- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

5. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Έντυπο της αίτησης

Κάθε δικαιούχος φορέας μπορεί να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για το σκοπό αυτό. Μαζί με την αίτηση, κάθε δικαιούχος φορέας καλείται να συνυποβάλλει απλό φωτοαντίγραφο του καταστατικού του. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο φορέας θα πρέπει να υποβάλλει και όλα τα στοιχεία και δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υποενότητα 6 της παρούσας.

5.2. Αξιολόγηση

5.2.1. Οι αιτήσεις των φορέων θα αξιολογηθούν από επταμελή Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Επιτροπή Αξιολόγησης), αποτελούμενη από πέντε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ένα μέλος από τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας και ένα μέλος από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης θα αναδεικνύονται με κλήρωση.

5.2.2. Κάθε αίτηση δικαιούχου φορέα αξιολογείται σε δύο φάσεις :

Α’Φάση (αξιολόγηση τυπικών στοιχείων)

Κατά τη φάση αυτή αξιολογούνται και ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Η μη ύπαρξη εκκρεμοτήτων ως προς την υποβολή απολογισμών του φορέα προς την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για παλαιότερες οικονομικές ενισχύσεις κάθε είδους, ή την επιστροφή κάθε ποσού που τυχόν καταλογίστηκε στον φορέα (λóγος αποκλεισμού).

β) Το ότι ο φορέας που υποβάλλει την αίτηση εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες των δικαιούχων φορέων που αναφέρονται στο σημείο 1.1. της παρούσας.

γ) Το ότι η προτεινόμενη δράση είναι επιλέξιμη εντασσόμενη στους θεματικούς άξονες που ορίζονται στην υποενότητα 2 της παρούσας.

B’Φάση (αξιολόγηση ουσιαστικών στοιχείων)

Κατά τη φάση αυτή εφαρμόζονται τα ακόλουθα κριτήρια:

α)Αξιολόγηση του φορέα που υποβάλλει την αίτηση

(αα) κριτήριο 1: Προηγούμενο έργο του φορέα

Βαθμολογείται με βαθμό από 1-2 το προηγούμενο έργο, η συνολική δράση και οι συνεργασίες του φορέα σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος αναφέρει (1 βαθμός για πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα/φορέα και 2 βαθμοί για ομάδες/φορείς με πολυετές έργο).

(ββ) κριτήριο 2: Μαζικότητα του φορέα

Βαθμολογείται από 1-5 η μαζικότητα του φορέα με βάση τον αριθμό των μελών του

(5-10 μέλη 1 βαθμός, 11-100 μέλη 2 βαθμοί, 111-500 μέλη 3 βαθμοί, 501-1000 μέλη 4 βαθμοί, 1001 και άνω μέλη 5 βαθμοί).

(γγ) κριτήριο 3: Ηλικιακή σύνθεση του φορέα

Βαθμολογείται από 1-5 ο φορέας με βάση την ηλικία των μελών του (Ανάλογα με το πόσο ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των μελών του φορέα εμπίπτει στην ηλικιακή κατηγορία νέων έως 30 ετών: Για ποσοστό 1-20% 1 βαθμός, 21-40% 2 βαθμοί, 41-60% 3 βαθμοί, 61-80% 4 βαθμοί, 81-100% 5 βαθμοί)

β) Αξιολόγηση της προτεινόμενης δράσης

(αα) κριτήριο 1: Στόχοι της προτεινόμενης δράσης

Βαθμολογείται με βαθμό 1-15 η συνάφειά των στόχων της προτεινόμενης δράσης με τις θεματικές που αναγράφονται στην υποενότητα 2 της παρούσας διακήρυξης, η διαπολιτισμική της διάσταση, αλλά και η προώθηση της κοινωνικής και προσωπικής εξέλιξης των συμμετεχόντων.

(ββ) κριτήριο 2: Καινοτομία και Μεθοδολογία της προτεινόμενης δράσης

Βαθμολογείται από 1-10 η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων, η χρήση νέων τεχνολογιών για την υλοποίηση της δράσης και η αξιοποίηση μεθόδων άτυπης μάθησης,

(γγ) Κριτήριο 3: Πληρότητα της πρότασης

Βαθμολογείται από 1-10 η σαφήνεια της περιγραφής των σταδίων προετοιμασίας, υλοποίησης και αξιολόγησης της δράσης και του χρονοδιαγράμματος και η πληρότητα του προϋπολογισμού

(δδ) Κριτήριο 4: Εμβέλεια της δράσης

Βαθμολογείται με βαθμό 1-15 η εμβέλεια της προτεινόμενης δράσης, δηλαδή ο αριθμός των μελών του φορέα που δραστηριοποιούνται, ο αριθμός των νέων που μπορούν να λάβουν μέρος ή να ωφεληθούν από αυτή, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της περιοχής που ο φορέας αναφέρεται.

(εε) Κριτήριο 5: Συνέχιση της δράσης

Βαθμολογείται με βαθμό 1-15 δυνατότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων και συνέχισής της δράσης και μετά το τέλος της επιχορηγούμενης περιόδου.

5.2.3. Η τελική βαθμολογία για κάθε αίτηση, εξάγεται με την διαδοχική εφαρμογή των ακόλουθων υπολογισμών ως εξής:

(α) αθροίζονται όλοι οι βαθμοί που έλαβε κάθε φορέας κατ’ εφαρμογή των κριτηρίων της Β’ Φάσης κατά τα ανωτέρω

(β) Σε περίπτωση που η προτεινόμενη δράση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα (απομακρυσμένες περιοχές, ακριτικές περιοχές, θύλακες ανεργίας), τότε στο άθροισμα προστίθενται 5 βαθμοί.

(γ) Σε περίπτωση που η προτεινόμενη δράση αφορά άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τότε στο άθροισμα προστίθενται 5 βαθμοί.

(δ) Σε περίπτωση που η προτεινόμενη δράση προωθεί περιβαλλοντικές πολιτικές όπως την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την ανακύκλωση ή/και την ενημέρωση σε θέματα κλιματικής αλλαγής, στο άθροισμα προστίθενται 5 βαθμοί.

(ε) Σε περίπτωση που η προτεινόμενη δράση προβλέπει συμμετοχή, προβολή, συνέργεια και άλλων φορέων ή δομών νεολαίας (π.χ. Τοπικά Συμβούλια Νέων) ή συμμετοχή, προβολή, συνέργεια ή αξιοποίηση με άλλα προγράμματα που υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ή από εποπτευόμενους από αυτή φορείς (π.χ. Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας), τότε στο άθροισμα προστίθενται 5 βαθμοί.

(στ) Οι προτάσεις που έχουν αποδεδειγμένα εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από τρίτον/ους φορέα/εις, λαμβάνουν 3 βαθμούς επιπλέον.

(ζ) Το τελικό εξαγόμενο των ως άνω υπολογισμών που γίνονται διαδοχικά, αποτελεί την τελική βαθμολογία κάθε αίτησης.