηλευτικές σχολές Νοσοκομείων) ή το Υπ. Παιδείας;;;
    Κατά δεύτερον πρέπει άμεσα και ξεκάθαρα να δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους !!!

  • 26 Ιουνίου 2011, 14:40 | ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΠΟΥ DEN ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΣΩΣΤΑ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ.AN ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΟΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ.
    ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝEΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΙ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ;;;;;;

  • 26 Ιουνίου 2011, 14:31 | Ευγενία Τ.

    1 Για να είναι ισότιμοι οι τίτλοι σπουδών (απολυτήρια) των δυο λυκείων (Γενικό-Τεχνολογικό) πρέπει οι μαθητές να έχουν το ίδιο πρόγραμμα μαθημάτων Γενικής Παιδείας.Όποιες διαφορές υπάρχουν να αφορούν μαθήματα κατεύθυνσης ,τομέα ,ειδικότητας.
    2 Για τους μαθητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων Γενικής Παιδείας του Λυκείου να υπάρχουν Τεχνικές Επαγγελματικές Μέσες Σχολές όπου θα διδάσκονται μέρος της ύλης των γενικών μαθημάτων, εξειδικευμένα και ανάλογα με την ειδικότητα π.χ. Για τους ηλεκτρολόγους Ηλεκτρομαγνητισμός από τη Φυσική,λίγη Στατιστική από τα Μαθηματικά ,Στοιχεία Λογιστικής από τις Αρχές Οικονομίας ,λίγη Πληροφορική κλπ.Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών να παίρνουν πτυχίο ,να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά όχι απολυτήριο Λυκείου
    3 Για την αναβάθμιση του Τεχνολογικού Λυκείου πρέπει να δίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δυνατότητα στον μαθητή να ακολουθήσει αν το επιθυμεί Πανεπιστημιακές σπουδές.Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει η πρόσβαση σε Πολυτεχνικές σχολές και σε σχολές Θετικών Επιστημών να γίνεται κυρίως από τα Τεχνολογικά Λύκεια.
    4 Μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών μας στα τεστ τπυ προγράμματος PISA θα περίμενε κανείς την αναδιάρθρωση των αναλυτικών προγραμμάτων,τον εξορθολογισμό της ύλης ,την συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες στα πλαίσια διαθεματικών projects έτσι ώστε οι Φυσικές Επιστήμες ,τουλάχιστον όσο αφορά την Γενική Παιδεία ,να διδάσκονται με «φιλικότερο» τρόπο στους μαθητές,να προσεγγίσουν το σύνολο τους και να στοχεύουν σε κάτι- κατά γενική παραδοχή- σχετικά απλό :οι απόφοιτοι λυκείου να έχουν μια σφαιρική -έστω και σε κάποιο βαθμό εγκυκλοπαιδική γνώση της σημερινής επιστημονικής πραγματικότητας και των εφαρμογών της. Αντί για αυτό ήρθε ο εξοστρακισμός των Φυσικών Επιστημών και μάλιστα από μάθημα γενικής παιδείας στο Τεχνολογικό Λύκειο!!! Μήπως μπορούν επιτέλους να δοθούν στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων των test PISA ; Ή το μόνο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Υπουργείο είναι το «πονάει χέρι ,κόβω χέρι»;

  • 26 Ιουνίου 2011, 14:18 | ΒΑΣΩ

    εργάζομαι 3 χρόνια σε ΕΠΑΛ στα δυτικά προάστια της αθήνας και η εικόνα μου είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική.θα μιλήσω γενικά. στα σχολεία αυτά έρχονται οι «κακοί» μαθητές, νοοτροπία που καλλιεργείται από το γυμνάσιο. πολλά παιδιά έχουν βασικά κενά σε γνώσεις, ακόμα και δημοτικού.καλούνται να καλύψουν ύλη γενικού λυκείου, τα περισσότερα δεν τα καταφέρνουν, απογοητεύονται περισσότερο και τελικά ελάχιστα ή καθόλου καταφέρνουμε να βελτιώσουμε τη γενική τους παιδεία, ή και την εξειδικευμένη τους κατάρτιση, η οποία δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν υπάρχουν βασικές γνώσεις γενικής παιδείας.ελάχιστα είναι τα παιδιά που καταφέρνουν να μπουν σε μια σχολή τει ή αει και όλα σχεδόν νιώθουν φόβο και απογοήτευση για το μέλλον.συγχρόνως το σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει επιτρέπει μαθητές που μένουν σε όλα τα βασικά μαθήματα να περάσουν με το μέσο όρο του 9,5, γεγονός που ισοπεδώνει την έννοια της αξιολόγησης και καλλιεργεί τη νοοτροπία στους μαθητές ότι σε αυτά τα σχολεία,χωρίς καμμία σχεδόν προσπάθεια θα καταφέρουν να περάσουν και να πάρουν κάποιο πτυχίο.
    θεωρώ ότι θα βοηθούσε στην ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων αυτών η αποδεσμευση των εκπαιδευτικών από την ύλη του βιβλίου, με κάποια γενικά ορισμένα πλαίσια, ώστε ο καθένας να δουλέψει με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και όχι με την ανάγκη της κάλυψης της ύλης, τουλάχιστον για την α΄και β΄ τάξη.επίσης θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος σχετικά με τον μέσο όρο.να συνδέεται το μάθημα με πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες των παιδιών σχετικά με την ίδια τη ζωή τους,ώστε να λειτουργούν καλύτερα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά και ως προς αυτό θεωρώ απαραίτητη τη μετεκπαίδευση τόσο των διευθυντών όσο και των καθηγητών.

  • 26 Ιουνίου 2011, 13:44 | Χάρης Σπανάκης

    Κάθε κίνηση για τον εκσυγχρονισμό και τη σωστη λειτουργία κάθε εκπαιδευτικού φορέα είναι 100% αποδεκτή από όλους. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή. 1.Σωστά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί που θα πληρώνονται στην ώρα τους. 2.Συνεχής συνεργάσία με τον ΟΑΕΔ και τους φορείς εργασίας και ασφάλισης για την ακριβή πληροφόρηση που πρέπει να παρέχεται για την αγορά εργασίας.
    ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 26 Ιουνίου 2011, 12:18 | Ελισσάβετ Β.

    Η αλλαγή στην Τεχνική εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι τυπική αλλά ουσιαστική!
    Η τεχνική εκπαίδευση είναι ακριβή μορφή εκπαίδευσης και αν θέλει το Υπουργείο να εξισωθούμε κάποτε με τα αξιόλογα τεχνολογικά Λύκεια του εξωτερικού που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κάθε χώρας, τότε θα πρέπει να πάρει απόφαση ότι τα κονδύλια που θα διατίθενται γι αυτό το σκοπό πρέπει να είναι το λιγότερο τα διπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν συντηρούν εργαστήρια.
    Μόνο αν δοθούν παραπάνω χρήματα και διοχετευθούν σωστά θα μπορέσει το τεχνολογικό λύκειο να προσεγγίσει καλύτερου επιπέδου μαθητές. Το χάλι της τεχνικής εκπαίδευσης ευνοεί μόνο τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που γεμίζουν κάθε χρόνο με μαθητές που δεν πέρασαν σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Μαθητές που θα έπρεπε να υπάρχουν στις δικές μας αίθουσες από την Α τάξη Λυκείου
    Το θέμα είναι το Υπουργείο μπορεί να στηρίξει οικονομικά αυτήν την προσπάθεια; Και αν ναι, θα το κάνει; Πιστεύει στα αλήθεια ότι μέσα από την τεχνική εκπαίδευση υπεισέρχεται ανάπτυξη σε ένα τόπο ή ηθελημένα αφήνει αυτό το κενό για να αναπτύσσονται παράλληλα και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που κάποια από αυτά μοιάζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα…
    Φυσικά και υπεισέρχεται ανάπτυξη σε ένα τόπο από την τεχνική εκπαίδευση. Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα αυτό μας δείχνουν. Είμαστε η μόνη χώρα που παράγουμε περισσότερους επιστήμονες από όσους αντέχουμε. Στις αναπτυγμένες χώρες ή καλύτερα στις σοβαρά σκεπτόμενες χώρες τα πράγματα λειτουργούν ακριβώς με την αντίθετη λογική.
    Η τεχνική εκπαίδευση στην Φιλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία ακόμα και στην Λιθουανία έχουν πρότυπες εκπαιδευτικές μονάδες και επιλέγονται από το 70% των μαθητών. Οι χώρες αυτές αναφέρθηκαν ενδεικτικά και μόνο, λόγο της ανάπτυξης που έχουν.
    Όσο αφορά την δομή του νέου τεχνολογικού λυκείου την κρίνω μέτρια. Είναι σαφώς καλύτερη από τα πρώην ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ αλλά λιγότερο ικανοποιητική από τα πρώην ΤΕΕ ή Τεχνικά λύκεια.
    Έχει όμως πολλές προοπτικές βελτίωσης. Μπορεί να ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα αν δεν υποκύψει στα συνδικαλιστικά τερτίπια διαφόρων που προσπαθούν να αποσπάσουν όσο γίνεται περισσότερες ώρες για τον κλάδο τους από τη πίτα που λέγεται «Τεχνολογικό Λύκειο» χωρίς και οι ίδιοι να πιστεύουν ότι τις χρειάζεται πραγματικά αυτού του είδους η εκπαίδευση.
    Καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στη δομή αντίστοιχων ευρωπαϊκών επαγγελματικών λυκείων στον παρακάτω σύνδεσμο και παραδειγματιστούμε από αυτά και να μην διεκδικεί ο καθένας αυτό που θα ήθελε ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα. Αυτά έφαγαν την Ελλάδα και γι αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/eurybase_en.php#finland
    Στην καθαρά τεχνική εκπαίδευση ακόμα και τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης όπως η φυσική και χημεία θα πρέπει να είναι εργαστηριακά και να διδάσκονται κυρίως στην πράξη και όχι στην θεωρία.
    Αυτό σημαίνει πλήρη αλλαγή όχι μόνο στην δομή, αλλά και στα αναλυτικά προγράμματα και στα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στο τρόπο αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών.
    Και το τελευταίο είναι το σημαντικότερο όλων. Η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών ανάλογα με το έργο που παράγουν. Κάτι που για το εξωτερικό είναι θεσμός ενώ για εμάς εδώ είναι άγνωστη λέξη. Τα τεχνολογικά λύκεια έχουν αρκετούς «κουρασμένους» καθηγητές (νέους και παλιούς) που υποσκιάζουν την δουλειά πραγματικά δραστήριων και σκεπτόμενων εκπαιδευτικών. Το θέμα είναι βέβαια από ποιους θα γίνει η αξιολόγηση γιατί αν γίνει από κουρασμένους συνδικαλιστές τότε Ζήτω που καήκαμε.
    Επίσης ομολογώ ότι είναι πρωτοποριακός ο θεσμός της ερευνητικής εργασίας (αν τηρηθεί φυσικά), αλλά πάνω από όλα ο θεσμός της πρακτικής άσκησης και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Αυτό πραγματικά ήταν ένα μεγάλο κενό γι αυτό του τύπου τα σχολεία.
    Τέλος η πρόταση για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια είναι πολύ καλή αν και θεωρώ ότι το επίπεδο πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο ώστε ο μαθητής να μην νιώθει την ανάγκη να την επιλέξει γιατί θα έχει βγει στην αγορά εργασίας και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας.

  • 26 Ιουνίου 2011, 10:37 | Ανδρεας

    Τα σημερινά Τεχνικά Λύκεια δυστυχώς έχουν καταντήσει χώρος τον αδύναμων ή αδιάφορων μαθητών πού έρχονται, όχι για να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει, αλλά για να περάσουν την ώρα τους. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και αντί το εκπαιδευτικό σύστημα να τους καθοδηγήσει να βγάλουν το σχολείο έχοντας ένα χαρτί ειδίκευσης που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τους επιβραβεύει την αδιαφορία τους με το να τους περνά στην επόμενη τάξη με το 9,5. Έτσι και όσοι θελήσουν να ενδιαφερθούν, τελικά παρασύρονται και από τους μονίμως αδιάφορους και τα παρατάνε και αυτοί. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός που θα έπρεπε να είναι κυρίαρχο μάθημα, καταντά ευκαίρια για εκδρομές για το θεαθήναι.
    Το κομμάτι της σύνδεσης με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αφού θα έρθουν αναγκαστικά και αδύνατοι μαθητές που όμως πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα για να μπορέσουν και αυτοί να ωριμάσουν και να εφοδιαστούν με μια εξειδίκευση, θα έχει νόημα αν τα τεχνικά λύκεια γίνουν χώροι πραγματικής μάθησης και φροντίδας (όχι ανοχής), των μαθητών που έχουν ελλείψεις, για διάφορους λόγους.

  • 26 Ιουνίου 2011, 09:32 | Νίκος Μπ.

    Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριο σκοπό που πρέπει να έχει η επαγγελματική εκπαίδευση, που δεν είναι άλλος από την προετοιμασία και πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας. Βέβαια επειδή δεν πρέπει να υπάρχει φραγμός στην εκπαίδευση για κανέναν, είναι σωστη και η δυνατότητα που υπάρχει για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν χρειαζόμαστε όμως ένα νέο λύκειο στη θέση του γενικού λυκείου. Το τεχνολογικό λύκειο θα πετύχει αν δώσει απάντηση σε:
    1)Συνεχή βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της ευελιξίας στην ίδρυση ή κατάργηση των ειδικοτήτων ανάλογα με την ζήτηση στην αγορά εργασίας
    2)Μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και εξάλειψη πολύχρονων αγκυλώσεων
    3)Βελτίωση της απσχολησιμότητας με την σύνδεση του σχολείου με την παραγωγή και την παροχή των ειδικοτήτων και των γνωσεων που χρειάζεται η αγορά εργασίας
    4)Βελτίωση της δυνατότητας της κινητικότητας μέσω της σωστής εφαρμογής του ευρωπαϊκου πλαισίου προσόντων
    5)Και τελικά, μείωση της ανεργίας

  • 26 Ιουνίου 2011, 00:33 | Giannis Z.

    Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ & ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΓΝΩΣΕΩΝ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
    ΤΟ OPEN GOV ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.
    ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ – ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 80% ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    ΒΕΒΑΙΑ, ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ ΤΗΣ Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΕΣ.
    ΠΑΝΤΩΣ, ΚΟΙΝΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ. ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ.

  • 25 Ιουνίου 2011, 23:57 | ΓΠΠ

    Έχω διαβάσει όλα τα σχόλια των διαβουλεύσεων του υπουργείου ενώ υπέβαλλα κατά καιρούς και δικά μου. Από τις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί δεν έχω δει ΚΑΜΙΑ να γίνεται αποδεκτή!!Αντίθετα βλάπω να τηρούνται τα όσα προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια των ομάδων εργασίας πριν δύο χρόνια. Για ποιο λόγο η συμμετοχή μας μπορεί να είναι σημαντική για το υπουργείο;Τι νόημα έχει το opengov;

  • 25 Ιουνίου 2011, 23:42 | Γκούτζιος. Δημήτριος

    Είναι στη σωστή κατεύθυνση.

  • 25 Ιουνίου 2011, 21:38 | NIKOS ΝΙKOUDIS

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ.

  • 25 Ιουνίου 2011, 20:58 | Γεώργιος

    Μια άλλη ακόμη δομή των τεχνοεπαγγελματικών λυκείων, μια από τα ίδια , αλλάζει υπουργός, αλλάζει η τυπική δομή του προγράμματος σπουδών, δεν αλλάζουν τα βιβλία, τα αναλυτική προγράμματα και το κυριότερο η νοοτροπία.
    Στην υπόλοιπη Ευρώπη η τεχνοεπαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά (πάνω από 70% ) ως προς το μαθητικό δυναμικό γιατί δίνουν προτεραιότητα σ΄ αυτή σε σχέση με την γενική εκπαίδευση. Πιστεύω ότι με το νέο πρόγραμμα μαθημάτων του Τεχνολογικού λυκείου δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα για να αλλάξει η νοοτροπία και έτσι από τα γυμνάσια θα έρχεται πάλι ένα ποσοστό μαθητών του 25 – 30%, μαθητές με μαθησιακά προβλήματα και με ελλείψεις βασικών γνώσεων, χωρίς αυτοπεποίθηση, κλπ.
    Για να φτάσουμε στα επίπεδα του 75% της υπόλοιπης Ευρώπης στα τεχνοεπαγγελματικά λύκεια θέλει ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΟΜΙΚΕΣ.
    Π.χ.
    1. Δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής που θέλει να γίνει για παράδειγμα γεωπόνος, επιστήμονας στην πληφοροφική, πολιτικός μηχανικός, οικονομολόγος, κλπ. να βγάζει Γενικό λύκειο (το οποίο δίνει μόνο γενικές γνώσεις), την στιγμή που πρέπει να υπάρχει ένα ΝΕΟ Τεχνοεπαγγελματικό λύκειο μέσα από το οποίο πέρα από τις βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητες (Νεοελληνικών, μαθηματικών, φυσικής , Χημείας) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να διδαχθεί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ μαθήματα σε ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ και ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ επίπεδο, γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορεί να αποκτήσει ένας μαθητής τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί να πει ότι τον ενδιαφέρει, του αρέσει, είναι ικανός να ασκήσει το μελλοντικό του επάγγελμα, να γνωρίσει μέσα από την ΠΡΑΚΤΙΚΗ άσκηση το μελλοντικό του επάγγελμα, να είναι σε θέσει να βάζει συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους και να περνάει από εκεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
    Σε γενικές γραμμές μπορεί να γίνονται αυτά στο νέο τεχνολογικό λύκειο ΑΛΛΑ λείπουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αντιστραφεί η αναλογία 25 % Τεχνικά λύκεια και 75% γενικά λύκεια. Αυτές είναι:
    α. ΝΕΑ Βιβλία, εργασίες σε κάθε μάθημα , αυτοαξιολογηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
    β. Εισαγωγή των μαθητών που θέλουν να γίνουν γεωπόνοι, μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, οικονομολόγοι, κλπ. σε ΑΕΙ και ΤΕΙ MONO από τα τεχνοεπαγγελματικα λύκεια, ενώ σε επαγγέλματα δικηγόρος, γυμναστής, δικαστής, κοινωνιολόγος, κλπ. MONO από τα γενικά λύκεια ( ο φόβος των καθηγητών γενικών μαθημάτων ότι θα έχουν ώρες δεν ευσταθεί γιατί απλά θα μετακομίσουν από το γενικό στο Τεχνοεπαγγελματικό λύκειο).
    Γ. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών τεχνοεπαγγελματικών λυκείων.
    Δ. Δεν έπρεπε να καταργηθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός (ΣΕΠ) από το τεχνολογικό λύκειο γιατί αυτός βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό τον μαθητή στην αυτογνωσία του, στην εξερεύνηση των επαγγελμάτων που του ταιριάζουν , κλπ. Από το 2000 έχουν επιμορφωθεί πολλοί εκπαιδευτικοί στα πανεπιστήμια πάνω στο ΣΕΠ (ξοδεύτηκαν πάρα πολλά εκατομμύρια για την επιμόρφωση τους) και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν ανάλογα στα νέα τεχνολογικά λύκεια. (Βλέπε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή αυτής της βδομάδας του πανεπιστημιακού Θ. Κατσανέβα.)

    Όσο για τους μαθητές που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και θέλουν να πάρουν μια επαγγελματική άδεια και πτυχίο μπορούν να φοιτούν στις υπάρχουσες Επαγγελματικές Σχολές και με μαθήματα γενικής παιδείας και με πρακτική άσκηση κοντά σε επαγγελματίες.

    Τέλος καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες της λειτουργίας επαγγελματικών σχολών και σε άλλα υπουργία, αλλά πιστεύω ότι πολλές παράλληλες ταχύτητες εκπαίδευσης (που ουσιαστικά δεν μπορεί να τις ελέγξει του υπουργείο Παιδείας) δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα παραπάνω και δεύτερον τα έξοδα του κράτους με την οικονομική κρίση που περνάμε σήμερα αυξάνονται , άρα θα πρέπει να καταργηθούν.

    Τέλος πιστεύω ότι οι νέοι διευθυντές των Τεχνολογικών λυκείων πρέπει να κριθούν με νέους αξιολογικούς πινάκες το επόμενο σχολικό έτος γιατί εφ΄ όσον το νέο τεχνολογικό λύκειο θα λειτουργήσει από το επόμενο σχολικό έτος δεν είναι σωστό και δίκαιο να γίνουν οι νέοι διευθυντές με τον φετινό (άρα παλαιό) αξιολογικό πίνακα, αλλά με νέο, αφού τα δεδομένα το επόμενο σχολικό έτος θα είναι διαφορετικά :
    Α. και για το νέο τεχνολογικό σχολείο αλλά
    Β. και για τους καθηγητές που θα θέλουν να γίνουν διευθυντές σ΄ αυτά τα νέα σχολεία.

  • 25 Ιουνίου 2011, 19:15 | Στιβανάκης Δημήτριος

    Η προτεινόμενη δομή του τεχνολογικού λυκείου πρέπει να βελτιωθεί λίγο ως προς το αναλυτικό πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι τεχνίτες, εροδηγοι, αρχιμάστορες, κλπ που θα βγάζει (και καλά θα κάνει γιατί τετοιους εχουμε αναγκη στην Ελλάδα) πρέπι να εχουν περισσότρες γνώσεις πρακτικής αριθμητικής (την εχουν ξεχάσει από το δημοτικό ή δεν τη μαθανε ποτε) περισσότερης τεχνολογίας όπως διδασκεται τώρα αλλα το υποργείο την ξέχασε, και λιγότερα ανώτερα μαθηματικά με περισσότερη γεωμετρία. Ειμαι 20 χρόνια Μηχανικός στα εργοτάξια και αυτό που λείπει από το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας ειναι εργοδηγοί που να καταλαβαίνουν και να εφαρμόζουν τισ οδηγίες του Μηχανικού, δεν χρειάζεται να ξέρουν να υπολογίσουν την παράγωγο μιας εξίσωσης αλλα πρέπι να ξερουν να βρουν το κέντρο ενός κύκλου οταν αυτό δεν φαίνεται.
    Επίσης ας μην καταργήσουμε τα εργαστήρια με την υποχρηματοδότηση τους. Ελεος κυριοι υπουργοί που εχετε γίνει απλοί λογιστές και ζυγίζετε τον καθε μαθητή τεχν λυκείου με το κομμάτι. Και βεβαια κοστίζει περισσσότερο η εκαπίδευση ενός τεχνίτη σε σχέση με ενα θεωρητικό επιστήμονα 3 ή 4 φορες περσισσότερο. Βελτιώστε τα εργαστήρια. Με 500 ευρώ που εδωσε φέτος το υπουργείο για καθε εργαστήριο στις ΕΠΑΣ από οτι ξέρω δεν παίρνουμε ούτε τα ελάχιστα αναλώσιμα.
    Ακόμα Βελτιώστε την κτιριακή υποδομή προσφέρετε ανθρώπινα σχολεια στους μαθητές.
    Οσον αφορά την εισωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλο μας καλό είναι να μπορεί ο μαθητής του Τ.Λ να μπορεί να μπεί στα ΤΕΙ αλλά ανοίξτε του και την Ιατρική αν θέλει να πάει μα δεν πρόκειται να την τελιώσει ποτέ!
    και προσοχή μην αφαιρέσετε το δικαίωμα παλιότερων αποφοίτων που θέλουν να μαθουν να γραφτούν στο 3ο ή στο 4ο ετος ειδίκευσης για να βελτιώσουν τισ γνώσεις τους.
    Περισσότερα σχόλια σε αλλή κατηγορία
    Ευχαριστώ

  • Στη χώρα μας το χαμηλό κύρος της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης οφείλεται στην επιθυμία της πλειοψηφίας των γονέων και των μαθητών να ακολουθήσουν το σημερινό Γενικό Λύκειο που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο ή στο (Α)ΤΕΙ (στη χειρότερη περίπτωση). Αυτό επηρεάζεται από το πιστεύω των περισσοτέρων ότι η είσοδος και μόνο στο Πανεπιστήμιο αναβαθμίζει κοινωνικά το μαθητή αλλά και την οικογένεια προέλευσης.
    Στην αγορά εργασίας, θεωρώ ότι υπάρχει έλλειψη τεχνιτών με ουσιαστική γνώση του αντικείμενου τους, που θα μπορούσε να προέλθει από μια ουσιαστική Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση.
    Αν οι απόφοιτοι της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είχαν συγκεκριμένους επαγγελματικούς τίτλους και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα (υπό προϋποθέσεις), σε βάθος χρόνου θα αναβαθμιζόταν το κύρος των σχολείων της κατηγορίας αυτής. Επιπλέον η δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αντίστοιχες σχολές ή τμήματα κυρίως ΑΤΕΙ (αφού έχει προηγηθεί άσκηση επαγγέλματος) θα συνέβαλε και αυτή στην αναβάθμιση του κύρους της ΤΕΕ. Τέλος ότι και αν αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί ευέλικτα, με δυνατότητα μικρών τροποποιήσεων, αλλά και δέσμευση συναίνεσης από όλους, ώστε να μην αλλάζει η μορφή και το είδος Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αλλαγή του Υπουργού.

  • 25 Ιουνίου 2011, 17:58 | Sigater

    Νομίζω ότι το σημαντικότερο θέμα, όταν μιλάμε για μαθητοκεντρικό μοντέλο (πρώτα ο μαθητής)είναι τα αναλυτικά προγράμματα και οι θεωρίες μάθησης και οι διδακτικές προσεγγίσεις που θα τα στηρίξουν. Θα είναι ανοικτά ή τουλάχιστον ημίκλειστα τα αναλυτικά προγράμματα του τεχνολογικού λυκείου; Θα είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες των μαθητών; Αν ναι, τότε θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευελπιστώ ότι οι ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με τη συγγραφή των αναλυτικών προγραμμάτων θα απαρτίζονται από το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και ιδιαίτερα από σχολικούς συμβούλους της αντίστοιχης ειδικότητας που κατέχουν καλά τα του οίκου τους. Η συγγραφή των βιβλίων επίσης που θα υλοποιήσουν τα αναλυτικά προγράμματα πρέπει να γίνει από έμπειρους συγγραφείς που είναι καθηγητές της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης και όχι απο ημετέρους ή από εκδοτικούς οίκους μη αξιόπιστους.

    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω την άποψή μου.

  • 25 Ιουνίου 2011, 16:37 | Θάλεια

    Το νέο λύκειο παρουσιάζει αρκετά θετικά σημεία. Αυτό που σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί είναι η οργάνωση και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων.Τα παιδιά που επιλέγουν να μάθουν μια τέχνη θα πρέπει να συναντήσουν ενα περιβάλλον με ερεθίσματα.ο εξοπλισμός των εργαστηρίων δεν είναι απαρααίτητο να χαρακτηρίζεται απο πλήθος υλικών και εργαλείων αλλά λίγων και απαραίτητων που θα συνοδεύονται απο τη θέληση του εκπαιδευτικού να προσφέρει και την επιθυμία του μαθητή να μάθει. Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο θεσμός του υπεύθυνου εργαστηρίου, το πόσο είναι πρόθυμος και γνώστης του κάθε αντικειμένου και θέλει να προσφέρει στο χώρο.

  • Η αξιολόγηση του μαθητή, αυτό είναι το σημείο που χωλαίνει το Λύκειο. Ποιοι κρίνουν αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα? Οι ίδιοι που διδάσκουν… Και, για παράδειγμα, γιατί εγώ που είμαι ντόπιος εκπαιδευτικός στην επαρχία να αφήσω να μείνουν οι μαθητές μου? Για να κλείσει το τμήμα και να αναγκαστώ να αλλάξω νομό ή περιφέρεια και να φύγω από την οικογένειά μου? Τρελός είμαι? Περνάνε λοιπόν ΟΛΟΙ και έρχονται νέοι μαθητές αφού ακούνε πως είναι εύκολος ο Τομέας αυτός ή γενικά το συγκεκριμένο Λύκειο ενώ ο άλλος συνάδελφος που τους κόβει και κάνει σωστά τη αξιολόγησή του χάνει μαθητές και μακροπρόθεσμα και τη θέση του αφού εκεί κλείνει είτε ο τομέας του είτε το σχολείο λόγω έλλειψης μαθητών. Προτεινόμενη Λύση: Σύστημα Αξιολόγησης παρόμοιο με του ΑΣΕΠ. Με τεστ πολλαπλής επιλογής (για όποιο μάθημα δύναται να αξιολογηθεί έτσι) το οποίο θα σκανάρεται στην Περιφέρεια για να βγει ο βαθμός (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση στη διόρθωση) και με κεντρική διαχείριση των θεμάτων. Αυτό να ισχύσει τουλάχιστον για την Γ’Λυκείου. Έτσι θα παίρνουν πτυχίο μόνο αυτοί που αξίζουν και θα αναβαθμιστεί αυτομάτως το πτυχίο που χορηγούν τα Τεχνολογικά Λύκεια. Οι διδάσκοντες θα μπορούν να συγκριθούν και επιτέλους θα υπάρχει σοβαρό κριτήριο για να διασυνδεθεί η απόδοση με το μισθό κάτι που αρκετοί υγιώς σκεπτόμενοι εκπαιδευτικοί θέλουμε. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα θα είναι ότι πλέον ο μαθητής δεν θα είναι αδιάφορος και θα ‘κυνηγάει’ τον καθηγητή ώστε να πάρει γνώσεις αφού θα θέλει να πάρει πτυχίο και δεν θα μπορεί να απαιτεί να του το ‘δώσουμε’ αφού δεν θα μπορούμε πλέον. Όλοι έχουμε ακούσει και μερικοί ίσως βιώσει περιπτώσεις μαθητών αδιάφορων που με πιέσεις διαφόρων περνάνε και βρίσκονται με πτυχίο το οποίο δεν αξίζουν και ‘τρώνε’, στην μετά σχολείου εποχή, δουλειές από παιδιά που μόχθησαν πραγματικά.

  • 25 Ιουνίου 2011, 15:52 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    να εχει όσον το δυνατόν ευρεία πρόσβαση -με εξετάσεις – και μή σε μιά ευρεία γκάμα σχολών με έμφαση στις τεχνολογικές

    ξεκαθάρισμα στην β΄ λυκείου και ενίσχυση αυτών που προχωρούν στην γ΄λυκείου (πρόσθετα φροντηστηρικά μαθήματα)• Θα συμφωνήσω με ΤΟΥς προλαλήσαντες που ανέφεραν ότι το καλύτερο σχολείο ήταν το ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ.
    Φέρτε ξανά πίσω το ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ και πείτε το Τεχνολογικό.
    • Η λειτουργία Τεχνολογικών Λυκείων ανα είναι ευθύνη ΚΑΘΑΡΑ του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει επιτέλους να αναμορφώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και εκπαίδευση να παρέχει μόνο το Υπουργείο Παιδείας, ενώ όλα τα άλλα παραγωγικά υπουργεία να παρέχουν μόνο κατάρτιση.

  • 25 Ιουνίου 2011, 15:40 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    να εχει όσον το δυνατόν ευρεία πρόσβαση -με εξετάσεις – και μή σε μιά ευρεία γκάμα σχολών με έμφαση στις τεχνολογικές

    ξεκαθάρισμα στην β΄ λυκείου και ενίσχυση αυτών που προχωρούν στην γ΄λυκείου (πρόσθετα φροντηστηρικά μαθήματα)

  • 25 Ιουνίου 2011, 14:58 | ΕΛΛΗ

    ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ….ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ….ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΤΙΜΩΡΕΙ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΟΥ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ…..ΤΩΡΑ ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.ΓΕΝΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΑ.ΖΗΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑΝ.ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ….!!!!!!!!!!!!

  • 25 Ιουνίου 2011, 14:14 | ΠΙΣΣΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν ζούμε ποια στην εποχή των φιλόλογων αλλά της μηχανολογίας και της πληροφορικής. Φτάσαμε αυτό πού έχουμε σήμερα, μετά από τόσες θυσίες, και εννοώ βέβαια όλους αυτούς τους εφευρέτες όπως τα αδέλφια WRIGHT αεροπλάνο, OTIS ανελκυστήρας, IBM υπολογιστής, BEL τηλέφωνο, BRANLY ράδιο, NIPKOW τηλεόραση, OTTO – DIESEL αυτοκίνητο και πολλοί άλλοι. Αυτοί μας έβαλαν τις βάσεις για να απολαμβάνουμε το αυτοκίνητο, το κινητό μας, το αεροπλάνο, το τρένο TGV, δηλαδή ζούμε είτε το θέλουμε είτε όχι μέσα στην τεχνολογία. Επομένως η κοινωνία είναι αυτή που προσαρμόζετε ανάλογα με την τεχνολογική εξέλιξη και όχι το αντίθετο. Ποιος θα μπορούσε να πει σήμερα ότι οι τεχνολογικές σχολές δεν αξίζουν η δεν πρέπει να υπάρχουν, και πολλές άλλες ανεύθυνες εκφράσεις ακούγονται. Σε αυτούς, η κοινωνία από μόνη της δίνει την απάντηση. Θα ήθελα να πω ότι δεν έχει μεγάλη σημασία εάν αυτά τα σχολεία θα ονομάζονται ΤΕΕ – ΤΕΛ –ΕΠΑΛ—ΕΠΑΣ, αξία έχει ότι εξυπηρετούν την τεχνολογία και προετοιμάζουν καλούς οι μέτριους τεχνικούς. Θα μου πείτε : « μα τα ΕΠΑΛ, βγάζουν τέλειους και απαραίτητους τεχνικούς » ? Και ποιος σας είπε ότι σκοπός αυτών των σχολών είναι ο τέλειος τεχνικός ? Μήπως νομίζετε οι τεχνικές σχολές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παράγουν μόνο άριστους ? Εννοώ για παράδειγμα την ΓΑΛΛΙΑ, μια χώρα με μεγάλο τεχνολογικό ιστορικό, την οποία γνωρίζω πολύ καλά και εκτιμώ για όσα μου έμαθαν σπουδάζοντας μηχανολογία. Ας δούμε πολύ σύντομα ποια ήταν η τακτική που ακολούθησε αυτή η χώρα για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα διότι τίποτα δεν γίνεται μόνο του. Στην δεκαετία του εβδομήντα αντιλήφθηκαν πολύ σύντομα ότι, για να υπάρξει πρόοδος και οικονομική ευημερία, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν να χρηματοδοτούν τις θεωρητικές επιστήμες και να στραφούν στην τεχνολογική εκπαίδευση. Δημιούργησαν τα ΕΠΑΣ, τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ, αναβάθμισαν όλα τα εργαστήρια βασικότατη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των σχολών. Ποια είναι η άποψη μου για την τεχνική εκπαίδευση ?
    Χρόνια εκπαιδευτικός σε αυτόν τον τομέα και με μια πολυετή πήρα στον αυτοκίνητο βιομηχανικό τομέα Γαλλίας, θεωρώ ότι η τεχνική εκπαίδευση οφείλει να έχει μια καλή θέση στην κοινωνία και ειδικά στον παραγωγικό κλάδο. Απλός χρειάζεται μικρές αλλαγές, έτσι ώστε ο απόφοιτος να έχει την εκτίμηση του παραγωγικού κόσμου. Οι αλλαγές που γίνονται είναι σε σωστό δρόμο, θα πρέπει όμως να δοθεί περισσότερο βάρος.

    Στην Α τάξη :
    1 στην Α τεχνολογικής κατεύθυνσης να προστεθεί ένα μέρος βιομηχανικό σχέδιο,
    2 να διδαχτεί μέρος της αντοχής των υλικών,
    3 να διδαχτεί μέρος της φυσικής,
    4 τα μαθηματικά και η φυσική, θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την ειδικότητα τους,
    5 να καταργηθούν θρησκευτικά, ιστορία, χημεία, φυσική αγωγή.

    Στην Β και Γ τάξη :
    6 να προστεθεί το βιομηχανικό σχέδιο ειδικότητας σε όλα τα τμήματα,
    7 ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ. ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ.
    8 Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα εργαστήρια θα πρέπει να γνωρίζουν το αντικείμενο.

    Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχει μια συνταγή είναι ο εκπαιδευτικός : θα πρέπει να αγαπήσει αυτό που κάνει και να μην επιτρέπει στις άλλες ειδικότητες να του κλέβουν την αίγλη του.
    Καλή συνέχεια

  • 25 Ιουνίου 2011, 13:25 | Ηλίας Ανδριανός

    TEXNOΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
    Τα μαθήματα γενικής παιδείας πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να δώσουν την απαραίτητη υποδομή για τα μαθήματα ειδικότητας.
    Το πόσες ώρες θα διδαχθούν εξαρτάται από τι θέλουν οι συνάδελφοι των μαθημάτων ειδικότητας,α) ως εργαλεία για να βοηθήσουν το μάθημά τους και β)ως συγκρότηση της δομής της σκέψης των μαθητών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι μαθητές στις σοβαρές απαιτήσεις των μαθημάτων ειδικότητας.

  • 25 Ιουνίου 2011, 10:51 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

    Το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου προς τους δημάρχους της χώρας, τονίζει την αξία της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και παραθέτει παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες.
    «Έχει, επίσης, μεγάλη σημασία να δούμε ξανά την αξία της τεχνικής εκπαίδευσης. Ο μέσος όρος των μαθητών στην Ευρώπη είναι 50% στα τεχνικά λύκεια, 50% στα γενικά λύκεια. Στη Γερμανία είναι 70-30, με 70% στα τεχνικά. Στην Ελβετία είναι 75% στα τεχνικά, 25% στα γενικά. Τα τεχνικά σχολεία, τα τεχνολογικά λύκεια – όπως θέλουμε να τα ονομάσουμε – είναι κατ’ εξοχήν ένας χώρος γενικής Παιδείας, που όμως δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μετά μπορούν να βρουν δουλειά. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα και βέβαια συνδέεται με τις περιφέρειες. Η κάθε περιφέρεια έχει το δικό της αναπτυξιακό τοπίο. Αυτό πρέπει να συνδεθεί με τις επιλογές που θα γίνουν σε κάθε περιοχή».
    Δεν αναφέρεται όμως στο κομβικό σημείο, που είναι ο τρόπος κατάταξης των μαθητριών και των μαθητών στους διαφόρους τύπους Λυκείου. Στη Γερμανία για παράδειγμα, στα περισσότερα κρατίδια (είναι ομόσπονδο κράτος) από την Τετάρτη τάξη του Δημοτικού σχολείου γίνεται κατάταξη των παιδιών, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις κλίσεις τους, σε τρία διαφορετικά είδη σχολείου (Gymnasium, Realschule, Hauptschule). Τα παιδιά ανάλογα με τις επιδόσεις τους στη συνέχεια είναι δυνατόν να αλλάξουν τύπο σχολείου. Στα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να πάνε μόνο τα παιδιά του Gymnasium. Από το Realschule και το Hauptschule οδηγούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στη Γαλλία επίσης γίνεται κατάταξη των παιδιών στους διαφόρους τύπους Λυκείου στην Τρίτη Γυμνασίου από το Σύλλογο των καθηγητών. Οι Γάλλοι υπερηφανεύονται ότι το σύστημά τους είναι το πιο δημοκρατικό και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια επιτροπή (La commission d’appel) στην οποία μπορεί να προσφύγουν οι γονείς ενός παιδιού, αν δεν συμφωνούν με το είδος Λυκείου στο οποίο έχει καταταχθεί το παιδί τους.
    Στην Ελλάδα, ως συνήθως πρωτοτυπούμε. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν αν θα πάνε Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό, με συνέπεια να παρακολουθούν ελάχιστα παιδιά το Επαγγελματικό Λύκειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ένα τμήμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου 25 ατόμων, τα 5 με 10 παιδιά να έχουν τρομακτικές ελλείψεις στα μαθηματικά και τα Ελληνικά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να γίνει μάθημα υψηλού επιπέδου για το τμήμα. Η κατάσταση συνεχίζεται στις επόμενες τάξεις, αφού για να προαχθεί το παιδί από την πρώτη τάξη πρέπει να έχει μέσο όρο βαθμολογίας 9,45 (πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια ένα παιδί για να μείνει στην ίδια τάξη).
    Είναι τυχαίο άραγε πως χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα έχει πτωχεύσει; (ας σημειωθεί επίσης ότι η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπάρχει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών).
    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία επιχειρείται στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σίγουρα αναποτελεσματική αν δεν προβλέψει ένα τρόπο κατάταξης στα Λύκεια της χώρας. Θα πρέπει να γίνεται στην Τρίτη του Γυμνασίου επιλογή των παιδιών, που πραγματικά μπορούν να φοιτήσουν στο Γενικό Λύκειο και στη συνέχεια να σπουδάσουν στην Ανώτατη εκπαίδευση και τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να συνεχίζουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτισή τους σε σύγχρονα τεχνολογικά Λύκεια.
    Είμαι σίγουρος ότι ο λαϊκισμός που επικρατεί, δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή της πρότασής μου με συνέπεια την αποτυχία σε μεγάλο βαθμό της μεταρρύθμισης, εξ αιτίας αυτού και μόνο του λόγου.

  • 25 Ιουνίου 2011, 07:14 | Μάκης Ελβανίδης

    Είναι σωστή η άποψη, ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο απόφοιτος των Τεχνικών Λυκείων αποτελεί εν δυνάμει, επαγγελματία του κλάδου του και μπορεί άμεσα να προσφέρει τις υπηρεσίες που απορρέουν από την ειδικότητά του.
    Απαραίτητες όμως κρίνονται και οι παρεμβάσεις (ένα βήμα ήδη έγινε από την πολιτεία), που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων…