- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 29: Θέματα Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Π.ΑΙΤ.Ε.)

1. α) Η παράγραφος 1.α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002 τροποποιείται ως εξής: «1. α) Ιδρύεται στην Αθήνα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), η οποία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τις διατάξεις του νόμου αυτού και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
Η Σχολή αποτελείται από τα Τμήματα:
αα) Παιδαγωγικό Τμήμα
αβ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας & Ηλεκτρονικής και εισαγωγικές κατευθύνσεις
i. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας,
ii. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικής
αγ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολογίας
αδ) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών

β)Στο πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης γγ) της παραγράφου 2.α) του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, η φράση «δεν λειτουργεί» αντικαθίσταται από τη φράση «καταργείται»
γ) Η υποπερίπτωση γ) της παραγράφου. 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « Το πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτά των Τ.Ε.Ι. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό. Το πτυχίο χορηγείται ύστερα από σπουδές δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας και εκτέλεσης πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα. Για τους ήδη φοιτούντες υπάρχει η δυνατότητα, όχι αργότερα από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση τους όσοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα οκτώ εξάμηνα και όχι αργότερα από την 31/10/2018 και να λάβουν μόνο το πρώτο πτυχίο του εκπαιδευτικού χωρίς τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους για άλλα δύο εξάμηνα. Για τους υπολοίπους εφαρμόζονται οι διατάξεις για το ενιαίο πτυχίο των δέκα εξαμήνων.».
δ)Η υποπερίπτωση ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Προέδρου της Δ.Ε. ορίζεται ως γραμματέας της Δ.Ε. μαζί με τον αναπληρωτή του διοικητικός υπάλληλος της Σχολής είτε υπάλληλος άλλης κατηγορίας. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της γραμματείας της Δ.Ε.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και του γραμματέα της Δ.Ε.».
ε)Η υποπερίπτωση α) της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: « α) Η Σχολή, με απόφαση του Συμβουλίου, οργανώνει και λειτουργεί, συμπληρωματικά προς τις ειδικότητες των Τμημάτων της, συγχρηματοδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα διάρκειας έως δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων: αα) παιδαγωγικής κατάρτισης, για εκπαιδευτικούς ή υποψήφιους εκπαιδευτικούς και ββ) επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης, εκπαιδευτικών ή μη. Το κόστος λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών θα καλύπτεται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.και από τα προερχόμενα από τα προγράμματα αυτά, έσοδα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ειδικού Λογαριασμού (Ε.Λ.Κ.Ε.)»
στ)Η υποπερίπτωση β) της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «β) Στα προγράμματα αυτά μπορούν, ακόμη, να διδάσκουν, με ωριαία αντιμισθία, ως συνεργάτες, επιστήμονες και με μερική απασχόληση, μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή Ε.Π. Τ.Ε.I. είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Με απόφαση της Διοίκησης του Ειδικού Λογαριασμού (Ε.Λ.Κ.Ε.) καθορίζονται τα προσόντα των συνεργατών καθώς και το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζουν οργανωτικά συνεργάτες των οποίων τα προσόντα, οι ωριαίες αντιμισθίες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται επίσης με αποφάσεις της Διοίκησης του Ειδικού Λογαριασμού.».
ζ)Η υποπερίπτωση β) θθ) της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του Ν.3027/2002, τροποποιείται ως εξής: «Μέχρι να καταρτιστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., καταρτίζονται προγράμματα σπουδών με απόφαση της Δ.Ε., η οποία συγκροτεί για το σκοπό αυτόν πενταμελείς κατά Τμήμα γνωμοδοτικές επιτροπές από μέλη Ε.Π.. Οι επιτροπές εισηγούνται στην Δ.Ε. η οποία και λαμβάνει την τελική απόφαση ».

2. α) Οι παρ. 1 ,2, 3 και 5 του άρθρου 11 του Ν.2817/2000 ισχύουν και για τις οργανικές θέσεις και τα μέλη Ε.Τ.Π. της ΑΣΠΑΙΤΕ. β) Στην παρ 3 του άρθρου 11 του Ν.2817/2000 προστίθεται στο τέλος εδάφιο ως εξής : «Επίσης όσοι από αυτούς είναι πτυχιούχοι της ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ ή πτυχιούχοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, που επιπρόσθετα έχουν ολοκληρώσει δυο εξάμηνα σε ΤΕΙ ή σε ειδικό πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ σύμφωνα με την περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 3027/2002, κατατάσσονται στον κλάδο ΠΕ17».