Άρθρο 27: Θέματα Ειδικής Αγωγής

1. Η υποπαράγραφος γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, τροποποιείται ως εξής: γ) οι δομές της δευτεροβάθμιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κάτωθι:
α) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ), στα οποία εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικού σχολείου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης και στα οποία η φοίτηση διαρκεί πέντε έτη. Στα γυμνάσια αυτά εφαρμόζεται πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Τα ΕΕΓ ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι ισότιμα με το Ειδικά Γυμνάσια , χορηγούν δε στο πέρας της Δ΄ τάξης τίτλο Απολυτηρίου Γυμνασίου και στην Ε΄ τάξη , πτυχίο με Επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2.
Στην Ε΄ τάξη θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση, με την υποστήριξη των σχολικών συνεταιρισμών με στόχο τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Όταν ο μαθητής ολοκληρώσει τη φοίτησή του, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικό Λυκείου στην αντίστοιχη Ειδικότητα.
Σε περίπτωση που ο μαθητής επιθυμεί να φοιτήσει σε διαφορετική ειδικότητα , ενώ έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, θα εγγραφεί στην Α΄ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου.
β) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΕΛ), στα οποία εγγράφονται απόφοιτοι του Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων. Στα λύκεια αυτά η φοίτηση διαρκεί τέσσερα έτη κατ’ αντιστοιχία με το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο. Στα ΕΕΛ χορηγείται στους αποφοίτους τίτλος απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3.
γ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), στα οποία η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια. Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης καλύπτοντας την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι ισότιμα με τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Στην τελευταία τάξη των ΕΕΕΕΚ θεσμοθετείται πρακτική άσκηση διάρκειας 2 τουλάχιστον τριμήνων, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και σε συνάφεια με την κύρια ειδικότητα του μαθητή. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Στ’ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ’ τάξη λειτουργεί ως τάξη τεχνικής/επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε γίνεται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού.
Για τους μαθητές που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ, η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή και την εισήγηση της ΕΔΕΑΥ, εφόσον αυτή έχει συσταθεί.
Από την εφαρμογή του νόμου όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια αντίστοιχα.
Οι Δ/ντές και το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα σχολεία κωφών και τυφλών μαθητών, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, ανεξάρτητα από την πιστοποίηση η όχι της Νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille.

2. α. Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή. Επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ.
β. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, (ΚΥΣΕΕΠ) το οποίο αποτελείται: α) από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής ως Πρόεδρο, β) από τον Πρόεδρο του ΚΥΣΠΕ ή άλλον Δ/ντή Εκπ/σης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή, γ) από τον πρόεδρο του ΚΥΣΔΕ ή άλλο Δ/ντή Εκπ/σης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και δ) από δύο αιρετά μέλη του ΕΕΠ αναπληρούμενα από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη ΕΕΠ. Εισηγητής ορίζεται ο πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του που αυτός ορίζει και γραμματέας διοικητικός υπάλληλος ή αποσπασμένος εκπαιδευτικός της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής.
γ. Για τους μόνιμους διορισμούς ΕΕΠ και ΕΒΠ καθώς και για την επιλογή Προϊσταμένων με θητεία των ΚΕΔΔΥ, το ΚΥΣΕΕΠ συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του ΚΥΣΕΕΠ με τον αναπληρωτή του, τη συμμετοχή ενός σχολικού συμβούλου ΕΑΕ με τον αναπληρωτή του, ενός Δ/ντή Εκπ/σης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή με τον αναπληρωτή του και τα δύο αιρετά μέλη ΕΕΠ αναπληρούμενα από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη ΕΕΠ. Στην Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης παραγράφου θα καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλογής Προϊσταμένων των ΚΕΔΔΥ με θητεία.

3. Στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής εφόσον κατά την τοποθέτησή του δεν διαθέτει το βαθμό Α’, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 4024/2011 (Α’226), απονέμεται ο βαθμός αυτός, καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του ΚΥΣΕΕΠ.

4. Στις περιφερειακές Δ/νσεις Εκπ/σης συγκροτείται το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΥΣΕΕΠ), το οποίο είναι πενταμελές και αποτελείται από έναν σύμβουλο ΕΑΕ ως πρόεδρο, δύο Δ/ντές Εκπ/σης κατά προτίμηση με σπουδές ή εμπειρία στην Ειδική Αγωγή, και δύο αιρετά μέλη ΕΕΠ αναπληρούμενα από αναπληρωματικά μέλη ΕΕΠ. Γραμματέας και αναπληρωτής αυτού ορίζονται από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα στο ΠΥΣΕΕΠ εισηγούνται ο πρόεδρος ή μέλος που ορίζεται από τον πρόεδρο. Όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν το ΕΒΠ στις συνεδριάσεις συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΕΒΠ ο οποίος ορίζεται όπως και οι αναπληρωτές όλων των μελών της παρούσης παραγράφου με απόφαση συγκρότησης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Τα συγκροτήματα ΣΜΕΑΕ που έχουν κοινή μεταφορά μαθητών εναρμονίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους κατόπιν σχετικής έγκρισης του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.
6. Όπου απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας του ΕΕΠ, αυτό καλύπτεται και με πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος Δημοσίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τους αρμόδιους φορείς.
7. Στη παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3848/2010 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
« Οι υπάλληλοι που ανήκουν σε κλάδους εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κατηγορίας ΠΕ, που υπηρετούν με οργανική θέση σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, συμμετέχουν ισότιμα με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις, για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 11 επ.»
8. Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που υπηρετούν σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. παρακολουθούν επιμορφωτικά προγράμματα, που καταρτίζονται από τα Περιφερειακά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.). και πραγματοποιούνται σε αυτά. Για θέματα σχετικά με την οργάνωση και πραγματοποίηση των προγραμμάτων αυτών, την πρόσκληση, τη φοίτηση και τις υποχρεώσεις των επιμορφούμενων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις, που ισχύουν για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με μέριμνα , όπου είναι δυνατόν, για τις ιδιαιτερότητες της θεματολογίας και τους διδάσκοντες για κάθε κλάδο.
9. Στη περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 και στο δεύτερο εδάφιο αυτής, διαγράφεται η λέξη «περιφερειακού», ενώ προστίθεται έκτο εδάφιο ως εξής: «Η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ παρά μόνο, εάν γνωματεύσει σχετικά το ΚΕΔΔΥ».
10. Στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν.3699/2008 αντικαθίστανται τα εδάφια 3 ως εξής:
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή Διευθυντή και για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών – ΕΕΠ σε σχολεία Κωφών – Τυφλών, είναι η πιστοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ) και της γραφής Braille και εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν πληρούται, τοποθετούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα».
11. Η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του Ν.3699/2008 αντικαθίστανται ως εξής:
«Αρμόδιος φορέας πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.) και της γραφής Braille είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και τους πλέον αντιπροσωπευτικούς φορείς σε θέματα Κωφών και Τυφλών , την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος ( Ο.Μ.Κ.Ε.) και την Εθνική Ομοσπονδία τυφλών (Ε.Ο.Τ.), και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Την οργάνωση της επιμόρφωσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille.
β)Την πιστοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής Braille στους ήδη χρήστες.
Στο ΙΕΠ μεταφέρονται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών υλικών που παράγονται με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille, πριν την ενσωμάτωση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
β) η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και με εξειδικευμένους επιστήμονες σε εκπαιδευτικά θέματα των Κωφών και Τυφλών.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που συντάσσεται από τον ΕΟΠΠΕΠ, ρυθμίζονται τα ζητήματα σύνθεσης της επιτροπής πιστοποίησης της επάρκειας της Ε.Ν.Γ. και της γραφής Braille, στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά από 1 (ένας) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, της διαδικασίας σύγκλησης , του τρόπου συνεδριάσεων και λήψης αποφάσεων. Για την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας καθώς και της γραφής Braille, οι αρμόδιοι φορείς θα πιστοποιηθούν με διαδικασία που θα ορίσει με απόφασή του ο ΕΟΠΠΕΠ.
Μέχρι τη συγκρότηση της επιτροπής ισχύουν οι βεβαιώσεις επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, που χορηγούνται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.»
12. Στο ΙΕΠ συστήνεται επιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις συνάφειες των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ. Η σύνθεση και η λειτουργία της ανωτέρω Επιτροπής θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση.
13. Στη παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3848/2010, προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Για την επιλογή προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ προσμετράται και η θητεία των αναπληρωτών προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ.»
14.Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008, αντικαθίσταται ως εξής: «Άτομα άνω των 18 ετών που έχουν μέχρι τότε αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ».
15.Τα ΚΕΔΔΥ έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, έγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ΕΑΕ, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο. Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή, αποφασίζει η Β/θμια ΕΔΕΑ, της οποίας η απόφαση είναι δεσμευτική.
16. Στην υποπ. ββ) της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.3699/2008 αντικαθίσταται το εδάφιο 4 ως εξής: «Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρέπει να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αναλογία όχι μικρότερη του 1 προς 3 κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου».
17. Στο άρθρο 6, παρ. 2, του Ν. 3699/2008 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Η δυνατότητα στήριξης μαθητών του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να αφορά και σε σχολικό νοσηλευτή κατόπιν γνωμάτευσης δημόσιου νοσοκομείου».
18. Όλες οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιονδήποτε λόγο, έχουν μόνιμη ισχύ. Κατ’ εξαίρεση, οι προτάσεις για κατάλληλο πλαίσιο φοίτησης, για παροχή παράλληλης στήριξης, για κατ’οίκον διδασκαλία, για παροχή ειδικού βοηθού, για καθορισμό εξατομικευμένου προγράμματος, καθώς και αυτές που αφορούν σε αλλαγή σχολικής βαθμίδας, θα επανακαθορίζονται σε χρονικά διαστήματα, που θα προκύπτουν υποχρεωτικά με την γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
19. Οι περιπτώσεις α, β, γ, δ της παραγράφου 4, του άρθρου 7 του Νόμου 3699/2008 αντικαθίστανται ως εξής: «Η φοίτηση των αυτιστικών μαθητών στις κατάλληλες δομές ΕΑΕ ή στο κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο του γενικού σχολείου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ. Σε περίπτωση διαφωνίας με τους γονείς ή τους κηδεμόνες του μαθητή, αποφασίζει η Β’/θμια ΕΔΕΑ, της οποίας η απόφαση είναι δεσμευτική. Οι παράλληλες στηρίξεις των αυτιστικών μαθητών καθώς και κάθε άλλης αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης, ανανεώνονται αυτόματα κατόπιν σχετικής εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ και της σύμφωνης γνώμης των γονιών του μαθητή. Η υποστήριξη του μαθητή στο γενικό σχολείο μπορεί να υλοποιείται και από Ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση στήριξης από σχολικό νοσηλευτή κατόπιν γνωμάτευσης δημόσιου νοσοκομείου».
20. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν..3699/2008 αντικαθίσταται ως εξής : «Το τμήμα Διοικητικού της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ μετονομάζεται σε Τμήμα Προσωπικού (Τ.Π.). Το Τ.Π., του οποίου προΐσταται διοικητικός ή αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο ΥΠΑΙΘ, είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων διορισμού, μεταθέσεων, αποσπάσεων, υπηρεσιακών μεταβολών του ΕΕΠ και ΕΒΠ των ΚΕΔΔΥ και των ΣΜΕΑΕ, καθώς και για το Διοικητικό Προσωπικό των ΚΕΔΔΥ, των οδηγών αυτοκινήτων και των συνοδών των μαθητών των ΣΜΕΑΕ καθώς και για την εισήγηση θεμάτων, που αφορούν το ΚΥΣΕΕΠ. Οι προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ μέχρι τη δημιουργία ενιαίου πίνακα στο ΥΠΑΙΘ γίνονται από τους υπάρχοντες πίνακες των περιφερειακών Διευθύνσεων.
21. Δαπάνες που εκτελέστηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων οι οποίες αφορούσαν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντιστοίχως που προσλήφθηκαν από τους ενιαίους πίνακες Ειδικής και Γενικής Αγωγής καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων ανθρωπομηνών απασχόλησης της απόφασης της επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, (άρθρο 2 παρ. 1) χωρίς υπέρβαση των πιστώσεων, είναι νόμιμες και παράγουν έννομα αποτελέσματα.
22. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008, τροποποιείται ως εξής: «Τα ΙΠΔ άλλων Υπουργείων συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμη και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού ΕΑΕ.
23. Στη παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008, προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως εξής: «Τα ΚΕΔΔΥ υποχρεούνται να γνωματεύουν εντός διμήνου από την υποβολή σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους υπάρχει ανάγκη παράτασης της ανωτέρω προθεσμίας, η παράταση αυτή πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:56 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Σταδιακή μετατροπή

    » … Από την εφαρμογή του νόμου όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια αντίστοιχα…»

    Πρέπει να προβλέπετε σταδιακή μετατροπή των σχολικών μονάδων …

    π.χ.

    Η μετατροπή γίνεται σταδιακά ανά τάξη και έτος αρχίζοντας από την Α΄ τάξη το σχολικό έτος 2013-2014. Οι Β΄, Γ΄, Δ΄, και Ε΄ τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016 και 2016-2017 αντίστοιχα. Οι Β΄, Γ΄ και Δ΄ Τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016 αντίστοιχα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:24 | ΓΑΒΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Δεν υπάρχει καμία εξομοίωση της Ειδικής Αγωγής με τη Γενική. Απλά λόγω του ότι οι αλλαγές γίνονται στην Τεχνική Εκπαίδευση και επομένως και στην Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Υπουργείο επέλεξε να καταργήσει τις υπάρχουσες ειδικότητες και να τις αντικαταστήσει με αυτές των ΕΠΑΛ, χωρίς καμία μελέτη ή λογική. Μάλιστα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει πλήρης διαχωρισμός της Γενικής από την Ειδική Αγωγή. Ενώ μέχρι τώρα οι απόφοιτοι των ΤΕΕ Ε.Α. είχαν πρόσβαση στα ΕΠΑΛ και επομένως σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με το νέο σχέδιο νόμου, αποκλείονται τελείως από τη Γενική αγωγή.
    Καμία τάξη δε βάζει το σχέδιο νόμου, αφού όπως έχει ειπωθεί σε προηγούμενα σχόλια, δε λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.
    Τέλος, δικαιολογημένα ανησυχούν οι συνάδελφοι της μουσικής και των καλλιτεχνικών. Αν διαβάσετε προσεκτικά το νόμο θα δείτε ότι αναφέρει σαφώς:
    2.α Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.
    Στα προγράμματα σπουδών των ΕΠΑΛ, δεν υπάρχουν τα καλλιτεχνικά και η μουσική!

  • 19 Αυγούστου 2013, 19:18 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ

    ΩΡΟΛΌΓΙΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΕΓ

    1) Με την υπόθεση ότι έχουμε 29 διδακτικές εβδομάδες και για να αποκτήσει πτυχίο επιπέδου 3:

    -Ο μαθητής στο ΕΠΑΛ σήμερα κάνει συνολικά: 1189 ώρες μαθημάτων ειδικότητας
    -Ο μαθητής στο νέο ΕΠΑΛ θα κάνει συνολικά : 1711 ώρες μαθημάτων ειδικότητας
    -Ο μαθητής στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής θα κάνει συνολικά: 1334 ώρες (στο ΕΕΓ με το 30ωρο) + 2262 ώρες(στις 3 τάξεις του ΕΕΛ) = 3596 ώρες μαθημάτων ειδικότητας !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τι καλύτερο για την Ειδική Αγωγή;; Υπερδιπλάσιες ώρες ειδικότητας.
    Τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής αποτελούν μια πολύ επιτυχημένη δομή της ΕΑΕ.

    2) Ένας μαθητής μπαίνει στο λεωφορείο στις 7:30 (λόγω της τεράστιας γεωγραφικής κατανομής o πρώτος μπαίνει στις 07:00!) το πρωί και φτάνει σχολείο στις 09:00. Αν κάνει 7 ώρες των 45, 45, 45, 45, 40, 40,40 λεπτών με δεκάλεπτα διαλείμματα θα σχολάσει στις 14:50 και θα φτάσει σπίτι του στις 16:20 στην καλύτερη περίπτωση!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπορεί ένα παιδί με ελλειμματική προσοχή να παραμείνει στην τάξη για 45 λεπτά;;;;;;;; Είναι ωράριο αυτό για μία ΣΜΕΑΕ;;;;; Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία;;;;

    Προτάσεις:
    α)Να λειτουργήσουν τα ΕΕΓ με βάση αριθμ. Πρωτ. 154881/Γ6/7-12-2010 (Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου)
    β)Να λειτουργήσουν τα ΕΕΛ με βάση το πρόγραμμα του παλιού ΤΕΕ. ΄
    γ)Να παραμείνουν οι καταργούμενες ειδικότητες στις ΣΜΕΑΕ, να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας οι εκπαιδευτικοί των ΣΜΕΑΕ και να τους δοθεί (όπως πολύ σωστά σχολιάζουν οι συνάδελφοι) η προέκταση .50

    Βασίλης Μπέκας

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:34 | Παρασκευή

    Να αποσυρθεί όλο το άρθρο 27 απο το νομοσχέδιο!
    Το υπουργείο μπροστά στις απαιτήσεις των ξένων για καταργήσεις, διαθεσιμότητες με πιθανές απολύσεις και ό,τι άλλο έρχεται, θυσιάζει με την προχειρότητα και την βιασύνη που δείχνει ακόμα και την ειδική αγωγή! Στριμώχνει σε ένα νομοσχέδιο 39 συνολικά άρθρων ένα και μόνο άρθρο για την ειδική αγωγή!
    Το υπουργείο πρέπει στη νέα σχ. χρονιά να κάνει αποτίμηση όλων των ειδικών σχολείων, και να σχεδιάσει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο – το ακούγαμε σε όλο το προηγούμενο έτος – μετά το τελευταίο του 2008. Μέχρι τότε τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει!
    Πού θα πάνε τόσοι μαθητές που χάνουν τις ειδικότητές τους;
    Γιατί να αχρηστευτούν όλοι οι καθηγητές με εξειδίκευση, με μεταπτυχιακά, με εμπειρία, και να πάνε σε δημόσιες υπηρεσίες;
    Έως πότε θα πετάμε λεφτά στα άχρηστα τους μαθητές μας βιβλία της γενικής παιδείας που χρόνια τώρα παίρνουν;
    Έως πότε θα εφαρμόζουμε τα προγράμματα σπουδών της γενικής παιδείας με άχρηστες ώρες μαθημάτων δύσκολων και αχρείαστων;
    Η ειδική αγωγή είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος και δεν πρέπει να γίνονται αλλαγές στο πόδι. Οι περισσότεροι σίγουρα απο εμάς – αν όχι όλοι – πονάμε για τους μαθητές μας που έχουν σοβαρά προβλήματα και ελάχιστες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο χώρος αυτός αποτελείται απο αξιόλογους επιστήμονες που μπορούν με διάλογο να αποφασίσουν και αλλάξουν πολλά.
    Σεβασμός περισσότερος κύριοι του υπουργείου στους μαθητές αυτούς!

    Εκπαιδευτικός σε ΤΕΕ ΕΑ

  • 19 Αυγούστου 2013, 16:21 | ΦΟΙΒΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 27-ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1α
    Όταν ο μαθητής ολοκληρώσει τη φοίτησή του, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του
    Ειδικού Επαγγελματικό Λυκείου στην αντίστοιχη Ειδικότητα.
    Δηλαδή οι μαθητές των ΕΕΓ αποκλείονται πλέον από τη γενική αγωγή; Δεν μπορούν να φοιτήσουν σε γενικά ΕΠΑΛ;
    Αρκετοί απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με επιτυχία. Για πολλούς απόφοιτους των ΕΕΓ έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε ένα γενικό εκπαιδευτικό πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, αλλά και κοινωνικούς λόγους. Πολλοί από τους μαθητές των ΕΕΓ είναι παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χωρίς άλλα προβλήματα. Έχουν ανάγκη αφού καλύψουν τα κενά τους στο ΕΕΓ να επιστρέψουν στη γενική αγωγή. Με το να περιορίζονται οι επιλογές τους μόνο σε ΕΕΛ, ανακόπτεται κάθε δυνατότητά τους να ενταχθούν στο γενικό πλαίσιο, να συνεχίσουν τις σπουδές τους δίνοντας πανελλήνιες, να νιώσουν ισότιμοι με τους υπόλοιπους μαθητές.
    Προτείνουμε:
    Οι απόφοιτοι των ΕΕΓ να μπορούν να εγγράφονται ή σε ΕΕΛ ή σε ΕΠΑΛ, ώστε αυτοί που έχουν δυνατότητες να παρακολουθήσουν τη γενική τεχνική αγωγή να μην αποκλείονται από αυτήν.

    Φοίβη Λιακοπούλου ΠΕ02

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:34 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τους συναδέλφους!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    1. Οι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική στις ΣΜΕΑΕ, πρέπει να παραμείνουν.Είμαστε ξεχωριστός κλάδος εκπαιδευτικών. Κακώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής. Είναι παράληψη του Υπουργείου Η ΜΗ ΑΠΌΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΎ .50. Θα έπρεπε να δίνετε αυτόματα σε όσους διορίζονται ή παίρνουν μετάθεση σε ΣΜΕΑΕ, όπως γίνεται π.χ. με το Μ.Κ. Παίρνω μετάθεση σε ειδικό σχολείο σημαίνει πληρώ τις προϋποθέσεις του νόμου 3699/2008 και επομένως έχω τον ισχύοντα κωδικό μου με την προέκταση .50, π.χ. ΠΕ 03.50.
    2. Πολύ σωστά επισημαίνει η συνάδελφος και το χαρακτηρίζει ως εγκληματικό, ότι μαθήματα όπως η μουσική, τα καλλιτεχνικά και η τεχνολογία δεν πρέπει να λείπουν από το πρόγραμμα των ειδικών σχολείων. Προσέξτε όμως!!!!!!!!!!!!!! Θα απουσιάζουν πλήρως σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2α, αφού τα ΕΕΓ και ΕΕΛ θα πρέπει να τηρούν τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα των ΕΠΑ.Λ
    Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη;; Χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς και χωρίς αναπληρωτές;;; Χωρίς καμία πρόβλεψη για τους μαθητές των ειδικοτήτων που εσφαλμένα καταργήθηκαν;; Μάλλον στο Υπουργείο δε γνωρίζουν ότι οι μαθητές των ΤΕΕ Ε.Α. παίρνουν ειδικότητα στη Β΄ Τάξη του ΤΕΕ. Πώς θα τελειώσουν οι μαθητές των Β΄, Γ, Δ και Ε΄ Τάξεων;;
    2. Με βάση ποια μελέτη- έρευνα, αποφασίστηκαν οι μη συντεχνιακές ειδικότητες που προτείνονται και θα βάλουν τάξη στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση ;; Ποιοι τις εισηγήθηκαν;;
    3. Τι λένε γι αυτό οι σχολικοί σύμβουλοι ειδικής αγωγή;; Ζητήθηκε άραγε η γνώμη τους;;
    4. Ζητήθηκε άραγε η γνώμη ανθρώπων σχετικών με την ειδική αγωγή;; Σχετικών με τις ιδιαιτερότητες, τις συναισθηματικές δυσκολίες, τις ικανότητες και τα ταλέντα των μαθητών ΕΑΕ;; Της επαγγελματικής αποκατάστασης και γενικά της πορείας που έχουν ακολουθήσει οι μαθητές που έχουν πτυχία των σημερινών ειδικοτήτων των ΣΜΕΑΕ;;
    ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:20 | Ελευθερία Κ.

    Συμφωνώ με το συνάδελφο Ευάγγελο Χ., ότι τα προγράμματα σπουδών των Ειδικών Σχολείων είναι συντεχνιακά!!!!!!!!!!!!! Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς όλες αυτές τις ώρες των φιλολογικών μαθημάτων;;;;;;;;;;
    Συνάδελφε ως φιλόλογος θα ξέρεις καλά τη ρήση, Η ημιμάθεια χείρων εστί και αυτής ταύτης της αμαθείας. Προφανώς δε γνωρίζεις από επαγγελματική εκπαίδευση και το χειρότερο είναι πως νομίζεις ότι γνωρίζεις. Εκτός και αν πίσω από τέτοια σχόλια κρύβονται άλλες σκοπιμότητες. Και είναι λυπηρό αυτή την εποχή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα που διαλύει τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, να υπάρχουν στα σχολεία άνθρωποι σαν κι εσένα. Θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτά που λες περί αντιστοίχησης πτυχίων, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.λ.π.,(αν και υπάρχουν αναφορές συναδέλφων σε προηγούμενα σχόλια) αλλά δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς περαιτέρω μαζί σου.
    Να προσθέσω όπως οι περισσότεροι συνάδελφοι πριν από μένα ότι:
    • καμία κατάργηση ειδικοτήτων δεν πρέπει να γίνει στη ειδική αγωγή. Αντίθετα θα έπρεπε να ιδρυθούν νέες ειδικότητες και οπωσδήποτε νέες σχολικές μονάδες Ε.Α τόσο ΕΕΓ και κυρίως ΕΕΛ που υπάρχει σχεδόν πλήρης έλλειψή τους.
    • Απόδοση του .50 στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ και άμεση εξαίρεσή τους από τη διαθεσιμότητα.

    Ευχαριστώ και ζητώ συγνώμη από τους αξιόλογους συναδέλφους ΠΕ 02 που ουδεμία σχέση έχουν με το συνάδελφο.

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:02 | ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1/EΞΕΡΑΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ1801.50/26.50/27.50 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΑ

    Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΦΨΣΙΩΣΗ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,,,Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ,ΟΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:28 | Αλεξάνδρα Μαζάνη

    Οι καταργηθήσες ειδικότητες της Γενικής Εκπαίδευσης ΔΕΝ θα έπρεπε να καταργηθούν και από την Ειδική Αγωγή. Ειδικά ο κλάδος των εφαρμοσμένων τεχνών έχει (είχε μέχρι πρότινος) πρώτη ανάθεση σε αρκετά διδασκόμενα μαθήματα στα ΕΕΕΕΚ. Εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση και εμπειρία στην Ειδική Αγωγή ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου πεδίου!
    Σας ευχαριστώ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 12:01 | Γιάννης Αθ.

    Νομίζω πώς πρόκειται για μεγάλη τομή ειδικά η εξομοιωση με τη γενική. Νομίζω ακόμη ότι δεν πρόκειται για κατάργηση μουσικής και καλλιτεχνικών αφού γίνεται σαφές ότι τούτο σχετίζεται με τις ειδικότητες δηλαδή τα εργαστήρια των σχολείων. Δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας των συναδέλφων καλλιτεχνών και μουσικών.
    Ας μπει επιτέλους μία τάξη.

  • Ως γονείς, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

    1. Στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθούν ειδικότητες όπως αισθητική, κομμωτική, κοπτική-ραπτική, ξυλογλυπτική και άλλες που καταργούνται γιατί αυτές είναι κυρίως οι ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά μας και να τα καταφέρουν πραγματικά τόσο όσο θα φοιτούν στο σχολείο αλλά και ως πολίτες της κοινωνίας στο μέλλον που θα έπρεπε – και μπορούν με την κατάλληλα στοχευμένη εκπαίδευση – να απασχολούνται και να προσφέρουν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους. Οι καθηγητές των ειδικοτήτων αυτών είναι μόλις 30 σε όλη την Ελλάδα και θα έπρεπε να εξαιρεθούν άμεσα και όχι με υπουργική απόφαση κατόπιν εισήγησης του ΥΠΑΙΘ, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, γιατί όλες αυτές οι διαδικασίες είναι συνήθως χρονοβόρες και δεν θα μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με την έναρξη των μαθημάτων . Ας θυμηθούμε τι πέρασαν οι μαθητές και οι οικογένειές τους πέρυσι με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών όπου τα μαθήματα άρχισαν σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το Δεκέμβριο.

    2. Ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα, αυτό θα πρέπει να είναι σαφές και η διδακτική ώρα να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 40 λεπτά που είναι το μέγιστο που θα μπορούσαν να αντέξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες μέσα σε μια τάξη. Το διάλειμμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 λεπτά και η ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων να καθορίζεται από κάθε σχολείο ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των μαθητών. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που πρέπει να παραμείνουν μέσα στο λεωφορείο μέχρι και 2 ώρες για να φτάσουν στο σχολείο ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για ένα παιδί με τυπική ανάπτυξη, πόσο μάλλον για τα δικά μας παιδιά!

    3. Να καθοριστεί με ακρίβεια το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για την ειδική αγωγή. Οι μαθητές δεν μπορούν να ακολουθούν το γενικό πρόγραμμα σπουδών γυμνασίων και λυκείων κι όμως, ακόμα και τα βιβλία που τους δίνονται είναι τα ίδια με της γενικής εκπαίδευσης και γενικά εναπόκειται στον κάθε καθηγητή να κάνει τροποποιήσεις ή περικοπές με αποτέλεσμα συχνά – αν αλλάξει ο καθηγητής την επόμενη διδακτική χρονιά – να μην υπάρχει ουσιαστική συνέχεια στο περιεχόμενο της διδασκαλίας και επίσης συχνά τα παιδιά να διδάσκονται πράγματα άχρηστα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς στόχο για το μέλλον και τη ζωή τους.

    4. Το νομοσχέδιο αναφέρει ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια. Ωστόσο, στην Αττική δεν υπάρχει κανένα ειδικό επαγγελματικό λύκειο και εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε πώς θα ολοκληρώσουν τα παιδιά μας τις σπουδές τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει από την Α’ Βαθμίδα; Ποιο είναι το όφελος ενός θεωρητικού πλαισίου όπως το ορίζει το νομοσχέδιο, αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πεδίο (σχολείο) για να εφαρμοστεί; Επομένως, μήπως είναι απόλυτη ανάγκη μαζί με τις αλλαγές που γίνονται να ιδρυθούν έστω και λίγες σχολικές μονάδες Β’ βαθμίδας σε όλη την Ελλάδα για να λέμε ότι τελικά κάτι έγινε πραγματικά και ότι δεν είμαστε συνεχώς και πάντα μόνο στα λόγια;

    Σας παρακαλούμε να επιδείξετε την ευαισθησία που είναι απαραίτητη και να λάβετε υπόψη σας τα σχόλια και τις προτάσεις μας γνωρίζοντας ότι σας τα υποβάλλουν γονείς που κάνουν ήδη ένα μεγάλο αγώνα για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση των παιδιών τους. Με το νέο νομοσχέδιο η ζωή των παιδιών μας θα έπρεπε έστω για μία φορά να γίνεται πιο εύκολη ώστε να μπορέσουν πραγματικά να φοιτήσουν στα σχολεία τους με χαρά και ελπίδα για το μέλλον και όχι να ξεκινήσουμε και πάλι μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας, όπως πέρυσι.
    Λαμπροπούλου Φωτεινή
    Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας Κορωπίου

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:06 | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ

    ΕΠΑΝΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ. ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΔΙΜΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΑΣ! ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:48 | ΑΡΤΕΜΙΣ

    Βάσει της πενταετούς θητείας μου στην Ειδική Αγωγή πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουν οι τομείς και οι ειδικότητες στα σχολεία ειδικής αγωγής, να δοθεί ο κωδικός .50 στους εκπαιδευτικούς των ΣΜΕΑΕ και να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 23:19 | Ευάγγελος Χ.

    Είναι να απορεί κανείς γιατί δημιουργείται πρόβλημα από την εναρμόνιση των ειδικοτήτων γενικής με ειδική. Το χάος που επικρατεί σήμερα πρέπει να διαιωνιστεί; και γιατί; για το καλό τίνος; πάντως όχι των μαθητών εφόσον η εναρμόνιση είναι εκείνη που τους διασφαλίζει στη μετέπειτα επαγγελματική τους προσπάθεια η οποία ούτως ή αλλιώς είναι δύσκολη λόγω της ταμπελοποίησης που φέρουν (και γίνεται δυσκολότερη από πτυχία με ειδικότητες που δεν έχουν πουθενά αντίκρυσμα ή αντιστοίχηση και επομένως δεν ζητούνται σε προσλήψεις).
    Ας ξεπεράσουν όλοι τις συντεχνιακές αντιλήψεις τους και ας δούνε πίσω από το δάκτυλό τους. Είναι ευτύχημα που ακόμα και τώρα μπαίνουν κάποια (αυτονόητα) πράματα στη θέση τους. Όπως είναι και δεδομένο ότι θα υπάρξει ενόχληση κάποιων που ίσως βολεύονταν από την περίεργη τωρινή κατάσταση. Αν κάποιος δει τι ειδικότητες έχουν εφευρεθεί στα ειδικά σχολεία θα καταλάβει ότι αυτές δεν οδηγούν στη μετέπειτα επαγγελματική ένταξη τον μαθητή αλλά δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες στη γενική επαγγελματική εκπαίδευση δεν είχαν μέλλον (ίσως ούτε και παρόν).
    Λυπάμαι αν έγινα δυσάρεστος αλλά 15 χρόνια σε ειδικά σχολεία ως φιλόλογος και παρακολουθώντας από κοντά το μάθημα και τις προσπάθειες των συναδέρφων του ΣΕΠ,είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο.
    Ευχαριστώ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 22:31 | ΕΛΕΝΗ

    Οι μετατιθέμενοι σε ΣΜΕΑΕ πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του Ν.3699/2008.
    Επομένως οι οργανικά ανήκοντες σε ΣΜΕΑΕ έχουν αυτοδίκαια στον ισχύοντα κωδικό τους την προέκταση .50 (άρθρο 19 του 3699/2008)

    Να αποδοθεί το .50 στους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ και να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα.
    Να παραμείνουν στις οργανικές τους θέσεις οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ.

    Τα Ειδικά Σχολεία είναι ΆΔΕΙΑ από εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες απώλειες

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΔΗΜΑΣ

    Το σχέδιο νόμου σχετικά με την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το περιμέναμε για να λύσει χρόνια προβλήματα που αφορούν την ειδική αγωγή, όπως τον καθορισμό του αριθμού μαθητών ΕΑΕ ανά τάξη, αξιολόγηση φοίτησης των μαθητών των ΤΕΕ Ε.Α, διάρκεια διδακτικής ώρας κ.λ.π. ήρθε τελικά για να επισφραγίσει τη διάλυση της Ειδικής Αγωγής.
    Τα σχολεία της Ε.Α δεν στηρίζουν μόνο τους μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους, και γιαυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα.
    Καμία αλλαγή των ειδικοτήτων δεν πρέπει να γίνει στην ειδική αγωγή διότι οι μαθησιακές δυνατότητες των μαθητών είναι περιορισμένες.
    Όλοι οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ να παραμείνουν στα σχολεία τους για να μπορέσουν αυτά να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
    Να αποδοθεί άμεσα ο κωδικός .50.στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν οργανικά στις ΣΜΕΑΕ, όπως ορίζει ο ν. 3699/2008.
    Να ληφθεί μέριμνα για τις μετακινήσεις των μαθητών, από την αρχή της χρονιάς.
    Να ληφθεί μέριμνα για την σίτιση των μαθητών αφού οι περισσότερες οικογένειες -(που έχουν παιδιά με νοητική στέρηση σύνδρομο asperger, και κάποιες άλλες ασθένειες που έχουν κληρονομικό χαρακτήρα)-, δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν.

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:57 | nikos

    όταν αριθμός των μαθητών, που λόγο ειδικών μαθησιακών προβλημάτων-δυσλεξια, που φοιτά σε ένα τμήμα, είναι ανώτερο ενός αριθμού, πρέπει να βοηθείται ο εκπαιδευτικός του μαθήματος και του τμήματος, διότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών σωστά και να εφαρμόσει όλες εκείνες τις παιδαγωγικές μεθόδους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού τους έργου.

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:49 | nikos

    Οι μαθητές που χρήζουν υποστήριξη – παράλληλη στήριξη- μπορούν να εγγράφονται σε μονάδες Δ.Ε. μόνον εφόσον διατεθεί-τοποθετηθεί εκπ/κός ειδικής αγωγής στο σχολείο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:45 | Τσιομλεκτσής Αλέξανδρος

    Αναφορικά με τις αιτήσεις των Αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής (οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη) νομίζω οτι υπάρχει μια δυσλειτουργία στον κλάδο ΠΕ04. Ο κλάδος αυτός, κατά τη διάρκεια των προσλήψεων θεωρείται ενοποιημένος, αν και υπάρχουν ξεχωριστοί πίνακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τοποθετούνται σε μια θέση εκπαιδευτικοί (π.χ. βιολόγοι) οι οποίοι όμως έχουν πολύ λιγότερα μόρια απο εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων του ιδίου κλάδου (π.χ. χημικοί). Ίσως θα έπρεπε η κάθε θέση που προκύπτει για αναπλήρωση, να γίνεται πιο συγκεκριμένη και να μην απευθύνεται συνολικά στον κλάδο ΠΕ04. Για παράδειγμα, η θέση της Α Θεσσαλονίκης να αποδοθεί σε βιολόγο και η θέση της Ημαθίας να αποδοθεί σε χημικό. Με τον τρόπο αυτό, οι βιολόγοι θα «συναγωνίζονται» τους βιολόγους και οι χημικοί τους χημικούς.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:36 | ΓΑΒΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Αν και δε γνωρίζω τη λειτουργία όλων των Ειδικών Σχολείων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    1. Αν κάποιες ΣΜΕΑΕ, λειτουργούν ως σχολεία άλλου κράτους, αυτό δε συμβαίνει λόγω υπαιτιότητας των δ/ντων τους ή των εκπ/κών, αλλά λόγω ασαφειών του νόμου. Έτσι, ο καθένας προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο για τη σχολική του μονάδα, ενδεχομένως να διαφοροποιεί τη λειτουργία της.
    2. Οι σχολικές μονάδες ιδρύονται με βάση ένα ΦΕΚ, που καθορίζει τους Τομείς και τις Ειδικότητές τους. Κατόπιν, με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, που δεν το βγάζει ο κάθε εκπαιδευτικός από το μυαλό του, αλλά καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής με το αριθμ. Πρωτ. 154881/Γ6/7-12-2010 «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου» έγγραφο, η Σχολική μονάδα στέλνει στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης τις απαιτούμενες ώρες για την κάθε ειδικότητα και εν συνεχεία γίνονται οι τοποθετήσεις των εκπ/κων. Γνωρίζει κάποιος διαφορετική διαδικασία, που καθιστά συντεχνιακή την ίδρυση των ειδικοτήτων;;
    3. Μέχρι τώρα, οι απόφοιτοι των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ά Βαθμίδας, είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στη Β΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ για να πάρουν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3, στην ίδια ή σε διαφορετική ειδικότητα, ή στη Γ΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ στην αντίστοιχη ειδικότητα για να πάρουν μόνο πτυχίο επιπέδου 3. Επίσης μπορούσαν να εγγραφούν στην Α΄ Τάξη των ΕΠΑΣ. Επιπλέον μέσω των ΕΠΑ.Λ μπορούσαν να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις και να έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άρα μέχρι τώρα δεν είχαμε ένα κλειστό σύστημα, τουλάχιστον στα ΤΕΕ Ε.Α. Για τα ΕΕΕΕΚ, δε γνωρίζω.
    4. Τι σημαίνει απολυτήριο χωρίς αντίκρισμα;; Κάθε απολυτήριος τίτλος έχει μια συγκεκριμένη ισχύ που καθορίζεται από κάποιο νόμο και όχι από τους εκπαιδευτικούς και τις συντεχνίες τους. Αν υπάρχουν ασάφειες στο νόμο ή κάποιος έχει διαπιστώσει άλλες ανάγκες των παιδιών από αυτές που βλέπουμε οι υπόλοιποι, τότε θα πρέπει να κάνει αναφορά σε αυτές και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
    5. Οι συντεχνιακοί εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που τόσα χρόνια παλεύουν για να στηθούν οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και τα εργαστήρια από το μηδέν και να είναι χαρούμενα τα παιδιά. Και έγινε τεράστια προσπάθεια για να γίνουν έστω και αυτές οι ελάχιστες μεταθέσεις ώστε να υπάρχουν οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί στις ΣΜΕΑΕ. Τώρα θα έπρεπε να παλεύουμε όλοι μαζί για το καλό των παιδιών που σαφώς δεν καθορίζεται από το σωτήριο άρθρο 27.

    Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω όταν δε γράφουμε απλά τις προτάσεις μας, αλλά κάνουμε σχολιασμό επί των απόψεων των άλλων να γράφουμε επώνυμα.

    Ευχαριστώ,
    Γαβαλά Ειρήνη,
    ΠΕ18.04 Αισθητικής,
    Υποδ/ντρια ΤΕΕ Ε.Α. Κορωπίου.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:28 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠ

    Στο 2α στην ουσία προτείνεται η εξομοίωση των τομέων και κλάδων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με αυτούς της Ειδικής Αγωγής. Στην ουσία δηλαδή θέλετε να καταργήσετε τις ειδικότητες των καλλιτεχνικών εφαρμογών και της μουσικής.

    Εαν κάποιος από αυτούς που συνέταξαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε καμία σχέση με την ειδική αγωγή θα καταλάβαινε οτι οι συγκεκριμένες ειδικότητες είναι από τις πιο σημαντικές για τα ειδικά σχολεία. Είναι πολύ πιο χρήσιμες και θεραπευτικές από μαθήματα Γενικής Παιδείας. Τα παιδιά μπορούν μέσω διασκεδαστικών δραστηριοτήτων να δουλέψουν στη λεπτή κινητικότητα (κεραμική, χειροτεχνία κτλ) ενώ παράλληλα τους παρέχεται συναισθηματική κάλυψη (μουσική). Μη ξεχνάμε πως τα σχολεία αυτά λέγονται ΕΙΔΙΚΑ για αυτό ακριβώς το λόγο. Τα παιδιά έχουν ΕΙΔΙΚΕΣ αναγκές και ΕΙΔΙΚΕΣ δεξιότητες δεν μπορούμε να εξομοιώσουμε τη Γενική παιδεία με την Ειδική Αγωγή. Για ένα μαθητή ειδικού σχολείου είναι πολύ πιο χρήσιμο να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα από το να του διδαχθούν μαθήματα τα οποία στην ουσία δεν αντιλαμβάνεται.

    Προτείνω όχι μονο να μη καταργηθούν αυτές οι ειδικότητες αλλά ίσως να πρέπει να δωθεί και μεγαλύτερη βαρύτητα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν μέσω της κατάρτισης από τα συγκεκριμένα μαθήματα στην αγορά εργασίας και στη κοινωνία.

    Θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Μιλάμε για 100 περίπου θέσεις (καλλιτεχνικών εφαρμογών και μουσικής) πανελλαδικά, οι οποίες όμως μπορούν να κάνουν πραγματικά μεγάλη διαφορά για τα παιδιά των ειδικών σχολείων.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:05 | Απόστολος Παπαδόπουλος

    1) Άρθρο 27:
    «23. Στη παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008, προστίθεται πέμπτο
    εδάφιο ως εξής: «Τα ΚΕΔΔΥ υποχρεούνται να γνωματεύουν εντός διμήνου
    από την υποβολή σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση που για αντικειμενικούς
    λόγους υπάρχει ανάγκη παράτασης της ανωτέρω προθεσμίας, η παράταση
    αυτή πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη»
    Στις περιπτώσεις των μεγάλων πόλεων, με μεγάλη λίστα αναμονής, αν αυτό ισχύσει χωρίς αύξηση του προσωπικού, θα σημάνει το τέλος του ‘Υ’ – Υποστήριξη. Οι προς αξιολόγηση μαθητές θα καλούνται «ενώπιον 3-μελούς ή 4-μελούς ή 5-μελούς επιτροπής και θα λαμβάνουν γνωμάτευση εντός 24ώρου, η οποία θα περιορίζεται σε 3-4 γραμμές, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται…
    ΠΡΟΤΑΣΗ: αύξηση του προσωπικού των ΚΕΔΔΥ

    2) Ν. 3699/2008, άρθρο 20, 1.3δ: «Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, όταν συμπληρώσουν τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία, μπορούν να τοποθετηθούν με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, για την παροχή αποκλειστικά
    υποστηρικτικού έργου στο μαθητικό πληθυσμό της αρμοδιότητας του ΚΕΔΔΥ».
    ΠΡΟΤΑΣΗ: οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής μπορούν και έχουν την κατάρτιση ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην αξιολόγηση των μαθητών (την οποία ούτως ή άλλως κάνουν προκειμένου να υποστηρίξουν)

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:33 | Φιλιππος Β

    Κύριε Υπουργέ..υπάρχουν μόνιμοι Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής με τα απαιτούμενα προσόντα (π.χ Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή) που κάθε χρόνο αποσπώνται σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Τί μέλλει γενέσθαι με αυτούς? Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο έχουν δικαίωμα μετάθεσης τον Νοέμβρη και προφανώς σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θεωρούνται ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, αφού έχουν ειδικά προσόντα στην Ειδική Αγωγή. Γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να εξαιρεθούν των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια αφού μπορούν να καλύψουν μια θέση σε ειδικό σχολείο στην Δευτεροβάθμια..Αυτό δυστυχώς γίνεται με απόσπαση..αλλά οι αποσπάσεις έπονται των μεταταξεων! Κάποιοι επιμορφωθήκαμε και εξειδικευτήκαμε στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής και είναι τουλάχιστον άδικο να μην υπάρξει μια ρύθμιση-εξαίρεση για μας που επαναλαμβάνω καλύπτουμε συγκεκριμένα κενά στα Ειδικά Σχολεία οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούμε πλεονάζον προσωπικό!

  • 17 Αυγούστου 2013, 18:55 | Δημητρης Τσόλης

    Υποτίθεται ότι είχε συσταθεί επιτροπή για τα θέματα της ειδικής αγωγής που θα συμπεριλαμβάνονταν στο νέο νόμο για το Λύκειο και μάλιστα πολλοί Δ/ντες ΣΜΕΑΕ είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους. Έλαβε άραγε το Υπουργείο υπόψη του τίποτε από αυτά;;; Προφανώς και όχι.Κανένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την ειδική αγωγή, δε θα πρότεινε ποτέ την ολοκληρωτική διάλυσή της.
    Προτείνω:
    1. να παραμείνουν όλες οι ειδικότητες στις σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. ως έχουν, γιατί είναι αυτές που αποδεδειγμένα μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές μας

    2.να αποδοθεί επιτέλους και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς με οργανική σε ΣΜΕΑΕ, ο κωδικός .50, όπως προβλέπει ο ν. 3699/2008,γεγονός που αυτόματα τους εξαιρεί της διαθεσιμότητας, αφού οι ειδικότητές τους δεν έχουν καταργηθεί.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  • 17 Αυγούστου 2013, 18:00 | Ελευθερία

    Οι μαθητές εγγράφονται στο ειδικό σχολείο και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε αυτό (ΕΕΓ, ΕΕΛ. Επομένως γιατί πρέπει να κάνουν τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ;; Ποιος ο λόγος αλλαγής των ειδικοτήτων των ΣΜΕΑΕ;;
    Με τις νέες μειωμένες αποζημιώσεις των μεταφορών η αποζημίωση της συνοδού μαζί με το ένσημο έχει ως αποτέλεσμα κανένας μεταφορέας να μη θέλει να αναλάβει τα δρομολόγια.
    Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο να προσλαμβάνει τους αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή, με την προέκταση του κωδικού .50, όπως προβλέπει ο ν. 3699/2008, αλλά να μην τον δίνει αυτόματα στους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς;;

    Προτείνω:

    Καμία κατάργηση ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ
    Στη μεταφορά των μαθητών να προβλεφθεί αποζημίωση για συνοδό.
    Να αποδοθεί άμεσα ο κωδικός .50, σε όλους τους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς ΕΑΕ

  • 17 Αυγούστου 2013, 15:21 | Ολυμπία

    Στο άρθρο 27 παράγραφος 2α) αναφέρεται ότι «Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή. »
    Με έγγραφο non paper το οποίο στάθλθηκε σε όλα τα γυμνάσια της χώρας, ανακοινώθηκε ότι στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου για τη φετινή χρονιά θα καταργηθούν τα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών από τη Β και Γ Γυμνασίου. Εκτός του ότι θεωρώ απόλυτα άδικο να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο στη γενική παιδεία, θα το χαρακτήριζα ΕΓΚΛΗΜΑ να καταργηθούν η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά από τα σχολεία ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια, όπως υπονοεί η εν λόγω παράγραφος.
    Η επιστήμη της Μουσικοθεραπείας έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στην πλειοψηφία παιδιών και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες και γυρνάμε την ειδική αγωγή αιώνες πριν με το να καταργήσουμε τη μουσική από τα ειδικά σχολεία το έτος 2013!!!!!!!!!!
    Πρέπει να υπαναχωρήσει άμεσα το σχέδιο για το Νέο Γυμνάσιο και να εξαιρεθεί οπωσδήποτε η εν λόγω παράγραφος για το ότι ισχύει στη Γενική Εκπαίδευση, ισχύει και για την Ειδική!!!!
    Η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά (και σαφώς όλα τα μαθήματα που έχουν σχέση με ΠΡΑΞΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ) είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα παιδιά, που φοιτούν στις δομές ειδικής αγωγής και πρέπει να διαφυλαχθούν με κάθε τρόπο στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ειδικής αγωγής!!!

  • 17 Αυγούστου 2013, 07:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π

    Επιτέλους και ένα άρθρο – τo 27 – που θα βάλει σε τάξη τα ειδικά σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
    Όσον αφορά το σχόλιο ότι θα αποτελέσουν τα ειδικά σχολεία ένα κλειστό σύστημα έχω να πω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα όπου ειδικά στα ΕΕΕΕΚ έχει παραγίνει το κακό και λειτουργούν σαν να είναι σχολεία άλλου κράτους αφού ελάχιστα ακολουθούν τα ισχύοντα στα κοινά σχολεία.
    Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις ότι θα πρέπει να φροντίσει η πολιτεία να έχει όλες τις δομές σε κάθε μέρος και όχι να έχει 90 ΕΕΕΕΚ, 30 ΕΕΓ και 8 ΕΕΛ. Πρέπει κάθε μαθητής να έχει την ευκαιρία να πάει στο κατάλληλο πλαίσιο και να μπορεί να ακολουθήσει τα σχολεία όπου έχει τη δυνατότητα (π.χ. ΕΕΓ και μετά ΕΕΛ).
    Όσο για τις ειδικότητες των ΕΕΕΕΚ δεν νομίζετε ότι έχει παραγίνει το κακό και ο καθένας βάζει ό,τι ειδικότητα θέλει χωρίς να έχουν τελικά αντίκρυσμα τα απολυτήρια; Η υπάρχουσα κατάσταση εξυπηρέτησε μόνον συντεχνίες, είναι η πικρή αλήθεια και όχι ανάγκες.
    Για τις προσλήψεις και βέβαια πρέπει να ισχύει το ίδιο καθεστώς με τα κοινά σχολεία (όποιο κι αν είναι αυτό) με την προσθήκη φυσικά της ύπαρξης των επιπλέον προσόντων που ορίζει ο νόμος κάθε φορά για την ειδική αγωγή. Αλήθεια είδε μέχρι τώρα κανείς διορισμούς στην ειδική αγωγή; Μήπως η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεχνητές ανάγκες που έρχονται να καλύψουν τα ΕΣΠΑ και όχι αφιλοκερδώς;

  • 16 Αυγούστου 2013, 18:16 | ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΑΡΘΡΟ 82 Ν. 4172/2013

    Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι

    Υπηρετώ στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Κορωπίου από το Σχολικό Έτος 2006- 2007. Με την εμπειρία αυτών των ετών θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:

    -Το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο των ειδικών σχολείων, σε συνδυασμό με τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες και τις συναισθηματικές δυσκολίες που απορρέουν από αυτές, δημιουργούν άρρηκτους δεσμούς μεταξύ μαθητών – εκπαιδευτικών.
    -Τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ίσως το πρώτο σχολικό περιβάλλον που δεν είναι απορριπτικό για τους μαθητές.
    -Οι εκπαιδευτικοί μαζί με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό προτρέπουμε τους μαθητές να επιλέξουν και να μάθουν αυτό που τους αρέσει, αποτρέποντας έτσι τη σχολική αποτυχία και κατά συνέπεια την αποκλίνουσα συμπεριφορά ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
    -Στο σχολείο μου το σύνολο σχεδόν των κοριτσιών επέλεγε την ειδικότητα της Αισθητικής Τέχνης:

    Η Αισθητική σχετίζεται άμεσα με καθημερινές δεξιότητες, όπως είναι οι κανόνες υγιεινής και η περιποίηση του ατόμου, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μη λείπει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το εργαστηριακό κυρίως μέρος των μαθημάτων είναι πηγή χαράς για τα παιδιά, αφού οι στόχοι του μαθήματος είναι απλοί, κατανοητοί και επιτυγχάνονται εύκολα, με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να αποκτούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η συνεργασία που απαιτούν οι πρακτικές ασκήσεις της ειδικότητας,(ζευγάρια με διακριτούς ρόλους που εναλλάσσονται, αισθητικός – πελάτης), έχουν ως αποτέλεσμα την αποδοχή τους από την ομάδα και την κοινωνικοποίησή τους.
    Παράλληλα με τις ειδικές γνώσεις και την καλλιέργεια ειδικών επαγγελματικών δεξιοτήτων οι μαθήτριες καλλιεργούν και γενικότερες μεν, αλλά απαραίτητες δεξιότητες και στοιχεία προσωπικότητας, που θα τις βοηθήσουν στη συνέχεια της ζωής τους ,όπως :ακρίβεια, υπευθυνότητα, συνέπεια,οργανωτικότητα, φαντασία, δημιουργικότητα

    Λέγοντας τους τώρα ότι η ειδικότητά τους καταργήθηκε, οι περισσότερες μαθήτριες θα σταματήσουν αυτόματα τη φοίτηση τους. Αυτό, όσοι έχουμε υπηρετήσει σε Ειδικά Σχολεία, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα συμβεί.

    Το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες ΣΜΕΑΕ όπου καταργούνται αντίστοιχες ειδικότητες γιατί ο μαθητής/τρια πηγαίνει σχολείο με χαρά για να μάθει αυτό που επέλεξε και είναι καλός σε αυτό. Δεν είναι δυνατό να πούμε σε ένα παιδί της ΕΑΕ, που επιτέλους αισθάνεται καλά με αυτό που κάνει, που πραγματώνει τους στόχους και τα όνειρά του: αυτό που διάλεξες και έκανες δεν υπάρχει πια…..

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας παρακαλώ:

    -Να παραμείνει ο τομέας Αισθητικής στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου ως απολύτως επιτυχημένος και ως το καλύτερο κίνητρο να έρθουν στο σχολείο μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
    -Να παραμείνουν σε όλες τις ΣΜΕΑΕ οι τομείς με τις αντίστοιχες ειδικότητές τους.
    -Να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα του άρθρου 82 του Ν.4172/2013 και να παραμείνουν στα σχολεία τους οι εκπαιδευτικοί με οργανικές θέσεις στις ΣΜΕΑΕ.

    Παρακαλώ επίσης τους συναδέλφους Δντες ΣΜΕΑΕ να αναδείξουν με επίσημα έγγραφα το πολύπλευρο έργο των σχολείων τους και το πόσο σπουδαίο είναι να πηγαίνει ένα παιδί σχολείο και να μαθαίνει με χαρά το αντικείμενο που επέλεξε.

    Σας ευχαριστώ
    Μπέκας Βασίλης
    ΠΕ 12.10 Δντης Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κορωπίου

  • 16 Αυγούστου 2013, 16:09 | αντώνης

    Στο νόμο αναφέρει ότι όπου μνημονεύεται το πτυχίο ασπαίτε αυτό αντικαθίσταται με πτυχίο παιδαγωγικού. Πραγματικά η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει από τις φετεινές προσλήψεις εεπ αφού το πτυχίο του παιδαγωγικού είναι και και σε τυπικό και σε ουσιαστικό επίπεδο ανώτερο από αυτό της ασπαίτε

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
    ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
    ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Άρθρο 27 πργ18 « Όλες οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιονδήποτε λόγο, έχουν μόνιμη ισχύ. Κατ’ εξαίρεση, οι προτάσεις για κατάλληλο πλαίσιο φοίτησης, για παροχή παράλληλης στήριξης, για κατ’οίκον διδασκαλία, για παροχή (ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ:παράλληλης στήριξης) από ειδικό βοηθό, για καθορισμό εξατομικευμένου προγράμματος,….»
    Πργ 19 «Η (ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ παράλληλη) υποστήριξη του μαθητή στο γενικό σχολείο μπορεί να υλοποιείται και από Ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας.»
    Οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ διαπιστώνουν την εκπαιδευτική αναγκαιότητα παράλληλης στήριξης, η οποία μπορεί να παρέχεται από ειδικό βοηθό, άλλως στερείται βάσης η παρουσία του ειδικού βοηθού και παραμένει αίολη.

    άρθρο 27 πργ19 «Οι περιπτώσεις α, β, γ, δ της παραγράφου 4, του άρθρου 7 του Νόμου 3699/2008 αντικαθίστανται ως εξής…»
    Παραμένει η πργ β του άρθρου 4 του νόμου 3699/2008 τροποποιούμενη ως εξής:
    Οι αυτιστικοί μαθητές μέσης λειτουργικότητας [ Διαγράφεται «και χαμηλής λειτουρ−
    γικότητας»] μπορούν να φοιτούν στα Τμήματα Ένταξης των Γενικών Σχολείων και να παρακολουθούν κοινό και εξειδικευμένο αναλυτικό πρόγραμμα με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, ενώ στις σοβαρότερες των περιπτώσεων μπορούν να φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση τον αυτισμό.
    άρθρο 27 πργ19 «Οι περιπτώσεις α, β, γ, δ της παραγράφου 4, του άρθρου 7 του Νόμου 3699/2008 αντικαθίστανται ως εξής…..»
    Έτσι εφόσον με τον παρόντα καταργείται η πργ 4α του Ν.3699/2008 όπου προβλεπόταν η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στον Αυτισμό, η πργ 4που διατηρείται, αναδιαμορφώνεται ως εξής :
    «[Διαγράφεται η λέξη (Επιθυμητή )και αντικαθίσταται με την λέξη Απαραίτητη] Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και ΕΕΠ στις ειδικές
    σχολικές μονάδες για τον αυτισμό και στις ΠΣ μαθητών με Αυτισμό, επιπλέον των άλλων προσόντων, ορίζεται και η εξειδίκευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε τροποποιημένες−υποβοηθούμενες μορφές επικοινωνίας, στις μαθησιακές ιδιαιτερότητες και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους εκπαίδευσης των ατόμων με Αυτισμό. Εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν πληρούται, τοποθετούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, εκπαιδευτικοί ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ με τα απαραίτητα προσόντα λαμβάνοντας υπόψη προπτυχιακές/μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις,σεμινάρια στις ΔΑΦ, προϋπηρεσία. »

    Η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών ΕΕΠ στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση τις ιδιαιτερότητες των μαθητών είναι πλέον επιστημονικά διεθνώς τεκμηριωμένο. Πολύ ορθά ρητά προβλέπεται και ρυθμίζεται και με τις παρούσες ρυθμίσεις (παράγραφο 11 του παρόντος )για μαθητές με προβλήματα όρασης κα προβλήματα ακοής.
    Αντιστοίχως επιβάλλεται ο διορισμός κατά προτεραιότητα των επιμορφωμένων /εξειδικευμένων εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε μαθητές με ΔΑΦ,.
    παρατίθεται σχετική εισήγηση

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ
    «Για την επιτυχή ανταπόκρισή στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με Αυτισμό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η διδασκαλία τους από εκπαιδευτικούς ΕΕΠ (των ΣΜΕΑΕ και των ΠΣ) καθώς και από εκπαιδευτικούς της Γενικής κοινής Τάξης με επιμόρφωση /εξειδίκευση, στις μαθησιακές ιδιαιτερότητες και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους εκπαίδευσης των ατόμων με Αυτισμό»

    Συντάκτρια : Μαρκοπούλου Ερασμία

    Κατά τα τελευταία 60 χρόνια έχει αποδειχθεί ότι καθοριστικής σημασίας στην αντιμετώπιση των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού(ΔΑΦ) είναι η εκπαίδευση (Schopler et al. 1995, Jordan & Powell 1995). Κορυφαίοι ερευνητές και κλινικοί σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι η εξειδικευμένη, εντατική εκπαιδευτική παρέμβαση είναι η πιο σημαντική πηγή βελτίωσης, όταν εστιάζεται τους ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων με αυτισμό (Volkmar et al. 2009, Wing 1996).
    Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές-ΔΑΔ σύμφωνα με το DSM-IV (APA 1994), διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ΔΑΦ, σύμφωνα με το DSM-V (APA, υπό έκδοση), είναι σοβαρές νευροψυχιατρικές-αναπτυξιακές καταστάσεις, που διαρκούν ολόκληρη τη ζωή. Χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες γνωστικές αποκλίσεις στην επεξεργασία πληροφοριών, στην ικανότητα ρύθμισης της προσοχής και στη μάθηση, που επηρεάζουν σοβαρά τις πιο σημαντικές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, την οργάνωση – προσαρμογή της συμπεριφοράς και τη λειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή (Frith 1989, Wing 1996, Volkmar et al. 2009).
    Η κλινική εικόνα των ΔΑΦ μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή και συνυπάρχει σε ποσοστό 50% με διαφορετικής σοβαρότητας νοητική υστέρηση. Ποσοστό 40% των ατόμων με ΔΑΦ έχει νοητικές δεξιότητες στα πλαίσια του μέσου όρου, ενώ το 10% έχει υψηλές (Volkmar et al. 2009). Σήμερα αναγνωρίζονται παγκοσμίως άτομα με σοβαρό αυτισμό ή μέτριο αυτισμό ή ήπιο αυτισμό και υψηλή ή/και ανώτατη νοημοσύνη (ΥΛΑ / σύνδρομο Asperger)
    Οι κύριες δυσκολίες στον κλασικό αυτισμό (Kanner) και στο σύνδρομο Asperger εί¬ναι ίδιες. Στο σύνδρομο Asperger όμως είναι πιο ήπιες. Αυτή είναι και η βα¬σική διαφορά τους, ότι τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν τυπικά χαρα¬κτηριστικά του αυτισμού Kanner, χωρίς όμως να υφίστανται οι νοητικές τους λειτουργίες γενική καθυστέρηση ή επιβράδυνση (Κanner 1943,Γκονέλα 2006).
    Οι ειδικές μαθησιακές ανάγκες μαθητών με ΥΛΑ / σύνδρομο Asperger .
    Οι μαθητές αυτοί παρουσιάζουν ελλείμματα στους παρακάτω τομείς ,τα οποία έχουν σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση και στη λειτουργικότητά τους:
    • απόκλιση στις δεξιότητες ‘θεωρίας του νου που χαρακτηρίζει τις ΔΑΦ και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μάθηση, την κατανόηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και το κίνητρο για κοινωνική συνδιαλλαγή, τον τρόπο αλληλεπίδρασης (Happe 1994, Jordan & Powell 1995).
    • ελλείμματα στις δεξιότητες ‘κεντρικής συνοχής’ (Frith (1989), δηλαδή στην επιλογή και επεξεργασία των κατάλληλων πληροφοριών για την κατανόηση του νοήματος, ανάλογα με το πλαίσιο – ικανότητα αντίληψης και προσοχής στο σημαντικό, ανάλογα με τις συνθήκες.
    • έλλειμμα στις ‘εκτελεστικές λειτουργίες, που οδηγεί σε δυσκολίες σχεδιασμού-οργάνωσης της συμπεριφοράς και προσαρμογής με ευελιξία σε νέες ή πολύπλοκες καταστάσεις (Ozonoff 1995).
    • συχνά ανακόλουθη επεξεργασία αισθητηριακών προσλήψεων (Νότας 2004) Εξαιτίας αυτού τα παιδιά με ΔΑΦ ενδέχεται να παρουσιάζουν ευαισθησία σε ήχους, στη γεύση και την όσφρηση ,απτική ευαισθησία, οπτική ευαισθησία, προβλήματα με το αιθουσαίο σύστημα που επηρεάζει την αίσθηση της ισορροπίας, της αντίληψης της κίνησης και το συντονισμό (Attwood 2009).
    Οι μαθητές αυτοί μαθαίνουν, όταν η εκπαίδευση στηρίζεται στις βασικές τους δυσκολίες (όπως περιγράφονται άνωθεν) και προσαρμόζεται εξατομικευμένα στο ιδιαίτερο τους προφίλ μάθησης (Powell et al. 1993, 1997).
    Γι’ αυτό προϋπόθεση επιτυχούς διδασκαλίας τους αποτελεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Ειδικής /Γενικής αγωγής που αναλαμβάνουν την εκπαίδευσή τους, ώστε να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ,τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες και τα ελλείμματα σε δεξιότητες που οι μαθητές παρουσιάζουν, όπως αυτά αναλύθηκαν .
    Ο ιδιαίτερος τρόπος μάθησης των μαθητών με ΥΛΑ / σύνδρομο Asperger και η εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων εκπαίδευσης .
    Σύμφωνα με τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των μαθητών με ΥΛΑ / σύνδρομο Asperger απαιτείται να έχουν βαθειά γνώση των ποιοτικών αποκλίσεων, κατανόηση του διαφορετικού γνωστικού προφίλ και των μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων τους.
    Για την ανταπόκριση στις παραπάνω μαθησιακές ιδιαιτερότητες των μαθητών αυτών και τον ιδιαίτερο τρόπο μάθησης που αυτές συνεπάγονται, εφαρμόζονται εξειδικευμένες μέθοδοι εκπαίδευσης και προσεγγίσεις .
    Στις επικρατέστερες από αυτές τις θεραπευτικές –εκπαιδευτικές προσεγγίσεις(Νότας 2004, Γκονέλα 2006) ανήκουν:
    1.Προσέγγιση Teacch-Division Teacch (δομημένη εκπαίδευση): η Δόμηση και Οργάνωση του φυσικού περιβάλλοντος, το ατομικό ημερήσιο πρόγραμμα, το σύστημα ατομικής εργασίας (Collia-Faherty 1999).
    2.Συμπεριφορικές προσεγγίσεις –(Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς ): σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά και η μάθηση ως ένα μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τα επακόλουθα ή τις συνέπειές της γι αυτό, για την τροποποίηση αυτής απαιτείται η ανάλυση των αιτίων που την προκαλούν και των συνθηκών που την ενισχύουν. (Γενά 2002).
    3. Αισθησιοκινητικές προσεγγίσεις-Αισθητηριακή Ολοκλήρωση Sensory Intergration: Παρόλο που οι συνοδές αισθητηριακές ιδιαιτερότητες δεν αποτελούν διακριτικό χαρακτηριστικό του αυτιστικού φάσματος, επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική επικοινωνία και δημιουργούν πολλές δυσκολίες στη μάθηση των παιδιών με αυτισμό (Bogdashina, 2003).
    Για την επιτυχή λοιπόν εκπαίδευσή των μαθητών αυτών απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς τους εκτός από την κατανόηση και γνώση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους και ο τρόπος που οι μαθητές αποτελεσματικά μαθαίνουν βοηθούμενοι από αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις .
    Θεσμικό, Νομοθετικό και Λειτουργικό πλαίσιο διορισμού ΕΕΠ στις ΣΜΕΑΕ και στις ΠΣ / αποτύπωση των υπαρχόντων αναγκών επιμόρφωσης των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών.
    Με σκοπό την κάλυψη της ανωτέρω καταγεγραμμένης αναγκαιότητας επιμόρφωσης των διδασκόντων σε μαθητές με ΔΑΦ, η Ελληνική Πολιτεία προβλέπει (Νόμος 3699/2008 άρθρ 7πργ4α,γ) για τους μαθητές με ΥΛΑ/σύνδρομο Asberger που φοιτούν στις σχολικές τάξεις του Γενικού Σχολείου με ΠΣ, αυτή να υλοποιείται:
    – από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, ο οποίος διαθέτει κατά προτίμηση εξειδίκευση στον αυτισμό,
    -από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή
    -από εκπαιδευτικούς Γενικής Αγωγής κατόπιν παρακολούθησης επιμορφωτικού προγράμματος (Νόμος 3872/2010 άρθρ.26πργ 9 α). Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 υλοποιήθηκαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς ,τον Μάιο του 2013.
    Όπως διαφαίνεται τόσο από την νομοθετική ρύθμιση του λειτουργικού πλαισίου της ΠΣ αλλά και βάσει σχετικών ερευνών, δεν διασφαλίζεται ούτε ο διορισμός ούτε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθητές με Αυτισμό.
    Αντίστοιχα δεν τηρείται καμιά προϋπόθεση εξειδίκευσης των ΕΕΠ στον Αυτισμό για τον διορισμό τους σε ΣΜΕΑΕ Αυτισμού.
    Έτσι σύμφωνα με έρευνα αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, δεν έχουν καταρτιστεί επαρκώς σε ζητήματα γενικώς της Ειδικής Αγωγής (Χρυσανθακοπούλου 2012) ενώ σε έρευνα των Mavropouloy & Padeliadou (2000) διαφάνηκε η ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης ειδικά στις ΔΑΦ των εκπαιδευτικών τόσο της Ειδικής όσο και της Γενικής Αγωγής. Σε έρευνα δε των Λαμπροπούλου και Παντελιάδου (όπως παρατίθεται σε Batsiou et al., 2008) αποκαλύφθηκε η περιορισμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευση (μόνο το 2% των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών ήταν ειδ. αγωγής) των εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής σε θέματα Ειδικής Αγωγής.
    Επίσης όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς Γενικής αγωγής, σύμφωνα με έρευνα του Αγαλιώτη (2011) δηλώνουν ανεπάρκεια γνώσεων στην διερεύνηση των δυσκολιών μάθησης των μαθητών με εεα ,στην στοχοθεσία και στην εφαρμογή διδακτικών μεθόδων εξατομικευμένης διδασκαλίας Η ανάγκη δε εξεύρεσης στρατηγικών διδασκαλίας οι οποίες προτείνεται να σχετίζονται με διαφοροποίηση της διδασκαλίας (Μουταβελής, 2011),συχνά στρέφει τους εκπαιδευτικούς Γενικής αγωγής να στηρίξουν την προσπάθειά τους σε συναδέλφους με γνώσεις ειδικής αγωγής εντός και εκτός της σχολικής μονάδας, καθώς και σε υποστηρικτικά πλαίσια (π.χ. ΚΕΔΔΥ, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ).
    Συμπεράσματα – Προτάσεις
    Συμπερασματικά αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υποχρεωτική εκπαίδευση και η ενημέρωση στις ΔΑΦ, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, όλων των σχολείων, με προγράμματα επιμόρφωσης τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν με βάση την πρότερη καταγραφή των κατατεθειμένων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αναγκών τους επιμόρφωσης. Γι’ αυτό προτείνεται ως αναγκαία η άμεση περαιτέρω στοχευμένη διερεύνηση των αναγκών επιμόρφωσης στις ΔΑΦ όλων των εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής.
    Για την κάλυψη των παρόντων λειτουργικών αναγκών απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και ΕΕΠ στις ειδικές σχολικές μονάδες για τον αυτισμό και στις ΠΣ μαθητών με Αυτισμό, ορίζεται και η εξειδίκευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε τροποποιημένες μορφές επικοινωνίας, στις μαθησιακές ιδιαιτερότητες και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους εκπαίδευσης των ατόμων με Αυτισμό. Εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν πληρούται, τοποθετούνται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, εκπαιδευτικοί ΚΑΤΆ ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΑ με τα απαραίτητα προσόντα λαμβάνοντας υπόψη προπτυχιακές/μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις,σεμινάρια στις ΔΑΦ, προϋπηρεσία.

    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Σ. ΓΕΡΟΚΩΣΤΑΣ

  • 16 Αυγούστου 2013, 05:53 | Φιλιππος

    Κύριε Υπουργέ είμαι μόνιμος Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και περιμένω την αίτηση απόσπασης για να δουλέψω στα ΕΕΕΕΚ…Με την υποχρεωτική αίτηση μετάταξης με αναγκάζετε να πάω στην Πρωτοβάθμια ενώ θα μπορούσα να προσφέρω στην Ειδική Αγωγή…Δεν θα έπρεπε επειγόντως να βγάλετε μια διευκρίνηση ότι ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Ειδικής Αγωγής ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ?

  • 15 Αυγούστου 2013, 23:48 | ΜΠΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    1. Η παράγραφος 18 θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής: Όλες οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιονδήποτε λόγο, έχουν μόνιμη ισχύ. Κατ’ εξαίρεση, οι προτάσεις για κατάλληλο πλαίσιο φοίτησης, για παροχή παράλληλης στήριξης, για κατ’ οίκον διδασκαλία, για παροχή ειδικού βοηθού, για καθορισμό εξατομικευμένου προγράμματος, καθώς και αυτές που αφορούν σε αλλαγή σχολικής βαθμίδας, θα επανακαθορίζονται σε χρονικά διαστήματα, που θα προκύπτουν υποχρεωτικά με την γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ ή Η΄ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΑY ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.

    2. Η παράγραφος 19 θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής: Οι παράλληλες στηρίξεις των αυτιστικών μαθητών καθώς και κάθε άλλης αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης, ανανεώνονται αυτόματα κατόπιν σχετικής εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ και της σύμφωνης γνώμης των γονιών του μαθητή. ΑΝ Η ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑI ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, μπορεί να υλοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολικής Μονάδας. Η υποστήριξη του μαθητή στο γενικό ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ σχολείο, μπορεί να υλοποιείται και από Ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση στήριξης από σχολικό νοσηλευτή κατόπιν γνωμάτευσης Δημόσιου Νοσοκομείου».

    3. Να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα ΕΕΓ σύμφωνα με το Αριθμ. Πρωτ. 154881/Γ6/7-12-2010 «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου» και να γίνει σαφής καθορισμός του ωραρίου λειτουργίας, γιατί από το ωράριο εξαρτάται και η μεταφορά των μαθητών. Προτείνουμε μέγιστη διάρκεια της διδακτικής ώρας τα 40΄ και διαλείμματα των 10 λεπτών, λόγω των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών των Ε.Α.Ε. Η ώρα έναρξης των μαθημάτων, να καθορίζεται με απόφαση του Δντή Δ.Δ.Ε λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική κατανομή των μαθητών.

    4. Να γίνει σαφής καθορισμός του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη. Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθορίζει τον αριθμό των τμημάτων του σχολείου και κατ΄ επέκταση τον αριθμό των λειτουργικών κενών του. Προτείνουμε, ο αριθμός αυτός σε αυτοτελής μονάδες Ε.Α.Ε., να μην ξεπερνά τους οκτώ μαθητές.

    5. Στις σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε., φοιτούν μαθητές οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που καθιστούν αναγκαία την κατ’ ιδίαν διδασκαλία τους. Προτείνουμε να υπάρχει απλή διαδικασία δηλαδή, αίτηση κηδεμόνα – γνωμάτευση Δημοσίου Νοσοκομείου – πρόταση της ΕΔΕΑY και απόφαση του Δντη Δ.Δ.Ε.

    6. Nα οριστούν οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων εγγραφών και μετεγγραφών. Προτείνουμε να υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής μαθητών στα ΕΕΓ από τα Γυμνάσια έως και δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

    Σας ευχαριστώ
    Μπέκας Βασίλης
    ΠΕ 12.10 Δντης ΤΕΕ Ε.Α. Κορωπίου

  • 15 Αυγούστου 2013, 21:29 | ΓΑΒΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Επαναδιατύπωση του κειμένου, διότι δεν έχουν εμφανισθεί οι προτάσεις που βρίσκονταν μέσα σε εισαγωγικά:
    1. Στην παράγραφο 1α ορίζεται σαφώς ότι τα ΕΕΓ είναι Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αντίθετα στην παράγραφο 2α του ίδιου άρθρου ορίζεται σαφώς ότι: Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση …..καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή. Δηλαδή οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων στο Γυμνάσιο θα ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών (Ύλη) του Λυκείου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    2. Από την ίδρυσή τους τα Ειδικά Σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, λειτουργούν με τομείς και ειδικότητες, οι οποίες καταργούνται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου και την παρ.2. Δηλαδή ειδικότητες όπως αυτή της Αισθητικής, Κηπουρικής, Κοπτικής – Ραπτικής, Κομμωτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Υδραυλικών, κ.λ.π. δε θα υπάρχουν πλέον στα Ειδικά Σχολεία. Θα αντικατασταθούν με αυτές των ΕΠΑ.Λ όπως π.χ. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών και Τεχνικός Ιατρικών οργάνων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού κ.λ.π. Δηλαδή, η μαθήτρια της Β΄ Τάξης του ΕΕΓ, με N.Υ., που θα επιλέξει την ειδικότητα Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (αφού δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη ειδικότητα από αυτές που θα επέλεγαν τα κορίτσια) και η οποία μαθησιακά έχει κατακτήσει την προπαίδεια του 2, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα πρέπει να τηρείται, θα κάνει Αρχές Λογιστικής;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    3. Όλες σχεδόν οι ειδικότητες που λειτουργούν ως σήμερα σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης, για τους μαθητές της Γενικής Εκπαίδευσης (ΣΕΚ).Δηλαδή οι μαθητές της Γενικής Εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν μετά το Γυμνάσιο κάποιες γνωστικά λιγότερο απαιτητικές ειδικότητες, ενώ οι μαθητές με νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.λ.π., είναι ικανοί να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ (Α΄ Λυκείου) στη Β΄ Τάξη του Ειδικού Γυμνασίου ή των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    4. Όπως φαίνεται, στόχος του νόμου είναι οι μονάδες Ειδικής Αγωγής, να αποτελούν ένα αυτόνομο, κλειστό σύστημα. Οι μαθητές μπαίνουν στο ειδικό σχολείο στο ΕΕΓ και τελειώνουν τη φοίτησή τους σε ΕΕΛ αποκτώντας απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3. Σύνδεση με το ΕΠΑ.Λ δεν υπάρχει, άρα δε συντρέχει κανένας λόγος συνάφειας των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ και των ΣΜΕΑΕ. Για ποιο λόγο επιλέγεται η πλήρης διάλυση των ειδικοτήτων των Ειδικών Σχολείων και η αντικατάστασή τους με αυτές των ΕΠΑ.Λ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ΑΛΛΑΓΗΣ των ειδικοτήτων των ΣΜΕΑΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1. Να παραμείνουν σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, οι ειδικότητες που λειτουργούν έως σήμερα, ως απολύτως επιτυχημένες και να εμπλουτιστούν με τις ειδικότητες των ΣΕΚ, όπως προβλέπονται από το σχέδιο νόμου.
    2. Να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής σύμφωνα με το αριθμ. Πρωτ. 154881/Γ6/7-12-2010 «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου»
    3. Στην έδρα κάθε ΕΕΓ, να ιδρυθούν ΑΜΕΣΑ, τα αντίστοιχα ΕΕΛ, ώστε να μη μείνουν οι μαθητές χωρίς πρόσβαση στο Λύκειο.
    4. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΩΔΙΚΟΥ .50, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος 3699/2008, άρθρο 19 παρ. 1δ και άρθρο 20. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ έχουν τον ισχύοντα κωδικό τους και την προέκταση .50, η οποία καταδεικνύει ότι είναι εκπαιδευτικοί διαφορετικών κλάδων από αυτούς που καταργούνται. από το άρθρο 82 του Ν.4172/2013 και επομένως πρέπει να εξαιρεθούν άμεσα της διαθεσιμότητας.

    Ευχαριστώ,
    Γαβαλά Ειρήνη,
    εκπαιδευτικός ΠΕ18.04 Αισθητικής, Υποδ/ντρια ΤΕΕ Ε.Α. Κορωπίου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 20:11 | ΓΑΒΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ

    1. Στην παράγραφο 1α ορίζεται σαφώς ότι τα ΕΕΓ είναι Γυμνάσια όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αντίθετα στην παράγραφο 2α του ίδιου άρθρου ορίζεται σαφώς ότι: <>. Δηλαδή οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων στο Γυμνάσιο θα ακολουθούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα προγράμματα σπουδών (Ύλη) του Λυκείου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    2. Από την ίδρυσή τους τα Ειδικά Σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, λειτουργούν με τομείς και ειδικότητες, οι οποίες καταργούνται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου και την παρ.2. Δηλαδή ειδικότητες όπως αυτή της Αισθητικής, Κηπουρικής, Κοπτικής – Ραπτικής, Κομμωτικής, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Υδραυλικών, κ.λ.π. δε θα υπάρχουν πλέον στα Ειδικά Σχολεία. Θα αντικατασταθούν με αυτές των ΕΠΑ.Λ όπως π.χ. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών και Τεχνικός Ιατρικών οργάνων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού κ.λ.π. Δηλαδή, η μαθήτρια της Β΄ Τάξης του ΕΕΓ, με N.Υ., που θα επιλέξει την ειδικότητα Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (αφού δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη ειδικότητα από αυτές που θα επέλεγαν τα κορίτσια) και η οποία μαθησιακά έχει κατακτήσει την προπαίδεια του 2, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα πρέπει να τηρείται, θα κάνει Αρχές Λογιστικής;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    3. Όλες σχεδόν οι ειδικότητες που λειτουργούν ως σήμερα σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης, για τους μαθητές της Γενικής Εκπαίδευσης (ΣΕΚ).Δηλαδή οι μαθητές της Γενικής Εκπαίδευσης μπορούν να επιλέξουν μετά το Γυμνάσιο κάποιες γνωστικά λιγότερο απαιτητικές ειδικότητες, ενώ οι μαθητές με νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.λ.π., είναι ικανοί να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ (Α΄ Λυκείου) στη Β΄ Τάξη του Ειδικού Γυμνασίου ή των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    4. Όπως φαίνεται, στόχος του νόμου είναι οι μονάδες Ειδικής Αγωγής, να αποτελούν ένα αυτόνομο, κλειστό σύστημα. Οι μαθητές μπαίνουν στο ειδικό σχολείο στο ΕΕΓ και τελειώνουν τη φοίτησή τους σε ΕΕΛ αποκτώντας απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 3. Σύνδεση με το ΕΠΑ.Λ δεν υπάρχει, άρα δε συντρέχει κανένας λόγος συνάφειας των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ και των ΣΜΕΑΕ. Για ποιο λόγο επιλέγεται η πλήρης διάλυση των ειδικοτήτων των Ειδικών Σχολείων και η αντικατάστασή τους με αυτές των ΕΠΑ.Λ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ΑΛΛΑΓΗΣ των ειδικοτήτων των ΣΜΕΑΕ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    1. Να παραμείνουν σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, οι ειδικότητες που λειτουργούν έως σήμερα, ως απολύτως επιτυχημένες και να εμπλουτιστούν με τις ειδικότητες των ΣΕΚ, όπως προβλέπονται από το σχέδιο νόμου.
    2. Να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής σύμφωνα με το αριθμ. Πρωτ. 154881/Γ6/7-12-2010 «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου»
    3. Στην έδρα κάθε ΕΕΓ, να ιδρυθούν ΑΜΕΣΑ, τα αντίστοιχα ΕΕΛ, ώστε να μη μείνουν οι μαθητές χωρίς πρόσβαση στο Λύκειο.
    4. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΚΩΔΙΚΟΥ <>, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος 3699/2008, άρθρο 19 παρ. 1δ και άρθρο 20. Οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ έχουν τον ισχύοντα κωδικό τους και την προέκταση <>, η οποία καταδεικνύει ότι είναι εκπαιδευτικοί διαφορετικών κλάδων από αυτούς που καταργούνται από το άρθρο 82 του Ν.4172/2013 και επομένως πρέπει να εξαιρεθούν άμεσα της διαθεσιμότητας.

    Ευχαριστώ,

    Γαβαλά Ειρήνη,
    εκπαιδευτικός ΠΕ18.04 Αισθητικής, Υποδ/ντρια ΤΕΕ Ε.Α. Κορωπίου.

  • 15 Αυγούστου 2013, 16:30 | πέτρος

    Σε ότι αφορά την παράγραφο που αναφέρει ότι τα ισχύοντα στη γενική αγωγή για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών θα ισχύσουν και στην ειδική αγωγή χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η παράγραφος διότι τότε θα καθιερωθεί ο ασεπ και για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής ο οποίος αποτελεί ένα αναχρονιστικό σύστημα. Επίσης για όσους δε γνωρίζουν στη γενική αγωγή ένα μεγάλο μέρος αναπληρωτών απορροφάται με βάση το έτος κτήσης πτυχίου και όχι με βάση την προυπηρεσία. Επίσης καθοριστικό κριτήριο στην επιλογή αναπληρωτών θα είναι ο βαθμός που παίρνει κάποιος στον ασεπ και όχι η προυπηρεσία.

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:29 | ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

    Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση:
    α) Προς την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, να προχωρήσει άμεσα, σε τροποποίηση του άρθρου 82 του προσφάτου νόμου κατάργησης ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και να εξαιρέσει τους έχοντες τα ειδικά προσόντα σύμφωνα με τον νόμο, για να εργάζονται στην ειδική αγωγή. Αυτό δηλαδή που μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο θεώρησε αναγκαίο ο αρμόδιος υφυπουργός Κος Συμεών Κεδίκογλου στις 17/7/2013 ημέρα ψήφισης του τότε πολυνομοσχεδίου ότι: Κατ’ αρχήν, έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί πολλών σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε σχολεία ειδικής αγωγής και άρα δεν δημιουργούνται προβλήματα στα σχολεία αυτά ειδικής αγωγής, για τα οποία έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία… Αν δεν γίνει άμεσα αυτό πραγματικά θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στα σχολεία της ειδικής αγωγής όσον αφορά τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής-κεραμικής, ραπτικής, ξυλουργικής, κομμωτικής, χειροτεχνίας, βιβλιοδεσίας, μεταξοτυπίας κλπ, που είναι τα βασικότερα εργαστήρια και εκπαιδεύουν πάνω από τους μισούς μαθητές των ΕΕΕΕΚ. Έχω καταθέσει σε όλους σχεδόν τους αρμοδίους στο Υπ. Παιδείας προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουν στην τροποποίηση.
    β) Προς τους απομείναντες διευθυντές των ΕΕΕΕΚ κλπ, να αναδείξουν και γνωστοποιήσουν στους προϊσταμένους τους το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε 3 εβδομάδες αν δεν τροποποιηθεί άμεσα το άρθρο 82 ώστε να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα-απόλυση οι εξειδικευμένοι με μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή, ή ετήσια εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, πολυετή προϋπηρεσία και οργανική θέση στην ειδική αγωγή όπου άνοιξαν οι ελάχιστες σχετικές με τις ανάγκες θέσεις και να μην υποβαθμίσουν τραγικά την ποιότητα της παρεχομένης εκπαίδευσης στους μαθητές, αποδεχόμενοι παράτυπα και παράνομα, μπαλώματα με ανειδίκευτους εκπαιδευτικούς όσον αφορά την παιδαγωγική κατάρτιση, εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και που ποτέ δεν έχουν διδαχτεί το αντικείμενο που θα κληθούν να διδάξουν.Αν γίνουν τέτοιες παρατυπίες-παρανομίες θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να ακυρωθούν και τιμωρηθούν οι παραβάτες.
    γ) Προς τους γονείς και κηδεμόνες των θιγομένων μαθητών της ειδικής αγωγής, να αντιληφθούν το τι τραγικό περιμένει τα παιδιά τους, αν η ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν προχωρήσει άμεσα, σε τροποποίηση του άρθρου 82 όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολείων και να προχωρήσουν άμεσα και δυναμικά σε συναντήσεις με τους αρμοδίους του υπουργείου παιδείας και όλες τις άλλες νόμιμες ενέργειες (προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια) για το καλό της εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή.
    Πιστεύοντας ότι τελικά θα πρυτανεύσουν η ανθρωπιά και η λογική, ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ τηλ. 2109356536 εκπαιδευτικός εργαστηρίου Πηλοπλαστικής-Κεραμικής με ετήσια εξειδίκευση, 12ετή προϋπηρεσία, οργανική θέση στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και κυρίως αγάπη για την ειδική αγωγή.

  • 14 Αυγούστου 2013, 10:16 | Βασιλική

    Η σύσταση επιτροπής για την εξέταση συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ είναι σημαντικό βήμα. Ο χώρος της ΕΑΕ έχει ανάγκη και από εκπαιδευτικούς που επιλέγουν αξιοκρατικά και ποιοτικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
    Σχετικά με το άρθρο 2α ευελπιστώ να γίνει εναρμόνιση όντως με το καθεστώς που ισχύει σε Γενική Αγωγή. Οι απόφοιτοι των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων που στελεχώνουμε επί 12 συναπτά έτη τις δομές της ΕΑΕ διεκδικούμε ισότιμη μεταχείριση και ένα σταθερό εργασιακό πλαίσιο αναφοράς για τους ίδιους και τους μαθητές μας, προκειμένου να έχουμε μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα.

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:00 | ΑΣΗΜΙΝΑ

    Δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός των δικαιολογητικών εγγραφής σε ΣΜΕΑΕ.

    Μπορεί δηλ ένας γονιός να κάνει εγγραφή σε ΣΜΕΑΕ χωρίς την γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ?! εφόσον η τελευταία έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό?!αφού τελικά ο γονιός αποφασίζει.

  • 13 Αυγούστου 2013, 21:47 | ΑΣΗΜΙΝΑ

    Στο παρόν σχέδιο αναφέρεται:

    » Στα ΕΕΕΕΚ εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης καλύπτοντας την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

    Σε πολλούς νομούς της χώρας ΔΕΝ υπάρχουν ιδρυμένα ή στελεχωμένα ΕΕΓ/ΕΕΛ, ΤΕΕ Α/Β βαθμίδας ή Ειδικά Γυμνάσια. Όταν λοιπόν ένας μαθητής/τρια ΑΜΕΑ μετακομίζει σε έναν τέτοιο επαρχιακό νομό και ενώ προηγουμένως φοιτούσε σε ΕΕΓ/Ειδικό Γυμνάσιο, ΔΕΝ μπορεί να εγγραφεί στα ΕΕΕΕΚ.

    Θα πρέπει να επαναξιολογηθεί από τα ΚΕΔΔΥ (αν έχει παρέλθει διετία από την προηγούμενη γνωμάτευση) και να ξεκινήσει από την πρώτη τάξη του ΕΕΕΕΚ.

    Και φυσικά ισχύει και το ανάποδο. Αν μαθητής/τρια φοιτεί σε ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί στην συνέχεια να μετεγγραφεί σε ΕΕΓ.

    Ακόμη, αναφέρεται ότι «Τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι ισότιμα με τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.», η μεν φοίτηση στα πρώτα είναι 6ετης και στα δεύτερα 5ετης.

    ΑΛΛΑ μετά τα ΕΕΕΕΚ ΔΕΝ μπορείς να εγγραφείς σε ΕΕΛ

    «ΣΤα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΕΛ), στα οποία εγγράφονται απόφοιτοι του Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων.»

    ΔΗΛΑΔΗ στην επαρχία ένας μαθητής/τρια με αναπηρία θα εκπαιδευτεί 6 χρόνια σε ΕΕΕΕΚ, ενώ αν είναι σε μια ευνοϊκή περιοχή με ΕΕΓ/ΕΕΛ 5+4=9 χρόνια.

    Τέλος, δεν υπάρχει αναφορά πουθενά για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα ενός μαθητή/τριας με αναπηρία που ολοκληρώνει με επιτυχία την φοίτηση σε ένα ΕΕΕΕΚ.

  • 13 Αυγούστου 2013, 20:47 | Κατερίνα

    Στην παράγραφο 2γ αναφέρεται ότι η επιλογή προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ γίνεται από το ΚΥΣΕΕΠ στο οποίο συμμετέχουν και δύο αιρετά μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π). Δεδομένου ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ είναι εκπαιδευτικοί, δεν είναι δυνατό η επιλογή να γίνεται με τη συμμετοχή αιρετών μελών του ΕΕΠ που εκλέγονται από μέρος μόνο των υποψηφίων και δεν εκπροσωπούν και τους εκπαιδευτικούς. Δε γνωρίζω να ισχύει κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο κλάδο. Τα αιρετά μέλη εξαρτώνται από την ψήφο των μελών του κλάδου τους και κατά συνέπεια δε διασφαλίζεται η αμεροληψία και η ισότιμη μεταχείριση. Θα πρέπει να βρεθεί λύση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
    Στην παράγραφο 22 αναφέρεται ότι στα ΙΠΔ άλλων Υπουργείων δε θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού ΕΑΕ. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση. Για γνωματεύσεις που δίνονται για σχολική χρήση η συμμετοχή ειδικού παιδαγωγού είναι απαραίτητη.

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:57 | Θανάσης Παπαδόπουλος

    Στο 27.19 θεσμοθετείται η παροχή ειδικής βοήθειας από «ειδικό βοηθό» ή «σχολικό νοσηλευτή» κατ΄επιλογήν και με επιβάρυνση της οικογένειας. Πέραν του προβληματισμού για τη συνταγματικότητα και το ηθικόν της διάταξης, υπάρχει ασάφεια με τον όρο «ειδικός βοηθός» γι’ αυτό πρέπει -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τη συνήθη πρακτική στα σχολεία μας- να γίνει διευκρινιστική αναφορά στις δύο διακριτές κατηγορίες υποστηρικτικού προσωπικού ΕΑ, δηλ. «ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό» όπου το παιδί χρειάζεται κατά βάση ειδική διδακτική υποστήριξη και «ειδικό βοηθητικό προσωπικό» όπου υπάρχει ανάγκη βοήθειας σε ζητήματα αυτοεξυπηρέτησης, κινητικότητας, σίτισης κτλ.
    Επίσης η διάταξη για τη μη υποχρεωτική παρουσία ειδικού εκπαιδευτικού στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα άλλων υπουργείων (27.23) είναι ένα πισωγύρισμα που υπονομεύει την ουσία της διεπιστημονικής αξιολόγησης ακυρώνοντας την παιδαγωγική διάσταση της διάγνωσης και το ρόλο του ειδικού παιδαγωγού ακριβώς από τους εκπ/κούς φορείς που θα έπρεπε να την υποστηρίξουν και να την επιβάλλουν και στους φορείς υγείας και πρόνοιας. Αντί για άρση της διάταξης ας τεθεί κάποιο περιθώριο χρόνου ώστε να «συμμορφωθούν» τα ΙΠ κέντρα με τις ισχύουσες διατάξεις και παράλληλα να ενταθούν οι πιέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία για την πλήρη εφαρμογή της.
    Τέλος η διάταξη για γνωμάτευση στους δύο μήνες από τα ΚΕΔΔΥ (20.23) φανερώνει καλές προθέσεις που όμως θα διαψευστούν αν το μέτρο δεν συνοδευτεί από ενίσχυση των υπαρχουσών δομών και ίδρυση νέων ΚΕΔΔΥ στις μεγάλες πόλεις με ορθολογικά κριτήρια (αριθμός μαθητικού δυναμικού, γεωγραφική κατανομή κτλ.).

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:08 | Τούσκα Αικατερίνη

    Να υπάρχουν ειδικότητες στα σχολεία ειδικής αγωγής που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να δουλέψουν και να κάνουν κάτι στη ζωή τους ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως «διαφορετικοί» , αφού πραγματικά μπορούν να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Ειδικότητες που έχουν σχέση με καλλιτεχνικά, αγροτικά θέματα ή άλλες ειδικότητες που διαπιστώθηκε ότι πραγματικά βοηθούν τους μαθητές αυτούς. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση-κατάρτιση-εμπειρία.

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:04 | Σπυρίδων

    1ον) Στις 19-7-2013 ένα έγγραφο του ΥΠΕΠΘ με θέμα «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» (Αριθ. Πρωτ. 98011/Γ6) διευκρινίζει οτι:
    «Τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ και Β΄ βαθμίδας θα συνεχίσουν, έως και την έκδοση νέου θεσμικού πλαισίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τη λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2013-2014».
    Στο σχέδιο νόμου γράφεται οτι (άρθρο 27):
    «Από την εφαρμογή του νόμου όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια αντίστοιχα.»
    Φαίνεται οτι το δεύτερο ακυρώνει το πρώτο. Παρακαλώ όμως να τονιστεί για αποφυγή σύχγησης.

    2ον) Στο σχέδιο νόμου γράφεται οτι:
    «Τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.»
    Δηλαδή στα ΕΕΛ θα υπάρχει η τάξη μαθητείας;
    Θα υπάρχουν επίσης γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη με κοινά θέματα που θα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες (άρθρο 11);
    Μήπως θα πρέπει τα ΕΕΛ (πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας) να λειτουργήσουν επιτέλους με ένα ξεχωριστό και πιο σαφές νόμο πλαίσιο, προφανώς λόγω ιδιαιτερότητας;
    Πάντως αν αυτό γίνει πριν την έναρξη του νέου σχ. έτους και όχι μετά απο ερωτήματα προς την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, θα είναι προς διευκόλυνση όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού…

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Σπυρίδων

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:03 | Σπυρίδων

    1ον) Στις 19-7-2013 ένα έγγραφο του ΥΠΕΠΘ με θέμα «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» (Αριθ. Πρωτ. 98011/Γ6) διευκρινίζει οτι:
    «Τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ και Β΄ βαθμίδας θα συνεχίσουν, έως και την έκδοση νέου θεσμικού πλαισίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, τη λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2013-2014».
    Στο σχέδιο νόμου γράφεται οτι (άρθρο 27):
    «Από την εφαρμογή του νόμου όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια αντίστοιχα.»
    Φαίνεται οτι το δεύτερο ακυρώνει το πρώτο. Παρακαλώ όμως να τονιστεί για αποφυγή σύχγησης.

    1ον) Στο σχέδιο νόμου γράφεται οτι:
    «Τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή.»
    Δηλαδή στα ΕΕΛ θα υπάρχει η τάξη μαθητείας;
    Θα υπάρχουν επίσης γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη με κοινά θέματα που θα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες (άρθρο 11);
    Μήπως θα πρέπει τα ΕΕΛ (πρώην ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας) να λειτουργήσουν επιτέλους με ένα ξεχωριστό και πιο σαφές νόμο πλαίσιο, προφανώς λόγω ιδιαιτερότητας;
    Πάντως αν αυτό γίνει πριν την έναρξη του νέου σχ. έτους και όχι μετά απο ερωτήματα προς την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, θα είναι προς διευκόλυνση όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού…

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Σπυρίδων

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:27 | Νίκος

    Επιτέλους αίρεται η αδικία για την παιδαγωγική επάρκεια που μέχρι τώρα στους ΕΕΠ, αναγνωριζόταν μόνο με ΑΣΠΑΙΤΕ. Όσοι ΕΕΠ τυχαίνει να έχουν και πτυχίο παιδαγωγικών (δασκάλων και νηπιαγωγών) έπρεπε να τελειώσουν ΑΣΠΑΙΤΕ για να τους αναγνωριστεί! είχαμε φτάσει στο τραγελαφικό να μπορείς να εργαστείς ως δάσκαλος ή νηπιαγωγός, σε δημόσιο σχολείο, αλλά αν πήγαινες στην ειδική αγωγή ως κοινωνικός λειτουργός πχ, να μην σου αναγνωρίζεται η παιδαγωγική κατάρτιση¨!?! Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και παραδοχή και των ίδιων των υπαλλήλων των περιφερειακών διευθύνσεων ότι «έχετε δίκιο αλλά..» ελπίζω να λήξει αυτό το θέμα και να ισχύσει από εφέτος. Γενικά αν καταφέρουμε σ’ αυτή τη χώρα να θεραπεύουμε τις διοικητικές αδικίες, λίγο γρηγορότερα και πριν οι άνθρωποι να απογοητεύονται και κάποιοι σε ακραίες περιπτώσεις να αυτοκτονούν, ίσως καταφέρουμε να φτιάξουμε κράτος αντάξιο των ευρωπαικών. Ευχαριστώ

  • 13 Αυγούστου 2013, 10:12 | ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ

    ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΑ ΕΕΕΕΚ, ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2013 ΠΗΡΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΜΕΑΕ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΕΕΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΕΘΗΚΑ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΚΤΛ ΣΤΑ ΕΕΕΕΚ! ΔΕΝ ΑΝΟΙΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ!!!!
    ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 18.27 ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ (ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ)ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: ΚΕΡΑΜΙΚΗ-ΓΛΥΠΤΙΚΗ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΕΕΕΚ.
    ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΕΤΑΤΕ ΕΞΩ -26 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΗ ΕΙΔΙΚΗ;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ «ΕΙΔΙΚΗ» ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ;;;;;;;;;;;;;;
    ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!!!
    ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΜΕ ΤΙΜΗ – ΟΣΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ…

  • 13 Αυγούστου 2013, 07:55 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται:
    «Στο ΙΕΠ συστήνεται επιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις συνάφειες των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων στην ΕΑΕ. Η σύνθεση και η λειτουργία της ανωτέρω Επιτροπής θα καθοριστεί με Υπουργική ΑπόφασΑυτά τα μτπχ είναι δίκαιο να προτάσσουν τους κατόχους τους έναντι όλω των άλλων συναδέλφων με ΄πενταετή και βάλε εμπειρία σε δομές ειδικης αγωγής; Νεαροί συνάδελφοι πρέπει να χειριστούν αυτιστικά παιδιά ή με σύνδρομο Down λόγω του ότι κατέχουν μονοετη μτπχ και συνάδελφοι με εμπειρια παραγκωνίζονται Θα ήταν καλό μια μοριοδότηση π.χ 2 μόρια στον κάτοχο του μτπχ Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι κατοχος μτπχ και διαπιστώνω πως η εμπειρία στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν συγκρίνεται με όσα μτπχ κι αν έχεις.

    Ευχαριστω

  • 13 Αυγούστου 2013, 01:17 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Μα καλά φίλε ΣΠΥΡΟ δεν γνωρίζεις ότι καταργήθηκαν οι ειδικότητές σας ΚΑΙ στην ειδική αγωγή παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις;
    Δεν ξέρεις ότι βγήκαν σε διαθεσιμότητα όλοι οι ΠΕ18-01-26-27 είτε ήταν είτε όχι στην ειδική αγωγή;
    Οπότε τα εργαστήρια αυτά μόνον με ωρομίσθιους θα συνεχίσουν μέχρι να τελειώσουν οι μαθητές. Όπως ξέρεις ωρομίσθιος σημαίνει 4 ώρες εβδομαδιαίως όμως. Θα συνεχίσεις να γυρνάς την Ελλάδα όταν θα ξέρεις ότι χρησιμοποιείσαι και μετά πετιέσαι έτσι απλά;
    Nα είσαι καλά

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:19 | Χριστίνα

    Στο άρθρο 2.α αναφέρει πως
    »Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν από της δημοσίευσης του παρόντος νόμου και για την Ειδική Αγωγή»
    Παρόλα αυτά η εγκύκλιος που εκδίδεται για την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΕΠ είναι πολύ διαφορετική από αυτή την εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο παρόν ν/σ το άρθρο 6 αναφέρει » Όπου απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας του ΕΕΠ, αυτό καλύπτεται και με πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος Δημοσίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τους αρμόδιους φορείς».
    Στους εκπαιδειτικούς είτε είναι ΠΕ ή ΤΕ η παιδαγωγική τους επάρκεια αναγνωρίζεται και από μεταπτυχιακούς τίτλους στις επιστήμες της Αγωγής. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για το ΕΕΠ?

  • 12 Αυγούστου 2013, 12:00 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΣΤΑ ΕΕΕΕΚ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΧ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΕΙΑΣ,ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ,ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑΣ (ΣΕ ΑΛΛΑ Α ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΛΛΑ Β ΑΝΘΕΣΗ )ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕ18.01-26-28.ΣΤΑ ΕΕΕΚ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΝΑ ΠΕΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝΕ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΑΥΤΟΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ…ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ …»Επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ.»ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ…ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ (ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2 ΜΕΡΕΣ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΜΙΛΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 20-23 ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟΤΟΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕ 18-01-26-27 ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΜΕ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ