Άρθρο 26: Διοίκηση Δημοσίων Φορέων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.

1. Οι δημόσιες ΣΕΚ και τα δημόσια Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, συνιστούν περιφερειακές υπηρεσίες, που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Η διοίκηση κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. ασκείται:
α) από τον διευθυντή,
β) τον υποδιευθυντή και
γ) τη συνέλευση των διδασκόντων.

3. Υποδιευθυντής τοποθετείται στα Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. που φοιτούν περισσότεροι από εκατόν ογδόντα (180) σπουδαστές.

4. Σε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. με περισσότερους από τετρακόσιους (400) σπουδαστές τοποθετείται και δεύτερος υποδιευθυντής.

5. Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή των Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων.

6. Ο διευθυντής που προΐσταται του προσωπικού του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., είναι επιστημονικός-παιδαγωγικός και οικονομικός υπεύθυνος του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. και είναι αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και αποτελεσματική τους λειτουργία. Διευθυντής ορίζεται εκπαιδευτικός, ο οποίος πρέπει να έχει γνώση και εμπειρία στον τομέα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, στη διοίκηση εκπαιδευτικής μονάδας, στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, να γνωρίζει πολύ καλά τις αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες εργασίας της περιοχής του, να διαθέτει σχετική τεχνογνωσία από τη συμμετοχή στην παιδαγωγική – παραγωγική – επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου του.

7. Ειδικότερα, ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) ευθύνεται για την οικονομική διαχείριση του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.,
β) ευθύνεται για την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των αποφάσεων, που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα της διοίκησης,
γ) ενημερώνει και ευθύνεται για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, εντύπως ή και ηλεκτρονικά, και συνεργάζεται με την Κεντρική και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ρύθμιση κάθε λειτουργικού θέματος αρμοδιότητάς του,
δ) ευθύνεται για την έγκαιρη και αξιόπιστη τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία της οικονομικής λειτουργίας του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., καθώς και για την ηλεκτρονική ενημέρωση των υπηρεσιακών φακέλων του προσωπικού τους,
ε) ευθύνεται για την κατάρτιση του προγράμματος δράσης και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης, την αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με το θεσμοθετημένο πλαίσιο για τη διασφάλιση ποιότητας που περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τόσο των εφαρμοζόμενων πολιτικών και διαδικασιών, όσο και την αξιολόγηση μετρήσιμων αποτελεσμάτων επίδοσης. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα σχετίζονται με τους δείκτες ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δεικτών ποιότητας του πλαισίου, τους οποίους οι Διοικήσεις των δημοσίων ΣΕΚ και Ι.Ε.Κ. πρέπει να στοχοθετούν και να παρακολουθούν συστηματικά, με την εποπτεία της Γ.Γ.∆.Β.Μ. και την υποστήριξη εφαρμογής από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα των δεικτών ποιότητας πρέπει να καταχωρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ειδική βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί, ώστε να δημιουργείται το απαραίτητο υπόβαθρο για τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ Ι.Ε.Κ. και επομένως για την κινητοποίηση της διαρκούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 32 του ν. 3848/2010, και, με βάση τα σχετικά αποτελέσματα για την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προτάσεων για τη βελτίωση της δράσης του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.
στ) ευθύνεται για την εφαρμογή των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν σπουδαστές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
ζ) αναθέτει στους εκπαιδευτικούς του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. συγκεκριμένες αρμοδιότητες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως είναι αυτές, που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την υλοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, την εργαστηριακή εκπαίδευση και την Πρακτική Άσκηση και την Μαθητεία των σπουδαστών, την εφαρμογή προγραμμάτων εισαγωγής και διδακτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής καθώς και τη λειτουργία του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ..

8. Ο διευθυντής είναι πειθαρχικός προϊστάμενος του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.. Η πειθαρχική εξουσία του προηγούμενου εδαφίου ασκείται, για μεν τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα τις διατάξεις του π.δ. 47/2006 (Α΄ 48), για δε τους διοικητικούς υπαλλήλους σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), ως ισχύουν.

9. Ο διευθυντής χορηγεί στο προσωπικό του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. της οποίας προΐσταται κανονικές άδειες καθώς και άδειες απουσίας λόγω:
α) γάμου,
β) θανάτου συζύγου ή και συγγενούς έως και β΄ βαθμού,
γ) γέννησης ή υιοθεσίας τέκνου, μόνο σε πατέρα υπάλληλο και εφόσον το τέκνο που έχει υιοθετηθεί δεν έχει υπερβεί το δεύτερο έτος της ηλικίας του,
δ) άσκησης εκλογικού δικαιώματος,
ε) συμμετοχής σε δίκη ή σε αιμοληψία,
στ) βραχύχρονης ανάρρωσης,
ζ) επίσκεψης στο σχολείο των τέκνων για παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης,
η) συμμετοχής σε εξετάσεις σε όσους εκπαιδευτικούς είναι σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί και
Για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών ο διευθυντής ενημερώνει, αυθημερόν, την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, όταν πρόκειται για αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. .

10. Ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και του Ι.Ε.Κ., όπου λειτουργεί εργαστήριο, τοποθετεί τους υπεύθυνους των τομέων των εργαστηρίων, καθώς και τους υπεύθυνους των εργαστηρίων κατεύθυνσης. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται ως υπεύθυνοι τομέων και εργαστηρίων σε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. πρέπει να ανήκουν σε κλάδο ή ειδικότητα, που προβλέπεται για το εργαστήριο.

11. Ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., δεν ασκεί διδακτικά καθήκοντα.

12. Ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται και ο υποδιευθυντής, τότε ο διευθυντής αναπληρώνεται από εκπαιδευτικό που υπηρετεί στο Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. και ο οποίος ορίζεται με απόφαση του διευθυντή. Αν στο Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. έχουν τοποθετηθεί δύο υποδιευθυντές, ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή που ορίζεται με απόφασή του και σε περίπτωση που και αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, από το δεύτερο υποδιευθυντή. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται και ο δεύτερος υποδιευθυντής ή αν πρόκειται για Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., στο οποίο δεν τοποθετείται υποδιευθυντής, ο διευθυντής αναπληρώνεται από εκπαιδευτικό που υπηρετεί στο Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., ο οποίος ορίζεται με απόφασή του. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν οριστεί αναπληρωτής, ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο εκπαιδευτικό του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ..

13. Οι αποφάσεις των παραγράφων 9 και 11 του παρόντος εκδίδονται από το διευθυντή έως την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
14. Ο υποδιευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. συνεπικουρεί το διευθυντή στην άσκηση των καθηκόντων του και τον αναπληρώνει. Ο Υποδιευθυντής πρέπει να έχει γνώση και εμπειρία σε διδακτικές μεθόδους της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, στην επιμόρφωση εκπαιδευτών, να μπορεί να παρακολουθήσει και να εποπτεύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησής της. Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) μεριμνά για την υλοποίηση του διοικητικού έργου,
β)εκτελεί τις αποφάσεις του διευθυντή και της συνέλευσης των διδασκόντων που αφορούν σε θέματα φοίτησης των σπουδαστών και
γ) όσες άλλες αρμοδιότητες του αναθέτει ο διευθυντής.

15. Στα Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. που έχουν τοποθετηθεί δύο υποδιευθυντές, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ τους γίνεται με απόφαση του διευθυντή.

16. Ο υποδιευθυντής ασκεί διδακτικά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικού, του ίδιου κλάδου και χρόνου υπηρεσίας.

17. Σε κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. λειτουργεί συνέλευση των διδασκόντων, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη μονάδα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

18. Στη συνέλευση των διδασκόντων προεδρεύει ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.. Η συνέλευση των διδασκόντων συνεδριάζει, τακτικά ή έκτακτα, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της. Τακτικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους και στο τέλος κάθε τριμήνου. Η συνέλευση των διδασκόντων συγκαλείται έκτακτα, όταν το κρίνει αναγκαίο ο πρόεδρος ή το ζητήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της με έγγραφη αίτησή του, στην οποία προσδιορίζει τα θέματα για τα οποία ζητείται η σύγκληση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 13 έως και 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (Α’ 45).

19. Η συνέλευση των διδασκόντων ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) συμβάλλει στη χάραξη κατευθύνσεων για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στο επίπεδο του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., στην ομαλή λειτουργία του, καθώς και στην παιδαγωγική διευθέτηση των σπουδαστικών ζητημάτων,
β) διαπιστώνει και αξιολογεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο προσωπικό, τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας,
γ) αποφασίζει για θέματα φοίτησης, επίδοσης και διαγωγής των σπουδαστών και
δ) εισηγείται στο διευθυντή του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. το είδος και τη μορφή της εκπαιδευτικής κατάρτισης και επιμόρφωσης και συμβάλλει στην υλοποίησή της.

20. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανήκουν :
α) αποσπασμένοι ή σε διάθεση μόνιμοι και αναπληρωτές
εκπαιδευτικοί,
β) μόνιμοι εκπαιδευτικοί,
γ) ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και
δ) εκπαιδευτικό προσωπικό, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου
ε) μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18, αντίστοιχα, του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), ως ισχύουν.
στ) Εκπαιδευτές Ενηλίκων

21. Τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας δύνανται να τα διδάσκουν είτε μόνιμοι εκπαιδευτικοί είτε αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, με απόσπαση διάρκειας όχι μικρότερης του ενός έτους και όχι μεγαλύτερης των πέντε ετών, με διάθεση για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή, είτε εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, είτε εκπαιδευτής ενηλίκων.

22. Ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων ορίζεται ο επαγγελματίας, ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του και την απαιτούμενη πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια, για τη γενική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο της ∆ιά Βίου μάθησης, όπως προσδιορίζεται σχετικά στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα Εκπαιδευτή.

23. Η επάρκεια και η διαρκής ανανέωση και επικαιροποίηση των προσόντων των εκπαιδευτών όπως και η χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης. Για το λόγο αυτό τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν σαφείς κατευθύνσεις, αναφορικά με τα προσόντα των εκπαιδευτών ανά Θ.Ε. και με τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά μέσα, μεθοδολογίες και εργαλεία. Οι θέσεις εκπαιδευτών των δημοσίων Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. προκηρύσσονται από την ΓΓΔΒΜ ή άλλον φορέα ΝΠΔΔ ή Ν.Π.Ι.Δ που με απόφαση του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων του έχει αναθέσει. Οι προκηρύξεις αναφέρουν: το εξάμηνο κατάρτισης, τις ειδικότητες που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσουν, τις Θ.Ε. ανά ειδικότητα με αναφορά στο είδος τους (θεωρητικές – εργαστηριακές– μικτές) και στις προβλεπόμενες από το πρόγραμμα σπουδών ώρες διδασκαλίας ανά Θ.Ε., τους δικαιούχους συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα κριτήρια επιλογής, τη σχέση εργασίας, τον τρόπο και την ανώτατη ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των εκπαιδευτών, τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης τυχόν ενστάσεων σε όλα τα στάδια επιλογής.

24. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι ιδιώτες, καθώς και οι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ασχολούμενοι στο ∆ημόσιο Τομέα, που έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα. Τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτές περιγράφονται στα εγκεκριμένα και δημοσιοποιημένα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των ειδικοτήτων της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η εγγραφή του υποψήφιου εκπαιδευτή στο Υπο-Μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ. Η επιλογή των εκπαιδευτών γίνεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από το ∆ιευθυντή του Σ.Ε.Κ. ή του Ι.Ε.Κ. και ένα μέλος οριζόμενο από τη Γ.Γ.∆.Β.Μ.

25. Για την επιλογή των εκπαιδευτών συνεκτιμώνται τα ακόλουθα σε σχέση με την αντίστοιχη Θ.Ε.: η εργασιακή εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να διδάξουν, οι συναφείς με το αντικείμενο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η απόδοση, η συνέπεια και το επίπεδο συνεργασίας στην περίπτωση προηγούμενης συνεργασίας με το Ι.Ε.Κ. και κοινωνικά κριτήρια.

26. Στα Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού δύνανται να καλύπτονται από μετατασσόμενους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η μετάταξη πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

27. Σε κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., για την υποστήριξη του έργου αυτού, λειτουργούν οι παρακάτω μονάδες:
α) Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων: Στο τμήμα αυτό υπάγονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικό του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. και της διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας αυτού όπως: εγγραφές, μεταγραφές, κατατάξεις, καταχωρήσεις απουσιών, βαθμολογίας, χαρακτηρισμοί φοίτησης, έκδοση αποτελεσμάτων, έκδοση τίτλων, βεβαιώσεων η πιστοποιητικών σπουδών και τήρηση σχετικών αρχείων. Επίσης, στο τμήμα αυτό υπάγονται όλα τα θέματα, που έχουν σχέση με τις οικονομικές και λοιπές παροχές του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. προς τους εκπαιδευομένους και αντίστοιχα τις οικονομικές υποχρεώσεις αυτών, καθώς και την εν γένει υποστήριξη της οικονομικής διαχείρισης του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. σε συνεργασία με τις Οικονομικές Διευθύνσεις των Περιφερειών και στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών. Τέλος στο Τμήμα αυτό υπάγονται και θέματα τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και προμηθειών, για τα οποία συνεργάζεται με τις αντίστοιχες μονάδες της Περιφέρειας.
β) Γραφείο Γραμματείας: Στο γραφείο αυτό υπάγονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την τήρηση πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, τη διακίνηση των εγγράφων, την αρχειοθέτηση αυτών και την επιμέλεια της αλληλογραφίας του Διευθυντή, καθώς και την αναπαραγωγή των εγγράφων και λοιπού έντυπου υλικού

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:01 | Μ.Κ.

    Οι διευθυντές των ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην διοικητική επιστήμη. Θα πρέπει να διορθωθεί η μισθολογική ανισότητα τους σε σχέση με τους διευθυντές Λυκείων/ΕΠΑΛ. Οι ευθύνες που τους δίνονται είναι πολλαπλάσιες αυτές των ΕΠΑΛ καθώς έχουν να κάνουν με εκπαίδευση ενηλίκων (πολύ ποιό απαιτητική απο αυτή των ανηλίκων). Θα πρέπει να έχουν σχέση με την αγορά και να επικοινωνούν με εταιρείες και οργανισμούς. Δηλάδη managers της κατάρτισης, με στόχους επίτευξης κλπ
    Τα ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν μόνιμους εκπαιδευτιούς σε ποσοστό > 50% ενώ οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές θα πρέπει να συμμετέχουν σε συλλόγους και να επιλέγονται λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που αποδεδειγμένα έχουν σε συγκεκριμένο αντικείμενο και δεν υπάρχει μόνιμος διαθέσιμος εκπαιδευτικός που να επιθυμεί να το διδάξει.
    Πιστεύω ότι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά πιστοποίηση Η/Υ και να υπάρχει τουλάχιστον ένας Πληροφορικός ανά ΙΕΚ ή ομάδα ΙΕΚ για υποστήριξη των εργαστηρίων τους , ιστοσελίδας , κλπ αφού η Πληροφορική είναι πλέον σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες…

  • 20 Αυγούστου 2013, 10:00 | ΑΜΑΛΙΑ ΔΡΕΤΑΚΟΥ

    Είμαστε Εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε στις ΕΠΑΣ των άλλων Υπουργείων, εκτός του Παιδείας και ΝΠΔΔ. Το Υπουργείο Παιδείας ρύθμισε το εκπαιδευτικό του προσωπικό και το διατηρεί στους εκπαιδευτικούς κλάδους του 1566, παρότι υπάρχουν παραθυράκια για τα οποία πρέπει να ανησυχούν πολύ οι εκπαιδευτικοί του Παιδείας. Τα άλλα Υπουργεία που παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση, θα πρέπει να διασφαλίσουν το εκπαιδευτικό τους προσωπικό, διατηρώντας τους κλάδους που καθορίζονται στο νόμο 1566, δεδομένου ότι και με την παρούσα λειτουργία, το συγκεκριμένο προσωπικό, καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μονάδων που λειτουργούν απ’ αυτά τόσο στις ΕΠΑΣ όσο και στα ΙΕΚ. Ανεξάρτητα ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα άλλα Υπουργεία έχουν το θεσμικό πλαίσιο όπως ισχύει σήμερα και το οποίο εξυπηρετεί πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας πιστεύω λόγος να τροποποιήσει το υπάρχον πλαίσιο μια και δεν έχει να του προσφέρει τίποτε ουσιαστικότερο ή καλύτερο.

    Αμαλία Δρετάκου
    Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:52 | polyto

    Προτείνεται:
    3. Υποδιευθυντής τοποθετείται σε κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ.. Ο Υποδιευθυντής ασκεί διδακτικά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικού, του ίδιου κλάδου και χρόνου υπηρεσίας και λαμβάνει το επίδομα Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας.
    Ο Υποδιευθυντής απαλλάσσεται των διδακτικών του καθηκόντων σε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. που φοιτούν περισσότεροι από εκατόν πενήντα (150) σπουδαστές.
    4. Σε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. με περισσότερους από τετρακόσιους (400) σπουδαστές τοποθετείται και δεύτερος Υποδιευθυντής, χωρίς διδακτικά καθήκοντα.
    17. Σε κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. λειτουργεί συνέλευση των διδασκόντων, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη μονάδα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πλην των ωρομισθίων.
    24. Η επιλογή των εκπαιδευτών γίνεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από το ∆ιευθυντή και τον Υποδιευθυντή του Σ.Ε.Κ. ή του Ι.Ε.Κ. και ένα μέλος οριζόμενο από τη Γ.Γ.∆.Β.Μ.
    26. Στα Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις διοικητικού προσωπικού δύνανται να καλύπτονται από μετατασσόμενους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:45 | KΩΣΤΑΣ

    Η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος ότι για την υποβολή αίτησης είναι η εγγραφή του υπόψηφίου εκπαιδευτή στο Υπο-μητρώο εκπαιδευτών Α Ε Κ να μην ισχύσει για ένα μεταβατικό στάδιο 1 ή 2 έτη ώστε να καταστεί δυνατή η ενταξη των εκπαιδευτών στα μητρώα, δεδομένου ότι έχει να γίνει ένταξη στα μητρώα περίπου από το 2008.Για την ένταξη στα μητρώα δεν έχει ξεκινήσει καμμία διαδικασία από τον αρμόδιο φορέα. Ούτε καν αιτήσεις δεν έχουν ζητηθεί να υποβληθούν . Οι αρμόδιοι αυτό πρέπει να το δούν με προσοχή και να μην ισχύσει στην παρούσα φάση αυτή η προϋπόθεση γιατί όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι εκπαιδευτές θα βρεθούν εκτός διαδικασίας.

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:37 | Στέλιος Μπουλταδάκης

    Δεν προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τους μαθητές των τομέων που καταργήθηκαν για το 2013-2014 και 2014-2015. Δεν αναφέρεται κάτι για τις ΕΠΑΣ, για το εκπαιδευτικό προσωπικό τους (μετάταξη στις ΣΕΚ;) καθώς και πότε θα καθοριστούν οι ειδικότητες στα ΙΕΚ για την τρέχουσα σχολική χρονιά (2013-2014).Τι θα γίνει με το καθεστώς Διοίκησης των ΙΕΚ στο 2013-2014;

    Δεν υπάρχει σαφής αναφορά στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα και στο ρόλο τους δεδομένου ότι στη μη-τυπική εκπαίδευση που θα εξυπηρετείται στα εργαστηριακά κέντρα ουσιαστικό ρόλο παίζει ο Διευθυντής της κάθε δομής που καθορίζει και τομεάρχες

    Υπάρχουν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της Διοίκησης :
    a. να δώσει νέα ωρολόγια προγράμματα
    b. να δημιουργήσει άμεσα οργανικές θέσεις στα ΙΕΚ πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας των κλάδων εκπαιδευτικών που καταργήθηκαν
    c. να λειτουργήσει τις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης από 2013-2014
    d. από μια απλή ανάγνωση των ειδικοτήτων στις Σ.Ε.Κ. και στα Ι.Ε.Κ αποδεικνύεται η προχειρότητα του μέτρου της κατάργησης των κλάδων εκπαιδευτικών από την Τεχνική Εκπαίδευση δεδομένου ότι σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν με σαφή επάρκεια και εμπειρία τις νέες δομές. Ταυτόχρονα και όσοι εξαιρέθηκαν μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις. Άντε να δούμε τώρα τι θα κάνουν η Ελληνική Κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης χωρίς τους βαρβάρους ( Βάρβαροι = οι εκπαιδευτικοί που είχαν την εμπειρία για να υποστηρίξουν τις νέες δομές κατάρτισης, να κάνουν τις εξετάσεις των μαθητών που παραπέμφθηκαν το Σεπτέμβριο για να πάρουν τα πτυχία τους καθώς και τις εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων ειδικοτήτων για το 2014 και την πιστοποίηση).

  • 20 Αυγούστου 2013, 09:01 | Αρναούτης Ιωάννης

    Σε διάφορα σημεία του άρθρου γίνεται αναφορά πότε σε δημόσιες Σ.Ε.Κ. και πότε στα Σ.Ε.Κ., πράγμα που καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό μεταξύ των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων. Επίσης στην παράγραφο 10 γίνεται αναφορά σε Υπευθύνους Τομέων και Εργαστηρίων του Σ.Ε.Κ και του Ι.Ε.Κ. χωρίς να είναι κατανοητό εάν δημιουργείται νέα εκπαιδευτική δομή με την ενοποίηση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και των Ι.Ε.Κ., εάν εκ παραδρομής αναφέρονται στο Σ.Ε.Κ αντί στις Σ.Ε.Κ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή εάν καταργούνται τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα, που είχαν ιδρυθεί με το νόμο 1566/1985.
    Σε περίπτωση ενοποίησης των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων με τα Ι.Ε.Κ., πού θα πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ; Εάν τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ συνεχίσουν να γίνονται στην νέα ενοποιημένη δομή μη τυπικής εκπαίδευσης Σ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ., ποιός μπορεί να υποχρεώσει τους διευθυντές αυτών των μονάδων να παραχωρούν τα εργαστήρια σε μονάδες τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΕΠΑ.Λ, εάν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες εργαστηριακές ώρες ;
    Θεωρώ απαράδεκτο τη λειτουργία των εργαστηρίων τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να την καθορίζει φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης
    Τέλος στις παραγράφους 20-26 γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ποια η εργασιακή του σχέση; Με διαδικασία κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απόλυσης – μετάταξης (παράγραφος 26);
    Τι θα γίνει με τις ΕΠΑΣ και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό ;;

  • 19 Αυγούστου 2013, 22:34 | ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ12.01-02-03 ΚΑΙ ΠΕ17.01-05-11 ΚΑΙ ΤΕ01.01-05

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Οι παρακάτω προτάσεις πάνω στο σχέδιο νόμου αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο στον Τομέα Δομικών Έργων δηλαδή των παρακάτω ειδικοτήτων:

    ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
    ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
    ΠΕ 12.03 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
    ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ
    ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
    ΠΕ17.11 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ

    καθώς και τους συναδέλφους στα τμήματα των αναθέσεων που τους αφορούν:

    ΤΕ01.01 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ
    ΤΕ01.05 ΔΟΜΙΚΟΙ

    Οι προτάσεις που ακολουθούν διατυπώνονται συνολικά με βάση την αποδοχή των:

    Α) του υπομνήματος των Σχολικών Συμβούλων του ενοποιημένου Κλάδου Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,
    Β) της Ομάδα εργασίας Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών μελών της ΕΤΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών με τίτλο: Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Α. ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
    1) Προτείνουμε την εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.

    Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

    Υποστηρίζουμε τη λειτουργία όλων των βασικών Τομέων – πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
    Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του Τομέα των Δομικών Κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
    Για αυτό είναι κρίσιμη η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών.
    Ο τομέας Δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
    Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
    Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα: σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).

    1) Προτείνουμε πέραν του «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» την επιπλέον εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω ειδικότητες για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών:

     Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων

     Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων

     Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

     Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών

     Τεχνικός έργων υποδομής

    2) Προτείνουμε και θεωρούμε απολύτως αναγκαία (και για λόγους ίσων επιλογών των μαθητών) την εισαγωγή μαθήματος με τους ακόλουθους εναλλακτικά τίτλους:
    «Αρχές Δομικών Έργων»
    ή «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
    στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μαθημάτων, ως εξής:

    Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:

    1) Αρχές Μηχανολογίας
    2) Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
    3) Αρχές Δομικών Έργων
    ή Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
    4) Τεχνικό Σχέδιο
    5) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
    Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή
    6) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών

    3) Είναι σημαντικό για την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών να λειτουργήσει 4ο έτος στο Επαγγελματικό Λύκειο. Θεωρούμε σημαντικό η πρακτική άσκηση να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. (Όχι ως μαθητεία του ΟΑΕΔ – δεν νοείται τυπική εκπαίδευση εκτός του Υπ. Παιδείας.).

    4) Θεωρούμε προφανή αναγκαιότητα την μετατροπή των υφισταμένων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με τις ήδη λειτουργούσες ή παρεμφερείς ειδικότητες, με όφελος την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ΣΕΚ, εφόσον περιλαμβάνουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας, θα πρέπει να ενταχθούν στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    5) Η διοίκηση των ΣΕΚ αλλά και των ΙΕΚ πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς ανάλογων ειδικοτήτων (τεχνικών – επαγγελματικών).

    6) Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.

    Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ

    Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο θα στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης της σκέψης τους στον τομέα της επίλυσης τεχνολογικών (και όχι μόνο) προβλημάτων, θέτοντάς τους σε μειονεκτική σχέση, συγκρινόμενους με αυτούς που προέρχονται από την πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους παρέχονται τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες σαν αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης.
    1) Προτείνουμε να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου

    Οι εκπαιδευτικοί

    1. ΤΣΙΟΡΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
    2. ΡΕΛΛΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    3. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ12.01 του1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    4. ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    5. ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    6. ΚΟΥΓΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
    7. ΠΕΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    8. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
    9. ΑΒΡΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ
    10. ΧΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
    11. ΠΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.01 του ΓΕΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
    12. ΣΙΑΦΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΟΣΙΝΑΣ
    13. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΠΟΡΟΥ
    14. ΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
    15. ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
    16. ΔΑΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ12.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
    17. ΠΟΥΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 MSc του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
    18. ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
    19. ΔΗΜΙΖΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ
    20. ΤΣΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
    21. ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΣΩ ΠΕ17.01 του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    22. ΚΟΡΡΕ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ17.01 του 3ου ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
    23. ΜΥΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
    24. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
    25. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ12.03 του 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
    26. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ12.03 του 3ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
    27. ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
    28. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΚΑΛΗ ΠΕ17.01 του 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    29. ΚΑΤΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
    30. ΠΑΠΑΣΥΜΕΩΝ ΛΟΥΙΖΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    31. ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
    32. ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    33. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    34. ΓΙΑΜΑΛΗ ΚΥΡΑΝΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    35. ΠΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ12.02 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΙΠΑΡΙΟΥ-ΚΩ
    36. ΚΟΥΤΣΟΥΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    37. ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    38. ΔΙΠΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ
    39. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕ01.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    40. ΓΙΑΒΡΗ ΜΑΡΙΑ ΤΕ01.01 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
    41. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ
    42. ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ17.05 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ
    43. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΩ
    44. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΘΗΡΑΣ
    45. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
    46. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    47. ΑΤΣΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
    48. ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    49. ΠΡΙΝΤΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
    50. ΚΡΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ
    51. ΚΟΥΤΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕ17.01 του 4ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    52. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
    53. ΝΤΡΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΗΛΟΥ
    54. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΕ12.02 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
    55. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του 1 ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
    56. ΒΟΡΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
    57. ΝΑΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
    58. ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
    59. ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
    60. ΖΙΟΥΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
    61. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
    62. ΜΠΑΚΟΛΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ
    63. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕ12.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΕΖΑΣ AΡΤΑΣ
    64. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ12.01 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
    65. ΑΓΓΙΣΤΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕ 12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    66. ΒΛΑΣΣΗ ΝΑΥΣΙΚΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΕ 17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ
    67. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ 12.02 Δ/ΝΤΗΣ του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    68. MΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ 12.02 του 2ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    69. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ17.05 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • 19 Αυγούστου 2013, 21:45 | Αντώνιος Πλ.

    Θα πρέπει ο Δ/ντης και Υποδ/ντης στις ΣΕΚ και στα ΙΕΚ εκτός των άλλων προσόντων να έχουν και πιστοποίηση ως εκπαιδευτές ενηλίκων.

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:57 | τριανταφυλλος

    προς τι τα Σ.Ε.Κ? αναβαθμίζεις τον κορμό, το τεχνολογικό λύκειο τα υπόλοιπα ώς σχολές μαθητείας ή όπως θεωρούνται δεν θα δώσουν στην αγορά κάτι επιπλέον υπήρχε η ΕΠΑΣ αλλάζει η ονομασία,αντικαθίσταται?δημιουργείται κάτι καινούργιο? καινοτόμο? Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά θέλουν πολύ χρήμα το οποίο το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια δεν διέθεσε και δεν έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και ούτε τους κάλεσε ποτέ για όποιες παρατηρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν.
    Επειδή είμαι εκπαιδευτικός αναβάθμιση θα γίνει μόνο όταν δοθεί βαρύτητα στα μαθήματα της γλώσσας ,των μαθηματικών ,της φυσικής τα ποία είναι ο κορμός για την κατανόηση των μαθημάτων ειδικότητας και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το δημοτικό

  • 19 Αυγούστου 2013, 20:37 | Γεωργία

    Κατ’ αρχάς τα ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι τα ΕΠΑΛ έστω και με το 4ο έτος πρακτικής. Θα πρέπει να γίνουν τα αντίστοιχα BTEC της Βρετανίας. Θα πρέπει κάποιος απόφοιτος κατάρτισης να μπορεί αν επιθυμεί να δίνει εξετάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ / ΤΕΙ μετά από την πιστοποίηση τους με την δυνατότητα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων που έχουν αποκτήσει (ECVET).

    Στις γνώσεις των διευθυντών ΙΕΚ θα πρέπει να υπάρχουν μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην διοικητική επιστήμη. Θα πρέπει να μετράει η εμπειρία του, η προϋπηρεσία κ.α.
    (Μπορείτε να δείτε http://www.gsae.edu.gr/el/toppress/920-kanonismos-leitourgias-diek-dimosia-diavoylefsi )

    Στα ΙΕΚ θα πρέπει να συσταθούν οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που τουλάχιστον θα καλύπτουν το 50%- 75% των ωρών των μαθημάτων ειδικότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις – τομείς που θα μπορεί να εξειδικεύονται.

    Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιλέγονται μετά από δική τους αίτηση, αν επιθυμούν να διδάξουν τα εξειδικευμένα μαθήματα και να επιλέγονται από το ίδιο σύστημα με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βάσει μοριοδότησης αλλά και συνέντευξης σε τριμελή επιτροπή (βλέπε παρακάτω)

    Για την ομαλή λειτουργία των ΙΕΚ θα πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα (MIS) για την διαχείριση θεμάτων προσωπικού / εκπαιδευτών/ σπουδαστών.

    Πρέπει επίσης να διαλευκανθεί πως θα ορισθούν οι υπεύθυνοι εργαστηρίων με τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.). Τα τελευταία θα υπάρχουν; Σε περίπτωση που καταργηθούν πως θα γίνει η χρήση τους από τα ΕΠΑΛ ή τα Σχολεία Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ή τα ΙΕΚ;Αν περάσουν στα ΙΕΚ θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την λειτουργία τους. Σε περίπτωση μου τα μοιράζονται με τα ΕΠΑΛ θα πρέπει να υπάρχει αναλογική χρηματοδότηση. Επίσης οι υπεύθυνοι εργαστηρίων των ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν την ίδια μείωση ωρών διδασκαλίας -3 ώρες- όπως οι υπεύθυνοι εργαστηρίων των ΕΠΑΛ.

    Η επιλογή των ωρομισθίων εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνεται όταν έχουν καλυφθεί όσο περισσότερες ώρες εκπαίδευσης από τους μόνιμους και να δοθούν τα πολύ εξειδικευμένα μαθήματα. Στην τριμερή επιτροπή επιλογής εκπαιδευτικών περιγράφεται μόνο ο διευθυντής και ένα μέλος οριζόμενο από τη Γ.Γ.∆.Β.Μ. Πρέπει να υπάρχει και ο Υποδιευθυντής. Η τριμελής επιτροπή θα πρέπει να περνά από συνέντευξη και τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς αλλά και να λαμβάνει υπ όψιν την μοριοδότηση τους…

    Στα εργαστήρια θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης και από την Τεχνική Στήριξη του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΛΗΝΕΤ) . Η χρηματοδότηση θα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές ή όπως γίνεται σήμερα;

    Στο διοικητικό προσωπικό αναγκαία είναι η παρουσία πληροφορικού ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίζει το ΙΕΚ αλλά και όλο το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι πιστοποιημένο στη χρήση Η/Υ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 16:59 | ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το νομοσχέδιο δημιουργεί διευθυντές 2 ταχυτήτων. Οι διευθυντές των Σ.Ε.Κ και Ι.Ε.Κ. έχουν πολύ ενισχυμένη εξουσία σε σχέση με τους διευθυντές των Ε.ΠΑΛ. και των ΓΕ.Λ.(μήπως αυτό σημαίνει και εκπαίδευση 2 ταχυτήτων;). Δεν βοηθά στη σωστή διοίκηση το να μη κάνει καθόλου μάθημα ο Διευθυντής, εκτός αυτού πολλοί θα επιδιώξουν τις θέσεις για να μη κάνουν μάθημα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει εάν δεν έχει διδάξει τι σημαίνει να έχεις απέναντί σου 30 έφηβους με προβλήματα διαφόρων ειδών.

  • 19 Αυγούστου 2013, 13:29 | ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών πρέπει να υπάρχει και στα Σ.Ε.Κ. και στα Ι.Ε.Κ και φυσικά να απασχολήσει όλους τους εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσιμότητα με την μόνιμη τοποθέτηση τους σε οργανικές θέσης.

  • Σε διάφορα σημεία του άρθρου γίνεται αναφορά πότε σε δημόσιες Σ.Ε.Κ. και πότε στα Σ.Ε.Κ., πράγμα που καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό μεταξύ των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων. Επίσης στην παράγραφο 10 γίνεται αναφορά σε Υπευθύνους Τομέων και Εργαστηρίων του Σ.Ε.Κ και του Ι.Ε.Κ. χωρίς να είναι κατανοητό εάν δημιουργείται νέα εκπαιδευτική δομή με την ενοποίηση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και των Ι.Ε.Κ., εάν εκ παραδρομής αναφέρονται στο Σ.Ε.Κ αντί στις Σ.Ε.Κ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή εάν καταργούνται τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα, που είχαν ιδρυθεί με το νόμο 1566/1985.
    Σε περίπτωση ενοποίησης των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων με τα Ι.Ε.Κ., πού θα πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ; Εάν τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ συνεχίσουν να γίνονται στην νέα ενοποιημένη δομή μη τυπικής εκπαίδευσης Σ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ., ποιός μπορεί να υποχρεώσει τους διευθυντές αυτών των μονάδων να παραχωρούν τα εργαστήρια σε μονάδες τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΕΠΑ.Λ, εάν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες εργαστηριακές ώρες ;
    Θεωρώ απαράδεκτο τη λειτουργία των εργαστηρίων τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να την καθορίζει φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης
    Τέλος στις παραγράφους 20-26 γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ποια η εργασιακή του σχέση; Με διαδικασία κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απόλυσης – μετάταξης (παράγραφος 26);
    Τι θα γίνει με τις ΕΠΑΣ και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό ;;

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:30 | ΓΑΓΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αθήνα, 18.8.2013

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορά το σχέδιο νόμου για την:
    «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».
    Κε Υπουργέ,
    Θα ήθελα στα πλαίσια της δημόσιας αυτής διαβούλευσης να σας επισημάνω τα εξής:
    1ον:
    Στο εδάφιο 16 του άρθρου 26 του σχετικού σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι:
    16. Ο υποδιευθυντής ασκεί διδακτικά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικού, του ίδιου κλάδου και χρόνου υπηρεσίας.

    Προτείνω ο Υπ/ντής να ασκεί διδακτικά καθήκοντα που να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου του, επειδή ακριβώς τα τελευταία χρόνια οι υποχρεώσεις των στελεχών της Διεύθυνσης μιας σχολικής μονάδας ή φορέα έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά. Επομένως πιστεύω ότι για την αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση των καθηκόντων του, ο Υπ/ντής θα πρέπει να μην είναι επιφορτισμένος με πολλά διδακτικά καθήκοντα. (Με την ευκαιρία αυτή πιστεύω ότι το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να ισχύσει και στα Λύκεια).

    2ον:
    Στο εδάφιο 12 του άρθρου 26 του σχετικού σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι:
    12. Ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ., όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή.

    Θεωρώ ότι η λέξη “ελλείπει” είναι αδόκιμη και ρηχή όταν αναφερόμαστε σε υπηρεσία του Δημοσίου και πλήττει βάναυσα τον θεσμό και το κύρος της Διεύθυνσης ενός σχολικού οργανισμού. Προτείνω την απαλοιφή της, επειδή ακριβώς, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε κατάχρηση και επιπόλαιη υπηρεσιακή συμπεριφορά, προερχόμενη πιθανόν από στελέχη της εκπαίδευσης τα οποία θα είναι μειωμένου κύρους, αξιοπιστίας και αξίας.

    3ον:
    Στο ίδιο εδάφιο του άρθρου 26 αναφέρεται ότι:
    … Αν στο Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. έχουν τοποθετηθεί δύο υποδιευθυντές, ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή που ορίζεται με απόφασή του και σε περίπτωση που και αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, από το δεύτερο υποδιευθυντή. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται και ο δεύτερος υποδιευθυντής ….

    Ουδέποτε στα 26 χρόνια της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας έτυχε να απουσιάζουν ταυτόχρονα ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής, ούτε πολύ περισσότερο έχει συμβεί να απουσιάζουν ταυτόχρονα ο διευθυντής και οι δύο υποδιευθυντές. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι εντελώς ακραίες και θα πρέπει να επανεξεταστούν.

    Επιπρόσθετα προτείνω η απουσία ή το κώλυμα του διευθυντή και του υποδιευθυντή να αναφέρεται και να σημειώνεται με σαφήνεια στο Βιβλίο – Ημερολόγιο ενεργειών & συμβάντων του σχολικού φορέα, έτσι ώστε θεσμικά η Διεύθυνση να είναι απόλυτα κατοχυρωμένη.
    Με εκτίμηση,
    Γάγγας Αλέξανδρος.
    (Καθηγητής Ηλεκτρονικών, κλάδου ΠΕ17.04, με οργανική θέση στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Αχαρνών).

  • 19 Αυγούστου 2013, 11:13 | Ρούλα Βασιλοπούλου

    Να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 82 του Ν 4172/2013(ΦΕΚ 167 τ.Α’/σε-7-2013) σε οργανικές θέσεις στα Ι.Ε.κ. & Σ.Ε.Κ. με προτεραιότητα.

  • 1. Ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΑ ΣΕΚ. ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΟΧΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

    2. ΟΙ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ 10 ΩΡΕΣ, ΕΝΩ ΤΩΝ ΣΕΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΚ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΔΑΚΙΤΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ;

  • 19 Αυγούστου 2013, 04:12 | ΑΙΜΙΛΙΑ

    19 Αυγούστου 2013, 03:38 | ΑΙΜΙΛΙΑ
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ εξαιρετικές ειδικότητες και βγάλατε έμπειρους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και όμως αυτές τις ειδικότητες τις ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΣΕΚ Ο κοινός νους δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την κίνηση, η οποία κίνηση, μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε ότι: μήπως την αποφασίσατε για να καταφέρετε την μετατροπή των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, από μόνιμη με οργανική, σε ωρομίσθια με 6μηνιαίες συμβάσεις (& μετατροπή απολαβών);;
    Πιστεύω ότι ηθικό, σωστό και τίμιο είναι : Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Σ.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ΠΡΕΠΕΙ ν’ ανήκουν ΟΡΓΑΝΙΚΑ : Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα …..
    Οι Συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πρέπει να επιστρέψουν με οργανικές στα ΣΕΚ όπου υπάρχουν οι ειδικότητες τους ώστε να γίνει η μετάβαση από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ όπως έγινε από τις ΤΕΣ στα ΤΕΕ και από τα ΤΕΕ στις ΕΠΑΣ.
    Η εμπειρία μου από το 1983 επίσης, με ωθεί να επισημάνω, ότι ο Τεχνίτης Αργυροχρυσοχοΐας (ειδικότητα με α/α 2) και ο Τεχνίτης Κοσμήματος (ειδικότητα με α/α 3) στο άρθρο 21 στην γ΄ ομάδα προσανατολισμού εφαρμοσμένων τεχνών & καλλιτεχνικών σπουδών, ανήκουν ακριβώς στην ίδια ειδικότητα, όσο για το μεταλλοτεχνίας είναι πολύ γενικό και αόριστο για την ειδίκευση στο κόσμημα.
    Μία επισήμανση η οποία πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπ’ όψιν είναι ότι στην ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας υπάρχουν ΜΟΝΟ εκπαιδευτικοί ΔΕ01.15 και ΤΕ01.25. Δεν υφίστανται ανώτερου πτυχίου εκπαιδευτικοί (διότι δεν υπάρχει η ειδικότητα στην τριτοβάθμια εκπ/ση – εκ παραδρομής έγινε η σύσταση του κλάδου ΠΕ18-34). Όπως επίσης ότι στην συγκεκριμένη ειδικότητα δεν προβλέπεται και δεν προκηρύχτηκε ποτέ ΑΣΕΠ.

    Το Σχόλιο σας θα δημοσιευθεί μόλις ελεγχθεί απο τον διαχειριστή.

  • 19 Αυγούστου 2013, 01:09 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ο διευθυντής ΙΕΚ θα πρέπει να επιλέγεται με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και μετρήσιμα προσόντα (μεταπτυχιακές σπουδές διοίκησης κλπ) συνεκτιμούμενης και της προϋπάρχουσας διοικητικής του εμπειρίας και επίτευξης στόχων.
    Οι εργασίες και οι πολλαπλές ευθύνες που έχει ο διευθυντής Ι.Ε.Κ. υπερκαλύπτουν το ωράριο εργασίας του (πολλές φορές και εκτός ωραρίου) και πολύ σωστά δεν αναλαμβάνει και διδακτικό έργο .
    Άλλωστε οι διευθυντές των ΙΕΚ υπό την εποπτεία του ΟΕΕΚ δίδασκαν προαιρετικά για 05 ώρες ανά εβδομάδα και αμειβόντουσαν υπερωριακά πράγμα το οποίο έχει πλέον απολεσθεί και πρέπει να επανέλθει ως δημιουργικό διοικητικό-εκπαιδευτικό κίνητρο.
    Η θέση του διευθυντή ΙΕΚ έχει πολλές ευθύνες και εργασιακό όγκο και ένα ελάχιστο πλέον επίδομα ευθύνης (των 170 ευρώ ) είναι δυσανάλογο των ευθυνών και του ψυχοβιολογικού φόρτου και του ρόλου της ηγεσίας σε μια μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευτική μονάδα ενηλίκων.
    Επίσης το επίδομα ευθύνης διευθυντή ΙΕΚ, υπολείπεται του επιδόματος του διευθυντή Λυκείου και είναι κοντά στο επίδομα του τομεάρχη των τομέων του ΕΠΑΛ και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Ανάλογες προϋποθέσεις και κίνητρα θα πρέπει να ισχύσουν και για τους διευθυντές που θα στελεχώσουν τις νέες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Δημόσια Κολέγια που θεσμοθετεί για πρώτη φορά το νέο σχέδιο Νόμου.
    Τα ΙΕΚ πλέον θα πρέπει να λειτουργούν και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια επίτευξης, ποσοτικών και ποιοτικών εκπαιδευτικών και οικονομικών στόχων Θα πρέπει να αναπτύσσουν καινοτόμες εκπαιδευτικές συνέργιες με άλλα ιδρύματα, να χορηγούν Βεβαιώσεις γνώσεων Πληροφορικής μέσα από ταχύρυθμα προγράμματα, να οργανώνουν Θερινά Σχολεία τον Ιούλιο και Εξειδικευμένα ταχύρυθμα Σεμινάρια που η αγορά εργασίας και γνώσης έχουν ανάγκη.
    Τα ΙΕΚ θα πρέπει να αναπτύσσουν διαύλους επικοινωνίας για μεταφορά τεχνογνωσίας, στους καταρτιζόμενους από γειτνιάζουσες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:45 | Κ Κ

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ??????
    Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!

  • 18 Αυγούστου 2013, 21:22 | panos

    Η διοικηση φορεων εκπαιδευσης ειναι πολυ σημαντικο θεμα και θα πρεπει επιτελους να δοθει ΝΕΑ διασταση στο θεμα αυτο, με την δυνατοτητα εισοδου στην διοικηση καταρτισμενων, προσοντουχων και μορφωμενων εκπαιδευτικων που να εχουν και εμπειρια στην ειδικοτητα τους!! Επισης, ΟΛΕΣ οι ειδικοτητες χρειάζοντε στην ΤΕΧΝΙΚΗ εκπαιδευση για να υπαρχει βελτιωση ΟΛΗΣ της κοινωνιας!!

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:32 | ΒΙΚΥ

    Τα ΣΕΚ και τα ΙΕΚ να στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς που είναι σε διαθεσιμότητα.Γιατί οι διοικητικές θέσεις των ΙΕΚ να δίνονται σε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς της γενικής παιδείας όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και μάλιστα που είχαν οργανική θέση;Γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση;

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:46 | Ιουλία

    Με ποια διαδικασία θα τοποθετούνται οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές και υποδιευθυντές στα ΙΕΚ και στις ΣΕΚ?
    Ποια ΙΕΚ και ποιες ΣΕΚ θα έχουν δικά τους αυτόνομα εργαστήρια στα οποία θα τοποθετούνται υπεύθυνοι?

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:52 | Δαμοράκης Γιώργος

    Θα ήθελα να αναφερθώ στα εργαστήρια των διαφόρων ειδικοτήτων που τώρα στεγάζονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα.
    Επειδή δεν γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ίδια συντομογραφία!!),
    Επειδή στη παράγραφο 10 του άρθρου 26 γίνεται κάποια ασαφής αναφορά για εργαστήρια,
    Επειδή για πολλά χρόνια υπάρχει η φημολογία κατάργησης των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (πιθανότατα λόγω του μεγαλύτερου κόστους λειτουργίας τους συγκρινόμενα με άλλες σχολικές μονάδες).
    Νομίζω ότι πρέπει να τεθεί το εξής βασικό ερώτημα:

    Θέλουμε Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα;

    Εαν θέλουμε Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πρέπει να έχουμε και τα αντίστοιχα εργαστήρια, τα οποία να είναι πλήρως ενταγμένα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της κάθε ειδικότητας. Τα εργαστήρια, όμως, περιέχουν εξοπλισμό και χρειάζονται αναλώσιμα για να επιτελέσουν το σκοπό τους. Ετσι η κάθε εργαστηριακή αίθουσα, εξ ορισμού, κοστίζει πολύ περισσότερο από μια σχολική αίθουσα που περιέχει μόνο θρανία και καρέκλες.
    Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην προηγούμενη παράγραφο γιατί υποπτεύομαι ότι γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης της εκπαίδευσης στα εργαστήρια με την πολύ φθηνότερη (και όχι μόνο) μαθητεία.
    Διευκρινίζω ότι είμαι υπέρ της μαθητείας.
    Η μαθητεία, όμως, αυτό που προσφέρει στον μαθητή είναι πρωτίστως η γνωριμία του με τη δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου εργασιακού/επαγγελματικού χώρου και σίγουρα δεν προσφέρει συστηματική μετάδοση γνώσεων (ο ορισμός της Εκπαίδευσης) όπως γίνεται στα εργαστήρια.

    Απο την εμπειρία μου ως Υπευθύνου Εργαστηρίου σε Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο σας γνωρίζω ότι η διατήρηση ενός εργαστηρίου σε καλή λειτουργική κατάσταση προκειμένου να εκπληρώνει τον εκπαιδευτικό του σκοπό απαιτεί τέτοια ενασχόληση που με κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνεται στη μείωση του εκπαιδευτικού ωραρίου κατά δύο ώρες.
    Ενα εργαστήριο για να είναι πλήρως λειτουργικό δεν αρκεί μόνο να λειτουργεί καλά ο εξοπλισμός του, αλλά για να υποστηρίζεται πλήρως η μαθησιακή διαδικασία απαιτείται να εξασφαλίζεται η συσκότιση/φωτισμός, η εγκατάσταση/συντήρηση/επέκταση των οπτικοακουστικών συστημάτων προβολής, η εγκατάσταση/επέκταση των δικτύων Η/Υ, η εγκατάσταση/επέκταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση/επέκταση των δικτύων συναγερμού και πυρόσβεσης. Ολα αυτά γίνονται ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα εργαστήρια (από τους υπευθύνους εργαστηρίων, τους τομεάρχες έως τους υποδιευθυντές και διευθυντές των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων).
    Τυπικώς τα παραπάνω θα έπρεπε να επιτελούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, όμως η σκληρή πραγματικότητα της δικής μου εμπειρίας διαπιστώνει ότι δεν θέλουν/δεν μπορούν/δεν ξέρουν να ανταποκριθούν. Για προφανείς οικονομικούς λόγους δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε ιδιώτες επαγγελματίες.
    Για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω εκτός από την παρουσία της συγκεκριμένης διοικητικής δομής που να καταλαβαίνει τις ανάγκες και τη λειτουργία των εργαστηρίων απαιτείται ένα ενιαίο και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα εργαστήρια θα είναι σχεδιασμένα εξ αρχής ως τέτοια και όχι απλές τροποποιημένες σχολικές αίθουσες. Δηλαδή απαιτείται ένα διοικητικό και κτηριακό περιβάλλον Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου.
    Προκαλώ τον οποιονδήποτε να συγκρίνει τη λειτουργική κατάσταση των εργαστηρίων των σχολικών μονάδων με την αντίστοιχη αυτών των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτούς που εναντιώνονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα. Πρόκειται για συναδέλφους κυρίως που δεν έχουν εργασθεί σε αυτά και δεν γνωρίζουν το έργο που επιτελείται εκεί, και για άλλους οι οποίοι εργάσθηκαν εκεί αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των πρακτικών γνώσεων και των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε πραγματικό χρόνο καθώς τα μηχανήματα λειτουργούν.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:50 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ως αυτόνομες σχολικές μονάδες νόμος 1566/1985 και ΥΑ Γ2-6098_13-11-2001) υποστήριζαν ως σήμερα την λειτουργία πολλών διαφορετικών σχολικών μονάδων (ημερήσιων & εσπερινών ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ , Ειδικών Γυμνασίων, Δ ΙΕΚ)
    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα όπως και αν ονομαστούν είναι και πρέπει να παραμείνουν κόμβος διασύνδεσης όλων των ΝΕΩΝ σχολείων με τα εργαστήρια και την εργαστηριακή εκπαίδευση ή κατάρτιση των μαθητών , διατηρώντας την αυτονομία τους ως σχολικές μονάδες μέσα στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια).

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:51 | Β.Σ.

    Στο άρθρο 21 του παρόντος σχεδίου νόμου αναφέρεται:

    «21. Τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας δύνανται να τα διδάσκουν είτε μόνιμοι εκπαιδευτικοί είτε αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, με απόσπαση διάρκειας όχι μικρότερης του ενός έτους και όχι μεγαλύτερης των πέντε ετών, με διάθεση για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, με τη σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή, είτε εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, είτε εκπαιδευτής ενηλίκων.»

    Δε θα υπάρχουν,δηλαδή,οργανικές θέσεις στα ΣΕΚ για τους καθηγητές που θα διδάσκουν μαθήματα γενικής παιδείας;Γιατί δε θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες περί οργανικότητας που ισχύουν και για τα σχολεία της
    τυπικής εκπαίδευσης(Γυμνάσια,Γενικά Λύκεια,ΕΠΑΛ);

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:43 | Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

    Το άρθρο αυτό έχει πολλά «θολά» σημεία και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.
    Σε διάφορα σημεία του άρθρου γίνεται αναφορά πότε σε δημόσιες Σ.Ε.Κ. και πότε στα Σ.Ε.Κ., πράγμα που καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό μεταξύ των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Δεν είναι δυνατόν τη λειτουργία των εργαστηρίων τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να την καθορίζει φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης.
    Τέλος στις παραγράφους 20-26 γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ποια η εργασιακή του σχέση; Πώς θα γίνουν οι τοποθετήσεις;Με διαδικασία κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απόλυσης – μετάταξης (παράγραφος 26);

    Τι θα γίνει με τις ΕΠΑΣ και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό ;;

  • Σε διάφορα σημεία του άρθρου γίνεται αναφορά πότε σε δημόσιες Σ.Ε.Κ. και πότε στα Σ.Ε.Κ., πράγμα που καθιστά αδύνατο τον διαχωρισμό μεταξύ των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων. Επίσης στην παράγραφο 10 γίνεται αναφορά σε Υπευθύνους Τομέων και Εργαστηρίων του Σ.Ε.Κ και του Ι.Ε.Κ. χωρίς να είναι κατανοητό εάν δημιουργείται νέα εκπαιδευτική δομή με την ενοποίηση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και των Ι.Ε.Κ., εάν εκ παραδρομής αναφέρονται στο Σ.Ε.Κ αντί στις Σ.Ε.Κ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή εάν καταργούνται τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα, που είχαν ιδρυθεί με το νόμο 1566/1985.
    Σε περίπτωση ενοποίησης των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων με τα Ι.Ε.Κ., πού θα πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ; Εάν τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ συνεχίσουν να γίνονται στην νέα ενοποιημένη δομή μη τυπικής εκπαίδευσης Σ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ., ποιός μπορεί να υποχρεώσει τους διευθυντές αυτών των μονάδων να παραχωρούν τα εργαστήρια σε μονάδες τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΕΠΑ.Λ, εάν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες εργαστηριακές ώρες ;
    Θεωρούμε απαράδεκτο τη λειτουργία των εργαστηρίων τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να την καθορίζει φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης
    Τέλος στις παραγράφους 20-26 γίνεται αναφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ποια η εργασιακή του σχέση; Με διαδικασία κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απόλυσης – μετάταξης (παράγραφος 26);
    Τι θα γίνει με τις ΕΠΑΣ και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό ;;

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:55 | Τριανταφύλλου Κώστας

    Διαβάζοντας το άρθρο 26 παρ. 10 του προσχεδίου προσπάθησα να το αποκρυπτογραφήσω γιατί η διατύπωση είναι ασαφής και δεν διευκρινίζει κάποια βασικά σημεία. Συγκεκριμένα αναφέρει :
    «Ο διευθυντής του Σ.Ε.Κ. και του Ι.Ε.Κ., όπου λειτουργεί εργαστήριο, τοποθετεί τους υπεύθυνους των τομέων των εργαστηρίων, καθώς και τους υπεύθυνους των εργαστηρίων κατεύθυνσης. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται ως υπεύθυνοι τομέων και εργαστηρίων σε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. πρέπει να ανήκουν σε κλάδο ή ειδικότητα, που προβλέπεται για το εργαστήριο.»
    Τι εννοεί ο νομοθέτης «όπου λειτουργεί εργαστήριο»; Αναφέρεται στα εργαστήρια των υπαρχόντων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.); Παρεμπιπτόντως είναι ατυχέστατη η ταύτιση των ακρώνυμων Σ.Ε.Κ. για δύο διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές: τις Σ.Ε.Κ. (Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και των Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα), που δημιουργούν σύγχυση ακόμη και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, εκτός αν ήδη έχει δρομολογηθεί η κατάργηση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων σε κάποιο άρθρο που θα δούμε στο τέλος του νομοσχεδίου (μεταβατικές – καταργούμενες διατάξεις) και αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό.
    Σε αυτή την περίπτωση θα διαπραχθεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγάλο λάθος που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την λειτουργία των εργαστηρίων αλλά και των ΕΠΑ.Λ. που σχεδιάζονται με αυτόν τον νόμο, για τους εξής λόγους:
    α) Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις ωραρίων εργαστηριακής εκπαίδευσης – κατάρτισης των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. με τους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ. σε πρωινό – απογευματινό – εσπερινό ωράριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με ποιά κριτήρια και ποιός θα αποφασίσει ποιοί μαθητές – σπουδαστές θα μείνουν εκτός εργαστηρίων ή ακόμα καλύτερα ποιό τμήμα ποιας ειδικότητας δεν θα λειτουργήσει αρχικά, λόγω έλλειψης εργαστηριακού χώρου ή χρόνου διάθεσης των εργαστηρίων. Υποψιάζομαι με βάση τα γραφόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 26, ότι ο εκάστοτε διευθυντής της νέας ενοποιημένης δομής μη τυπικής εκπαίδευσης Σ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ. θα απορρίπτει την λειτουργία τμημάτων ή ειδικοτήτων μονάδων τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΕΠΑ.Λ, εάν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες εργαστηριακές ώρες. Η διαφορά μεταξύ δομών τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης αλλά και οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί τους, είναι γνωστές. Δεν αναφέρω καθόλου τις περιπτώσεις αξιοποίησης των εργαστηρίων για άλλες δράσεις (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα) π.χ. επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β’ επιπέδου κ.α.
    β) Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα με τη μορφή που έχουν σήμερα ιδρύθηκαν με το νόμο 1566/1985 και λειτουργούν υποδειγματικά 28 χρόνια, πετυχαίνοντας συγκέντρωση και μέγιστη αξιοποίηση εργαστηριακού εξοπλισμού και κάνοντας χρονοχρέωσή του σε πολλές εκπαιδευτικές μονάδες. Η κατάργηση της υφιστάμενης δομής διοίκησης τους (αυτόνομη Διεύθυνση – Υποδιευθυντής – Υπεύθυνοι Τομέων – Υπεύθυνοι Εργαστηρίων) θα μας επιστρέψει σε εποχές και προβλήματα προ του 1985. Ήδη τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα δέχθηκαν ένα πλήγμα με την πρόσφατη κατάργηση των ειδικοτήτων του κλάδου Δ.Ε.01 (τεχνιτών – αρχιτεχνιτών). Οι συνάδελφοι αυτών των κλάδων συντηρούσαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό και υποβοηθούσαν την εκτέλεση της εργαστηριακής εκπαίδευσης των μαθητών. Πολλά από τα 124 ΣΕΚ πανελλαδικά λειτουργούν από τις 08:15 πμ έως τις 10:45 μμ εξυπηρετώντας πλήθος σχολικών μονάδων (το ΣΕΚ που υπηρετώ εξυπηρετεί εργαστηριακά 5 σχολικές μονάδες σε αυτό το ωράριο). Αλήθεια έχει ληφθεί πρόνοια πως θα λειτουργεί το νέο σχήμα σε αυτά τα ωράρια, πως θα προγραμματίζονται και θα καλύπτονται οι εύλογες απαιτήσεις των σχολικών μονάδων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, πως θα προετοιμάζονται και θα λειτουργούν επιπλέον δράσεις στα εργαστήρια, πως θα συντηρείται και θα αναβαθμίζεται ο εργαστηριακός εξοπλισμός και πολλά άλλα ζητήματα που προκύπτουν από στις 12 και πλέον ώρες λειτουργίας αυτών των σχολείων; Αν όχι είναι προτιμότερο να αφήσετε την δοκιμασμένη δομή διοίκησης και λειτουργίας των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων.
    Το γράφω με το χέρι στην καρδιά και με την εκπαιδευτική – εργαστηριακή εμπειρία της τρίτης δεκαετίας που διανύω, έχοντας υπηρετήσει σε έξη ΣΕΚ της Αττικής, ότι αν υλοποιήσετε τα αναγραφόμενα στο άρθρο αυτό, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εργαστήρια θα βρεθούν εκτός λειτουργίας.

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΣΕΚ)
    1. Η τεχνική εκπαίδευση ως βασικό της χαρακτηριστικό έχει τα εργαστήρια όπου οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες. Έτσι τα πτυχία αποκτούν ουσία και οι πτυχιούχοι είναι ικανοί τεχνίτες και επαγγελματίες.
    Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία αναφορά στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα ΣΕΚ. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για τεχνική εκπαίδευση και να μην αναφερόμαστε στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα ΣΕΚ και τον ρόλο τους στην τεχνική εκπαίδευση.
    Θα πρέπει στο σχέδιο νόμου να αναφέρεται ξεκάθαρα ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας των ΣΕΚ. Θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα γιατί:
    • Εξασφαλίζουν την σωστή και ομαλή λειτουργία διαφορετικών σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, νέα ΣΕΚ(σχολές) σε κοινά εργαστήρια
    • Διασφαλίζουν την συντήρηση και βελτίωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων έχοντας αυτόνομη διεύθυνση, υποδιεύθυνση, τομεάρχες και υπευθύνους εργαστηρίων.
    Εάν σταματήσουν να λειτουργούν τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα ΣΕΚ, είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια η χρήση των εργαστηρίων από διαφορετικές σχολικές μονάδες θα προκαλέσει την σταδιακή τους διάλυση εφόσον δεν θα υπάρχουν αρμόδιοι για να τα συντηρήσουν, λειτουργήσουν και βελτιώσουν.
    2. Ως προς τις νέες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ΣΕΚ θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία τους για να μην συγχέονται με τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα ΣΕΚ. Θα μπορούσαν να ονομασθούν:
    ΣΕΕ Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
    ΣΕΕΚ Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης
    ΣΕΚΑ Σχολή Επαγγελματικής ΚΑτάρτισης

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:57 | ΧΡΥΣΑ

    1.Όσον αφορά στα ΣΕΚ, τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα από τις ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν και το μόνο που μένει είναι να στελεχωθούν άμεσα από έμπειρο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό (θεωρώ αυτονόητο από τους καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα). Φυσικά η στελέχωση θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να γίνουν έγκαιρα τόσο οι έγγραφες των μαθητών όσο και η ομαλή έναρξη των μαθημάτων!

    2.Για τα ΙΕΚ τώρα, μήπως θα έπρεπε και αυτά επιτέλους να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό;

    3.Βέβαια όλες αυτές οι διαφορετικές κατευθύνσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο, ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΟΑΕΔ κτλ) δεν καταλαβαίνω που ακριβώς ωφελεί. Το πιο λογικό θα ήταν να υπάρχει ΓΕΝΙΚΟ Λύκειο και ΤΕΧΝΙΚΟ Λύκειο με όλες τις ειδικότητες και 4ο έτος για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν τις δυνατότητες να εισαχθούν στην τριτοβάθμια. Θεωρώ απαράδεκτο να αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση συγκεκριμένοι μαθητές ή να αναγκάζονται να επιλέξουν από την ηλικία των 15 αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους ή όχι!! Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να δηλώνεται από το δημοτικό ή από τη γέννηση του παιδιού το τι θα σπουδάσει με βάση τα εισοδήματα των γονιών;

    Για ότι τελικά ισχύσει θα πρέπει και το ίδιο του υπουργείο παιδείας να ενημερώσει το μαθητικό δυναμικό, όπως κάνουν και τα άλλα υπουργεία στο κομμάτι που τους αφορά (πχ με διαφημίσεις στα ΜΜΕ). Ήδη η μόνη ενημέρωση που έχουν οι μαθητές για το τεχνικό κομμάτι της εκπαίδευσης αφορά στα ιδιωτικά ΣΕΚ και ιδιωτικά ΙΕΚ με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του κόσμου να μην γνωρίζει ότι οι αντίστοιχες ειδικότητες προσφέρονται στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

  • 16 Αυγούστου 2013, 15:04 | Vasia

    ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΚ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ .
    ΟΧΙ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ — ΟΧΙ ΩΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ .

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:48 | Παναγιωτης

    Με τις υποχρεωτικές μετατάξεις που θα γίνουν αυτές τις ημέρες στα ΙΕΚ θα μεταφερθούν αρκετοί υπάλληλοι που δυστυχώς δεν θα έχουν αντικείμενο διδασκαλίας αφού δεν θα υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα (καθηγητές ξένων γλωσσών – θεολόγοι γυμναστές κ.α)
    Πρέπει επιτέλους και τα ΙΕΚ και τα ΣΕΚ να στελεχωθούν από μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα έχουν αντικείμενο διδασκαλίας. Όλες οι ειδικότητες που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας μπορούν να έχουν θέση σε αυτά τα σχολεία και ας είναι σχολεία μη τυπικής εκπαίδευσης. Οι ωρομίσθιοι δεν μπορούν να έχουν την ευθύνη για τα εργαστήρια που θα πρέπει να λειτουργούν. Οι αποσπασμένοι κάθε χρόνο θα αλλάζουν άρα λογικό να μην ενδιαφέρονται για το σχολείο. Πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό

  • 16 Αυγούστου 2013, 10:30 | Ταουσανίδου Κική

    Το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό των ΣΕΚ και ΙΕΚ πρέπει να καλυφθεί από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Δε μπορεί οι διοικητικές θέσεις των ΙΕΚ να προσφέρονται σε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς της γενικής παιδείας όταν υπάρχουν σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης που μέχρι πριν λίγο καιρό κατείχαν κανονικά οργανικές θέσεις

  • 15 Αυγούστου 2013, 16:14 | Δήμητρα

    Θα πρέπει οι θέσεις των μόνιμων καθηγητων στα ΣΕΚ και ΙΕΚ να καλυφθούν από εκείνους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, εφόσον οι ειδικότητες υπάρχουν και στα ΣΕΚ και τα ΙΕΚ, τόσο ως εκπαιδευτικό όσο και ως διοικητικό προσωπικό. Επίσης στη παράγραφο 20 του άρθρου 26 οι αναπληρωτές στο α)που διαφέρουν από το δ) αφού είναι σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου;Δεν είναι το ίδιο;

  • 14 Αυγούστου 2013, 20:47 | Ντόρα Μ,

    Να γυρίσουν όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στα σχολεία τους με την ίδια σχέση εργασία που είχαν και να γίνει η μετάβαση από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ όπως έγινε από τις ΤΕΣ στα ΤΕΕ και από τα ΤΕΕ στις ΕΠΑΣ

  • 14 Αυγούστου 2013, 11:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

    1. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις εργασίες που πρέπει να κάνει ο υποδιευθυντής του ΙΕΚ, θεωρώ ότι θα πρέπει ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταρτιζομένων (και όχι σπουδαστών)να υπάρχει ένας υποδιευθυντής και να μην υπάρχει το όριο των 180 (δηλ. τουλάχιστον 6 γεμάτα τμήματα). Αν ο αριθμός υπερβαίνει τους 360 (δηλαδή τα 12 τμήματα να υπάρχει και δεύτερος.
    2. Οι εργασίες που έχει ο υποδιευθυντής υπερκαλύπτουν το ωράριο εργασίας του και δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει και διδακτικό έργο με δεδομένο ότι δεν λαμβάνει επίδομά υποδιευθυντή.
    3. Στην επιτροπή επιλογής των ωρομισθίων εκπαιδευτών λείπει το ένα μέλος που προφανώς θα πρέπει να είναι ο υποδιευθυντής.

  • 14 Αυγούστου 2013, 08:10 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 19:52 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    Στήν παράγραφο 20 όπου αναφέρεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό που θα καλύπτει τις ΣΕΚ εννοεί και τους εκπαιδευτικούς που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα; Και αν όχι γιατί;Δεδομένου οτι για τα εργαστηριακά μαθήματα π.χ της αργυροχρυσοχοίας ή της ωρολογοποιίας δεν υπάρχει δεξαμενή εκπαιδευτικων μετά τις καταργήσεις των οργανικών τους θέσεων.Η ιδιομορφία βρίσκεται στο γεγονός οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης βαθμίδας από ΤΕ1 025. Σύμφωνα με τις αναθέσεις μαθημάτων ΜΟΝΟ οι ανωτέρω έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας.ΠΕ 18 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    Μήπως θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις για τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς;Μήπως το σύστημα ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αναπληρωτές και ωρομίσθιους; Ποιός θα συντηρεί τον εργαστηριακό εξοπλισμό; Μήπως ο αναπληρωτής ή ο ωρομίσθιος που σήμερα είναι στο σχολείο και αύριο δεν είναι; Σε περίπτωση ατυχήματος ποιός θα έχει την ευθύνη;

  • 13 Αυγούστου 2013, 16:41 | ΒΑΣΩ Π.

    Θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο το ζήτημα των αναθέσεων των μαθημάτων στις ΣΕΚ και τα Ι.Ε.Κ.,όπως επίσης να μην ισχύσει για ένα μεταβατικό διάστημα (1 ή 2 έτη) ως προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης η εγγραφή στο Υπο-μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ.,αφού πολλοί Εκπαιδευτές Ενηλίκων περιμένουν να πιστοποιηθούν εδώ και χρόνια.

  • 13 Αυγούστου 2013, 15:17 | Γεώργιος Κ.

    Ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί β) της παραγράφου 20, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι σε διαθεσιμότητα τελούντες καθηγητές, κυρίως αυτοί που οι ειδικότητες των καταργηθέντων τομέων κλπ υπάρχουν στα ΙΕΚ (πχ. Βρεφονηπιοκομίας, Νοσηλευτικής), οι οποίοι θα μεταφέρουν και την πολύχρονη πείρα τους. Ίσως μάλιστα, θα μπορούσαν πλέον ως εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι να διατεθούν (η να αποσπαστούν) σε ΕΠΑΛ όπου θα λειτουργεί και φέτος η Γ’ τάξη των καταργηθέντων τομέων-ειδικοτήτων.
    (Ίσως κάτι ανάλογο να μπορούσε να γίνει και στα ΣΕΚ σε κάποιες ειδικότητες)

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:51 | Δημήτρης

    Δεν μπορεί να δικαιολογείται Υπ/ντης με αριθμό σπουδαστών πάνω από 180.Τα περισσότερα ΙΕΚ της περιφέρειας δεν πληρούν αυτή την προυπόθεση.Νομίζω ότι πρέπει να κατέβει πολύ πιο κάτω περίπου στα 100 άτομα.Στα ΙΕΚ ο Δ/ντης και ο Υποδ/ντης έχουν επομιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας, αλληλοσυμπληρώνονται και ο ρόλος πέρα από τη λειτουργία του ΙΕΚ, είναι να επιλύσουν καθημερινά και ένα σωρό άλλα ζητήματα.Στα ΙΕΚ δεν υπάρχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να τους αναθέσεις εργασίες.θεωρώ ότι η παρουσία και των δύο είναι επιβεβλημένη και το έργο τους θα πρέπει να παραμείνει ως έχει.
    Δημήτρης Εκπαιδευτικός

  • 13 Αυγούστου 2013, 14:12 | Σκορδουλης Αδαμάντιος

    Απαράδεκτο οι Δντες των αδιαβαθμιτων ΙΕΚ να μην έχουν διδακτικές υποχρεώσεις και οι Δντες των ΕΠΑΛ απο 3-8 διδακτικες ώρες με περισσότερες αρμοδιότητες και να θεωρείται συγχρόνως ως διδακτική υπηρεσία.Τοποθετηση πάλι εκτός Πυσδε με τους γνωστούς τρόπους.Το ίδιο και για τους υπδντες.Γιατι δεν εφαρμόζεται ο 1566 για την γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων αλλά στέλνεται εκπκους για γραμματεία στα ΙΕΚ;

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:25 | Zωή

    Μόνιμο προσωπικό στα ΙΕΚ και ΣΕΚ και προσλήψεις για κάλυψη παροδικών αναγκών από τους πίνακες του υπουργείου παιδείας.

  • 13 Αυγούστου 2013, 11:48 | Καψάλης Γεώργιος

    Στον τομέα Μηχανολογίας υπάρχει η ειδικότητα <>.
    Στο δεύτερο σκέλος της ειδικότητας περιγράφεται ένα μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις θερμικές εγκαταστάσεις. Όμως, για παράδειγμα, στα αέρια καύσιμα, εκτός από το φυσικό αέριο, χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση το υγραέριο. Ακόμη, τελευταία έχουμε συσκευές με Pellet κλπ. Ποια ειδικότητα καλύπτει τα παραπάνω;;;
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της ειδικότητας με το <>

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:43 | Γιάννης

    16. Ο υποδιευθυντής ασκεί διδακτικά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικού, του ίδιου κλάδου και χρόνου υπηρεσίας.

    Τελείως παράλογο. Αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα στο ΙΕΚ τι γίνεται; Πως γίνεται η επιλογή των διευθυντών και υποδιευθυντών;

    ——————–

    17. Σε κάθε Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. λειτουργεί συνέλευση των διδασκόντων, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη μονάδα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

    Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη εκπαιδευτών στο ΙΕΚ με μόνιμη ή μακροχρόνια συνεργασία, δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχουν 50-100 καθηγητές των 2-3 ωρών την εβδομάδα.

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:07 | Αστέρης

    Όσον αφορά την κινητικότητα των μαθητών από ΣΕΚ στο ΕΠΑΛ:

    – Γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα μεταξύ αυτών των δύο;

    Επίσης :

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των ΕΠΑΛ;

    – θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή τα παλιά ΣΕΚ;

    – Δεν πρέπει να αλλάξει το όνομα στις νέες ΣΕΚ και να ονομαστούν ΣΕΕ (σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης) ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι μαθητές των νέων ΣΕΚ;

    – Σε ποια εργαστήρια θα ασκούνται οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ;

    – Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι ο Διευθυντής κάθε ΣΕΚ κσι ΙΕΚ θα ορίζει υπεύθυνο τομέα και υπεύθυνο εργαστηρίου. Δηλαδή κάθε μονάδα θα έχει τους δικούς της υπευθύνους; Είναι εφικτό να λειτουργήσει κάτι τέτοιο (αφού όπως γνωρίζουμε, οι περισσότερες μονάδες συστεγάζονται);

    – Στα συγκροτήματα ποιος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας των εργαστηρίων (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ ή το νέο ΣΕΚ); Σαφώς λοιπόν, πρέπει να παραμείνουν τα ΣΕΚ που υπάρχουν και να δοθεί άλλο όνομα στις νέες ΣΕΚ όπως παραπάνω (ΣΕΕ, σχολή επγγελματικής εκπαίδευσης).

  • 12 Αυγούστου 2013, 23:00 | ΝΙΚΗ

    20. Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Σ.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ανήκουν ΟΡΓΑΝΙΚΑ :
    Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα …..

  • 12 Αυγούστου 2013, 20:46 | ΑΝΕΣΤΗΣ Λ.

    Επειδή,σύμφωνα με την παράγραφο 20,υπάρχουν πολλές κατηγορίες εκπαιδευτικών που μπορούν να διδάξουν στις ΣΕΚ και τα Ι.Ε.Κ.(μόνιμοι,απόσπασμενοι ή με διάθεση,ωρομίσθιοι κτλ.),πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια και να γίνει μία ιεράρχηση ως προς την σειρά επιλογής του ανωτέρου εκπαιδευτικού προσωπικού.
    Επίσης,επειδή το Υπο-μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ.,έχει να ενημερωθεί εδώ και αρκετό καιρό,αφού τώρα ο ΕΟΠΠΕΠ θα διεξάγει τις πρώτες εξετάσεις για την Πιστοποίηση των εκπαιδευτών Ενηλίκων,προτιμότερο θα ήταν τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, π.χ. ενός έτους, να μην υπάρχει η προϋπόθεση της εγγραφής στο Υπο-μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 15:23 | Δημήτρης

    Στο 6. να προστεθεί η γνώση θεμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων αλλά και διοικητικής επιστήμης.
    Για το 9. θα απαιτηθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την διαχείρησηθεμάτων προσωπικού.
    Επίσης στο 10. θα ορισθούν υπεύθυνοι εργαστηρίων με τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.)ή δεν θα υπάρχουν; Αν δεν υπάρξουν πως θα γίνει η χρήση τους από τα ΕΠΑΛ ή τα Σχολεία Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ή τα ΙΕΚ; Ποιός θα είναι υπεύθυνος συντονισμού για την χρήση των εργαστηρίων; Οι εκπαιδευτές των ΙΕΚ που θα είναι υπεύθυνοι εργαστηρίων θα πρέπει να έχουν την ανάλογη μείωση ωρών διδασκαλίας( 3 ώρες) σαν υπεύθυνοι εργαστηρίων.
    Στο 24. αναφέρεται για τριμερή επιτροπή επιλογής εκπαιδευτικών αλλά περιγράφεται μόνο ο διευθυντής και ένα μέλος οριζόμενο από τη Γ.Γ.∆.Β.Μ. Προφανώς ξεχάστηκε ο Υποδιευθυντής. Βαρύνουσα οστόσο θα πρέπει να είναι η γνώμη του διευθυντή.
    Στο 27. αναφέρεται σε θέματα τεχνικής υποστήριξης. Είναι αναγκαία η παρουσία πληροφορικού ΠΕ19-20 ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίζει μηχανογραφικα το ΙΕΚ. Αυτός μπορεί να είναι είτε διοικητικός υπάλληλος είτε εκπαιδευτικός με μείωση ωραρίου προτεινόμενη από τον διευθυντή του ΣΕΚ ή ΙΕΚ. Στα καθήκοντα θα είναι επίσης η κατασκευή και διαχείρηση της ιστοσελίδας και της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης που θα πρέπει να έχει καθε ΣΕΚ ή ΙΕΚ.

  • 12 Αυγούστου 2013, 12:35 | Παναγιώτης Βασιλείου

    Οι Συνάδελφοι της Αισθητικής τέχνης, Κομμωτικής τέχνης και Εφαρμοσμένων τεχνών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν με οργανικές στα ΣΕΚ όπου υπάρχουν οι ειδικότητες τους.